Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload






























Asertivitatea

sociologie


ALTE DOCUMENTE

20 DE REGULI DE VIATA
Zi-mi cum dormi, si-ti spun cum esti
SOCIOLOGIE PSIHOLOGIE Metode si tehnici de cercetare sociologica
METODOLOGIA SOCIOLOGICA. METODE SI TEHNICI DE CERCETARE IN SOCIOLOGIE
ACCEDER - Lupta impotriva discriminarii comunitatii romane
Grafic de stil de viata
Adevarat sau fals despre baieti
GRUPURILE SOCIALE
6 modalitati de a refuza pe cineva.
NOTIUNI INTRODUCTIVE DESPRE NEVOILE FUNDAMENTALE



introducerea editorului

Subtitlul acestei carti ne spune totul :"cum sa fii ceea ce esti tu cu adevarat". S.R. si R.G. privesc asertivitatea, pregatirea si formarea ei din urmatorul punct de vedere:"cum te poate ajuta asertivitatea sa devii ce esti in realitate ",mai curānd decāt :"foloseste-ti aptitudinile asertivitatii pentru a deveni o persoana diferita ,poate chiar mai buna. Diferenta fina īntre cele doua metode nu e chiar asa de subtila daca vom considera prezenta tensiunii creative ce exista, intre metoda cognitiva /comportamentala bine stabilita (dezvoltata) si dezvoltarea psihoterapiei īn domeniul umanistic, transpersonal integrat.



Īnvatarea (formarea) asertivitatii ca īndemānare sociala īsi are radacinile īn terapia comportamentala cu premiza initiala ca comportamentul integrat nu poate fi īnvatat, pe cānd unul corespunzator poate fi īnvatat ." Schimbarea si dezvoltarea sunt posibile " este mesajul speranta al terapiei comportamentale din anii 1970-1980.

Īnsa lucrurile au evoluat, au suferit schimbari pe scara larga la nivel politic, tehnologic , social, interpersonal si intrapersonal.

Din acest motiv atentia se indreapta inspre valorile personale, adica cele necesare pentru a trai si depasi aceste schimbari rapide. In domeniul umanist si transpersonal experienta si cuvantul sunt echivalentele acestor valori.

Cartea autorilor S si R uneste aceste doua lumi: tehnicile de asertivitate traditionale sunt prezentate īn contextul dezvoltarii si orientarii valorilor.

Dartot ceea ce ai nevoie se gaseste in tine. Tehnicile de asertivitate te pot ajuta īn a te exterioriza si in a te afirma ceea ce esti īn realitate.

Aceasta carte este o sursa extrem de usor de īnteles pentru toti cei ce vor sa foloseasca tehnicile de asertivitate individuale sau īn grup. Sunt prezentate aici toate aspectele traditionale de pregatire īncepānd de la " a spune nu " pāna la "exprimarea furiei ".

Dincolo de toate acestea , importante sunt alegerile facute, verificarea atitudinilor si exprimarea cāt mai clara a sinelui . Atentia este concentrata īn a gas 353n1314d i ceea ce vrem sa cream si cum o putem face folosind asertivitatea .

Exercitiile de pe parcurs vor ajuta la diferite stadii :

evaluarea nevoilor si a dorintelor,

a va īntreba si reflecta de unde vin acestea si de ce ,

realizarea unor planuri de actiune realiste pentru a obtine ceea ce dorim,

cum sa reusiti īn implementarea acestor planuri si cum sa tratati interferentele ce apar.

Cartea este relevanta , plina de exemple , istorii ale unor cazuri ( ce pot fi

folosite concret ) si plina de exercitii.

Doresc sa o recomand consilierilor traditionali sau alternativi, psihoterapeutilor ca sursa , iar celorlalti ca manual ajutator.


CE ESTE ASERTIVITATEA ?


" Schimbarea apare cānd devii ceea ce esti , nu cānd īncerci sa devii ce nu esti ".

A fi asertiv este īn esenta sa te autorespecti si sa-i respecti pe ceilalti .



Sa ai convingerea ca opiniile, credintele, gāndurile si sentimentele tale sunt la fel de importante ca si ale celorlalti , iar acest lucru este valabil si pentru ceilalti oameni .

Sa-ti cunosti propriile nevoi si dorinte, dar contrar unor pareri gresite despre comportamentul asertiv , nu inseamna a obtine ceea ce vrei cu orice pret (la orice cost).

Asertiv inseamna sa fii in stare sa te exprimi clar , direct,sa-ti pretuiesti gandurile si sentimentele, sa te stimezi si sa te respecti, sa-ti cunosti propriile forte si limite. Cu alte cuvinte sa te autoapreciezi, pentru ceea ce esti .

Avānd toate acestea la baza poti īnvata tehnicile specifice ce te vor ajuta sa-ti schimbi comportamentul īn acele laturi unde consideri ca e necesar.

Cuvāntul cheie este onestitatea.Ca sa fii asertiv trebuie mai intai de toate sa fii onest.

Adesea cānd vorbim cu alti oameni noi construim ceea ce vrem sa spunem, poate pentru a face o anumita impresie, poate pentru a nu-i rani, poate pentru a-i manipula īntr-un anumit fel pentru a face ceea ce vrem . Asadar comunicarea nu este " directa ". Putem da o multime de exemple īn capitolele urmatoare cu asemenea comportamente ; vom arunca o privire la rezultatele ce pot aparea si de asemenea vom analiza modalitatile alternative de a ne comporta .

De aceea , comunicarea asertiva īnseamna a spune adevarul . De ce cāteodata suntem retinuti īn a spune adevarul chiar fata de noi īnsine legat de ceea ce simtim sau gāndim ? Īn mare, deoarece deseori nu acceptam propriile gānduri si simtaminte - ne judecam si gāndim ca ar trebui sa fim altceva decāt ceea ce suntem.

Vom vorbi despre cum sa ne acceptam asa cum suntem.

A fi asertiv īnseamna si a-ti lua responsabilitatea pentru viata ta si pentru alegerile pe care le faci . Īnseamna mai degraba sa iei singur decizii decāt sa te alaturi dorintelor altor persoane .

Īnseamna sa nu dai vina pe ceilalti sau pe " circumstantele " (īmprejurarile ) legate de ceea ce ti se intāmpla .

Asumāndu-ti responsabilitatea pentru propria viata poti schimba acele parti care nu sunt asa cum īti doresti . Daca dai vina pe īmprejurarile exterioare īnseamna ca nu-ti poti schimba propria viata .

Este deopotriva antrenant si stimulant sa stim ca suntem creatorii propriilor vieti - prin gāndurile si actiunile noastre suntem responsabili de ceea ce ni se īntāmpla .

De asemenea se va discuta īn capitolele urmatoare despre cum sa-ti asumi responsabilitatea pentru actiunile tale si care sunt consecintele negative in caz contrar.

Cīnd īnveti despre cum sa fii asertiv , īnveti mai multe despre tine īnsuti , devii mai constient . deoarece īncepi sa-ti analizezi comportamentul actual si sa cauti caile de schimbare .

Asertivitatea de sine īncepe cu iubirea si simpatizarea propriei persoane . Aceasta se poate face īnsa doar daca nu te judeci īn mod negativ asa cum o mare parte din noi o facem . Autosimpatizarea nu este īncurajata īn societatea noastra, deseori oamenii sunt reticenti in a vorbi despre propriile realizari de teama de a nu fi considerati infatuati.

Dar daca nu ne iubim pe noi insine, cum ii putem iubi pe altii sau cum sa ne iubeasca ceilalti ? Asadar mai īntāi de toate trebuie sa avem grija de noi īnsine . Asta nu īnseamna sa-i ignoram pe ceilalti , necesitatile lor , dorintele lor.

De asemenea, sa fii īncrezator nu doar in propria persoana ca individ, ci si in lumea ta. De fapt, aceasta se produce īn mod natural dupa autoacceptarea sinelui .

Īn general , cīnd oamenii cred ca lucruri negative sunt gata sa li se īntāmple, asa se va si īntāmpla . Daca credem ca suntem capabili sa facem ceea ce dorim , e mai probabil sa reusim.

ĪNTĪLNIREA LUI FRED JONESIS


Īn mod frecvent ne transmitem mesaje chiar dacane dam sau nu seama. Ceea ce ne spunem noua īnsine influenteaza ce se īntāmpla īn realitate .

De exemplu daca intru īntr-o camera plina de necunoscuti si īmi voi spune ca nimeni nu va fi interesat sa vorbeasca cu mine si nu voi parea interesant nimanui , atunci voi afisa acest lucru prin limbaj corporal , prin pozitie si prin īntregul mod de a ma comporta. Cānd par prea defensiv , atunci oamenii nu prea īsi doresc sa vorbeasca cu mine . Dimpotriva , cānd intru īn camera cu gānduri pozitive " sunt o persoana interesanta asa īncāt oamenii se vor interesa de mine , ma astept sa ma simt bine , voi exterioriza acest mesaj atāt prin limbaj corporal cāt si prin tonul vocii si imi voi crea o situatie placuta.

Iata un exercitiu care va va ajuta sa identificati mesajele pe care le transmiteti.



Exercitiul 1.1

Amintiti-va o situatie sau un incident din trecut care n-a mers cum   

trebuie .

Retraiti ce va spuneati īn timp ce incidentul se petrecea . Scrieti pe

o hīrtie.

Faceti o evaluare . Īntrebati-va nu doar daca ce va spuneati era bine, ci mai mult decāt atāt daca v-a ajutat.

- simtamintele

- nivelul de stres

- autostima

- comportament

- legaturi - relatii

Daca aceste gānduri nu v-au fost de ajutor , atunci de ce le foloseati? Gasiti un mesaj alternativ care ar fi fost folositor ( opus fata de ceea ce spuneati ). Asadar īn loc de " nu sunt īn stare sa fac asta", mai bine ati spune " o voi face usor si bine ".

Data viitoare cānd va veti gasi īntr-o situatie asemanatoare spuneti-va mesajul pozitiv .

La īnceput poate veti gasi destul de greu sa va amintiti ce va spuneati īn momentul incidentului . Practicānd īnsa, veti fi īn stare totusi sa observatice va spuneti atunci cand va aflati intr-o astfel de situatie.



ASPECTE TEORETICE

Comportamentul asertiv permite persoanei sa aiba cele mai mari sanse sa obtina rezultatele dorite īn acelasi timp respectāndu-si propria persoana cīt si pe ceilalti .




CONSILIERE sI TERAPIE

Consilierea afirmarii a fost initial o tehnica a terapiei comportamentale si este īn continuare practicata de catre unii psihologi .

Īn zilele noastre cele mai multe implica introducerea unor tehnici ale psihologiei . De aceea , consilierea afirmarii este mai mult consiliere decīt terapie , iar īn particular nu chiar psihoterapie .

Accentul se pune pe īnvatarea tehnicilor si nu a explicatiilor cum si de ce comportamentul unei persoane este asa cum este.


ISTORIA sI DEZVOLTAREA

Originile istorice ale consilierii afirmarii se gasesc in pshihologia comportamentala : lucrarile lui P,S si W. Mai tīrziu , a fost dezvoltata de A,E,L si F.

Dezvoltarea a constat īn observarea , izolarea , analiza si clasificarea acelor comportamente ce sunt asertive.

Aceste lucrari au fost urmate de evolutia unor tehnici eficiente de īnvatare a acestor comportamente .

Īn mod clar , comportamentele asertive nu au fost inventate , ci fac parte din comportamentul uman , mult īnainte de a fi denumite cu termenul de "asertiv".

Pentru a īntelege istoria si dezvoltarea consilierii afirmarii , trebuie mai īntāi sa luam īn considerare lucrarea psihologului I.P. Ca biologist a fost interesat de modalitatile īn care organismele se adapteaza mediului īnconjurator.

Īn cazul organismelor complexe , o importanta cale o reprezinta sistemul nervos. Cānd mediul unei persoane se schimba se impune ca si aceasta sa se schimbe, daca nu acesta va īntāmpina dificultati.

P. a descoperit si descris 2 elemente ale activitatii nervoase - excitatia si inhibitia . Excitatia implica activitati superioare , incluzānd abilitatea de a īnvata raspunsuri noi . Inhibitia este un proces ce diminueaza atāt activitatea cāt si abilitatea de a gasi raspunsuri noi .

A.S. a scris o lucrare clasica : Terapia reflexului conditionat 1949 . El a folosit conceptele pavloviene ale excitatiei si inhibitiei īmpreuna cu alte aspecte de teoria īnvatarii pentru a descrie tratamente comportamentale eficiente pentru o serie de dereglari .

Scopul lui S. a fost sa creasca comportamentul excitator al unei persoane , permitāndu-i sa interactioneze mai bine cu lumea īnconjuratoare si de a gasi cai efective de interactiune .

J.W. a folosit pentru prima data termenul de asertivitate . El a descoperit ca o persoana nu poate trai doua stari contradictorii īn acelasi timp .

Deci , o persoana nu poate fi relaxata si nervoasa concomitent.

Aceasta se numeste " Principiul inhibitiei reciproce ". W īsi īncurajeaza pacientii sa se relaxeze sfatuindu-i cum sa o faca raportat la stimuli de anxietate . Acest procedeu s-a dovedit a fi mai eficient decāt īncercarea simpla de a nu fi anxios .

E mai usor de a fi ceva decāt a īncerca a nu fi ceva .




Tehnicile ce sunt folosite īn pregatirea si formarea afirmarii include si :


comunicarea verbala

2) comunicarea non-verbala

3) reducerea si controlul anxietatii

4) reducerea si controlul furiei , redirectionarea energiei

5) cresterea auto-stimei

6) deschiderea catre sine si ceilalti īn situatii interpersonale

7) deschiderea catre regulile comportamentale sociale si culturale



DREPTURI sI OBLIGAŢII


A antrena sau a fi antrenat pentru un comportament asertiv ( necesita permisiunea) inseamna sa fim īndreptatiti sa practicam aceasta . Ideea este ca acest drept tine de pozitia etica proprie, viziunea despre libertate si respectul pe care īl avem pentru noi si pentru ceilalti.



Drepturile asertive sunt drepturile umane primordiale. Drepturile naturale implica de asemenea responsabilitati. De asemenea, sunt o consecinta a culturii fiecaruia . Ne luam responsabilitatea pentru viziunea ce poate fi descrisa ca liberala si umanistica.

Un exercitiu util pentru cititor ar fi sa alcatuiasca propria lista de preferat īnainte de a o consulta pe cea care o vom oferi.

DREPTURILE UMANE ASERTIVE

Dreptul de a face orice care nu violeaza drepturile celorlalti.

Dreptul de a fi sau nu asertiv.

Dreptul de a alege.

Dreptul de a schimba.

Dreptul de a controla propriul corp, timp sau proprietati.

Dreptul de a-ti exprima opiniile si credintele.

Dreptul de a gāndi bine referitor la propria persoana.

Dreptul de a face bine referitor la propria persoana.

Dreptul de a exprima sexualitatea .

Dreptul de a avea dorinte si necesitati.

Dreptul la fantezie.

Dreptul la informatie.

Dreptul de a te folosi de bunurile si serviciile pentru care ai platit .

Dreptul de a fi independent si de a fi singur.

Dreptul de a spune nu.

Dreptul de a fi tratat cu respect .

Īn detaliu toate acestea īnseamna

Dreptul de a face orice fara a viola drepturile celorlalti

Acesta este un drept fundamental care include cāteva dintre drepturile ce vor urma.Este greu de crezut ca avem dreptul de a face ce ne place si responsabilitatea de a accepta consecintele atāt timp cāt nu lezam drepturile celorlalti.

Din pacate nu este foarte clar ce nu lezeaza drepturile celorlalti. Modul general de vedere al omului dintr-o societate se schimba din cānd īn cānd, dar viziunea generala nu este cea care face drepturile omului . Fumatul ca si comportament a fost acceptat de societate. Acum este mai putin acceptat pentru ca īi afecteaza pe ceilalti. Daca acum afecteaza drepturile celorlalti si īn trecut nu afecta, atunci ce s-a schimbat ?


2)Dreptul de a fi sau nu asertiv

Antrenamentul asertiv īti da posibilitatea de a te raporta la lume si la ceilalti īntr-un mod diferit. Noi consideram ca mult mai bine." Mai bine "CA ITI POTI CREA VIATA CARE O DORESTI, atingāndu-ti scopurile si dobāndind autorespect. Noi va recomandam comportamentul asertiv, dar nu spunem ca trebuie sa fiti asertivi.

Este dreptul fiecaruia de a alege daca vrea sau nu sa aleaga acest comportament .

3) Dreptul de a alege.



Atunci cānd actionam asertiv alegem ceea ce facem. Oamenii PERCEP EXPERIENTELE IN MOD DIFERIT- unii gāndesc ca sunt controlati de mediul lor, de istoria fiecaruia sau de īmprejurari financiare . Toate acestea sunt importante,dar alegerea modului de a actiona ramāne al fiecaruia . Oamenii asertivi fac alegerile. Daca esti o persoana asertiva vei lua īn calcul circumstantele, dar nu le vei lasa sa te controleze . Tu esti cel care īti iei responsabilitatea pentru propria viata.

4) Dreptul la schimbare.

Adesea oamenii ne sfatuiesc sa ne schimbam aratāndu-ne aspecte ale comportamentului nostru care nu le suint pe placsi cred ca ar trebui sa ne schimbam, sa ne dezvoltam prin antrenament, luāndu-ne o noua slujba, hotarāndu-ne sa ne mutam la o alta adresa sau īncercānd sa ne cunoastem prin psihoterapie sau practica spirituala. Adesea vom īntālni o rezistenta considerabila de la aceeasi oameni care au fost primii care ne īncurajau sa ne schimbam.

Aceasta reticenta la schimbare veita de la ceilalti adesea apare cānd oamenii nu īnteleg antrenarea asertiva . Prietenii tai si rudele pot fi critici la "cel nou "cu care nu sunt obisnuiti. Din fericire tehnicile de raportare fata de acest negativism sunt una din partile specifice ale antrenamentului asertiv.

5)Dreptul de control asupra propriului corp, timp si posesiuni

Oamenii difera foarte mult īn marime fizica, forma, la fel ca pigmentul pielii sau culoarea parului. Unele sunt caracteristici cu care ne-am nascut, pe cānd altele refecta stilul de viata propriu.

Avem cu siguranta dreptul de a alege stilul de viata care ne va influenta corpul, prin dieta sau exercitii, de exemplu si acest drept de control ne apartine noua, nu celorlalti .

Similar, avem dreptul de a alege cum sa ne petrecem timpul, acceptānd sau nu sfatul prietenilor si rudelor ca ar trebui sa-l petrecem altfel .

Controlul asupra proprietatilor pare a fi unul din drepturile general acceptate īn societatea noastra materialista. Aceasta iluzie se va spulbera atunci cānd un prieten vrea sa īmpumute o carte de-a noastra, o caseta sau masina sau cānd rudele au impresia ca detin dreptul moral la banii nostrii ?

6) Dreptul de a-ti exprima opiniile si credintele

Nu vi s-a spus niciodata cānd erati copil : " sa nu spui asta īn fata ." sau " esti prost daca gāndesti asa ! " ?

Poate ca si copii punctele de vedere erau simpliste, sau poate rusinoase pentru cei mai batrāni . Multi dintre noi īnca ducem mesajele negative cu noi īn viata adulta. Asadar ne temem sa ne exprimam opiniile sau credintele, pentru a nu parea prosti sau ne temem despre ce vor gāndi altii despre noi . Poate chiar ne īntrebam daca avem deptul la opinie.

Dar a avea opinii personale sau credinte este uman . A le exprima este parte esentiala a naturii noastre umane si noi consideram ca este un drept primar .

7)Dreptul de a gāndi bine despre noi īnsine

Daca tu nu gāndesti bine despre propria persoana de ce astepti ca altii sa gāndeasca bine despre tine ? Adesea avem tendinta sa cerem aprobarea celorlalti la actiunile sau punctele noastre de vedere īnainte de a ne aproba noi īnsine . Este bine sa īnveti sa te īncrezi īn aprecierile tale .

8)Dreptul de solicitare

" Inimile .. niciodata nu vor cuceri o doamna cinstita " . Daca nu cerem ceea ce avem nevoie sau ceea ce dorim, sansele noastre de succes vor fi mult reduse .

Nu este cinstit fata de ceilalti sa asteptam ca ei sa ne citeasca mintile si sa se hotarasca sa ne dea ceea ce dorim . Īn acelasi sens nu putem citi mintile celorlalti . Daca avem un grad scazut de autorespect si suntem speriati sa īntrebam, sa cerem, atunci..

Avem dreptul de a cere ceea ce dorim .

9)Dreptul de a exprima sexualitatea.

Īn cultura noastra, oamenii sunt in asa fel educati incat sa le fie teama sexualitatea lor si se preocupa de ceea ce e " bine " sau " rau " īn exprimarea sexualitatii . Este neplacut, dar dreptul de a exprima sexualitatea este foarte dificil pentru cei mai multi oameni . Īmpartasim punctul de vedere ca orice ar reprezenta activitatea sexuala a unui adult nu este treaba altcuiva .


Dreptul de a avea nevoi si dorinte .

Aceasta īnseamna nici mai mult nici mai putin decāt sa ne permitem sa ne dorim ceea ce ne dorim si sa acceptam ca ne trebuie ceea ce ne trebuie.

Pentru unii oameni ce obisnuiau sa-i " puna pe altii īn fata ", faptul ca-si dau seama ca si ei au nevoi si dorinte la fel de importante ca ale fiecaruia, este un pas important īn cucerirea libertatii personale.

11)_Dreptul la fantezie.

Cei mai multi dintre noi suntem īn stare sa deosebim clar īntre fantezie si realitate . Sa traiesti īntr-o lume a fanteziei īnseamna sa uiti realitatea si sa schimbi lumea reala cu una ireala, īnsa īn acelasi timp renuntarea la fantezie ne face sa ne priveze de o multime de bucurii si de putere creatoare . Putem alege .

12)Dreptul la informatie.

Avem nevoie de informatie pentru a lua decizii īntelepte pentru crearea propriei vieti . Acestea pot fi informatii despre noi īnsine cum ar fi cele medicale, sociale, de educatie etc.

13)Dreptul la bunurile si serviciile platite

Acest drept pare a fi evident;......








Document Info


Accesari: 9672
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )