Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
Prezinta perspectiva narativa/viziunea într-o povestire studiata - Hanul Ancutei

profesor scoala


ALTE DOCUMENTE

Planificare anuala
Proiect didactic - Informatica- Tehnologii asistate de calculator
PROGRAMA PENTRU LIMBA sI LITERATURA ROMÂNĂ clasa a VII - a
PROIECT DE PARTENERIAT EDUCATIONAL
Planificare calendaristica semestriala - Limba si literatura româna
PLANIFICARE CALENDARISTICA LIMBA SI COMUNICARE
Proiect didactic clasa a 2-a CHIPUL TOAMNEI
TURISM sI ALIMENTAŢIE
SITUAŢIA INTERNATELOR sI CANTINELOR ÎN ANUL sCOLAR 2007-2008
PLANIFICARE CALENDARISTICĂ ORIENTATIVĂ - Limba si literatura româna

Prezinta perspectiva narativa/viziunea  într-o povestire studiata

Seria de povestiri sadoveniene reunite sub titlul "Hanu Ancutei" cuprinde aspecte interesante în ceea ce priveste conceptul de perspectiva narativa.Perspectiva narativa indica raportul dintre narator si naratiune. În functie de pers 16516c215q oana la care se povesteste si de implicarea celui care relateaza, perspectiva poate fi, dupa caz, obiectiva sau subiectiva. În ceea ce priveste naratorul, în functie de raportul sau cu diegeza exista urmatoarele categorii: "extradiegetic", "martor" si "intradiegetic". Acesta poate prezenta întâmplarile în formule ca "dindarat" sau "împreuna cu". În prima situatie va rezulta un text obiectiv, iar în cea de-a doua, unul subiectiv.

Povestirea este o specie a genului epic, relatând faptele din punctul de vedere al unui narator care este martor sau participant la evenimentul povestit. Astfel, un asemenea narator este cu mult mai implicat decât, spre exemplu, cel din nuvela. Când nu participa direct la actiune, deci se limiteaza la statutul de martor, apeleaza la naratori martori anonimi ("se spune ca") sau cunoscuti (".prietinul acesta al meu..."). Ca narator intradiegetic, el corespunde personajului implicat.

"Iapa lui voda" din ciclul "Hanu Ancutei" este o povestire anecdotica în rama. Povestirea în rama este o suita de nuclee narative independente, încadrate într-o "rama". Aceasta contine atât naratorul generic (cel care reproduce povestirile auzite), cât si pe cei secunzi, care pot fi martori sau eroi ai celor povestite. Naratorul generic da indicatii privind rama: cronotopul, atmosfera, naratorii secunzi, atitudinea ascultatorilor fata de cele povestite. În volumul sadovenian naratorul generic prezinta confesiunile care au loc la "Hanu Ancutei", "într-o departata vreme". Dintre naratorii secunzi pot fi amintiti capitanul Neculai Isac, mos Leonte Zodierul etc..
          Naratorul povestirii "Iapa lui Voda", comisul Ionita, este si personaj, deci participant la evenimentul prezentat. Este, deci, un narator secund subiectiv, intradiegetic si autodiegetic, în pozitia "împreuna cu".

Firul epic prezinta încercarea comisului de a-si gasi dreptatea la noul domnitor pentru o pricina legata de pamânt. Naratiunea este axata mai ales pe episoadele prezentate: întâlnirea lui Ionita cu un boier caruia i se confeseaza despre nedreptatile suferite, ideea nastrusnica despre ce trebuie sa faca domnitorul daca nu îi acorda petitonarului câstig de cauza, dialogul dintre comis si domnitor, care nu era altul decât boierul din ziua precedenta. In ceea ce priveste personajele, acestea se afla in plan secund. Este evident ca povestitorul este interesat de întâmplari, nu de actanti.

"Hanu Ancutei" este o suma de povestiri în rama tipice pentru categoria de proza subiectiva.


loading...Document Info


Accesari: 10874
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )