Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
RECRUTAREA SI SELECTIA FORTEI DE MUNCA

Resurse umane


ALTE DOCUMENTE

19 Sfaturi pentru CV-urile electronice
10 porunci antistress
Vulva si vaginul
Bugetul si calendarul
Declaratii de dragoste
Contractul Individual de Munca teste
PROTEJAREA FORTEI DE MUNCA LA DACIA
Test de verificare cunostinte SMQ
Cum sa te faci inteles de ceilalti?
REGISTRUL GENERAL DE EVIDENTA A SALARIATILOR

RECRUTAREA sI SELECŢIA FORŢEI DE MUNCĂ


            Orice societate īn situatia dezvoltarii ei prin creerea posturilor vacante, urmareste ocuparea acestora cu forta de munca calificata domeniului repectiv. Īn acest sens C.R.U. īi revine sarcina expresa de a se preocupa de recrutare de forta de munca si de selectare a acesteia. Mijloacele cele mai frecvente le constitue publicatiile zilnice sau saptamānale mass-media, iar pentru unele societatii emailurile.

            Anunturile date de organizatii trebuie sa fie concise, clare sa raspunda unor cerinte ale candidatilor pentru postul respectiv.

            Dosarul unui candidat trebuie sa cuprinda urmatoarele documente:

-         C.V.-ul candidatului

-         Diploma de studii - ultima

-         Certificat de specializare sau reconversie profesionala

-         Recomandari de la locurile 747i89h de munca anterioare

-         Aviz medical ca este apt pentru postul pe care urmeaza sa īl ocupe

-         Carnet de munca, copie sau original, daca poseda.

Acest dosar este consecinta unei scrisori de intentie īntocmita de candidat īn urma anuntului si transmisa societatii care va putea programa candidatul la un interviu, examen sau concurs.

Selectia profesionala se realizeaza de C.R.U. prin urmatorii pasi:

*realizarea descrierii activitatii sau analiza postului - īn care se mentioneaza īn clar ce anume urmeaza sa faca persoana, care sunt regulile ce trebuie sa le urmeze, care sunt aptitudinile si calificarea necesare postului, care sunt beneficiile postului. Din dosarele primite se face si o selectie a C.V.-urilor. De obicei aceasta selectie se face pe baza celor mai importante criterii ale postului.

Ex: pentru un post poate fi importanta experienta (vechimea ); pentru alt post studiile; un alt criteriu poate fi si venitul minim pentru care persoana doreste sa-si schimbe locul de munca.

La finalul acestei faze candidatii selectati primesc un telefon prin care sunt invitati la un interviu. Este posibil ca invitatia sa ia si forma unui email (deci doritorii sa-si citeasca emailul).

Interviul poate fi insuficient si īn ceasta situatie sa apara si examenul care ia forma unui concurs īn situatia īn care sunt mai multi candidati selectati

Pentru structura de personal muncitor angajarea se face pe baza unei cereri si a unei probe de lucru (care un se confunda cu perioada de proba īn urma angajarii). Proba de lucru poate fi un desen dupa care trebuie realizat un produs īn timp foarte scurt pe masini unelte specifice.

Pentru structura de personal TESA cererea se īnlocuieste cu scrisoarea de intentie care poate fi transmisa prin posta sau email. Ea trebuie sa fie concisa, clara si lizibila pe format A4. Trebuie sa scoata īn evidenta calitatile candidatului:

-         gradul de concentrare

-         spiritul de echipa

-         disponibilitatea de a muncii īn timp optim pentru societate

-         operativitatea rezolvarii sarcinilor

-         acomodarea īn orice colectiv indiferent de vārsta si sex

De asemeni scrisoarea de intentie trebuie sa scoata īn evidenta dorinta de a obtine un venit mai mare si o dorinta de perfectionare continua. Īnaintea CV-ului SI este primul contact īn forma scrisa īntre candidat si societate. Importanta SI depinde mult de specificul pozitiei cautate si īn special īn domeniile īn care creativitatea este o cerinta necesara SI vine īn sprijinul CV-ului.Pe de alta parte daca o serie de cerinte educationale sau profesionale nu sunt īndeplinite de CV - SI devine putin relevanta. Cea ce este esential este ca SI nu repeta informatiile din CV, ci adauga lucruri prin care candidatul considera ca se diferentiaza īn procesul de selectie.

Un CV va fi īntocmit īn mod ordonat, lizibil pe format A4, īn original si nu va depasii 2 pagini (o fila).

Va fi īntocmit si foarte bine cunoscut de candidat, deoarece pe marginea lui se poarta tot interviul.

Un CV bine conceput presupune ca experienta profesionala si ariile de competente relevante pentru pozitia candidatului īn discutie sa fie cāt mai bine si mai detailat evidentiate.

Un CV slab poate fi considerat slab daca persoana nu are experinta si cunostiintele soliciate de pozitia postului, contine informatii insuficiente pentru luarea unei decizii.

CAPITOLELE PRINCIPALE ALE CV -lui:

1)      Datele personale:

Nume; Prenume; Data nasterii sau vārsta; Telefonul de contact; Stare civila; Nr. copii.

2)      Pregatirea profesionala:

- se mentioneaza ultima scoala absolvita

- orice curs de specializare perfectionare sau reconversie

- anul finalizarii acestor cursuri si daca au fost finalizate īn centre de pregatire acreditate

- daca postul impune se va mentiona cunoasterea limbii straine sub cele 3 forme (vorbit, citit, scris) cu calificativele de - foarte bine, bine, satisfacator.

- cunoasterea tehnicii de calcul la nivelul cerut postului.

3) Experienta profesionala:

Este cel mai consistent capitol al CV-ului, continua SI, īn ordine cronologica inversa de la ultimul loc de munca pāna la primul pe perioade se va mentiona, organizatia si functia.

- la ultimul loc de munca daca activitatea pe post este redundanta cu cea de pe noul post (repetata), candidatul īsi va detaila activitatea insistānd pe elementele si sarcinile cunoscute si pe care le-a efectuat cu lux de amanunte. Astfel candidatul īsi pregateste si interviul, īsi va crea īntrebari care i se vor pune la  interviu pe tipuri de lucrari efectuate.

Pentru absolventi capitolul experienta profesionala se concretizeaza īn examenele anilor terminali 4-5 sau 3-4 la materiile de specialitate, īn notele la examenele de licenta, īn denumirea proiectului si a notei obtinute la proiectul de diploma.

3)      Hobbyuri:

Ajuta la refacerea capacitatii de munca prin diverse activitatii - sport, turism totul extra profesional.

PREGĂTIREA INTERVIULUI DE CĂTRE I.R.U.

Va programa candidatii la interviu la anumite ore astfel īncāt comisia de examinare sa poata examina numarul candidatilor propusi, de regula īntre 10-13, sau dupa programul de lucru. Daca interviul are loc īn timpul programului, comisia nu va fi deranjata de nici o problema de serviciu. Pentru fiecare candidat comisia poate opta una din cele 2 forme de interviu functie de starea candidatului ( monolog sau dialog).

1) la interviul monolog candidatul este lasat sa vorbeasca si din cānd īn cānd comisia īi pune o īntrebare īn afara subiectului cerāndu-i sa-si reia monologul de unde a ramas pentru a vedea gradul de concentrare al candidatului.

2) la interviul dialog se pun īntrebari de o parte si de alta, se cauta raspunsuri potrivite prin īntrebari potrivite. Interviul este mai dinamic, comisia afla exact ceea ce doreste. La fiecare C.V. comisia are alaturi si S.I. a candidatului. Obligatia candidatului este sa-si cunoasca foarte bine CV-ul deoarece īn caz contrar comisia sesizeaza foarte usor acest lucru. Rezultatul interviului daca este edificator poate fi concretizat īn:

- admis

- īn asteptare

- respins

            Fiecare interviu promovat sau nu este o experienta din care se īnvata, de obicei cel mai mult se īnvata din cele nepromovate. Trebuie sa ceri un raspuns interviviatorilor pentru interviul nepromovat si tu ca si candidat sa īncerci sa analizezi situatiile īn care comportamentul tau nu a fost cel asteptat. Orice interviu presupune dorinta de schimbare a locului de munca. Motivul schimbarii depinde destul de mult de nivelul pozitiei noi pe care o doresti si īn general primul criteriu īl reprezinta un raport īntre efortul cerut pe noua pozitie si compensatia acestui efort pe noua pozitie. Dupa acest raport, daca conditia este īndeplinita,  ceea ce face diferenta īntre vechiul loc de munca si noul loc de munca este mediul de lucru din organizatie privind comunicarea cu colegii, sefii si subalternii; climatul de lucru; deschiderea īn activitate; recunoasterea eforturilor facute; īncarajarea initiativei; toate acestea sunt īn egala masura criterii care infulenteaza decizia de a parasii o companie si de a intra īn alta noua.            Pentru realizarea acestei alternative, acestei oportunitatii, candidatul īn primul rānd tebuie sa se informeze despre noua companie, domeniul de activitate, un scurt istoric al companiei, numarul de angajati, locatia īn care este situata compania. Orice informatie recenta despre companie este importanta īn decizia luata.

            Lipsa de pregatire a unui interviu devine foarte vizibila īn fata comisiei prin:

- candidatul are timpi de reactie prelungiti

- raspunsuri nehotarāte

- lipsa unor raspunsuri la anumite īntrebari

- nesiguranta (prin: cred ca asa este, s-ar putea)

Īn acest context rezultatul interviului este previzibil

Un nou tip de CV la nivel EUROPEAN

            Pentru apropierea permanenta de prevederile uniunii europene referitor la continutul unui CV īn monitorul oficial 633/13.07.2004 s-a publicat HG102/25.06.2004 prin care s-a aprobat modelul comunitatii europene de CV. Prin acest model se doreste:

- sporirea transparentei

- exactitatea informatiei existente pe piata fortei de  munca

- alinierea legislatiei romāne la reglementarile comunitare īn domeniu

            Se prezinta sistematic, cronologic si flexibil calificarea si competentele profesionale fiecarui viitor angajat. Informatiile cuprinse sunt:

a) informatii cu caracter personal:

- limbi straine

- experienta profesionala

- nivelul studiilor si formarii profesionale

b) aptitudini tehnice, organizatorice, artistice si sociale:

c) informatii suplimentare referitoare la persoana de contact sau la referinte scrise.

d) anexe la CV documente justificative ale CV-ului (diplome, certificate)

            Modelul de CV european va fi prezentat pe piata muncii, acceptat de angajatori si utilizat de persoanele aflate īn cautarea unui loc de munca īn mod voluntar, īncepānd cu 26.06.2004 - data publicarii.

            Pe capitole CV dupa model european este:

1)Informatii personale:

Nume; Prenume; Adresa (strada, cod postal, oras, tara); Telefon; Fax; Email; Data nasterii (zz/ll/aaaa).

2) Experienta profesionala: se mentioneaza pe perioade de la - la; Nume si adresa angajator; Tipul activitatii sau sectorul de activitate functia si postul ocupat; Principalele activitati si responsabilitati pe post. ATENŢIE!!! Ordinea de expunere īncepānd cu cea mai recenta īn ordine cronologica inversa.

3) Educatie si formare: se va descrie fiecare forma de īnvatamānt si program de formare profesional, īncepānd cu cea mai recenta si tipul institutiei de īnvatamānt urmata; Domeniul studiat si aptitudinile ocupationale; Tipul calificarii - prin diploma forma de īnvatamānt, certificat  curs; Nivelul de calificare al formei de īnvatamānt.

4) Aptitudini si competente profesionale: se vor mentiona aptitudinile dobāndite pe parcursul vietii si care nu sunt recunoscute prin certificate sau diplome; se enumera limbile cunoscute si limba materna (excelent, bine, satisfacator si abilitatea de a scrie, citi, vorbi).

5) Aptitudini si competente artistice: cu referire la muzica, desen, pictura, literatura si contextul īn care au fost dobāndite.

6) Aptitudini si competente sociale: cu referire la situatia īn care locuiti sau munciti cu mai multe persoane si īntr-un mediu cultural.

7) Aptitudini si competente organizatorice:  se vor descrie aptitudinile si competentele care au fost dobāndite cu referire la coordonarea unor persoane, sau a unor proiecte, gestionarea unor bugete la locul de munca.

8) Aptitudini si competente tehnice: utilizarea calculatorului; permis de conducere (capacitatea de a conduce anumite masini)

9) Alte aptitudini si competente: tot ce nu s-a scris daca mai este de scris.


loading...Document Info


Accesari: 2411
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )