Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...OUG 105/2003 privind alocatia familiala complementara si alocatia de sustinere pentru familia monoparentala

sociologie
ALTE DOCUMENTE

OARE MIE O SA-MI FIE MAI GREU SA MA LAS DE FUMAT
ELEMENTELE CULORILOR SUBTILE SI VIBRATIILE ACESTORA
Galaxia stelelor- echipa mea!
EUROPEAN MASTER IN CHILDREN’S RIGHTS
Experientele negative din trecut. Ce efect au ele asupra mea?
Romantism
Relatii publice in ONG
CURENTE SI TENDINTE SEMNIFICATIVE IN SOCIOLOGIA GERMANA

OUG 105/2003 privind alocatia familiala complementara si alocatia de sustinere pentru familia monoparentala

Categorii de prestatii reglementate de lege

a)      Alocatia familiala complemetara

Beneficiaza de alocatia familiala complementara, in co 212c24c nditiile prezentei ordonante de urgenta, familiile formate din sot, sotie si copiii in varsta de pana la 18 ani aflati in intretinerea acestora, care locuiesc impreuna.

Cuantumul alocatiei familiale complementare este de:

a) 50 lei pentru familia cu un copil;

b) 60 lei pentru familia cu 2 copii;

c) 65 lei pentru familia cu 3 copii;

d) 70 lei pentru familia cu 4 sau mai multi copii.

Pentru familiile beneficiare de ajutor social in baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare, cuantumul alocatiei familiale se majoreaza cu 25%.


b)      Alocatia de sustinere

Beneficiaza de alocatie de sustinere familiilor monoparentale (familiile formate din persoana singura si copiii in varsta de pana la 18 ani aflati in intretinere si care locuiesc impreuna cu aceasta).

In sensul ordonantei, prin persoana singura se intelege persoana care se afla in una dintre urmatoarele situatii:

a.      este necasatorita;

b.     este vaduva;

c.      este divortata;

d.     al carei sot/sotie este declarat/declarata disparut/disparuta prin hotarare judecatoreasca;

e.      al carei sot/sotie este arestat/arestata preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa privativa de libertate si nu participa la intretinerea copiilor;

f.       nu a implinit varsta de 18 ani si se afla in una dintre situatiile prevazute la lit. a)-e);

g.      a fost numita tutore sau i s-au incredintat ori dat in plasament unul sau mai multi copii si se afla in una dintre situatiile prevazute la lit. a)-c), cu exceptia asistentului maternal profesionist.

In notiunea de copii sunt inclusi atat copiii naturali cat si cei adoptati, incredintati sau aflati in plasament familial ori pentru care s-a instituit tutela, potrivit legii.


Conditii de acordarea)     Beneficiaza de aceste prestatii familiile ai caror membri sunt cetateni romani care locuiesc in Romania, precum si cetateni ai altor state ori apatrizi care au domiciliul sau, dupa caz, resedinta in Romania, in conditiile legislatiei romane.

b)     Alocatiile se acorda lunar familiilor, daca realizeaza venituri nete lunare pe membru de familie de pana la salariul minim net pe economie.

La stabilirea veniturilor pe baza carora se acorda alocatia familiala complementara si alocatia de sustinere se iau in considerare toate veniturile pe care membrii familiei la realizeaza, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurari sociale de stat, asigurari pentru somaj, obligatii legale de intretinere, indemnizatii cu caracter permanent, precum si alte creante legale. Daca familia are in proprietate terenuri, cladiri, spatii locative sau alte bunuri, mobile ori imobile, la stabilirea venitului net lunar se iau in considerare arenda, chiriile, alte fructe civile, naturale sau industriale, produse de acestea.

c)     In masura in care familiile au in intretinere copii de varsta scolara, acestea vor beneficia de alocatie de sustinere in conditiile in care copiii urmeaza o forma de invatamant organizata potrivit legii.


Plata alocatiilor

Titularul alocatiei familiale complementare sau al alocatiei de sustinere este reprezentantul familiei, iar beneficiarul este familia.

Alocatiile se acorda pe baza de cerere insotita de actele doveditoare privind componenta familiei si veniturile acesteia.

In vederea verificarii indeplinirii de catre solicitant a conditiilor de acordare a alocatiei familiale complementare sau a alocatiei de sustinere, primarul dispune, in mod obligatoriu, efectuarea anchetei sociale in termen de 15 zile de la data inregistrarii cererii.

Stabilirea dreptului la alocatia familiala complementara sau la alocatia de sustinere si a cuantumului acestora se face prin dispozitie scrisa a primarului.

In vederea urmaririi respectarii conditiilor de acordare a dreptului la alocatia familiala complementara sau la alocatia de sustinere, primarii dispun efectuarea de anchete sociale la interval de 6 luni.


Obligatiile beneficiarilor

a)      In cazul in care intervin modificari cu privire la componenta familiei si/sau a veniturilor realizate de membrii acesteia, titularul alocatiei familiale complementare sau al alocatiei de sustinere are obligatia ca, in termen de maximum 5 zile, sa comunice in scris primarului modificarile intervenite.

b)      Familiile care beneficiaza de alocatie familiala complementara sau de alocatie de sustinere au obligatia ca, pentru copiii de varsta scolara, sa prezinte primarului, din 3 in 3 luni, dovada frecventarii cursurilor.

c)      Familiile care beneficiaza de alocatie familiala complementara sau de alocatie de sustinere au obligatia sa restituie sumele incasate cu titlu necuvenit.
loading...Document Info


Accesari: 715
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )