Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
upload
Upload






























Comunitate/societate

sociologie


Comunitate/societate

Comunitatea este parte integranta a societatii, de o complexitate mai redusa, dar în acelasi timp reprezinta o forma "naturala" de organizare sociala. Conform sociologului german Ferdinand Tonnies (1887), exista o distinctie neta între comunitate si societate:



comunitatea, prin autenticitatea ei, este ca un organism viu, bine articulat si integrat, în care relatiile dintre oameni sunt bazate pe trairi comune, obiceiuri si datini comun acceptate, mostenite, unele având caracter normativ si în care statusul indivizilor este mai degraba atribuit decât dobândit;

societatea   reprezinta un agregat artificial, însa extrem de complex, alcatuit dintr-un volum foarte mare de indivizi, drept pentru care este întemeiata pe relatii impersonale, conventionale si contractuale, în care statusul este bazat pe merit si este mai degraba dobândit. Factori precum urbanizarea, industrializarea, munca salariala, mass-media, cultura de masa, opinia publica etc., au condus la "atomizarea" organismului social reducându-l la un ansamblu de indivizi impersonali/ dezbinati.

Trasaturi caracteristice ale societatii:

- dizolvarea grupurilor primare,

- dezintegrarea comunitatilor locale,

- dominarea institutiilor birocratice si

- uniformizarea conditiilor sociale

Pentru Tönnies, comunitatea reprezenta un simbol al trecutului si al unor vremuri mai bune. Tönnies localiza comunitatea în spatiul rural si micile orase, si societatea în marile orase si aglomerari urbane. Aceasta dimensiune spatiala a conceptului ,'comunitate' a reprezentat o sursa de dispute înca de la începuturi. Marea majoritate a intelectualilor din secolul XIX "împartaseau credinta conform careia comunitatea a intrat în 'eclipsa' în Europa si America contemporana" (Agnew, 1989: 14) datorita ascendentei societatii - ceea ce ei considerau ca fiind un proces inevitabil ce acompaniaza modernizarea. Însa la aceeasi vreme, a început si ,'mitologizarea' ideii despre o lume si un trecut idilic al comunitatilor rurale, si a fost dezvoltat curentul anti-urbanist anglo-saxon (Williams, 1985) unde un rol de seama la jucat la începutul secolului XX si Ebenezer Howard fondatorul Miscarii Orasului-Gradina (The City Garden Movement) si al International Federation for Housing and Planning (IFHP).



'Comunitatea' si 'societatea' au constituit subiecte majore de analiza ale 'scolii Chicago', centrata pe ecologia urbana si ecologia sociala, si care nu a ocolit studierea relatiilor dintre si în cadrul comunitatii si al societatii. Pentru R.E. Park, 'comunitatea' reprezenta nivelul 'biotic' al vietii sociale, în timp ce 'societatea' reprezenta nivelul cultural.

Întrebari cheie:

cum definiti comunitatea ca si unitate morfologica ?

explicati diferenta dintre comunitate si societate .

ce reprezinta societatea ?

care sunt trasaturile caracteristice ale societatii ?

cum se realizeaza în societate functia de socializare ?






Document Info


Accesari: 6438
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )