Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...TINERII SI CRIMINALITATEA

sociologie
ALTE DOCUMENTE

Droguri, Tipuri si Efectele lor
ACELE UMBRE SINISTRE
DIVORTUL SI IMPACTUL LUI ASUPRA COPIILOR
Niciodata nu vor invata…..
A FI LICEAN- UN PRAG GREU DE TRECUT?
TIMIDITATEA - BOALA SOCIALA
Educatia pentru sanatate
SECRETUL: LEGEA ATRACTIEI (1)
ASPECTE GENERALE PRIVIND MASURILE DE SIGURANTA
Violenta in mediul scolar
TINERII SI CRIMINALITATEA

.:Privire de ansamblu


Desi publicul larg are o parere buna despre tineri, majoritatea crezând ca ei nu sunt cauza problemelor care afecteaza comunitatea, am aflat de la specialisti [a se studia interviul cu dl. Procuror Ioan Lumperdean] ca majoritatea infractiunilor înregistrate în Bistrita sunt comise de tineri.
Principalele infractiuni în care sunt implicati tin 23123u2014x erii includ: traficul de droguri, traficul de persoane, fraudele electronice, falsificarea bancnotelor. Cei care considera tinerii probleme ale comunitatii se refera în special la furturi marunte sau la acte de violenta


.:Cauze

Potrivit dl. Lumperdean, principalele cauze tin de educatia defectuoasa primita de tineri. Aceasta poate fi o urmare a dezinteresului persoanelor responsabile de educarea tinerilor: parinti, profesori. Buna purtare si regulile de baza a comportarii în societate sunt, binenteles, învatate în familie. Dezinteresul parintilor, inabilitatea lor de a-si educa copiii pot afecta dezvoltarea ulterioara a acestora. De asemenea, un eventual divort între parinti poate avea consecinte grave asupra educatiei si comportamentului copilului.

O alta cauza a slabei educatii în unele familii este reprezentata de fenomenul migratiei sezoniere a fortei de munca, tot mai multi români abandonându-si familiile pentru câteva luni pentru a


lucra în tari precum Spania, Italia, Germania, etc.

Educatia din România nu pune accent mare pe educatia civica si morala a tinerilor, iar profesorii sunt rareori interesati de problemele elevilor. Problemele de civica sau morala sunt incorporate cu alte "probleme actuale" în orele de dirigentie, care se desfasoara de regula odata pe saptamâna.

O legatura între slaba educatie si criminalitate a fost sesizata si de participantii la sondaj. Ei au fost rugati sa acorde note de la 1 la 4 grupurilor de tineri care asculta predominant un anumit gen de muzica. Rezultatele au aratat ca grupul considerat cel mai rau educat (tinerii ascultatori de manele - în general rromi slab educati) manifesta cel mai des un comportament anti-social, si viceversa (cel mai educat grup e considerat si cel cu un comportament acceptabil social)

O alta cauza a criminalitatii ridicate este saracia. Multi recurg la aceste metode de a obtine bani în lipsa unui loc de munca sau a unui salariu/venit care sa poata asigura un trai decent.


.:Evolutie

Statisticile arata ca în ultimii 4 ani criminalitatea la nivel national a scazut usor, dar am aflat ca în Bistrita, în ultimii 6 ani a crescut numarul infractiunilor comise de tineri. Din 2001 s-a înregistrat o crestere îngrijoratoare a numarului de cazuri de trafic de droguri..:Droguri

În România drogurile nu sunt atât de raspândite precum în alte tari vestice. Conform unui studiu realizat de Agentia Nationala Antidrog în 2006, doar aprox. 4% din tinerii pâna în 22 de ani au consumat vreodata substante halucinogene. Cel mai uzual drog este de departe marijuana, urmat de cocaina.

Pretul mediu al unui gram de hasis-marijuana este de 7 €/gram, iar cel al unei doze de heroina se ridica la 40€/doza, iar cocaina se ridica la 120€/gram.


.:Pedepse

Articolul 99 din Codul Penal prevede ca

"-Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu raspunde penal.

-Minorul care are vârsta între 14 si 16 ani raspunde penal, numai daca se dovedeste ca a savârsit fapta cu discernamânt.-Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani raspunde penal."

Minorii pot fi sanctionati prin:

a) mustrarea;

b) libertatea supravegheata;

c) internarea într-un centru de reeducare;

d) internarea într-un institut medical-educativ;

Persoanele majore (peste 18 ani), sunt pedepsite, în functie de gravitatea infracttunii, conform Codului Penal prin:

a) detentia pe viata;

b) închisoarea de la 15 zile la 30 de ani;

c) amenda de la 100 lei la 50.000 lei;

+ interzicerea unor drepturi;
.:Solutii

Ca în cazul oricarei probleme, solutiile ar trebui sa vizeze eliminarea cauzelor.

1. Cresterea gradului de educatie si de dezvoltare a moralitatii.

"Cred ca ar conta mult de tot sa-i ajutam pe tineri sa nu cada asa de usor prada infractionalitatii. "[extras din interviul cu dl. Lumperdean]

Pentru acest lucru e nevoie de aportul întregii societati civile, începând cu cei care au control direct asupra tinerilor (parinti), institutiile de învatamânt, ONG-urile orientate spre tineret, pâna la structurile decizionale centrale.

Parintii trebuie sa-si supravegheze si sa-si îndrume copii.

Sistemul de învatamânt trebuie sa se axeze mai mult pe partea de formare profesionala si pe problemele de moralitate si societate.

ONG-urile ar trebui sa se implice si ele mai mult în depistarea copiilor defavorizati si intergrarea acestora în societate si în campaniile de informare aspura pericolelor .


2.Crearea de locuri de munca pentru tineri.

În România rata somajului este foarte mica, datorita în special migrarii populatiei spre alte zone ale Europei. Cu toate astea, angajatorii sunt reticenti când e vorba de a angaja un tânar, întrucât considera ca n-are experienta. În aceste conditii, tinerii absolventi de liceu sau facultate au dificultati în a gasi un loc de munca din care sa poata trai .

E necesar ca oamenii de afaceri din România sa înteleaga faptul ca un tânar nu poate dobândi experienta daca nu are un loc de munca.


Bibliografie: -Raportul National privind situatia drogurilor pentru 2006

-Date statisitce referitoare la activitatea politiei în perioada 2001-2006


loading...Document Info


Accesari: 2835
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )