Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...VIOLENTA IN SCOALA. STRATEGII DE PREVENIRE SI DE REZOLVARE A CONFLICTULUI IN SCOALA.

sociologie
ALTE DOCUMENTE

CONDUCEREA UNUI GRUP -
43 DE LUCRURI DESPRE FEMEI
ABANDONUL SCOLAR
ECKHART TOLLE 4
Universul activitati antreprenoriale
Puterea de a alege
MODUL DE VIATA SI DE GANDIRE IN MEDIUL RURAL
APARITIA SOCIOLOGIEI CA STIINTA
TEORII EXPLICATIVE CU PRIVIRE LA CUPLU SI FAMILIE
RESTRUCTURARI IN FAMILIA CONTEMPORANA

VIOLENŢA ÎN sCOALĂ.

STRATEGII DE PREVENIRE sI DE REZOLVARE A
CONFLICTULUI ÎN sCOALĂ.


  Înv.

  sc." Ion Preotu" Troianul

  Jud. Teleorman


Una dintre marile probleme ale lumii contemporane este violenta. Acest fenomen este puternic mediatizat, cercetarile si statisticile oficiale raportând o crestere spectaculoasa a fenomenului în ultimele doua decenii, astfel încât escaladarea acesteia în scoala a devenit cea mai vizibila evolutie din câmpul educatiei formale. Zilnic, mass-media prezinta diverse scene de violenta petrecute în scoala, de la cele mai usoare forme, pâna la cele mai violente.

Chiar daca este o problema delicata, stapânirea acestui fenomen nu se poate face decât daca îi sunt cunoscute cauzele, originile, formele de manifestare si posibilitatile de prevenire.

Asumarea cu seriozitate si responsabilitate de catre scoala a ghidarii educative a elevilor presupune confruntarea noastra, a cadrelor didactice cu problemele cotidiene ale comportamentelor agresive si violente ale elevilor, generate de cauze concrete precum anturaj, familii dezorganizate, carente educationale, consum de alcool sau droguri.

Din aceasta cauza se impune afectarea unui timp special identificarii si solutionarii problemelor fiecarui elev în parte sau ale grupului de elevi si îmbunatatirea parteneriatului scoala-familie-institutii implicate în procesul educational ( biserica, politia, etc.)

scolii îi revine o responsabilitate majora în educarea si formarea la elevi a atitudinilor si comportamentelor non-violente. Educatia în scoala trebuie sa vizeze ansamblul personalitatii elevului, urmarind sa-i formeze nu numai orizontul cultural, ci si cel afectiv, motivational, volitiv, atitudinal, sa-i sustina eforturile, sa-i largeasca interesele, sa-i determine progresiv orientarea si sa-i optimizeze procesul de socializare.

Violenta este un act brutal, în afara regulilor si legilor, incompatibil cu ideea de dreptate. Violenta înseamna negarea existentei unei persoane, este o forma de anulare, prin forta, a libertatii de actiune si de exprimare a acesteia. Violenta poate rani fizic si psihic, redeschide rani nevindecate, poate fragiliza persoana umana într-atât încât aceasta sa fie afectata tot restul vietii.

scoala constituie un spatiu social de transmitere si asimilare de informatii, dar si de modelare a personalitatii si de socializare. scoala este unul din mediile unde energia agresiva este mobilizata si drept urmare trebuie sa raspunda exigentelor adaptarii elevilor la continutul de cunostinte, la metodele de lucru propuse, la modul de functionare si la regulile de disciplina.

În mediul scolar se întâlnesc adesea urmatoarele forme de violenta

fizice bataia, lovirea, pedepse corporale ;

emotionale: intimidarea, umilirea, amenintarea, izolarea;

verbale: denigrarea, poreclirea (forma de dispret, de înjosire), înjuraturile.

modelul Canter- cere ca profesorul sa se manifeste pozitiv în toate situatiile, sa foloseasca stimulari adecvate, ajutându-i pe elevi sa constientizeze modul de rezolvare, normele disciplinare;

modelul Glasser- consta într-o"terapie a realitatii", realizata prin analize si dezbateri, raportând permanent comportamentul la specificul mediului, la cerintele si dificultatile lui;

modelul consecintelor logice impune elevului capacitatea de a-si face o autoanaliza si sa prevada consecintele abaterilor lui, fiind ajutat în permanenta atât de colectivul de elevi al clasei, cât si de dirigintele clasei

modelul modificarilor de comportament- daca un comportament pozitiv este sustinut prin confirmare acest lucru duce la repetare, iar daca comportamentul negativ este lipsit de sustinere, de întarire se constata ca aspectele negative se vor diminua si vor fi chiar suprimate. Ceea ce trebuie remarcat este faptul ca în ambele cazuri au loc modificari de comportament;

modelul Kounin - este numit si modelul "efectului de unda" si se bazeaza pe actiunea pe care o are asupra grupului , atunci când sanctiunea se aplica unui elev.Strategia de prevenire a evenimentelor violentei presupune activitati pe termen lung si mediu si actiuni de urgenta pe termen scurt, în perspectiva obtinerii unor reactii responsabile din partea celor implicati si a opiniei publice si a construirii unui mediu stabil în care copilul sa-si poata dezvolta armonios personalitatea.

Pentru scoala contemporana, initierea si desfasurarea unor activitati educative centrate pe problematica violentei si agresivitatii trebuie sa reprezinte o prioritate. Prin specificul lor, orele de consiliere si dirigentie favorizeaza procesul de dezvoltare personala si de influentare interpersonala, care poate începe de la vârsta scolara mica si poate însoti copilul de-a lungul tuturor etapelor maturizarii sale, pe toata durata scolaritatii.loading...Document Info


Accesari: 18006
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )