Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
Metode de cunoastere sociologica

sociologie


Metode de cunoastere sociologica

  • Metodologia este ansamblul de instrumente de cercetare prin care stiinta este posibila ca si cunoastere sistematica, obiectiva si verificabila.
  • Obiectivitatea în stiinta sociala este relativa. Ea depinde de optiunile teoretice, de sistemul de valori la ca 13113p1516n re aderam. Sociologia se întemeiaza pe mai multe modele-paradigme ale realitatii. Un bun cercetator va avea constiinta paradigmei în care este situat.
  • Etapele cercetarii sociologice sunt: definirea problemei, consultarea literaturii, formularea ipotezelor, alegerea tipului si instrumentelor de cercetare, colectarea datelor si elaborarea concluziilor.
  • Prin cercetare urmarim stabilirea evolutiilor unui fenomen, numit variabila dependenta în functie de un alt fenomen (cauza, context), numit variabila independenta. Primele analize (inferente) privind natura acestor variabile, relatiile dintre ele, se efectueaza în etapele primare ale cercetarii, odata cu definirea problemei si formularea ipotezelor.
  • Înainte de a demara cercetarile pe teren, se stabileste populatia de investigat - ansamblu de fapte, persoane cu caracteristici comune.
  • Tehnicile de cercetare pot fi preponderent cantitative sau preponderent calitative. Tehnicile cantitative se folosesc în special în cazul unor populatii mari, unde problematica urmarita este masurabila si comparabila numeric. Realitatea nu este însa integral masurabila statistic, ea este mult mai complexa. Un exemplu tipic de cercetare cantitativa este sondajul de opinie, bazat pe esantionarea probabilista si pe chestionar. Tehnicile calitative au menirea de a produce date de factura mai complexa în raport cu semnificatiile subiective ale realitatii. Monografia, observatia participativa, focus-grupul si interviul sunt tehnici specific calitative. În conceptia scolii sociologice de la Bucuresti, monografia sociologica este studiul integral al unitatii sociale, ca realitate a interdependentelor materiale si sufletesti ce se stabilesc între oameni.
  • Cercetarea trebuie sa respecte standarde de validitate si fidelitate. Validitatea se refera la faptul ca instrumentul de masura reflecta aceeasi realitate de fiecare data, iar fidelitatea se refera la precizia masurarii.
loading...


Document Info


Accesari: 2003
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )