Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
Personalitatea si adaptarea

Psihologie


Personalitatea si adaptarea

-         corelatii intre trasaturile si organizarea tipologica a personalitatii


-         relatiile persoan-mediu si problema adaptarii

-         situatia de conflict si inadaptarea in conceptia dinamica despre personalitate

-         personalitatea normala si definirea adaptarii

-         inadaptarea la personalitatea imatura, nevrotica, dizarmonica, psihotica si dementiala

In cele ce urmeaza ne propunem, pornind de la o definitie sintetica si dinamica a personalitatii, stabilirea unor corelatii intre diferitele forme de comportament dev 535d33f iant si principalii factori determinanti ai personalitatii.

Cercetarea cauzelor si conditiilor de aparitie a formelor de inadaptare, traduse prim tulburari de comportament la copii si tineri, constituie o preocupare in aceeasi masura justificata de importanta acordata acestor fenomene in legatura cu structurarea si cronicizarea lor la adult, sub forma personalitatilor dizarmonice, vulnerabile sau dezechilibrate, nematurate afectiv cat si prin constatarea verificata, ca aceste personalitati constituie sursa care genereaza cel mai frecvent fenomene antisociale, prin insuficienta sentimentelor moral-sociale.

Cercetarile sociologice au menirea de a preciza cauzele fenomenelor de inadaptare in mediul social cu scopul gasirii metodelor si mijloacelor de prevenire si combatere.

Cele mai multe teorii asupra conceptului de personalitate apreciaza ca individul parcurge in cadrul existentei sale anumite stadii de dezvoltare, care urmeaza unul altuia intr-o succesiune stricta. In conceptul personalitatii, temperamentul, caracterul si vointa constituie un ansamblu dinamic, in interrelatie unitara cu afectivitatea si cunoasterea, ce se obiectiveaza in atitudinea fata de lume si viata care, evident, poate fi deformata, deviata, prin imbolnaviri psihice sau factori social-negativi.

Structura personalitatii poate sa apartina uneia din urmatoarele categorii :

-         personalitate matura (sau imatura)

-         personalitate nevrotica

-         personalitate psihopatica (dizarmonica)

-         personalitate psihotica

-         personalitate dementiala

1.      Nedezvoltarea personalitatii apare in toate gradele de oligofrenie, in care lipsa dezvoltarii diferitelor procese psihice duce la o personalitate de un nivel inferior

Lipsa de modulare a comportamentului in raport de consecintele sociale, trairile afective difuze si incapacitatea de previziune sunt trasaturi care explica in parte inadaptarea acestor personalitati imature. Reactiile mediului in care traieste debilul determina in mare  parte tulburarile sale de adaptare. Astfel se poate intampla ca :

-         prezenta in mediu a debilului mental sa fie bine tolerata

-         debilul poate fi obiectul farselor sau bataii de joc

-         debilul poate fi supus tutelei de catre parinti, frati sau sotie

-         poate fi indepartat din anturaj, respingere care se poate manifesta deschis sau prin numeroase mijloace indirecte

La aceste schimbari de intoleranta si neintelegere, personalitatea imaturata raspunde prin reactii afective elementare, care se orienteaza in trei directii :

a)    reactii de demisie, care conduc individul catre inertie sau refugiu intr-o lme fantastica

b)    reactii de opozitie (suparare, refuzul hranei)

c)    reactii de compensare (mitomanie, lacomie etc.)

2.      Personalitatea nevrotica prezinta particularitati de inadaptare prin caracterul instabil, intolerant sau contradictoriu. Acest tip de personalitate prezinta tendinte la conduite agresive complicate sau disimulate, deoarece nevroticului ii este frica de propria violenta asa cum ii este teama de propria dorinta.

          Inadaptarea personalitatii nevroticului este o consecinta a nehotararii, incapacitatii, neindemanarii in relatiile sociale.

3.      Personalitatea dizarmonica sau psihopatica reprezinta prototipulcomportamentului deviant prin trasaturi esentiale care realizeaza inadaptarea in mediul social de origine

          Acest comportament se traduce prin :

-         un mare potential de anti si a socialitate

-         un copmportament delictual polivalent

-         spontaneitatea actiunilor deviante, nu prin insuficienta capacitatii de deliberare, cat prin necesitatea satisfacerii imediate a pulsiunilor instinctiv-emotionale si imaturitatii afective

-         agresivitatea, exacerbata de tendinte narcofilice

-         rolul de inductor negativ, activ, sociopatic pe care-l desfasoara

-         tendinte de bravare si de simulare

-         malignitatea conduitelor deviante atat prin efectele social-negative cat si prin posibilitatile de decompensare, in care tulburari majore, de intensitate psihotica, pot antrena concomitent grave implicatii pe plan social

Din punct de vedere social-economic aceasta categorie nu-si poate aduce un aport suficient datorita incapacitatii de adaptare la conditiile unei activitati sociale organizate, de incadrare in normele obisnuite ale unei activitati sustinute sau de disciplinare riguroas. Toate aceste trasaturi cu caracter in general permanent, adaugate defectivitatii moral-caracteriale, sugeraza o invaliditate permanenta.

4.      Personalitatea psihotica se dezvolta treptat distrugand componentele structural-functionale ale vietii psihice de baza. Motivarea comportamentului deviant pentru aceasta categorie este in esenta patologica.

          Intre psihozele afective, mania reprezinta o periculozitate sociala mai redusa decat melancolia.Comportamentul deviant cu continut antisocial din manie se manifesta in cadrul variatiilor bruste de dispozitie, impulsive si stereotipe. Actul antisocial nu poate fi pregatit minutios ca in melancolie, iar trecerea la indeplinirea sa se face rapid, fara deliberare. Fata de maniac, care este frecvent descoperit in flagrant delict, melancolicul disimuleaza cu abilitate faptele savarsite.

Schizofrenia - apartine acestui tip de pesonalitate

5.      Personalitatea dementiala si de gradata. In psihozele de involutie apar modificari in intregul organism, scade capacitatea intelectuala, scade treptat memoria, slabesc posibilitatile de inregistrare, se diminueaza interesul pentru tot ce este nou, creste ostilitatea.

          Inadaptarea se leaga de dorinta de a iesi din comun, bolnavii crezandu-se conducatori, reformatori, dictatori etc.

Exista studii, efectuate de diversi specialisti in locatii diferite si care au dat nastere unor interpretari comune privind posibila legatura dintre diferitele tipuri fizice constitutionale si tipul reprodus de personalitate.

Astfel putem vorbi despre :

-         tipul leptosom - caracterizat somatic prin trunchi ingust si membre lungi, iar tempramental prin trasaturi schizotime, fiind rece, autist, devine usor sociabil, apoi nesociabil, initial hipersensibil apoi, curand, insensibil si reprezinta in proportie crescuta pe autorii crimelor precoce, grave si pe recidivisti. Printre ei se recunos autorii unor alte acte antisociale: furturi, excrocherii si mai putin vagabondaj.

-         tipul picnic sau compact, cu diamtrele trunchiului si capului mari si membrele destul de scurte, ca trasaturi fizice, temperamental fiind desschis, sociabil, usor adaptabil in relatiile personale si in mediu, intra mai greu in conflict cu anturajul, comportamentul lor antisocial fiind adesea legat de episoade depresive si incepe sa se manifeste mai tarziu, avand o tendinta mai mica la recidiva, avand predilectie pentru conduite antisociale din categoria inselaciunilor.

-         tipul atletic, caracterizat din punct de vedere fizic printr-o musculatura bine dezvoltata , avand un temperament lipicios, greoi, flegmatic dar in acelasi timp exploziv, adica predispus paroxismelor motorii sau emotionale, are inclinatii pentru acte de violenta, criminalitatea lui fiind distribuita la toate grupele de varsta si adeseori precipitata de alcool.

-         tipul displastic, caracterizat prin tulburari endocrine si de crestere, este predispus mai ales pentru infractiuni sexuale, cu frecventa crescuta la pubertate (care survine adesea cu intarziere) si are o tendinta remarcabila de reiterare in conduitele deviante antisociale.


loading...
Document Info


Accesari: 2687
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )