Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...URBANISMUL SOCIAL SI ORASUL VIITORULUI

sociologie
ALTE DOCUMENTE

IN AMERICA SE INTĀMPLA LUCRURI DE NECREZUT....
31 MAI Ziua mondiala Anti-fumat
O SA ECONOMISESC SAPTAMANAL SUMA X
TERITORII SI ZONE
Aparentele? Prima impresie, o imagine, o iluzie
Educatia moral-civica. Educatia religioasa.
Ah,femeia ETERNUL FEMININ
Tehnici de manipulare in regimuri totalitare
Ce este KAIZEN?
IPOSTAZE ALE SRUCTURALISMULUI FUNCTIONALIST

URBANISMUL SOCIAL SI ORASUL VIITORULUI


Termenul de oras al viitorului face trimitere in primul rand la un oras in care problemele actuale si-ar gasi rezolvare: existenta unor spatii sigure, placute, a unui mediu ospitalier si agreabil, insumand totalul activitatilor, valorilor si aspiratiilor legate de locuinta si prelungirilor sale.
Calitatea spatiilor urba 454f58e ne se bazeaza pe un echilibru instabil intre spontaneitate si regularitate, pe o combinatie intre controlul public si initiativa privata, care se poate dovedi corecta sau gresita, stimulanta sau paralizanta.

Conceptul de "dezvoltare urbana durabila": "o dezvoltare care raspunde nevoilor prezente, fara sa compromita capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi si aspiratii" - raportul Brundtland, 1987. Obiective generale: cladiri ecologice care sa faca economie de energie, incurajarea unui transport mecanizat( construirea unor zone in care sa se poata ajunge pe jos sau cu bicicleta, dezvoltarea unui sistem de transport public in detrimentul folosirii automobilelor individuale, a unor centre de activitate in jurul nodurilor de transport public. Problema: transformarea acestor obiective in contexte reale.

Alte probleme cu care se confrunta urbanismul in ziua de azi: cresterea numarului de locuinte, nu atat datorata cresterii populatiei cat a impartirii acesteia in familii din ce in ce mai mici, ideea ca circulatia informatiei va elimina in cele din urma nevoia de orase: invatamant, comert, medicina la disanta - atata vreme cat ar exista conexiunea informationala necesara, interventia nejustificat de mare a politicului in sfera de activitate a urbanistilor si arhitectilor.

Urbanismul viitorului este prins intre (cel putin) trei directii distincte: cea a dezvoltarii tehnologice, cea sociala si cea politica. Conlucrarea acestor directii este esentiala pentru crearea unui mediu social prielnic.

Conceptul: "low-rise - high-density", locuirea intermediara, o cooperare intre urbanisti, arhitecti si sociologi ar fi o posibila varianta pentru un orasul viitorului.

Constientizarea nevoilor si tendintelor fundamentale ale omului, constientizarea mediului inconjurator: reducerea poluarii, evitarea consumarii de resurse nereciclabile; constientizarea importantei vecinatatilor si promovarea acestora (crearea unui mediu cu utilitate polivalenta, dar si o asociere diversificata pe varste, rase, venituri ale locuitorilor), ar fi cateva dintre imperativele urbanismului modern.

Cercetari efectuate in Franta, Anglia, Germania, arata ca nevoile sociologice privind orasul viitorului sunt legate de: realizarea orasului ca spatiu social in care sa se inscrie viata sociala si asigurarea unei plenitudini a vietii bazata pe o corespunzatoare ierarhie a valorilor umane. Orasul ar urma astfel sa faciliteze o sociabilitate optima a omului, realizata prin contacte, schimburi, concurenta, control. Fr. Choay propune o analiza a constantelor si a variabilelor in dezvoltarea oraselor.

In prezent ne confruntam cu o dezintegrare a asezarilor si o tendinta spre fenomenul de "oras mondial"- invadarea orasului in teritoriu, prin trimiterea in avangarda a semnalelor (benzinarii, moteluri) - intr-un fel se ajunge la ,dezurbanizare' prin aceasta foame de spatiu. Intrebarea: se va continua aceasta directie sau se vor concretiza (mai mult sau mai putin fidel) proiecte utopice - "urbanism science-fiction" (Fr. Choay): orasele vericale - P. Maymont, orasul-pod - J. Fitzgibbon, asezarea tridimensionala - Y. Friedman, Marina City - K. Kikutake? Si daca da, acest lucru se va intampla acum, sau dupa ce intreg teritoriul ca fi deja urbanizat ?
Bibliografie:


  • Francoise Choay - Urbanismul -Utopii si realitati, ed. Paidea, Bucuresti 2002
  • Peter Hall - Orasele de maine, ed. All, Bucuresti 1999
  • Leonardo Benevolo - Orasul in istoria Europei, ed. Polirom, Bucuresti 2003
  • Peter Gordon - A critique of New Urbanism, sursa www.loading...Document Info


Accesari: 1812
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )