Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
Raspunderea disciplinara in cadrul profesiunilor liberale

Resurse umane


ALTE DOCUMENTE

Virginele au casatorii mai fericite?
Aspecte privind comunicarea si transparenta decizionala in institutia publica analizata
Se spune ca iti ia 1 minut, pentru ati da seama ca o persoana este speciala
Barbatul si femeia - manifestarea a doua principii diferite
Arta de a deveni simpatic
Evolutia numarului de locuitori si a numarului de orase in Romania Studiu de caz - jud. Ialomita
TEORIA ORGANIZATIEI CA SISTEM DESCHIS
Proiect de diploma - resurse umane
Selectia resurselor umane

Raspunderea disciplinara īn cadrul profesiunilor liberale

                                   

Din continutul Ordonantei Guvernului nr. 44/1995 privind īmbunatatirea impunerii activitatilor producatoare de venit din exercitarea unor profesiuni liberale si din lucrari literare, de arta si stiintifice rezulta ca sfera persoanelor fizice ce exercita asemenea profesiuni este mult mai larga īn realitate. Astfel, sunt contribuabili "persoanele fizice care realizeaza, īn conditiile legii, venituri din practicarea unei profesii libere autorizate, īn mod individual sau īn diverse forme de asociere (medici, ingineri, arhitecti, economisti, avocati, notari publici, tehnicieni, contabili, asistenti medicali, artisti, dactilografe, instructori auto etc.)". Iata deci ca sunt si alte profesii cum sunt cele enumerate īn ordonanta, decāt cele ce au reglementari distincte.Īn toate cazurile cānd ne situam exclusiv īn zona unor profesiuni liberale raporturile de munca respective nu constituie obiect al dreptului muncii.

Nu este īnsa mai putin adevarat ca, īn situatia īn care legea de organizare a uneia dintre profesiunile liberale nu ar da o solutie unei probleme ce s-ar putea ridica īntr-o speta, suntem de parere ca, prin analogie, se vor aplica normele dreptului muncii. Aceasta subliniere nu trebuie sa conduca la concluzia ca dreptul comun īn materia profesiunilor liberale ar fi dreptul muncii, ci, recurgerea la normele si principiile acestei ramuri de drept se impune, cu evidenta, īn conditiile īn care ne aflam - īn ultima instanta - tot īn fata unor raporturi de munca, chiar daca nu sunt generate de īncheierea unui contract de munca.

Raporturile din interiorul profesiunilor respective, īntelese ca relatii īntre cel ce exercita profesiunea liberala si organele profesiunii respective, nu sunt raporturi de drept al muncii.

Nici raporturile dintre cel ce exercita profesiunea liberala si clientul sau nu sunt raporturi de drept al muncii, ci raporturi civile[1].

Īn cazul profesiunilor liberale, atunci cānd este permis cumulul īn calitate de salariat īn domenii īn care, legal, se cere o reputatie nestirbita, savārsirea unei abateri disciplinare īn exercitarea īndatoririlor īn cadrul profesiei liberale, ar putea sa puna īn cauza situatia persoanei respective si īn calitate de salariat (deoarece, prin ipoteza, reputatia sa, spre a fi cadru didactic, a fost vadit afectata).

Suntem de parere ca, īntr-o situatie de acest gen, trebuie sa se desfasoare īn primul rānd procedura disciplinara specifica īn interiorul profesiei liberale si, numai ulterior, se poate pune - īn functie de rezultatele ei - si problema sanctionarii disciplinare īn calitate de salariat (cadru didactic)[2].

Īn continuare, prezentam cu titlu de exemplu, sanctiunile disciplinare specifice unor anumite profesiuni liberale:

1. Legea nr. 81/1997 privind exercitarea profesiunii de farmacist, īnfiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Farmacistilor din Romānia:

"Art. 36 Membrii Colegiului Farmacistilor din Romānia, care īncalca juramāntul depus, legile si regulamentele specifice privind exercitarea profesiunii de farmacist si care nu respecta Codul de deontologie farmaceutica, raspund disciplinar īn fun 20320t1913u ctie de gravitatea abaterii si sunt pasibili de una dintre urmatoarele sanctiuni:

a)       mustrare;

b)      avertisment;

c)       vot de blam;

d)      suspendare temporara, pe un interval de 6-12 luni, a calitatii de membru al Colegiului Farmacistilor din Romānia;

e)       retragerea calitatii de membru al Colegiului Farmacistilor din Romānia.

Sanctiunile prevazute de al. 1, lit. d) si e) se aplica de catre Consiliul National al Colegiului Farmacistilor.

Concluziile anchetei si sanctiunile aplicate se comunica īn termen de 24 de ore, īn mod obligatoriu, Ministerului Sanatatii si persoanei juridice cu care farmacistul sanctionat a īncheiat contract individual de munca si care decid, dupa caz, pe baza acestora, cu privire la avizul de libera practica a profesiunii de farmacist, precum si cu privire la contractul individual de munca.

Art. 37 Īmpotriva sanctiunilor prevazute la art. 36, al. 1, lit. a)-c) se poate introduce contestatie la comisia deontologica competenta, īn termen de 30 de zile de la comunicarea sanctiunii.

Īmpotriva sanctiunilor prevazute la art. 36, al. 1, lit. d) si e) se poate introduce contestatie la Judecatoria (Tribunalul) īn raza caruia īsi desfasoara activitatea farmacistul sanctionat, īn termen de 30 zile de la comunicarea sanctiunii.

Art. 38 Raspunderea disciplinara a membrilor Colegiului Farmacistilor din Romānia, potrivit prezentei legi, nu exclude raspunderea penala, contraventionala, civila sau materiala, conform legii.

Art. 39 Dupa un interval de 6 luni de la emiterea deciziei de suspendare a autorizatiei de libera practica farmaceutica, farmacistul īn cauza poate cere reexaminarea deciziei. Īn caz de respingere, o noua cerere nu poate fi facuta decāt dupa 6 luni."

2. Legea nr. 52/1994 privind valorile mobiliare si bursele de valori.

"Art. 95 Prestarea cu titlu profesional, catre public, se servicii de consultanta de plasament īn valori mobiliare, de catre persoane fizice sau juridice, se face numai cu autorizarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

Art. 97 Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, prin reglementarile sale privind serviciile de consultanta de plasament īn valori mobiliare:

a)     formuleaza reguli de conduita si defineste nivelurile de calificare profesionala pentru prestarea unor astfel de servicii;

b)    prevede sanctiuni, inclusiv suspendarea si anularea autorizatiei īn caz de nerespectare a cerintelor legale, a celor din reglementarile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare ori a celor din regulile de conduita si integritate profesionala;

c)     stabileste sisteme si proceduri pentru consultatii de plasament īn ceea ce priveste raportarea, inspectia si supravegherea acestora.

Art. 103 Īncalcarea dispozitiilor prezentei legi si a reglementarilor adoptate īn aplicarea acesteia se sanctioneaza disciplinar sau administrativ, dupa caz, de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

Savārsirea cu intentie sau din culpa, prin actiune sau omisiune, a vreuneia din faptele stabilite la art. 104, se sanctioneaza cu:

a)     amenda;

b)    retragerea autorizatiei;

c)     anularea autorizatiei;

d)    interzicerea temporara sau definitiva, pentru persoanele fizice sau juridice, a intermedierii de valori mobiliare pentru o categorie, pentru unele sau pentru toate categoriile de operatiuni pe care aceasta le include."

3. Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

"Art. 65 Avocatul raspunde disciplinar pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi sau ale statutului, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale baroului sau ale uniunii, precum si pentru orice fapte savārsite īn legatura cu profesia sau īn afara acesteia, care sunt de natura a prejudicia onoarea si prestigiul profesiei sau ale institutiei.

Avocatul care conduce asistenta judiciara de pe lānga fiecare instanta este obligat sa sesizeze īn scris consiliului baroului faptele comise de orice avocat.

Instantele judecatoresti si parchetele Ministerului Public sunt obligate sa īnainteze consiliului baroului orice plāngere facuta īmpotriva unui avocat si sa-l īnstiinteze despre orice actiune de urmarire penala sau de judecata pornita īmpotriva unui avocat.

Art. 66 Anchetarea abaterii si exercitarea actiunii disciplinare sunt de competenta consiliului baroului.

Anchetarea abaterii si exercitarea actiunii disciplinare privind pe membrii organelor de conducere ale uniunii si pe decanii barourilor sunt de competenta comisiei permanente a uniunii.

Membrii comisiei permanente care sunt anchetati nu pot participa la dezbaterile privind luarea deciziei de exercitare a actiunii disciplinare.

Īn toate cazurile, actiunea disciplinara poate fi exercitata īn termen de cel mult un an de la savārsirea abaterii.

Art. 67 Īn cadrul fiecarui barou se organizeaza si functioneaza o comisie de disciplina care judeca, īn prima instanta si īn complet de 3 membri, abaterile disciplinare savārsite de avocatii din acel barou.

Īn cadrul Uniunii Avocatilor din Romānia functioneaza Comisia Superioara de Disciplina, independenta de conducerea uniunii, care judeca:

a)     ca instanta de fond, īn complet de 3 membri, abaterile membrilor organelor de conducere ale uniunii si ale decanilor barourilor;

b)    ca instanta de recurs, īn complet de 5 membri.

Recursul declarat īmpotriva deciziei Comisiei Superioare de Disciplina, ca instanta de fond, este judecat de consiliul uniunii, constituit ca instanta disciplinara īn plenul sau, mai putin cel īn cauza.

Procedura judecarii abaterii este prevazuta de statut si se completeaza cu prevederile Codului de Procedura Civila.

Art. 68 Sanctiunile disciplinare sunt:

a)     mustrare;

b)    avertisment;

c)     amenda de la 10 000 lei la 100 000 lei, care se face venit la bugetul baroului. Plata amenzii se va face īn termen de 30 zile de la data ramānerii definitive a hotarārii disciplinare. Neachitarea īn acest termen atrage suspendarea de drept din exercitiul profesiei pāna la achitarea sumei.

d)    interdictia de a exercita profesia pe o perioada de la 1 luna la 1 an;

e)     excluderea din profesie.

Īn perioada interdictiei, avocatul nu poate presta sub nici o forma asistenta juridica, nu poate face uz de calitatea de avocat si nu poate participa la activitatea organelor profesiei.

Īmpotriva deciziei disciplinare pot declara recurs persoana interesata, decanul baroului si presedintele uniunii, īn termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 69 Īn caz de abatere evidenta si grava, instanta disciplinara poate lua masura suspendarii avocatului din exercitiul profesiei pāna la judecarea definitiva a cauzei.

Īmpotriva īncheierii, prin care s-a luat aceasta masura se poate declara recurs īn termen de 5 zile de la comunicare.

Recursul este suspensiv de executare si va fi solutionat de urgenta."

4. Legea nr. 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale.

"Art. 39 Raspunderea disciplinara a notarului public intervine pentru urmatoarele abateri:

a)     īntārziere sau neglijenta īn efectuarea lucrarilor;

b)    lipsa nejustificata de la birou;

c)     nerespectarea secretului profesional;

d)    comportament care aduce atingerea onoarei sau probitatii profesionale.Art. 40 Actiunea disciplinara se exercita de Colegiul director si se judeca de Consiliul de disciplina.

Pentru suspendarea din functie sau excluderea din profesie este obligatorie o cercetare prealabila, care se efectueaza de catre Colegiul director.

Audierea celui īn cauza este obligatorie, acesta fiind īndreptatit sa ia cunostinta de continutul dosarului si sa-si formuleze apararea.

Consiliul de disciplina citeaza partile si pronunta o hotarāre motivata, care se comunica acestora.

Īmpotriva hotarārii, partile pot face contestatie la Consiliul uniunii, īn termen de 10 zile de la comunicare.

Hotarārea Consiliului uniunii poate fi atacata la instanta judecatoreasca competenta civila sau contencios administrativ, dupa caz.

Hotarārea definitiva se comunica si Ministerului Justitiei.

Procedura judecarii abaterii disciplinare se stabileste prin regulament.

Art. 41 Sanctiunile disciplinare se aplica īn raport cu gravitatea faptelor si constau īn :

a)     observatie scrisa;

b)    amenda de la 50 000 la 200 000 lei, care se face venit la bugetul Camerei Notarilor Publici. Neachitarea īn termen de 30 zile de la data ramānerii definitive a hotarārii atrage suspendarea de drept a notarului public pāna la achitarea sumei.

Hotarārea definitiva constituie titlu executoriu.

c)     suspendarea din functie pe o durata de maxim 6 luni;

d)    excluderea din profesie."

5. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 83/2000 privind persoanele care practica servicii publice conexe codului medical.

Categoriile de persoane care presteaza activitatile indicate de art. 1 si 2, īn masura īn care, vrānd-nevrānd, opteaza pentru prestarea acelor activitati conform acestei Ordonante de Urgenta, devin, din salariati (bugetari) liber-profesionisti.

Acesti liber-profesionisti pot angaja salariati (īn conditiile legislatiei muncii) sau "colaboratori" (persoane care īsi desfasoara activitatea īn temeiul unei conventii civile de prestari de servicii). Evident, acesti salariati nu mai fac parte din rāndul salariatilor "bugetari", ci devin salariati ai unor persoane fizice, avānd, totodata, o raspundere juridica specifica. Din acest motiv si salarizarea lor nu mai este legal stabilita, ci se determina prin negociere.

Atāt cabinetul de practica individuala, cāt si celelalte 3 forme de exercitare a profesiei amintite nu au personalitate juridica[3].

"Art. 9 Titularii cabinetelor de practica, precum si personalul angajat care īsi desfasoara activitatea īn cadrul acestor cabinete raspund individual, potrivit legii, īn cazul nerespectarii prescriptiilor medicale, acuratetii procedurilor efectuate si calitatii explorarilor de laborator, pentru eventualele prejudicii aduse pacientilor."

6. Legea nr. 74/1995 privind exercitarea profesiunii de medic, īnfiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din Romānia.

"Art. 36 Prin comisia de deontologie si prin comisiile de specialitate ale Consiliului Judetean, respectiv ale municipiului Bucuresti, si al Consiliului National, Colegiul Medicilor din Romānia judeca litigiile si abaterile deontologice si disciplinare ale medicilor.

Art. 37 (1) Membrii Colegiului Medicilor din Romānia, care īncalca juramāntul depus, legile si regulamentele specifice privind exercitarea profesiunii de medic si nu respecta Codul de deontologie medicala, raspund disciplinar īn fun 20320t1913u ctie de gravitatea abaterii si li se va aplica una din urmatoarele sanctiuni:

a)     mustrare;

b)    avertisment;

c)     vot de blam;

d)    suspendarea temporara, pe un interval de 6-12 luni, a calitatii de membru al Colegiului Medicilor din Romānia;

e)     retragerea calitatii de membru al Colegiului Medicilor din Romānia si propunerea catre Ministerul Sanatatii pentru retragerea autorizatiei de libera practica a profesiunii de medic.

(2) Sanctiunile prevazute la lit. a)-c) se aplica de catre Consiliul Judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, pentru membrii lor.

(3) Sanctiunile prevazute la lit. d) si e) se aplica de catre Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romānia, numai dupa efectuarea unei expertize de specialitate de catre o comisie alcatuita din cel putin 5 specialisti, din specialitatea persoanei īn cauza, aprobata de acesta, la propunerea comisiilor de specialitate.

(4) Concluzia anchetei si sanctiunile aplicate se comunica, īn termen de 24 de ore, īn mod obligatoriu, Ministerului Sanatatii si persoanei juridice cu care medicul sanctionat a īncheiat contract de munca si care decid, dupa caz, pe baza acestora, cu privire la autorizatia de libera practica a profesiunii de medic, precum si cu privire la contractul de munca.

(5) Consiliul Judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, reprezinta prima instanta, iar Consiliul National al Colegiului Medicilor din romānia, instanta de recurs, pentru orice abatere comisa de medic.

Art. 38 (1) Īmpotriva sanctiunilor prevazute la art. 37 (1), lit. a)-c) se poate introduce contestatie la comisia deontologica competenta, īn termen de 30 zile de la comunicarea sanctiunii.

(2) Īmpotriva sanctiunilor prevazute la art. 37, al. 1, lit. d) si e) se poate introduce contestatie la Judecatoria īn raza careia īsi desfasoara activitatea medicul sanctionat, īn termen de 30 zile de la comunicarea sanctiunii.

Art. 39 Raspunderea disciplinara a membrilor Colegiului Medicilor din Romānia, potrivit prezentei legi, nu exclude raspunderea penala, contraventionala, civila sau materiala, conform prevederilor legale.

Art. 40 Dupa un interval de 1 an de la emiterea deciziei de suspendare a autorizatiei de libera practica medicala, medicul īn cauza poate cere reexaminarea deciziei. Īn caz de respingere, o noua cerere nu poate fi facuta decāt dupa 1 an."

7. Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti.

"Art. 44 Raspunderea disciplinara a executorului judecatoresc intervine pentru urmatoarele abateri:

a)     nerespectarea secretului profesional;

b)    īncalcarea incompatibilitatilor si interdictiilor prevazute de lege;

c)     savārsirea unor fapte care aduc atingere onoarei, probitatii profesionale ori bunelor moravuri;

d)    neīndeplinirea obligatiilor privind formarea profesionala a executorilor judecatoresti stagiari, angajati pe baza de contract;

e)     īntārzierea sistematica si neglijenta īn efectuarea lucrarilor;

f)      absenta nejustificata de la birou.

Art. 45 Actiunea disciplinara se exercita de ministru justitiei sau de Colegiul director al Camerei executorilor judecatoresti si se judeca de Consiliul de disciplina al acesteia, format din 3 membri alesi de Adunarea Generala a Camerei executorilor judecatoresti, pe o perioada de 3 ani.

Pentru suspendarea din functie sau excluderea din profesie este obligatorie cercetarea prealabila, care se efectueaza de inspectori generali din cadrul directiei de specialitate din Ministerul Justitiei sau de Colegiul director al Camerei executorilor judecatoresti.

Audierea celui īn cauza este obligatorie, acesta fiind īndreptatit sa ia cunostinta de continutul dosarului si sa-si formuleze apararea.

Consiliul de disciplina al Camerei executorilor judecatoresti citeaza partile si pronunta o hotarāre motivata, care se comunica acestora. Īmpotriva hotarārii Consiliului de disciplina al Camerei executorilor judecatoresti, partile pot face contestatie, īn termen de 15 zile de la comunicare, la Comisia superioara de disciplina a Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti care judeca īn complet de 5 membri. Hotarārea Comisiei superioare de disciplina este definitiva si poate fi atacata cu recurs la curtea de apel īn a carei raza teritoriala se afla sediul profesional.

Procedura judecarii abaterilor disciplinare se stabileste prin regulamentul de aplicare a prezentei legi.

Art. 46 Sanctiunile disciplinare se aplica īn raport cu gravitatea faptelor si constau īn :

a)     mustrare;

b)    avertisment;

c)     amenda de la 500 000 lei la 5 000 000 lei, care se face venit la bugetul Camerei executorilor judecatoresti īn a carei raza teritoriala este situat biroul executorului judecatoresc respectiv. Neachitarea amenzii īn termen de 30 de zile de la data ramānerii definitive a hotarārii prin care s-a stabilit sanctiunea disciplinara atrage suspendarea de drept din functie a executorului judecatoresc pāna la achitarea sumei. Hotarārea definitiva constituie titlu executoriu.

d)    suspendarea din functie pe o durata de la o luna la 6 luni;

e)     excluderea din profesie.


IN LOC DE CONCLUZII

Īn lumina evolutiei vietii economico-sociale din tara noastra , elaborarea unui nou Cod al muncii devenise o evidenta necesitate .

De curānd , aceasta necesitate a devenit o realitate prin adoptarea de catre Parlamentul Romāniei a Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii , lege care abroga si īnlocuieste Codul Muncii anterior , ca si alte cāteva acte normative , cu efect de la 1 martie 2003.

In ceea ce priveste tema lucrarii de fata , īn ansamblu raspunderea disciplinara reglementata de noul Cod este similara cu reglementarea anterioara . Se desprind o serie de aspecte noi care , desi au fost prezentate īn cuprinsul lucrarii , apreciem ca se impun a fi reluate , astfel:

A. a) Art.263 defineste abaterea disciplinara astfel: "o fapta īn legatura cu munca si care consta īntr-o actiune sau inactiune savārsita cu vinovatie de catre salariat prin care acesta a īncalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici". Asadar:

- S-a renuntat la formularea generica a conditiei īncalcarii de catre salariat a "obligatiilor sale", īn favoarea enumerarii exhaustive a izvoarelor de drept care nasc obligatii pentru salariat, dar si a ordinelor si dispozitiilor legale ale conducatorilor ierarhici;

- Nu se mai face nici o referire expresa la "normele de comportare", asa cum preciza textul legal anterior. Cu toate acestea suntem de parere ca prin regulamentul intern se poate insera obligatia salariatului  de a respecta īn afara normelor propriu-zise de disciplina a muncii si normele de comportare īn colectiv, īn unitatea sa. O astfel de prevedere intra īn ordinea fireasca a raporturilor de munca, indiferent de tipul de orānduire sociala.
Īn favoarea acestei opinii se pot invoca si urmatoarele argumente[4]:

- Art. 39 alin. 2 din Cod enumera, īn principal, obligatiile salariatului, deci nu limitativ, nefiind exclusa posibilitatea stabilirii si a altor obligatii prin regulamentul intern (care se refera la problemele de disciplina a muncii):

- Art. 258, care reglementeaza continutul regulamentului intern, stabileste la litera b ca se cuprind - imperativ - reguli privind īnlaturarea "oricarei forme de īncalcare a demnitatii", ceea ce implica si respectarea unor norme adecvate de comportare.

             b) Conform art.264 alin. 1, din rāndul sanctiunilor disciplinare a fost exclusa mustrarea, ramānānd numai o singura sanctiune precumpanitor morala - avertismentul scris.

c) Tot conform art.264 alin.1 lit.b, s-a introdus o noua sanctiune disciplinara, si anume suspendarea contractului individual de munca pe o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare. Īn acest fel, scara sanctiunilor disciplinare a cunoscut o anumita agravare  apreciata ca fiind oportuna.    

              d) Īn cazul functiilor de conducere - asa cum sunt reglementate ele prin art.294 din Cod - art.264 alin. 1 lit. e instituie urmatoarea sanctiune: " reducerea salariului de baza si/sau a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni, cu 5-10%".

             Fata de prevederea din Codul muncii anterior (art.100 alin 1 lit. D, care reglementa reducerea concomitenta a salariului si a indemnizatiei de conducere) art. 264 alin 1 lit.e consacra doua ipoteze posibile (fiecare din ele lasata la latitudinea angajatorului):

-         prima: reducerea salariului si a indemnizatiei de conducere ( pe o perioada de 1-3 luni, cu 5-10% );

-         a doua: reducerea numai a indemnizatiei de conducere.

Desi textul legal stārneste anumite retineri si rezerve, de lege iata trebuie aratat ca este posibila oricare dintre cele doua solutii avute īn vedere de legiuitor, evident īn afara situatiei de exceptie cānd indemnizatia īn discutie este inclusa īn salariul de baza.

            B) Art. 267 alin. 1 dispune ca, sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura disciplinara, cu exceptia celei prevazuta la art. 264 alin 1 lit. A (avertismentului scris), nu poate fi dispusa īnainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile. S-a īnlaturat astfel referitor la aceasta problema, ambiguitatea situatiei din sectorul privat, determinata de efectele deciziei Curtii Constitutionale nr.82/1997.

           Desi Codul nu cuprinde o reglementare expresa - care ar fi fost utila, de altfel-, este posibil, īn continuare, cumulul raspunderii disciplinare cu alte forme ale raspunderii juridice (patrimoniala, contraventionala, penala).

           C) Spre deosebire de legislatia muncii anterioara, care reglementa expres reabilitarea disciplinara (art.19 din Legea nr.1/1970), considerāndu-se ca - exceptānd sanctiunea desfacerii disciplinare a contractului individual de munca- sanctiunea disciplinara "a nu fi fost luata", daca erau īndeplinite conditiile unei atare reabilitari, noul Cod al muncii nu cuprinde nici o statornicire sub acest aspect.

       Īn opinia noastra suntem īn prezenta unei grave si inadmisibile lacune a noului Cod, fiind de neconceput ca reabilitarea sa fie reglementata legal, īn anumite conditii, pentru orice condamnare definitiva penala (art.133 si urm. Din Codul penal), dar o atare institutie sa nu fie reglementata, īn nici un chip, īn cazul sanctiunilor disciplinare.

        De aceea, de lege ferenda, se impune completarea Codului nou al muncii, īn sensul statornicirii conditiilor īn care poate avea loc reabilitarea disciplinara.

        Pāna atunci, singura solutie ramāne - evident daca partile cad de acord - ca problematica reabilitarii disciplinare sa fie cuprinsa īn contractele colective de munca (si ,īn primul rānd, īn contractul colectiv de munca unic la nivel national).

*

*       *

Fara a avea pretentia de a considera lucrarea de fata drept o lucrare completa īn domeniu, fara fisuri sau scapari, totusi, am īncercat sa gasesc īn legislatie si īn lucrarile de specialitate aspectele importante, reprezentative ale acestei teme, asa cum au fost ele tratate de specialisti, de dreptul muncii si sa le dau o imagine unitara prin intermediul acestei lucrari.


PRACTICĂ JUDICIARĂ

1.   Disciplina muncii. Sanctiune disciplinara. Decizie emisa de conducerea unei societati comerciale privind sanctionarea disciplinara a unui salariat.

Īn conformitate cu dispozitiile īnscrise īn art.4 din Legea nr.29/1990, actele administrative jurisdictionale, cu exceptia celor prevazute la art.3 si a celor din domeniul contraventiilor, pot fi atacate cu recurs, dupa epuizarea cailor administrativ jurisdictionale, īn termen de 15 zile de la comunicare, la sectia de contencios administrativ a Curtii Supreme de Justitie.

Prin deciziile nr.32/1993 si 36/1993, directorul Societatii Comerciale S.A Constanta a dispus sanctionarea petentului, salariat al societatii, cu diminuarea salariului cu 10% pe 3 luni, pentru īncalcarea atributiilor de serviciu si comportare necorespunzatoare fata de un partener de afaceri.

Deciziile mentionate cuprind o sanctiune disciplinara ce se poate aplica īn timpul derularii contractului de munca, neconstituind acte administrativ-jurisdictionale īn sensul dispozitiilor īnscrise īn art.4 din Legea nr.29/1990.

Pentru ca un act administrativ sa fie jurisdictional este necesar sa fie emis de acele organe ale autoritatii publice care au o competenta atribuita de lege pentru rezolvarea anumitor litigii juridice, care presupun o procedura speciala de emitere a actului administrativ-jurisdictional cu participarea partilor si īn urma unor dezbateri contradictorii.

Or, īn speta, deciziile conducatorului S.C., prin care petentul a fost sanctionat disciplinar, nu constituie acte administrativ-jurisdictionale spre a putea fi atacate cu recurs, potrivit dispozitiilor īnscrise īn art.4 din Legea nr.29/1990.

Fata de considerentele aratate, recursul declarat de petent īmpotriva celor doua decizii de sanctionare urmeaza sa fie respins.

(Curtea Suprema de Justitie, sectia de contencios administrativ, decizia nr.118 din 10 feb.1992).

2.   Disciplina muncii. Desfacerea disciplinara a contractului de munca. Sesizarea organelor de urmarire penala cu fapta ce a constituit temei pentru desfacerea disciplinara a contractului de munca. Efecte cu privire la curgerea termenului de introducere a contestatiei.

Dispozitia art.9 din Codul de procedura penala, potrivit careia judecata īn fata instantei civile se suspenda pāna la rezolvarea definitiva a cauzei penale este de aplicatie generala. De aceea, exercitarea drepturilor subiective ale partilor īn procesul civil si, respectiv, īn litigiul de munca, trebuie sa fie asigurata si īn raport de acest principiu.

Astfel, īn cazul īn care sunt dependente si curg paralel, atāt termenul de 60 de zile prevazut de art.108, al.2 din Codul Muncii , cāt si termenul de 30 de zile prevazut de art.176, al.1 din Codul Muncii, sesizarea organului de urmarire penala este de natura sa suspende curgerea ambelor termene. A admite ca suspendarea opereaza numai īn favoarea unitatii, pentru emiterea deciziei de imputare, dar nu si īn favoarea celui īndreptatit sa o conteste, ar īnsemna sa se īncalce principiul egalitatii partilor īn fata legii. De aceea, nu se poate recunoaste numai īn favoarea unitatii caracterul suspensiv al cercetarii penale. Dimpotriva, urmeaza a se recunoaste ca aceeasi suspendare a operat si īn favoarea contestatorului, īn legatura cu dreptul sau de a contesta decizia de imputare.

Pentru identitate de ratiune, argumentele mai sus expuse, cāt si principiul echitatii ca si cel al egalitatii partilor, impun a se adopta aceeasi solutie si īn cazul desfacerii contractului de munca, īn ipoteza īn care, pentru aceleasi motive ce se retin ca temei al deciziei, au fost sesizate si organele de urmarire penala.

De altfel, ar fi nefiresc ca persoana īncadrata, chemata fiind īn fata organului de urmarire penala pentru a raspunde pentru fapta savārsita, sa fie pusa īn situatia de a declansa de īndata si un litigiu civil (de munca) pentru aceeasi fapta, litigiu care, daca ar īncepe īnainte de sesizarea organului de urmarire penala, ar trebui sa fie suspendat.

Īn concluzie, sesizarea organelor de urmarire penala cu aceeasi fapta, ce sta la baza deciziei de desfacere a contractului de munca, suspenda atāt termenul de emitere a deciziei de desfacere a contractului de munca, cāt si pe cel de introducere a contestatiei, daca decizia a fost emisa si comunicata persoanei īncadrata īn munca.

(Tribunalul Suprem, sectia civila, decizia nr.2584/30 nov.1989).

3.   Contract de munca. Desfacere. Dovada apararii īn scris a salariatului. Nulitatea desfacerii contractului.

Cu ocazia controlului, organul de control a facut constatari legate de utilizarea fortei de munca, salarizare, volum de activitate si nu a facut nici o propunere de desfacere a contractului de munca a directorului executiv pentru abateri disciplinare. Consiliul de administratie al unitatii a hotarāt la 25 mai 1992 desfacerea contractului de munca pentru lipsa de īncredere si lipsa de loialitate fata de societate.

Potrivit art.13 din Legea nr.1/1970, era necesara verificarea apararilor salariatului īnainte de luarea masurii de desfacere a contractului de munca.

Desfacerea contractului de munca s-a hotarāt la 25 mai 1992, de catre Consiliul de administratie, iar explicatii s-au cerut salariatului la 1 iunie 1992, ulterior hotarārii privind desfacerea contractului de munca.

Īntrucāt verificarea apararilor salariatului nu s-a efectuat, desfacerea contractului de munca este nula, fara a mai fi necesara cercetarea fondului actului contestat.

(Curtea de Apel Bucuresti, sectia a-III-a civila, decizia nr.113 din

31 ian.1994.)

4.   Contract de munca. Desfacere. Cercetarea prealabila si audierea prealabila a salariatului. Refuzul de a da urmare convocarii si īmpiedicarea efectuarii cercetarii.

Potrivit art.13, al.3 din Legea nr.1/1970, īnainte de aplicarea sanctiunii disciplinare este obligatorie cercetarea faptei ce constituie abaterea, ascultarea celui īn cauza si verificarea sustinerilor sale īn aparare. Īn cazul īn care aceasta conditie legala nu a fost īndeplinita, instanta va constata nulitatea desfacerii contractului de munca si, prin consecinta, va dispune admiterea contestatiei si reintegrarea īn functie.Daca īnsa cercetarea, ascultarea celui īn cauza si verificarea sustinerilor sale nu au fost efectuate datorita unor motive īntemeiate, cum ar fi sustragerea īn orice mod de la īndeplinirea acestor proceduri prealabile, parasirea unitatii fara a se prezenta la convocarea facuta, lipsa nejustificata de la serviciu sau alte asemenea īmprejurari imputabile, instanta este īndreptatita sa procedeze la judecarea litigiului.

Īntrucāt recurentul a fost invitat, anterior aplicarii sanctiunii disciplinare, sa dea lamuriri asupra absentelor nemotivate si a refuzat sa se prezinte īn acest scop, īn aceasta situatie nu se mai poate prevala de prevederile art.13, al.3 din Legea nr.1/1970 si, ca atare, recursul introdus este nefondat.

(Curtea de Apel Bucuresti, sectia a-III-a civila, decizia nr.260 din 23 feb.1994 ).

5. Refacerea contractului. Motive. Concurenta neloiala. Nelegalitate

Prin decizia unitatii economice (societate comerciala) s-a procedat la desfacerea contractului de munca al contestatorului pe motiv ca i-a facut concurenta neloiala prin atragerea clientilor si salariatilor la firma sa particulara. Prima instanta, admitānd contestatia, a dispus reintegrarea si obligatia unitatii la plata drepturilor banesti respective. S-a motivat ca, īn considerarea principiilor stabilitatii īn munca, legea enumera limitativ cazurile īn care se poate desface contractul de munca din initiativa unitatii (art. 130, al. 1 din Codul Muncii), asa ca invocarea altui motiv constituie o cauza de nulitate a masurii. Or, pentru concurenta neloiala pe care ar fi facut-o unitatii, contestatorul putea fi facut raspunzator īn conditiile Legii nr. 11/1991, care prevede o raspundere civila contraventionala sau penala, dar nu desfacerea contractului de munca.

Recursul unitatii a fost respins cu aceeasi motivare, precizāndu-i-se totodata ca art. 6 din legea mentionata nu putea fi invocat ca temei pentru desfacerea contractului, astfel ca solutia criticata este corecta.

(Tribunalul Municipiului Bucuresti, sectia a IV-a civila, decizia nr. 69/1992).

6. Judecatoria Arad a admis īn parte contestatia formulata de R.N. si a constatat nulitatea absoluta a masurii desfacerii contractului de munca luata de unitatea S.C. C.V. S.R.L., dispunānd reintegrarea contestatarului īn meseria avuta anterior desfacerii contractului de munca, aceea de sofer, precum si obligativitatea unitatii de a plati contestatarului despagubiri civile.

Īmpotriva acestei hotarāri, unitatea a formulat apel, solicitānd respingerea contestatiei. Pentru nerespectarea dispozitiilor art. 134 din Codul Muncii si art. 13 din Legea nr. 1/1970 apelanta nu a invocat nici un motiv de apel pentru īnlaturarea acestor considerente. Tribunalul Arad a respins apelul.

Īmpotriva deciziei, unitatea a declarat recurs la Curtea de Apel Timisoara, solicitānd casarea acesteia, admiterea apelului si schimbarea hotarārii primei instante. S-a retinut de instanta ca decizia de desfacere a contractului de munca este nula, ca urmare a neīndeplinirii obligatiilor prevazute de art. 13 din Legea nr. 1/1970 si art. 134 din Codul Muncii privind efectuarea anchetei administrative. Motivul invocat de pārāta recurenta, legat de īmprejurarea ca societatea nu avea jurist la data emiterii deciziei de desfacere a contractului de munca nu a putut fi primit. Astfel, recursul fiind neīntemeiat, a fost respins cu mentinerea deciziei atacate si hotarārii primei instante, iar pārāta recurenta a fost obligata la plata cheltuielilor de judecata catre contestatoare.


BIBLIOGRAFIE

1.Vasile Buia, Gh.Mohanu, "Organizarea si disciplina muncii īn unitatile socialiste de stat", Editura stiintifica, Bucuresti, 1975.

2.Sanda Ghimpu, I. T. stefanescu, serban Beligradeanu, Gh. Mohanu, "Dreptul muncii", Tratat, vol.2, Editura stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1979

3.Sanda Ghimpu, Alex.Ţiclea, " Dreptul muncii", Editura All Beck, Bucuresti 2000

4I.T.stefanescu, "Disciplina muncii si raspunderea disciplinara", Editura Academiei Republicii Socialiste Romānia, Bucuresti 1979

5.I.T.stefanescu, "Tratat elementar de drept al muncii", Editura Lumina Lex, Bucuresti 1999

6.Codul Muncii al R.S.Romānia-L.nr.10/1972 (astazi, abrogat)

7.Legea 53/2003 privind noul Cod al  Muncii

8.Legea nr.1/1970 a organizarii si disciplinei muncii īn unitatile de stat(astazi, abrogata)

9.I.T.stefanescu, "Dreptul muncii", Editura Lumina Lex, Bucuresti 2000

10.Andrei Popescu, "Drept. Legislatia muncii", Editura Fundatiei "Romānia de Māine", Bucuresti 1996

11.C.Jornescu, Gh.Ţigaeru, "Cartea īntreprinderii", vol.6, supliment, 1974

12.Sanda Ghimpu, I.T.stefanescu, "Dreptul muncii", vol.2, Bucuresti 1974

13.V.Dongoroz, S.Kahane, I.Oancea, I.Fodor, N.Iliescu, "Īnlocuirea raspunderii penale pentru unele infractiuni cu raspunderea administrativa sau disciplinara", Editura Academiei Republicii Socialiste Romānia, Bucuresti 1970

14.Sanda Ghimpu, Alex.Athanasiu, Gh.Brehoi, Gh.Mohanu, Andrei Popescu, "Dreptul la munca, Codul muncii comentat si adnotat", Editura politica, Bucuresti 1988

15.Vasile Popa, Lucian Lapadat, "Dreptul muncii", Editura Presa universitara romāneasca, Timisoara 2001

16.Legea nr.81/1997 privind exercitarea profesiunii de farmacist, īnfiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Farmacistilor din Romānia

17.Legea 52/1994 privind valorile mobiliare si bursele de valori

18.Legea nr.51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat

19.Legea nr.36/1995 a notarilor publici si activitatii notariale

20.O.U.G. nr.83/2000 privind persoanele care practica servicii publice conexe actului medical

21.Legea nr.74/1995 privind exercitarea profesiunii de medic, īnfiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din Romānia

22.Legea nr.188/2000 privind executorii judecatoresti

23.serban Beligradeanu, "Legislatia muncii comentata",vol.2, Editura Lumina Lex, Bucuresti 2000

24.Legea nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici

25.Legea nr.92/1992 privind organizarea judecatoreasca.

26. Iosif Rus, Gheorghe Ţigaeru, Constantin Jornescu, "Raportul de munca", vol. 3, īn seria "Cartea īntreprinderii", vol. 8, editata de Revista Economica, Bucuresti 1979.

27. Ion Traian stefanescu, serban Beligradeanu, "Codul Muncii - cu prezentare de ansamblu si observatii critice", supliment al revistei DREPTUL, Bucuresti  2003[1]Andrei Popescu, "Drept. Legislatia muncii", Editura Fundatia "Romānia de Māine", Bucuresti 1996, pag. 61-62.

[2] I. Traian stefanescu, "Dreptul muncii", Editura Lumina Lex 2000, pag. 337.

[3] stefan Beligradeanu, "Legislatia muncii comentata", vol. 2, Editura Lumina Lex 2000, pag. 170-171.

[4] Ion Traian Stefanescu, Serban Beligradeanu, "Codul Muncii - cu prezentare de ansamblu si observatii critice", supliment al revistei DREPTUL, Bucuresti  2003


loading...


Document Info


Accesari: 5189
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )