Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadFORMELE DE PENSIONARE

Resurse umane


ALTE DOCUMENTE

Alegerea unei firme de relatii publice
COMUNICARE
Istoricul Managementului de resurse umane
RESURSELE DE MUNCA ALE UNITATII
Selectia resurselor umane
Topul celor mai cautate slujbe din lume - Astazi, Germania
DECLARATIE PE PROPRIA RASPUNDERE Privind Casele de Asigurari de Sanatate si Persoanele Coasigurate
Selectia personalului
Definirea conceptului de contract psihologic

FORMELE DE PENSIONARE

PENSIA LA LIMITĂ DE VĀRSTĂConditia de acordare a pensiei la limita de vārsta este īmplinirea vārstei standard de pensionare (60 de ani femeile si 65 de ani barbatii) cu cel putin stagiu minim de cotizare (15 ani atāt femeile cāt si barbatii) sau cu stagiu complet de cotizare (30 de ani femeile si 35 de ani barbatii).

Asiguratii care si-au desfasurat activitatea total sau partial īn conditii deosebite de munca (fosta grupa II de munca) au dreptul la pensie la limita de vārsta cu reducera vārstelor standard de pensionare de la 1 la 8 ani conform prevederilor Legii 19/2000 aplicabila din 01.04.2001, astfel:

- pentru stagiu complet de cotizare īn conditii de munca deosebite īn ani īmpliniti se aplica urmatoarele:

- la  6 ani īntregi vārsta standard de pensionare se reduce cu 1 an

- la  8 ani īntregi vārsta standard de pensionare se reduce cu 1,5 ani

- la 10 ani īntregi vārsta standard de pensionare se reduce cu 2 ani

- la 12 ani īntregi vārsta standard de pensionare se reduce cu 2,5 ani

- la 14 ani īntregi vārsta standard de pensionare se reduce cu 3 ani

- la 16 ani īntregi vārsta standard de pensionare se reduce cu 3,5 ani

- la 18 ani īntregi vārsta standard de pensionare se reduce cu 4 ani

- la 20 ani īntregi vārsta standard de pensionare se reduce cu 4,5 ani

- la 22 ani īntregi vārsta standard de pensionare se reduce cu 5 ani

- la 24 ani īntregi vārsta standard de pensionare se reduce cu 5,5 ani

- la 26 ani īntregi vārsta standard de pensionare se reduce cu 6 ani

- la 28 ani īntregi vārsta standard de pensionare se reduce cu 6,5 ani

- la 30 ani īntregi vārsta standard de pensionare se reduce cu 7 ani

- la 32 ani īntregi vārsta standard de pensionare se reduce cu 7,5 ani

- la 35 ani īntregi vārsta standard de pensionare se reduce cu 8 ani

            Vārstele reduse nu pot fi īnsa mai mici de 50 ani pentru femei si respectiv 55 ani pentru barbati.

            Exista locuri de munca care prin natura activitatii lor, pot reduce vārsta de pensionare sub 50 de ani pentru femei si respectiv 55 ani pentru barbati, numai daca femeile si barbatii īn cauza activeaza īn conditii speciale de munca (fosta grupa I de munca) astfel:

1) -minerii daca au 20 de ani de cotizare si activitate īn subteran, se pot pensiona la limita de vārsta la 45 de ani.

2) -asiguratii cu conditii speciale de munca exclusiv minerii, respectiv personalul unitatii nucleare, personalul navigant, artistii si balerinii. Daca au un stagiu de cotizare de 25 de ani au o reducere a vārstei standard de pensionare de 15 ani (se pot pensiona la 45 de ani femeile si la 50 de ani barbatii.

3) -personalul unitatilor nucleare din zona I nucleara (personalul care deserveste direct reactorul nuclear) daca are 15 ani de cotizare se poate pensiona la orice vārsta (ex.: 25+15 = 40 ani)

4) -personalul unitatilor nucleare din zona II nucleara (zona din jurul reactorului) daca are 17 ani de cotizare se poate pensiona la orice vārsta

5) -toate aceste perioade fie de conditii deosebite fie de conditii speciale sunt evidentiate īn CM prin denumirea fie a meseriei, fie a functiei astfel:

-pentru meserii īn conditii deosebite sunt evocate la īncetarea activitatii prin operarea īn CM pe un rānd īntreg īn ani/luni/zile perioadele lucrate īn aceste conditii, daca au avut loc determinari de noxe, prin care media acestor noxe a depasit concentratia maxima admisa prevazuta de Legea 90/1996 republicata (Legea protectiei muncii si HG261/2001 privitoare la metodologia de determinare a conditiilor deosebite de munca.

-persoanele asigurate cu un stagiu de cotizare care au si un stagiu anterior cotizarii dovedit printr-un certificat de handicapat, au reducerea stagiului de cotizare si a vārstei standard de pensionare dupa cum urmeaza:

1) persoanele cu handicap grav: au 15 ani de reducere a vārstei standard (45 de ani femeile si 50 de ani barbatii) iar stagiul complet de cotizare se reduce la 1/3 ( femeile 10 ani de cotizare si barbatii 35/3 ani de cotizare).

2) persoanele cu handicap accentuat:  au 10 ani de reducere a vārstei standard (50 de ani femeile si 55de ani barbatii) iar stagiul complet de cotizare se reduce la 2/3

3) persoanele cu handicap , mediu:  au 10 ani de reducere a vārstei standard (50 de ani femeile si 55de ani barbatii) fara reducerea stagiul complet de cotizare.

            Gradele de handicap sunt stabilite de comisii de expertiza medicala care determina si gradele de invaliditate.

Invaliditatea de gradul II si III pot fi recuperabile partial sau īn totalitate, dar cea de gradul I este irecuperabila.

Prin exceptie nevazatorii se pot pensiona la orice vārsta daca au 1/3 din stagiul complet de cotizare.

PENSIA ANTICIPATĂ

Asiguratul cu cel putin 10 ani de depasire a stagiului standard de cotizare se pot pensiona cu cel mult 5 ani īnaintea īmplinirii vārstei standard de pensionare (stagiu de cotizare 30+10 ani pentru femei si 35+10 ani pentru barbati).
Pensionabili care valorifica aceasta forma de pensionare nu beneficiaza de perioadele asimilate si nu pot cumula pensia cu salariu pe toata perioada de anticipare. La īmplinirea vārstei standard de pensionare, pensia anticipata devine pensie la limita de vārsta, iar pensionarul va putea cumula pensia cu un salariu.

PENSIA ANTICIPATĂ PARŢIAL

Asiguratii care au depasit stagiul de cotizare cu pāna la 10 ani, pot solicita PAP cu cel mult 5 ani mai devreme īnsa pensia se diminueaza 0,5% din pensia la limita de vārsta īn situatia īn care stagiul complet de cotizare se depaseste 1 an, iar penalizarea se diminueaza pāna la 0,05% pentru o depasire cu pāna la 10 ani de stagiu complet de cotizare .

            Penalizarea īnceteaza la īmplinirea vārstei standard de pensionare si trece īn pensie la limita de vārsta.

PENSIA DE INVALIDITATE

            Beneficiaza de PI asiguratii cu pierderea totala sau partiala capacitatii de munca ca urmare a: - accidentelor de munca

- bolilor profesionale

- bolilor obisnuite

- accidentelor care nu au legatura cu munca (ex: accident de masina)

- accidentelor sau bolilor contactate īn perioada satisfacerii stagiului militar, sau īn practica din studentie, practica din timpul uceniciei.

            Beneficiaza de PI si persoanele mutilate (ex: participantii īn revolutia din 1989), iar daca acesti mutilati se gaseau si īn pensie la limita de vārsta, vor beneficia si de o PI suplimentara pe toata durata invaliditatii.

INVALIDITĂŢILE: functie de decizia comisiei de expertiza medicala sunt de 3 feluri:

1) invaliditate de gradul I = pierderea totala a capacitatii de munca si necesitatea de a avea un īnsotitor, a carui indemnizatie fixa este de valoarea a unui salariu minim brut pe tara, deoarece persoana invalida este lipsita de autoīngrijire; autoconductie; si orientare spatiala.

2) invaliditate de gradul II = pierderea totala a capacitatii de munca, dar nu necesita īnsotitor deoarece persoana īn cauza se autoīngrijeste.

3) invaliditate de gradul III = pierderea partiala a capacitatii de munca, respectiv 50% persoana īn cauza avānd drept la un program de ½ /zi (4 ore).

            Gradele de invalidiate sunt revizuibile īn perioade cuprinse de la 6 luni la 12 luni si au ca scop mentinerea invaliditatii, diminuarea sau majorarea invaliditasii functie de modul īn care si-a facut efectul tratamentul medical.

            Nu sunt supusi revizuirii medicale:

 - persoanele īncadrate īn invaliditati ireversibile

 - persoanele care au vārsta standard de pensionare

 - persoanele cu stagiul complet de cotizare si cu cel putin vārsta de 55 de ani femeile si 60 de ani barbatii.

           La īmplinirea vārstei standard de pensionare pensia de invaliditate se transforma īn pensie la limita de vārsta, iar daca persoana īn cauza era īn invaliditate de gradul I ce necesita si īnsotitor, la trecerea īn pensie la limita de vārsta īnsotitorul īsi mentine indemnizatia de īnsotitor atāta timp cāt este necesar.

PENSIA DE URMAs

           Au drept la PU copiii aflati īn īntretinere sau sotul supravietuitor. Daca persoana decedata era pensionar, sau daca īndeplinea conditiile de pensionare la data decesului, copii au drept la pensie pāna la vārsta de 16 ani sau 26 de ani daca īti continua studiile la cursuri de zi. Daca urmasii sunt copii invalizi, acestia ua drept la PU pe toata durata invaliditatii.

           Sotul supravietuitor are drept la PU pe tot timpul vietii daca a īmplinit vārsta de 60 de ani femeile sau 65 de ani barbatii si daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani, iar daca perioada de caasatorie a fost mai mare sau egala cu 10 ani pensia de urmas se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna respectiv cu 6% pe an pentru fiecare an īn minus de casatorie.

           Daca sotul subraviatuitor este invalid de gradul I sau II are drept la PU indiferent de vārsta pe care o are cu condiīia ca durata casatoriei sa fie de cel putin 1 an. Daca persoana decedata are īn īngrijire copii, 1 sau mai multi, pāna la vārsta de 7 ani a ultimului copil, vor beneficia de PU cu conditia sa nu realizeze venituri lunare mai mare de ¼ din salariul mediu brut pe economia nationala.

           PU se poate calcula din pensia la limita de vārsta, din pensia de invaliditate, din pensia anticipata sau din pensia anticipata partial, deoarece PU din pensia sustinatorului este de 50%pentru 1 urmas, 75% pentru 2 urmasi, 100% pentru 3 sau mai multi urmasi.

           Cuantumul PU pentru copii orfani de ambii parinti este īnsumarea drepturilor de urmas, dupa fiecare parinte.

           Īn situatia īn care sotul supravietuitor are drept si la pensie proprie si la PU poate opta pentru cea mai favorabila.

Document Info


Accesari: 11763
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )