Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadGRUPURILE SI SOCIABILITATEA

sociologie
ALTE DOCUMENTE

ZECE PORUNCI ALE UNUI COPIL PENTRU PARINTII SAI
3 lectii simple despre dragoste
Despre violenta
TEHNICI DE UTILIZARE A CREATIVITĂŢII GRUPULUI
Institutul Francez pentru Anxietate si Stress din Paris, recomanda urmarea a 20 de reguli de viata.
Drogurile
Sociologia opiniei publice
ABANDONUL SCOLAR
GRUPURILE SI SOCIABILITATEA

GRUPURILE SI SOCIABILITATEA

     1. Sodalitate, sociabilitate, socialitate     Valența umană de a se asocia cu semenii a fost conceptualizată în mai multe moduri (Baechler):

·     424w2222e ;    sodalitate - capacitatea umană de a întemeia grupuri, definite ca unități de activitate (cupluri, familii, echipe etc.);

·     424w2222e ;    sociabilitate (termenul "sociabil" este cunoscut din 1522!) - capacitatea umană de a forma rețele prin care unitățile de activitate transmit informații ce le exprimă interesele, opiniile etc.;

·     424w2222e ;    socialitate - capacitatea umană de a menține împreună grupurile și rețelele, de a le asigura  coerența și coeziunea ce le constituie în societăți.

     Sociabilitatea este un concept central al sociologiei, fiind considerată premisa constitutivă a societății și este explicată în două moduri:

·     424w2222e ;    consecință a naturii umane (instinct social);

·     424w2222e ;    un produs al rațiunii, o normă sau o valoare socială.

2. Grupurile sociale

     Grupul social este important în sociologie. Punctul de vedere individualist nu este productiv; viața socială apare în esență ca fiind mai degrabă opera unor grupuri decât a indivizilor considerați ca atare.

     Schimbările sociale sunt produse de grupuri, state, clase, națiuni, mulțimi.

     Sociologia trebuie să răspundă: "Ce sunt grupurile?", "Prin ce se deosebesc între ele!", "Ce funcții au?"

     Grupul social reprezintă un ansamblu de persoane caracterizat de o anumită structură și cu o cultură specifică, rezultat din relațiile și procesele psiho-sociale dezvoltate în cadrul său.

     Grupurile sociale sunt unități, ansambluri de indivizi condiționate social-istoric reunite prin anumite relații și activități.

     Studiul sistematic - din punct de vedere sociologic - al grupului social a fost dezvoltat de Școala de la Chicago (Thomas, Park, Mead) care consideră grupul ca faptul social primar. Pentru a sublinia ideea de dezvoltare a grupului și procesele din interiorul său, Lewin dezvoltă ideea dinamicii de grup.

     Clasificare grupurilor se poate face după mai multe criterii:

1.  după tipul de relații:

·     424w2222e ;    grupuri primare ("face-to-face") - relații directe între membri;

·     424w2222e ;    grupuri secundare (Cooley);

2.  după normalitate:

·     424w2222e ;    grupuri formale (oficiale, instituționalizate);

·     424w2222e ;    grupuri informale (neoficiale);

3.  după apartenență:

·     424w2222e ;    grupuri de apartenență (Hyman, Merton);

·     424w2222e ;    grupuri de referință (grupurile din care individul ar dori/dorește să facă parte; aceste grupuri au mai multe funcții: normativă, comparativă, publică).

     3. Tipuri de grupuri

     3.1. Cuplul. Este cel mai mic grup posibil și existența sa trebuie corelată cu câteva caracteristici recente alte atitudinilor față de căsătorie:

·     424w2222e ;    coabitarea - acceptarea de a alcătui un cuplu fără ritul social al căsătoriei;

·     424w2222e ;    instabilitatea relațiilor premaritale și maritale;

·     424w2222e ;    întârzierea pronunțată a vârstei de căsătorie;

·     424w2222e ;    celibatul; explicat prin mai mulți factori din care principalul pare a fi concepția partenerilor de a-și asigura condițiile pentru urmărirea/atingerea obiectivelor proprii.

     3.2. Grupul mic.

·     424w2222e ;    de la 2 la 30-40 chiar 70-80 indivizi;

·     424w2222e ;    momentul decisiv al apariției grupului mic îl reprezintă activitatea de muncă, dar și criterii afective, preferențiale;

·     424w2222e ;    din numărul de membri rezultă anumite caracteristici:

-     424w2222e ;    relații complexe

-     424w2222e ;    relații de comunicare

-     424w2222e ;    relații de simpatie, de afinitate

·     424w2222e ;    structuri de dominare·     424w2222e ;    coeziunea de grup - măsura în care grupul este unit, dispune de unitate; coeziunea:

-     424w2222e ;    are un sens valoric

-     424w2222e ;    factor temporal - se realizează în timp

·     424w2222e ;    dinamica specifică a statutelor și rolurilor

     Ca efect al coeziunii și dinamicii de grup apare climatul de grup (atmosfera).

     Coeziunea + climatul ź factori ai productivității grupului.

     3.3. Grupul mare (grupul secundar)

     Grupul secundar constă din două sau mai multe persoane implicate într-o relație impersonală și au un scop practic specific. Oamenii cooperează cu alți semeni pentru realizarea unui scop. Spre deosebire de grupul primar, relația dintre membrii grupului secundar este un mijloc pentru atingerea unui țel. Exemple de grupuri secundare: corporațiile, școlile, unitățile de muncă, unitățile militare, comunitățile etnice și naționale. Prin natura lor, grupurile secundare se manifestă ca medii sociale în care indivizii se produc ca actori sociali. Relațiile interumane se stabilesc în temeiul unor regulamente pe care, fie că le acceptă sau nu, individul trebuie să le respecte. Numai astfel insul integrat într-un grup secundar este acceptat ca membru și poate să realizeze scopurile sale. Mai mult, în acest tip de grup, oamenii se reunesc dincolo de diferențele ce-i marchează, pentru că nu au altă cale de înfăptuire a intereselor lor. Ilustrativ este în acest sens grupul secundar specific unităților de muncă. Într-o uzină lucrează inși ce urmăresc, prin interacțiunea lor, motivația și satisfacția date de exercitarea unei ocupații sau obținerea unui câștig, prestigiu profesional etc. Dacă grupul primar rămâne prioritar în socializarea primară a individului, inițiindu-l și introducându-l în mecanismele vieții de grup și ale vieții sociale, grupul secundar are rol esențial în afirmarea socială și profesională a individului. În grupurile secundare insul ființează ca realitate socială. Grupul primar acționează pentru insul concret, iar grupul secundar activează individual prin statusurile sale. De pildă, în grupul primar poți fi prieten, condiție suficientă. În grupul secundar exiști cu precădere printr-un status social, profesional, cultural, religios etc.

     O problemă asociată analizei grupului secundar o reprezintă relația acestuia cu grupul primar. Relațiile caracteristice grupului primar se pot desfășura în cadrul grupului secundar. Situația poate fi întâlnită, de regulă, în unitățile de muncă, unde oamenii dezvoltă, adesea, relații de prietenie cu colegii de muncă. În același mod au loc relații între oameni în cadrul unităților de învățământ. Trebuie spus că în anumite contexte sociale sau culturale, relațiile interumane din grupurile secundare se pot organiza și ca alternativă la influența excesivă a acestor grupuri. Referindu-ne concret la societatea românească de dinainte de 1989, puternic socializantă, este de notorietate funcționalitatea raporturilor interumane în cadrul întreprinderii sau al unei instituții. Cerințe instituționale erau înfăptuite prin intermediul acestor relații specifice grupului primar. De cele mai multe ori acest tip de relații se identifică cu relațiile specifice grupului informal despre care vom vorbi mai jos.

     Diferențele între grupul primar și cel secundar sunt prezentate mai jos (după James W. Vander Zanden, 1988, p.110).

Caracteristicile grupurilor

primare

Caracteristicile grupurilor secundare

- număr mic de persoane

- număr mare de persoane

- implicarea întregii individualități

- implicarea unor segmente ale vieții unei persoane

- relație personală

- relație impersonală

- interacțiune continuă

- interacțiune sporadică

- durată lungă

- durată scurtă

- așteptări informale

- așteptări formale

- constrângeri impuse informal

- constrângeri impuse formal

- legături expresive

- legături instrumentale

     3.4. Grupul de presiune

     Grupul de presiune este constituit dintr-un număr de persoane cu anumite interese și direcții comune de acțiune și care urmăresc atingerea unor scopuri sociale sau politice în mod declarat sau ascuns. Aceste grupuri pot acționa agresiv sau opresiv, cu mijloace deschise, controlabile, ex: sindicatele, sau dimpotrivă, ele pot fi formale sau informale. Una din modalitățile de acțiune: lobby - presiune pentru a obține o influență socială sau politică. În principiu grupurile de presiune urmăresc să-și amplifice la maximum influența asupra centrelor de decizie.
     3.5. Comunitățile teritoriale

     Comunitatea umană teritorială se definește ca fiind macrogrupul sau acea colectivitate umană care trăiește într-o anumită arie geografică și care dispune de o cultură comună, de un anumit sistem social, o anumită organizare a activităților și care este conștientă de apartenența sa la acea unitate socială.

     Comunitatea are un habitat social.

     Clasificarea tradițională a comunităților: rurale și urbane.

     a) Comunități rurale - caracteristicile tipice:

·     424w2222e ;    autonomie relativă față de societatea care le integrează;

·     424w2222e ;    structura grupurilor locale are un rol în organizarea activităților sociale;

·     424w2222e ;    prezintă o relativă autarhie (închidere) a sistemului economic propriu și care nu separă consumul de producție;

·     424w2222e ;    există puternice raporturi de cunoaștere;

·     424w2222e ;    relativă izolare față de colectivitățile din jur;

·     424w2222e ;    au anumite caracteristici în funcție de forma de relief (Blaga);

·     424w2222e ;    au o mai mare relevanță a raporturilor de rudenie;

·     424w2222e ;    predominanță a elementelor culturii populare (folclor).

b) Comunitățile urbane (considerat de unii specialiști că este un habitat împotriva naturii) are următoarele caracteristici:

·     424w2222e ;  extensia volumului demografic;

·     424w2222e ;  densitate demografică foarte mare;

·     424w2222e ;  dominația activității de tip industrial;

·     424w2222e ;  relații sociale mai puternic reglementate instituțional;

·     424w2222e ;  reducerea proceselor de intercomunicare și intercunoaștere;

·     424w2222e ;  restrângerea ponderii relațiilor de rudenie;

·     424w2222e ;  viața este mai alertă, mai tensionată;

·     424w2222e ;  relațiile interpersonale mai restrânse și mai puțin intense;

·     424w2222e ;  relațiile de vecinătate au o pondere mai mică.

Procesul de urbanizare - corelat cu cel de industrializare - determină ca unele caracteristici tipice să-și piardă din importanță și între cele două comunități să fie mai mare deschidere.

4. Socializarea

Proces psihosocial de transmitere, asimilare a unor atitudini, valori, concepții, modele de comportare specifice unui grup sau unei comunități în vederea formării adaptării și integrării sociale a unei persoane.

Mecanismul fundamental al socializării este învățarea socială.

Există mai multe tipuri de socializare:

·     424w2222e ;    adaptativă și anticipativă;

·     424w2222e ;    asociativă și instituțională;

·     424w2222e ;    pozitivă și negativă.

     Procese corelate cu socializarea , desocializarea și resocializarea:

·     424w2222e ;    desocializarea este izolarea fizică și socială a unei persoane, depărtarea ei de contextele sau persoanele care i-au satisfăcut necesitățile de interacțiune;

·     424w2222e ;    resocializarea - se abandonează vechile norme și se învață altele noi (ex: imigranții, pușcăriașii etc.).

     Agenții socializării:

·     424w2222e ;    familia;

·     424w2222e ;    școala;

·     424w2222e ;    grupurile (de apartenență, de referință);

·     424w2222e ;    mijloacele de comunicare în masă.
Document Info


Accesari: 3181
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )