Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...Incertitudinea - o perspectiva psiho-sociologica

sociologie
ALTE DOCUMENTE

Sugestii de norme privind organizarea grupului de lucru
22 de trucuri pentru o noapte perfecta
GRUPURILE SOCIALE
ADICTIA LA NICOTINA
ION IONESCU DE LA BRAD SI CURENTUL MONOGRAFIILOR MILITANT-SOCIALE
Texte de dragoste
S. A. C.
Sa ne cunoastem pe noi insine
Romii din Romania
Tipuri de relatii intre sexe

Incertitudinea - o perspectiva psiho-sociologica

PATRU MODELE DE DECIZIE

Grafic 2.1 Relatia dintre incertitudinea subiectiva si incertitudinea obiectiva

MECANISMELE DE ABSORBTIE ARTIFICIALA A INCERTITUDINII


functiune. De aici si interpretarea pe care o da Nadel puterii traditiei. Ea inseamna in fapt "frica de a abandona rutina sigura pentru riscurile asociate cu modelele neexperimentate" (p.403). Este clar ca Nadel descrie aici in termeni foarte clari traditia colectivitatilor arhaice ca o varianta a strategiei satisfacatorului.


ascezei, al unei initieri speciale realizate prin ritualuri religioase si care pot oferi infinit mai mult decat experienta comuna.


criterii aleatoare mascate. Aceste criterii sunt prin continutul lor tipic aleatoare, prin forma lor sugereaza insa o alegere certa, operand astfel o reducere pronuntata a incertitudinii. In istoria umanitatii putem gasi o gama imensa de criterii aleatoare mascate, unele dintre ele extrem de bizare: consultarea astrilor, a oracolelor, fixarea de zile faste si nefaste pentru diferite activitati, consultarea ghicitorilor, inteleptilor.

acest caz concret? Mentalitatea birocratica se caracterizeaza prin eliminarea completa a unor asemenea intrebari si orientarea exclusiva dupa norme. Birocratul are un comportament decizional care se desfasoara adesea in certitudine, desi el rezolva probleme care in sine prezinta un grad foarte ridicat de incertitudine. Desigur, si aceste norme sunt fundate pe o decizie: care sunt normele care asigura posibilitatea maxima de reusita? Elaborarea de norme insa, simplificand si standardizarea problemelor, dand solutii tip care nu au pretentia de a fi adecvate fiecarui caz, ci doar statistic, situatiei generale, este de natura a reduce substantial gradul de incertitudine. Incertitudinea privitoare la normele insele este in mare parte redusa si ea prin autoritatea care sprijina aceste norme. Mecanismul autoritatii tinde sa creeze un nou mod de decizie: nu aplic normele pentru care le consider a fi bune sau proaste (nici nu este treaba mea sa le judec!), ci pentru ca am datoria, obligatia sa o fac, pentru ca ele sunt impuse de autoritate. Traditia contine importante elemente de normativitate, de constrangere. Autoritatea apare cu claritate in organizatii, unde aplicarea normelor este impusa si sanctionata formal, prin deciziile luate la niveluri ierarhice superioare. Problemele care sunt mai complicate si care nu pot fi solutionate prin aplicarea autonoma a normelor sunt inaintate forurilor ierarhice superioare pentru a fi solutionate, iar decizia acestora devine obligatorie in virtutea autoritatii.
loading...Document Info


Accesari: 2356
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )