Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadDe ce doresc sa devin profesor

sociologie


De ce doresc sa devin profesor

 

...iata o întrebare ce asteapta raspuns. Acesta nu poate fi la acest moment decât retoric dar cu semnificatii justificative ce ma privesc în mod direct. Foarte bine ca se întâmpla asa pentru ca ajung la punctul de unde trebuie început: cine sunt?           Plec de la aceasta întrebare pentru ca am impresia adeseori ca meseria de dascal nu-mi este straina total. Nu acum am auzit de ea pentru prima data, ba mai mult, simt ca întreaga viata am facut-o, însa într-un alt mod si în cadrul unor alte relatii educationale → cele militare.

          În exercitiul profesiei 10110d318k de ofiter am fost agent al unui sistem educational, în calitate de informator si modelator al celorlati agenti → cadre militare, civili, militari în termen.

          De ce optez sa devin acum profesor? Cred ca raspunsul este simplu având în vedere ca îl adresez propriei persoane, si deci, poate fi si foarte sincer:

          - daca tin cont de vârsta sunt nevoit sa recunosc faptul ca, acum, schimbarile radicale în formatia mea personala si socio-profesionala s-ar realiza cu mari dificultati în contextul altor ocupatii sociale;

          - am dobândit o experienta substantiala într-un sistem si am participat, efectiv, la situatii care se pot optimiza si adapta la specificul scolii;

          - ma simt în forma, am ce învata, forma si modela la propria-mi persoana si voi avea, implicit, ce transmite elevilor.

          Oare nu sunt prea marcat de canoanele formatiei de militar, mai putin permisiv si adaptat deschiderilor?  Pentru ca de profesor, de educator depind într-o masura hotarâtoare rezultatele sistemului educational (reusita scolara).

          Cred ca-mi fac prea multe griji, dar stiu din ce motiv sunt asa. Sunt militar prin educatie, comportament, iar criteriile de baza în spiritul carora am fost format, au fost respectul pentru valorile comune, onestitatea, corectitudinea, grija pentru pregatirea proprie si a subordonatilor. Nu o sa mai am subordonati ... care erau ascultatori, care executau, fara a solicita prea multe detalii, ordinele ce le transmiteam, ci o sa raspund de formarea unor copii, pe care societatea viitoare îi doreste cetateni - valori care sa-i pecetluiasca evolutia.

          Fiecare dintre elevii mei vor deveni niste valori, întrucât acestea reprezinta ingredientul de baza al propasirii unei comunitati. Acest aspect ma motiveaza si trebuie sa conduca la realizarea mea profesionala, la capacitarea mea cu calitati de pedagog, transmitator de informatii si formator de personalitati. 

          Profesia didactica are nevoie de îndrazneala, de încredere într-un viitor mai bun pentru elevi, de cautare permanenta a noului, de ancorare în realitate, de originalitate în exercitarea ei, de inovatie si descoperire.

          Personal o consider o profesie foarte grea, plina de dificultati, cu mare încarcatura de responsabilitati, dar si cu satisfactii depline atunci când "îti iese" bine.

          Argumentul forte, vis-a-vis de cautarea propriei utilitati într-un asemenea demers este ca trebuie facuta prin acumulari de cunostinte si deprinderi dar si de atitudini care sa te impuna, sa-ti fie recunoscut locul si rolul, sa fii dorit în egala masura de elevi, de parinti si de colectivul profesoral în care esti angrenat. si aceasta nu oriunde si aiurea, ci la tine în tara, acolo unde ai urmat si tu sistemul educational, la rându-ti.

          Abordarea optimista si pozitiva a profesiei didactice, joaca prin extensie rol de ameliorator în procesul învatarii de catre clasa de elevi.

          Profesorul adevarat încurajeaza atitudinal elevii si nu concep ca un cadru didactic adevarat sa anihilize intentiile creative uzând de atitudini ostile.
          Profesorul adevarat este o persoana care poseda cunostinte, priceperi si experiente (inclusiv socioafective) care îl conduc cu succes în exercitiul didactic. Cu alte cuvinte în exercitarea rolului sau îi sunt necesare acele acumulari si calitati care sa-i confere competenta stiintifica, psihopedagogica si psihosociala.

Pentru un novice aceste cerinte pot functiona ca niste constrângeri apasatoare, însa cum totul se învata (sau aproape totul), perseverând poti sa-ti faci din competenta un aliat al exercitiului reusit la catedra.

Ce trebuie sa stii pentru a dobândi:

a)     competenta stiintifica:

impune sa stapânesti continutul disciplinei predate sub aspectul:

          - întelegerii cunostintelor;

          - stabilitatii, claritatii si preciziei conceptelor utilizate;

- definirii relatiilor dintre componente si integrarii structurale si functionale a partilor într-un ansamblu coerent si semnificativ;

          - evaluarii realiste a problemelor epistemologice si metodologice;

          - prezentarii concise clare si convingatoare.

b)    competenta psihopedagogica:

- cunoasterea legilor dezvoltarii umane si ale învatarii;

- cunoasterea trasaturilor definitorii ale personalitatii "celui care învata", fapt ce conduce la folosirea metodelor adecvate.

c)     competenta psihosociala:  

- capacitatea de a adopta un rol (de substitut al parintelui, de prieten, consilier, depozitar al valorilor aprobate de societate; de sustinator si sursa de ajutor pentru dezvoltarea personalitatii si carierei);

- capaciatea de a comunica usor;

- capacitatea de a influenta.

          Profesorul este o constructie foarte sofisticata, dar care se adapteaza cu usurinta oricarui mediu educational adoptând selectiv si cu maiestrie metode si tehnici pretabile contextului. Personalitatea acestuia se formeaza pornind de la premise aptitudinale simple, se dezvolta prin formare profesionala (cunostinte, priceperi, deprinderi) si se rafineaza în interactiunea cu elevii.

          ...nimic mai simplu si totodata complicat. Asta pentru ca pâna sa devina simplu (în virtutea acumularii unei suficiente experiente în exercitiul educational), totul pare dificil. Ah!...Se pare ca ma complic dorind sa devin profesor, dar uneori complicatiile sunt placute si pline de satisfactii. 

 

Întocmit: col. Gheorghe PAVĂL

Document Info


Accesari: 18774
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )