Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...DREPTUL SECURITATII SOCIALE

sociologie
ALTE DOCUMENTE

Adevarul costa scump spun,ti-l permiti
Arhetipurile si inconstientul colectiv
GESTURI TERITORIALE SI ALE POSEDARII
ETAPELE DESPARTIRII
MoTTo : Daca nu-I crazy, nu-I Razvy
CUM NE IMBRACAM ?
Scopul acestui exercitiu : reusita la interviul de emigrare
F. TÖNNIES. COMUNITATE SI SOCIETATE. VOINTA ORGANICA SI VOINTA REFLECTATA. PSIHOLOGIA COMUNITATII SI PSIHOLOGIA SOCIETATII
E. DURKHEIM. IDEEA CORPORATISTA. E. DURKHEIM. IDEEA CORPORATISTA
Relatia medic – pacient. Aspecte psiho-sociale.

DREPTUL SECURITATII SOCIALE


Securitatea sociala are doua intelesuri: pe de o parte ca optiune politica si se concretizeaza in principii, norme constitutionale si ulterior in legislatia subsecventa, iar cel de-al doilea sens corespunde unui sistem de drepturi pozitive, adica reglementarile in vigoare traduse in drepturi si obligatii.
Termenul de securitate sociala a fost folosit pentru prima data in legea americana in 1935. Comunitatea internationala a statelor a consacrat conceptul ca o realitate juridica cu ocazia adoptarii la 10 dec 1948 a Declaratiei universale a drepturilor omului prin care s-a prevazut ca fiecare individ ca membru al societatii are dreptul la securitate sociala.

Politicile de securitate sociala reprezinta atitudinea statului la un moment dat in raport cu riscurile sociale. Politicile de securitate sociala urmaresc instituirea unor mecanisme institutionale prin care se urmareste repararea consecintelo 212f54c r pagubitoare pe care le produc individului anumite evenimente calificate ca fiind riscurile sociale. Elementul principal al unei politici de securitate sociala il reprezinta riscul social.

Exista o conventie a OIM din 1952 care enumera principalele riscuri sociale: boala, maternitatea, invaliditatea, batranetea, accidentul de munca sau boala profesionala, decesul, protectia juridica a urmasilor, sarcinile familiale si somajul.

Politicile de securitate sociala au cunoscut in timp o extindere, pe de o parte a campului de aplicare, de la un numar limitat de riscuri sociale la orice eveniment care afecteaza securitatea economica a individului, iar pe de alta parte a masurilor de protectie, de la masurile clasice cu caracter reparator sau indemnizator la masurile preventive, de prevenire a riscurilor sociale.

Un sistem de securitate sociala reprezinta ansamblul normelor juridice din domeniul securitatii sociale. Sistemele de securitate sociala au trasaturi comune:

conceptia comutativa presupune acordarea prestatiilor catre salariati si are la baza ideea ca fiecare individ are dreptul la securitate sociala castigat prin munca sa. In aceasta conceptie, prestatiile reprezinta venituri de inlocuire a castigurilor profesionale si in consecinta sunt direct proportionale cu acestea.

conceptia distributiva are la baza ideea garantarii unui venit minim necesar sustinerii traiului si are in vedere generalizarea securitatii sociale pentru toti indivizii. Prestatiile oferite, garantate, sunt fixe si uniforme. Toate sistemele de securitate sociala de la    raportul Beveridge incoace reprezinta o combinatie a acestor doua conceptii.

Principiul unicitatii – statul organizeaza si garanteaza sistemul public de pensii in baza unui complex de norme juridice unitare. Pentru prima data legea 19 a unificat regimul juridic al tuturor categoriilor de beneficiari de drepturi de asigurari sociale cuprinsi in sistemul public. Au fost preluate in sistemul public si alte sisteme de asigurari, de ex cooperatia mestesugareasca si asigurarile uniunilor de creatie.

Principiul egalitatii – toti participantii la sistemul public, contribuabili si beneficiari, au un tratament nediscriminatoriu.

Principiul solidaritatii sociale – participantii la sistemul public isi asuma reciproc obligatii si beneficiaza de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea riscurilor sociale prevazute de lege.

Principiul obligativitatii – asigurarea in sistemul public e pensii este obligatorie, persoanele fizice si juridice prevazute de lege au obligatia de a participa la sistem si de a plati cota de contributie, iar drepturile de asigurari sociale nu se pot exercita decat corelativ cu indeplinirea obligatiilor.

Principiul contributivitatii – fondurile sistemului se constituie in principal din contributiile datorate de participantii la sistem; drepturile de asigurari sociale se cuvin si se platesc in temeiul contributiilor platite.

Principiul repartitiei – fondurile realizate de sistem se redistribuie pentru plata obligatiilor ce revin sistemului la momentul respectiv.

Principiul autonomiei presupune administrarea de sine statatoare a sistemului public de pensii de catre CNPAS si casele teritoriale de pensii.


Asiguratii


In cadrul acestui sistem sunt asigurate numai persoanele fizice. Asiguratii pot fi cetateni romani, cetateni straini sau apatrizi pe perioada in acare acestia din urma au domiciliul sau resedinta in Romania. Exista doua mari categorii de asigurati: persoane pentru care asigurarea este obligatorie si persoane care se pot asigura in sistem in baza unui contract de asigurare incheiat cu CNPAS.

Persoanele pentru care asigurarea este obligatorie:

salariati si persoane asimilate: functionari publici, persoane care desfasoara activitate in functii elective sau cele care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative sau judecatoresti pe durata mandatului, membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti;

persoane care beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj (someri, dar si persoane disponibilizate care beneficiaza de plati compensatorii);

persoane care realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute si care se afla intr-una sau mai multe din urmatoarele situatii:

perioada in care asiguratul a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, cu exceptia pensiei pentru limita de varsta, pensiei anticipate, pensiei anticipate partial si pensiei de urmas;

perioada in care asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora (in prezent si cursurile de master si doctorat sunt considerate studii universitare). Daca o persoana a urmat mai multe programe universitare, se ia in considerare o singura perioada, la alegerea asiguratului. Legea nu face distinctie intre invatamantul public si cel privat, nici intre buget si taxa.

perioada in care asiguratul a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata stabilita de lege, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.

locurile de munca din unitatile miniere in cazul acelor salariati care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de lucru din luna respectiva.

activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare in zonele 1 si 2 de expunere la radiatii

locurile de munca din aviatia civila pentru anumite categorii de personal prevazute in anexa la legea pensiilor (personal navigant si insotitori de bord)

locurile de munca din activitatea artistica pentru anumite profesii prevazute expres de asemenea in anexele legii pensiilor (balerin, dansator, acrobat, dresor).

pensia pentru limita de varsta

pensia anticipata

pensia anticipata partiala

pensia de invaliditate

pensia de urmas

a.      cu 15 ani reducerea varstei standard daca au realizat cel putin 1/3 din stagiul de cotizare complet pentru cei cu handicap grav;

b.     cu 10 ani reducerea varstei standard daca au realizat cel putin 2/3 din stagiul complet de cotizare pentru cei cu handicap accentuat;

c.      cu 10 ani reducerea varstei standard daca au realizat stagiul complet pentru cei cu handicap mediu.

asiguratii nevazatori beneficiaza de pensie pentru limita de varsta indiferent de varsta daca au realizat ca nevazatori cel putin 1/3 din stagiul complet de cotizare;

femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin 3 copii si i-au crescut pana la varsta de 10 ani beneficiaza de reducerea varstei standard cu un an pentru 3 copii sau cu 2 ani pentru 4 sau mai multi copii.


prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca;

au implinit varstele prevazute de lege pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta;

indeplinesc conditiile pentru obtinerea unei pensii anticipate partial.
Sotul supravietuitor poate accesa pensia de urmas in urmatoarele situatii:

daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani, are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, pana la implinirea varstei standard de pensionare

daca durata casatoriei a fost mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, are dreptul la pensie de urmas pe toata viata, pana la implinirea varstei standard de pensionare, dar cuantumul pensiei se diminueaza in raport cu numarul anilor de casatorie in minus

daca durata casatoriei a fost de cel putin un an, are dreptul la pensie de urmas indiferent de varsta, dar numai pe durata invaliditatii de gradul I sau II

daca sotul decedat a murit ca urmare a unui accident de munca sau ca urmare a unei boli profesionale, iar sotul supravietuitor nu realizeaza venituri lunare pentru care asigurarea este obligatorie, acesta din urma are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei

daca sotul supravietuitor nu se afla in nici una din situatiile mentionate, acesta are dreptul la pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului daca in aceasta perioada nu realizeaza venit dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie

daca sotul supravietuitor are la data decesului sustinatorului unul sau mai multi copii de pana la 7 ani in ingrijire, el are dreptul la pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in acele perioade in care nu obtine venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie.


fie din pensia de invaliditate de gradul I daca sustinatorul avea sau ar fi avut dreptul la orice alt tip de pensie

fie din pensia de serviciu avuta de sustinator sau la care avea dreptul sustinatorul daca aceasta era mai avantajoasa.
Calculul pensiilor


Cuantumul pensiei se calculeaza prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea uni punct de pensie (valoarea punctului de pensie se stabileste prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat).

indiferent de nivelul veniturilor respective, pot cumula pensia cu aceste venituri copiii urmasi care sunt orfani de ambii parinti pe perioada scolarizarii pana la implinirea varstelor prevazute de lege; nevazatorii; pensionarii pentru limita de varsta; pensionarii pentru invaliditate de gradul III;

beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile dintr-o activitate profesionala daca aceste venituri realizate lunar nu depasesc un sfert din salariul mediu brut la nivel national.

Plata pensiei inceteaza in urmatoarele situatii:

decesul beneficiarului

beneficiarul nu mai indeplineste conditiile legale pentru acordarea pensiei

in cazul pensiei de urmas, urmasul a fost condamnat printr-o hotarare ramasa definitiva pentru infractiunea de omor sau tentativa de omor comisa asupra sustinatorului.

Plata pensiei se suspenda in urmatoarele situatii:

daca pensionarul isi stabileste domiciliul pe teritoriul altui stat cu care Romania a incheiat conventie de asigurari sociale, iar in conventie se prevede ca pensia se plateste de celalalt stat

cand beneficiarul unei pensii anticipate sau anticipate partial detine venituri salariale sau asimilate salariilor

pensionarul pentru invaliditate nu se prezinta la revizuirea medicala periodica

beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza venituri dintr-o activitate profesionala mai mari de un sfert din salariul mediu brut la nivel national

copilul urmas beneficiar al unei pensii de urmas nu-si mai continua studiile si are varsta intre 16 si 26 de ani

sotul supravietuitor beneficiar al unei pensii de urmas se recasatoreste.Asigurarile sociale de sanatate


Sunt asigurati in acest sistem persoanele fizice care platesc cota de contributie prevazuta de lege (si pentru care se plateste cota de contributie de catre angajator), precum si anumite categorii de persoane care si pentru care nu datoreaza si nu platesc cota de contributie (ex elevii si studentii, persoanele pana la 16 sau 26 de ani daca isi continua studiile, beneficiarii indemnizatiei de somaj, pensionarii care au pensia sub o anumita limita prevazuta de lege si pentru care nu se plateste cota de contributie).

veniturile realizate din pensii care depasesc un anumit plafon prevazut de lege

 • persoanele fizice sau juridice la care isi desfasoara activitatea asiguratii datoreaza si platesc o cota de contributie de 6% din fondul de salarii.
 • Persoanele beneficiaza de serviciile pe care Casa de Sanatate le contracteaza.


  Concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate OUG 158/2005


  Asiguratii:

  1. categoria salariatilor si a persoanelor asimilate acestora: salariati, functionari publici, persoane care desfasoara activitati in functii elective, persoane care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative, judecatoresti, membrii cooperatori din cooperatia mestesugareasca.
  2. somerii: toate persoanele care beneficiaza de drepturi banesti care se platesc din fondul de somaj
  3. persoanele independente: asociati, actionari, administratori si manageri in baza contractului de mandat, membrii asociatiilor familiale si persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente
  4. persoanele care se asigura facultativ pe baza de contract pentru concedii si indemnizatii de maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav.

  Cota de contributie care se datoreaza pentru asigurarea acestor concedii si indemnizatii este in prezent de 0,85%. Aceasta cota se datoreaza si se plateste astfel: in cazul salariatilor si persoanelor asimilate se datoreaza si se plateste de catre angajator, fiind calculata la fondul de salarii.

  Pentru someri cota de 0,85% se calculeaza la drepturile platite din fondul de somaj si se plateste de ANOFM.

  Pentru persoanele independente si cei care se asigura pe baza de contract, cota se calculeaza asupra veniturilor supuse impozitului pe venit sau asupra veniturilor prevazute in contractul de asigurare. Cota se calculeaza si se plateste de catre asigurat.

  Baza lunara de calcul a contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari de sanatate este plafonata. Ea nu poate fi mai mare de 12 salarii minime brute pe tara.

  Asiguratii au dreptul la urmatoarele concedii si indemnizatii:

  concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca determinata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii

  concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirii lor si recuperarea capacitatii de munca in situatiile cauzate de boli obisnuite si accidente in afara muncii

  concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate

  concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav

  concedii medicale si indemnizatii de risc maternal

  Pentru acordarea acestor prestatii este necesar ca asiguratul sa indeplineasca conditia unui stagiu de cotizare de o luna in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul. Exceptie: concediu si indemnizatia de risc maternal, pentru acordarea carora nu este nevoie de indeplinirea nici unei conditii de stagiu de cotizare. Stagiul de cotizare in acest sistem se constituie din perioadele pentru care s-a achitat contributia de catre angajator sau asigurat, dupa caz, si de asemenea a perioadelor asimilate (perioadele in care persoana a beneficiat de astfel de concedii si indemnizatii, perioadele in care a beneficiat de pensie de invaliditate si perioadele in care persoana a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar organizat potrivit legii pe durata normala a cursurilor respective cu conditia absolvirii acestora).

  Baza de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate o reprezinta media veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza carora s-a calculat cota de contributie.

  Prestatiile:

  Concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca. Indemnizatia se suporta astfel: pentru salariati si persoanele asimilate, de catre angajator din prima zi pana intr-a cincea si de catre bugetul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii incepand cu cea de-a sasea zi. Pentru toate celelalte categorii de asigurati, indemnizatia se suporta de catre buget din prima zi.

  Durata de acordare este de 183 de zile si se poate prelungi in situatii temeinic motivate cu maxim 90 de zile.

  Cuantumul indemnizatiei este de 75% din media veniturilor asigurate in ultimele 6 luni.

  Concediul si indemnizatia de maternitate. Au dreptul asiguratele din acest sistem. Durata este de maxim 126 de zile calendaristice. Concediul de sarcina sau prenatal se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul de lauzie sau postnatal se acorda pentru o alta perioada de 63 de zile. Cele doua concedii se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea asiguratei, cu conditia ca durata minima a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile.

  Cuantumul indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor asigurate pe ultimele 6 luni.

  Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav. Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 18 ani.

  Durata concediului si de acordare a indemnizatiei este de maxim 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil. De aceasta prestatie beneficiaza optional unul dintre parinti, precum si asiguratul care a fost numit tutore, care a adoptat un copil, caruia i-a fost incredintat un copil in vederea adoptiei sau i-a fost dat un copil in plasament.

  Cuantumul este de 85% din media veniturilor asigurate pe ultimele 6 luni.

  Concediul si indemnizatia de risc maternal (s-a facut la seminar) se acorda fara conditii de stagiu de cotizare.

  Concedii si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca. In aceasta categorie intra urmatoarele prestatii:

  indemnizatie pentru reducerea timpului de munca

  concediu si indemnizatie pentru carantina

  tratament balnear

  Indemnizatia pentru reducerea timpului de munca se acorda in cazul reducerii timpului de munca cu ¼ , daca asiguratii care sunt salariati sau asimilati salariatilor, din motive de sanatate nu mai pot realiza durata totala de munca. Durata de acordare este de cel mult 90 de zile in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, iar cuantumul il reprezinta diferenta dintre media veniturilor asigurate pe ultimele 6 luni si venitul salarial brut realizat in urma reducerii timpului de munca, fara a depasi 25% din media veniturilor asigurate pe ultimele 6 luni.

  Concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda in cazul in care asiguratului i se interzice continuarea activitatii din cauza unei boli contagioase. Durata de acordare este cea stabilita in certificatul eliberat de Directia de Sanatate Publica. Cuantumul este de 75% din media veniturilor asigurate pe ultimele 6 luni.

  Plata tuturor acestor indemnizatii se face astfel:

  de catre angajator in cazul salariatilor si persoanelor asimilate

  de catre ANOFM pentru persoanele care beneficiaza de drepturi banesti din fondul de somaj

  de catre Casa de Asigurari de Sanatate pentru persoanele independente.
  nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara;

  este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca s-ar gasi un loc de munca.


  sunt absolventi ai institutiilor de invatamant in varsta de minim 16 ani si intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii lor profesionale;

  sunt absolventi ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minim 16 ani si nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;

  persoane care nu s-au putut incadra in munca inainte de efectuarea stagiului militar si nu au reusit sa se incadreze in munca nici intr-o perioada de 30 de zile de la data lasarii la vatra.

  Sistemul asigurarilor pentru somaj

  Indemnizatia de somaj

  Beneficiari:

  1. somerii, daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
   1. au un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei inregistrarii cererii
   2. nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj
   3. nu indeplinesc conditiile de pensionare prevazute de lege
   4. sunt inregistrati la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate
  2. persoanele asimilate somerilor, daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
   1. nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj
   2. sunt inregistrate la agentia teritoriala pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul
   3. nu indeplinesc conditiile de pensionare conform legii
  Cuantum si durata

  Pentru someri, indemnizatia se acorda pe perioade stabilite diferentiat in functie de stagiul de cotizare si anume:

  6 luni pentru stagiu de cel putin 1 an

  9 luni pentru stagiu de cel putin 5 ani

  12 luni pentru stagiu mai mare de 10 ani

  sa se prezinte lunar, in baza programarii, si ori de cate ori sunt solicitate la agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca la care sunt inregistrate pentru a primi sprijin in vederea incadrarii in munca

  sa comunice in termen de 3 zile agentiei orice modificare a conditiilor care au condus la acordarea dreptului la indemnizatie

  sa participe la serviciile pentru stimularea ocuparii si la serviciile de formare profesionala oferite de agentie

  sa caute activ un loc de munca


  informarea privind prevederile legale referitoare la protectia somerilor si la acordarea serviciilor de ocupare si de formare profesionala

  plasarea pe locurile de munca vacante existente pe plan local si instruirea in modalitati de cautare a locurilor de munca

  reorientare profesionala in cadrul unitatii prin cursuri de scurta durata

  sondarea opiniei salariatilor si consilierea acestora cu privire la masurile de combatere a somajului.


  Masuri pentru stimularea ocuparii fortei de munca


  Legea reglementeaza doua categorii de masuri: pe de o parte masuri pentru cresterea sanselor de ocupare a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, iar pe de alta parte masuri pentru stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor si pentru crearea de noi locuri de munca.  1. stimularea mobilitatii fortei de munca

  Persoana care, in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza intr-o localitate aflata la o distanta mai mare de 50km de localitatea de domiciliu, beneficiaza de o prima de incadrare neimpozabila egala cu doua salarii de baza minime pe tara din bugetul asigurarilor pentru somaj.

  Persoana care, in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza in alta localitate si ca urmare a incadrarii in munca isi schimba domiciliul, primeste o prima de instalare egala cu 7 salarii de baza minime brute pe tara.

  Masuri pentru stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor:

  1. Subventionarea locurilor de munca

  Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai institutiilor de invatamant, primesc lunar, pentru o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent, o suma de bani astfel:

  un salariu de baza minim brut pe tara pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;

  1,2 salarii de baza minime brute pe tara pentru absolventii de invatamant secundar superior (liceu) sau invatamant postliceal;

  1,5 salarii de baza minime brute pe tara pentru absolventii de invatamant superior.

  In plus, angajatorii sunt scutiti de plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj.

  Angajatorii sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor incadrate cel putin 3 ani de la data inceperii lor; daca nu respecta aceasta obligatie, returneaza banii.

  Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau unici intretinatori de familie primesc lunar, pentru o perioada de 12 luni, pentru fiecare din aceste persoane, o suma egala cu un salariu de baza minim brut pe tara. Si in acest caz angajatorii sunt scutiti de plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj. Acesti angajatori au obligatia de a mentine raporturile de munca sau de serviciu cu persoanele respective cel putin 2 ani.

  Acordarea de credite in conditii avantajoase

  Se pot acorda credite pentru crearea de noi locuri de munca. Aceste credite se acorda in baza unor proiecte de fezabilitate pentru o perioada de cel mult 3 ani, cu dobanda de 50% din dobanda de referinta a BNR.

  1. Facilitati acordate angajatorilor

  Angajatorii care incadreaza in munca persoane din randul somerilor, pe care le mentin in activitate pe o perioada de cel putin 6 luni, beneficiaza de scutire de plata a contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj.
  loading...  Document Info


  Accesari: 4282
  Apreciat:

  Comenteaza documentul:

  Nu esti inregistrat
  Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


  Creaza cont nou

  A fost util?

  Daca documentul a fost util si crezi ca merita
  sa adaugi un link catre el la tine in site

  Copiaza codul
  in pagina web a site-ului tau.
  Coduri - Postale, caen, cor

  Politica de confidentialitate

  Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )