Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
METODE DE INVATARE PRIN COOPERARE

profesor scoala


METODE DE INVATARE PRIN COOPERARE

                 MOZAICUL este o metoda de invatare , care se bazeaza pe distribuirea sarcinilor de invatare unor grupuri de elevi , astfel ca , in urma colaborarii, fiecare elev sa aiba intreaga schema de invatare . Numararea elevilor si impartirea lor pe grupe dupa un algoritm specific este foarte importanta . Elevii vor fi grupati in 4 grupuri initiale de cate 4 elevi , fiecarui elev din gmp atribuindu-se cate un numar de la 1 la 4. Urmeaza reasezarea elevilor in sala : toti elevii cu numarul 1 , vor forma un grup de experti ; acelasi lucru se intampla pentru elevii cu celelalte numere , obtinandu-se astfel, patru grupuri de experti . Elevii din grupurile de experti au sarcina" de a invata cat mai bine, partea din materialul de studiu, care le-a fost atribuita pentru a o preda colegilor lor din grupurile initiale . Pentru aceasta , elevii vor discuta problemele si informatiile cele mai importante si se vor gandi la o modalitate de a le prezenta , partea pregatita de ei, colegilor din grupul initial. Profesorul poate interveni, oferind consultanta ele 323b18d vilor , in momente de impas . Dupa indeplinirea sarcinilor de lucru , din fiecare grup de experti, elevii specializati fiecare intr-o anumita parte a lectiei, revin in grupurile initiale si predau colegilor lor partea pregatita ( cu ceilalti experti ) . In fiecare grup initial , vom avea 4 elevi specializati , fiecare intr-o parte diferita a lectiei si fiecare dintre acestiaya preda partea lui . Astfel, fiecarui elev li revine responsabilitatea predarii si invatarii de la colegi. Este important, ca evaluarea sau verificarea sa acopere toata lectia .                                                                 .Mozaicul de baza

Pasul 1: Formati grupurile cooperative si dati-le materialul de lucru īn cadrul fiecarui grup cooperativ, membrilor li se va da un alt material pe care sa-l īnvete si sa-l prezinte celorlalti (de exemplu, primul primeste prima pagina, al doilea pagina a doua etc).

Pasul 2: Grupurile de experti studiaza si īsi pregatesc prezentarile

Grupurile de experti se formeaza din elevii care au de pregatit acelasi material (toti cei cu pagina 1, toti cei cu pagina 2 etc). Expertii citesc si studiaza materialul īmpreuna, īn grupurile lor, gāndesc modalitati eficiente de predare a materialului si modalitati de a verifica īntelegerea materialului de catre colegii din grupul cooperativ.

Pasul 3: Elevii se īntorc īn grupurile cooperative pentru a preda si a verifica

Fiecare elev se īntoarce īn grupul sau. Fiecare membru al acestui grup īsi va prezenta, pe rānd, materialul īn fata celorlalti. Obiectivul echipei este ca toti membrii sa īnvete tot materialul prezentat.

Pasul 4: Raspunderea individuala si de grup

Grupurile sunt responsabile de īnsusirea īntregului material de catre toti membrii. Elevilor li se poate cere sa demonstreze ca au īnvatat īn mai multe feluri (de exemplu, printr-un test, prin raspunsuri orale la īntrebari, printr-o prezentare a materialului predat de colegi).

. Mozaicul (II)

Aceasta lectie demonstrativa prezinta o tehnica foarte raspāndita de īnvatare prin cooperare: variatiunea strategiei de predare "mozaic" (Slavin, 1990). Diferenta fata de mozaicul prezentat anterior este ca activitatea aceasta este mai īndeaproape dirijata.

DEMONSTRAŢIE

                1.       Pregatirea scenei:

Explicati ca se va desfasura o activitate de īnvatare prin colaborare numita "Mozaic II". Subiectul

lectiei va fi porumbul. Fiecare va trebui sa īnvete toata lectia, dar fiecare va deveni expert īn una din partile lectiei, pe care o va preda celorlalti.

2. Grupati-i pe elevi īn grupuri "casa" de patru-cinci membri.

3. Lectura textului:

Distribuiti exemplare din textul ce urmeaza a fi studiat tuturor elevilor. Distribuiti, de asemenea, fiecarui membru al grupului o alta fisa de expert, astfel īncāt maximum doua persoane dintr-un grup sa aiba aceeasi fisa. Aceste fise contin īntrebari care ghideaza lectura textului de catre expert. Fisele sunt diferite pentru ca, mai tārziu, fiecare persoana va trebui sa-i ajute pe ceilalti membri ai grupului "casa" sa īnvete acele lucruri din text care apar pe fisa sa. Dati-le tuturor 20 de minute pentru a citi textul. Toata lumea citeste textul integral, acordānd īnsa atentie sporita partilor īn care se afla raspunsurile la īntrebarile de pe fisa individuala. Daca unii termina mai repede, pot sa-si noteze raspunsurile la aceste īntrebari.

4.       Studiul textului īn grupuri de experti:

Pregatiti patru mese separate pentru cele patru grupuri de experti. Daca un grup este mai mare de sase, īmpartiti-l īn doua. Stabiliti un moderator al discutiilor pentru fiecare grup. Reamintiti-le regulile:

a)   Toata lumea participa. Nimeni nu domina.b)  Grupul cade de acord asupra sensului īntrebarii sau asupra a ceea ce li se cere sa faca
īnainte de a raspunde.

c)   Cānd nu li se pare clar ceea ce s-a spus, reformuleaza cu propriile cuvinte pentru a fi siguri
ca au īnteles.

d)  Toata lumea se ocupa de acelasi lucru.

 

Grupurile de experti vor avea douazeci de minute la dispozitie pentru a discuta īntrebarile si pentru a stabili raspunsurile. Probabil au identificat deja locurile din text unde se afla raspunsurile, acum trebuind sa-si noteze raspunsurile pe care gruput le formuleaza.

Profesorul circula printre grupuri pentru a le ajuta sa se concentreze pe sarcina de lucru si sa le dea eventuale lamuriri.

5.        Expertii predau textul grupurilor "casa":

Cānd s-a īncheiat timpul de studiu, cereti elevilor sa se īntoarca la grupurile "casa". Aici fiecare va prezenta, īn aproximativ cinci minute, ce a īnvatat īn grupul de experti. Sarcina expertului nu este doar de a "raporta", ci si de a pune īntrebari si de a raspunde la īntrebari, pāna este sigur ca toata lumea a īnvatat partea sa de text.

6.        Evaluarea procesului:

Cereti fiecarei persoane sa scrie cu ce a contribuit la discutie si cum ar fi putut sa se desfasoare mai bine activitatea.

.Scheme mozaic

Structurile cooperative mozaic (e.g. Johnson, Johnson & Holubec, 1993; Kagan, 1992) se caracterizeaza prin faptul ca, īntr-un grup cooperativ, fiecare dintre colegi devine expert īn anumite aspecte ale subiectului studiat. De exemplu, daca un grup cooperativ studiaza subiectul "Cultura japoneza", unul dintre membri poate deveni expert īn "valori traditionale", altul expert īn "structuri guvernamentale", iar al treilea expert īn "problemele actuale". Dupa dobāndirea cunostintelor "de expert" īn domeniul atribuit, fiecare dintre colegi, pe: rānd, īi īnvata pe ceilalti. Scopul grupului cooperativ este ca fiecare membru sa stapāneasca toate aspectele subiectului general.

Īnainte de prezentarea si predarea "īn fata grupului cooperativ, elevii se aduna īn grupurile expert, compuse din indivizi din diferite grupuri cooperative care au primit acelasi subdomeniu (de exemplu, doi elevi din grupuri diferite care studiaza "probleme actuale se vor īntālni ca parteneri experti īn subdomeniul lor). Īmpreuna, partenerii, experti studiaza.subdomeniul, si discuta metode eficiente de a preda informatiile cele mai importante la īntoarcerea fiecaruia īn grupul sau, cooperativ. Dupa ce predarea si verificarea se desfasoara īn grupurile cooperativei, se evalueaza stapānirea individuala a subiectului (de exemplu, elevii raspund la īntrebari adresate īntregii clase, dau examene scrise sau deseneaza individual "harti ale conceptelor"): Structural, procesul."mozaic" este reprezentat astfel:

     

    Grupuri cooperative                       Grupuri expert                     Grupuri cooperative

(distribuirea materialelor)      (īnvatare si pregatire)          (predare si verificare)    

. Variatiuni pe tema mozaicului

Grupurile cooperativele īntālnesc si fiecare  membru  primeste altceva de īnvatat. Perechile de pregatire se īntālnesc si elevii care au  acelasi subdomeniu ,citesc si se pregatesc īmpreuna. Perechile de repetitie se formeaza pentru repetitii si definitivarea prezentarilor de subdomeniu si pentru schimb suplimentar de idei.

Grupurile cooperative se reīntālnesc si membrii īsi prezinta pe rānd subdomeniul īn fata grupului.

Nivelul cunostintelor se evalueaza prin discutii finale cu toata clasa, īntrebari, examen individual, prezentari īn fata clasei etc.

.2TURUL GALERIEI

1.Īn grupuri de trei sau patru, elevii lucreaza īntāi la o problema care se poate materializa īntr-un produs (o diagrama, de exemplu), pe cāt posibil pretāndu-se la abordari variate.
2.Produsele sunt expuse pe peretii clasei.

3.La semnalul profesorului, grupurile se rotesc prin clasa, pentru a examina si a discuta fiecare produs. Īsi iau notite si pot face comentarii pe hārtiile expuse.

4.Dupa turul galeriei, grupurile īsi reexamineaza propriile produse prin comparatie cu celelalte si citesc comentariile facute pe produsul lor.

 

 

a)             Aplica : ce poti face cu el ? Cum poate fi folosit ?

b)           Argumenteaza pro sau contra si enumera o serie de motive , care vin in sprijinul afirmatiei tale .

Prin brainstorming , participantii pot identifica idei novatoare pe care le pot apoi include intr-un paragraf sau doua referitoare la tema respectiva .

4.            Forma finala a scrierii este impartasita intregului grup .

5.            Lucrarea in forma finala poate fi desfasurata pe tabla

 .                                                             

                  BRAINSTORMING ( "brain " =creier ; "storm "== furtuna) e un asalt de idei ,o stare de intensa activitate imaginativa . Prin folosirea acestei metode se solicita participarea activa a elevilor , se dezvolta capacitatea de a trai anumite situatii , de a le analiza, de a lua decizii pentru alegerea solutiilor optime si se exerseaza atitudinea creativa si exprimarea personalitatii . De asemenea, metoda da posibilitate persoanelor sa-si exprime parerile , ideile , punctele de vedere despre un anume subiect , in ideea ca toate pot fi valoroase, importante , bune.                                                                                                                                                          

Etapele metodei:                                                                                                                                                                                                              

1 Se alege tema si se anunta sarcina de lucru ; grupuri de 10 persoane.

2Se solicita exprimarea rapida , in fraze scurte si concrete , fara cenzura , a tuturor ideilor , fie ele chiar traznite , neobisnuite absurde , fanteziste , asa cum vin ele in minte , legate de rezolvarea unei situatii -problema conturate. .Nimeni nu are voie sa faca observatii negative. In acest caz , functioneaza principiul " cantitatea genereaza calitatea ".

3.             Totul se inregistreaza in scris , pe tabla , flipchart ,video, reportofon.

4.      Se lasa o pauza de 15 min. , uneori chiar o zi , pentru " asezarea ideilor "emise si receptionate .

5.             Se reiau pe rand ideile emise , iar grupul gaseste criterii de grupare a lor pe categorii -simboluri, cuvinte-cheie , imagini care reprezinta posibile criterii                                                                                                   

6.             Are loc dezbaterea ideilor , evaluarea , argumentarea , contraargumentarea , analiza critica (in aceasta etapa este posibila).Se selecteaza ideile originale sau cele mai aproape de solutii fezabile pentru problema pusa in discutie .

7                                      Se afiseaza ideile fiecarui subgrup , in forme cat mai variate si originale : cuvinte , propozitii ,colaje ,imagini, desene, cantece, joe de rol , pentru a fi cunoscute de ceilalti .                                                                                  

 

 


loading...Document Info


Accesari: 8592
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )