Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
METODE ACTIVE IN INVATAREA CENTRATA PE ELEV -referat metodic

profesor scoala


CERCUL PEDAGOGIC AL ÎNVĂŢĂTORILOR
17 MARTIE 2008

 

METODE ACTIVE ÎN ÎNVĂŢAREA CENTRATĂ PE ELEV

-referat metodic-


 

                                                       scoala cu clasele I-VIII Ineu

                                                           subunitatea

scoala cu clasele I-VIII Husasau de Cris jud. Bihor

 

 

Pentru a avea cu adevarat elevul în centrul activitatii instructiv-educative, învatatorul îndeplineste roluri cu mult mai nuantate decât în scoala traditionala. În abordarea centrata pe elev, succesul la clasa depinde de competentele cadrului didactic de a crea oportunitatile optime de învatare pentru fiecare elev. Astfel, în functie de co 22422u2014w ntext, învatatorul actioneaza mereau, dar adecvat si adaptat nevoilor grupului.

        Metodologia didactica este domeniul cel mai deschis înnoirilor, metodele având o sensibilitate deosebita pentru adaptarea la conditii noi. Reforma scolara promoveaza ideea diminuarii ponderii activitatii expozitive si extinderea utilizarii metodelor moderne. Înnoirea metodologiei pune accent pe promovarea metodelor si procedeelor de instruire care sa solutioneze adecvat noi situatii de învatare, pe folosirea unor metode active ( care sa stimuleze implicarea elevilor în activitatea de învatare, sa le dezvolte gândirea critica si capacitatea de adaptare la viata, sa îi antreneze în activitati de investigare si cercetare directa a fenomenelor) si apelarea la metodele pasive numai cand este nevoie, pe accentuarea tendintei formativ-educative a metodei didactice, pe extinderea metodelor care conduc la formarea capacitatilor de autoinstruire ce permit achizitionarea si prelucrarea independenta a informatiilor.

Bunul mers al procesului de învatamânt si rezultatele obtinute depind de metodele utilizate. Marii pedagogi au evidentiat faptul ca folosindu-se metode diferite se obtin diferente esentiale în pregatirea elevilor, ca însusirea unor noi cunostinte sau comportamente se poate realiza  mai usor sau mai greu, în functie de metodele utilizate.

       Metodele sunt instrumente importante aflate la dispozitia învatatorului, de a caror cunostinte si utilizare depinde eficienta muncii educative. Ioan Cerghit considera ca metoda este " o cale eficienta de organizare si conducere a învatarii, un mod comun de a proceda care reuneste într-un tot familiar eforturile profesorului si ale elevului."

Antrenarea permanenta a elevilor la un efort intelectual sustinut si înarmarea acestora cu capacitati necesare unei activitati de învatare productiva reprezinta modalitatea cea mai eficienta de educare a elevilor în spiritul unei atitudini constiente si active.

Voi aminti în cele ce urmeaza câeva dintre tehnicile moderne de învatare centrata pe elev.

    Metoda Philips 6/6 se aplica atunci când o situatie trebuie analizata din mai multe puncte de vedere,cand o problema are mai multe solutii posibile.Metoda da posibilitatea unui numar cat mai mare de persoane,cu conceptii diferite asupra modului de solutionare a uei probleme sa participe la dezbateri,la gasirea solutiilor,la alegerea celei mai potrivite.Metoda propusa de D.J.Philips prevedea divizarea grupului mare in mai multe grupuri mici de cate sase persoane pentru a discuta timp de sase minute (de aici provine si numele de Philip 6/6) pentru rezolvarea problemei puse in discutie.Desfasurarea unei sedinte creative de grup prin aceste metode parcurge urmatoarele etape:constituirea a doua pana la sase grupuri de sase persoane,reuniunea participantilor in care fiecare lider de grup prezinta opiniile,solutiile,punctele de vedere ale grupului pe care-l reprezinta,dezbaterea intre liderii grupurilor a ideilor pentru gasirea solutiilor acceptate,acceptarea in plen a solutiilor celor mai bune.

Metoda bulgarelui de zapada consta în împletirea activitatii individuale cu cea desfasurata în mod cooperativ în cadrul grupelor. Reuneste urmatoarele faze de desfasurare : faza introductiva-expunerea problemei;faza lucrului individual-elevii lucreaza individual cinci minute si noteaza întrebarile legate de subiect;faza lucrului în perechi-discutarea rezultatelor la care a ajuns fiecare.Se solicita raspunsurile la întrebarile individuale;faza reuniunii în grupe mai mari-se alcatuiesc grupe egale cu numarul de participanti format din grupele mai mici si se discuta despre situatiile la care s-a ajuns;faza raportarii solutiilor în colectiv-întreaga clasa reunita analizeaza si concluzioneaza asupra ideilor emise;faza decizionala: se alege situatia finala si se stabilesc concluziile;Metoda "ciorchinelui" este o metoda didactica, folosita individual sau în grup, care consta în evidentierea de catre elevi a legaturilor dintre idei, pe baza gasirii altor sensuri ale acestora si a relevarii unor noi asociatii dintre idei. La nivel mintal (cognitiv), stimuleaza valorificarea cunostintelor, parerilor si convingerilor personale, capteaza atentia elevilor, dezvolta gândirea libera si deschisa, stimuleaza creativitatea elevilor. La nivel atitudinal, metoda stimuleaza o atmosfera de emulatie între participanti, formeaza raspunderea individuala si de grup, contribuie la formarea capacitatii de autocunoastere si autoevaluare, prin comparatie cu ceilalti participanti, stimuleaza motivatia elevilor pentru a participa la activitate.

Metoda se desfasoara dupa urmatoarele etape:se scrie un cuvânt sau o propozitie-nucleu în mijlocul tablei, al unei pagini de caiet sau al unei hârtii de phlipchart;se scriu cuvinte sau sintagme care le vin elevilor în minte în legatura cu continutul termenului pus în discutie,scrierea ideilor care le vin elevilor în minte în legatura cu tema/problema propusa, pâna la expirarea timpului acordat.

            Prin aceasta tehnica se fixeaza mai bine ideile si se structureaza informatiile facilizându-se retinerea si întelegerea acestora. Tehnica ciorchinelui poate fi aplicata atât individual, cât si la nivelul întregii clase pentru sistematizarea si consolidarea cunostintelor. În etapa de reflectie elevii pot fi ghidati prin intermediul unor întrebari, în gruparea informatiilor în functie de anumite criterii.

       Metoda palariilor gânditoare corespunde diferitelor tipuri de gândire si se bazeaza pe interpretarea de roluri în functie de palaria pe care o poarta. Copiii sunt liberi sa spuna ce gândesc, dar sa fie în acord cu rolul pe care-l joaca. Culoarea palariei este cea care defineste rolul: palaria albastra -este liderul,managerul,conduce jocul.Este palaria responsabila cucontrolul demersurilor desfasurate; palaria alba-este povestitorul, cel ce reda pe scurt continutul textului; palaria rosie -este psihologul care îsi exprima sentimentele fata de personajele întâlnite; palaria neagra -este criticul,este palaria avertisment,centrata în special pe aprecierea negativa a lucrurilor; palaria verde -este gânditorul,care ofera solutii alternative;palaria galbena -este creatorul simbolul gândirii pozitive si constructive,creeaza finalul.

       Utilizarea acestor metode antreneaza elevii într-o continua participare si colaborare, creste motivarea intriseca deoarece li se solicita sa descopere fapte, sa aduca argumente pro si contra. Lucrul în echipa dezvolta atitudinea de toleranta fata de ceilalti si sunt eliminate motivele de stres iar emotiile se atenueaza.

       Pot sustine cu convingere ca beneficiarii învatamântului centrat pe elev sunt copiii deoarece, asa cum spune ,,crezul instruirii active" : "Ce aud-uit; Ce aud si vad-îmi amintesc putin;Ce aud, vad si întreb-încep sa înteleg;Ce aud, vad, întreb si exersez -îmi însusesc si deprind;Ceea ce pun în practica învat cu adevarat"

 

 

Bibliografie :

 

Cerghit Ioan,Metode de invatamant,E.D.P.,Bucuresti, 1997

Muster D., Metodologia cercetarii în educatie si învatamânt, Editura Literara, Bucuresti, 1989.

Neacsu Ioan,Metode si tehnici de invatare eficienta,Ed.Militara,Bucuresti,1990

Nicola I., Cercetarea psiho-pedagogica, Editura Tipomur, Târgu-Mures, 1993;


loading...
Document Info


Accesari: 10998
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )