Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadIncluziunea inseamnǎ sǎ faci lucrurile in mod diferit pentru a rǎspunde nevoilor individului

sociologie
ALTE DOCUMENTE

SCURT ISTORIC AL BUNELOR MANIERE
Violenta in familie
Doua feluri de fericire
ABANDONUL SCOLAR
Legea Dovezii Sociale
DREPTURILE SI LIBERTATILE CIVILE ALE COPILULUI
DOAR O TIGARA
Test de Igiena corporala
Evolutia Comportamentului organizational
Exista doua categorii de oameni: cei care impart oamenii in categorii si cei care nu impart oamenii in categorii.

Incluziunea înseamnǎ sǎ faci lucrurile în mod diferit pentru a rǎspunde nevoilor individului
                   

CE ESTE EDUCAŢIA INCLUZIVĂ

Educatia incluzivǎ a apǎrut din nevoia de schimbare a atitudinilor si mentalitǎtilor, dar si a politicilor si practicilor de marginalizare. Incluziunea se constituie tot mai mult ca fiind cea mai potrivitǎ abordare pentru întelegerea si satisfacerea nevoilor de învǎtare a tuturor copiilor în scolile publice, cât mai aproape de casa fiecǎruia, de grupul din care face parte.Înseamna ca scolile trebuie sǎ fie ale tuturor copiilor.         

Crearea scolilor care sǎ-i primeascǎ pe toti copiii, indiferent de caracteristicile, dezavantajele sau dizabilitǎtile acestora, înseamnǎ 555w222f ; un sistem educational lǎrgit care foloseste toate resursele comunitǎtii pentru a asigura îndeplinirea cerintelor celor care învatǎ.

Fiecare individ detine un stil propriu de dezvoltare si de învǎtare. Fiecare are, la un moment dat, probleme de adaptare la existentǎ. Rezolvarea lor eficientǎ determinǎ progresul copilului, iar nerezolvarea lor duce la reducerea sanselor acestuia de a participa la viata socialǎ, adica scad  sansele  de a fi integrat.

Cresterea participǎrii scolare si a frecventei elevilor din comunitatea localǎ, îmbunǎtǎtirea rezultatelor scolare ale tuturor elevilor si reducerea repetentiei si a altor forme de excludere de la posibilitatea de a învǎta sunt câteva obiective care trebuie sǎ fie prioritare fiecǎrei scoli.

            Pe lânga sistemele de sprijin pe care scoala le poate dezvolta si utiliza, este nevoie de un sistem de sprijin care sa functioneze dincolo de scoala. Pentru început, acesta poate fi format dintr-un profesor itinerant care sa asigure sprijinul. Exista chiar o strategie a creerii echipelor de specialisti, care se deplaseaza dintr-o scoala în alta pentru a oferi consultanta sau sa desfasoare diferite activitati. Acestea pot functiona la nivel local - într-un cartier, comunitate sau grup de scoli.

Toate acestea reprezinta doar o teorie daca nu se acorda fiecarui copil atentia care i se cuvine în conformitate cu drepturile pe care le are. Adesea se invoca lipsa fondurilor, conditiile precare sau alte motive. Uneori, incluziunea este numita utopie. 

Personal, consider ca se poate trece peste orice obstacol daca exista întelegere, bunavointa si interes asupra copiilor cu cerinte educative speciale.

Tendinta crescanda de integrare scolara in unitati obisnuite de invatamant pentru copii cu cerinte educative speciale este binecunoscuta, atat in lume, cat si in Romania. O serie de programe la nivel national, legislatia existenta, politicile de reforma in invatamant au impus cresterea efectivului copiilor cu deficiente integrati in scoli obisnuite. Se vorbeste tot mai mult si la noi in tara de scoli incluzive.

             In prezent, in tara exista  o crestere a numarului de copii cu nevoi speciale integrati in scolile  obisnuite. Cu siguranta, numarul lor este cu mult mai mare, multi parinti, cadre didactice nestiind unde sa se adreseze, ce demersuri trebuie facute pentru copii.

A schimba ceva în modul de lucru sau de viatǎ al cuiva nu este usor. În general, oamenii preferǎ certitudinea si siguranta. Prin urmare, o schimbare ca aceasta la care se referǎ lucrarea de fatǎ, chiar dacǎ existǎ suficient de multe voci care o cer, este privitǎ cu suspiciune. Sunt putini cei care întâmpinǎ orice schimbare cu entuziasm sau mǎcar cu acceptare. Se impune astfel, ca schimbarea sǎ se realizeze gradual, conform unui program, încǎ de la început.

           

            Se cade sǎ privim schimbarea la nivelul scolii. Existǎ câteva conditii care trebuie îndeplinite pentru ca începe sǎ schimbǎm:*

-Efectivitatea: orice schimbare devine realǎ numai dacǎ este adusǎ la nivel de practicǎ efectivǎ în unitatea în care se doreste a fi introdusǎ.

-Accentul strategic pe resursa umanǎ: conceperea, realizarea si evaluarea este de competenta educatorilor, dar este nevoie în acceasi mǎsurǎ si de reprezentantii comunitǎtii, de pǎrinti si, mai ales, de elevi.

-Motivarea: cei ce realizeazǎ schimbarea trebuie motivati, încurajati, recompensati si sǎ li se recunoascǎ dreptul de a gresi.

-Participarea: se referǎ la implicarea concretǎ în realizarea schimbǎrii a tuturor celor interesati.

-Expertiza: utilizarea expertizei recunoscute în concepere, realizare si evaluare.

-Formarea: fǎrǎ ca principalii "actori" ai reformei, profesorii (dar nu numai ei) sǎ fie formati în spiritul schimbǎrii, fǎrǎ ca ei sǎ fie încurajati sǎ-si înnoiascǎ atitudinile, conceptiile si comportamentul profesional, schimbarea are sansa de a esua.

                                                                    Prof. Mariana Lazar

Indicatori de bunǎ practicǎ

                   

                    Parcurgeti lista indicatorilor si marcati-i pe aceia care se aplica scolii dumneavoastra. Ei vor indica PUNCTELE TARI  pe care planul dumneavoastra scolar ar trebui sa construiasca. Indicatorii pe care nu i-ati marcat cu "da" reprezinta domeniile in care trebuie sa aduceti imbunatatiri si pe care trebuie sa le includeti in planul dumneavoastra de dezvoltare scolara.

Intrebari

Cat de bine reuseste scoala dvs. sa previna segregarea ?

Intrebari

Indicatori de bune practici

    Da

Cat de bine reuseste scoala dvs. sa previna segregarea ?

Elevii cu cerinte educative speciale sunt repartizati in mod egal la toate clasele si la toate nivelurile.

  □
In salile de clasa cu dispunere liniara, asezarea elevilor in banci se schimba regulat , asftel ca nici un grup de copii sa nu fie asezat permanent in spatele clasei .

  

  

Mediatorul scolar si cadrele didactice colaboreaza cu familiile pentru a incuraja inscrierea elevilor la timp.

 

Mediatorul scolar semnaleaza scolii posibilele cazuri de inscriere intarziata.

 

Scoala are un plan de actiune in cazul potentialelor inscrieri intarziate pentru a evita segregarea.

 

Exista dosare detaliate cu informatii privind numarul de copii cu CES / rromi din fiecare clasa si de la fiecare nivel.

 □

Toti profesorii se asteapta sa predea la clase diferite atat din punct de vedere cultural si etnic , dar si al competentelor.

 

Toti parintii sunt constienti ca scoala are obligatia legala de a asigura un mediu in care toti copiii invata impreuna.

 □

Intregul personal didactic precum si parintii copiilor care invata la aceasta scoala sunt informati cu privire la Notificarea Ministerului Educatiei si Cercetarii asupra segregarii scolare.

 □

 

 

Clasa incluziva:

primitoare

.         Salutarea elevilor

.         Gruparea elevilor
.         Instructiuni clare - repetate în functie de necesitati

.         Indicii vizuale în sprijinul instructiunilor

.         Informatii afisate - de ex., obiectivul lectiei/modulului, orare - întarite de sugestii grafice/simbolice

.         Afise atragatoare care sa contina informatii de baza accesibile si cuvinte cheie

.         Materiale de consultat disponibile si accesibile

.         O varietate de activitati care sa implice diferite preferinte de stiluri de învatare

.         Identificarea grupurilor care necesita strategii specifice

.         Reguli, rutine, recompense si consecinte clare

.         Promovarea activa a comportamentului pozitiv

.         Abilitati si strategii de management al comportamentului

.         Aranjamente în sprijinul elevilor vulnerabili

.         Atentie la aprecierea contributiei tuturor elevilor

.         Aranjamente în vederea colaborarii între elevi atunci când muncesc

.         Aranjamente pentru a determina elevii sa se ajute (de ex., munca de cercetare, învatare în perechi, rescriere, redactare, prezentari, lucrari scrise în colaborare)

Lucrurile pe care le puteti face în scoala dumneavoastra pentru a creste rata incluziunii:

.         Asteptari mari - o abordare de tipul "pot face" pt mine, sc, parinti, copii,

.         Schimbarea ritmului pentru a mentine interesul si motivatia - pentru ca 2 elevi  am rebus ...

.         Recunoasterea si aprecierea succesului - chiar daca raspunsul nu e corect, apreciem ca s-a gandit si corectam

.         Rabdare cu el

.         Atentie la aprecierea contributiei tuturor elevilor

.         Implicare parinti

Activitati care ajuta parteneriatul scoala - familie - comunitate:

           Actvitati cu implicarea parintilor care sa transforme parintii copiilor in aliati ai cadrelor didactice in beneficiul copiilor. Implicarea parintilor în activitatile scolii este una din prioritatile proiectului nostru, drept pentru care echipa de proiect ii acorda o mare importanta. Directiile importante, pe care scoala se poate înscrie în încercarea de a ameliora cazurile dificile, trebuie cunoscute in vederea exploatarii lor corecte.

Program de sprijin elevi cu ces

Meditatii: Program de educatie remediala asigura cresterea performantelor scolare pentru elevii cu rezultate scolare slabe. Acestea vin în completarea activitatilor curriculare desfasurate de elevi în scoala si se materializeaza prin ajutorul pe care elevii îl primesc pentru realizarea temelor, în însusirea curriculei scolare.

Am reusit atunci cand:

Elevii simt ca apartin scolii, se simt bine si sunt multumiti de realizarile lor, sunt capabili sa participe la si sa învete din toate activitatile desfasurate la clasa.
Document Info


Accesari: 1827
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )