Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadREGISTRUL GENERAL DE EVIDENTA A SALARIATILOR

Resurse umane


REGISTRUL GENERAL DE EVIDENTA A SALARIATILOR           Modificarea Legii Nr.53/2003-codul muncii referitor la gestiunea muncii, s-a facut ca urmare a abrogarii Decretului 92/1976 si a Ordinului muncii nr. 136/1976 începând cu 01.01.2007. Data de la care si pâna la 30.06.2007 toate CM gestionate de organizatii prin IRU sau gestionate de ITM ale municipiilor si altor judete vor fi operate la zi si închise pe baza deciziilor de încetare a raporturilor de munca prin CM, care vor fi predate prin Proces Verbal individual fiecarui angajat ca act personal al acestuia. De modul cum angajatul îsi va pastra CM, va putea în viitor beneficia de drepturile ce revin ca urmare a operarilor din CM, rezulta ca responsabilitatea acestuia este univoca privind pastrarea în bune conditii a CM.

           În perioada ramasa din 14.04.2003 si pâna în 31.12.2006, perioada în care CM continua valabilitatea gestiunii muncii, sunt dublate pentru acomod 848g68i area IRU si a conducatorului societatii de R.G.E.S. elaborate în baza HG. 247/14.04.2003 modificata si îmbunatatita ca metodologie de completare si format al acestuia prin HG290/April.2004.

           Daca la data publicarii HG 247/2003, organizatiile economice functionau, au avut obligatia de a cumpara formatul de registru conform acelei hotarâri (format defectuos- nu prevedea coloana de responsabilitate a persoanei care opera în registru simultan cu CM, respectiv responsabilitatea IRU singurul în masura sa opereze în registru, HG 290/April.2004, corecteaza grafica registrului suprapunând 2 coloane în una si creaza în acelasi forma A3, coloana cu stampila si semnatura IRU, ca certificare a înscrierii, idem cu coloana 9 din Cap.VI al CM.

           Totodata HG 290/2004 anuleaza coloanele 6;7;8;10;11 si 12 în vederea completarii lor pe toata perioada  cât registrul se completeaza în paralel cu CM (adica pâna la 31.12.2006), din momentul abrogarii CM, si a predarii lui cele 14 coloane ale registrului vor fi completate în totalitate de IRU, deoarece ele cuprind datele din Cap.VI din CM, adica datele referitoare la activitatea în munca.

           Registrul indiferent când s-a initiat (când s-a cumparat), fie varianta 1 sau a 2 a trebuie înregistrat cu numar si data la ITM, pe prima pagina a acestuia nenumerotata existând 2 casete:

 1) în stânga caseta societatii cu datele de identificare ale acesteia

2) în dreapta caseta ITM cu numarul si data înregistrarii. Daca organizatia are multe filiale în tara si activitatea  de RU se desfasoara la sediul social, registrul va fi înregistrat la sediul social, dar caseta va fi completata cu o filiala separate în care se va mentiona denumirea filialei lucrative: strada, telefon, numar de salariati din fiecare filiala, deoarece acestia sunt cuprinsi în registrul de la sediul social. Deci caseta organizatiei va mentiona numarul total de salariati ai acesteia pe filialele aferente, inclusiv salariatii din sediul social.

            Registrul are 100 de file numerotate, si pe fiecare pagina se va înscrie numele unui angajat (maxim posibil 200) conform HG 290/2004, iar pentru cei care în 2003 si-au initiat registrul si l-au înregistrat la ITM, pe fiecare fila a fost înscris un salariat (maxim posibil 100). Initierea si înregistrarea cu numar si data la ITM confera caracter legal al acestui registru. În consecinta orice operare în registru va avea ca data de operare ulterioara înregistrarii registrului, preluata din CM, sau operata simultan cu CM, cu exceptia primului rând din fiecare fila a registrului.

            La data initierii registrului personalul existent scriptic în societate se va ordona  dupa vechimea lui în societate. Adica cel mai vechi CIM, pentru personalul existent în societate în momentul initierii va devenii prima pagina a registrului.

            Daca primul rând contine date nu dintr-un CIM, ci din decizie de încadrare conform Legii 10/1970, respectând vechiul cod al muncii, unde angajarea se facea prin decizii, coloana de CIM din registru va fi completata cu numarul deciziei din acel timp.

            Orice pagina consumata în registru, prevede la subsol , trimiterea la prima pagina goala pentru persoana în cauza.

            CONTRAVENŢII: la RGES:

 -Articolul 10 din HG 247/2003:

1) 20 mil- 50 mil lei pentru neîncheierea în forma scrisa a CIM (pentru fiecare CIM); neînfiintarea RGES; neînregistrarea RGES la ITM; refuzul de a pune la dispozitia ITM RGES si dosarele de personal.

2) 15 mil.-30 mil. Pentru necompletarea RGES; neîndeplinirea  de angajatror a conditiilor de obtinere a unui nou registru.

            În caz de deteriorare registrul se înlocuieste cu unul nou iar în termen de 5 zile lucratoare se depune la ITM.

            Daca RGES s-a epuizat se depune în 15 zile la ITM.

            Daca RGES se declara pierdut, noul RGES se completeaza pe baza datelor din dosarul de personal (pierderea va fi anuntata prin MO), iar pe prima pagina (caseta ITM) acesta va înscrie numarul RGES pe care îl înlocuieste si motivul.

RS 16

GESTIUNEA ECONOMICA SI GESTIONARII
            Temeiul legal al gestiunii îl constituie Legea Nr.22/1969 modificata si centralizata prin Legea Nr.54/1991 prin denumirea activitatilor economico organizatorice în societatile comerciale.

            Gestiunea economica = activitatea de procurare sau achizitionare de materii prime si materiale în anumiti parametri si conditii de calitate care sunt depozitate, conservate si gestionate, prin consumul lor zilnic sau sporadic, din depozitele sau magaziile special amenajate la nivelul oricarei societatii comerciale. Functia specifica pentru aceasta activitate, ca functie TESA este sub denumirea de GESTIONAR, iar conditiile de încadrare pe aceasta functie sunt urmatoarele:

1) vârsta minim 18 ani.

2) studii minim liceale.

3) existenta unei dovezi privind lipsa cazierelor judiciare.

4) o notificare de la vechiul loc de munca ca persoana în cauza nu a produs pagube obstesti.

5) acceptul unei garantii din partea gestionarului, de a i se retine lunar un procent  de 10% din salariu de baza brut lunar de încadrare pe o perioada de intersectie în valoarea a 3 salarii de baza brute de încadrare.

            Garantia se depune în banca pe numele gestionarului si este purtatoare de dobânzi si reprezinta sursa de acoperire a unor lipsuri de materii prime si materiale ce pot apare în situatia unor inventare efectuate de regula anual sau ori de câte ori se impune. Încadrarea pe postul de gestionar este apanajul IRU prin organizarea de concursri, tematica este anuntata din timp în exteriorul societatii si în interiorul societatii si cuprinde teme legate de:

            A) activitatea economica a functiei si cunostintele aferente;

            B) activitatea tehnica a functiei si cunostintele de fizica si matematica.

A) activitatea economica a functiei.

Formularistica întocmita de gestionar (fisa de magazie, bonuri de consum, nota de intrare receptie) prin care gestionarul receptioneaza marfa, ca materii prime si materiale, primita de la furnizori, si îi face intrarea în magazie. Receptia trebuie sa fie cantitativa, calitativa si valorica la preturile impuse prin contractele facute cu furnizorii.

B) activitatea tehnica a functiei.

Se refera la activitatea tehnica, sunt notiuni legate de unitatile de masura a materiilor prime si materialelor înmagazinate ce pot fi sub forma lichida, solida sau gazoasa. De asemeni notiuni de matematica - calcule elementare cu numere întregi, fractii si zecimale.

Gestionarii functie de specificul materialelor gestionate sunt la nivelul magaziilor sau depozitelor societatii, dar într-o unitate economica cu caracter productiv, exista gestiuni la nivelul fiecarei unitati productive (sectie sau atelier) - magazii intermediare din care sectia respectiva se aporvizioneaza pe parcursul fluxului tehnologic, prelundu-si din magazia ganerala cantitatea de materii prime si materiale necesara programului de fabricatie pentru o luna întreaga sau pentru o decada, daca tehnologiile la nivelul unei luni sunt flexibile si gama de produse fabricate la nivelul unei luni este diversa.

Persoanele care deservesc o magazie interna sunt recrutate dintre muncitorii sectiei, cu pregatirea necesara si care sunt numiti în meserie si nu în functie, primitori-distribuitori.

Comisia pentru verificarea aptitudinilor profesionale pentru aceasta functie la angajare este formata din:

- directorul pe functiuni (directorul comercial)

- seful compartimentului aprovizionare sau desfacere

- un reprezentant al compartimentului financiar contabil

- un reprezentant al compartimentului tehnic

În situatia în care gestionarul îsi schimba locul de munca si functia, sau pleaca din societate, garantia i se va returna în maxim 60 de zile calendaristice.

În situatia în care valoarea magaziei este foarte mare, alaturi de garantia de 10% gestionarului i se ipotecheaza valori personale, în urma unei evaluari (casa, masina). ATENŢIE!!! Cheile magaziei nu sta decât la gestionar, iar pentru situatii de criza si urgenta, magazia poate fi deschisa numai în prezenta unei comisii si a unei minute semnata de membrii comisiei privind necesitatea deschiderii magaziei.

Document Info


Accesari: 4021
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )