Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




FAMILIA

sociologie


FAMILIA




Multe din cazurile cu care psihologii, in cabinetele lor, se intalnesc, sunt probleme referitoare la viata cotidiana si, in special, cele create in mediul domestic. Probleme de cuplu, discordanta raportului dintre membrii familiei, diferentele de mentalitate dintre generatii care se reflecta asupra relatiilor parinti-copii sunt cateva dintre temele de dezbatere pacient-psiholo 17317j910r g si care se rezuma la notiunea de familie despre care vreau sa vorbesc pe larg in continuare.

Notiunea de familie nu e un concept static. Definitia familiei variaza de la o epoca la alta si dintr-un loc īn altul. Familia, definita prin origine, este vazuta ca legatura de sānge, locul īn care te nasti, matricea primara īn care se afla individul, unde se formeaza el si istoricul sau personal. Astfel descrisa, familia este parte a mediului social extins. Oriunde ar existe familia este o parte a societatii care include si alte institutii sociale.
Familia este grupul cel mai important dintre toate grupurile sociale deoarece ea influienteaza si modeleaza persoana umana.Unii merg chiar mai departe si sustin ca actiunea ei asupra persoanei e atat de mare, incat ea egaleaza actiunea celorlalte grupuri sociale.Aceasta este cu deosebire cazul cercetarilor care vin dinspre psihanaliza, psihologia sociala si sociologie sustinand ca familia este: adevaratul laborator de formare a persoanei. Cercetarile evidenteaza importanta a doua variabile familiale: coeziunea si adaptibilitatea grupului. Coeziunea familiala este definita ca legatura emotionala īntre membri. Adaptabilitatea grupului este definita prin capacitatea sistemului familial de a-si schimba structurile de putere, rolurile si regulile ca raspuns la un stres situational sau de dezvoltare.

Īn ciuda progresului sau intelectual, omul nu a īnvatat prea multe īn ceea ce priveste convietuirea īn armonie cu natura ori cu semenii. El īnca nu stie cum sa īnlature confuziile din jurul sau, produse de propria sa vanitate si īn general cele ce apasa īntreaga omenire.

Oamenii ca dovada a evolutiei lor, ar trebui sa devina mai atenti si mai plini de īntelegere fata de cei din jur si implicit ar trebui sa-si gaseasca timpul necesar unei autoanalize. Astfel oamenii devin niste automate īn lupta pentru existenta, fapt cu puternice implicatii psihologice īn viata sociala si īndeosebi īn viata de cuplu, īn familie.

Nu este de mirare ca omul īn dorinta lui oarba si pasionata de libertate si satisfactii rebele si violente, sa se revolte deseori cu violenta si sa īncerce adesea a-si calma chinul launtric aruncāndu-se cu capul aplecat īntr-o viata de activitati febrile, de agitatie constanta, de emotii violente si inutile si de aventuri īndraznete.

O institutie (casatoria, familia) ce se vrea constructiva are astfel, de suferit caci fiece individ ce adera la aceasta forma de comunicare - familie, aduce cu sine un bogat bagaj de obiceiuri, ritualuri, cutume, transferāndu-le partenerului, marcānd relatia īntre cei doi.

Familia cu multiplele ei functii pe care le īndeplineste, contribuie īn mod covārsitor la definirea personalitatii si individualitatii fiecarui copil. Functiile universale ale familiei pot fi rezumate astfel: functia de supravietuire si securitate prin care familia īsi asigura nevoile de baza, hotaraste dimensiunile ei, recrutare de noi membrii, tratarea bolnavilor, mentinerea sanatatii, asigurarea rezervelor financiare. Familia asigura dezvoltarea sociala si emotionala a membrilor sai prin suport īn perioade de stres, educatie, compensatii, sistem normal de comunicare, acces la comunicatie, protectia membrilor de influente nedorite din afara familiei. Īn cadrul familiei se īnvata valorile morale, culturale, religioase, pastrarea identitatii etnice, constiinta civica, patriotismul. Familia asigura membrilor norme de comportament acceptate social, socializarea, independenta, spiritul de initiativa.

Transformarea individului in persoana adica in "individ cu status social" este intai de toate opera familiei. Sunt doua cauze care explica aceasta influeta a familiei asupra persoanei;una este legata de faptul ca actiunea familiei se exercita mai de timpuriu iar a doua e acela ca multa vreme familia e calea prin care se canalizeaza oricare alta actiune de socializare, ea fiind identica cu intreaga lume sociala a copilului.

S-a argumentat ca pentru dezvoltarea psiho-sociala a copilului tipul de interactiune familiala si comportamentul fiecaruia dintre membrii conteaza mai mult decāt prezenta unuia dintre parinti (structura completa sau incompleta a familiei conjugale sau a fratilor). Deasemenea un rol important īl are flexibilitatea familiei.

Familia reprezinta agentul unei actiuni pedagogice primare care "fixeaza" īn rāndul habitusului primar de clasa, primele scheme de perceptie, de gāndire si de actiune care vor functiona ca fundament si principiu de selectie īn procesul īncorporarii tuturor experientelor ulterioare.
Una dintre caracteristicile fundamentale ale curbelor de invatare este ca toate urca foarte repede la inceput si apoi tot mai incet mai tarziu,avand deci o accelerare negativa. Aceasta inseamna ca eficacitatea actiunii mediului e foarte mare in primii ani,mica mai tarziu si foarte mica dupa 25-30 ani cand totul devine fix si imuabil:deci familiei ii revine astfel privilegiul de a-si exercita influeta de la inceput.
Acest privilegiu este dublat de un al doilea: actiunea familiei nu e numai cea mai timpurie dar multa vreme e si singura avand pe deplin monopolul fiind singurul factor de socializare a copilului din perioada prescolara.

Printre interactiunile membrilor sai, familia sintetizeaza influentele pe care diferite instante exterioare (scoala, grupul de egali, mediul profesional, retelei de sociabilitate) le exercita asupra fiecaruia īn parte. Īn aceste interactiuni, ea se manifesta ca un spatiu relativ autonom de "constructie sociala a realitatii", facānd apel la resursele instrumentale si expresive ale membrilor. Experientele cotidiene comune conduc la elaborarea unui ansamblu de "reprezentari traite", īmpartasite mai mult sau mai putin de toti membrii si care orienteaza practicile lor.

Concluzionand, familia poate fii astfel sursa multor perturbari psihologice in functie de gradul de rezistibilitate la stres, sensibilitate si de experientele traite in sanul ei si in societate. Poate fii "caminul" de care avem nevoie si in acelasi timp "focarul" perturbator al linistii noastre cotidiene.



Document Info


Accesari: 17847
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )