Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...SOCIETATEA IN NUME COLECTIV

sociologie
ALTE DOCUMENTE

Viata ar trebui inceputa cu moartea
Influenta sociala
Alchimia iubirii - o stiinta a plenitudinii
Am enumerat aici cele 10 reguli pe care tatal fetei le impune prietenului ei :
ETICA
EVALUAREA PERFORMANTELOR PROFESIONALE INDIVIDUALE
FAZE (in opinia altora)
FEMEIA
Interculturalitate si interconfesionalitate: o alta perspectiva
SCOALA DE LA CHICAGO

SOCIETATEA ĪN NUME COLECTIVNotiune. Constituire. Functionare.
Drepturile si obligatiile asociatilor.

Dizolvare. Lichidare
1. Notiunea si caracterele societatii īn nume colectiv.

Societatea īn nume colectiv este cea mai veche forma de societate. Ea cuprinde un numar mic de asociati care, de obicei, sunt persoane care se cunosc bine īntre ele (rude, prieteni).

Aceasta forma de societate este potrivita pentru realizarea unor afaceri mici, īn care asociatii realizeaza activitatea si īsi asuma toate riscurile.

Legea nr.31/1990 cuprinde anumite elemente care exprima esenta societatii īn nume colectiv. Potrivit art.2 lit.a din lege, societatea īn nume colectiv este acea forma de societate ale carei obligatii sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a tuturor asociatilor.


Pe baza definitiei generale a societatii comerciale si a dispozitiilor legale mentionate, societatea īn nume colectiv se poate defini ca o societate constituita prin asocierea pe baza deplinei īncrederi, a doua sau mai multe persoane, care pun īn comun anumite bunuri, pentru a desfasura o activitate comerciala, īn scopul īmpartirii beneficiilor rezultate si īn care asociatii r 828e44i aspund nelimitat si solidar pentru obligatiile societatii.
Caracterele societatii īn nume colectiv.

Din definitia data rezulta caracterele acestei societati:


a) Asocierea se bazeaza pe īncrederea deplina a asociatilor.

In societatea īn nume colectiv, asocierea are un caracter intuitu personae. Acest caracter determina unele particularitati ale functionarii societatii;


b) Capitalul social este divizat īn parti de interes, care nu sunt reprezentate prin titluri. Partile de interes sunt, īn principiu, netransmisibile;


c) Obligatiile societatii sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a tuturor asociatilor.


2. Constituirea societatii īn nume colectiv

Societatea īn nume colectiv se constituie potrivit regulilor stabilite de art.3-7 din Legea nr.31/1990.

La baza constituirii societatii se afla contractul de societate, iar pentru constituirea societatii trebuie īndeplinite formalitatile prevazute de lege.


a) Contractul de societate trebuie sa se īncheie īn forma autentica si sa cuprinda elementele prevazute de art.3 din Legea nr.31/1990.


Asociatii

Potrivit Legii nr.31/1990, asociatii unei societati īn nume colectiv pot fi atāt persoane fizice, cāt si persoane juridice. Īntrucāt si persoanele juridice pot fi asociati, īnseamna ca si societatile comerciale, indiferent de forma lor, pot avea calitatea de asociati ai societatii īn nume colectiv.


Firma societatii

Capitalul social

In contractul de societate trebuie sa se arate capitalul social subscris si varsat. De remarcat ca legea nu stabileste un plafon minim al capitalului social subscris, sau al celui varsat, ceea ce īnseamna ca asociatii sunt liberi sa determine marimea acestora, īn functie de nevoile pe care le reclama realizarea obiectului societatii.


b) Formalitatile necesare constituirii societatii

Formalitatile necesare constituirii societatii īn nume colectiv sunt cele prevazute de lege pentru constituirea oricarei societati comerciale. Īntrucāt aceste formalitati au fost examinate, ne limitam la reamintirea lor.

O prima formalitate o reprezinta īntocmirea contractului de societate, adica redactarea si autentificarea īnscrisului actului constitutiv (art.3 din Legea nr.31/1990).

O a doua formalitate este autorizarea de catre instanta judecatoreasca a functionarii societatii (art.4 din Legea nr.31/1990).A treia formalitate consta īn publicarea īn Monitorul Oficial, īnmatricularea societatii īn Registrul Comertului si īnscrierea fiscala a societatii (art.4 alin.2 din Legea nr.31/1990).

Societatea īn nume colectiv devine persoana juridica si dobāndeste calitatea de comerciant la data īnmatricularii sale īn Registrul Comertului.


3. Functionarea societatii īn nume colectiv


a)Deliberarile si deciziile asociatilor

Avānd īn vedere numarul mic al asociatilor īn nume colectiv, legea nu institutionalizeaza adunarea generala a asociatilor acestei societati.

Legea nr.31/1990 prevede ca deciziile se iau prin votul asociatilor care reprezinta majoritatea absoluta a capitalului social īn urmatoarele cazuri:

- alegerea unuia sau mai multor administratori ai societatii, cu stabilirea puterilor, duratei īnsarcinarii si eventuala lor remuneratie, afara numai daca prin contractul de societate nu se dispune altfel (art.47);

- revocarea administratorilor sau limitarea puterilor lor, cu exceptia cazului cānd administratorii au fost numiti prin contractul de societate (art.47alin.2);

- rezolvarea divergentelor dintre administratori cānd sunt obligati sa lucreze īmpreuna sau a opozitiei unui asociat privind operatiile care depasesc operatiile obisnuite comertului pe care īl exercita societatea (art.46 si art.48 alin.2);

- aprobarea bilantului societatii (art.56);

- raspunderea administratorilor (art.56);


b) Administratorii societatii

Societatea īn nume colectiv este administrata de unul sau mai multi asociati numiti īn calitate de administrator, prin contractul de societate sau alesi īn timpul functionarii societatii art.3 si art.47 din Legea nr.31/1990.

Administratorii pot face toate operatiile cerute pentru aducerea la īndeplinire a obiectului societatii, afara de restrictiile stabilite prin contractul de societate.

Daca prin contractul de societate nu s-a aratat administratorul care are puterea de reprezentare a societatii, legea prezuma ca dreptul de a reprezenta societatea apartine fiecarui administrator (art.45 din Legea nr.31/1990).


c) Controlul gestiunii societatii

Datorita numarului mic de asociati si a volumului redus al activitatii, societatea īn nume colectiv nu are anumite persoane special desemnate pentru exercitarea controlului asupra gestiunii administratorilor, asa cum sunt cenzorii īn societatile de capitaluri si, īn anumite cazuri, īn societatea cu raspundere limitata.


4. Drepturile si obligatiile asociatilor

Asociatii societatii īn nume colectiv au anumite drepturi si obligatii. Aceste drepturi si obligatii deriva din calitatea de asociat


dobāndita prin participarea la constituirea societatii sau īn alte conditii prevazute de lege.


a) Drepturile asociatilor.

Drepturile asociatilor societatii īn nume colectiv sunt stabilite de Legea nr.31/1990.

- dreptul de a participa la deliberari si la luarea deciziilor;

- dreptul la beneficii. Asociatii au dreptul sa participe la īmpartirea beneficiilor realizate de societate;

- dreptul de a folosi fondurile societatii;

- dreptul la restituirea valorii aporturilor la dizolvarea si lichidarea societatii.


b) Obligatiile asociatilor

Asociatilor le revin si anumite obligatii care sunt prevazute de Legea nr.31/1990.

- Obligatia de efectuare a aportului promis. Asociatii trebuie sa aduca īn societate bunurile care formeaza obiectul aporturilor lor;- Obligatia de a nu aduce atingere patrimoniului social. Patrimoniul societatii este distinct de cel al asociatilor si deci un asociat nu poate folosi acest patrimoniu īn interes propriu;

- Obligatia de a nu face concurenta societatii.


c) Raspunderea pentru obligatiile societatii

Societatea īn nume colectiv dobāndeste drepturi si īsi asuma obligatii prin actele īncheiate de administratorul sau administratorii īnsarcinati sa reprezinte societatea.

Potrivit art.2 lit.a din Legea nr.31/1990, obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a tuturor asociatilor.

Deci, pentru obligatiile societatii, raspunderea apartine atāt societatii, cāt si asociatilor acesteia.


Raspunderea societatii

In conceptia Legii nr.31/1990, societatea īn nume colectiv beneficiaza de personalitate juridica. Fiind subiect de drept distinct, societatea are putinta sa īsi asume obligatii īn raporturile cu tertii si

raspunde cu patrimoniul propriu pentru nerespectarea obligatiilor īn cauza.


Raspunderea asociatilor

Pentru obligatiile societatii, raspunderea revine nu numai societatii, ci asociatilor. In acest sens, art.55 din Legea nr.31/1990 dispune: "Asociatii sunt obligati nelimitat si solidar pentru operatiile īndeplinite īn numele societatii de persoanele care o reprezinta".


d) Cesiunea partii de interes a asociatului

Asa cum am aratat, īn schimbul aporturilor lor, asociatii dobāndesc anumite parti de interes. Aceste parti de interes confera calitatea de asociat, cu toate drepturile si obligatiile aferente.

Partile de interes īncorporeaza anumite valori si deci ele pot fi transmise, īn conditiile legii.

Cesiunea partii de interes implica si transmiterea calitatii de asociat; cesionarul dobāndeste calitatea de asociat, īn locul cedentului, care pierde aceasta calitate.


Conditiile cesiunii partii de interes

Legea nr.31/1990 recunoaste posibilitatea cesiunii partii de interes, dar nu reglementeaza conditiile īn care ea se realizeaza.

Cesiunea partii de interes presupune īncheierea unui contract prin care cedentul se obliga, īn schimbul unui pret, sa transmita partea sa de interes cesionarului.


Efectele cesiunii partii de interes

In temeiul cesiunii, cesionarul devine titularul partii de interes si, pe cale de consecinta, dobāndeste calitatea de asociat īn societatea īn nume colectiv, cu toate drepturile si obligatiile pe care le implica aceasta calitate.


e) Retragerea asociatului din societate

In anumite cazuri, īn cursul duratei societatii īn nume colectiv, asociatii pot sa īsi manifeste dorinta de a parasi societatea.

Retragerea din societate este iesirea voluntara a unui asociat din societate, cu consecinta īncetarii calitatii de asociat a acestuia.

Prin retragerea asociatului, societatea sufera o modificare fata de situatia initiala, dar ea īsi continua existenta. Numai exceptional, cānd datorita retragerii numarului asociatilor s-a redus la unul singur, societatea se dizolva (art.170 din Legea nr.31/1990).

Asociatul care doreste sa se retraga trebuie sa adreseze societatii o cerere īn acest sens.

Cererea de retragere a asociatului trebuie aprobata prin consimtamāntul tuturor celorlalti asociati. In caz de refuz, asociatul interesat se poate adresa instantei judecatoresti.

Īnscrisul prin care se constata hotarārea asociatilor privind aprobarea retragerii asociatului din societate trebuie autentificat īn conditiile legii. Acest īnscris constituie un act aditional la contractul de societate.

Hotarārea asociatilor se īnscrie īn registrul comertului si se publica īn Monitorul Oficial.


f) Efectele retragerii din societateCa urmare a retragerii din societate, asociatul pierde calitate de asociat. El este īnsa īndreptatit sa primeasca beneficiile si trebuie sa suporte pierderile, pāna īn ziua retragerii sale. Totodata, el este īn drept sa primeasca valoarea partii de interes, calculata dupa ultimul bilant aprobat (art.167 din Legea nr.31/1990).


g) Excluderea asociatului din societate

In cazul īn care un asociat nu īsi īndeplineste obligatiile asumate fata de societate ori savārseste anumite fapte potrivnice intereselor societatii, existenta societatii este amenintata. Pentru a proteja societatea si, implicit, pentru a apara interesele celorlalti asociati, Legea nr.31/1990 reglementeaza posibilitatea excluderii din societate a asociatului vinovat.

Masura excluderii asociatului din societate apare ca o sanctiune aplicata asociatului si, īn acelasi timp, ca un remediu pentru salvarea existentei societatii, īn folosul celorlalti asociati.

Asociatul poate fi exclus din societate īn cazurile prevazute de Legea nr.31/1990, astfel:

- Neefectuarea aportului (art.165 lit.a);

- Falimentul sau incapacitatea asociatului (art.165 lit.b);

- Imixtiunea īn administrarea societati, folosirea bunurilor societatii si savārsirea unor acte de concurenta (art.165 lit.c);

- Savārsirea de catre asociatul administrator a unor fapte pagubitoare pentru societate (art.165 lit.d);

- Exercitarea de catre creditorul personal al asociatului a opozitiei īmpotriva hotarārii de prelungire a duratei societatii (art.154).

Excluderea unui asociat din societatea īn nume colectiv se pronunta prin hotarāre judecatoreasca (art.166 din Legea nr.31/1990).

Potrivit legii, excluderea se face la cererea societatii sau a oricarui asociat. Deci, actiunea este o actiune sociala sau individuala.

Cel exclus din societate pierde calitatea de asociat de la data excluderii, cu toate consecintele care decurg din acest fapt.

Asociatul exclus va avea dreptul la beneficii si va suporta pierderile, pāna īn ziua excluderii sale.


5. Dizolvarea si lichidarea societatii īn nume colectiv

Societatea īn nume colectiv se dizolva si se lichideaza potrivit regulilor generale privind dizolvarea si lichidarea societatilor comerciale si regulilor speciale prevazute de lege pentru aceasta forma de societate.


a) Dizolvarea societatii

Cauzele de dizolvare a societatii īn nume colectiv sunt cele prevazute de art.169 din Legea nr.31/1990, care sunt cauze generale si deci aplicabile tuturor societatilor comerciale.

Potrivit art.170 din Legea nr.31/1990, societatea se dizolva īn cazul cānd numarul asociatilor se reduce la unul singur, datorita falimentului, incapacitatii, excluderii, retragerii sau mortii celorlalti asociati.

In cazul decesului, societatea nu se dizolva, chiar cānd ramāne un singur asociat, daca īn contractul de societate s-a stipulat ca societatea continua cu mostenitorii asociatului decedat.

Se īntelege ca decesul unui asociat nu duce la dizolvarea societatii, daca au ramas cel putin doi asociati. Intr-un asemenea caz, societatea poate continua cu mostenitorii asociatului decedat, daca prin contractul de societate nu s-a interzis acest lucru si daca asociatii ramasi si mostenitorii consimt la aceasta.

In toate cazurile continuarii societatii cu mostenitorii asociatului decedat, acestia, īn calitatea lor de dobānditori ai partii de

interes a asociatului decedat, vor trebui sa desemneze un reprezentant comun pentru exercitarea drepturilor aferente (art.53 din Legea nr.31/1990).


b) Lichidarea societatii

Operatiunile de lichidare a societatii īn nume colectiv sunt reglementate de dispozitiile Legii nr.31/1990, precum si prevederile contractului de societate, īn masura īn care nu sunt incompatibile cu lichidarea societatii (art.176 alin.4 din Legea nr.31/1990).


loading...Document Info


Accesari: 17336
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )