Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadSOCIOLOGIE RURALA - FUNCTIILE SI TRASATURILE SOCIOLOGIEI RURALE

sociologie
ALTE DOCUMENTE

24 cele mai frumoase momente ale vietii:
STRUCTURA SI ORGANIZAREA CONTINUTURILOR LA DISCIPLINA SOCIOLOGIE
DIFERITE TEHNICI DE A PRIVI
TIGARI COMBINATE
RESPONSABILITATE SI RASPUNDERE IN ORGANIZAREA SOCIALA
Testul Eysenck
Casa - o alegere pe care nu o poti amana
Cultura in abordarea antropologiei. Cultura si societate. Cultura si civilizatie
PSIHOLOGISMUL EUROPEAN
Aspecte metodologice ale studiului cantitativ (metode, instrumente). Ancheta sociologica.

SOCIOLOGIE RURALA - FUNCTIILE SI TRASATURILE SOCIOLOGIEI RURALE

Introducerea in sociologia rurala - concepte - cheie:-         mediul rural

-         dimensiunea ecologica, demografica, economica si psihosociala

-         interdisciplinaritatea

-         functia aplicativa

Obiectul si problematica sociologiei rurale - in sec. al XX-lea au fost transformari structurale.

Cu termenul de rural cuprinde atat termenul de taranesc sau pe

cel de agrar, cat si celelalte realitati sociale din cuprinsul unui sat sau legate de agricultura, stiinta realitatii sociale continuata pe temeiul agriculturii a adoptat numele de sociologie rurala.

Sociologiei rurale ii revine ca domeniu de studiu

comportamentul social al unei populatii care traieste intr-un spatiu specific-rural-in care procesele, relatiile sociale sunt determinate de norme, valori, traditii si care determina un anumit mod de viata rural.

Raporturile sociologiei rurale cu alte ramuri ale sociologiei si cu alte stiinte sunt:

-         economia rurala

-         psihologia rurala

-         demografia rurala

-         geografia

-         istoria sociala

-         etnologia

-         etnografia si folclorul

Structura domeniului de studiu al sociologiei rurale sunt:

-         ecologica

-         economica

-         demografica

-         cultural - afectiva

Aceste dimensiuni decurg din caracteristicile si

particularitatile comunitatilor rurale dintre care retinem:

a)     - societatea rurala este o realitate obiectiva specifica care s-a constituit, a evoluat si se dezvolta in anumite conditii socio-economice specifice

b)    - ea are o structura complexa (caracterizata prin dimensiunile enumerate anterior), intre partile componente existand raporturi de interdependenta si interactiune care ii confera unitate si integralitate; individualitate in raport cu mediul urban

c)     -unctionalitatea si prospectarea ruralului se integreaza dinamicii de ansamblu a societatii, cunoasterea realitatii si prognoza asupra ruralului, implicand atat analiza sincronica si diacronica a societatii rurale, dar si pe aceea a societatii in ansamblul sau.

Sociologia rurala cuprinde, doua domenii - cel teoretic si pe acela al faptelor (domeniul empiric) fiecare din ele indeplinind functii importante pentru constituirea, fundeamentarea si dezvoltarea acestei ramuri a sociologiei.

Sociologia rurala trebuie sa indeplineasca urmatoarele functii:

1. sa descrie trasaturile relativ universale si constante ale vietii rurale, ea va studia fenomenele si relatiile sociale din mediul rural in toata complexitatea, intercorelatia si interdependenta lor cu alte fenomene;
2. sa explice diferentele dintre viata rurala si cea urbana prin interpretarea factorilor semnificativi, esentiali ai mediului rural;

3. pe langa reconstituirea vietii rurale are rol de a surprinde evolutia, dinamica fenomenelor, proceselor rurale, pentru ca sa poata lansa solutii practice .

In "Sociologia rurala" , T. Herseni stabileste cateva trasaturi specifice sociologiei rurale care stau la baza functiilor teoretico - empirice ale acestei discipline:

1. Sociologia rurala are un caracter practic, urmareste imbunatatirea, inaltarea sau progresul vietii agrare. Pornind de la relatia dintre teoretic si empiric in sociologie, sociologul roman sublinieaza faptul ca, cunoasterea fara actiune este lipsita de folos, iar actiunea fara cunoastere este primejdioasa. "Este important ca invatamantul sociologic rural sa pregateasca "ingineri sociali", adica experti in probleme agrar - rurale, care sa inspire si sa conduca activitatile sociale in comunitatile rurale".

Sociologia rurala, pe baza studierii relatiilor rurale, trebuie sa cotribuie prin " reforme sociale" la dezvoltarea civilizatiilor rurale.

2. Se ocupa in chip precumpanitor de problemele actuale si de viitorul apropiat, lasand pe loc secund "istoria agrara si marile preocupari de viitor". Aceasta trasatura decurge din orientarea practica a sociologiei rurale care, pe baza cunoasterii "starilor actuale" poate da "indicatii pentru schimbarile imediat necesare".

3. Are un caracter national mai exact un caracter regional.

Fiecare tara isi restrange in sociologia rurala problemele ei agrare specifice, precum si cele legate de mediul rural. Aceasta caracteristica este implicata in functia practica a sociologiei rurale care prin "reformele" pe care le preconizeaza nu poate sa depaseasca cu succes un cadru determinat al unei regiuni, zone sau al unei tari.

Exista tot atatea sociologii rurale atatea tari agrare exista: "fiecare tara agrara, in domeniul in care si-a dat seama in decursul dezvoltarii ei de parezenta unei crize sociale in structura ei, a dezvoltat din nevoi specifice o sociologie rurala." Cerinta reprezinta un imperativ de mare actualitate pentru sociologia rurala romaneasca.

In masura in care rezultatele investigatiilor rurale sunt relevante si pot fi fundamentate unele teorii, pot sta la baza unor studii comparative, pot sa constituie in "sisteme de referinte" teoretico - metodologice pentru cercetari asemanatoare.

Definirea pe tari a sociologiei rurale nu anuleaza unitatea dintre ele, care se exprima prin:

a) obiectul de studiu ;

b) metodele, tehnicile si procedeele utilizate in cadrul metodologiei experimentate in cercetarile de teren;

c) trasaturi si functii practice, transformatoare;

d) influientele si raporturile cu celelalte stiinte ale ruralului;

e) rezultatele generale mai ales a celor teoretice si metodologice intre sociologii din diferite tari.

Sociologiile rurale europene au fost influentate de sociologia rurala din SUA, prin acele probleme cu "valoare universala" .

Vom reda cateva capitole dezvoltate intr-un tratat clasic de ,,Sociologie rurala'' - cel al americanului John Morris Gillette (cuprinde 6 parti si 35 capitole), care isi pastreaza interesul si in zilele noastre:

I.                   Societatea rurala si sociologia rurala

II.                Conditii ecologice - tipuri de comunitati rurale

III.             Conditii bio-sociale. Trasaturile fizice ale locuitorilor de la tara. Migratia.

IV.            Conditiile socio-culturale

V.               Relatiile rural-urbane

VI.            Progresul societatii-rurale

Studierea sociologiei rurale de catre specialistii din domeniul agriculturii urmareste nu numai completarea culturii generale si de specialitate a acestora, ci si pregatirea pentru a deveni "ingineri sociali" in mediul rural.

Prin predarea sociologiei rurale, se urmareste: cunoasterea vietii si problemelor ruralului; pregatirea pentru rezolvarea unor probleme rurale; dezvoltarea interesului, pretuirii, simpatiei pentru problemele taranului; formarea unei viziuni sociologice asupra ruralului si problemelor rurale.

Document Info


Accesari: 4819
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )