Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadErgonomia locului de munca in birou

sociologie
ALTE DOCUMENTE

31 MAI Ziua mondiala Anti-fumat
EXPRESII sI MAXIME CELEBRE
Anul 2012 si schimbarile majore prin care trecem
INTEGRAREA PROFESIONALA
Greva - principala forma de conflict social
GRUPUL ETNIC
DREPTURILE SI LIBERTATILE CIVILE ALE COPILULUI
Arhetipurile si inconstientul colectiv
Pozitia carlig a picioarelor
Am fost victima unei agresiuni fizice (am fost batut/a) si am fost lovit(a).

Ergonomia locului de munca in birou

Dezvoltarea economiei de piata si extinderea proprietatii private au facut ca munca de birou sa cunoasca o amploare deosebita. In aceste conditii apar cerinte noi fata de componentele procesului de munca, fata de om, fata de mijloacele de munca si fata de intregul sistem "om-masina-mediu". Aceste aspecte ale organizarii stiintifice a muncii isi gasesc rezolvare prin aplicarea in serviciile si birourile firmelor a cercetarilor de ergonomie care sa asigure adaptarea muncii la om, cresterea productivitatii si scaderea solicitarilor de efort in munca.Proiectarea ergonomica 15115d34p a locurilor de munca

 Proiectarea ergonomica 15115d34p a locului de munca se considera rationala atunci c se asigura, pentru executanti, conditiile necesare pentru o munca de lta productivitate cu cele mai reduse consumuri de munca si de efort, fara miscari inutile sau incomode.

Astazi este tot mai mult sustinut conceptul de organizare ergonomica a muncii pe fiecare loc de munca, organizare ce asigura o munca continua si cu lta productivitate, usur acelasi timp eforturile fizice si psihice.

ή al doilea r, este necesara asigurarea unor conditii de munca ergonomice care munca sa se desfasoare cu un consum de energie cmai mic si fara pericol de olnavire sau de accidente.

Folosirea simultana si permanenta a acestor doua cai este o conditie esentiala a organizarii ergonomice a locului de munca.

De asemenea, exista si regulile care se refera la amenajarea locului de munca. ή acest sens, principiul asigurarii unui loc stabil pentru materiale si pentru obiectele muncii impune respectarea urmatoarelor reguli:

- totalitatea obiectelor muncii si materialele utilizate de executat, precum si produsele finite (documente prelucrate cazul birourilor), trebuie sa aiba un loc bine definit si stabil;

- obiectele muncii si materialele trebuie asezate cmai aproape de executant;

- asezarea materialelor ordinea utilizarii lor timpul lucrului si functie de frecventa utilizarii lor.

Respectarea acestor reguli practice se impune datorita faptului ca orice activitate de cautare a unui obiect solicita un consum mare de energie nervoasa si o mare risipa de timp [3] .

Ergonomia a capatat un important rol amenajarea birourilor. Bazu-se pe concepte de ultima ora, design-ul birourilor, corectat din punct de vedere ergonomic, integreaza mediul, sarcinile, echipamentele si lucratorul r-o maniera care protejeaza sanatatea, creste confortul si productivitatea, iar ambianta devine mai placuta. Ergonomia rezolva o multime de probleme posibile, ofera confort personalului si adauga vitalitate si libertate de miscare. Prin orporarea efectiva a ergonomiei design-ul birourilor, structurile economice sau culturale 351;i pot satisface nevoile proprii csi pe cele ale angajatilor prevenind factorii de risc, rezolv unele probleme sociale, d posibilitatea indivizilor sa-si maximizeze potentialul. Din pacate multe dintre aceste structuri a nu stiu cum sa integreze ergonomia cadrul birourilor lor.

Birourile pot fi individuale, plasate r-o zona de liniste, propice muncii intelectuale care sa permita reruperea si reluarea lucrului, un cadru favorabil pentru relatiile exterioare, vizite si conversatii; birouri colective care sa cuprinda 6-7 persoane, grupate pe diverse activitati precum cele financiare, contabile, de personal; birouri generale pentru 2-3 persoane care colaboreaza la aceeasi munca, spre exemplu secretariatele.Una din principalele probleme ale organizarii ergo-nomice a muncii, cu influenta puternica asupra capacitatii de munca si implicit asupra eficientei activitatii desfasurate birou o constituie pozitia corecta a corpului timpul lucrului. Stabilirea unei pozitii corecte de munca eamna pentru personalul din birouri adoptarea unei pozitii cmai aproape de pozitia naturala a corpului pozitia sez. Aceasta pozitie se caracterizeaza prin mentinerea echilibrului natural sau relativ al corpului, rezultat din antagonismul mai multor forte externe si interne care actioneaza asupra sa [4] .

Pozitia sez este mai putin obositoare deccea ortostatica din mai multe motive: suprafata de sprijin este mai mare fiind reprezentata de fetele posterioare ale coapselor si de fetele plantare ale membrelor inferioare cazul care sunt sprijinite de sol; centrul de greutate al corpului este mai aproape de suprafata de sprijin sau de baza de sustinere si este proiectat catre limita posterioara a acestuia; solicitarea energetica este mai redusa; activitatea aparatului cardiovascular este mai usoara; efortul muscular pentru mentinerea stabilitatii corpului sau echilibrului este mai mic.

Cu toate acestea, munca de durata efectuata pozitia asezat (specifica biroului) are si unele inconveniente, cum ar fi:

- slabirea tonusului muscular, reactie reflexa de contractie usoara si continua, special a muschilor abdomenului;

- unele implicatii asupra aparatului locomotor, deoarece coloana vertebrala are tendinta spre pozitii curbe linate, torsionate, care aduc modificarea staticii organismului;

- o presiune mare? asupra unor organe interne (aparatul digestiv si respirator) data de aplecarea fata a trunchiului;

- dureri ceafa si umeri, dureri de spate, dureri brate, heieturi si umeri.

Folosirea corecta a scaunelor ergonomice poate duce la eliminarea unor dificultati din? cele mentionate. Alegerea scaunelor de lucru va fi tratata pe larg capitolul urmator. Totusi afara utilizarii unor scaune ergonomice este necesar sa se tina seama si de o serie de indicatii generale, cum ar fi:

- evitarea pozitiilor nenaturale ale corpului, ordate sau prea linate; pozitia usor linata frontal? solicita cel mai mic efort de sustinere si este cea mai comoda;

- evitarea linatiilor laterale ale trunchiului si ale capului;

- evitarea mentinerii bratului pozitia insa, suspendat frontal sau lateral, deoarece aceste pozitii obosesc, reduc precizia si dexteritatea bratelor si a milor;
- pozitia corpului la masa de lucru sau la calculator trebuie sa fie: spatele drept, capul ridicat, umerii relaxati si usor cobor355;i.

?Chiar daca pozitia corpului timpul lucrului este corecta, mentinuta un timp elungat ea produce mod inevitabil o senzatie de oboseala. De aceea se recomanda:

- reruperea periodica a lucrului prin pauze care impun miscari mai active;

- executarea unor exercitii de gimnastica corectiva (cel putin 10 minute);

- miscari de relaxare a degetelor si heieturilor (special cei care lucreaza la calculator).?

Asa cum aratam, munca de birou cele mai multe solicitari sunt de natura psihica. Solicitarile intelectuale sau nervoase sunt determinate de o multime de elemente cum ar fi: specificul muncii de birou, atentie concentrata si distributiva permanenta, capacitate de memorare, raspundere gestionara pentru patrimoniul redintat. Exista de asemenea numeroase cauze care contribuie la suprasolicitarea nervoasa: efectul sonor al unui numar mare de persoane, sunetul telefonului, conversatiile din camera de lucru,? zgomotul produs de unele echipamente (masini de scris, imprimante).

Pentru lucratorii implicati serviciile de relatii cu publicul sau secretariate apar alti factori de stres precum: dialogul cu clientii, comportamentul uneori necivilizat al acestora sau afluenta solicitantilor anumite perioade ale anului.

Pentru evaluarea intensitatii oboselii de natura psihica, ergonomia recomanda folosirea testelor psihologice (psihotestelor). Aceste teste trebuie sa eplineasca urmatoarele conditii:

- validitate (sa masoare exact ceea ce 351;i propune);

- fidelitate (sa permita obtinerea unor performante relativ asemanatoare la o noua aplicare);

- standardizare (sa creeze aceleasi conditii pentru toti subiectii supusi testarii, fara a-i favoriza pe unii si defavoriza pe altii);

- etalonare (stabilirea unui etalon, a unei unitati de masura a rezultatelor obtinute pentru a se cunoaste valoarea lor).

Cele mai folosite teste analiza psihologica a muncii sunt testele de tip creion-hie (subiectul raspunde scris la rebari), care cuprind: testul de inteligenta, testul de memorie, testul de atentie (concentrata si distributiva). Cercetarea psihologica poate fi completata prin folosirea unor metode standard precum: chestionare, tehnici proiective si teste situationale.

Din analiza datelor obtinute prin testarea subiectilor? s-a desprins concluzia ca re vta, vechimea munca, coeficientul de exactitate, viteza si ponderea omisiunilor exista o relatie directa.Din cercetarile noastre diverse institutii am observat ca solicitarile neuropsihice? munca de birou au dus la aparitia unor boli tipice precum nevrozele sau bolile cardiovasculare.

Organizarea ergonomica a locurilor de munca din birou reprezita raspunsul la numeroasele probleme de natura psihica aparute. Respectarea principiilor si regulilor ergonomice, crearea unei abiante placute, alegerea mobilierului adecvat, adoptarea unor masuri eficiente de securitate, de motivare materiala si morala sunt cva cai de eliminare a stresului si oboselii profesionale.

Evaziunea fiscala

În sfera evaziunii fiscale, se include si ascunderea sub diferite forme a surselor si cuantumului de venituri impozabile.
Evaziunea fiscala poate fi frauduloasa sau legala.
Evaziunea fiscala frauduloasa consta în ascunderea obiectului impozabil, subevaluarea cuantumului materiei impozabile sau folosirea altor cai de sustragere de la plata impozitului datorat.
Practic evaziunea fiscala frauduloasa se poate prezenta sub formele: nedeclararii materiei impozabile, declararea unor venituri inferioare celor reale, conducerea unei contabilitati defectuoase, nesincere etc. Evaziunea fiscala frauduloasa se sanctioneaza cu amenda sau pe cale penala, dupa cum este considerata contraventie sau infractiune.
Evaziunea fiscala legala consta în sustragerea practicata ca urmare a interpretarii prevederilor legale, potrivit careia unele venituri nu sunt impozabile.
Legea sanctioneaza si cazurile de nerespectare a reglementarilor fiscale în domeniul vamal, prin declararea inexacta, sub orice forma, a valorilor sau prin sustragerea bunurilor de la vamuire, în scopul neachitarii taxelor vamale sau al diminuarii acestora ori a altor obligatii fiscale.
Practicarea de catre importatori si exportatori a diferitelor mijloace frauduloase pentru a se sustrage de la plata sumelor în valuta cuvenite statului, constituie evaziune valutara. Sustragerea devizelor cuvenite statului se practica, îndeosebi prin:
- falsificarea declaratiilor de import-export;
- compensatii particulare;
- tarife vamale insuficient de precise;
- transferuri de devize în si din alte tari cu încalcarea dispozitiilor legale;
- turism.
Practica actiunilor de control efectuate pentru identificarea evaziunii fiscale pe categorii de contribuabili si pe categorii de venituri confirma urmatoarele:
a) analiza evaziunii fiscale în functie de forma de proprietate a persoanelor juridice controlate evidentiaza ca societatile comerciale cu capital de stat si regiile autonome detin o pondere mai mare în totalul sumelor sustrase (60%), în raport cu persoanele juridice cu capital privar si mixt (35%).

b) actiunile de control efectuate releva, în principal, aspecte specifice fiecarei categorii de obligatii fiscale:
• În ce priveste impozitul pe profit, deficientele constatate de catre organele de control se ref
era, în principal, la:
- reducerea bazei de impozitare, prin includerea pe costuri a unor cheltuieli fara documente justificative sau baza legala (amenzi, penalizari, cheltuieli preliminare etc.);
- înregistrarea unor cheltuieli supradimensionate sau peste limita admisa de lege (amortizari, cheltuieli social-culturale, cheltuieli de deplasare, cheltuieli de protocol, fond de rezerva etc.);
- majorarea cheltuielilor cu dobânzi aferente creditelor pentru investitii, situatie întâlnita la agentii economici cu capital de stat sau majoritar de stat;
- deducerea unor cheltuieli personale ale asociatilor sau dobânzi la împrumuturi acordate de patroni propriei societati, în cazul agentilor economici cu capital privat;
- neînregistrarea integrala a veniturilor realizate, fie prin neîntocmirea documentelor de evidenta primara, fie prin înscrierea în documente a unor preturi de livrare sub cele practicate în mod real;
- transferul veniturilor impozabile la societati nou create în cadrul aceluiasi grup, aflate în perioada de scutire de la plata impozitului pe profit, concomitent cu înregistrarea de pierderi de catre societatea
– mama;
- încadrarea eronata în perioadele de scutire, în special în situatia desfasurarii în acelasi timp a mai multor activitati cu perioade dif
erite de scutire, precum si neîndeplinirea conditiei legale de functionare la subunitati cu acelasi profil de activitate, a unei perioade egale cu aceea pentru care s-a acordat scutirea;
- determinarea impozitului pe profit prin aplicarea necorespunzatoare a prevederilor legale, în special în ceea ce priveste calculul eronat al soldului facturilor neîncasate si al coeficientului acestuia, precum si a reducerii impozitului aferent profitului reinvestit;
- necalcularea de catre unele organizatii nonprofit a impozitului aferent veniturilor rezultate din activitati economice;

- neînregistrarea în contabilitate a diferentelor stabilite prin actele de control sau chiar a obligatiilor privind impozitul pe profit datorat;
• În ce priveste impozitrul pe salarii, fap
tele care conduc la evaziunea fiscala se refera la:
- neimpozitarea tuturor sumelor platite salariatilor cu titlu de venituri salariale (diverse ajutoare în bani si în natura, alte drepturi acordate în natura, prime, sume reprezentând participari la beneficiu, stimulente);
- aplicarea incorecta a tabelelor de impozitare a drepturilor salariale;
- neretinerea si nevirarea impozitului pe salariu datorat pentru persoanele angajate pe baza de conventii civile sau pentru zilieri;
- necumularea în vederea impozitarii, a tuturor drepturilor salariale acordate;
- neînregistrarea obligatiilor de plata a impozitului pe salarii;
- neînregistrarea impozitului pe salariul suplimentar pentru depasirea fondului de referinta;
- necalcularea si neretinerea impozitului pe salarii;
- nerespectarea legislatiei privind stabilirea bazei de impozitare, cumul, scutirile si reducerile de impozit;

• În ce priveste celelalte impozite si taxe datorate bugetului de stat si bugetelor locale de catre contribuabili, persoane juridice, abat
erile cele mai frecvente se refera la:
- evidentierea în contabilitate a unor cladiri la valori inferioare celor reale;
- nedepunerea la organele fiscale a declaratiilor privind cladirile aflate în patrimoniu, a mijloacelor de transport aflate în posesie si a terenurilor detinute sau aflate în administrarea agentilor economici;
- declararea unor date eronate, neactualizate sau nesincere în ce priveste impozitul pe cladiri, taxa asupra mijloacelor de transport, pentru folosirea terenurilor proprietate de stat;
- neconstituirea si nevirarea impozitului pe dividente, calcularea eronata a acestuia;
- neretinerea impozitului pe dividente aferent avansurilor acordate în cursul anului, care dupa realizarea profitului si aprobarea bilantului, au avut destinatia de dividente.
Evaziuunea fiscala identificata de organele financiar-fiscale, la persoanele fizice si asociatiile familiale se localizeaza, în principal, la impozitul pe venit; impozite si taxe locale; taxa pe valoare adaugata; accize; alte impozite si taxe.
Cauzele principale ale neîndeplinirii obligatiilor fiscale de catre persoanele fizice si asociatiile familiale sunt:
- desfasurarea de activitati producatoare de venituri fara autorizatie legala sau fara documente legale de provenienta a marfurilor comercializate;
- conducerea incorecta a evidentelor privind veniturile realizate si a cheltuielilor efectuate pentru realizarea veniturilor;
- nedeclararea veniturilor realizate de catre persoanele fizice din comercializarea de produse prin consignatii, venituri din închirieri etc.;
- nedeclararea depasirii plafonului de 10 milioane lei, privind taxa pe valoare adaugata, de catre asociatiile familiale si, ca urmare, neînregistrarea ca platitori de taxa pe valoare adaugata;
- includerea unor cheltuieli nedeductibile legal sau a unor cheltuieli fara documente justificative;
- nedeclararea utilajelor aflate în proprietate, în vederea stabilirii taxelor datorate;
- încalcarea prevederilor legale privind modul de desfasurare si impozitare a activitatii de taximetrie auto, de catre persoanele autorizate sa desfasoare astfel de activitati, prin neprezentarea la organul fiscal pentru citirea aparatelor de taxat.
Cauzele evaziunii fiscale pot fi:
- comportamentul negativ al contribuabililor;
- necunoasterea sau ignorarea legislatiei fiscale si, deci, a obligatiilor care decurg din aplicarea acesteea;
- interpretarea sau aplicarea eronata si chiar abuziva a legislatiei fiscale;
- nerespectarea de catre agentii economici a reglementarilor privind organizarea evidentei patrimoniului, veniturilor, cheltuielilor si rezultatelor financiare, neconducerea corecta si la timp a evidentei contabile. Se constata înregistrari contabile eronate sau omisiuni de înregistrare, în special privind obligatiile fiscale. Evidenta primara este tinuta necorespunzator, existând neconcordante între datele din contabilitate si cele din jurnalele de vânzare-
cumparare, înregistrari fara a avea la baza documente. Aceste încalcari ale reglementarilor în materie contabila sunt realizate cu scopul de sustragere de la stabilirea si plata impozitelor si taxelor. Preponderente sunt însa si situatiile în care contabilitatea este încredintata unor neprofesionisti, unor persoane care nu au pregatirea sau experienta necesara sau care nu si-au însusit noile reglementari – situatie frecventa la micii întreprinzatori, persoane fizice sau asociatii familiale si la societatile comerciale cu raspundere limitata;
- munca clandestina manifestata cel putin sub doua forme: activitate pe cont propriu, fara autorizatie si asa numita “munca la negru”. Practic, anumite forme de activitati ascunse, scapa controlului fiscal. Activitatile respective se manifesta în special în agricultura si comert.
Legea nr. 87/1994 este în prezent actul normativ, cadru în materia evaziunii fiscale. Interpretarea si întelegerea corecta a prevederilor acestei legi se poate realiza însa numai prin coroborarea ei cu o serie de alte reglementari. Fata de complexitatea fenomenului
evaziunii fiscale, este evident ca aceasta lege prezinta o serie de imperfectiuni, acesta fiind de altfel motivul pentru care se lucreaza în prezent la un proiect de modificare a acestui act normativ.

Document Info


Accesari: 6300
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )