Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadNevoia de a fi preocupat in vederea realizarii

Psihologie
ALTE DOCUMENTE

De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda.
EXALTARILE MEMORIEI SAU HIPERMNEZIILE
Motive fundamentale pentru procesul educativ
Lucrare de diploma - Efectele stresului ocupational asupra sanatatii mentale si fizice a managerilor
Lucrare de diploma - Invatarea
O PERSPECTIVA ASUPRA AGRESORILOR SEXUALI
Ce ai, copile?
STRUCTURALISMUL
NIVELURI IN ANALIZA PROBLEMATICII PSIHOLOGIEI ORGANIZATIONALE

“Daca descoperim ca viata nu are nici un inteles,

nu ne ramane altceva de facut

decat sa-I dam un inteles”(Lucian Blaga)

Nevoia de a fi preocupat in vederea realizarii

Omul este un complex de date si nazuinte.

Omul este un univers.

In fiinta sa se intalnesc toate caile si se rasfrang toate chipurile.

Omul insa nu este un univers inchis – nu trebuie sa fie;

daca este, este din eroare – pentru ca fiinta sa, in ceea ce are

mai caracteristic, nazuie dincolo de individual si concret,

nazuie mereu in afara de el, in ceea ce el isi gaseste esenta.

De aceea omul este un adevarat univers deschis,

in sensul unei dispozitii de a-si largi mereu orizontul, de a-si

imbogati cuprinsul, pana in a stabili o armonie si-un echilibru

cu lumea in realitate, cu existenta insesi. 828h72i

Omul adevarat se defineste ca o nepotolita si apriga

stare de cautare si cucerire universala;

el nu se simte om fara o rotunjire, fara o integrare si

implinire a fiintei sale. Ernest Bernea

  Definitie:

   A te preocupa in scopul realizarii este o necesitate a oricarui individ de a infaptui activitati care-I permit satisfacerea nevoilor sau sa fie util celorlalti.

     Actiunile pe care le infaptuieste ii permit sa-si dezvolte simjtul creator si sa-si foloseasca potentialul la maxim. 

     Omul are nevoie de prestigiu social, de aprecierea si stima celorlalti; dar si de icrederea si stima de sine.Sistemil vietii umane este deosebit de fragil.Buna lui functionare este asigurata de incredere celorlalti si, in mod special, de propria incredere in sine.Lipsa de incredere,de apreciere,de respect este un factor ci influenta profund negativa, inhibitor. Dinpotriva, increderea pe care fiecare o are in fortele lui proprii, stima celor din jur, reprezinta un stimulent puternic, ofera un mediu suportiv, icurajator pentru a infrunta dificultatile si incertitudinea vietii. Exista o veche zicala ca „nimic nu sustine mai mult succesul, decat succesul”. Succesul, adica aprecierea celorlalti, stima si increderea lor si a ta insuti in capacitatile proprii, este un element esential al mobilizarii energiilor interioare si al canalizarii lor in realizarea de performante deosebite. Si nu numai atat. O sursa principala a sentimentului de liniste sufleteasca, de confort psihic, de echilibru. Stim cu totii, din experienta cotidiana ca nimic nu ne paralizeaza mai mult efortul decat pierderea increderii in sine. Defapt, lipsa increderii in capacitatile proprii explica adesea intr-o masura decisiva esecurile; blocheaza, timoreaza, distruge spontaneitatea creatoare. Dar si atitudinea celorlalti este importanta. De aceea, pierderea increderii de sine si a celorlalti duce, prin cronicizare, la grave patologii psihice. Tesatura de apreciere si incredere in care omul este cuprins reprezinta o conditie esentiala pentru stabilitatea fragilului lui echilibru existential.

I.              Independenta in satisfacerea nevoii

    Existenta umana nu este o simpla realitate. Ea este in mare masura o potentialitate. Noi suntem nu numai ceea ce am facut si facem, dar si ceea ce putem face. Suntem, in consecinta, un set de capacitati fizice, psihice, intelectuale de actiune perfectibila continuu. Activitatea noastra actualizeaza mereu aceste capacitati, confirmandu-le si dezvoltandule totodata. Maslow sugereaza ca autoactualizarea – functionarea efectiva a posibilitatilor individuale – reprezinta una dintre necesitatile fundamentale, specifice omului. Omul are nevoie nu numai sa manance, sa doarma, sa se imbrace, sa se adaposteasca. El are nevoie totodata sa actioneze pentru a-si pune in functie, in act, capacitatile sale de dezvoltare. Doar in acest fel se poate simti orientat spre realizare. Nefolosirea tuturor posibilitatilor sau utilizarea lor partiala sub nivelul lor, este frustranta, generatoare de insatisfactie, de nefericire. Dimpotriva, actualizarea acestora, actiunea permanenta la cota lor maxima, duce catre o stare de implinire, de satisfactie.

     Fiinta umana simte dorinta de a infaptui lucruri care corespund idealurilor sale.

     Relatiile necorespunzatoare intre cei care lucreaza in cadrul aceluiasi serviciu sau sef-subaltern pot genera starea de devalorizare, inutilitate, deoarece individual are nevoie de consideratie, dragoste, stima si respect reciproc in activitatea pe care o desfasoara.

     Capacitatea individului de a se realize este unica si necesara pe tot parcursul vietii.

     Unii au nevoie de sprijinul altora, pentru a se pune in valoare, in timp ce altii pot sa aprecieze doar criticile sis a regaseasca resursele necesare pentru a se realiza

     Munca trebuie sa corespunda nivelului de pricepere si pregatire a omului pentru a nu deveni o povara ci o placere.

Factorii care influenteaza satisfacerea nevoii

Factori biologici

Varsta si cresterea

     Activitatea dominanta a copilului este jocul.Acesta permite copilului sa se dezvolte, sa cunoasca mai adanc lumea inconjuratoare si sa se integreze in societate.Jocul influenteaza toate aspectele dezvoltarii copilului, perceptie, memorie, imaginatie, gandire, sentimente, vointa.Se practica jocuri collective, jocuri in care apar conducatori si condusi si care dau posibilitatea de afirmare.

     Preadolescenta este varsta cand insemnate sunt relatiile lui cu societatea.Activitatea dominanta este invatatura, dar copilul participa si la jocuri.Sunt preferate jocurile de echipa, de intrecere, care cer inventivitate si daruire.Specifica varstei este imaginatia creatoare ca forma de afirmare a personalitatii proprii. Constiinta de sine se afirma puternic,incepe sa cunoasca, observand pe altii si comparandu-se cu ei.

     Adolescenta – nivelul intellectual si experienta sociala permit o mai mare independenta in atingerea si conducerea unor activitati, dar si responsabilitati pentru faptele savarsite. Adolescenta este varsta formarii unui ideal in viata, a proiectarii personalitatii adolescentului in viitor; el este capabil sa lupte pentru realizarea acestora. Se autoapreciaza mai correct, incepe sa supoorte criticile, sa tina cont de punctual de vedere al altora.

Maturitatea

       adultul, care joaca mai multe roluri in societate, este pus in valoare pe masura alegerii acestora si a satisfactiei pe care aceste roluri le dau aspiratiilor lui.Interesul si pasiunea fata de munca, atingerea scopului propus, reprezinta un puternic factor de bucurie.

Persoanele in varsta  - pot, de asemenea, sa-si puna in valoare activitatiile pe care le infaptuiescconform gusturilor si posibilitatiilor fizice, folosind experienta acumulata.Este unul din cei mai importanti factori ai longevitatii.

 Constitutia si capacitatile fizice

     Indivizii trebuie sa-si aleaga activitatiile care sa le permita sa se realizeze in concordanta cu constitutia si capacitatiile fizice.Incredintarea unor mari raspunderi sau activitati se solicita eforturi deosebite unor persoane nepotrivite pentru astfel de sarcini le coplesesc si este cauza majora a oboselii fizice si nervoase.

Factori psihologici

- Emotiile

     Apar in cadrul activitatilor pe care le desfasoara individul.Bucuria, entuziasmul, speranta, placerea si bunastarea influenteaza satisfacerea acestor nevoi.

Factori sociologici

- Cultura

     In functie de cultura, indivizii isi aleg o profesie care sa le permita afirmarea prin folosirea cunostintelor accumulate.

- Rolurile sociale

      Individul are libertatea alegerii studiilor si a muncii sale, se poate realiza deplin in functie de normele sociale.Individul se realizeaza in functie de rolurile pe care le joaca in societate pe masura pregatirii sale, a vointei si a dorintei de a-si asigura mentinerea acestor roluri.

Manifestari de independenta

Intergitatea fizica si psihica

     Dezvoltarea armonioasa, integritatea fizica si psihica permit optarea pentru orice gen de activitate si indeplinirea rolurilor sociale.

Manifestari de bucurie si fericire     Activitatea pozitiva(stari de satisfactie, multumire, bucurie,entuziasm)este de obicei sursa sanatatii organice si psihice, deoarece se asociaza cu cresterea energiei vitale.

Autocritica

     Adoptarea unei atitudini critice fata de ideile si actiunile proprii si cu receptivitatea fata de opiniile celor din jur.

Luarea de decizii

     Rapiditatea cu care persoana delibereaza intr-o situatie complexa si adopta hotararea cea mai potrivita.

Stima de sine

     Aprecierea obiectiva a capacitatilor, a trasaturilor caracteriale predominante prin comparatie cu altii;o trasatura a cunoasterii de sine este demnitatea; demnitatea inseamna constiinta propriei valori in conditiile respectului fata de altii si a puterii de a adopta decizii.

Imaginea de sine

     Sa-I placa infatisarea sa, aspectul pe care il are sis a fie sanatos.

Comportamentul (legat de stadiul de dezvoltare):

 

     - Copilul

Multumire fata de un success scolar.

     Aprecierile pe care le fac profesorii, parintii, colegii asupra muncii lui il provoaca emotii puternice de bucurie si satisfactie si-i stimuleaza vointa de a se afirma

     Activitati sportive:inventivitate, daruire pentru reusita echipei.

     Activitate pe plan social,familial:isi da seama ca munca depusa este importanta, o indeplineste cu seriozitate, raspundere.

     - Adulti si persoanele in varsta

Dragoste fata de munca: interesul si daruirea fata de munca influenteaza calitatea si capacitatea de a muncii.

     Aprecierea muncii: bucuria rodului muncii, aprecierea colectivului si conditiile de lucru corespunzatoare sunt factori care stimuleaza activitatea.

       Ambitia

     Dorinta arzatoare de a realize cat mai mult in activitatea depusa.

       Motivatia

     Totalitatea motivelor care-l determina sa efectueze activitati prin care sa se realizeze.

       Roluri sociale

     Punerea in valoare a acestor roluri, prin actiuni care sa determine satisfactia realizarii.

       Folosirea timpului liber

     Apartenenta la o grupare sociala dau posibilitatea de a folosi propriile credinte si valori in preocupari placute si utile.

II. Dependenta in satisfacerea nevoii

1.Devalorizarea

2.Neputinta

3.Dificultatea de a se realiza

4.Dificultatea de a-si asuma roluri spirituale

Surse de dificultate

Fizice

     Diminuarea unei functii , handicap,lipsa de control a sfincterelor , neajuns fizic, obstacol pentru miscari, durere

Psihologice

     Tulburari de gandire, anxietate, stres, pierderea imaginii de sine, situatie de criza

Sociologice

     Esec professional, conflict professional, conditie sociala,legi si reglementari in dezacord cu valorile individului, lipsa de cunostinte:insuficienta cunoastere de sine, a altora, a mediului

1.Devalorizarea: perceptia negative  pe care individual o are fata de valoarea personala si competenta sa

Manifestari de dependenta

Sentiment de inferioritate si de pierdere a imaginii de sine

    Pacientul nu poate accepta noua stare in care se gaseste,modul cum arata, infatisarea sa

Dificultatea in a participa la activitati obisnuite sau noi

     Starea de dependenta in care se afla nu-i permite participarea la activitati   

Descurajare,depresie

    Stare sufleteasca de tristete asociata cu nemultumire

Sentimente de  izolare, de inutilitate,de respingere

    Indepartarea din colectiv, nefolosirea in diverse activitati

Incapacitatea de a trece peste dificultati

    Nu poate depasi anumite momente critice care i-au diminuat increderea in sine

Somnolenta, pasivitate

    Senzatie de somn, indiferenta la ce se intampla in jurul sau

Agresivitate

    Comportament provocator pus mereu pe cearta

Diminuarea motivatiei,interesului,concentrarii

    Pacientul nu considera necesar sa efectueze activitati,este dezinteresat,neatent

Incapacitatea de a face ceea ce prefera sa faca

    Starea de dependenta fizica, psihica sau sociala nu-i permite pacientului efectuarea activitatilor preferate

Disperare

    Starea de deznadejde, dezolare,suferinta deosebita

Obsedare de problemele sale

    Pacientul este preocupat in permanenta de problemele sale, care au prioritate fata de activitatea depusa, in vederea realizarii;

Pacient cu sentiment de devalorizare

Pacientul sa fie constient de propria sa valoare si competenta

-        Asculta activ pacientul pentru a-ipermite sa-si exprime sentimentele privind dificultatea de a se realiza

-        Ajuta pacientul sa identifice motivele comportamentului sau, apreciaza posibilitatile fizice si intelectuale

-        Sesizeaza orice forma de interes pentru o anumita activitate si il antreneaza in desfasurarea ei

-        Indruma spre acele activitati care  sunt atractive pentru pacient si tot odata utile

-        Observa  si noteaza orice schimbare in comportamentul pacientului(depresie, satisfactie)

-        Aplica tehnicile de ingrijire adaptate nevoilor pacientului

-        Identifica cu pacientul factori care o impiedica sa se realizeze: familia, limite economice, starea de sanatate
Pacientul sa-si recapete interesul fata de sine si de altii

-        Cunoaste aspiratiile, sentimentele, interesele si capacitatile pacientului

-        Il ajuta in reevaluarea capacitatiilor si aspiratiilor sale

-        Il sustine in stabilirea unor proiecte

-        Ajuta pacientul sa se adapteze la noul rol pe care il are sau   la statutul sau

-        Il  ajuta sa realizeze o percepere justa a realitatii, sa se reintegreze in colectiv

-        Observa reactiile de satisfactie sau nemultumire ale pacientului

-        Explica necesitatea cunoasterii mediului in care traieste si a celor din jur

2.Neputinta:perceptia individului asupra lipsei de control a evenimentelor intr-o situatie data

Manifestari de dependenta

Conflict personal

     Incapacitatea individului de a da dovada de comportamente adecvate fata de rolurile profesionale alese sau impuse

     Se datoreazaconflictului dintre valorile individului si normele sociale sau starea de sanatate

Esec professional

     Nu realizeaza sarcinileobligatorii impuse,care sunt legate de rolul professional pe care la ales sau i s-a impus

Dificultate in alua decizii si a controla evenimentele

     Pacientul nu poate lua deciziile cele mai potrivite in timp util, nu poate cunoaste si corela evenimentele

Retragere, resemnare

     Renunta la activitatea sau functia pe care o detine si se complace in aceasta situatie

Docilitatea

     Se supune cu usurinta unor decizii care nu-i apartin

Agresivitate

     Cauta prilej de cearta in permanenta, este provocator fata de colectiv

Fatalitatea

     Considera ca mersul lucrurilor in viata au fost influentate in mod prestabilit de o forta suprema;consecintele sunt de neinlaturat, inevitabile

Lipsa de ambitie

     Nu mai doreste sa-si atinga scopul, sa realizeze ceva anume

Agasare

     Stare de enervare, de iritare pe care pacientul o are in permanenta sau periodic

Tristete

     Stare sufleteascaapasatoare,insotita demahnire,amaraciune

Sentiment de inferioritate

     Stare de dezavantaj pe care pacientul o percepe in comparative cu ceilalti

Pacient cu sentiment de neputinta

Pacientul sa-si recapete increderea si stima de sine

-        identifica, prin observatie si conversatie cu pacientul, cauza neputintei sale si situatiile care ii provoaca sentimentul de inutilitate

-        Castiga increderea pacientului prin modul sau de comportare si prin discutiile purtate

-        Il ajuta in cunoasterea si reevaluarea capacitatilor sale

-         il consulta in planificarea activitatilor propuse

-        Informeaza pacientul asupra dreptului sau de a lua decizii care il privesc

-        Observa reactiilepacientului la luarea deciziilor

-        Il convinge de importanta lor si de responsabilitatea ce-I revine.

Pacientul sa poata realiza si aprecia obiectiv activitatile sale

      -    orienteaza pacientul spre alte activitati decat cele anterioare in raport cu capacitatile sale

-        Ajuta pacientul in recuperarea fizica, psihica pentru reducerea handicapurilor si obtinerea independentei

-        Ajuta pacientul sa cunoasca si sa-si insuseasca criteriile decontrol care-l ajuta in aprecierea activitatii sale zilnice, a obiectivelor realizate, a idealurilor sale

-        Observa obiectivitatea aprecierilor pacientului

-        Noteaza orice modificare in comportamentul sau starea pacientului

Rolul  asistentei  in promovarea unui concept pozitiv despre sine

Conceptul de sine

       reprezinta perceptia subiectiva pe care o are o persoana despre ea insasi din punct de vedere fizic, emotional si social

       se exprima prin comportament,cuvinte sentimente 

Componentele conceptului despre sine

-        identitatea se refera la unicitatea individului, obtinuta in timpul fazei de socializare

-        imaginea corporala este imagine ape care un individ si-o face despre propriul corp

-        stima de sine este aprecierea valorii personale

-        performanta rolului este comportamentul prin care o persoana participa la un grup social

Factori care afecteaza componentele conceptului despre sine:

-        identitatea: - probleme sexuale

       -alcool,droguri       -viol

       -agresiune

       -separare familiala

       -spitalizare

-        imaginea corporala: – alterarea functiilor senzoriale si motrice

                                  - pierderea unui organ sau a unei functii

                                  - obezitatea

                                  - prezenta unei cicatrice

stima de sine: – incapacitatea de satisfacere a nevoilor

                        - esecuri repetate

                        - dependenta de altii

                        - neglijenta familiei , prietenilor, colegilor

                        - viol, agresiune

-        performanta rolului: - incapacitatea de a indeplini un rol

                                    - izolare sociala fortata

                                    - interdictia de a indeplini un rol pentru care esti pregatit

Reactia pacientului cu un concept de sine perturbat:

-        evita conversatia si interactiunea cu altii

-        are aspect neingrijit

-        isi gaseste refugiul in alcool, droguri,fumat excesiv

-        este indecis

-        nu poate sa-si resolve problemele

-        isi ascunde unele parti ale corpului

-        exprima critici severe fata de sine si fata de altii

-        prezinta anxietate ,teama, disperare,

-        manifesta ostilitate, manie , furie

-        se considera un ratat

-        are impresia ca este neglijat de cei din jur

-        isi exprima lipsa de incredere fata de personalul ce-l ingrijeste

Interventii, executie

a) stabilirea unei relatii terapeutice

 - manifestarea unui interes sustinut fata de pacient si o atitudine intelegatoare

 - ascultarea pacientului cu atentie, aratandui ca are timp pentru el

 - respectarea pacientului

 - abordarea de subiecte care-l privesc

b) ajutarea pacientului in definirea conceptului de sine

- i se vor adresa intrebari pentru a se afla  modul in care pacientul se percepe

Exemple:

-        Ce faceti mai bine?

-        Ce talente aveti?

-        Cat de usor va exprimati opinia cand este diferita de a celorlalti?

-        Ce parere aveti despre profesia dumneavoastra?

-        Va simtiti apreciat?

-        Care este idealul dumneavoastra?

-        Ce responsabilitati aveti in familie? Etc.

 -va fi incurajat sa-si exprime sentimentele

 -va fi ajutat sa descrie modul cum percepe el raporturile cu altii

c) ajutarea pacientului de a se adapta la rolul de bolnav

- il incurajeaza sa-si priveasca rana sis a utilizeze aparatele auxiliare(baston,carja,cadru)

d)mentinerea identitatii pacientului

- I se permite folosirea obiectelor si lucrurilor personale la care tine mult

e) ajutare pacientului in regasirea unui concept de sine pozitiv consta in:

 - a-l invata auto ingrijiri adaptate lui

 - a-l incuraja sa afirme “eu pot”

 - al incita sa aiba initiative in materie de autoingrijiri si readaptare

 - a-l incuraja in mentinerea unui aspect placut si fizic ingrijit (sa se coafeze,sa se rada)

 - a face bilantul progreselor sale efectuind impreuna evaluarile

 - a-I aprecia progresele facute

 - a-l incuraja sa-si identifice resursele,pentru schimbarea comportamentului (interes pt activitati artistice, sportive, estetice, organizatorice etc.)

 - a n u manifesta dezgust sau repulsie fata de aspectul pacientului

 - a nu-l judeca sau critica in timpul acordarii ingrijirilor

 - a-i respecta intimitatea

 - a incuraja familia sa-I acorde suportul de care are nevoie si sa accepte schimbarea dinamicii familiale

 - asigurarea unui climat de liniste si siguranta

 

DE RETINUT:

-este important sa se planifice activitati pa care pacientul sa le poata indeplini

- sarcinile nu trbuie sa fie dificile, pentru ca este de preferat un succes mic decat riscurile unui esec intr-o sarcina importanta

- sarcinile sa aiba dificultati progresive pentru atingerea obiectivului

- schimbarile sa se faca gradat, pentru a da pacientului timp sufficient sa se adapteze sis a evite compromiterea, din nou, a conceptului despre sine

- interventiile trebuie sa se bazeze pe principiul ca pacientul trebuie mai intai sa ia cunostinta de problemele si agentii stresanti care-l asalteaza si apoi sa le inteleaga sis a sa actioneze pentru ale depasi

- interventiile asistentei trebuie sa interactioneze cu pacientul si familia acestuia

                                                    

Document Info


Accesari: 11560
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )