Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
SCOALA NR.10 BACAU 'GEORGE EMIL PALADE'

profesor scoala


MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII

INSPECTORATUL SCOLAR JUDETEAN BACAU

SCOALA CU CLASELE I-VIII NR.10


“George  Emil Palade” BACAU

                                                                                     

 “ Si florile de aur ale pamantului le culeg doi oameni:

cel viteaz, cel invatat si cel care stie sa serveasca

Cugetare antica

SCOALA  NR.10  BACAU
'GEORGE  EMIL  PALADE'

            Scoala Nr. 10 Bacau , o scoala aproximativ tanara, daca se tine cont ca fiinteaza de 28 de ani, se afla situata intr-un cartier nou, poate cel mai nou din municipiul Bacau. Incepand din 1977, in aceasta parte a orasului s-a construit un “oras”, fapt ce a necesitat si construirea unei scoli noi. Construirea noii scoli s-a dovedit cu atat mai necesara, cu cat, dupa 1990, in aceeasi zona s-a defrisat padurea aflata la marginea orasului si in locul ei a aparut un nou cartier de case si vile.

            Scoala Nr.10 este singura unitate de invatamant care scolarizeaza copiii din cartierele Deal, Confectii, Cartierul Nou, cartiere cu o populatie scolara foarte numeroasa si dupa cum ne arata recensamantul.

            Asa cum s-a mai aratat, scoala a fost data in folosinta in septembrie 1977 ca scoala generala pentru clasele I-VIII. Deoarece spatiul permitea, chiar din primul an de functionare, a functionat si Gradinita Nr.16  cu doua Bacau grupe care au fost in crestere, ajungand la un numar de 83 copii - patru grupe de prescolari care sunt pregatiti pentru a deveni elevii de maine ai scolii noastre.

            In scopul respectarii si aplicarii prevederilor Reformei in invatamant, colectivul de cadre didactice din Scoala Nr. 10 , a elaborat “Proiectul scolii” pe o perioada de patru ani. Ne propunem sa proiectam traiectul ipotetic de la “ceea ce este” –starea actuala a scolii – la “ceea ce trebuie sa fie” – starea dorita si anticipata in care va gasi scoala dupa realizarea proiectului (aplicarea planului).

            Proiectul cuprinde o colectie de activitati legate intre ele, care le vom duce la indeplinire in mod organizat. Aceste activitati avand punctul de plecare comun (scopuri+obiective) si de incheiere (rezultate) clar definite vor sta in atentia conducerii scolii, care alaturi de cadrele didactice din scoala noastra sa conduca la dezvoltarea scolii si ridicarea ei pe o treapta superioara in ierarhia invatamantului judetean.

LA INCEPUT DE DRUM


Nu-ti vine sa crezi ca a trecut atata vreme de cand, intr-o frumoasa toamna aurie, o noua scoala isi deschidea portile in orasul nostru. Asezata pe cea mai inalta culme, Scoala Nr.10 domina cu silueta ei impunatoare intreg orasul. Si suntem mandri – elevi si profesori – ca suntem de la Scoala Nr.10.

O scoala este un organism viu, alcatuit din particule din viata celor care invata sa devina OAMENI si care o insufletesc prin prezenta lor. Un astfel de organism viu este 242b12c si scoala noastra care implineste in acest an 28 de ani de existenta, ani in care s-au innobilat spiritual si au devenit OAMENI, 28 de generatii.

De-a lungul anilor, s-au pregatit generatii de elevi din mijlocul carora s-au format adevarati profesionisti in numeroase domenii: ingineri, avocati, cadre didactice, cadre superioare in cadrul M.Ap.N., economisti, dintre care mentionam: Chiper Gicu – inginer, Buzamat Daniel – economist, Neagu Gabriel – inginer, Gheorghiu Mihaela – economist, Bagu Polixenia – asistent social, Florea Sorina – profesor de limba romana, Bostaca Mihaela – avocat, Burlacu Claudia – doctorand, Rusu Sorina – studenta la medicina, Moraru Dorian – inginer, Condrea Cristi – inginer, Blejan Iulian Nicusor – inginer specialist militar, Luca Liliana – chimist, Filimon Sorin – preot, Moruz Niculina – profesor de chimie si lista ar putea continua, dar nu ne permite spatiul.

Pasii acestora si ai multor altora au fost indrumati de dascali inimosi precum: invatatori: Ginghina Ruxandra, Taciu Maria, Turcu Angela, Talpau Elena, Cocuz Veronica, Florea Violeta, Frunza Didina, Stoian Iulia si profesorii: Gohoreanu Elena, Danga Tincuta, Bunea Marin, Craus Elisabeta, Negre Valentin, Nica Eugenia, Tarnauceanu Veronica, Ramboi Sava, Ramboi Geta si multi, multi altii.

Trei dintre elevii acestor dascali sunt astazi ei insisi cadre didactice la scoala noastra. E vorba despre doamnele profesoare Buzamat Irina – profesor de geografie, Stoian Irina – profesor de biologie si Galan Mirela – psiholog.

Desi este o scoala de cartier, rezultatele elevilor nostri, obtinute la olimpiadele scolare si la examenul de capacitate sunt deosebite.

In fiecare an, elevii nostri ajung la faza judeteana la olimpiade, iar la examenul de capacitate obtin rezultate comparabile cu cele ale elevilor ce provin din asa-zisele scoli de elita ale orasului.

                                                                                    Prof.

1.      ANALIZA  DE  NEVOI

Analiza informatiilor de tip cantitativ

            Spatiul de scolarizare este compus din 12 sali de clasa, 3 laboratoare – de fizica-chimie cu o dotare medie, de biologie, de asemenea cu o dotare medie, si unul de informatica cu un numar de 36 calculatoare, 2 imprimante si scanner, 10 casti audio, router pentru conectarea la internet si un server, o biblioteca cu un fond de carte de 10.080 volume, un secretariat dotat, printre altele, cu 2 calculatoare si o imprimanta pe care se executa lucrarile de secretariat, o sala de clasa transformata intr-o sala de sport dotata cu 2 scari fixe, 2 panouri de baschet in sala si 2 panouri de baschet montate in curtea scolii, un teren de fotbal, un teren de handbal si un teren de volei, amenajate corespunzator.

Scoala Nr.10 “George Emil Palade” din Birlad este dotata corespunzator cu resurse educationale, toti elevii au manuale si mijloace minime necesare desfasurarii procesului instructiv-educativ.

In prezent, in unitatea noastra invata 550  de copii, dupa cum urmeaza:

Ø      83 copii la Gradinita Nr. 16 impartiti in 4 grupe ; 2 grupe pregatitoare, o grupa mare si o grupa mijlocie; Recensamantul facut arata ca pana in 2011 numarul copiilor este in descrestere.

Ø      197 copii la ciclul primar, impartiti in 11 clase;

Ø      270 la ciclul gimnazial.

 Elevii din Scoala Nr. 10 au varsta cuprinsa intre 6 si 15 ani.

In scoala noastra nu au fost pana in prezent cazuri de delicventa juvenila.

            Toate posturile din scoala sunt ocupate cu personal didactic si nedidactic cu pregatire corespunzatoare locului pe care il ocupa.

Analiza informatiilor de tip calitativ

            Calitatea procesului instructiv-educational din scoala Nr. 10 se realizeaza prin curriculum-ul national si C.D.S.

            Ambianta in scoala este placuta iar relatiile interumane sunt foarte bune. Exista o buna colaborare intre profesori si invatatori. Relatia dintre director si personalul scolii se bazeaza pe o stransa colaborare, pe intelegerea si respectarea opiniilor fiecarui individ. Profesorii colaboreaza pentru interesele scolii, in interesul elevilor, fara a exista tendinte de invidie, santaj, razbunare. Nu sunt grupari in scoala, care sa actioneze in alte directii decat interesul comun – dezvoltarea scolii si imbunatatirea calitatii procesului de invatamant din scoala.

            Relatiile dintre profesori – celelalte categorii de personal sunt foarte bune – exista respect  si sunt directionate catre scopul comun al scolii.

            Profesorii se bucura de respect din partea elevilor si invers. Relatiile intre cele doua categorii sunt foarte apropiate, elevii fiind deschisi catre dialog, iar profesorii stau la dispozitie in orice situatie si orice problema – chiar si personala.

            In ce priveste relatia dintre personalul scolii si parintii elevilor se poate aprecia ca scoala face eforturi deosebite in sensul informarii permanente a familiilor elevilor nostri in legatura cu situatia scolara a acestora si asupra comportamentului lor in scoala si in afara ei. Parintii sunt invitati la sedinte de informare ori de cate ori situatia o impune.

            In legatura cu mediul social de provenienta al elevilor din scoala noastra se poate preciza ca acestia provin in marea lor majoritate din familii cu venituri foarte mici sau fara nici un venit.

            Intreg personalul scolii este calificat si este alcatuit din 38 de cadre didactice dintre care 4 educatoare, 11 invatatori si  23 profesori.

            Educatoare – 1 gradul I, 1 gradul II, 1 definitivatul si 1 debutant.

            La invatatori - 9 au gradul didactic I si 2 cu gradul didactic II;

            La profesori – 7 au gradul didactic I, 2 cu gradul didactic II, 7 au definitivatul, 5 profesori debutanti si 2 profesori necalificati. Mentionam ca cele mei multe cadre didactice si-au luat examenele de grade didactice cu note maxima, iar inginerii, in vederea ramanerii pe mai departe in invatamant, au frecventat si mai frecventeaza cursuri postuniversitare de profesionalizare didactica in cadrul Universitatii “Al.I.Cuza” Iasi, Facultatea de Pedagogie.

            Comunicarea intre cadrele didactice este permanenta, sincera desfasurandu-se intr-un climat de lucru normal, placut chiar, iar circulatia informatiei se realizeaza rapid fara impedimente sau tergiversari.

            Activitatea de management se desfasoara in echipa, directorul scolii colaboreaza cu membrii consiliului de administratie in toate aspectele actrivitatii manageriale. Meritul revine managerului scolii noastre, domnului director Bunea Marin, care este in primul rand un bun coleg. Pe langa priceperea de a decide, de a indruma si controla stie sa-i asculte pe toti, sa invete de la fiecare si sa gaseasca un numitor comun pentru initiative diferite si chiar pentru puncte de vedere divergente, el fiind un factor de echilibru, moderator si stimulator de opinii. In scoala noastra, datorita directorului nostru, exista un climat participativ optim. Aceleasi bune relatii de colaborare si spiritul de echipa exista si intre cadrele didactice, intre profesori si elevi, intre personalul scolii si parintii elevilor.2.      MISIUNEA  SCOLII

Functionarea scolii Nr.10 Birlad in aceasta zona la cele mai inalte capacitati este absolut necesara daca ne gandim la mediul social din care provin elevii nostri. Parintii acestor elevi sunt in cea mai mare parte – si in cel mai bun caz – muncitori in fabricile noastre KOMBASAN,  S.C.CONFECTII S.A., F.E.P.A. sau muncitori sezonieri la serele si fermele agricole din zona limitrofa. Majoritatea lor insa, aproximativ 40% au parinti someri, cei mai multi nu primesc nici ajutor social, deci posibilitatile de a oferi copiilor lor ore de pregatire suplimentare sunt inexistente, pregatirea lor marginindu-se doar la cat se face in scoala. Poate de aceea si interesul elevilor in pregatirea pentru scoala este mare. Rezultatele bune si foarte bune obtinute de elevii nostri la olimpiadele scolare, la examenele de Teste nationale demonstraza ca se invata. Fostii elevi ai scolii ne-au facut cinste la liceele unde si-au continuat studiile si nu putini sunt cei care au absolvit o facultate, ajungand profesori, medici, psihologi, ingineri, cadre militare, etc.

Tinand cont de conditiile in care functionam, dar mai ales nevoile comunitatii, scoala noastra va avea usile deschise pentru toti cei care au nevoie de educatie indiferent de etnie si religie, pentru a asigura apropierea intre etnii, cunoasterea reciproca in vederea unei convietuiri armonioase. De asemenea scoala va cauta sa satisfaca nevoia fiecarui elev de a se simti competent, legat de altii si autonom, capabil sa-si fie siesi folositor si mai ales comunitatii din care face parte si care se afla intr-un proces continuu si rapid de schimbare.

Recunoastem ca nu dispunem de cea mai buna dotare – ne-ar  trebui mai mult material didactic, mai multe truse si aparatura pentru laboratoarele spatioase pe care le avem, o sala de sport cu echipamentul adecvat pentru a asigura si pregatirea fizica a elevilor nostri pe tot parcursul anului scolar, si, mai multe volume si daca se poate si mai noi pentru biblioteca. Dar o scoala generala dispune de mai putine posibilitati de a se autofinanta, si deci de a se autodota. De aceea depindem de sumele alocate de Guvern si autoritatile locale care, dupa cum se stie sunt foarte mici, sau depindem de eventualii sponsori, si acestia extrem de putini, care, printr-un sprijin caritabil, mai contribuie din cand in cand la dezvoltarea unitatii noastre.

3.      SCOPURILE  STRATEGICE

            Pentru anul scolar, ca si pentru urmatorii patru ani, tinandu-se cont de conditiile concrete in care functioneaza scoala noastra, precum si tendintele de evolutie ale acestora, ca si de nevoile educationale ale comunitatii si de resursele de care dispunem,  Scoala Nr.10  isi propune urmatoarele obiective sau scopuri:

v     Actualizarea si imbunatatirea calitatii invatamantului de baza prin reforma programelor scolare, prin restructurarea pregatirii initiale si continue, conform ofertei curriculare si etracurriculare;

v     Asigurarea accesului tuturor elevilor la tehnologia moderna de calcul si de comunicare;

v     Pregatirea cadrelor didactice din scoala pentru a intelege, a adopta si aplica elementele de noutate de curriculum si evaluare;

v     Dezvoltarea CDS prin aprofundarea ariilor curriculare a disciplinelor si capitolelor care fac subiectul probelor la examenul de Teste Nationale.

v     Finalizarea construirii cladirii incepute in curtea scolii, in incinta careia isi va desfasura activitatea Gradinita Nr.16 si orele de educatie fizica ( o sala de sport );

v     Innoirea  mobilierului la cele doua laboratoare de fizica-chimie si biologie si cu noi truse si echipamente in vederea realizarii unui invatamant conform cu ultimele cuceriri ale stiintei;

v     Lambrisarea holului de la etajul al II-lea al scolii;

v     Dotarea cu echipament adecvat si nou a salii de sport ce va exista in cladirea aflata in curtea scolii;

v     Amenajarea unei surse de apa in curtea scolii;

v     Reamenajarea bazei sportive si organizarea ei dupa cerintele didactico-sportive;

v     Modificarea sistemului de iluminat in salile de clasa – schimbarea tuburilor de neon de 60 W (care nu se mai fabrica ) cu cele de 40 W.

4.      OPTIUNILE  STRATEGICE

            Pentru ca beneficiarul activitatilor desfasurate in scoala este elevul si pentru ca avem in vedere tot timpul conditiile sociale de care se bucura elevii in familie si in comunitatea din care fac parte, tinand cont si de resursele disponibile, scoala noastra isi propune in primul rand sa vina in ajutorul acestor copii, sa contribuie la pregatirea lor suplimentara, pe care familia nu le-o poate asigura. In acest sens scoala (directorul si consiliul de administratie al scolii) a consultat profesorii, elevii si parintii, ajungandu-se la un echilibru intre curriculum-ul nucleu si curriculum-ul la decizia scolii, fapt ce contribuie la descentralizarea si flexibilizarea deciziilor curriculare la nivelul unitatii noastre.

            Astfel incepand cu anul scolar 1999-2000 programele scolare contin curriculum nucleu si curriculum extins.

            Pentru a veni in sprijinul elevilor nostri, in anul scolar 2005-2006 la ciclul primar (clasele I-II), care vizeaza achizitii fundamentale, din curriculum-ul elaborat in scoala (optional) s-a alocat cate o ora pentru disciplinele engleza, matematica si educatie civica. La clasa a III-a o ora de matematica. La clasa a IV-a avand in vedere ca elevii de aceasta varsta intra in ciclul de dezvoltare,  (optional) – o ora de informatica, iar la clasele  V – VIII  cate o ora de matematica.

            De aceleasi conditii enuntate mai sus s-a tinut cont si cand s-a intocmit oferta extracurriculara, conceputa pe termen lung (patru ani). Curriculum-ul elaborat in scoala pentru urmatorii ani cuprinde:

q       “Prietenul meu, calculatorul” –curs optional de informatica. Se vor forma grupe de elevi incepand cu clasa a II-a.

q       Limba engleza – curs optional – vor fi cuprinsi elevi cu inclinatii pentru aceasta limba moderna. Cursul se va axa pe conversatii si redactare de texte in limba engleza. Ne-am oprit la un astfel de curs, deoarece limba engleza este o limba de circulatie internationala si fiind foarte necesara elevilor nostri, care nu au posibilitati sa-si suplimenteze volumul de cunostinte.

q       Fizica – “Istoria descoperirilor stiintifice” – curs optional – vizeaza competentele de nivel superior de aplicare a cunostintelor si competentelor noi si de dezvoltare de probleme teoretice sau practice.

q       Arte plastice – curs optional – care vizeaza initierea elevilor in acest domeniu, descoperirea de aptitudini si cultivarea lor in vederea descoperirii unor talente.

q       Biologie – “Micii sanitari” – curs de initiere in acordarea de asistenta sanitara la domiciliul pensionarilor cu handicap fizic sau varsnici.

q       Curs – lectorat cu parintii – instruirea parintilor prin prezentarea de cai si modalitati de a-i ajuta pe copii in pregatirea (pentru ore) lectiilor, la indeplinirea cerintelor scolare ca si in mentinerea unei mai stranse legaturi a familiei cu scoala.

Este posibil ca in urmatorii ani, in functie de conditiile de functionare si de cerinte, sa revenim si sa mai imbunatatim aria extracuriculara. Deocamdata ne-am oprit la acestea deoarece resursele disponibile ne-o permit, fiindca avem cadre didactice calificate si cu experienta indelungata in invatamant. Nu avem, si de aceea ne propunem completarea personalului didactic cu un specialist in informatica si calculatoare. In acest sens vom cauta si vom retine persoana care va dovedi cea mai buna pregatire in domeniu.  De asemenea, tinand cont ca in scoala noastra avem multe cadre tinere, calificate, care au o viziune reala, deschisa cat priveste metodele si procedeele moderne, de actualitate in vederea realizarii unui invatamant de calitate care sa le asigure elevilor nostri competenta pentru a avea succes pe piata locurilor de munca. In vederea perfectionarii cadrelor din scoala ne propunem un stagiu de doua zile de abilitare a invatatorilor in tehnicile specifice invatarii prin cooperare si un stagiu de cinci zile in comunicare educationala pentru intreg corpul profesoral. In acest sens vom apela la specialistii de la Casa Corpului Didactic Vaslui si vom procura, din surse bugetare si extrabugetare, fonduri necesare completarii personalului si motivarii lui in vederea realizarii scopurilor propuse.

Deoarece corelatia dintre scopuri si resurse este foarte importanta, chiar definitorie pentru cresterea calitatii educatiei – scopul fundamental al intregului sistem educational – vom aloca resurse financiare pentru achizitie de echipamente, auxiliare curriculare, carte scolara, etc., cat si pentru resurse umane – sporuri salariale, dezvoltare profesionala, etc. Pentru a ne realiza scopurile propuse, va trebui sa gestionam foarte riguros bugetul de care dispunem. Pentru sporirea bugetului nostru intern intentionam intensificarea relatiilor de colaborare cu parintii elevilor din scoala, iar aceia dintre ei care au mai multe posibilitati vor fi incurajati sa ajute scoala prin sponsorizari si donatii.

5.      PLANUL  OPERATIONAL

Primele obiective ale planului operational au fost stabilite in cadrul unei sedinte a Consiliului de administratie, pornindu-se de la identificarea nevoilor materiale si a celor de educatie. S-a tinut cont de resursele disponibile, existente conform bugetului scolii, ca si de perspectivele imbunatatirii acestui buget prin mijloacele si caile aratate mai inainte, asa cum am spus, prin cele pe care le vom descoperi pe parcursul anului, in functie de imprejurari. Tot aici s-au stabilit termenele de realizare, persoanele care vor fi direct raspunzatoare de ducerea la indeplinire a obiectivelor propuse ca si indicatorii de performanta. Realizarea obiectivelor propuse va fi urmarita indeaproape de factorii responsabili: director, Consiliul de administratie, intreg corpul profesoral, pentru ca in definitiv se lucreaza in echipa, si Inspectoratul Scolar Judetean.Obiectivele, strategiile, activitatile, responsabilitatile, teremenele fixate, resursele si indicatorii de performanta se regasesc in tabelul din anexa nr.1.

Elaborarea proiectului de fata a pornit de la general la particular. Am tinut cont de ce trebuie sa se faca si am proiectat ce poate face Scoala Nr.10 urmarind cateva puncte pe care ar trebui sa le respecte orice proiect. Am avut in vedere tintele strategice ale dezvoltarii pe care le-am cordonat cu situatia, conditiile si resursele concrete ale scolii si ale comunitatii pe care aceasta o serveste.

Un alt punct pe care l-am avut in vedere a fost valoarea lui strategica. Astfel in planul operational, gasim activitati care se vor desfasura in foarte scurt timp, cum este finalizarea constructiei din curtea scolii, dar avem si activitati care se vor desfasura in timp, cum ar fi: dotarea cu echipament adecvat modern a salii de sport de exemplu. Precizam ca este posibil ca acest proiectul sa sufere modificari pe parcurs.

Proiectul de fata este proiectul Scolii Nr. 10 Birlad, asa cum se impune a fi in functie de mediul si conditiile concrete in care functioneaza scoala, precum si de tendintele de evolutie ale acestora.

Asa cum am aratat si mai sus, in realizarea lui am pornit de la general la particular si am definit misiunea scolii noastre, apoi pe baza ei am aratat care sunt tintele strategice si pornind de la ele am stabilit actiunile concrete. Proiectul acesta defineste  “personalitatea” scolii noastre, o scoala tanara, dar cu dorinta de a se inscrie in randul scolilor cu realizari deosebite pe plan educational si material.

ANALIZA SOWT


PUNCTE   TARI

Resurse  umane

 -  gradul de acoperire cu personal didactic calificat  94,12 %;

-   ponderea personalului didactic cu gr.I este de 47,06 %;

-   89% dintre membri colectivului didactic manifesta disponibilitate in folosirea metodelor eficiente de predare invatare;

-  relatiile profesor - elev sunt in concordanta cu standardele reformei “relatii de parteneriat”, “colaborare in interesul ambelor parti”;

 - conceperea unitatii scolare ca un “furnizor de servicii

    educationale”;

 -  rezultatele unor cadre didactice in ceea ce priveste invatamantul  

    de performanta,  

    stimularea competitiei, admiterea in invatamantul liceal si

    profesional

-  mobilitate in pregatirea profesionala raportata la presiunea

   reformei, a noii tehnologii,

    la schimbarile de pe piata muncii;

 -  centrarea demersului didactic pe formarea competentelor de

    baza;

-  45 % din personalul didactic poseda cunostinte de utilizare a

    calculatorului.

 

                                                                                                                         

Resurse  materiale

- scoala dispune de 12 sali de clasa, laboratoare de fizica-chimie,

  biologie;

- in unele sali de clase s-au amenajat cabinete de limba si literatura romana, matematica, limbi moderne, istorie, geografie, educatie tehnologica;

- in scoala functioneaza un cabinet de informatica dotat cu 25 calculatoare conectate la internet;

- sala de sport in incinta scolii amenajata si dotata mediu dar    

   corespunzator;

-  teren de sport;

-  sala destinata desfasurarii unor activitati extracurriculare;

-  incalzirea scolii se realizeaza cu  centrala termica pe gaz metan.

PUNCTE  SLABE

 

Aspectul  uman

 

a)      Elevii

-         lipsa motivatiei invatarii tot mai des intalnita la unii elevi;

-         in scoala sunt scolarizati elevi proveniti de la Centrul de Plasament “Elena Farago” care manifesta un total dezinteres fata de cerintele scolii;

-         un numar suficient de mare de elevi nu au formate deprinderi de munca independenta;

-         comportamentul unor elevi in scoala si in afara scolii lasa mult de dorit.

     

    b)  Profesorii

-         un numar restrans de cadre didactice nu renunta la folosirea metodelor traditionale de predare invatare;

-  lipsa interesului unor cadre     didactice pentru insusirea de cunostinte privind psihologia si pedagogia copilului, chiar a metodicii predarii;

-         neimplicarea tuturor cadrelor didactice in realizarea unui invatamant diversificat, care sa permita si sa stimuleze rute individuale de pregatire a elevilor conform propriilor interese, inclinatii si aptitudini;

-         necunoasterea de catre toate cadrele didactice a legislatiei scolare in vigoare, a programului de guvernare in domeniul invatamantului, considerat ca o prioritate nationala, a reformei in invatamant;

-         neimplicarea in totalitate a  cadrelor didactice in activitati extracurriculare, recreative, in consolidarea colectivului clasei;

-         lucrul in echipa este deficitar.

Aspectul material

 

-         mobilier insuficient, in mare parte degradat

-         material didactic insuficient

-         posibilitati reduse, aproape inexistente de inzestrare a cabinetelor cu harti, planse, panouri, etc.

-         substante chimice aparatura si ustensile de laborator insuficiente
OPORTUNITATI

-         descentralizarea institutiei de invatamant si intarirea autonomiei acesteia

-         existenta unui cadru legislativ favorabil cu preocupare continua de imbuatatire

-         preocupari ale MEC in elaborarea unor programe de perfectionare a cadrelor didactice, de formare continua, care vizeaza obtinerea de competente

-         elaborarea de norme metodologice si pachete de masuri concrete de catre MEC pentru accelerarea reformei in invatamant

-         stabilirea de contacte si programe educationale, culturale, largirea orizontului cultural al cadrelor

-         interesul manifestat de fostii elevi ai scolii in recrutarea de elevi din scoala noastra pentru diferite manifestari culturale artistice si orientarea acestora       catre licee vocationale

-         infratirea cu o scoala din Anglia, care prin donatii din partea comunitatii contribuie la sporirea bazei didactico-materiale a scolii noastre

-         sustinere din partea comunitatii locale (noul primar) – interes in rezolvarea unor probleme ale scolii

-         sustinerea financiara la nivel national prin alocarea a 6% din  PIB educatiei

-         existenta unui cadru legal desfasurarii unor programe de finantare extrabugetara si posibilitatea utilizarii unor resurse pentru imbunatatirea bazei didactico-materiale a scolii

AMENINTARI

-         interesul scazut al unor parinti (din ce in ce mai multi) privind activitatea scolara a propriilor copii

-         o colaborare nesatisfacatoare a familiilor elevilor cu scoala

-         programe incarcate pentru elevi si manuale greoaie si neatractive

-         specializarea unidimensionala a unor cadre in dauna celei transdisciplinare

-         salarizarea modesta a cadrelor didactice care conduce la dezinteresul pentru acest domeniu si migratia catre alte sectoare mai atractive

-         unele cadre didactice nu au suficiente cunostinte de psihologie si experienta in aplicarea unor metode moderne de predare

-         accesul redus al cadrelor didactice la informatii referitoare la reforma scolara

-         imposibilitatea scolii de a achizitiona material didactic prin mijloace proprii

-         populatia scolara in scadere

-         atragerea elevilor din circumscriptia scolii in alte circumscriptii scolare, prin mijloace mai putin corecte

-         dezinteresul fata de procesul instructiv-educativ manifestat de un numar  din ce in ce mai mare de elevi

-         influenta nefasta asupra comportamentului elevilor din partea “gastilor de cartier”

-         libertinismul manifestat de catre unii elevi datorita unei imagini false despre democratie

-         unele cai de acces catre scoala sunt degradate iar altele neasfaltate, ceea ce ii determina pe unii parinti sa-si inscrie copii la alte scoli

MISIUNEA

            In conditiile reformei in invatamant, Scoala Nr. 10 “George Emil Palade” din Birlad urmareste:

v     intensificarea formarii intelectuale a elevilor la ciclul gimnazial si primar prin formarea deprinderilor de munca independenta si permanenta care sa aiba la baza analiza abilitatilor si resurselor native ale elevilor.

v     Ridicarea gradului de cultura generala a elevilor prin organizarea de activitati extracuriculare care sa conduca la desavarsirea formarii lor pentru viata. Pentru aceasta fiecare elev va fi sprijinit sa-si dezvolte potentialul si aptitudinile in functie de interesele si motivatiile personale cat si cerintele comunitatii si ale societatii in general. In acelasi timp scoala noastra contribuie la dezvoltarea capacitatii de dezvoltare si orientare a elevilor intr-o societate aflata intr-o continua si rapida schimbare.

v     Perfectionarea continua a fiecarui cadru didactic in specialitate si metodica prin studiu individual si prin participarea la activitati metodice organizate in scoala si la nivel judetean, comisii si colective metodice, consilii profesorale, cercuri pedagogice, activitati initiate si organizate de C.C.D. Vaslui.

v     Formarea continua a personalului administrativ al scolii.

VIZIUNEA

            Scoala Nr. 10  din Birlad ofera fiecarui absolvent posibilitatea continuarii studiilor in oricare din liceele sau scolile de formare profesionala din localitate si din tara. Prin dotarea materiala existenta in scoala si prinprofesionalismul de care dau dovada dascalii Scolii Nr.10, absolventii patrund in viitor cu un profil bine conturat si adecvat talentului si personalitatii fiecaruia.

            Prin folosirea resurselor existente, materiale si umane, ne propunem sa obtinem calificativele necesare unei scoli de elita.

            Pentru realizarea acestor obiective vom atrage cat mai multi parteneri, parinti, sponsori, autoritati locale, asigurand o coerenta si transparenta corespunzatoare.

 


loading...
Document Info


Accesari: 1788
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )