Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Uploadloading...

METODE ACTIVE IN INVATAREA CENTRATA PE ELEV -referat metodic

profesor scoala


ALTE DOCUMENTE

FISA DE LUCRU - TIMPURILE VERBULUI
PLANIFICARE ANUALA LA LIMBA SI LITERATURA ROMANA
PROIECTAREA UNITĂŢII DE ĪNVĂŢARE - Baschet
PLAN METODIC " PENTRU UN ĪNVĂŢĂMĀNT DE CALITATE ".
Matematica si stiinte - Clasa a- III-a - PLANIFICAREA CALENDARISTICA
Autoevaluarea cadrului didactic
PROIECT DE LECTIE
APLICAREA UNUI TEST SOCIOMETRIC SI IDENTIFICAREA MODALITATILOR DE OPTIMIZARE A RELATIILOR INTERPERSONALE DIN CLASA DE ELEVI
Educabilitatea
Proiect didactic predarea unui act de vorbire

CERCUL PEDAGOGIC AL ĪNVĂŢĂTORILOR
17 MARTIE 2008

 

METODE ACTIVE ĪN ĪNVĂŢAREA CENTRATĂ PE ELEV

-referat metodic-

 

                                                       scoala cu clasele I-VIII Ineu

                                                           subunitatea

scoala cu clasele I-VIII Husasau de Cris jud. Bihor

 

 

Pentru a avea cu adevarat elevul īn centrul activitatii instructiv-educative, īnvatatorul īndeplineste roluri cu mult mai nuantate decāt īn scoala traditionala. Īn abordarea centrata pe elev, succesul la clasa depinde de competentele cadrului didactic de a crea oportunitatile optime de īnvatare pentru fiecare elev. Astfel, īn functie de co 22422u2014w ntext, īnvatatorul actioneaza mereau, dar adecvat si adaptat nevoilor grupului.

        Metodologia didactica este domeniul cel mai deschis īnnoirilor, metodele avānd o sensibilitate deosebita pentru adaptarea la conditii noi. Reforma scolara promoveaza ideea diminuarii ponderii activitatii expozitive si extinderea utilizarii metodelor moderne. Īnnoirea metodologiei pune accent pe promovarea metodelor si procedeelor de instruire care sa solutioneze adecvat noi situatii de īnvatare, pe folosirea unor metode active ( care sa stimuleze implicarea elevilor īn activitatea de īnvatare, sa le dezvolte gāndirea critica si capacitatea de adaptare la viata, sa īi antreneze īn activitati de investigare si cercetare directa a fenomenelor) si apelarea la metodele pasive numai cand este nevoie, pe accentuarea tendintei formativ-educative a metodei didactice, pe extinderea metodelor care conduc la formarea capacitatilor de autoinstruire ce permit achizitionarea si prelucrarea independenta a informatiilor.

Bunul mers al procesului de īnvatamānt si rezultatele obtinute depind de metodele utilizate. Marii pedagogi au evidentiat faptul ca folosindu-se metode diferite se obtin diferente esentiale īn pregatirea elevilor, ca īnsusirea unor noi cunostinte sau comportamente se poate realiza  mai usor sau mai greu, īn functie de metodele utilizate.

       Metodele sunt instrumente importante aflate la dispozitia īnvatatorului, de a caror cunostinte si utilizare depinde eficienta muncii educative. Ioan Cerghit considera ca metoda este " o cale eficienta de organizare si conducere a īnvatarii, un mod comun de a proceda care reuneste īntr-un tot familiar eforturile profesorului si ale elevului."

Antrenarea permanenta a elevilor la un efort intelectual sustinut si īnarmarea acestora cu capacitati necesare unei activitati de īnvatare productiva reprezinta modalitatea cea mai eficienta de educare a elevilor īn spiritul unei atitudini constiente si active.

Voi aminti īn cele ce urmeaza cāeva dintre tehnicile moderne de īnvatare centrata pe elev.

    Metoda Philips 6/6 se aplica atunci cānd o situatie trebuie analizata din mai multe puncte de vedere,cand o problema are mai multe solutii posibile.Metoda da posibilitatea unui numar cat mai mare de persoane,cu conceptii diferite asupra modului de solutionare a uei probleme sa participe la dezbateri,la gasirea solutiilor,la alegerea celei mai potrivite.Metoda propusa de D.J.Philips prevedea divizarea grupului mare in mai multe grupuri mici de cate sase persoane pentru a discuta timp de sase minute (de aici provine si numele de Philip 6/6) pentru rezolvarea problemei puse in discutie.Desfasurarea unei sedinte creative de grup prin aceste metode parcurge urmatoarele etape:constituirea a doua pana la sase grupuri de sase persoane,reuniunea participantilor in care fiecare lider de grup prezinta opiniile,solutiile,punctele de vedere ale grupului pe care-l reprezinta,dezbaterea intre liderii grupurilor a ideilor pentru gasirea solutiilor acceptate,acceptarea in plen a solutiilor celor mai bune.

Metoda bulgarelui de zapada consta īn īmpletirea activitatii individuale cu cea desfasurata īn mod cooperativ īn cadrul grupelor. Reuneste urmatoarele faze de desfasurare : faza introductiva-expunerea problemei;faza lucrului individual-elevii lucreaza individual cinci minute si noteaza īntrebarile legate de subiect;faza lucrului īn perechi-discutarea rezultatelor la care a ajuns fiecare.Se solicita raspunsurile la īntrebarile individuale;faza reuniunii īn grupe mai mari-se alcatuiesc grupe egale cu numarul de participanti format din grupele mai mici si se discuta despre situatiile la care s-a ajuns;faza raportarii solutiilor īn colectiv-īntreaga clasa reunita analizeaza si concluzioneaza asupra ideilor emise;faza decizionala: se alege situatia finala si se stabilesc concluziile;


Metoda "ciorchinelui" este o metoda didactica, folosita individual sau īn grup, care consta īn evidentierea de catre elevi a legaturilor dintre idei, pe baza gasirii altor sensuri ale acestora si a relevarii unor noi asociatii dintre idei. La nivel mintal (cognitiv), stimuleaza valorificarea cunostintelor, parerilor si convingerilor personale, capteaza atentia elevilor, dezvolta gāndirea libera si deschisa, stimuleaza creativitatea elevilor. La nivel atitudinal, metoda stimuleaza o atmosfera de emulatie īntre participanti, formeaza raspunderea individuala si de grup, contribuie la formarea capacitatii de autocunoastere si autoevaluare, prin comparatie cu ceilalti participanti, stimuleaza motivatia elevilor pentru a participa la activitate.

Metoda se desfasoara dupa urmatoarele etape:se scrie un cuvānt sau o propozitie-nucleu īn mijlocul tablei, al unei pagini de caiet sau al unei hārtii de phlipchart;se scriu cuvinte sau sintagme care le vin elevilor īn minte īn legatura cu continutul termenului pus īn discutie,scrierea ideilor care le vin elevilor īn minte īn legatura cu tema/problema propusa, pāna la expirarea timpului acordat.

            Prin aceasta tehnica se fixeaza mai bine ideile si se structureaza informatiile facilizāndu-se retinerea si īntelegerea acestora. Tehnica ciorchinelui poate fi aplicata atāt individual, cāt si la nivelul īntregii clase pentru sistematizarea si consolidarea cunostintelor. Īn etapa de reflectie elevii pot fi ghidati prin intermediul unor īntrebari, īn gruparea informatiilor īn functie de anumite criterii.

       Metoda palariilor gānditoare corespunde diferitelor tipuri de gāndire si se bazeaza pe interpretarea de roluri īn functie de palaria pe care o poarta. Copiii sunt liberi sa spuna ce gāndesc, dar sa fie īn acord cu rolul pe care-l joaca. Culoarea palariei este cea care defineste rolul: palaria albastra -este liderul,managerul,conduce jocul.Este palaria responsabila cucontrolul demersurilor desfasurate; palaria alba-este povestitorul, cel ce reda pe scurt continutul textului; palaria rosie -este psihologul care īsi exprima sentimentele fata de personajele īntālnite; palaria neagra -este criticul,este palaria avertisment,centrata īn special pe aprecierea negativa a lucrurilor; palaria verde -este gānditorul,care ofera solutii alternative;palaria galbena -este creatorul simbolul gāndirii pozitive si constructive,creeaza finalul.

       Utilizarea acestor metode antreneaza elevii īntr-o continua participare si colaborare, creste motivarea intriseca deoarece li se solicita sa descopere fapte, sa aduca argumente pro si contra. Lucrul īn echipa dezvolta atitudinea de toleranta fata de ceilalti si sunt eliminate motivele de stres iar emotiile se atenueaza.

       Pot sustine cu convingere ca beneficiarii īnvatamāntului centrat pe elev sunt copiii deoarece, asa cum spune ,,crezul instruirii active" : "Ce aud-uit; Ce aud si vad-īmi amintesc putin;Ce aud, vad si īntreb-īncep sa īnteleg;Ce aud, vad, īntreb si exersez -īmi īnsusesc si deprind;Ceea ce pun īn practica īnvat cu adevarat"

 

 

Bibliografie :

 

Cerghit Ioan,Metode de invatamant,E.D.P.,Bucuresti, 1997

Muster D., Metodologia cercetarii īn educatie si īnvatamānt, Editura Literara, Bucuresti, 1989.

Neacsu Ioan,Metode si tehnici de invatare eficienta,Ed.Militara,Bucuresti,1990

Nicola I., Cercetarea psiho-pedagogica, Editura Tipomur, Tārgu-Mures, 1993;


loading...

Document Info


Accesari: 8766
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2015 )