Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload






























Consecintele conflictelor

Psihologie


Conceptul de "rezolvare a conflictului"

A fost mai putin studiat decît conflictul în sine, pentru care s-au elaborat teorii începînd cu Darwin, Freud si Marx-Engels si terminînd cu K. Lorenz în etologie, sau cu teoriile agresivitatii.



Atâta vreme cît conflictul poate fi privit ca o "problema" de o factura speciala (psiho-sociala), rezolvarea lui este o rezolvare tipica de probleme. În sens extrem de larg, am putea spune ca rezolvarea conflictelor este orice proces care duce la rezolvarea unui conflict. Aceasta poate include lupta (chiar violenta), judecata n instanta, negocierea sau discutia si renuntarea (abandonul).

Rezolvarea conflictului nseamna lichidarea lui prin metode analitice, care presupun accederea la radacina problemei si obtinerea unui rezultat care este vazut de ambele parti ca fiind o solutie permanenta a problemei. Este definitia ideala. Ea opteaza pentru termenul exact de "lichidare" a conflictului, în locul celor de rezolvare, încheiere, stingere, eliminare.

Rezolvarea conflictului implica cognitia (sau g ndirea), afectivitatea (emotiile si sentimentele) si comportamentul (inclusiv comunicarea). Ea se vrea o abordare multidisciplinara, analitica, problem-solving a conflictului, care sa-i faca pe participanti apti de a lucra mpreuna pentru lichidarea lui.



Una din premisele rezolvarii conflictului este acceptarea lui, recunoasterea prezentei sale universale. De fapt, nu ideea omniprezentei conflictului este noua (vezi-l pe Heraclit - "Totul se naste din lupta contrariilor si din cea mai adînca discordie rezulta cea mai perfecta armonie", vezi dialectica lui Hegel, sau chiar pe a lui Engels), ci asezarea ei la temelia unei noi discipline - rezolvarea conflictelor. A ignora conflictul interuman sau a-l nega jenati, a-l ascunde acolo unde este exclus ca el sa nu existe, a declara demagogic ca eu (sau noi) traim într-un climat absolut steril, fara germenii contradictiilor, înseamna a duce politica paguboasa a strutului, lasînd liber conflictul sa se dezvolte malign. La nivel macrosocial, s-a vazut ca mascarea deliberata a conflictului, negarea lui publica tin de natura regimurilor autoritare, iar cetatenii nascuti si crescuti într-un astfel de climat vor fi inevitabil marcati de aceasta atitudine.



John Burton (1988), Conflict Resolution as a Political System, George Mason University, Fairfax, p. 2.





Document Info


Accesari: 8152
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )