Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
REDACTAREA PROPRIULUI CURRICULUM VITAE

Resurse umane


REDACTAREA PROPRIULUI CURRICULUM VITAE

            Oare de ce avem tendinta de a fi, înca suficient de des, superficiali ? Poate din nestiinta, poate din comoditate, poate din teama de nou, poate din . Indiferent de motiv, mai ales la "început de drum", trebuie sa dovedim ca ceea ce am învatat si cunoastem sunt principalele noastre atu-uri fata de concurentii nostri (potentiali  si/sau virtuali) la ocuparea unui post în vederea angajarii.            Dar, pentru a dovedi ca stim foarte bine ceea ce am învatat, trebuie sa cunoastem, printre multe alte lucruri, si cum sa ne redactam propriul curriculum vitae (CV).

            Cuvintele curriculum vitae provin din limba latina si înseamna, într-o forma literara, "cursul vietii" sau "o scurta istorie a carierei autorului". Asa cum este cunoscut, adeseori se apeleaza si este uzitata abrevierea CV.

Daca veti auzi pe cineva ca va spune: "Am muncit zile si nopti întregi pentru       a-mi redacta un CV care ma face invincibil ! ."; "Daca stii cum sa îti redactezi prop 323h78d riul CV, vei putea sa câstigi o slujba fara un efort prea mare ! ."; "Redacteaza-ti CV-ul apelând la un specialist ! Plateste-l bine si vei vedea ca succesul îti va fi garantat ! ."; "Asculta-ma pe mine: un CV prezentat ca o placheta publicitara îti creeaza o imagine unica si de neuitat în fata recrutorului ! ."; "Un CV bine aranjat îti permite sa ascunzi defectele pe care le ai si, în plus, îti confera certitudinea reusitei ! ."; etc., sa fiti foarte circumspecti si, întotdeauna, rezervati ! Pentru ca, fiti convinsi, la rândul sau, echipa de selectie (recrutorul) stie mult mai bine ca dumneavoastra ce trebuie si ce nu trebuie sa apara în cadrul unui dosar de candidatura si, implicit, în cel al unui CV. Dupa cum stie sa "citeasca", foarte repede, "ansamblul" fiecaruia dintre candidati .

            Iata de ce ne permitem sa apreciem ca enumerarea câtorva dintre cele mai evidente si importante adevaruri referitoare la continutul unui CV va poate facilita pregatirea demersului fiecaruia dintre dumneavoastra catre reusita:  

1.      Cel mai bun CV nu este nimic altceva decât cel mai bun rezumat al carierei fiecaruia dintre noi;

2.      Niciodata un CV nu ne poate asigura obtinerea postului (mult) dorit, ci numai acceptarea prezentarii noastre la interviul (interviurile) pentru angajare;

3.      Înscrierea unor neadevaruri în cadrul CV-ului este echivalenta cu amorsarea si detonarea unei grenade (sau chiar bombe !.) care ne va exploda, în plina fata, chiar în ziua interviului;

4.      Nu exista retete-miracol pentru un CV. A gasi o slujba buna este rezultanta a 70% investitie personala (si) de energie si a numai 30% transpunere în practica a unor metode de cercetare si cunostinte de specialitate .;

5.       . si, totusi, exista doua retete-miracol: . cantitatea de munca investita si cadrul mental al reusitei de care dispune fiecare dintre noi.

            si, tot asa cum erorile sunt, adeseori, la fel de edificatoare ca si modelele, încercam sa va oferim, prin abordarea problematicii care urmeaza, posibilitatea de a mai adauga ceva la acumularile fiecaruia dintre dumneavoastra. Pentru ca nu dorim sa va oferim modele, retete, indicatii pretioase etc., ci si o alta maniera (speram, riguroasa) de a va concepe si redacta propriul dumneavoastra CV.

9.1 Cele 10 reguli de aur ale unui CV câstigator

            În urma cu 25 - 30 ani, când mobilitatea profesionala era (înca) scazuta si sistemul economic oferea, prin functionarea sa, indiferent de tara si/sau de zona geografica, posibilitatea crearii de noi locuri de munca, un CV putea foarte bine sa se rezume la prezentarea unui "parcurs profesional" al candidatului. Astazi, însa, în conditii pe care nu dorim sa le mai invocam si nici sa le mai (re)explicam, CV-ul a devenit un mijloc de marketing personal foarte complex si complicat (sofisticat). El trebuie sa corespunda unor anumite standarde (foarte exigente) care nu sunt impuse de nici o autoritate superioara, ci de concurenta extrem de (din ce în ce mai) acerba care se manifesta pe piata muncii si a fortei de munca.

            Un CV redactat necorespunzator ne poate elimina din "rândurile" concurentei în mai putin timp decât cel necesar lecturarii sale. Iata de ce ne permitem sa apreciem ca relevarea urmatoarelor 10 reguli de aur poate fi de natura sa va încadreze în rândul celor declarati câstigatori (admisi la interviu). Evident, nu avem , nicidecum, pretentia ca aceste reguli sunt exhaustive, "implacabile", vitale etc., ci doar capabile (asa cum experienta o demonstreaza) sa va confere sanse substantial majorante si majorate pentru reusita.

            Regula 1: Un CV câstigator trebuie sa fie concis. Apreciem ca este inutil sa va explicam reactia pe care o poate avea cineva pus în situatia de a citi CV-ul unui candidat care si-a povestit, în continutul unei "brosuri" cu minimum 10-12 pagini, întreaga (palpitanta) viata si, mai mult, a adaugat "dosarului" personal 5-6 scrisori de referinta, inclusiv o "succinta" analiza a complexei activitati a domniei sale în domeniul managementului, marketingului, ingineriei genetice, cercetarii-dezvoltarii, skillsurilor si comunicarii interpersoanle si cu un background de nu s-a mai vazut nicaieri în lume etc., plus directiile previzibile ale evolutiei (e drept, extrem de fluctuante) a pietei unor produse si/sau servicii în România si în Europa Centrala si de Est în contextul integrarii în structurile europene si euro-atlantice.(!!!). Daca CV-ul dumneavoastra depaseste doua pagini, este foarte probabil ca el nu va atrage (în sensul dorit si favorabil) atentia. Sa nu uitam ca un CV nu este o autobiografie, ci trebuie sa releve ceea ce am realizat si/sau avem mai bun pe plan profesional si nicidecum eventuale handicapuri (defecte) capabile sa ne elimine a priori. În acelasi context, subliniem faptul ca, în nici un caz, "concis" nu înseamna "lapidar". Un CV care arata ca o fisa personala ce începe cu banalul "CURRICULUM VITAE" nu reuseste, decât foarte rar, sa "supravietuiasca" etapei/etapelor eliminatorii ale unui concurs organizat în vederea ocuparii uni post. În acelasi context absolut defavorabil se încadreaza si situatiile în care CV-ul contine o lunga lista a firmelor si/sau a societatilor prin care am trecut sau cu ai caror oameni am vorbit sau ne-am (si) întâlnit. În fine, dar nu în cele din urma, sobrietatea este o conditie sine qua non a potentialei reusite a unui CV concis. Evitati, în acest sens, "îmbrobodirea" CV-ului pe pagini de culori care de care mai "tipatoare" si care, mai degraba, îl au pe "du-te'ncolo !" si nu pe "vino'ncoace !", cu "elocvente" reprezentari computerizate (ale unor "oameni în actiune", ale unor "ferestre deschise spre viitor", ale unor sticle care includ sulul de hârtie etc.) si/sau care releva, "fara teama de a gresi", ca redactantul "arde" si chiar "moare de nerabdare sa lucreze pentru firma ce reprezinta sansa unica a unei vieti pâna acum nefericite" (!.). Asemenea imagini nu pot constitui decât tot atâtea elocvente exemple a ceea ce specialistii[1] au definit prin "Oscaruri demne de un CV" .

            Regula 2: Un CV câstigator trebuie sa îi genereze cititorului (recrutorului) ardenta dorinta de a va întâlni. Atunci când ne uitam la cuprinsul unei carti sau, mai ales, la paginile unui ziar, anumite titluri ne atrag atentia si, astfel, dorim sa le citim prioritar (sau, în unele cazuri, chiar în exclusivitate). Tot asa va trebui sa procedam si noi cu cititorii CV-ului prezentat în dosarul de candidatura. Astfel, cititorul trebuie "determinat" sa aiba reflexe pavloviene în urma lecturarii CV-ului, neavând posibilitatea de a ne cunoaste toate "secretele". Dorinta interlocutorului de a ne întâlni trebuie sa fie din ce în ce mai ampla, mai complexa, mai ardenta !. si, evident, ea trebuie creata de noi, spre exemplu, printr-o formulare de genul: "Cu siguranta ca un interviu îmi va oferi oportunitatea si sansa de a va releva  motivatiile, aptitudinile si abilitatile mele .". Nu apelati niciodata la "mila" cititorului prin intermediul unor fraze de tipul: "Daca, prin hazard, ma veti convoca la interviu, voi putea veni sa va vorbesc despre mine .", pentru ca acest gen de candidat nu are nimic particular si/sau special. În "traiectoria" profesionala a unui asemenea "personaj" este greu de crezut ca vom putea întâlni dovezi de vointa, ambitie, "ritm", miscare dinamica etc. De asemenea, nu apelati la formulari de genul: "Eu vreau .", "Eu caut .", "Doar eu pot sa ." etc., întrucât este evident ca, punând pe prim plan (adeseori, ostentativ) "eu"-ul dumneavoastra, acestea risca sa releve spiritul "acaparator", individualist si chiar egoist de care dispuneti. Cititorul CV-ului trebuie sa sesizeze, sa înteleaga si sa fie convins de faptul ca dumneavoastra si numai dumneavoastra sunteti persoana care doreste sa serveasca interesele firmei pentru care aplica (candideaza pentru a ocupa un post) si, în nici un caz, nu vedeti în si prin aceasta o (noua) oportunitate de a parveni ....

            Regula 3: Un CV câstigator trebuie sa fie tonic si fortifiant. Aparând, a priori, în fata cititorului, doar ca o simpla "epistola" al carei autor este necunoscut, un CV câstigator "joaca", pentru fiecare dintre noi, un rol de "avocat" si de "ambasador", relevând competente, abilitati, potential, energie creatoare etc. pe care dorim sa le valorificam în cadrul viitorului nostru loc de munca. Daca, însa, spre exemplu, un CV "cere" (insistent, amabil, imperativ etc.) cititorului: "Dati-mi câteva minute din pretiosul Dumneavoastra timp .!", "Ascultati-ma, am ceva important sa va spun !." si altele asemenea, el va avea suficient de putine si reduse sanse de a "razbate" printre alte contracandidaturi. În opozitie cu acest "stil", CV-urile câstigatoare degaja o puternica energie comunicativa, relevând experienta si potentialul aplicantului, rezultatele notabile înregistrate de acesta, precum si punctele sale forte. De asemenea, relevam faptul ca aceste CV-uri sunt optimiste (incluzând, în continutul lor, cuvinte care sugereaza actiune, valorizarea relationalului interpersonal de care dispunem etc.). si, mai presus de orice, CV-urile câstigatoare sunt profund "comerciale" din punct de vedere profesional; ele au ca scop sa vânda cel mai important si pretios bun: pe noi însine!.

            Regula 4: Un CV câstigator trebuie sa fie pertinent. Interziceti-va prezentarea informatiilor care nu au nici o legatura cu postul pentru care candidati ! Astfel, nu va va servi la nimic (dimpotriva ! .) sa descrieti firmele si persoanele pentru care, eventual, ati mai lucrat. Toate experientele profesionale precedente este util a fi prezentate (relevate) doar în masura în care au tangenta cu postul pentru care aspirati. Daca, spre exemplu, este vorba despre un post în domeniul comercial, nu ezitati sa includeti în CV-ul dumneavoastra, o rubrica intitulata "Experienta comerciala", rubrica în care sa includeti toate rezultatele dumneavoastra notabile în domeniu. În totala contradictie cu aceasta situatie, unul dintre cele mai daunatoare fapte (si, totusi, înca inconstient de frecvent uzitat) îl constituie acela de a va "plânge" de fostul loc de munca, de "mizeria pe care v-o creau sefii si/sau colegii .", de "incompetenta si lipsa de profesionalism a managerilor din economia româneasca, a politicienilor pusi (nu numai) pe furate.." etc. etc. etc.  . Eventual, puteti apela la aceste motive în sprijinul reclamelor publicitare efectuate pentru aparatele de ras "Gillette" si/sau "Schick" (socul vine de la sine !.). Nimeni si nimic nu va va crea o imagine mai defavorabila decât apelarea la acest gen de "tertipuri ieftine", nule si total neavenite ! . Finalmente, daca cititorul îsi va pune întrebarea: "Dar ce vrea, de fapt, autorul acestui CV, sa faca si, practic, pentru ce post candideaza ?!?.", rezultanta (refuzul de a va convoca la interviu) va va fi, indubitabil, defavorabila .

            Regula 5: Un CV câstigator trebuie sa prezinte rezultate concrete. CV-ul dumneavoastra este un mijloc ideal pentru a va releva, într-o modalitate dintre cele mai active si comprehensibile, rezultatele pe care le-ati obtinut pâna în prezent. Cu fiecare prilej care vi se iveste în cadrul CV-ului, este recomandabil sa nu ezitati în a da o dimensiune relativa lucrarilor pe care le-ati realizat, facilitând sarcina cititorului de a stabili o "scara" prin intermediul careia sa va comensureze performantele. În acest sens, sa luam exemplul unei tinere candidate care îsi descrie astfel cea mai importanta responsabilitate anterioara:

sef Compartiment "Vânzari"la S.C. "MIRAJ" - S.A.: responsabil cu politica comerciala a firmei, inclusiv cu coordonarea comunicarii publicitare în zona Capitalei, dar si în tara. Bune cunostinte de operare PC - IBM. Am condus un colectiv de 6 persoane.

Apare evident faptul ca aceasta persoana s-a multumit sa descrie, în cadrul propriului CV, modul în care si-a petrecut timpul la firma, "listând" - lapidar si deloc elocvent - sarcinile care i-au revenit. Ea a "trecut" pe lânga ceea ce era cel mai important: relevarea propriilor realizari obtinute în cadrul firmei. Astfel, determinata sa rescrie, în urma unei analize a propriilor realizari, acest "pasaj", tânara candidata a redactat urmatorul text:

sef compartiment "Vânzari" în cadrul S.C. "MIRAJ" - S.A.: am fost numita în acest post pentru a redinamiza activitatea de desfacere a firmei. Am avut ocazia sa recrutez, sa formez, sa conduc si sa motivez o echipa de 6 persoane. Rezultatul l-a constituit cresterea cifrei de afaceri a societatii comerciale cu 17%  în cursul primului meu an de activitate.

            Evident, nu întotdeauna avem posibilitatea de a exprima valoric realizarile noastre, mai ales când suntem la "început de drum". Dar, absolut întotdeauna, putem oferi interlocutorului un mijloc de a le evalua si/sau aprecia. Spre exemplu, sa presupunem ca ati publicat, deja, o carte referitoare la studii de caz, teste si aplicatii în domeniul managementului resurselor umane. Cum ar trebui sa fie prezentata o asemenea realizare? Puteti scrie: "Autor al unei culegeri de probleme în domeniul managementului resurselor umane" sau: "Autor al unei lucrari de 190 pagini, cu titlul Cum sa comunicam eficient". Toate acestea sunt perfect adevarate, dar nu si suficiente si eficiente pentru evidentierea calitatilor dumneavoastra. Imaginati-va, pentru câteva momente, ce asteapta interlocutorul de la aplicant si veti ajunge, astfel, la situatia în care sa puteti reformula pasajul respectiv în urmatoarea maniera: "Am conceput si realizat, pâna în cele mai mici amanunte, o lucrare aplicativa de specialitate în domeniul managementului resurselor umane, ceea ce permite ameliorarea performantelor recrutorilor de forta de munca (Editura Economica, Bucuresti, 2000, 190 p.)". În mod evident, aceasta versiune este cu mult mai satisfacatoare si relevanta pentru interlocutor. Introducerea este facuta prin intermediul a doua verbe de actiune (a concepe si a realiza) si, în ansamblul sau, textul va confera imaginea unei persoane în care poti avea încredere. Iar faptul ca, "din greseala", ati omis indicarea titlului cartii nu va putea sa genereze decât curiozitatea si, implicit, dorinta cititorului de a va întreba acest lucru cu prilejul interviului (a se vedea continutul Regulii de aur nr. 2).           

            Regula 6: Un CV câstigator trebuie sa reflecte, în mod cât mai fidel, experienta dumneavoastra profesionala. Indiferent ca este stabila sau "haotica", logica sau "în zig-zag", experienta profesionala a fiecaruia dintre noi trebuie pusa în valoare. În acest sens, spre exemplu, este inutil sa alegeti un CV cronologic daca ati schimbat 12 locuri de munca, dupa cum la fel de inutil este sa alegeti un CV functional în situatia în care ati lucrat numai în domeniul comercial. Pentru ca, asa dupa cum o indica însusi titlul, CV-ul cronologic atrage atentia asupra datelor si a logicii "itinerariului" parcurs de dumneavoastra, în timp ce celalalt tip de CV releva functiile pe care le-ati ocupat de-a lungul timpului (atentie, aceasta în strânsa corelatie cu un obiectiv precis si clar stabilit de dumneavoastra si urmat cu fidelitate pe parcursul carierei profesionale !). Alte doua tipuri de CV le constituie cel pe domeniu de activitate, respectiv cel care "vinde" experienta pe care o avem într-un anumit domeniu (informatica, economie, inginerie, medicina, avocatura etc.) si cel flash[2] (numit si micro-CV), respectiv cel care are înscrise succint, într-o singura pagina, competentele, abilitatile, disponibilitatile si posibilitatile fiecaruia dintre noi.

            Regula 7: Un CV câstigator trebuie sa fie coerent si sa urmeze strategia dumneavoastra de cautare a postului dorit. Experienta demonstreaza ca înca suficient de multi cautatori ("vânatori") de locuri de munca îsi redacteaza propriul CV independent de multe aspecte semnificative ale continutului postului de lucru cautat (uneori de ani si ani). În acest sens, elementele pe care le vom înscrie în CV, precum si structura continutului acestuia vor influenta decisiv întrebarile pe care urmeaza sa le primim în cadrul interviului. Daca doriti, spre exemplu, un post în domeniul comercial, CV-ul dumneavoastra trebuie structurat în acest sens, domeniul respectiv constituind "firul rosu" care va "calauzeste de-o viata" (cuvintele nu sunt deloc "mari" sau "din trecut" ! .). Nu ezitati, în acest sens, sa relevati orice experienta avuta în domeniul comercial, insistând asupra realizarilor avute în cadrul si pentru firma (firmele) în care ati lucrat. Daca, însa, ati ocupat mai multe functii distincte, redactati un CV functional la care adaugati scrisori de recomandare concepute în strânsa interdependenta cu postul din domeniul vizat. si, mai presus de orice, evitati sa trimiteti (direct si/sau, mai ales, indirect, prin intermediul unor prieteni, cunostinte etc.) mai multe CV-uri la . una si aceeasi firma[3] ! .

            Regula 8: Un CV câstigator trebuie sa aiba "relief" (forma facil "palpabila"). Un CV pe care privirea "aluneca" nu va suscita si nu va implica, cu prilejul interviului, decât întrebari "traditionale", fapt realmente dezavantajos pentru aplicant. În schimb, un CV cu "relief", respectiv cel care comporta "asperitati", "puncte denivelate" si "de rascruce", va fi capabil sa stârneasca si sa atraga interesul cititorului si, în consecinta, sa îl determine ca, la interviu, sa va puna întrebarile la care, prin raspunsuri, sa va puteti releva punctele forte si/sau realizarile dumneavoastra deosebite. În acest sens, sa presupunem ca ati lucrat, deja, un an la Bursa de Valori si alte câteva luni la Comisia Nationala de Valori Mobiliare (CNVM). La aceasta experienta se adauga si o bursa de studii si de stagiu practic în strainatate, la Institutul Superior de Gestiune din Paris si, respectiv, la Compania PEUGEOT, bursa de care ati beneficiat în cadrul unui Program finantat de Uniunea Europeana. Iata, asadar, "asperitati" care vor atrage, cu siguranta, atentia cititorului si îl vor determina ca, pe baza unor realizari deosebite ale dumneavoastra, sa va puna întrebari în consecinta cu prilejul interviului.

            Regula 9: Un CV câstigator trebuie sa aiba o forma de prezentare impecabila. La întrebarea: "Ce urmariti, pentru început, la un CV ?", suficient de multi intervievati raspund în maniera urmatoare: "Încep prin a pipai hârtia, pentru a sesiza calitatea acesteia. Daca greutatea hârtiei este sub 80 gr.[4], înseamna ca autorul CV-ului are, înca, un a priori negativ, adica pierde din vedere elemente esentiale ! .". Asadar, CV-ul dumneavoastra creeaza o prima impresie asupra a ceea ce sunteti, iar daca aceasta impresie de debut nu va este favorabila, veti avea putine sanse de a reusi. Subliniem, deci, în context, necesitatea acordarii unei importante "vitale": calitatii hârtiei utilizate pentru tehnoredactarea CV-ului; formei si dimensiunii caracterelor alese pentru tehnoredactare; corectitudinii gramaticale a exprimarii (ortografiei); formei de prezentare a continutului (alinierea si delimitarea spatiala a paragrafelor); etc.

            Regula 10: Un CV câstigator trebuie sa fie bine "acompaniat" (sa aiba atasate, întotdeauna, scrisori de recomandare extrem de favorabile, precum si copii ale atestatelor de cunoastere a limbilor straine, ale unor diplome, certificate etc. obtinute). Daca scrisoarea (scrisorile) de referinta au un continut "subtire" si/sau defavorabil dumneavoastra, dupa prima lecturare, aveti minimum 99,9% sanse sa fiti eliminat din competitie. si înca un lucru, aparent nu în sarcina dumneavoastra: o scrisoare de recomandare cu greseli ortografice, deficitar conceputa si/sau chiar cu exprimari gramaticale greoaie, eronate etc. va va elimina a priori ! . Dupa cum în orice afacere clientul nu este raspunzator de propriile-i erori, tot asa si o scrisoare de recomandare de o asemenea factura, indiferent de cine va fi semnata, va "proiecta" o "lumina" implacabil defavorabila dumneavoastra. si sa fiti convinsi ca greseala nu apartine semnatarului, ci celui care o accepta ! . În acelasi context, ne permitem sa va sugeram sa evitati acceptarea utilizarii, în continutul scrisorilor de recomandare pe care le solicitati, a unor exprimari în maniera: "X este un talent nedisimulat. Competenta sa profesionala, indubitabil marcata de reusite de exceptie, este de natura sa va confere garantia unei reusite totale. Pentru ca, asa cum firma noastra a constatat (prin rezultate admirabile puse la dispozitia sa de catre X), este evident ca numai si numai prin angajarea unor personalitati de factura lui X productivitatea si, generalmente, eficienta activitatii cresc exponential. Proeminenta si marcanta personalitate a lui X, dublate de ardoarea pasiunii si devotiunii cu care abordeaza culmile reusitei, fac din aceasta minune a contemporaneitatii un idol pe care orice firma cu si de renume si l-ar dori printre salariatii sai ! . !!! .". Asemenea abordari hilare, pantagruelice, absconse (sau sconse ?! .), ridicole, jenante, penibile etc. etc. etc., nu fac decât sa va deserveasca interesele. Ca sa nu mai adaugam faptul ca, daca cineva ar fi o asemenea personalitate de exceptie, nu credem ca vreun patron, manager, director, sef etc. ar fi dispus sa îl cedeze altei firme ! . Adaugam faptul ca si prin banalitate (". X este un real talent! Societatea Dumneavoastra cauta valoarea si competenta ? Angajati-l ! ."), lirism ("Societatea Dumneavoastra este cea mai fascinanta si mai buna din lume ! ."), egocentrism (".Cum, înca nu ati auzit de X ? Multi se bat, pur si simplu sa îl angajeze ! .") etc., o scrisoare de recomandare nu face decât sa anuleze rapid si definitiv sansele candidatului[5]. Iata de ce consideram util sa subliniem si importanta acestor aspecte ale continutului scrisorilor de recomandare care, prin realul profesionalism al elementelor incluse, al formularilor uzitate etc., este de natura sa confere un plus calitativ substantial CV-ului si dosarului de candidatura.

9.2 Rubricile unui CV câstigator

            La ce si/sau pentru ce ne serveste un CV ? Multi dintre noi ar fi tentati sa creada ca CV-ul este documentul necesar a fi prezentat numai în situatia depunerii unui dosar de candidatura în vederea ocuparii unui post. În realitate însa, un CV este elaborat pentru a servi cel putin urmatoarelor sase destinatii:

·         angajare temporara pe perioada vacantelor;

·         prezentarea la agentii (centre) de recrutare, în vederea antrenarii unor viitoare potentiale angajari;

·         aide-mémoire (memory-jogger), în situatiile în care completam o aplicatie (application form) de candidatura pentru obtinerea unei burse pentru un ciclu de pregatire tip master si/sau studii aprofundate/ specializate, doctorat etc.;

·         prezentarea propriei persoane în scopul propunerii unor viitoare potentiale (oportunitati de) afaceri, consultante etc.;

·         elaborarea planului de afaceri, în scopul obtinerii unui credit;

·         elaborarea dosarului de candidatura pentru ocuparea unui post scos la concurs.

Iata, asadar, contextul în care, în cele ce urmeaza vom aborda, (speram) cât mai detaliat, fiecare rubrica a unui CV, apelând chiar la prezentarea unor elemente comparative între diferite "stiluri"  de conceptie, redactare si prezentare a acestei "carti de vizita" fundamentala pentru acceptarea si favorizarea demersului spre reusita al oricaruia dintre noi.

            CURRICULUM VITAE. Este, cu caracter imperativ, necesara mentionarea acestui titlu ? În general, nu[6]. Aceasta, întrucât, asa cum experienta o demonstreaza, unii cititori (si nu numai) de CV-uri sunt, adeseori, agasati de respectiva mentiune. În acest context, date fiind conditiile de utilizare a unui CV si prezentarea continutului sau[7], exista foarte putine riscuri ca cineva sa se însele asupra naturii documentului în cauza. În mod evident, nu înseamna ca daca cineva înscrie, înca din debut, titlul în cauza, este, a priori, eliminat. Dar, conform uzantelor, este preferabil (chiar recomandabil) sa nu se înscrie, în antetul paginii de debut, titulatura Curriculum Vitae.

            Prima "caseta" (rubrica) a unui CV este, frecvent, întâlnita sub denumirea "DATE PERSONALE". Acestea includ (se refera la): numele si prenumele autorului; adresa; numarul postului telefonic; vârsta si/sau data nasterii; nationalitatea si cetatenia; starea civila si situatia familiala; (eventual, functie de solicitari) starea sanatatii; situatia militara; etc.

Numele si prenumele. Acestea trebuie sa figureze în antetul CV-ului. Este recomandabil (atât în sistemul francez, spre exemplu, cât si în cele anglo-saxon si american) ca ordinea sa fie prenume - nume. Spre exemplu, este preferabil sa completati în CV Dan POPESCU, în loc de POPESCU Dan. Experienta demonstreaza ca este recomandabil ca initiala prenumelui sa se scrie cu majuscula, restul literelor cu minuscule; în cazul numelui, este recomandabil ca acesta sa fie redactat cu majuscule. Subliniem faptul ca este cel putin "nepoliticos" sa scriem, spre exemplu, numele si prenumele într-o forma abreviata (D. POPESCU sau D. P. POPESCU), întrucât cititorul nu va putea avea nici o "imagine" asupra a ceea ce înseamna "D" sau "D.P.". În situatia în care cel care redacteaza CV-ul are un prenume ce poate fi interpretat ca "mixt" - indiferent de nationalitate - (spre exemplu, Ani, Bebe, Claude, Cristophe, Dany, Dominique, Theo etc.), este preferabil sa se preceada înscrierea acestuia (ca si a numelui, de altfel) cu literele: Dl., D-na  sau D-ra  (în limba româna); M., Mme sau M-elle (în limba franceza); Mr., Mrs. sau Ms.(în limba engleza). Subliniem, însa, ca aceste cazuri sunt destul de rare si, drept consecinta, nu au caracter uzual. Daca redactantul CV-ului este de sex feminin, este recomandabil sa se înscrie numele cel mai recent uzitat; spre exemplu, nu serveste nimanui si la nimic sa scrieti Daniela-Oana POPESCU (IONESCU-ROSIIANU). Daca, înainte de casatorie, v-ati numit POPESCU si, de luni sau ani figurati înscrisa în acte IONESCU-ROSIIANU (sau invers), numele dobândit de la nastere nu mai necesita a fi înscris. Daca, însa, ati lucrat, pâna în prezent, sub numele avut înainte de casatorie, acesta va trebui înscris în CV-ul dumneavoastra. si înca un amanunt deloc lipsit de importanta: nu "înfloriti" ("îmbroboditi"), nu "dantelati", nu "îngrosati", nu subliniati etc. numele si prenumele dumneavoastra, deoarece riscati sa lasati o impresie cel putin dubioasa asupra "gusturilor" dumneavoastra. Spre exemplu, este mai oportun sa scrieti, pur-si-simplu, Dan POPESCU, decât Dan POPESCU, DAN POPESCU sau DAN POPESCU.

Adresa. Indicati adresa dumneavoastra într-o maniera cât mai completa posibil si evitati abrevierile. Precizarea codului postal al strazii, al celui al localitatii, precum si al oficiului postal la care sunteti arondat constituie tot atâtea "semne" de respect suplimentar fata de cititor, îndeosebi prin facilitarea contactarii dumneavoastra prin intermediul unei expeditii postale. Spre exemplu, o adresa completa poate avea urmatoarea structura (configuratie): 71 482 - Str. Compozitorilor nr. 73, Bl. B.18, Sc.3, Et.6, Ap.109, O.P. 15, Sector 1, 7 000 Bucuresti, România. Este util sa remarcati faptul ca înscrierea majusculelor si a minusculelor este constant uniforma (spre exemplu, nu scrieti: str. Compozitorilor Nr. 73, bl.B.18, Sc.3,et.6, ap.109, Sect.1, 7 000 Bucuresti). De asemenea, în contextul celor mentionate, reamintim ca, în formele de prezentare a CV-ului în limbile franceza si engleza[8], numarul de referinta al imobilului situat pe strada unde locuiti se înscrie înaintea denumirii strazii, dupa care urmeaza specificarea codului (alfa-)numeric postal si denumirea localitatii, în ordinea si forma redate în exemplele urmatoare: 101, rue Blomet, 75112 Paris; 739-B Somerfield Street, London SW9 4LH), iar denumirile "strada" si "bulevard", în limba franceza, nu încep cu majuscule (rue des Ecoles; bvd. du Printemps). De asemenea, este recomandabil ca denumirile strazilor si, respectiv, cele ale localitatilor, alaturate codurilor alfa-numerice aferente, sa fie înscrise pe acelasi rând.

Numarul postului telefonic (Telefon, Fax, E-mail etc.). Acesta se va înscrie, la fel ca si adresa, cât mai complet posibil[9], nelasând interlocutorului "ocazia de neuitat" (!!! .) de a presupune (ghici) si/sau de a se informa asupra codului tarii si localitatii dumneavoastra de resedinta. Spre exemplu, puteti scrie: +40.1. 322.49.50 [10] si nu: (1)322.49.50[11]. Mentionam faptul ca semnul "+" reprezinta simbolizarea accesului codului numeric al tarii din care sunteti apelat la telecomunicatiile internationale. Daca CV-ul dumneavoastra face apel si la adresa profesionala, înseamna ca sunteti "de gasit", pe durata întregii zile, la serviciu, respectiv creati imaginea unui potential angajat aflat mereu în activitate, ceea ce este de natura sa va poata oferi certe avantaje asupra contracandidatilor[12]. În situatia în care nu aveti obligatia (de nici o natura) de a înscrie numarul postului dumneavoastra telefonic profesional în CV, este preferabil sa "actionati" în consecinta si sa nu lasati "hazardului" (si nu numai ! .) ocazia sa fiti deranjat, la fiecare interval de 15-30 minute, de "vânatori de capete" mai  mult sau mai putin profesionisti[13] . si, fapt extrem de important, în acest caz, neprecizând numarul postului telefonic profesional, veti conferi CV-ului dumneavoastra o "longevitate" (în sensul "valabilitatii" în timp) semnificativ sporita[14].

Vârsta si/sau data nasterii. Foarte multe firme prefera, pentru angajare, persoane cu vârsta cuprinsa între 25 si 35 ani. Limitarea baremului maximal al vârstei este, spre exemplu, interzisa prin lege în S.U.A. Prejudecatile referitoare la vârsta maximala a candidatilor trebuie "învinse" cu mult tact si diplomatie, deoarece nimeni nu va obliga sa înscrieti, în CV, vârsta pe care o aveti ! Eventual, puteti înscrie vârsta sau data nasterii dumneavoastra în finalul CV-ului, în rubrica "Diverse". CV-ul are, ca scop prioritar, acceptarea accesului dumneavoastra la si pentru interviu. În acelasi context, subliniem faptul ca este deosebit de riscant sa includeti, în aceasta rubrica, o formulare de genul: "Peste  30 ani experienta în domeniul financiar-contabil" sau "O viata întreaga în slujba medicinei" . (se poate chiar crede ca este vorba despre un epitaf ! .). Asadar, daca apreciati ca nu sunteti avantajat (si) din acest punct de vedere, nu înscrieti vârsta sau data nasterii în CV-ul dumneavoastra si lasati pentru interviu demonstrarea realelor capacitati si/sau disponibilitati profesionale de care dispuneti. Iar daca, totusi, va decideti sa înscrieti în CV data nasterii dumneavoastra, faceti acest lucru in extenso, în maniera: 26 februarie 1979 (este mai "relevant" decât 26.02.1979 sau 26/02/79).

Nationalitatea si cetatenia. Este inutil sa indicati nationalitatea si cetatenia dumneavoastra în situatia în care aplicati pentru un post la o firma persoana juridica româna si/sau aflata pe teritoriul tarii noastre. Ca regula generala, este recomandabil sa mentionati nationalitatea si cetatenia dumneavoastra numai daca acest fapt va poate conferi un atu pentru postul la care aspirati.

Starea civila si situatia familiala. Exista situatii în care, din necunoastere, anumiti candidati sunt, deja, "specializati" în a se "autodistruge" prin intermediul acestei rubrici, apelând la formulari de genul: "Vaduv, tata a patru copii aflati în întretinerea subsemnatului" sau "Divortata, mama a sapte copii" . Evident, exageram putin ! . Daca apreciati ca situatia dumneavoastra familiala constituie un atu pentru obtinerea postului mult dorit, mentionati-o. Spre exemplu, situatia familiala poate influenta decizia angajarii pe posturi de genul: reprezentant comercial; pilot; consilier în cadrul unei firme de asistenta si/sau de planificare conjugala; etc. Nu este mai putin adevarat faptul ca, din motive relativ facil de explicat, anumite  firme prefera angajati casatoriti (si, de regula, barbati[15]) si/sau cu domiciliul în localitatea de resedinta. Alte firme impun restrictii în ceea ce priveste vârsta maximala a candidatilor, profilul studiilor absolvite etc. Cert este faptul ca si acestei rubrici, aparent "banale", trebuie sa i se acorde, asemenea tuturor celorlalte, o importanta majora. Astfel, este cel putin hilar sa citesti, în CV-ul unui candidat: " Casatorit cu un copil de treisprezece ani", "Recasatorit de trei ori cu cinci copii minori" sau "Divortat cu trei copii"!!! . Daca sunteti divortat(a), riscati urmatoarea "interpretare" (evident, falsa): ". esecul sentimental este o reflectare fidela a instabilitatii caracterului ."! Ceea ce, în mod "normal", se poate dovedi a fi în dezavantajul dumneavoastra ... În consecinta, apreciem ca este mult mai util si/sau oportun sa înscrieti în CV-ul dumneavoastra, într-o asemenea conjunctura "Celibatar(a)" si, astfel, veti elimina multe alte posibile "interpretari". Daca sunteti despartit(a), fara a fi divortat(a), este preferabil sa înscrieti în CV "Casatorit(a)".
Într-un alt caz, daca aveti, spre exemplu, peste 50 ani, este recomandabil ca, în rubrica destinata situatiei dumneavoastra familiale, sa adaugati, starii civile, faptul ca aveti doi copii majori (eventual, casatoriti) si încadrati în munca. Aceasta poate constitui o dovada în plus asupra disponibilitatii dumneavoastra întrucât nu aveti, legal, obligatia de a va mai ocupa de cresterea si/sau de îngrijirea respectivilor copii si dispuneti, suplimentar, de o situatie financiara stabila (fapt care, la rândul sau, poate releva ca nu veti solicita, prea curând, majorari salariale! .). si înca (aparent) un amanunt: nu descrieti, la "situatia familiala", numarul apartamentelor, caselor, vilelor, autoturismelor etc. aflate în proprietate privata si/sau al sumelor (potential) aflate în conturile  dumneavoastra bancare ! . În concluzie, este recomandabil sa retineti ca nimeni si nimic nu va poate obliga sa descrieti, în cuprinsul CV-ului, cu maximum de detalii, aspecte confidentiale ale situatiei dumneavoastra familiale. În cadrul interviului veti avea oportunitatea de a releva, în functie de interesele urmarite, anumite elemente care pot constitui atu-uri pentru viata (si/sau mobilitatea) dumneavoastra profesionala ...

Starea sanatatii. Înscrieti aceasta rubrica la "Date personale" sau la "Diverse", numai daca vi se solicita si/sau  daca ea este în avantajul dumneavoastra. Este recomandabil sa nu scrieti "foarte buna", ci "excelenta", diferenta de nuanta fiind perceptibil în avantajul dumneavoastra. De asemenea, nu faceti eroarea de a înscrie, la aceasta potentiala rubrica din CV, lucruri de genul: "Operat la stomac de patru ori", "Cardiopatie ischemica nedureroasa" sau "Hepatita cronica evolutiva cu simptom neuro-vegetativ distrofic pe partea occipitala stânga"!!!. Chiar daca unii candidati recurg la aceste mentiuni din dorinta de a impresiona favorabil (adeseori, mai mult în sens de mila, decât de îngaduinta), reactia rezultanta le va fi total defavorabila .

Situatia militara. Este de o mare importanta ca interlocutorul dumneavoastra sa cunoasca daca ati efectuat sau nu stagiul militar. Evident, în cazul în care nu aveti înca efectuat stagiul militar, firma care va încadreaza va trebui sa adopte masuri în consecinta si adecvate situatiei de (eventuala) întrerupere temporara a lucrului. În cazul în care ati efectuat stagiul militar, este necesar sa înscrieti în CV perioada aferenta acestuia, precum si arma[16] si gradul pe care îl detineti ca rezervist.

A doua "caseta" a CV-ului[17] se refera la FORMAREA PROFESIONALĂ si are, dupa cum arata si denumirea, importantul rol de a releva scolile (în sensul generic al cuvântului) pe care le-ati absolvit, precum si diplomele (eventual, inclusiv titlurile) aferente obtinute. Este recomandabil ca etapele formarii dumneavoastra profesionale sa fie înscrise în CV în ordinea cronologica inversa. În cazul în care ati absolvit cursurile universitare fara, însa, a obtine si diploma de licenta, nu va complicati si înscrieti în CV doar filiera urmata (spre exemplu, 2000 - Absolvent al Universitatii Politehnice din Bucuresti, Facultatea "Tehnologia Constructiilor de Masini"). Pentru a mentiona studiile absolvite, mai ales în cazul celor postuniversitare, este permisa utilizarea abrevierilor uzual întâlnite în viata cotidiana (spre exemplu:  MBA, DESS, DEA etc.). Daca, eventual, aveti si titluri stiintifice, ne ezitati sa le expuneti cât mai "estetic" (spre exemplu: Doctor în economie al Universitatii Harvard; MBA al Indiana University; DESS în finante publice si gestiune, Universitatea din Orléans; etc.). Evitati sa descrieti, cu lux (exagerat) de amanunte, toate cursurile, specializarile, seminariile, stagiile etc. de scurta durata absolvite (spre exemplu, nu recurgeti la plictisirea, agasarea si chiar enervarea cititorului, înscriind în CV, la "Formare profesionala", detalii de genul: curs de managementul resurselor umane, 5 zile, septembrie 2000; seminar de gestiune a bazelor de date, 2 zile, aprilie, 2001; colocviu "How to make presentations in English", 7-12 martie 2001 etc.). În finalul acestei "casete" sau marcata distinct, puteti înscrie o rubrica intitulata "Obiective profesionale". Spre exemplu, într-o asemenea rubrica (este recomandabil sa redati tot ceea ce aveti de relevat în cuprinsul a maximum doua-trei formulari) puteti scrie: "Manager al Departamentului de resurse umane din cadrul unei firme de prestigiu"; "sef Departament tehnica de calcul într-o societate de asigurari"; "sef compartiment relatii cu publicul într-o banca"; etc. Acordati, însa, o maxima atentie (în sens de rezerva ! .) înscrierii, din dorinta de "a arata ca stiti ce vreti", a unor obiective profesionale mult prea precise, deoarece acest fapt ar putea genera, cel putin, fie "închiderea usilor" (recrutorul va ezita sa propuna posturi la care nu doriti sa accedeti ! .), fie "deprecierea" dumneavoastra (în cazul în care un CV este "arhivat" de catre respectiva firma pentru câteva luni sau chiar un an, în asteptarea unui moment "favorabil", daca ati evoluat, între timp, pe planul obiectivelor profesionale, riscati sa nu mai corespundeti cu persoana pe care ati descris-o ! .).

EXPERIENŢA PROFESIONALĂ. În majoritatea cazurilor, acest adevarat "capitol" al CV-ului[18] îi "înspaimânta" si îi face sa "tremure" pe tineri, îndeosebi pe recentii absolventi ai studiilor universitare. Într-un asemenea context, printre cel mai frecvent întâlnitele întrebari pe care tinerii (si) le pun atunci când trebuie sa completeze datele referitoare la experienta lor profesionala, mentionam: "Ce pot sa scriu eu aici, daca abia acum am terminat facultatea ?! ."; "Cum trebuie sa procedez pentru a-i arata interlocutorului ca, desi nu am o (bogata) experienta profesionala, stiu sa fac multe lucruri ?! ."; "Nu este mai bine sa . sarim peste aceasta rubrica de foc a CV-ului nostru?! ."; "Dar daca am sa scriu altceva ? Ce, chiar stie cineva tot ce am facut eu pâna acum ?! ."; "Nu este, oare, mai util si bine pentru noi sa începem CV-ul prin a reda un moto care ne calauzeste pasii în experienta profesionala ?! ."[19]; etc. În consecinta, apreciem ca fiind extrem de utila prezentarea unor detalii referitoare la modul de completare a elementelor caracteristice acestei "rubrici" a CV-ului. Experienta dumneavoastra profesionala urmeaza a fi înscrisa în functie de tipul CV-ului elaborat (cronologic, functional, crono-functional, sectorial, "flash" etc.). Astfel, daca apelati la CV-ul cronologic, este preferabil sa înscrieti firmele si posturile în care ati lucrat în ordinea inversa a perioadelor aferente; daca apelati la un CV functional, începeti cu functiile cele mai importante pe care le-ati detinut pâna în prezent; etc. În nici un caz sa nu descrieti si/sau sa nu comentati cauzele eventualelor dumneavoastra esecuri sau motivele pentru care ati schimbat locurile de munca anterioare. Acestea sunt probleme care va privesc strict personal si pot fi, eventual, lamurite (la nivel informativ) cu prilejul interviului. Este recomandabil sa înscrieti si principalele sarcini si/sau atributii de serviciu pe care le-ati avut în decursul carierei dumneavoastra profesionale si, în cazuri relevante, rezultatele obtinute (evident, fara a agasa interlocutorul prin performantele "exceptionale" pe care le aveti ! . ). Nu înscrieti si activitatile dumneavoastra sezoniere decât în situatiile în care sunteti în cautarea unui prim loc de lucru. De asemenea, nu omiteti sa înscrieti perioadele în care ati lucrat si evitati (pâna la nivel de . interdictie !) sa mentionati cazurile (înca destul de frecvente) de genul ". somer între . si . 2001" sau ". dat afara pentru motive disciplinare la . 2000. ". Desi unii autori[20] recomanda înscrierea salariilor avute la precedentele locuri de munca, apreciem ca aceasta (delicata) "problema" nu poate fi "solutionata" decât în cadrul interviului. În fine, nu emiteti pretentii (exigente) în cadrul CV-ului, cu exceptia situatiilor în care anuntul firmei (va) solicita acest lucru[21]. Daca aveti si publicatii, nu omiteti înscrierea acestora în CV, mai ales în situatia în care sunteti (si) autorul unor carti si/sau lucrari de specialitate si/sau de referinta. Eventual, puteti crea o rubrica ("caseta") special destinata mentionarii titlurilor publicatiilor dumneavoastra. Ne permitem sa (va) recomandam "omiterea" totala a oricaror "afinitati" si/sau "realizari" politice. Acestea nu pot constitui decât apanajul celor "slabi", respectiv al celor care "alearga" dupa functii si/sau pozitii importante prin intermediul elementului politic. Iar daca vi se conditioneaza[22] ocuparea unui post de apartenenta la un anumit partid sau grupare politica, decizia va apartine ! . Mai ales ca urmeaza cea de-a patra "caseta" a CV-ului dumneavoastra .

LIMBI STRĂINE. Teoretic, (aproape) toata lumea este de acord: cine nu stapâneste, la nivelul cel putin "bine", doua limbi straine, are extrem de putine sanse sa reuseasca în afaceri (si nu numai). Practic, însa, (înca) putini tineri constientizeaza importanta pe care o prezinta cunoasterea si utilizarea limbilor straine. Mai mult, conform unor "sfaturi" (uneori, chiar "indicatii de baza") primite de la rude, prieteni si/sau, adeseori - fapt extrem de grav -, chiar de la profesori, unii redactanti ai CV-urilor îsi . autoapreciaza cunostintele de limbi straine[23]. În consecinta, responsabilitatea asupra oricarei (auto)apreceri trebuie sa fie maxima, pentru ca potentialul interviu va fi si cel putin o oportuna prima ocazie de a vi se verifica sinceritatea declaratiilor înscrise în CV. Iata contextul în care subliniem faptul ca din ce în ce mai multi recrutori au dobândit "obiceiul"  de a rezerva o parte a interviului pentru un dialog în limbile straine indicate ca fiind cunoscute de autorii CV-urilor. Este recomandabil sa se renunte la "formula" des întâlnita "Scris; citit; vorbit", apelându-se la exprimari de genul: "Bilingv Franceza/Engleza; Germana - curent; Italiana - cunostinte medii; Notiuni de Spaniola (debutant)". De asemenea, este preferabila evitarea formulelor de tipul "Limbi straine învatate", pentru ca multe din lucrurile pe care le-am învatat odata le-am . uitat ! .

ABILITĂŢI. În cadrul acestei "casete" este recomandabil sa înscrieti câteva dintre competentele de care dispuneti si pe care le apreciati ca fiind relevante pentru caracterizarea personalitatii dumneavoastra (spre exemplu: abilitati de comunicare interpersonala si pentru lucrul în echipa; înalta capacitate si disponibilitate pentru efort intelectual sustinut; vointa si puterea de a finaliza cu succes toate actiunile initiate; etc.)[24]. În situatia în care nu ati rezervat o rubrica speciala în cadrul experientei dumneavoastra profesionale pentru cunostintele de operare PC[25], inclusiv pentru limbajele de programare cunoscute (la nivel de redactare/elaborare si/sau de utilizare a programelor), este recomandabil sa efectuati mentiunile de rigoare în cadrul "casetei" Abilitati. De asemenea, nu ezitati ca, eventual, în functie de capacitati, sa precizati si faptul ca stiti sa "navigati" pe Internet. În eventualitatea în care stapâniti foarte bine domeniul informaticii, nu ezitati sa precizati si eventualele performante notabile pe care le-ati înregistrat de-a lungul carierei dumneavoastra (spre exemplu: "Am condus 6 ani o echipa de programatori PC si, de asemenea, am fost administrator de retea în cadrul firmei X. Am redactat x programe care faciliteaza evidenta financiar-contabila apelând sistemele informatice, precum si un program de gestiune a stocurilor de materiale").  

PASIUNI EXTRAPROFESIONALE (HOBBY-URI)[26]. Având ocazia sa citesc, pâna în prezent, câteva mii de CV-uri, am fost cel putin surprins sa constat ca multi tineri nu mai stiu sa . traiasca ... Când, la "caseta" Pasiuni extraprofesionale citesti lucruri ca, spre exemplu: "Fizica nucleara: fuziune si fisiune nucleara"; "Astrologia"; "Calculatoarele - Sistemul de operare MS DOS"; "Chimia macromoleculara si genetica"; "Religia hindusa si absconsul subconstientului în microsistemica divinizarii personalitatii în cultura neopaleolitica"; etc., eziti sa continui lecturarea CV-ului pentru câteva minute . Mai mult, te întrebi daca nu esti prea . "mic" si chiar nedemn pentru a purta o discutie cu un asemenea tânar (cel putin) supradotat. Subliniem faptul ca pasiunile extraprofesionale ale candidatilor releva multe dintre potentialele trasaturi definitorii ale caracterului acestora. Astfel, un candidat care are, ca pasiuni extraprofesionale, calaria, natura si sahul, este (foarte probabil) un tip visator, nostalgic si (atentie la pericol ! ...) individualist (nu îi place lucrul si/sau activitatea în cadrul unei echipe). Dimpotriva, un candidat caruia îi plac excursiile montane împreuna cu prietenii, voleiul si fotbalul (deci, sporturi de echipa[27]), poate denota un caracter foarte sociabil si comunicativ. Un candidat caruia îi place muzica clasica poate fi (si) visator dar, daca îi specifica, în ordine, printre compozitorii preferati, pe Beethoven, Bach, Brahms, Haydn si chiar Mozart, risca sa denote pesimism. Dimpotriva, preferati ca Vivaldi, Ravel si Rahmaninov pot releva un (cel putin) potential optimism al redactantului CV-ului. În domeniul muzicii pop si rock, Pink Floyd, Vangelis, Jean Michel Jarre, Mike Oldfield si Yes, spre exemplu, sunt de natura sa ne indice un potential personaj "înclinat" spre complexitate, unicitate si cizelarea frumosului, dar si foarte visator (în anumite momente ! .), în timp ce Black Sabbath, AC/DC,  si chiar Bon Jovi pot indica un temperament "greoi", "complex", "complicat" si "dur" (în sens de dificil). Ritmurile "simple", "clasice" (ca numar de masuri muzicale standard), "fou", "death" etc. ale unor "trupe"ca The Prodigy, Erasure, Double Vision, Manolo etc. indica potentiala înclinare spre "necunoscut" dar si spre . necunoastere si superficialitate. Sau, pentru a oferi si alte exemple, suntem convinsi ca persoane care iubesc (chiar cu pasiune) "greii" de talia lui Queen, The Bee Gees, Uriah Heep, Foreigner, Smokie, Celine Dion, Lisa Stansfield, Dire Straits (inclusiv Mark Knopfler), Chris de Burgh, Sfinx (cu Dan Andrei Aldea !)[28], Phoenix (din anii '75) etc.[29] sunt (cel putin) diferite, ca temperament, de admiratorii lui D.J. Bobo, Alexia, 2 Unlimited, Sarmalele Reci, Strachinile cu Orez (cu Lapte de la Enache), Chifteaua de Lut, Directia 5 (bine ca nu doi si un sfert ! .), Cimitirul Bellu, Cappella si alte câte si mai câte manele, lalele si panele (sau pamele) auzite si nemaitraite ! .[30]. În domeniul literaturii, admiratorii lui Dostoievski, Cehov si/sau Puskin vor avea, cu siguranta, temperamente si trasaturi de caracter diferite de cele ale admiratorilor lui Balzac, La Bruyère sau Racine. În concluzie, este mai mult decât foarte util a acorda o maxima atentie pasiunilor extraprofesionale, deoarece ele releva, asa cum am subliniat, multe dintre potentialele trasaturi de personalitate ale redactantului CV-ului. si, chiar daca ati auzit si/sau ati fost ("aprig") sfatuiti ". cam cum trebuie sa arate pasiunile extraprofesionale .", fiti dumneavoastra însiva, deci fiti originali si scrieti exact ceea ce va place si/sau va si atrage ! Dar, în acelasi timp, evitati formularile "vagi" de genul "Îmi plac sportul, muzica si dansul", indicând cititorului toate detaliile de rigoare (ce ramuri sportive va plac, ce autori, compozitori si interpreti preferati aveti etc.). Pentru simplul motiv ca, indiferent de vointa, mai devreme sau mai târziu, trasaturile fundamentale ale caracterului dumneavoastra vor fi depistate ! .

            REFERINŢE. În general, este de dorit evitarea însiruirii a mai mult de doua nume de persoane care pot da referinte despre dumneavoastra (este foarte probabil ca, în etapa CV-ului, nimeni nu va solicita referintele respective). Puteti înscrie, pur si simplu, "Referinte - disponibile, la cerere", iar daca nominalizati doua persoane, este foarte util sa le alegeti cu maxima precautie si grija. În acest sens, evitati sa fiti pusi în situatii de genul "Fa tu scrisoarea si eu ti-o semnez !". Deci, alegeti persoane dispuse sa îsi consume 20-30 minute din timpul propriu pentru a redacta o scrisoare cu "greutate", poate chiar decisiva pentru viitoarea dumneavoastra cariera .

            În fine, dar nicidecum în ultimul rând:

-          nu uitati sa atasati (eventual, functie de solicitare) o poza color în partea din stânga sus a CV-ului dumneavoastra[31];

-          nu uitati sa semnati ceea ce ati scris (chiar daca destul de multe persoane spun ca nu este cazul, va putem demonstra ca si noi putem face un CV pentru si în numele dumneavoastra ! .);

-          daca CV-ul este depus la o mare firma (si este posibil a fi "conservat" în asteptarea unei oportunitati viitoare) sau la o agentie de recrutare, este recomandabil sa îl datati. Daca, însa, el este rezultanta unui anunt publicat într-un cotidian sau într-o revista, datarea redactarii sale poate deveni inoportuna.  

            În continuare vom prezenta câteva posibilitati[32] de a redacta continutul unui CV, cu variante ale "modelelor" în limbile româna, franceza si engleza. Evident, optiunea alegerii va apartine, în functie de interese si/sau scopuri vizate. Oricum, regulile de baza si considerentele anterior prezentate ramân valabile pentru oricare tip de varianta si/sau de "model" (în general, evitati copierea modelelor !.).


CURRICULUM  VITAE  cronologic [33]  (exemplul nr. 1) :

 Vlad-Andrei POPESCU

 70 568-Bd. Uverturii nr. 68-70, Bl. M 13, Sc. 5, Et. 8, Ap. 197        

 O.P. 94, Sector 6, 07000 Bucuresti                                                                                                                     

 Tel./Fax: + 40.1.777.59.43.                                                                                                                 

 27 ani; necasatorit; stagiul militar: neefectuat

 Experienta profesionala:

 S.C. "MIRAJ" - S.A. - Bucuresti   -    (1999-prezent) :

 sef Birou "Marketing - Desfacere"(apr.1999 - prezent):

 Am organizat 17 reuniuni/seminarii itinerante în 14 dintre cele mai importante orase din România, în vederea  

 prezentarii produselor MIRAJ si a deschiderii unor  reprezentante în respectivele zone. La aceste reuniuni au

 participat peste 600 persoane care îsi desfasoara activitatea în domeniu. Principalele rezultate obtinute: 53 

 contracte (4 738 mil. lei); deschiderea a 12 reprezentante comerciale MIRAJ  în 12  resedinte de judet;

  Manager vânzari "Compozitii Parfumare"(ian.1998 - mar.1999):

 Am conceput, realizat si implementat un nou sistem informatic de gestionare (SIGCP) a compozitiilor de 

  parfumare produse si comercializate pentru  peste 170  beneficiari din tara si strainatate. Modelul acestui sistem

 a fost achizitionat de alte 28 firme din România si 3 firme din Franta, Austria si Bulgaria (valoarea totala a 

 contractelor realizate a fost de 980 mil.lei si, respectiv, de 35 000 USD)

S.C. "GEROCOSSEN" - S.A. - Bucuresti   -   (1996 - 1999) :

 Asistent al Managerului General (3 luni de stagiu, iun.-aug. 1996)

 Economist stagiar - Serviciul "Financiar -Contabilitate - Preturi" (oct.1996 - sept.1997) :

 Am  elaborat documentatiile si analizele de pret  pentru  gama  produselor de parfumerie ; membru al unui colectiv care 

 a elaborat si implementat un sistem informatic de gestiune a  costurilor de productie;

 sef  Birou "Preturi" (oct.1997 - dec.1998):

 Am condus echipa de 3 persoane care a elaborat un nou sistem informatic de urmarire a costurilor de productie, 

 pe baza metodei  Standard Cost. Ulterior, sistemul a fost vândut la 7 firme de profil din România (valoarea
 totala a contractelor realizate a  fost de 84 mil. lei).

 Formare profesionala :

 Absolvent: MBA - Institutul Româno -Canadian - ASE - Bucuresti,2000

 Absolvent: Facultatea "Management" - ASE - Bucuresti, 1998

 Bacalaureat: Colegiul National "Sf. Sava" - Bucuresti, 1994

 Abilitati :

 Limbi straine: Franceza-Engleza (bilingv); Spaniola - debutant

 Cunostinte operare PC: WORD, EXCEL, FOX PRO

 Principale trasaturi de caracter: dinamism; fidelitate; înalta capacitate de efort; comunicativitate 

 Pasiuni extraprofesionale :

 Fotbalul, rugby-ul, literatura si filmele SF, Pink Floyd, Queen, Beethoven, Mozart, Vivaldi, excursiile în grup

 Referinte[34] :

     Ion CONSTANTINESCU - Manager Tehnic, S.C. "MIRAJ" - S.A. si Daniel PANAIT - sef Birou

      "Preturi", S.C. "GEROCOSSEN" - S.A.  

CURRICULUM  VITAE  cronologic (exemplul nr. 2 - multe locuri de munca) :

Doina VASILESCU

70 169-Bd. Ana Ipatescu, nr.45

O.P. 22, Sector1, 07000 Bucuresti                                                                                                                      

Tel.: + 40.1.659.58.57.                                                                                                                        

Data si locul nasterii: 05.03.1969, Valeni de Munte

Starea civila: casatorita; doi copii

Formare profesionala :

1979-1983               Liceul teoretic "Matei Basarab" - Bucuresti;

1983-1987               Facultatea "Economia Productiei" - ASE - Bucuresti;

1987-1988               Cursuri de calculatoare: limbaj COBOL 

Experienta profesionala[35] :

            oct.1988 - sept.1991- Institutul "Cantacuzino"- Bucuresti - Economist stagiar - Biroul

                   "Financiar-Contabilitate"

                oct.1991 - mai 1993                -   Centrala Industriala de Masini-Unelte, Mecanica Fina si Scule (CIMUMFS) - Bucuresti -

                                                            Serviciul "Financiar-Preturi-CFI"

iunie 1993 - oct.1995              - CIMUMFS - Bucuresti - Serviciul "Plan"

nov.1995 - dec.1997               - Întreprinderea "Vulcan" - Bucuresti - Biroul "Contabilitate"

ian.1998 - dec.1998                - Întreprinderea "Suveica" - Bucuresti - Biroul "Desfacere"

ian.1999 - dec.1999                - S.C. "Metalica" S.R.L. - Bucuresti - Serviciul "Marketing-Vânzari"

ian.2000 - iul. 2000 - S.C. "Farmexim" - S.A. - Bucuresti - Serviciul 11

aug.2000 - mar.2001 - somer

apr.2001 - prezent  - S.C. "ROMMEDICA" - S.R.L. - Biroul "Resurse umane"

Abilitati :

Limbi straine: Franceza-Engleza (bilingv); Spaniola - debutant

Cunostinte operare PC: WORD, EXCEL, FOX PRO

Principale trasaturi de caracter: dinamism; fidelitate; înalta capacitate de efort; comunicativitate     

Pasiuni extraprofesionale : bucataria franceza si chinezeasca

Referinte :

Aurel CONSTANTINESCU - Manager Economic, S.C. "FIBREX" - S.A.

Daniel PORUMBACU - sef Birou  "Preturi",  S.C. "NĂLUCA" - S.R.L.

CURRICULUM  VITAE  cronologic (exemplul nr. 3)[36]:Bernard GOURAUD

26, rue de Dunkerque                                                                                                                           

75010 PARIS

Tél.: + 33.1.42.25.30.49[37]

32 ans

EXPERIENCE ET SAVOIR FAIRE

WDHB ABH  Consulting Group

(Seattle 1990 - présent)

                Project Manager :

Création et organisation de 14 séminaires itinérants (learning journeys) dans l'état de Washington 

 pour cadres et dirigeants sur les thèmes du leadership, du changement, de la qualité des services, de la philosophie et culture d'entreprise, du développement personnel et de la vision et planification stratégique en équipe. Plus de 1 400  participants, résultant en 45  contrats  "intra"  (6 MF).

Junior Consultant et formateur en  Management :

Animation de séminaires auprès d'entreprises françaises (BSN, TOTAL, AEROSPATIALE) et réalisation de missions de conseil auprès d'entreprises américaines telles BEATRICE FOOD (article publié dans "Conjoncture Sociale", nr.5/1996, Paris).

ETIC

(Jouy-en-Josas, 1989-1990)

Chargé  de  mission  sur  la  Ligne USA :

Développement de 4 nouveau produits de formation; préparations d'interventions, conférences et animations sur les orientations actuelles du  management américain.

BOUYGUES

(Paris, 3 mois de stage) :

Assistant au Directeur de l'Administration et des Ressources Humaines :

             Suivi de dossiers et mis en place d'un système de communication en temps de crise.

SIRPA

( Paris, 1988-1989, 10 mois, Service Militaire) :

Lauréat du concours VORA, doté d'un prix de 100 000 F, pour la  réalisation de la campagne promotionnelle de Réussir FM. Evaluation des points forts et des points faibles de la radio, choix d'une stratégie promotionnelle et d'un plan de communication; suivi de cet audit par la conception d'affiches, la création d'une bande annonce, l'organisation d'un concours et l'évaluation des retombées audiométriques.

FORMATION :

Etudiant en MBA (Master of Business Administration), Dallas SM University, 1988

Diplômé IFAG (Groupe Institut Français de Gestion - IFG), 1987

Etudes médicales, Faculté de Médecine, Paris, 1983-1984

Bac C, 1983

ET AUSSI :

Bilingue Anglais/Français

Références communiquées sur demande

CURRICULUM  VITAE  cronologic (exemplul nr. 4 - varianta : College  leaver)[38] :        


  CURRICULUM  VITAE

NAME:                                                Robin FOSTER

ADDRESS:                           222 Upper Street, London N1 5DJ                       

TELEPHONE:                     071-278 0000[39]      

DATE OF BIRTH:              18 June 1976

NATIONALITY:                                 British

MARITAL STATUS:         Single

EDUCATION:

          1987 -      Kingsmere Secondary School                  0 levels:

          1992        London E5                                              English C, Maths B, Physics B, Geography B,

                                                                                          Chemistry C, Biology B, Sociology B, French E

          1992 -      South West London College                   A levels:

          1994        London SW15                                         Maths A, Biology C, Physics E

          1994 -      Peele University                                     BA Social Science:

          1997        Peele                                                        Studied economics, history, politics,

                          Northants                                                philosophy, geography and  statistics

                                                                                                Specialised in:

                                                                                                Development studies,

My thesis was on Third World debt

EMPLOYMENT:

  Both my jobs have been part time, and took place during vacations and evenings while at college.

                1996        Peele University Union                          Bar Attendant

                1996        Peele University Catering                       Catering Assistant

OTHER SKILLS: I can use a computer and I am familiar with several word-processing packages

INTERESTS: Keep fit (I was a member of several sports societies[40] while at college), reading, travel,
                        music
           

ADDITIONAL INFORMATION: Having successfully completed my course at Peele University, I am

looking to gain employment in an administrative capacity, general office work, or work

involving figures, I am keen to start my career and would be a[41] loyal and dependable employee

REFERENCES:

                Professor S. Welt,  Peele University,  Peele, Northants NT5  5BG, Tel.: 0772 00000

                Dr. L.M. Cash,  97  The Crescent, London W5  2PB, Tel.: 081.435 0000 

CURRICULUM VITAE  cronologic (exemplul nr. 5 - varianta : Graduate - versiunea A)[42] :

NAME:                                                Michael SMITH

ADDRESS:                           935 Main Road, Manchester M16  8 AP                              

TELEPHONE:                     061-693 0000                                                                                         

DATE OF BIRTH:              27 August 1972

MARITAL STATUS:         Married

EDUCATION:

1983 -   Frankwell Secondary School   0 levels: Seven  subjects including: English,  Literature and  Math

1990      Shrewsbury - Shropshire        A levels: Maths B, Geography C

1990 -   Lowston Polytechnic              BA (Hons) Business Studies: Specialised in Marketing and

1993      Lowston  - Surrey                  Financial Management

1996 -   London Massage School         ITEC Course in Massage, Anatomy and Physiology:

1997      London SW18                          Training in techniques to give professional, therapeutic

                                                               treatment, allied with a sound knowledge of the systems

                                                               of the body and their relevance to massage

1997 -   London Massage School         Intermediate Massage Training Course: Continued

date       London SW18                         training by studying shiatsu, medical massage, reflexology

                                                               and breathing and relaxation techniques

EMPLOYMENT:

1995 -   Private work in the                 Consultant Masseur:

1997      London area                            Relaxing, professional therapeutic massage with essential oils

1993 -                   Employment agencies             Various clerical positions:

1995      in the London area                    General office work and dealing with the public

ADDITIONAL INFORMATION:

 I have always used my hands in a creative way, and found massage a natural progression, which is immensely  

 rewarding and fulfilling. I am a friendly, outgoing person, and I am able to get on with people in all situations. I am reliable, trustworthy, punctual and meticulous. I have the ability to work well as a part of a team, can deal 

 competently with administrative duties and particularly enjoyed the financial aspects of my business course. 

OTHER SKILLS:

 I have a working knowledge of aromatherapy, reflexology and shiatsu. I have a current, clean driving 

 licence and have recently acquired basic keyboard skills.  

REFEREES:

Bernadette Becket (Principal) - London Massage School, Westcliffe Road,

    London SW18 2HB, Tel.:081-339 0000

Claire Maledy (Course Tutor) - BA Business Studies, Lowston Polytechnic, Lee Street,               

                                                    Lowston, Surrey KT3  2MN,  Tel.:081-448 0000

CURRICULUM  VITAE  cronologic (exemplul nr. 6 - varianta: Graduate - versiunea B)[43]:

NAME:                                                Michael SMITH

ADDRESS:                           935 Main Road, Manchester M16  8 AP                                              

TELEPHONE:                     061-693 0000         

DATE OF BIRTH:                              27 August 1972

MARITAL STATUS:         Married

EDUCATION:

1983 -   Frankwell Secondary School    0 levels: Seven subjects including: English,  Literature and  Math

1990      Shrewsbury - Shropshire          A levels: Maths B, Geography C

1990 -   Lowston Polytechnic                BA (Hons) Business Studies: Specialised in Marketing and

1993      Lowston  - Surrey                   Financial Management. Thesis on European business training.

 1996 -   London Massage School           ITEC Course in Massage, Anatomy and Physiology:

1997      London SW18                           Training in techniques to give all  types of  massage, currently

                                                                studying at intermediate level

EMPLOYMENT:

1995 -   Self-employed in the               Consultant Masseur: Relaxing, professional therapeutic

1997      London area                             massage with essential oils

1993 -                   Employment agencies             Various clerical positions: Dealing with the public, answering

1995      in the London area                   phone calls, writing letters, typing, keeping petty cash account

ADDITIONAL INFORMATION:

I enjoyed my degree course which introduced me to the business world. I specialised in financial analysis and the marketing function, and completed my thesis on the different types of business training across Europe. I am a friendly, outgoing person, and I am able to get on with people in all situations. I am  reliable, trustworthy, punctual and meticulous. I have the ability to work well as a part of a team, can deal competently with administrative duties and I am keen to establish my career in a clerical or administrative capacity.    

             

OTHER SKILLS:

I am a keen masseur, and have a working knowledge of aromatherapy, reflexology and shiatsu. I have a current, clean driving licence and have recently acquired basic keyboard skills.      

REFEREES:

Claire Maledy (Course Tutor) - BA Business Studies, Lowston Polytechnic, Lee Street,   

                                                    Lowston, Surrey KT3  2MN,  Tel.:081-448 0000

                Bernadette Becket  (Principal) -London Massage School, Westcliffe Road,

                                                   London SW18 2HB,  Tel.:081-339 0000


CURRICULUM  VITAE  functional[44]  (exemplul nr. 7) :

George  STANCIULESCU

75 769-Bd. Metalurgiei nr. 32 , Bl. CY3, Sc. 2, Et. 7, Ap. 73            

O.P. 83, Sector 3, 07000 Bucuresti                                                                                                                     

Tel./Fax: + 40.1.648.50.31.                                                                                                                 

29 ani; necasatorit; stagiul militar: neefectuat

PESTE  CINCI  ANI  EXPERIENŢĂ  ÎN  DOMENIUL  RESURSELOR  UMANE

RESPONSABILITATEA  CONDUCERII  UNEI  ECHIPE  DE  35  PERSOANE

COMPETENŢE  sI  REALIZĂRI:

Recrutare:           crearea si dezvoltarea unor metode originale de recrutare si selectie pentru sectorul

                              tehnologiilor de vârf. Peste 2 500 de ingineri si tehnicieni recrutati;

Management:     responsabil direct al unei echipe de 40 consultanti specializati în domeniul vânzarilor si administrativ/gestiune, precum si în cel al recrutarii personalului;

                              transpunerea în practica a unor metode pedagogice de dezvoltare a aptitudinilor

                              profesionale polivalente ale personalului;

                              conceperea unui sistem de premiere pentru personalul care îsi desfasoara activitatea în

domeniul recrutarii, sistem care a diminuat cu 70%  rata demisiilor la acest nivel ierarhic;

Vânzari:              prospectarea pietelor si gasirea de noi clienti pentru firma (noi contracte, de cca.
300 mil lei/an); comercializarea unor programe de testare a aptitudinilor profesionale ale vânzatorilor din retelele de supermagazine aparute în România;               

Finante:               elaborarea unor rapoarte saptamânale si trimestriale

EXPERIENŢĂ  PROFESIONALĂ:

1992 -                   S.C. "GEROCOSSEN" - S.A. - Consilier probleme de recrutare si responsabil cu

în prezent perfectionarea  profesionala a salariatilor              

1989 -                   S.C. "MIRAJ" - S.A. - Serviciul "Desfacere" - Responsabil magazine prezentare;  

1992                      Serviciul "Personal-Învatamânt-Retribuire" - economist

FORMARE :

A.S.E. - Facultatea "Economia Industriei, Constructiilor si Transporturilor" / 1989

REFERINŢE[45]:

Ion CONSTANTINESCU - Manager Tehnic, S.C. "MIRAJ" - S.A.

                                Daniel PANAIT - sef Birou  "Preturi", S.C. "GEROCOSSEN" - S.A.


CURRICULUM  VITAE  functional [46] (exemplul nr. 8 - limba franceza) :

Georges MALAVAL          

26, rue du Vieille-du-Temple

75 004 Paris

Tél.: (1) 43 09 18 6X

Télécopieur: (1) 47 55 64 1X

PLUS DE DIX ANS D'EXPÉRIENCE DANS LES RESSOURCES HUMAINES

RESPONSABILITÉ TOTALE D'UNE ÉQUIPE DE 40 PERSONNES

COMPÉTENCES ET RÉALISATIONS :

Recrutement

              Création et développement de méthodes originales de recrutement et de sélection pour le

              secteur des hautes technologies. Plus de 2 500 ingénieurs et techniciens recrutés

Management

              Directement responsable d'une équipe de 40 consultants spécialisés dans les  fonctions de  vente,

service client, recrutement, administration/gestion;

Mise en place d'outils pédagogiques ayant  abouti à une polivalence complète du personnel;

Conception d'un systhème de primes pour le personnel d'encadrement qui a directement réduit de 70% le taux de démission à ce niveau  hiérarchique

Ventes

              Prosepection de nouveaux clients ayant généré 3 millions de francs de new business la I-ère année;

              Commercialisation de programmes de formation à la fonction "qualité de service" dans le secteur 

              de la grande distribution (Leclerc, Auchan, Intermarché)

Finances

              Préparation des reportages mensuels et trimestriels

PARCOURS PROFESSIONNEL

1992 à CE JOUR                                                                  HOWARD, TULLE, LOUIS, Paris

                                                                                              Conseil en recrutement et formation

                                                                                              Vice-Président

1985 - 1992                                                                          HI-TECH CONSEIL

                                                                                              CA 530 MF

                                                                                              Conseil en recrutement

                                                                                              Directeur

FORMATION :

Diplôme D'Etudes Approfondies (D. E. A.) Gestion, 1984

REFERENCES :

Disponibles sur demande

CURRICULUM  VITAE  functional [47] (exemplul nr. 9 - limba engleza):

NAME:                                                Melanie RANDALL

ADDRESS:                           5 Somerfield Street, London SW9  4LH                                

TELEPHONE:                     071-889 0000         

DATE OF BIRTH:              23 September 1962

MARITAL STATUS:         Divorced

NATIONALITY:                 British

EDUCATION:

1973 -   Trinity School                         CSEs:

1979      London  SE8                          English, Mathematics, Art, Geography, Domestic Science

EMPLOYMENT:

1998 -   Popular Pizzas                        Senior Assistant:

1987      London EC2                            In charge of seven staff, organising work rotas, ordering stock,

                                                              cashing-up, recruitment and training of staff, dealing with sales

                                                              representatives

1984 -                   Popular Pizzas                        Catering Assistant:

1987      London EC2                            Helping to prepare fast food, general kitchen work, waiting at

                                                              table and handling cash

1981 -   Newgate Inn                            Kitchen Supervisor:

1983      London E3                              In charge of busy kitchen, menu planning, cooking, cleaning,

                                                              stock control, bookkeeping, banking and staff supervision

1979 -   Newgate Inn                            Kitchen Assistant:

1981      London E3                              Helping out with serving, preparing food, and running special

                                                              events

INTERESTS:

Listening to music, reading, cooking and entertaining, and playing pool and darts. I arrange Charity Darts and Pool matches for the Multiple Sclerosis Society.

ADDITIONAL INFORMATION:

I am punctual, reliable and able to work enthusiastically under pressure, either within a team or alone. I am straightforward, positive and a fair person with a friendly disposition and a good sense of  humour. This has aided me in the supervision of staff and in extensive dealings with clients and the public.

I  have been in positions of  trust, handling money on behalf of others. I have high moral standards and am well-balanced and controlled. My aim is to find employment in an environment with high standards and productivity.

REFERENCES: Claire Maledy (Course Tutor) - BA Business Studies, Lowston Polytechnic,

                                                     Lee Street, Lowston, Surrey KT3  2MN,  Tel.:081-448 0000

                             Bernadette Becket  (Principal) -London Massage School, Westcliffe Road,

                                                        London SW18 2HB,  Tel.:081-339 0000


CURRICULUM  VITAE  crono -  functional [48]  (exemplul nr. 10 - limba franceza) :

Pierre DALEVILLE

4, rue Auguste-Comte

92 310 Sèvres

Tél.: (1) 46 92 16 3X

                                                                  OBJECTIF

M'intégrer dans l'équipe de direction d'une société industrielle ou de service, pour participer à son expansion et à sa réussite, en  prenant plus particulièrement en charge les aspects techniques et opérationnels

                                                              COMPETENCES

MANAGEMENT :  Animation et conduite d'une exploitation occupant 200 personnes dont 8  ingénieurs et cadres et 28 agents de maîtrise et techniciens; Augmentation  régulière de la productivité de l'entreprise passée en 4 ans de 85 T/homme-poste, par  l'amélioration de l'organisation et des techniques, et par la gestion et la motivation du personnel; Amélioration de la sécurité sur les chantiers avec une réduction en 4 ans de 65% du taux de fréquence et de 75% de taux de gravité.

ANALYSE  FINANCIERE  :  A travers la responsabilité du résultat brut d'exploitation, suivi analytique de l'ensemble des charges

  GESTION  DU  PROJET : Etude et ouverture d'une nouvelle exploitation dont les réserves permettent                     

l'extraction de 3 MT de bauxite sur 12  années, moyennant la déviation d'une route, le détournement d'une rivière et l'enlèvement de 30 MT de stérile

CURSUS

          S.M.P. (Société des Mines PALMIER)   -  Effectif : 200 personnes - CA 90 MF (1992/présent)

DIRECTEUR  D'EXPLOITATION (1995 - présent): j'ai défini les  critères de recrutement et de formation du  personnel de production et d'encadrement. J'ai mis en place une procédure générale pour les études préalables qui fait référence dans le secteur (article L'Usine Nouvelle du 15-06-1997) et créé un département "Qualité/Sécurité". J'ai géré et réglé sans heurts une situation sociale délicate en 1996. Les résultats: croissance constante de la  production (+ 20%  par an) et de la productivité/homme. La contribution du site aux résultats du groupe est passé de 12% en 1995 à 28,5% en 1998; préservation de l'éco-systéme  par une méthode d'exploitation en "roulement".

ADJOINT AU DIRECTEUR  D'EXPLOITATION (1992 - 1995): En tant que adjoint au directeur d'exploitation, j'ai  préparé l'ensemble des documents financiers d'exploitation, et représenté le directeur d'exploitation dans ses relations avec la direction financière du siège. Les résultats: mise en place d'une comptabilité  par site d'extraction ainsi que d'un système de tableaux de  bord, qui a permis  d'anticiper et d'éviter une perte de 2 MF sur l'exploitation d'un site éloigné.

                                                                   FORMATION

                                  Ingénieur - Ecole Centrale, 1991 - Anglais courant

                                                                     ETAT CIVIL

                                                          30 ans - Marié - 3 enfants

CURRICULUM  VITAE  crono - functional [49]  (exemplul nr. 11 - limba engleza) :

NAME:                                                Marilyn BROWNE

ADDRESS:                           806 Tiverton Place  - London  N5   2HX                              

TELEPHONE:                     081-928 0000         

DATE OF BIRTH:              20 May 1957

MARITAL STATUS:         Divorced

NATIONALITY:                                 British

HEALTH:                            Excellent

OBJECTIVE: To use my professional skills in combination with my main interest, wich is caring  for animals. I feel my nursing skills together with my trustworthy, hard-working and delicated character, would make me ideally suited to a career as an animal nurse.
SKILLS & ABILITIES:

State Enrolled Nurse : teaching student nurses, completing appropiate paperwork, liaising between

                                        hospital departments, taking phone calls; looking after medical and surgical

                                         patients, doing ward rounds with doctors, making sure that patients' notes were

up to date, transferring patients to theatre, dealing with enquiries, dispensing drugs

ADDITIONAL INFORMATION:

My working life to date has been mainly caring for people. This has made me patient and tolerant when dealing with the public. In hospital, patients and their relatives are often scared and distressed, even angry, and they need calm but firm handling.

As a result of my State Enrolled Nurse training, I am a familiar with the study of biology, chemistry and drugs, and have had 13 years' experience as a qualified nurse working in a variety of different medical establishments.           

             

REFERENCES:

Mr. Simon Howarth (Theatre Manager)                                                              Mrs. J. Michaels

Queen's Hospital                                                                                                 21 Green Vale

London SE 3  2HJ                                                                                                                London SE16  2KY

Tel.: 071-339 0000                                                                                               Tel.: 071-231 0000

                                                                               

CURRICULUM  VITAE  sectorial [50] (exemplul nr. 12 - varianta Director de Productie) :

Eduard IAWORSKI                           

Str. Cluj nr.5, 1 900 Timisoara                             Nascut la 09.09.1948, Timisoara

Tel.: + 056 197 5XY (privat)                               Casatorit, 3 copii

Absolvent Chimie Ind., Timisoara, 1970             Bilingv Engleza/Franceza                       

                                                       DIRECTOR DE  PRODUCŢIE                                                 

                                                     COMPETENŢE  PROFESIONALE

De la laborator la sectie de productie, parcursul meu profesional mi-a adus competente în 4 domenii principale:

                                                                   Dezvoltare tehnica

Cunosc procesul transformarii cauciucului si al unor materii prime plastice prin intermediul unor tehnici specifice. stiu sa realizez insertii metalice prin uzinaj sau ambutisaj (inclusiv procedurile tehnologice de turnare).

                                                                  Gestiunea productiei

Am avut responsabilitatea gestionarii  unei sectii de productie cu 150 salariati (167 000 mil. lei/1997). Sunt specialist în organizarea si programarea operativa a executiei productiei (inclusiv utilizare PC-IBM).

                                                                        Management              

Am condus si am animat echipe de munca (de la cadre de conducere, pâna la nivel de executant). stiu sa motivez oamenii prin aplicarea principiilor delegarii autoritatii si responsabilitatii, asigurând coerenta actului managerial.

                                                                              TQM

Ca responsabil al unui serviciu de TQM, am promovat o campanie de reducere a cantitatii deseurilor rezultate în urma procesului de fabricatie. Cunosc cele mai recente tehnici si metode de implementare a TQM.

                                               EVOLUŢIA  CARIEREI   PROFESIONALE

Din 1993,              Director de productie la S.C. ELECTRTIMIS - S.A. : Fabricatie motoare electrice;

pâna în prezent:    350 salariati; CA = 353 000 mil. lei/1997;

1985 - 1993:         S.C. LATEX-S.A. : Industria cauciucului; 15 000 salariati; 7 sectii productie

1988-1993: Director de productie: Departament "Cauciuc Industrial"/150 salariati;

Obiective: -  productia de materiale izolante pe baza de cauciuc natural si/sau sintetic       

                                                  pe comenzi si cu livrare în termene foarte scurte;

                                - ameliorarea nivelului calitativ al produselor;

                                - conceperea si realizarea de noi produse + optimizarea celor existente;

                              Rezultate : - cresterea productivitatii cu  85%  în 8 ani;

                                                - reducerea cu  60%  a cantitatii de deseuri de fabricatie;

                                                - ameliorarea imaginii marcii noastre, datorita sporirii calitatii  produselor;

                                - angajarea de personal înalt calificat, tânar si dinamic, atasat firmei noastre.

1973 - 1985:         Întreprinderea CAUCIUCUL - Arad: Fabricatie produse din cauciuc si metal/900 salariati;

                              1983 - 1985: Responsabil  productie;

                              1973 - 1983: sef  Birou "Preturi";

                              1970 - 1973: Inginer stagiar

ALTE ACTIVITĂŢI

 Tenis de câmp si competitii de golf; informatica, musica clasica; excursiile montane în grup;

 viata asociativa

CURRICULUM  VITAE  sectorial   (exemplul nr. 13 - varianta Director Financiar) :

Antal MIHALLY-FARKAS

Str. Closca  nr.17, Cluj-Napoca                                            I.S.E. - Finante, Cluj, 1989

Tel.: perso : (+)  432 8ZX; serv.: (+) 569 9VY                    31 ani, casatorit, 2 copii

                                              DIRECTOR FINANCIAR

Experienta mea în domeniul financiar-contabil  ( 9 ani)  mi-a permis însusirea si dezvoltarea unor abilitati    

si competente (îndeosebi) în cadrul întreprinderilor mici si mijlocii, prioritar în urmatoarele 3  domenii:

Gestiune administrativa si financiara

Perfecta cunoastere a domeniului administrativ si a celui financiar din cadrul unei firme mici si    mijlocii (de la evidenta contabila primara, pâna la bilant + control financiar preventiv);

Organizare si informatica

              Organizare interna + concepere, realizare, implementare si perfectionare sistem informational;

Management (inclusiv managementul resurselor umane)

              Responsabil al unui departament cu 23 salariati +  sef compartiment financiar-contabil;

              sef personal al unei întreprinderi cu 430 salariati. Posed cunostinte (foarte bune) în domeniile:

              legislatia muncii; legislatia salarizarii; legislatia protectiei si securitatii muncii.

                                                                 Parcurs profesional

1995 -   :               S.C. GEFIN - s.r.l. - Cluj-Napoca

prezent                 Director Financiar-Administrativ

                                              - Contabilitate generala - transpunere în sistem informatic (în 10 luni);

                                              - Reorganizarea evidentei financiar-contabile (3 luni);

                                              - Trezorerie: previziuni anuale si urmarire;

                              - Legislatie în domeniu + consultanta de specialitate pentru alte firme

1991 -:                  S.C. CONSEXIM - S.A. - Cluj-Napoca

1995                      sef  Serviciu "Financiar - Contabilitate"

                                              - Studii patrimoniale, fiscale si financiare;

                              - Informatizare evidenta furnizori / clienti

1989 -:                  S.C. DANTEX COM - S.R.L. - Apahida

1991                      Birou "Personal" (sef: 1990 - 1991):

                              - recrutare, formare, animare si salarizare personal;

                              - relatii cu parteneri sociali;

- plan de restructurare management resurse umane.

                                                                          Diverse

Limbi straine:        Maghiara si Spaniola - scris, citit, vorbit; Engleza - debutant

Sport:                    Fotbal; tenis de câmp; patinaj artistic;

Club:                     Rotary

Abilitati:                                comunicativitate; comprehensiune; dorinta si capacitate de lucru în echipe tinere si
personale              dinamice; adaptabilitate facila la conditii de stress


CURRICULUM  VITAE sectorial (exemplul nr. 14 - varianta : Administrator retea) :

Aurelia Diana DRAGOMIR

Calea Buziasului nr.26-28, Bl. I 6, Sc.1, Et.3, Ap. 15,        

Timisoara                                                                                                                             

Tel.: (+ ) 40.5624.32.59                                                                                                                      

Data nasterii: 12 martie 1971

Studii

 

1989 - 1994          Facultatea de Automatica si Calculatoare, Timisoara

1995                      Curs de initiere în contabilitate (Noul sistem contabil)

1996                      Curs de limba engleza (International House)

Experienta profesionala

 

1994                                      Elaborarea proiectului de licenta cu tema "Sistem informatic de gestiune a bazelor de date într-o retea locala de calculatoare. Studiul interactiunilor";

1994 - prezent      Asistent financiar-contabil la FIMAN (Fundatia Internationala de Management)  -                                    

                              Filiala Timisoara:

- derularea operatiunilor cu  numerar, înregistrarea articolelor contabile aferente operatiunilor de casa si deconturi, asigurarea relatiilor cu banca, generarea de rapoarte si situatii contabile, analiza bugetelor;

- m-am implicat în îmbunatatirea  activitatii specifice Fundatiei, atât la  nivelul Departamentului financiar-contabil, cât si la cel al Filialei, realizând un soft specializat si acordând, permanent, sprijin tuturor colegilor mei;

1995 -1996           Colaborare în cadrul unei echipe-colectiv de la Agentia de Dezvoltare Economica

                      Timis (ADETIM), în vederea realizarii suportului grafic pentru proiecte de interes

                              regional (Ghidul Investitorului, EnduroMania)

Cunostinte  informatice

·          Limbaje de programare:                C, Perl, Visual Basic, HTML

·          Baze de date:                                dBase, Clipper,  Foxpro,  dbFast,  Access,  MS SQL

·          Retele de calculatoare:   Novell Netware 2 2, 3.11, 4.0, Windows 97, Windows NT,

                                  Unix, TCP/IP, sistem e-mail (POP3/SMTP)

·          Sisteme de operare:       MS-DOS, Windows, Unix

·          Utilitare:                       MS Excel, MS Word

·          Desktop publishing:     CorelDraw, Photoshop

Limbi straine cunoscute

Engleza:                   fluent

Franceza: fluent

CURRICULUM  VITAE sectorial  (exemplul nr. 15 - varianta : sef Departament PR[51]) :

Daniel DRAGOMIR

Str. Circumvalatiunii nr.76

Sc.B, Ap.40, 1 900 TIMIsOARA

Tel.: (40) 56 14 57 87

Data nasterii:  9 iunie 1974

STUDII

1993 - 1997 : Jurnalistica si Engleza la Facultatea de Litere, Istorie si Filosofie - UVT

·          media generala : 9,31; media licenta :    9,50

·          lucrarea de licenta: "Programele MEDIA ale Fundatiei pentru o Societate Deschisa si învatamântul universitar din Timisoara"

·          11.03 - 03.06.1996 : TV Journalism & Multimedia la The University of Central Lancashire, Preston, UK

                1989 - 1993 : Liceul de Informatica "Grigore Moisil" - Timisoara

·          media de absolvire :  9,56; media la bacalaureat  : 9,40;

·          1992 :  Diploma atestat operator calculator

·          03.02  -  04.07.1992 : Curs Limba Engleza - International House

                                            din Timisoara - Absolvent HL (High Level)

LIMBI  STRĂINE :             Engleza - excelent                           Franceza - acceptabil

EXPERIENŢĂ  în Comunicare, Jurnalistica  si   Public Relations

·            mai - iunie 1998 : Festivalul International de Arta Studenteasca - STUDENTFEST'97 - purtator de cuvânt;

·            decembrie 1996 - aprilie 1997 : 'PROMOSEVEN" - PR & Marketing Design Agency - Departamentul "Relatii cu Presa";

·            oct. - dec. 1996 : GALLUP INTERNATIONAL - Timisoara - operator de interviu;

·            1995 : Ziarul "Forum Studentesc" - Timisoara - Responsabil tematic "Toleranta - Intoleranta";

·            febr. 1994 - oct.1995 : RADIO TIMIsOARA - post local regional de radio - reporter  

                         prezentator la Redactia "Social - Tineret";

·          oct.1993 - ian.1994 : Ziarul "Timisoara" - reporter, Departamentul "Evenimente Locale".

ALTE  INFORMAŢII        

- Participarea la Congresul European al Studentilor în Relatii Publice - CERP - Roma,   
                   apr.1998;

- Premiile I (Sinaia, 1997) si III (Poiana Pinului, 1996) la Competitiile Nationale pentru 
  Debate.

HOBBY - uri : Dali, Bach, Tori Amos, stirile PRO TV

REFERINŢE :

·         Ioana CERCEL -  dr.sociolog, Spitalul Judetean Timis,  Bd. 16 Decembrie 1989 nr.87, ap. 27,

                                       tel.: 058 57 84 90 Timisoara;

·          Anca PRODAN - prof. univ.dr. UVT, Fac. Litere - Bd. I Pârvan  nr. 8, tel/fax: 285 YZ6 ; 
e-mail   A.PRODAN@UVT.LIF.TIM, 1 900Timisoara

CURRICULUM  VITAE sectorial  (exemplul nr. 16 - varianta : sef  Serviciu  SOCIAL[52]) :

Ioana Adelina CHIVU

Address : 22 Decembrie St. Nr. 57                      16 Decembrie St. Nr. 49

                 Bl. 5 Y BC, Sc.3, Ap. 173                   Bl. 75 Y, Sc. A, Et. 1, Ap. 5

            3 400 CLUJ - NAPOCA                     1 900 TIMIsOARA

Telephone : 064 / 410 X6Z                                                056 / 203 6V3

Marital Status : unmarried

EDUCATION :

"Babes-Bolyai"University - MASTER Program in "Management and Administration in Social Work" -

                                              Cluj-Napoca, Romania, graduated in May 1998;

West University - Timisoara, Department of Social Work - Timisoara, Romania, graduated in June 1997;

West University - Timisoara, Department of Psychology -  Timisoara, Romania, 1993 / 1995;

"Babes-Bolyai" University, Department of Psychology - Cluj-Napoca, Romania, graduated in June 1997;

INTERNATIONAL HOUSE - English Language Courses - Timisoara, Romania, Certified at Level IX;

"Mihai Eminescu" High School - Satu Mare, Romania, Diploma - June 1993

WORK  PLACE :

ANTHONY CHRISTIAN SERVICES (ACS) - ROMANIA, Cluj-Napoca, September 1996 - present:

·          coordinating ACS in Cluj-Napoca;

·          representing ACS in Cluj-Napoca area;

·          collaborating with local GOs and NGOs (Child Protection Department, Children Policlinic, World Vision, etc.);

·          social work intervention.

SOCIAL  WORK  INTERNSHIP

S.C. "COSOC" - S.A., Timisoara, Romania, March-May 1997: macro level responsibilities including the promotion of  social work;

ACS - Timisoara, Romania, October-December 1996: macro level responsibilities including fundraising, publicity, working with media;

HOPE  REHABILITATION CENTER FOR MENTAL AND PHYSICAL DISORDER - Arad, Romania, May-July 1995: macro level  responsibilities including  non-profit organization administration;

RUDOLPH  WALTER  ORPHANAGE - Timisoara, Romania, October-December 1994: micro level  

responsibilities including casework and work with individuals; 

CHRISTIANA CHRISTIAN SERVICES - Timisoara, Romania, October 1993-May 1994: micro level

responsibilities including social histories;

DEPARTMENT OF LABOR AND SOCIAL PROTECTION - Timisoara, Romania, March-May 1993:                                  

micro level  responsibilities including social histories;

COUNTY AUTHORITY OF  PROTECTION - Timisoara, Romania, October-December 1992, micro      

level  responsibilities including social histories.

RESEARCH  PRESENTATION  AND  SCHOLAR  ACTIVITIES

·          Religious Aspects in Social Work - Conference, West University - Timisoara, May 1995;

·          The Images of the Home in Street Children Drawings - European Conference, Basel, August, 1996;

·          Aspects of Social Work Intervention at the Workplace - Conference, Iasi, April 1996;

·          Industrial Conflict: Social Intervention at the Workplace - Graduation Thesis, Timisoara, June
         1997.


CONFERENCE & WORKSHOPS  ATTENDED :

ROMANIAN FOUNDATION FOR  AN OPEN SOCIETY :

Public Relation Courses

                Timisoara, Romania - May & June 1996

UNICEF AND WEST UNIVERSITY - TIMIsOARA :

Training for Field Practice Supervisors in Social Work

                Timisoara, Romania - May 1996

WEST UNIVERSITY - TIMIsOARA :

                Management of Human Resources in the Industrial Transition in Romania

                Timisoara, Romania - February 1996

BETHANY SOCIAL SERVICES :

                Effective Communication

                Timisoara, Romania - February 1996

MINISTRY OF YOUTH AND SPORT :

                Hot-line Trading

                Timisoara, Romania - December 1995

UNICEF CONFERENCE :

                Child Protection in Social Work

                Timisoara, Romania - May 1995

SUPPORT CENTERS INTERNATIONAL :

                How to Write Grant Proposal

                Timisoara, Romania - May 1995

SUPPORT CENTERS INTERNATIONAL :

                The Leading Community

                Timisoara, Romania - May 1995

ROMANIAN FOUNDATION FOR  AN OPEN SOCIETY :

                Support Therapy for Post-abortion Syndromes

                Ilieni, Romania - April 1995

VOLUNTEER WORK :

Take Our Daughters to Work, Peace Corps Volunteer Program,

                Timisoara, Romania - April 1996

Good Heart Fund-raiser, Bethany Christian Services,

                Timisoara, Romania - December 1995, 1993, 1992

Social Work Week in Cluj Napoca

                Cluj Napoca, Romania, March 1997

                macro level responsibilities including working with media

ABILITIES

·          drive license

·          PC knowledge


CURRICULUM  VITAE sectorial  (exemplul  nr. 17 - varianta[53]: Responsabil Comunicare Interna) :

Célibataire

Né le 6 juin 1952

 
René LEVEQUE

4 bis, rue André Malraux

92400 COURBEVOIE

Tél. (1) 46 18 20 3X (répondeur)

COMMUNICATION INSTITUTIONNELLE

10 ans d'expérience au siège d'un groupe de dimension internationale.

EXPERIENCE PROFESSIONNELLE

Groupe BRIARD, direction des Ressources humaines et de la communication

Depuis 1988

·          Chef du département Publications Périodique (cinq personnes)

·          Direction et rédaction en chef de "BRIARD Information", revue de prestige trimestrielle édittée en
      français et en anglais. Tirage : 20 000 exemplaires.

·          Définition d'une formule éditoriale originale, cohérente avec la politique de communication
     institutionnelle, donnant de BRIARD l'imagine d'un groupe international en prise sur les problèmes
     économiques, culturels, scientifique ou techniques de son temps.

·          Maîtrise et réduction des coűts de production: réorganisation par catégories socio-professionnelles
     du fichier des abonnés; travail direct d'éditeur avec tous les prestataires de service (directeur
     artistique, auteurs, fabricant de papier, agences, compositeur, graveur, etc.).

       Budget de fabrication ramené de 2 MF à 1 MF.

·          Responsable de communication interne

·          Création, réalisation et diffusion en France et à l'étranger de "BRIARD Express", feuille
      d'information en français et en anglais permettant de décrire "à chaud" et de situer dans leur
      contexte économique, géographique ou stratégique des événements importants dans la vie du
      Groupe.

·          Définition et pilotage du journal mensuel interne de BRIARD, "Avenirs"

·          Responsable et, depuis 1990, gérant de BRIARD Edition Presse S.a.r.l.

·          Edition d'ouvrages techniques ou grand public relevant par leur sujet de la sphère d'intéręt du groupe
      BRIARD et contribuant à sa notoriété (sciences de la Terre, histoire industrielle, ingénierie pétrolière.).

·          Gestion commerciale de la société en liaison, selon les ouvrages, avec les partenaires de co-édition.
      Opérations de marketing direct. Restauration de la rentabiliré.

1985/1988

·          Chargé d'etudes au département Etudes et documentation

·          Définition et formulation des axes de communication institutionnelle de BRIARD assurant la
      cohérence des actions de communication menées par les différentes entites du Groupe et
      fournissant les éléments d'une image globale, déclinable en externe comme en interne.

·          Conduite d'un bilan image du Groupe amenant la direction générale et les différentes entités à
      prendre en compte l'importance des questions de commnunication externe et interne

·          Conception et réaction d'une grade variété de support d'information interne ou externe: brochures
      de notoriété, articles, notes de synthèse.

1984/1985

·          Adjoint au chef du département Cinéma-Vidéo

·          Lancement du magazine vidéo trimestriel, en français et en anglais, destiné à faire le lien entre le
      siège et nombreuses filiales à l'étranger.

1981/1983 AFME (Association Française de la Maîtrise de l'Energie)

·          Détaché par le ministère de l'Education auprès de cette association d'utilité publique. Création et
      rédaction en chef de la revue "Perspectives" (bi-annuelle, tirage : 30 000 exemplaires).

1980/1981 Stage d'agrégation

·          Professeur de Lettres (Saint-Germain en Laye)

1979/1980 Service national

·          Professeur de Français à l'Ecole des Officiers de Toulon.

FORMATION

Titres et diplômes

·          Ancien élèves de l'Ecole Normale Supérieure (Lettres, 1975/1979)

·          Agrégé de Lettres (1977)

·          Diplômé de l'I.E.P. de Lille (Service public, 1980)

Formation permanente

·          Droit de la propriété littéraire et artistique (Asfored).

·          Micro-informatique: traitement de texte (Word 4), messagerie (Profs).

·          Anglais intensif (Institut Britannique)

LANGUES·          Anglais (lu, écrit, parlé)

·          Russe (notions)

CURRICULUM  VITAE sectorial  (exemplul  nr. 18 - varianta[54] : Director Comercial) :

Georges LECAS

10, avenue Kleber

37000 TOURS

Tél :      42 41 18 2X (personnel)

              46 18  24 3X  (bureau)

DIRECTEUR COMMERCIAL

INGINIEUR ARTS ET METIERS

Expériences Industrie

Langues étrangères : Anglais et Allemand

EXPERIENCE RECENTE

DIRECTEUR COMMERCIAL

Depuis 1988

(Groupe MAEWEST International - Tours)

Activité du groupe :

                Production et vente de machines d'emballage -

                Conditionnement - Palettisation - Manutention

                Conception et réalisation de systèmes.

Clientèle :

                Les industries agro-alimentaires, chimiques, du papier-carton, des emballages, des produits

                du bâtiment, de la verrerie.

Missions :

·          Conduire la stratégie commerciale

·          Diriger une force de vente de huit ingénieurs technico-commerciaux en France

·          Gérer les relations avec les filiales et les agents commerciaux étrangers, contrôler et orienter leur activité

·          Lancer une activité d'ingénierie de Groupe pour exploiter et valoriser les synergies entre les sociétés du groupe

·          Communication interne et externe

Réalisations :

·          Progression du chiffre d'affaires de 50% en 4 ans

·          Conception et mise en place d'un fichier commercial informatisé servant au marketing, à la vente, à la gestion de l'encours devis, et à l'évaluation glissante des prévisions de commandes

·          Révision du système de rénumération des commerciaux

·          Etudes marketing

·          Communication interne et externe

·          Lancements de nouveaux produits

·          Affaires d'ensemble.

SITUATIONS ANTERIEURES

DIRECTEUR COMMERCIAL

(1985 - 1987)

(Société V.A.L. : CA environ 90 MF, effectif 110)

(Groupe MOP SOMERSET, LE MANS)

Activités :

                Production et vente d'appareils de levage

Clientèle :

                Toute l'industrie en général, l'E.D.F., l'Armée                       

Réalisations :

·          Création d'un réseau de vente commun (6 agents)

·          Définition d'une nouvelle gamme d'appareils

·          Définition d'un tarif, et réalisation d'un catalogue

·          Suivi direct des grands comptes et des agents étrangers

RESPONSABLE DE SECTEUR puis RESPONSABLE EXPORT

(1975 - 1984)

(Société ARVIST, TOURS)

Activités :

                Matériels thermique et machines d'emballage sous film

Zone d'action :

·          Secteur Loire et région parisienne puis

·          République Fédérale Allemande, Bénelux, Suisse, Manghreb, Afrique du Sud, Mexique

Missions :

·          Animation, suivi et appui technico-commercial de trois vendeurs nationaux, et d'agents étrangeres

·          Responsabilité d'une filiale en RFA

·          Etude de nouveaux marchés export

GERANT DE SOCIETE

(1972 - 1975)

Activité :

·          Promotion immobilière, sydnic de copropriété

Réalisations :

·          Construction de 4 programmes immobiliers (170 logements)

·          Sydnic de 30 co-propriétés

INGINEUR DE PRODUCTION puis DIRECTEUR D'USINE

(1969 -1972)

(SOCIETE A.O.E.M MINIERE)

Lieux de travail :

                1 - SENEGAL, 2 - GUINEE, 3 - CONGO

Missions :

·          Intérim de direction d'une usine existante

·          Diriger la construction d'une nouvelle usine de fabrication, le recrutement du personnel local et la mise en route de la production

DIVERS

Service Militaire :

                Ingénieur mécanicien de la Marine

CURRICULUM  VITAE sectorial  (exemplul  nr. 19 - varianta[55]: Director General) :

Bruno ROMANI

33, Grande Rue

92330 SCEAUX

Tél.    43 62 10 2X (personnel)

             44 12 00 6X (bureau)

J'ai dévelopé et mis en oeuvre avec succés des projets de chaînes

de points de vente pour des produits et services grand public

et à forte composante marketing.

Depuis 1973, dans le Groupe HILO (distributeur pétroles et carburants)

DIRECTION DU MARKETING - VENTE DU RESEAU FRANÇAIS                             Depuis 1990

Mission:               ·      Définir une stratégie, permettant d'argumenter les marges de distribution.

Moyens:                ·      Développer les activités de diversification (magasin, lavage, location auto.);

·          Augmenter les revenus du patrimoine foncier et commercial;

·          Etablir une nouvelle politique contractuelle;

·          Renforcer les campagnes nationales de promotion publicité.

Résultats:              J'ai réussi à:

·          Accroître de 12 % la part des marges de diversification;

·          Améliorer de 20 % l'indice qualité du réseau;

·          Abaisser de 12 % les coűts commerciaux par le refonte des contrats.

Responsable de 20 cadres: Promotion Publicité, Chef de produits, Merchandisers Contrats, Recrutement, Formation, Management direct.

DIRECTEUR GENERAL "ACCES RAPIDE" - S.A.                                                                1987-1990

Filiale autonome de HILO France: CA 980 MF, 45 magasins, 700 salariés

Missions :             ·     Créer, diriger cette société, chargée de développer et d'exploiter en direct un
                                     nouveau type de magasin de proximité;

·          Participer à la préparation d'un réseau européen.

   Moyens :              Trois priorités absolues:

·          Ouvrir le maximum de magasins le plus rapidement possible;

·          Assurer et conserver la maîtrise des résultats;

·          Recruter et former les hommes.

   Résultats :            En deux ans, j'ai relevé le défi de:

·       Ouvrir 45 magasins;

·       Atteindre des résultats financiers superieurs de 8% aux objectifs;

·       Embaucher, intégrer et mobiliser 700 collaborateurs de tous niveaux.

   4 collaborateurs principaux: Marketing, Achat, Vente, Administratif et financier

RESPONSABLE MARKETING "ACTIVITES NOUVELLES"                                             1986-1987

   Missions:             Définir et proposer la politique de diversification du reseau

   Moyens:               Etudier et lancer des activités nouvelles très rentables, en synergie avec l'activité "carburant" et valorisantes pour l'image de marque

   Résultats:             J'ai réussi à:

·            Adapter un type américan de magasin de proximité et imaginer la chaîne de points de vente "Accès rapide" - S.A.;

·            Convaincre la direction internationale d'investir 400 MF pour la mise en oeuvre de ce projet;

·            Etudier développer et contrôler la mise en śeuvre d'une chaîne de lavage auto qui a dégagé 15 MF de marge dès la première année.

   Responsable de 7 cadres

ASSISTANT DU DIRECTEUR "RESEAU ROUTIER"                                                                     1985

   En 12 mois j'ai réussi à:

·            Créer une méthodologie qui m'a permis de faire évaluer les forces et faiblesses ainsi que la pérennité de 1500 stations du reseau;

·            Identifier et mener à bien la fermeture de 230 stations;

·            Refondre entièremenet la politique contractuelle, la structure commerciale, administrative, comptable et informatique du réseau.

   RESPONSABLE EXPANSION "ILE  DE FRANCE"                                                            1983-1984

   Missions:             Rechercher des emplacements et créer de nouvelles station services.

   Résultats:             ·      Détecter des emplacements très intéressants;

·          Négocier avec succès des autorisations réputées "impossibles";

·          Concrétiser deux fois plus d'affaires que les objectifs fixés;

·          Obtenir des rentabilités supérieurs de 20 à 50 % au seuil requis.

   CONTROLEUR DE GESTION G.T.E. "VENTE PAR CATALOGUE"                                1981-1982

   CONTROLE DE GESTION "PLAN  A 7 ANS"                                                                      1978-1980

   DIRECTEUR REGIONAL "TOTAL GABON"                                                                       1973-1977

   LANGUES          Anglais (courant) et Allemand (débutant)

   FORMATION    Diplômé E.S.C.A.E., Option: Marketing (1971)

                                Licence sciences economiques (1971)

                                ERCA : Contrôle de gestion (2 stages)

                                Stages internationaux en langue anglaise:

                                ·    Marketing (3 sessions de 15 jours)

   INFORMATIONS PERSONNELLES

   Né le 03/09/1946

   Marié, 4 enfants

   Loisirs : tennis, golf, peinture

   Créateur et président du Club Peinture Municipal[1] P. Sahnoun, C. Goldstein - Le Guide du CV, Editions FIRST/AXIS, 1992, p. 42.

[2] Atentie! A nu se confunda cu résumé! - n.a.

[3] S-a "întâmplat", spre exemplu, ca o firma sa primeasca, pe numele aceluiasi candidat, doua CV-uri (bineînteles) diferite: unul expediat de candidat, altul adus de un prieten comun al directorului si al candidatului. Iata cum dorinta de a face bine poate avea urmari imprevizibile!... - n.a.

[4] Este vorba despre greutatea hârtiei tip XEROX comercializata în România, respectiv 80 gr/mp. - n.a.

[5] Aceleasi considerente, regasite în scrisoarea de motivatie, vor fi de natura sa genereze eliminarea oricarui candidat - n.a.

[6] Daca este vorba despre un résumé (o prezentare sintetica a activitatii dumneavoastra profesionale), mentionarea titlului se poate dovedi utila pentru cititor. În general, cele doua nu pot fi confundate decât prin... "vointa" autorului lor... - n.a.

[7] În general, un CV cuprinde urmatoarele rubrici: "Date personale"; "Formare profesionala"; "Experienta profesionala"; "Limbi straine"; "Abilitati"; "Pasiuni extraprofesionale"; "Referinte".

[8] Exemplificari detaliate referitoare la formele de prezentare a unor CV-uri vor fi redate în finalul subcapitolului - n.a.

[9] Acelasi lucru este valabil si pentru numarul postului dumneavoastra de telefon mobil, fax (fr. - télécopieur), telex, precum si pentru codul e-mail.

[10] sau: +(40) (1) ...

[11] În situatia în care expediati CV-ul dumneavoastra în România, este suficient sa înscrieti, între paranteze, codul numeric pentru apelul telefonic (prefixul) al localitatii dumneavoastra de resedinta; spre exemplu: (01); (056); etc.

[12] Puteti "amplifica" imaginea pozitiva asupra persoanei dumneavoastra înscriind, spre exemplu, în    

     CV, o adnotare de genul: "Evit, ca regula generala, sa utilizez apelurile telefonice private în timpul

     programului meu de lucru, dar, cu titlu strict confidential, ma puteti contacta la numarul..."

[13] Ca sa nu mai facem referire la reala "nenorocire" care ar putea rezulta din înscrierea, în CV, a

     numarului postului telefonic mobil pe care îl detinem!...

[14] Cu exceptia cazurilor în care seful nostru nu înscrie, în scrisoarea de referinte, respectivul numar de

     post telefonic.

[15] Mare atentie! În situatia în care, cu prilejul interviului pentru angajare vi se reproseaza, într-o forma 

     mai mult sau mai putin "mascata", faptul ca sunteti femeie (sau ca sunteti necasatorita sau ca aveti

    sau nu copii), o simpla actiune judiciara intentata respectivei firme pentru discriminare în alegerea

    candidatilor - femei va putea fi de natura sa va aduca, ulterior reusitei procesului în favoarea

    dumneavoastra, o suma de bani deloc neglijabila!...

[16] Spre exemplu, daca sunteti ofiter (în rezerva - R -) de intendenta si absolvent al studiilor superioare economice, veti fi avantajat din punct de vedere al experientei profesionale - n.a.

[17] În situatia în care ati absolvit una sau mai multe scoli de renume si/sau dispuneti de o mai redusa experienta profesionala, înscrieti aceasta caseta imediat dupa cea  referitoare la datele personale. În caz contrar, este  recomandabil sa o redati spre finalul CV-ului dumneavoastra, lasând "loc"  pentru  relevarea bogatei (si importantei) experiente profesionale pe care o aveti. În mod logic, pe masura ce dobânditi experienta profesionala, formarea dumneavoastra va "trece pe planul doi" (cu exceptia cazurilor în care profesia pe care o aveti este de natura sa va influenteze profund cariera: medicina, actorie, arte plastice etc.)

[18]  "Experienta profesionala" constituie cea de-a treia "caseta" a unui CV.

[19]  Subliniem, în context, faptul ca multi redactanti ai CV-urilor apeleaza la "acroseuri" (una sau doua fraze de debut, care sa releve principalele lor realizari). Spre exemplu: "Director comercial; 9 ani de experienta în managementul  unei echipe comerciale la S.C. "MIRAJ"-S.A. Cunostinte temeinice în domeniul tehnicilor de formare si motivare a  personalului."; "Inginer de sistem din anul 1992. Responsabil al sistemului de date din cea mai puternica firma .  româneasca din sud- estul Europei. Experienta în managementul echipelor incluzând de la 6 la 250 persoane."; "Responsabil Public Relations si cu o experienta de peste sase ani în marketing, jurnalism si lobbying. Sunt un  adevarat profesionist în comunicarea interpersonala verbala si non-verbala."; etc. Evident, mentionarea acestor elemente se poate dovedi a fi (cel putin)  foarte riscanta ! . - n.a.

[20]  P. Sahnoun, C.Goldstein - Le Guide du CV,  Editions FIRST/AXIS, 1992, p. 59.

[21]  Daca vi se solicita sa "emiteti" si pretentii salariale, o puteti face. Altfel, este cel putin total "nepotrivit" sa întâlnesti, în cadrul unor CV-uri, formulari de genul: "Doresc sa lucrez în firma  dvs. numai daca este serioasa !" sau "Sper ca anuntul Dvs. a fost serios si nu sunteti braconieri sau vânatori de  capete ! .". Daca vreti sa apelati la asemenea "abordari" este recomandabil sa  . renuntati a va mai elabora CV -ul ! . - n.a.

[22]  Inutil sa mai precizam consecintele nefaste ale diletantismului politic si/sau economic asupra situatiei a suficient de multe firme din România ...

[23] Nu arareori am întâlnit situatii de genul: "Engleza: scris = 4/5; citit = 5/5; vorbit = 5/5" ! . Întrebând autorul unui  asemenea text pe ce baza a fost facuta respectiva apreciere, raspunsul a fost "sec" si invariabil: "Asa ne-a învatat la  scoala/facultate sa scriem" ! . La probele practice însa .
Fara comentarii  ! .

[24]  Aceste abilitati pot fi incluse si în scrisoarea de motivatie.

[25]  În finalul "casetei" Experienta profesionala puteti include o rubrica intitulata Cunostinte operare PC

[26]  Pot fi întâlnite si sub denumiri ca: Hobbies; Interests; Others; etc. Eventual, "caseta" poate fi urmata   

     de o rubrica  intitulata Informatii aditionale (mai ales în CV-urile de tip anglo-saxon)

[27]  Un studiu elaborat la începutul anilor '90, în S.U.A., a relevat ca persoanele care au mentionat, în 

      C.V.-ul lor, un sport colectiv, câstiga, în medie, în plus, 3000 $ pe an.

[28]  ca si Sfinx Experience

[29]  sper ca nu am omis prea multe sute de alte nume si nu am suparat pe nimeni ! ... -  n.a.

[30]  idem ...

[31]   si aici, parerile sunt împartite: cu sau fara poza ? Normal este ca în anunt sa se specifice daca este sau nu  necesara atasarea pozei la CV. Daca aceasta precizare nu este facuta, este preferabil sa nu ezitati si sa va interesati direct la firma. Iar pentru a fi mai siguri, includeti si poza ! . Oricum nu aveti nimic de pierdut (decât câteva mii lei .) - n.a.

[32]  precizam ca, mai ales în S.U.A., tehnoredactarea unui CV poate fi facil apelata si efectuata prin intermediul unor programe informatice ca, spre exemplu, un soft din Windows 2000, numit Recruitment Data Base ce include programul CV Author

[33]  este unul dintre cel mai des întâlnite tipuri de CV. Cf. lui P. Sahnoun, C.Goldstein - Le Guide du CV,  Editions FIRST/AXIS, 1992, p.72, acest tip de CV este recomandabil persoanelor care: nu si-au schimbat des locul de munca; nu au ramas, prea mult timp, fara un loc de lucru; pot arata un parcurs profesional progresiv. În schimb, nu este recomandabil tinerilor absolventi ai studiilor universitare (evident, numai daca nu au ce sa relateze, cronologic, la experienta profesionala) si nici persoanelor care doresc sa îsi schimbe cariera sau domeniul de activitate (acest  tip de prezentare le-ar "valoriza"  lipsa  de experienta în noul sector) - n.a

[34]  eventual, se poate înscrie: "Disponibile, la cerere" - n.a.

[35]  greu de aflat ce stie sa faca mai bine doamna Vasilescu ! . Schimbarea atâtor locuri de munca nu este deloc favorabila. În plus, din CV rezulta totala lipsa de preocupare în directia perfectionarii profesionale. Rezultanta apare destul de târziu, când doamna Vasilescu a ramas . somera.

[36]  cf. P. Sahnoun, C. Goldstein - Le Guide du CV, Editions FIRST/AXIS, 1992, p. 71 si 72.

[37]  adeseori, numarul postului telefonic se poate înscrie si în forma: (1) 42.25.30.49. În acest caz, trebuie sa ne interesam care este prefixul telefonic international al Frantei.

[38] cf.R.Corfield - PREPARINGN YOUR OWN CV - How to Improve Your Chances of Getting the Job You Want, KOGAN  PAGES, 1996,  p.39/40. În exemplul dat, Robin, neavând o bogata experienta practica, insista asupra detaliilor formarii sale în colegiu.

[39] Prefixul corect al Londrei  trebuia înscris, pentru apelurile din România: 0044.1.. -n.a.

[40] mentionarea activitatii deosebite în sport releva calitatile de spirit de echipa ale lui Robin, inclusiv  varietatea centrelor  sale de interes - n.a

[41] extrem de importanta aceasta trasatura de caracter! ... - n.a.

[42] cf.R.Corfield - PREPARINGN YOUR OWN CV - How to Improve Your Chances of Getting the Job You Want, KOGAN  PAGES, 1996, p. 42/43. În exemplul dat, Michael încearca sa utilizeze calificarea sa în masaj pentru a gasi o slujba în domeniile sportului si/sau al sanatatii. Dar,  fiind constient si de valoroasa sa pregatire în domeniul economic (Business  Studies),  Michael va elabora si o a doua  versiune (B) a CV-ului sau.

[43] cf.R.Corfield - PREPARINGN YOUR OWN CV - How to Improve Your Chances of Getting the Job You Want,     KOGAN PAGES,1996, p.45/46. În aceasta a doua  versiune a CV-ului sau, Michael insista mai mult asupra studiilor sale economice si ofera detalii suplimentare aferente capacitatilor  si  disponibilitatilor sale în domeniu.

[44] Utilizarea sa este recomandabila, în general, persoanelor care: au o cariera profesionala fara un "relief" deosebit; revin pe piata fortei de munca dupa o perioada de lunga absenta; au acumulat, deja, o vasta experienta profesionala si se afla spre finalul carierei; doresc schimbarea carierei; etc.

[45] sau: "disponibile, la cerere" - n.a.

[46] cf. P. Sahnoun, C. Goldstein - Le Guide du CV, Editions FIRST/AXIS, 1992, p. 73 si 74.

[47] cf. R.Corfield - PREPARINGN YOUR OWN CV - How to Improve Your Chances of Getting the Job You Want, KOGAN PAGES,1996, p. 63/64

[48] cf. P. Sahnoun, C.Goldstein - Le Guide du CV,  Editions FIRST/AXIS, 1992, p.75, acest tip de CV este o rezultanta a combinarii precedentelor. Bine realizat, este un CV ultra-performant, perfect adaptat candidatilor care au o cariera de succes si care doresc schimbarea firmei la care lucreaza pentru a accede pe scarile ierarhic-functionale. Acest tip de CV utilizeaza "acroseuri"  foarte "comerciale" si o lista a "savoir faire"-ului candidatului, în strânsa interdependenta cu obiectivul carierei sau al postului.

[49] cf. R.Corfield - PREPARINGN YOUR OWN CV - How to Improve Your Chances of Getting the Job You Want, KOGAN PAGES,1996, p.45/46

[50] cf. P. Sahnoun, C.Goldstein - Le Guide du CV,  Editions FIRST/AXIS, 1992, p.76,  acest tip de CV este foarte des întâlnit  si este recomandabil  persoanelor care au experienta si/sau doresc ocuparea unui post  într-un anumit domeniu

[51] Public Relations - n.a.

[52] autoarea CV-ului (redactat în engleza, cf. solicitarii) candideaza pentru un post în cadrul unei Institutii Centrale - n.a.

[53] varianta în limba franceza, cf. P. Sahnoun, C. Goldstein - Le Guide du CV, Editions FIRST/AXIS, 1992, p. 146.

[54] varianta în limba franceza, cf. P. Sahnoun, C. Goldstein - Le Guide du CV, Editions FIRST/AXIS, 1992, p. 126/127.

[55] varianta în limba franceza, cf. P. Sahnoun, C. Goldstein - Le Guide du CV, Editions FIRST/AXIS, 1992, p. 152/153.


loading...Document Info


Accesari: 15381
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )