Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
START pentru o cariera de succes!

profesor scoala


START pentru o cariera de succes!


Aceasta brosura reprezinta un instrument pentru consilierii scolari, asistentii sociali si pentru scolile implicate în proiect, cu scopul a oferi suport parintilor si elevilor cu risc de abandon scolar cu scopul orientarii profesionale pe piata muncii.

·        Introducere. Ce este cariera?

·        Dezvoltarea carierei

·        Instrumente de marketing personal

·        Activitati utile pentru elevi si parinti

Introducere

Dezvoltarea unei cariere de succes nu este un lucru simplu,

se construieste de-a lungul întregii vieti.

 

Implicarea în programele de orientare si consilierea carierei este esentiala pentru toti elevii, de la intrarea pâna la iesirea din sistemul de învatamânt, si nu numai. Acestea pregatesc elevii pentru a deveni competitivi si productivi, responsabili pentru actiunile lor, independenti, comunicativi, cu spirit antr 747b12h eprenorial.

Lumea de azi cere sa fii flexibil si adaptabil. Succesul la scoala, în cariera si în viata depinde de modul în care ai învatat managementul schimbarii, de ceea îti place sa faci, de abilitatile pe care le ai, încrederea în sine, în potentialul personal si relatiile pozitive cu ceilalti.

Rezultatele cercetarilor arata ca pentru elevii cu risc de abandon scolar, daca sunt angrenati în activitati de orientarea carierei, exista cinci potentiale beneficii în vederea angajarii pe piata muncii (Schargel & Smink, 2001):

 • cresterea motivatiei si optimizarea învatarii
 • dezvoltarea competentelor personale si sociale
 • întelegerea clara a lumii ocupatiilor
 • explorarea si planificarea carierei
 • achizitionarea cunostintelor si abilitatilor referitoare la angajare, ocupatii si competentele necesare muncii în general

În trecut, cunostintele academice fata de abilitatile vocationale erau privite ca doua entitati separate. Acest punct de vedere s-a schimbat în conditiile globalizarii de astazi. Angajatorii doresc angajati cu deprinderi de tip "lifelong learning skills" sau asa numitele abilitati transferabile. De-a lungul vietii, oamenii pot avea multiple cariere, în consecinta aceste deprinderi sunt vitale. Locurile de munca traditionale s-au schimbat de la puternic centralizate la descentralizate din punct de vedere al controlului si nevoilor oamenilor, care pot gândi, lua decizii si învata noi deprinderi. Avansarea este bazata pe cunostinte si abilitati, si nu pe vechimea în munca. (Clark, 1999). Educatia carierei este importanta deopotriva pentru angajati si angajatori. De exemplu, în America, cei care nu au o diploma de liceu, în 40 de ani de cariera câstiga aproximativ 852.000 USD, care este cu 672.000 USD mai putin decât cei cu diploma. O facultate absolvita creste veniturile salariale cu mai mult de 1,9 milioane USD, iar un doctorat sau o specializare- 2,8 milioane USD. (Dolin, 2001)

Ca societate, nu dorim elevi cu abandon scolar. Abandonul este un semnal ca n-au avut succes în scoala, ceea ce face posibil transferul insuccesului si în viata de adult. Abandonul poate fi anulat sau prevenit? Exista cercetari care indica faptul ca pentru obtinerea succesului la scoala, în programele de prevenirea abandonului scolar un rol important îl au modulele de consilierea carierei si orientare profesionala. (Killeen and White, UK, 2000/ Breunig, Australia, 2003/ Vuori and Vesalainen, Finlanda,1999). Astfel rezultatele concrete ale consilierii carierei sunt:

·        scaderea ratei abandonului scolar

·        cresterea ratei prezentei la scoala (diminuarea absenteismului)

·        dezvoltarea competentelor privind aplicarea tehnologiilor

·        cresterea entuziasmului elevilor pentru activitatile practice

·        implicarea în dezvoltarea unor afaceri

Strategiile de orientare permanente reprezinta un suport concret pentru dezvoltarea carierei, pentru ca elevii sa devina mai autonomi în managementul învatarii si în alegerea carierei. Schimbarile actuale, rapide de pe piata muncii, suportul individual/ de grup acordat trebuie sa corespunda unor politici de orientare si consiliere fezabile. (The Guidance Council, White Paper '21st Century Skills - Realising Our Potential, 2003)

Schargel & Smink (2002) afirma ca scolile ar trebui sa angajeze experti care sa implementeze cele 15 strategii de prevenire a abandonului scolar la elevi:

o       mentori si tutori elevi

o       serviciile de învatare- conectarea serviciilor comunitatii, proiecte la învatarea din clasa

o       programe alternative

o       programe de sprijin dupa scoala si în timpul vacantelor

o       managementul stresului la copiii din ciclul primar

o       cresterea implicarii familiei în educatie

o       programe intensive de citit, scris

o       dezvoltarea profesionala a profesorilor care lucreaza cu elevi cu risc

o       deschiderea scolilor fata de diferitele stiluri de învatare a elevilor, inteligentele multiple

o       utilizarea tehnologiilor de instruire

o       personalizarea învatarii

o       evaluarea sistematica a politicilor si practicilor scolare

o       implicarea comunitatii în viata scolii

o       educatia carierei si programe de pregatirea fortei de munca

o       programe de prevenirea violentei si a rezolvarii conflictelor  

Avantajele implicarii în programele de orientarea carierei

 • Stima de sine pozitiva si încrederea în sine se dezvolta
 • Scade abandonul scolar, îi ajuta pe elevi sa ramâna în scoala
 • Performantele scolare cresc
 • Relatia cu ceilalti (colegi, profesori, parinti, directori, grupul de prieteni) se îmbunatateste
 • Se depasesc dificultatile de adaptare la grupul clasa si la schimbarile de ciclu de învatamânt
 • Implicarea efectiva a parintilor în viata scolii

·         Creste prezenta la scoala, se reduce absenteismul

 • Le place sa vina la scoala, au atitudini pozitive si deschise fata de scoala
 • Le place sa învete, devin mai constiinciosi si seriosi în elaborarea temelor pentru acasa, se pregatesc pentru viitoarea cariera "sarcinile de serviciu"

·         Scad comportamentele cu risc: consum de alcool, droguri, sexualitate, si manifestarile de violenta, scade frecventa tulburarile emotionale

·         Elaboreaza planuri realiste pentru viitorul lor

 • Fac alegeri constiente si adecvate valorilor, intereselor, aspiratiilor sale în ceea ce priveste cariera si viitorul lor, nu numai profesional
 • Elevii constientizeaza potentialul lor si sunt capabili sa-si stabileasca obiective pentru cariera lor

·         Beneficiile sunt evidente pe tot parcursul vietii

Text Box: Ce este cariera?

Este necesara analiza urmatoarelor concepte: ocupatia, functia, meseria, profesia, cariera, dezvoltarea carierei (Balica, M. & Horga, I, 2000) pentru a întelege complexitatea alegerii carierei, care nu este un eveniment, ci un proces continuu.

 • ocupatia: activitatea pe care o desfasoara o persoana într-un anumit domeniu (economic, social, cultural, finaciar, învatamânt, business, etc.) prin care îsi câstiga existenta,  cu atributii si responsabilitati specifice. Se poate exprima prin "functia sau meseria exercitata de o persoana."
 • functia: rolurile avute într-o anumita "ierahie functionala de conducere sau executie"
 • meseria: "complexul de cunostinte teoretice si deprinderi practice dobândite de o persoana prin scolarizare si activitate practica."
 • profesia: "specializarea sau calificarea obtinuta prin studii". Astfel, "profesia semnifica specializarea individului, iar ocupatia este specializarea exercitata de catre acesta la locul de munca." (de exemplu: profesia - economist, învatator, croitor / ocupatia -  economist, învatator, croitor sau profesia - psiholog, tinichigiu, medic / ocupatia -  director de ziar, maistru de atelier, sef de sectie)
 • dezvoltarea carierei: managementul numeroaselor situatii si roluri din viata care se concretizeaza în cariera (suma experientelor de munca platite si neplatite). Ea poate include experiente de viata ca: acticitati de timp liber, relatii sociale, calatorii, etc.Cariera reprezinta totalitatea profesiilor, meseriilor, ocupatiilor, rolurilor sociale, familiale, functiilor, experientelor de munca, timpul liber, hobby-urile - este viata însasi. Toate evenimentele care ni se întâmpla, de la nastere si pâna la sfârsitul vietii, deoarece acestea ne afecteaza viata/cariera. Când ne trezim dimineata pentru a merge la serviciu, nu parasim "viata", munca este o parte a vietii/carierei. "Joburile" nu exista izolat de viata noastra.

Perioada de timp în care se lua o importanta si unica decizie a trecut. Adecvarea caracteristicilor personale celor specifice unui anumit domeniu profesional nu se mai practica. Orientarea este dinamica. În prezent, consilierea carierei/consilierea vocationala/orientarea profesionala prin activitatile propuse îi ajuta pe beneficiari- elevi, parinti sa constientizeze propriile calificari si resurse personale, sa-si dezvolte abilitati de a lua decizii, de a face alegeri privind cariera în orice moment pe parcursul vietii. Optiunile personale sa fie adecvate cerintelor sistemului educational si pietei muncii (loc de întâlnire a cererii cu oferta de munca), care evolueaza în permanenta.

Abilitatile si atitudinile câstigate îi ajuta pe participanti sa detina controlul asupra propriei învatari/cariere/vieti, sa învete mai bine, eficient si constient, la scoala si în afara scolii, sa se conduca pe ei însisi, sa se integreza usor în mediul lor.

Planul personal de cariera este un plan de viata care trebuie sa poarte amprentele flexibilitatii, initiativei si independentei, în conditiile în care schimbarea locului de munca a devenit ceva "aproape stabil." Parcurgerea unor module de orientare profesionala, a unor ateliere de lucru este de dorit sa includa activitati si exercitii legate de urmatoarele domenii de competenta:

·        cunoasterea de sine: stima de sine, încrederea în sine

·        rolul abilitatilor de comunicare comunicare eficienta

·        rezolvarea de probleme si negocierea conflictelor

·        lucrul în echipa

·        luarea deciziei

·        instrumente de marketing personal

·        informatii despre piata muncii si profesii

Studiile de managementul carierei sintetizeaza aspectele relevante în alegerea carierei, astfel încât elevii si parintii sa fie ajutati "sa-si cunoasca bine resursele, sa planifice, sa actioneze, sa ia decizii care sa-i determine sa mearga înainte în propria lor viata." (R. Vance Peavy, 1999, Adriana Baban, 2001)

·        stil decizional

·       

Autocunoastere

 
atitudini si credinte

·        caracteristici personale

·        interese, aspiratii

·        deprinderi, abilitati, competente

·        valori

·        stil de viata

·       

Reteaua de relatii semnificative

 
asteptarile celorlati

·        traditii de familie

·        planuri legate de relatii interpersonale (casatorie, copii)

·        statut socio-economic

·        planurile persoanelor semnificative (parinti, sot/sotie, prieteni)

·        recomandarile celorlalti

·        piata muncii

·       

Informatii despre cariera

 
starea generala a economiei

·        locul de munca

·        informatii despre organizatie

·        informatii despre profesii, meserii

·        mituri legate de cariera (egalitatea de sanse)

·        oportunitati de formare (educatie, specializari)

·        marketing personal

Pregatirea pentru reusita în cariera include parcurgerea urmatoarelor etape, în conformitate cu modelul lui G. Egan în 3 pasi:

1.      Abordarea problemei: Care este situatia prezenta?

2.      Configurarea situatiei ideale: Ce îmi doresc? Ce am nevoie? Unde vreau sa ajung?

3.      Elaborarea strategiilor de actiune (planul de actiune): Cum obtin ceea ce îmi doresc, ceea ce am nevoie si pentru care sunt motivat(a).

Text Box: Instrumente de marketing personal

De ce calitati am nevoie pentru a avea succes?

Pentru a avea succes în cariera - a face alegeri adecvate si eficiente în sistemul educational, a absolvi liceul sau scoala de arte si meserii pe care ti le-ai dorit, a obtine un loc de munca, a-ti alege o profesie care sa-ti placa etc. sunt necesare anumite calitati, pe care trebuie sa stii sa le  le pui în valoare, "sa le vinzi" (marketing personal), astfel încât sa atingi obiectivele stabilite.

·        sa te cunosti

·        sa fii motivat

·        sa stii sa te exprimi corect, sa comunici asertiv

·        sa respecti un angajament, termenele

·        sa fii pregatit pentru schimbarea meseriei

·        sa ai atitudine pozitiva fata de schimbare

·        sa manifesti seriozitate, curaj, îndrazneala

·        sa ai obiective clare, strategii

·        sa stii când sa renunti

·        sa fii persuasiv

·        ... Ce alte calitati crezi ca mai sunt necesare pentru a avea succes în cariera?

Studiile arata ca angajatorii prefera personal cu abilitati de comunicare, responsabili, flexibili, implicati, punctuali, cu încredere în sine, cu dorinta de a învata, capacitatea de a lua decizii în situatii problema, care lucreaza în echipa, cu inteligenta emotionala, cu mentalitate de învingatori, îndrazneti, ambitiosi, care au deprinderi de a utiliza computerul.

stiind acest lucru, convinge-l pe angajator pentru ce calitati ale tale te-ar angaja! Important este sa-ti dezvolti deprinderile de lucru si calitatile personale înca din scoala!

Succesul în cariera sau succesul profesional înseamna modul în care te adaptezi schimbarilor permanente de pe piata muncii, si mai ales, adecvarea oportunitatilor la resursele personale, obiectivele si planurile de actiune. Identificarea unor scopuri de succes va determina persoana sa actioneze în consecinta. "Mecanismului succesului" îi sunt straine scopurile negative, descurajarile, insultele, neîncrederea în sine, lipsa de hotarâre, nesiguranta, resentimentele.De ce unele persoane esueaza în cariera aleasa? Lipsa interesului fata de scoala în dobândirea deprinderilor esentiale pentru stabilirea unui anumit traseu educational, necunoasterea potentialului personal, lipsa unei comunicari eficiente între scoala-parinti-comunitate, o slaba putere de decizie în planificarea viitorului, un nivel scazut de informatii referitoare la sursele de dezvoltare profesionala sau informatii despre piata muncii si oferta educationala si nu în ultimul rând, lipsa unei forme de asistenta individualizata sau de grup în orientarea profesionala. (Ghidul carierei mele, 2003). Atitudinea fata de insucces trebuie sa fir deschisa, pozitiva: "ai reusit continua, n-ai reusit continua!"

O întrebare la care va invitam sa raspundeti este: Pentru ce motive învatam, muncim si ne pregatim pentru a munci?

·        Siguranta si independenta financiara

·        Un stil de viata mai bun, un anumit standard de viata

·        Stima si respectul celor din jur, relatii sociale

·        A construi ceva valoros...o piesa, produse alimentare, opere de arta

·        Oportunitati de dezvoltare personala si profesionala

·        Progesul omenirii

·        Mai multa bucurie de viata

·        ...Enumerati si voi alte motive!

În scoala, o metoda activ participativa de evaluare a cunostintelor si deprinderilor este portofoliul. Aceasta este folosita si de departamentele de resurse umane, atunci când vrei sa te angajezi. Portofoliul personal este dosarul sau mapa, practic o carte de vizita detaliata, pe care o prezinti în fata angajatorului, în functie de cerintele acestuia. Este alcatuit din:

·        CV, scrisoarea de intentie

·        Referinte si scrisori de recomandare

·        Acte de identitate personala

·        Documente- specializari (evolutia în cariera)

·        Documente- studii (evolutia scolara)

Text Box: Scrisoarea de intentie

·        ofera o prezentare sumara, dar semnificativa a persoanei tale, prin care arati ca experienta ta profesionala este compatibila cu cerintele firmei, în urma careia angajatorul îsi face o prima impresie despre tine. Sau pur si simplu poate fi o scrisoare de prezentare trimisa unui posibil angajator chiar daca nu este declansata recrutarea si selectia personalului

·        se scrie în urma unui anunt publicitar (ziare, reviste, Internet) sau în urma unei recomandari           

·        contine informatii despre: Cum ai aflat despre post? De ce doresti sa lucrezi la firma X? Ce oferi? Ce speri? Cum poti fi contactat?      

·        important!

o       nu trebuie sa depaseasca o pagina, sa contina paragrafe scurte si concise

o       sa fie corect scrisa din punct de vedere gramatical

o       nu trebuie sa contina informatiile din CV

o       scrisoarea este citita înaintea CV-ului, foloseste acest avantaj

o       se exprima dorinta participarii la interviul de angajare si prezenta CV-ului

o       se adreseaza departamentului de resurse umane sau poate fi personalizata

Text Box: Curriculum Vitae

·        ce contine: date personale, obiectivul carierei, studii, experienta profesionala, specializari, abilitati/competente (limbi straine cunoscute-ce nivel, computer-ce programe), publicatii (activitate editoriala), premii speciale sau realizari scolare, profesionale deosebite, calitati personale, hobby-uri, referinte/recomandari

·        este mai dificil de realizat pentru tinerii absolventi (mit: nu are experienta profesionala), femeie care si-a întrerupt temporar serviciul (mit: deconectarea de la sarcinile de serviciu, iesirea din ritm), someri (mit: somerii sunt de vina pentru faptul ca sunt someri, angajati necompetitivi)

·        important!

o       trebuie sa fie contina date corecte si sincere

o       sa fie corepunzator jobului pentru care aplici

o       sa aiba un aspect îngrijit, tehnoredactat

o       sa cuprinda date în ordine cronologica descrescatoare

o       pot fi evidentiate si activitatile de voluntariat

o       sa fie corect scris din punct de vedere gramatical

o       fotografia se trimite doar daca se cere

o       demonstreaza ca esti persoana de care au nevoie pentru slujba respectiva

Text Box: Interviul

 

·        este o "discutie fata în fata"- proba de foc, în care trebuie sa stii sa raspunzi la anumite întrebari despre informatiile din CV si scrisoare de intentie, abilitatile si deprinderile personale, motivatia profesionala (de ce doresti sa fii angajat pe acest post?), salariu (Ce salariu astepti?)

·        important!

o       pregateste-te pentru interviu, recapituleaza posibile întrebari (de exemplu Ce beneficii va aduce angajarea ta companiei?)

o       este bine sa cunosti detalii despre activitatea firmei

o       insista pe "ceea ce stii sa faci", pe performantele tale

o       exprima-ti dorinta de a învata, pune întrebari

o       negociaza salariul

o       nu insista asupra punctelor tale slabe, de exemplu: vârsta, lipsa experientei, a calificarilor

o       surprindeti pozitiv pe cel care va intervieveaza, raspunzând provocarilor sau situatiilor problema, inedite create special

o       nu uita sa trimiti o scrisoare de multumire dupa interviu

Text Box: Activitati utile pentru elevi si parinti

Din aceste activitati veti putea selecta pe cele care se potrivesc cel mai bine nevoilor  de educatie pentru cariera si orientare profesionala exprimate de elevi si parinti. Activitatile propuse îi vor ajuta pe elevi/parinti:

·        sa-si exploreze visurile legate de cariera

·        sa-si exploreze, sa-si înteleaga si sa-si accepte spatiul de viata

·        sa se cunoasca mai bine pe ei însisi

·        sa-si îmbunatateasca relatiile cu ceilalti·        sa se clarifice asupra viitorului profesional

·        sa învete abilitati de lucru în echipa, de rezolvarea conflictelor

·        sa exerseze abilitati de argumentare a alegerilor privind viitoarea meserie

·        sa demonstreze importanta portofoliului personal pentru conturarea

unui traseu educational si profesional

·        sa dezvolte un plan de reusita în cariera, stabilind obiectivele de scurta si lunga durata.

o       Exercitii de autocunoastere, de clarificare a intereselor, a calitatilor, a valorilor- "hartile"

o       Ce este cariera? Ce este viitorul? (brainstorming)

o       Discutii de grup: Cum îmi imaginez eu viitorul? Ce îmi doresc? Pe ce calitati

o       Definitia carierei, a viitorului (cuvinte cheie, desen de grup, colaj, catren, lucru pe grupe de elevi si parinti)

o       De ce este importanta planificarea carierei? (dezbatere)

o       Joc de rol: angajator - angajat

o       Portofoliul personal

o       Realizarea de proiecte

o       Elaborarea de CV-uri: real, ideal, al parintilor, al unui personaj celebru

o       Elaborarea scrisorilor de intentie pe baza unor anunturi din ziare sau elaborate de copii si parinti

o       Planul reusitei personale în cariera- proiectarea în viitor: Ce vreau sa devin? Ce scoala vreau sa urmez? La ce liceu vreau sa ma duc? Este necesara o facultate? Cum au procedat parintii mei?

o       Eseul de 5 minute "O cariera de succes"

o       Motive pentru a-ti dezvolta o cariera de succes!

o       Dezvoltarea pasiunilor, hobby-urilor

o       Analiza SWOT personala (punctele tari, punctele slabe, amenintarile, obstacolele peronale în alegerea carierei)

o       Organizarea zilelor carierei din clasa I-VIII

o       Invitarea unor personalitati de succes în scoala

o       Mituri despre meserii, meserii traditionale- meserii ale viitorului

o       Implicarea parintilor în activitatile de orientare profesionala

o       Implicarea consilierului scolar, asistentului social, a tutorilor la orele de consilierea carierei (grupurile de suport)

o       Crearea unui optional cu aceste teme în scoala dupa perioada experimentala a proiectului

o       Scenariile metaforice

o       Strategii de cautare a unui loc de munca

o       ...

               

Este o certitudine: o cariera de succes se construieste, înveti parcurgerea pasilor, practic de când te nasti. scoala are un rol important în constientizarea si manifestarea acestui proces. Cariera trebuie "atacata" prin activitati de exersare a abilitatilor, atitudinilor specifice înca de la gradinita. Prin noua lege a învatamântului, în care se pune accent pe dobândirea cunostintelor si competentelor necesare unei societati a cunoasterii se evidentiaza pe lânga "skills-urile" digitale, civice, de comunicare, si cele antreprenoriale.

Ingredientele unei cariere de succes:

 • sa cunosti ecuatia succesului: rezultate= activitate+ cunostinte+ abilitati+ experienta practica+ nivel de motivare (atitudinea)
 • sa ai încredere în tine, sa-ti cunosti valoarea, sa aiba o buna educatie în domeniul ales ("Singurul lucru care conteaza este ceea ce stii  si cine esti. Nimeni nu-ti poate lua vreodata aceste lucruri")
 • sa-ti asumi riscuri, sa ai putere de munca
 • sa înlaturi blazarea sau temerilor fata de viitor
 • sa gândesti pozitiv, sa înveti sa fii flexibil, sa-ti ordonezi prioritatile
 • sa fii orientat spre rezultate competitive, sa gasesti solutii înainte de a blama sistemul
 • sa manifesti abilitati de lucru în echipa
 • sa ai curajul de a îndrazni pentru a deveni un întreprinzator de succes
 • sa alegi o idee originala care sa satisfaca nevoile pietei muncii
 • sa pregatesti si sa dezvolti în acelasi timp mai multe proiecte
 • sa fii ambitios, perseverent, cu inteligenta emotionala                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
 • sa-ti placa ceea ce faci

O cariera de succes nu este doar fictiune. Poate fi chiar povestea ta! Consilierea carierei îti ofera strategiile prin care  te poti înscrie în rândul celor care au cariere frumoase.

Succes în cariera au oamenii care fac lucrurile sa se întâmple, au initiativa si care sunt proactivi.

Surse bibliografice

 1. ***(2003) KDE Dropout Prevention Resource Guide
 2. ***Proiectul OSP-ZD, Orientarea scolara si profesionala a tinerilor rezidenti în zone defavorizate socio-economic si cultural, Programul de formare profesionala Leonardo da Vinci, Institutul de stiinte ale Educatiei, Bucuresti, 2001
 3. ***Profiluri ocupationale. Institutul de stiinte ale Educatiei, Programul de Informare si Consiliere privind Cariera, Bucuresti, 2000
 4. ***Engage, Workshop Leader's, The Centre for Career development Innovation, 1996
 5. ***Ghidul carierei mele, Centrul Educatia 2000+, 2003
 6. ***Ziarul "Un viitor pentru fiecare", Nr.1-8, Proiectul Informare si Consiliere privind Cariera, 1998-2002

7.      *** Revista BIZ- Revista noilor tendinte in afaceri, 2001-2003

 1. Aslett, D., Ghidul Carierei de succes, Editura Alex 2000, 1999
 2. Baban, A.., Consiliere educationala, Editura Imprimeria "Ardealul" Cluj-Napoca, 2001
 3. Johnson, R. Jr, Cum sa gasesti o slujba (...bine platia, fara stres, fara sefi), Editura Antet XX Press, Prahova, 2002
 4. Radulescu N., Ghid de integrare socio-profesionala pentru tineri, Editura Oscar Print, Asociatia Adolescentul SONGE, Programul PHARE Lien
 5. Schargel, F. P., Smink, J., (2002) Strategies to Help Solve Our School Dropout Problem , http://www.educationworld.com

Resurse suplimentare

·        http://www.schoolcounselor - National Career Development Guidelines, http://icdl.uncg.edu/ncdg.html


loading...
Document Info


Accesari: 5154
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )