Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...DREPTUL SECURITATII SOCIALE

sociologie
ALTE DOCUMENTE

STRUCTURA SI ORGANIZAREA CONTINUTURILOR LA DISCIPLINA SOCIOLOGIE
MOMENTUL REVELATIEI
ENERGIA
ALTE FORME DE EXPRESIE ALE CARACTERULUI
REZOLVAREA CONFLICTELOR INTERPERSONALE
Dinamica relatiilor premaritale
S. A. C.
Teme orientative pentru referate Sociologia familiei
F. TÖNNIES. DE LA TEORIA COMUNITATII LA TEORIA SOCIETATII. “PARADOXUL SOCIETATII”. SOCIETATEA CIVILA.
MODELELE DESCRIERII ETNOLOGICE

DREPTUL SECURITATII SOCIALE


Trasaturi
Dreptul securitatii sociale s-a desprins ca ramura distincta de drept prin evolutia sa de la o forma de protejare a salariatilor impotriva unor riscuri sociale determinate, la o forma de protejare impotriva a unor categorii din ce in ce mai largi de riscuri al 757c26h e societatii si de garantare a unui nivel economic minim pentru toti membrii societatii.

Trasaturi:

(i)     Izvor juridic

Normele de securitate sociala emana de la puterea publica, fiind cuprinse in acte normative. Doar in mod exceptional, normele de securitate sociala pot fi si rezultatul acordului partilor, fiind cuprinse in contractele colective de munca.

(ii)   Domeniu de aplicare

Dreptul securitatii sociale are caracter teritorial, normele sale aplicandu-se numai in limitele teritoriului national, atat asupra cetatenilor romani cat si asupra cetatenilor rezidenti (aplicare in spatiu).

Fiind norme de oridine publica, normele dreptului securitatii sociale sunt de imediata aplicare, astfel ca ele se aplica si pentru acele situatii care s-au nascut sub imperiul legii vechi, dar care continua sa-si produca efectele in prezent (aplicare in timp).

(iii) Ramura de drept public

Sistemele de securitate sociala sunt concepute pe ideea realizarii unui serviciu public si functioneaza ca un serviciu public. Tehnicile juridice folisite sunt cele specifice ramurii de drept public (ex: caracterul obligatoriu al platii contributiei, modalitatile de urmarire a contributiilor datorate). Actele juridice prin care se stabilesc drepturile de securitate sociala au caracter administrativ.


Obiectul de reglementare

Obiectul de reglementare al dreptului securitatii sociale este format din ansamblul raporturilor juridice de: (i) asigurare sociala si (ii) asistenta sociala.


(i)          Raporturile de asigurare sociala

Raporturile de asigurare sociala sunt acele raporturi care se nasc, se modifica, se sting in legatura cu acoperirea unor riscuri sociale expres prevazute de lege.

a)      Subiectele raportului de asigurare:

asiguratul : va fi intodeauna o persoana fizica

institutia de asigurari: va fi, de regula, statul (prin organele competente)

b)      Continutul raportului de asigurare (raport juridic de tip comutativ):

dreptul asiguratilor la indemnizatia de asigurari sociale si obligatia corelativa   a institutiei de asigurari de a plati aceste indemnizatii

obligatia asiguratilor de a plati contributia de asigurari sociale si dreptul corelativ al institutiilor de asigurare de a pretinde plata acestor contributiic)      Raportul de asigurare se naste, de regula, ex lege. Exista totusi si anumite categorii de persoane pentru care asigurarea nu este obligatorie, dar care se pot asigura pe baza de contract (ex: persoane fizice autorizate se pot asigura pentru accidente de munca, somaj, etc).

d)      Obiectul raportului de asigurare consta in furnizarea unor prestatii ce reprezinta venit de inlocuire a castigului profesional si   care au la baza contributia asiguratilor.

Exemple: sistemul asigurarilor pentru pensii, sistemul asigurarilor pentru somaj, sistemul asigurarilor pentru sanatate, sistemul asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale.


(ii)        Raporturile de asistenta sociala

Raporturile de asistenta sociala sunt acele raporturi care se nasc, se modifica si se sting in legatura cu dreptul cetatenilor de a avea un minim necesar sustinerii traiului, daca se afla in imposibilitatea de a-si procura in mod licit sursele materiale pentru a trai si cu obligatia statului de a garanta acest venit persoanelor aflate in nevoie.

a)      Subiectele raportului de asistenta:

beneficiar : va fi intodeauna o persoana fizica

institutia de asistenta:   va fi intotdeauna statul (prin organele specializate)

b)      Continutul raportului de asigurare (raport juridic unilateral):

dreptul persoanelor asistate social de a solicita pretatiile in bani sau in natura, stabilite de lege si obligatia corelativa a statului de a acorda aceste prestatii

c)      Raportul de asistenta se naste, exclusiv, in temeiul legii.

d)      Obiectul raportului de asistenta consta in acordarea unor prestatii suplimentare non-contributive in bani sau in natura care nu servesc inlocuirii castigului profesional, ci asigura un venit minim garantat necesar sustinerii traiului. Cuantumul prestatiilor acordate este fix si uniform si nu presupune in mod obligatoriu prestatii succesive.

Exemple: ajutorul social, alocatia pentru copiii nou-nascuti, alocatia de stat pentru copii, alocatia familia complementara, alocatia de sustinere pentru familia monoparentala, acordarea unui sprijin financiar la constituirea familiei.

loading...Document Info


Accesari: 749
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )