Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
Studierea previziunii resurselor umane intr-o organizatie privata

Resurse umane


Studierea previziunii resurselor umane intr-o organizatie privata

Capitolul  Prezentarea firmei S.C PETROM S.AOMV PETROM este cea mai mare companie romaneasca de produse petroliere si gaz, cu activitati in diverse arii: Explorare, Productie, Marketing, Rafinare si Petrochimie. Compania este lider pe piata romaneasca de profil si cea mai mare companie listata la Bursa de Valori Bucuresti, dupa capitalizare.

Incepand din decembrie 2005, Petrom este membru OMV Group. Impreuna, cele doua organizatii formeaza cel mai mare grup integrat de petrol si gaze din Europa Centrala si de Sud-Est.

 

Filosofia companiei:

Responsabilitatea sociala corporativa este parte integranta a strategiei Petrom. In felul acesta, compania vrea sa se asigure ca isi va indeplini responsabilitatea fata de societate, prin programe care genereaza nu doar rezultate pe termen lung, ci si atitudine. In primul rand, se doreste ca fiecare angajat al companiei sa aiba un comportament social responsabil si sa isi imbunatateasca practicile de business prin intarirea politicii de Guvernare Corporativa.

In acelasi timp, fiind cea mai mare companie din Romania, Petrom este angajata activ pentru a contribui la dezvoltarea societatii romanesti. Astfel compania intelege sa implicarea pe termen lung, pentru crearea unei lumi mai bune, atat pentru generatiile prezente, cat si pentru cele viitoare. Arata, astfel, 'Respect pentru Viitor'! Si acesta este motivul pentru care au ales acest nume pentru programele  de CSR.

1 Prezentarea generala a firmei

·       Denumirea: OMV Petrom S.A.

·       Sediul firmei: Calea Dorobantilor, nr. 239, Sector 1, Bucuresti

·       Numar de inregistrare:

-        la Oficiul Registrului Comertului: J40/8302/1997

-        Codul Unic de Inregistrare: RO 1590082

·       Forma juridica de constituire: Societate Comerciala pe Actiuni.

·       Domeniul de activitate:         

-        Industria extractiva - extractia petrolului brut si a gazelor naturale

-        Cod CAEN: 0610- Extractia petrolului brut;

         0620- Extractia gazelor naturale.

·      Logo:

Logo-ul Petrom inspira incredere si acceptare. El trebuie folosit conform regulilor de identitate vizuala deoarece are o importanta deosebita in comunicare.

·       Slogan: ' Esenta Miscarii'

Acest slogan reprezinta expresia promisiunii facute de companie: descrierea domeniului de afaceri, pozitionarea si personalitatea, dar si comunica punctele tari ale companiei.

2 Scurt istoric al firmei

·       1856:  S-a inregistrat la Ploiesti, prima productie de petrol lampant, utilizat la iluminatul stradal in Bucuresti.

·       1857:  Romania a fost inregistrata ca prima tara cu o productie de titei de 257 tone (mentionat in 'The Science of Petroleum').

·       1861:  Prima sonda sapata in Romania, garnitura fiind din lemn si sapa tip burghiu, la o adancime de 150 m.

·       1882:   Se infiinteaza Biroul Geologic.

·       1895:    Producerea titeiului este condusa dupa 'Legea minelor', actualizata in 1924 si 1937.

·       1907:  Compania Romano-Americana a sapat la Moreni prim 343j91d a sonda in sistem Rotary (sonda Speranta).

·       1907: Se desfasoara la Bucuresti al III-lea Congres Mondial al Petrolului.
Este testat sistemul de extractie prin aer-lift, la Campina, de catre STEAUA ROMANA.

·       1908: Se infiinteaza la Ploiesti atelierele de fabricare si reparare a echipamentelor si instalatiilor petroliere.

·       1919:  Dupa Primul Razboi Mondial se infiinteaza CREDITUL MINIER IRDP si PETROLUL ROMANESC si aproape toate companiile infiintate anterior isi continua activitatea.

·       1936: S-a aplicat prima injectie de gaze la scara industriala de catre ASTRA ROMANA, in zacamantul Meotian Boldesti, la o adancime de 1800 m.

·       1937: Gazele extrase din zacamantul de gaz condensat Meotian Margineni sunt reinjectate pentru a mentine presiunea de zacamant.

·        1999: Este realizata prima etapa a restructurarii organizatorice prin disponibilizarea unui numar de 13.000 persoane din sectorul de up-stream. Totodata se demareaza prima etapa a privatizarii companiei printr-o actiune de majorare de capital.

·       2001:  Actiunile Petrom sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti

·       2002: Activitatile mecano-energetice din cadrul sucursalei Petromar Constanta se externalizeaza sucursalei Petroserv, aceasta fiind preluata de SC Petrom Service SA impreuna cu intregul personal aferent. Se demareaza procesul de privatizare prin publicarea in presa internationala si din Romania a anuntului pentru selectarea consultantului. 12 banci de investitii depun expresii de interes, sunt selectate 7. Se semneaza acordul cu BERD pentru suma de 150 mil USD reprezentand un imprumut sindicalizat pre-privatizare. Se initiaza prima etapa a procesului de privatizare, se pregateste pregatirea privatizarii.

·       2004: Se depun ofertele angajate. Companiile OMV, Occidental si MOL sunt selectate pentru negocieri.

Pe data de 23 iulie 2004 OMV a achizitionat 51% din actiunile PETROM. Tranzactia a fost incheiata in decembrie 2004 prin preluarea a 33,34% din

 Petrom cu 668,8 milioane Euro, pret care dupa ajustarea ulterioara a urcat la circa 700 milioane Euro. La acesta se adauga majorarea capitalului cu fonduri de 830 milioane Euro pentru ajungerea la 51%.

·       2005 :Structura 'Petrom’ este reorganizata pe sase divizii, dintre care trei operationale. Se lanseaza noul concept 'Full Agency“. Petrom lanseaza un nou concept de benzinarie, PETROMV. Noul concept prevede modificari majore in domeniul serviciilor complementare si al facilitatilor, ce includ magazinele Viva, restaurante si locuri de joaca pentru copii. De asemenea, statiile PETROMV ofera servicii complete precum alimentarea masinilor, verificarea presiunii rotilor si spalarea parbrizelor.

·       2006 : Are loc achizitia unui pachet de 99,9% din OMV Romania, OMV Bulgaria si OMV Serbia si a 30 de benzinarii MOL si a 95% din Aviation Petroleum. Petrom a achizitionat un pachet majoritar de 74,9% din Ring Oil Holding & Trading Ltd, companie ce detine un portofoliu de opt licente de explorare si o licenta de explorare si productie in Rusia.

·       2007 :Semneaza contractul de constructie pentru Petrom City, noul sediu central al companiei.

·       2008 : A semnat contractul pentru construirea centralei electrice de la Brazi cu un consortiu format din General Electric si Metka. Consortiul va construi si livra la cheie, pana in septembrie 2011, o centrala de producere a energiei electrice si a aburului in ciclu combinat, care va functiona pe baza de gaze naturale. Valoarea contractului depaseste 400 de milioane de euro. Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited au semnat o intelegere referitoare la explorarea potentialului de hidrocarburi a zonei de mare adanca din perimetrul Neptun, de pe platforma continentala romaneasca a Marii Negre.

·       2009 : A inceput productia de titei pe zacamantul Komsomolskoe din vestul Kazahstanului. Rezervele dovedite si probabile ale zacamantului sunt estimate de companie la 34 milioane barili.

3 Structura actionariat:

Ø     51,01% OMV AG (OMV Aktiengesellschaft)

Ø     20,64% Ministerul Economiei

Ø     20,11% Fondul Proprietatea S.A. (fond ce administreaza diverse participatii in cadrul mai multor companii din Romania, creat de Statul Roman pentru a despagubi persoanele expropriate abuziv in urma nationalizarilor din perioada regimului comunist)

Ø     2,03% BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare)

Ø     6,21% Alti actionari (aproximativ 500.000 de persoane fizice si juridice din

Ø     Romania si din strainatate)

Figura 1. Structura actionariatului Petrom (adaptare dupa www.petrom.ro)

                   

4.  Strategia Petrom 2010

Ø     Explorare si Productie   ► “Coloana vertebrala” a companiei

Obiective strategice pentru 2010:

·       Obtinerea unor costuri de productie competitive

·       Implementarea promovarii rapide a rezervelor

·       Mentinerea ratei de inlocuire a rezervelor la nivelul anului 2008

·       Modernizarea zacamintelor cu potential ridicat si imbunatatirea fiabilitatii echipamentului

·       Reinnoirea suprafetei de explorare, pentru a permite inlocuirea continua a resurselor

·       Recrutarea si pastrarea de resurse umane adecvate

·       Deblocarea si mentinerea distributiei de gaze

·       Implementarea sistemelor si proceselor HSEQ la cele mai inalte standarde

Programul de modernizare a sondelor finalizat cu succes in 2008 si cresterea eficientei operationale vor influenta pozitiv costurile de operare ale companiei in 2009. Accentul se va pune in continuare pe controlul strict al costurilor si prioritizarea proiectelor in segmentul E&P, pentru a face fata mediului economic volatil si a ne atinge obiectivul legat de costuri pentru 2010.

Ø     Rafinare

Obiective strategice pentru 2010:

·       Cresterea gradului de utilizare la 95%

·       Cresterea intervalului intre doua revizii programate la 5 ani

·       Reducerea pierderilor prin facle cu 50%

·       Reducerea consumului intern de combustibili de la 12% la 8%

·       Toti combustibilii produsi conform normelor UE

·       Reducerea randamentului de pacura grea de la 15% la 2%

·       Incadrarea indicilor de cost Solomon in sectorul 2 sau 3

·       Performante HSEQ la standardele grupului OMV

Ø     Marketing

 Obiective strategice pentru 2010:

·       Mentinerea volumului mediu de combustibil procesat de statiile de benzina la 4 milioane litri/an;

·       Noile locatii frecventate foarte des, noul design si calitatea imbunatatita a serviciilor reprezinta suportul pentru acoperirea de 38% a pietei totale;

·       Conceptul de Full Agency vizeaza un nivel al serviciilor mai ridicat, atat in afacerile petroliere, cat si in cele non-petroliere;

·       Investitie totala in marketing in valoare de 0,45 miliarde EUR pana in anul 2010.

·       Pana la finalul anului 2010 se vor deschide doua moderne depozite de combustibil.

Ø     Gazele Naturale  

Obiective strategice pentru 2010:

·       volumului de vanzari de gaze naturale in Romania la peste 7 miliarde metri cubi si o cota de piata de peste 35 %

·       Extinderea activitatilor in noi segmente de piata

·       Cresterea competitivitatii prin evaluarea atenta a posibilitatilor de stocare si acces la importurile de gaze naturale.

Ø     Energie

In vederea sporirii valorii gazelor naturale, conducerea companiei a hotarat extinderea lantului valoric prin dezvoltarea propriei activitati de energie electrica. Prin urmare, in octombrie 2007 a fost infiintata Divizia de Energie a Petrom, in vederea administrarii tuturor proiectelor companiei din acest domeniu.

Directiile noastre strategice:

·       Intrarea pe piata producerii de energie electrica, prin construirea unei centrale de cogenerare de 860 MW

·       Infiintarea unei organizatii puternice de comercializare si vanzari in activitatea de energie

·       Demararea activitatilor de producere a energiei din surse regenerabile

Obiective pentru 2010:

·       Pregatirea intrarii pe piata energiei in 2011, prin constructia centralei electrice de la Brazi si proiectele din domeniul energiilor din surse regenerabile

5. Rezultate operationale si financiare

Tabel  Rezultate operationale (adaptat dupa raportul anual 2009 SC Petrom SA)

Rezultate operationale

2007

2008

2009

Productie totala (mil. bep)

70,27

68,98

66,00

Productie titei si condensat (mil. tone)

4,54

4,54

4,39

Productie gaze naturale (mld. Mc)

5,75

5,55

5,27

Titei procesat (mil. tone)

5,92

6,12

5,16

Gradul de utilizare a capacitatii de rafinare (%)

74

77

65

Vanzari de produse petroliere (mil. tone)

4,71

5,21

4,82

Numarul de statii de distributie operationale

450

448

442

Numarul de angajati la sfarsitul perioadei

26.397

33.311

27.47

Tabel 3. Rezultate financiare (adaptat dupa raportul anual 2009 SC Petrom SA)

Rezultate financiare

2007

2008

2009

Cifra de afaceri neta (mil. lei)

1284

16.751

1842

EBITDA (mil. lei)

3.111

3.565

95

EBIT (mil. lei)

1.965

1.3091.197

Profit net (mil. lei)

1.778

1.022

1.368

Flux de numerar din exploatare (mil. lei)

486

4.383

657

Investitii (mil. lei)

3.82

6.404

4.145

ROACE (%)

16

7

9

Bibliografie Capitolul 2

Capitolul 3. Mediul de afaceri la Sc Petrom Sa

3.1. Mediul extern

3.1.1.

3.1. Analiza STEEP

Exista  patru  categorii de   factori,  care  influenteaza  modul   in  care intreprinderile  isi  abordeaza  activitatile. Analiza S.T.E.E.P are rolul de a analiza acesti factori:

1. Factorii socio–culturali, care  se refera la modelele de  comportament ale consumatorilor pe o anumita piata.

Petrom unul dintre principalii jucatori de pe piata petroliera autohtona condus va continua extinderea pe pietele din Ucraina, Bulgaria si Georgia pentru a-si consolida pozitia in regiune.Exista o piata de 125 de milioane de consumatori pe o raza de 700 km. In aceste conditii, Romania ar putea deveni un hub regional, tinand cont de capacitatile de rafinare mari pe care le detine.

Firmele romanesti deja au inceput sa se extinda in aceasta zona, iar Petrom doreste sa-si consolideze pozitia pe pietele din Bulgaria, Ucraina si Georgia.

Compania controleaza in prezent 12% din volumele vandute pe piata din Bulgaria.

In Ucraina, compania detine o subsidiara locala, care va asigura initial servicii de vanzare en-gros de carburanti, urmand in termen de doi ani sa opereze o retea de 200 de benzinarii. In Georgia, potrivit sursei citate, Petrom controleaza aproximativ 15% din piata de profil.

Pe piata autohtona, Petrom controleaza un procentaj de 12-13% din vanzarile de carburanti prin intermediul benzinariilor proprii si 10% prin intermediul benzinariilor administrate in sistemul partener.

 Factorii tehnologici,care vizeaza amplificarea potentialului economic al societatii.

Avand posibilitatea de a prelucra gazul metan din productia interna a Petrom, Doljchim Craiova reprezinta o unitate reprezentativa a industriei chimice romanesti, cu o insemnata pondere in producerea ingrasamintelor chimice si metanolului, atat pentru piata interna, cat si pentru export.

Doljchim are ca activitate de baza fabricarea si comercializarea de:

·       Produse anorganice de baza: amoniac, acid azotic;

·       Ingrasaminte chimice: azotat, nitrocalcar, uree (cu posibilitatea de fabricare si a ingrasamintelor lichide cu azot);

·       Produse organice de baza: metanol

In cei peste 40 de ani de activitate productiva, in relatiile cu partenerii sai de afaceri din tara si strainatate, Doljchim si-a castigat un prestigiu stabil prin profesionalism, competenta si seriozitate.

Doljchim este unicul producator de ingrasaminte chimice din S-V tarii (unde se afla o

importanta suprafata agricola din Romania) si un important producator de metanol.

Ingrasamintele produse de Combinatul Doljchim Craiova sunt cunoscute si apreciate calitativ atat pe piata interna cat si in strainatate. Cea mai mare parte a productiei de ingrasaminte, in special ureea, se comercializeaza dealtfel la export, in tarile europene si nu numai (Bulgaria, Serbia, Macedonia, Bosnia, Ungaria, Turcia, Italia, Grecia, Spania, Camerun).

Incepand cu anul 2005 s-a inceput comercializarea pe piata interna prin intermediul unei retele de distributie; obiectivul pricipal este cresterea cantitatii comercializate pe piata interna.

Ca producator de metanol, Doljchim a cunoscut o importanta crestere a cererii si vanzarilor, avand in vedere multiplele sale utilizari, printre care si fabricarea de BIODIESEL. Obiectivul principal - cresterea vanzarilor pe piata interna.

Obiectivul central al Doljchim este de a armoniza interesele diviziei noastre, salariatilor, clientilor, furnizorilor si partilor interesate

In contextul actual viziunea Doljchim, asa cum a fost enuntata de catre management, este:

In viitor Doljchim va fi un nume de referinta in economia romaneasca, lider pe piata de ingrasaminte chimice si produse organice, al carui prestigiu va fi recunoscut si pe plan international.

Aceasta declaratie exprima angajamentul Doljchim pentru o dezvoltare durabila, adica asigurarea unei cresteri economice in conditiile asumarii responsabilitatii sociale si pentru mediul inconjurator.

In prezent in Doljchim se implementeaza Sistemul Integrat de Management aprobat de Comitetul Executiv al Petrom SA.

Investitiile in Doljchim au fost in principal directionate catre modernizarea infrastructurii si a logisticii coroborate cu proiectele de mediu.

Proiectele derulate sau in curs de derulare reflecta preocuparea permanenta pentru cresterea eficientei, a sigurantei muncii precum si pentru mediul inconjurator:

 • montare aparatura pentru monitorizare on-line la toate gurile de varsare in emisar;
 • ecologizarea instalatiilor oprite
 • obtinerea autorizatiei de gospodarire a apelor
 • achizitionarea unui sistem de aerare pentru statia de epurare;
 • reducerea pulberilor la instalatia Uree;
 • executie celula pentru depozitarea deseurilor cu continut de azbest in interiorul depozitului de deseuri nepericuloase din Doljchim.


Obiective pentru viitor:

 • cresterea eficientei tuturor proceselor desfasurate in interiorul Doljchim
 • obtinerea autorizatiei IPPC;
 • cresterea cotei pe piata interna a produselor Doljchim

3. Factorii economici, care se concretizeaza intr-un sistem  de fenomene

(variabile) economice si modalitati de alocare a resurselor in societate;

Factorii economici In ansamblul lor, factorii economici formeaza mediul economic. Acesta reprezinta baza de sustinere a puterii de cumparare a purtatorilor cererii,  fiind ei utilizatori  sau consumatori finali. Pentru caracterizarea  mediului economic se pot avea in vedere: nivelul PIB-ului, structura pe ramuri a economiei nationale, nivelul  de dezvoltare  al fiecarei ramuri,  gradul de  ocupare al fortei de munca, situatia financiar – valutara a tarii, fiscalitatea, inflatia, evolutia preturilor, evolutia economiilor populatiei si solicitarilor de credite, ratele dobanzilor, evolutia si distributia veniturilor  pe  diferite categorii sociale, etc. Influenta factorilor de mediu economic se oglindeste direct sau indirect in evolutia pietei, mai concret in evolutia nivelului  si structurii ofertei  de  marfuri, in evolutia marimii  si structurii cererii, in  miscarea preturilor  si nivelul  concurentei. Aceste variabile economice, pe care specialistii in  marketing trebuie  sa le  urmareasca cu  atentie, analizate  in corelatie cu factorii demografici si culturali pot oferi elementele necesare pentru o corecta evaluare  si chiar anticipare a potentialului de piata pe care  poate  conta intreprinderea.

               4. Factorii politico-juridici, care se refera la mijloacele de control menite sa apere interesele indivizilor si societatii in ansamblu.

Factorii politico-juridici -factorii economici evidentiati mai sus se trag, de obicei, din initiativele politice menite sa imbunatateasca performantele economiei si bunastarea oamenilor, insa influenta guvernului  este resimtita  si prin legislatia introdusa.

Legislatia   care   supravegheaza   afacerile,   urmareste,   in   general,   trei obiective: protejarea consumatorilor; protejarea concurentei si protejarea societatii.

9 Mediul intern

Mediul intern se identifica cu societatea insasi, si este alcatuit din resursele: materiale, umane si financiare.

Din cadrul resurselor materiale fac parte: dotari (cladiri, echipamente, tehnologii, informatii, infrastructura), terenuri si alte resurse naturale care stau la baza proceselor de productie si prestatie. Asigurarea cu resurse materiale reprezinta prima modalitate de obtinere de avantaj competitiv.

Cladirile asigura o parte a suportului fizic de desfasurare a proceselor economice, fiind diferentiate dupa locul ocupat in aceste procese. Petrom are sediul central in Calea Dorobantilor nr. 239 si dispune de toate dotarile specifice cladirilor clasa A.

Operatiunile de explorare si productie isi au sediul in Ploiesti, Piata Eroilor nr. 1A; sediul din Ploiesti are o suprafata de 14.400 mp si beneficiaza de dotari moderne similare celor ale sediului din Bucuresti. In sediul central al Petrom isi desfasoara activitatea membrii Comitetului Executiv ai Petrom si diviziile de Comunicare, Sanatate, Siguranta si Protectia Mediului, Resurse Umane, Dezvoltare Corporativa, Juridic, Management de Risc, Trezorerie, Audit Intern, Finante si Servicii, Administrarea Proprietatii Imobiliare. Pentru viitor s-a anuntat planul de constructie a viitorului birou central al intregii companii – Petrom City. Dintr-o suprafata totala de aproximativ 200.000 mp, complexul de birouri va avea 46.000 mp dedicati spatiilor de birou iar inca aproximativ 30.000 mp vor fi construiti in subteran. Odata finalizat, Petrom City va gazdui toti angajatii Petrom de la birourile din Bucuresri si alte servicii centrale localizate in prezent in intreaga tara, realizand o unificare a 60 de puncte de lucru din Romania.

Infrastructura IT moderna este un alt punct important detinut de Petrom, unde se investeste enorm pentru modernizarea acesteia. Circa 3500 de posturi au fost echipate cu cele mai noi PC-uri, acces la internet si e-mail. In plus, au fost introduse echipamente moderne de imprimare si a fost implementat sistemul Voice Over IP; acesta imbunatateste eficienta operationala si poate reduce costurile, prin faptul ca retelele de voce si date sunt unificate intr-o singura retea. Dezvoltarea rapida a pietei de IT din Romania este reflectata prin infiintarea retelei WAN a Petrom (Wide Area Network). Un singur furnizor deserveste intreaga retea a Petrom in Romania. Astfel, se va asigura transferul rapid al datelor, intre sediul central si sucursale, in conditii de siguranta si la costuri reduse.

In ceea ce priveste transportul titeiului la rafinariile proprii, Petrom utilizeaza reteaua de conducte administrate de Conpet, operatorul de transport al titeiului.

Transportul gazelor naturale produse de Petrom se realizeaza prin intermediul Transgaz S.A., dar si prin reteaua proprie de conducte.

Transportul produselor petroliere de la rafinarii la consumatorii finali se realizeaza prin conductele administrate de Petrotrans Ploiesti (Conpet) (12%), pe cale rutiera (autovehicule specializate apartinand Petrom) (46%) si feroviara (cazane CF) (42%).

Resursele financiare ale Petrom au in vedere posibilitatile pe care le are societatea in desfasurarea relatiilor de piata la un moment dat, dar si realizarea anumitor cheltuieli in vederea atingerii unor obiective de piata.

Conform lui Bacanu (1997:75), diferentierea mediu intern -  mediu extern este relativa si astfel apare necesitatea analizarii situatiei strategice si a actiunii simultane a factorilor intern si externi. Cel mai cunoscut instrument de analiza il reprezinta asa numita analiza SWOT. Denumirea este data de initialele cuvintelor din limba engleza Strengths, Weaknesses, Opportunities si Threats.

Ca puncte forte pot fi mentionate: experienta intreprinderii in fabricarea si/sau distributia produselor sale, existenta in cadrul intreprinderii a unui comportament eficient de marketing, tehnologia avansata utilizata de intreprindere, notorietatea marcii, pozitia de lider pe piata tinta, gradul inalt de acoperire a pietei tinta, ritmul rapid de inoire si diversificare a gamei produselor oferite etc. In functie de particularitatile intreprinderii, printre slabiciuni  se inscriu: dificultatile financiare ale firmei, imaginea nefavorabila a produselor pe piata, raportul calitate/pret nesatisfacator, lipsa unei politici de marketing clare si eficiente, numarul mare de niveluri manageriale ale intreprinderii, costurile de productie mari, fluctuatiile de personal, lipsa unei forte de vanzari proprii etc.

Ca exemple de oportunitati sunt considerate: absenta unor concurenti directi in cazul lansarii pe piata a unor produse inovative, ritmul rapid de dezvoltare a pietei, politica guvernamentala care favorizeaza investitiile in anumite sectoare de activitate, potential amplu al pietei sau al segmentului tinta, existenta unui potential nevalorificat pe anumite piete externe, incheierea unor acorduri inter-tari de protejare reciproca a investitiilor.

In privinta factorilor negativi ai mediului extern, intreprinderea se poate confrunta cu urmatoarele amenintari: puterea de cumparare scazuta a consumatorilor potentiali, faza de declin a ciclului de viata al produsului pe piata tinta, adoptarea unor prevederi legislative care limiteaza sau care interzic promovarea anumitor produse „sensibile „ (produse pentru copii, produse din tutun, bauturi alcoolice, medicamente etc), instabilitatea economica si politica, penetrarea pietei de catre concurenti puternici, aparitia unor concurenti redutabili (printr-un proces de concentrare, fuziune sau achizitie), procesul inflationist din economie, cresterea cotelor de piata ale concurentilor directi etc.

Efectuarea unei analize de tip SWOT este punctul de plecare pentru formularea unor obiective adecvate situatiei intreprinderii si relatiilor sale cu mediul extern. Obiectivele si stategiile stabilite pentru orizontul de planificare vor urmari dezvoltarea punctelor forte ale firmei, inlaturarea sau corectarea punctelor slabe, exploatarea ocaziilor favorabile si evitarea sau diminuarea impactului amenintarilor mediului extern.

In urma analizei, sunt identificate urmatoarele elemente care pot ameninta dezvoltarea activitatii SC PETROM :

Ø     competitori mai puternici cu o pozitie agresiva pe piata;

Ø     scaderea pretului titeiului;

Ø     neadaptarea la cerintele economiei de piata.

Ø     structuri administrative rigide, nu foarte bine conectate intre ele;

Ø     pastrarea unei autonomii la nivelul sucursalelor, care impiedica uneori desfasurarea rentabila a activitatii;

Ø     cunoasterea insuficienta a segmentului propriu de piata si a segmentului detinut de firmele concurente, ceea ce ingreuneaza o pozitionare corecta pe piata produselor petroliere.

Strategiile de tip SO, WO, ST, WT conform analizei SWOT si care ar putea semnifica o modalitate de obtinere a obiectivelor propuse, ori a unui prag cat mai inalt in lista topurilor, sunt prezentate in figura urmatoare:

Strategii SO

-        Activitati integrate

-        EBITBA recent mare

-        Cota mare de piata.

Strategii WO

-        Surplus de personal birocratic

-        Implicarea statului inca ramane

-        Active vechi.

Strategii ST

-        Restructurare

-        Reduceri de costuri

-       

Strategii WT

-        Pret mic al titeiului pe piata internationala

-        Rezistenta la schimbare

-        Program ambitios de investitii (si necesitatile de imprumut aferente).

       Figura 3. Strategiile tip SO, WO, ST, WT

                                   Sursa:

3.1.3. Analiza concurentilor

Petrom detine pozitia de lider pe piata petroliera din Romania. Are cea mai mare cota de piata (benzine: 44,9%, motorine: 45,3%, GPL: 52,6%, conform datelor din anul) si, de asemenea, influenteaza celelalte societati in ceea ce priveste modificarea pretului, lansarea unui nou produs, acoperirea pietei de catre reteaua de distributie si intensitatea promovarii.

Pentru a-si pastra pozitia de lider, Petrom trebuie sa-si gaseasca modalitati de crestere a cererii totale, sa-si apere cota de piata actuala prin actiuni defensive si ofensive corespunzatoare si sa incerce sa-si sporeasca cota de piata, chiar daca piata ramane constanta ca marime.

Ca lider de piata, Petrom are mai multa putere de atragere de noi utilizatori, dar si de convingere a consumatorilor de a utiliza o cantitate mai mare de carburanti la fiecare ocazie de consum. In timp ce incearca sa-si extinda marimea totala a pietei, trebuie sa se apere continuu de atacurile concurentilor sai.

Pentru a-si apara pozitia pe piata este intr-o permanenta inovatie: Petrom refuza sa fie multumit de modul in care se prezinta lucrurile si determina firmele care opereaza in acest domeniu sa creeze noi produse, sa sporeasca eficienta distributiei.Concurentii sunt de obicei firme sau persoane particulare, care iti disputa aceiasi clienti sau furnizori de bunuri. Ei pot detine un anume loc si importanta pe piata, ceea ce le confera postura de: lideri, inovatori, conservatori sau timizi, concretizata intr-un comportament specific, mai ales in ceea ce priveste modalitatile de interventie pe piata si tipul de relatii practicate.

   Principalii concurenti ai Petrom in tara sunt:

-   In domeniul extractiei titeiului: unic producator;

-   In domeniul extractiei gazelor naturale: S.N. ROMGAZ Medias;

-   In domeniul rafinarii: S.C. LUKOIL PETROTEL S.A. Ploiesti, S.C. ROMPETROL RAFINARE S.A., S.C. PETROLSUB Balc, S.C. RAFO Onesti, S.C. ASTRA S.A. Ploiesti, S.C. ROMPETROL S.A. –Vega, S.C. STEAUA ROMANA.

-   In domeniul petrochimie: OLTCHIM Ramnicu Valcea, SOLVENTUL Timisoara;

-   In domeniul distributiei cu amanuntul a produselor petroliere: SHELL, MOL, LUKOIL, AGIP, ROMPETROL, RAFO Onesti si distribuitori particulari;

-   In domeniul distribuirii GPL: SHELL GAZ Romania, BUTAN GAZ Romania, RAFO Onesti si distribuitori particulari;

-   In domeniul distributiei en-gros: ROMPETROL, RAFO Onesti, LUKOIL.

Din punct de vedere al indicatorilor financiari, compania se afla pe primul loc pe piata din Romania in anul xxx. Cifra de afaceri este cu mult peste cea  a competitorilor, iar veniturile sunt mai mari decat cheltuielile, comparativ cu competitia unde veniturile sunt mai mici decat cheltuielile.

Tabel 1. Indicatori financiari in anul xxx: Petrom, Rompetrol, Lukoil (adaptare dupa: mfinante.ro)

 

Petrom

Rompetrol

Lukoil

Cifra de afaceri-lei

16750726457

5624671505

4791389361

Venituri totale-lei

19331386617

5644706526

5104319953

Cheltuieli totale-lei

17725823277

5856928903

5640935421

                                          

                                   

Modelul Porter

Petrom este o societate care stie sa recunoasca si sa raspunda in mod profitabil unor tendinte si nevoi nesatisfacute, nevoi ce vor exista mereu. La nivelul societatii, mediul este alcatuit dintr-o retea de variabile exogene carora Petrom le opune propriile sale resurse – umane, materiale si financiare.

Conform lui Bacanu (1997:42) intensitatea competitiei difera de la industrie la industrie sau de la un grup strategic la altul, in cazul in care apare o segmentare bine individualizata. Intensitatea este determinata de un numar de factori ce au fost grupati de catre M. Porter in cinci „forte”.

Figura 3.1. Modelul Porter (adaptat dupa: Porter, citat de Bacanu 1997:46)

Oval: Furnizori Oval: Consumatori


Cele cinci forte ce constituie modelul Porter:

·          noii intrati - dovedesc o mare adaptabilitate la cerintele pietei si conduc la reducerea cotei de piata a companiei

·          produsele de substitutie :producerea de masini, masinarii pe baza de curent

·          furnizorii - sunt firme si persoane particulare care asigura resursele necesare societatii in vederea indeplinirii misiunii sale, in baza unor relatii de vanzare-cumparare.

Principalii furnizori ai Petrom sunt:

-ROMGAZ S.A. Medias

-REPUBLICA S.A. Bucuresti

-PETROTUB S.A. Roman

-SILCOTUB S.A. Zalau-

-GLENCORE INTERNATIONAL A.G. –BAAR SWITZERLAND

-KRONOS WORLD WIDE Ltd. –TORTOLA B.V.I.

·              consumatorii :

- Pentru titei: sucursalele proprii de prelucrare Arpechim Pitesti si Petrobrazi Ploiesti, alte rafinarii;

-   Pentru gaze naturale: ROMGAZ S.A. Medias, PETROM GAS S.R.L., mari consumatori industriali (TERMOELECTRICA S.A., S.C. INTERAGRO S.A., CET Turceni, C.S. Resita, S.C. PETROTUB S.A., S.C. ROMAN S.A., S.C. REPUBLICA S.A., S.C. SILCOTUB S.A  Zalau);

-   Pentru carburanti si lubrifianti: sucursale proprii de distributie, societati de transport auto si naval, consumatori particulari, sectorul tertial;

-   Comercializarea produselor petroliere se realizeaza prin intermediul celor doua sucursale de prelucrare (Arpechim Pitesti si Petrobrazi Ploiesti) si al sistemului de distributie PECO;

-   Pentru produsele petrochimice: marile combinate chimice si rafinarii romanesti (OLTCHIM Ramnicu Valcea, CHIM-COMPLEX Borzesti, SINTEZA Oradea etc.);

-   La export se livreaza produse petrochimice si carburanti, in special in tarile centrale si vest-europene. De asemena, la export se asigura servicii in domeniul forajului marin, cercetarii, proiectarii, precum si asistenta tehnica.

- Referitor la clientela externa, societatea se bucura de un larg interes manifestat de o serie de firme din numeroase state ale lumii cum ar fi: Ungaria, Republica Moldova, Iugoslavia, Kazhstan, India, Ecuador, Turcia, Iran, Nigeria, Sudan.

·          nivelul de rivalitate -in domeniul comercializarii produselor petroliere, in Romania exista un sector particular bine conturat si destul de puternic. Principalii concurenti ai Petrom in tara sunt:

-In domeniul extractiei titeiului: unic producator;

-In domeniul extractiei gazelor naturale: S.N. ROMGAZ Medias;

-In domeiul rafinarii: S.C. LUKOIL PETROTEL S.A. Ploiesti, S.C. ROMPETROL RAFINARE S.A., S.C. PETROLSUB Balc, S.C. RAFO Onesti, S.C. ASTRA S.A. Ploiesti, S.C. ROMPETROL S.A. –Vega, S.C. STEAUA ROMANA.

-In domeiul petrochimie: OLTCHIM Ramnicu Valcea, SOLVENTUL Timisoara;

-In domeniul distributiei cu amanuntul a produselor petroliere: SHELL, MOL, LUKOIL, AGIP, ROMPETROL, RAFO Onesti si distribuitori particulari;

-In domeniul distribuirii GPL: SHELL GAZ Romania, BUTAN GAZ Romania, RAFO Onesti si distribuitori particulari;

-In domeniul distributiei en-gros: ROMPETROL, RAFO Onesti, LUKOIL.

 3. Mediul intern

 

3.1. Misiune

ü     Descopera, produce si proceseaza petrol si gaze si distribuie carburanti si alte produse petroliere pentru a oferi energie si mobilitate Romaniei si regiunilor invecinate;

ü      Ca parte a grupului OMV, imbina know-how-ul international cu puterea locala pentru a oferi clientilor  cele mai bune produse si servicii;

ü      Lucrul in echipa, initiativa, creativitatea, comportamentul responsabil si capacitatea de a anticipa si reactiona in mod eficient la schimbare,  transforma intr-un nume de referinta in toate domeniile  de activitate;

ü     Dezvoltarea continua si profitabila a companiei  este spre beneficiul actionarilor, clientilor, angajatilor si a economiei romanesti in general si tocmai de aceea constituie si motivatia tuturor activitatilor existente;

ü       Prin imbinarea traditiei in industria petroliera cu structura, procesele si standardele unei companii moderne, se urmareste sa stabilesca si sa dezvolte pozitia companiei Petrom drept compania cu cel mai mare succes in industria de titei si gaze;

ü      Fiind una dintre companiile cu cel mai mare succes din tara, actioneaza in mod constient fata de responsabilitatile unei companii moderne internationale, precum si fata de rolul  important al companiei in integrarea Romaniei intr-o Europa mai mare.

3. Obiective
Pozitionare

Petrom, membru al Grupului OMV, este cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei. Segmentele de afaceri ale Petrom sunt: Explorare si Productie, Rafinare si Marketing si Gaze si Energie, acestea reprezentand si activitatile de baza ale companiei, spre care ne canalizam atentia, cu scopul cresterii eficientei lor.

Obiective

 

            In conformitate cu directiile strategice, obiectivul Petrom este de a creste in continuare nivelul productivitatii si profitabilitatii, prin realizarea potentialului companiei de eficientizare si reducere a costurilor. Concomitent, compania se va  concentra pe maximizarea performantei angajatilor, in vederea consolidarii organizationale si a managementului companiei.

In activitatea de Explorare si Productie, principalul obiectiv este de a atinge potentialul maxim, prin cresterea ratelor de recuperare si minimizarea impactului declinului natural asupra productiei, in special prin intermediul proiectelor de redezvoltare a zacamintelor, precum si prin optimizarea organizationala, reducand complexitatea si integrand divizia de Servicii E&P in divizia E&P. Celelalte obiective importante in E&P sunt: continuarea activitatii de explorare a zonei de apa adanca din Marea Neagra, optimizarea livrarii gazelor si modernizarea selectiva a instalatiilor de productie. In plus, se urmareste in continuare consolidarea pozitiei pe piata din Kazahstan.

In Rafinare, compania isi va concentra eforturile in vederea optimizarii activitatii, prin modernizarea rafinariei Petrobrazi si imbunatatirea randamentului sau pentru maximizarea valorii integrate a Petrom si pentru a face posibila procesarea in totalitate a titeiului din productie autohtona. Astfel, capacitatea rafinariei Petrobrazi va fi ajustata la 4,2 mil. tone/an, urmand ca in perioada 2010-2014 sa fie efectuate investitii de aproximativ 750 mil. euro pentru proiectele de modenizare si lucrarile de mentenanta in cadrul acestei rafinarii. Pana in 2011, rafinaria Arpechim va fi operationala numai in functie de necesitati, in corelatie cu evolutia marjelor si a cererii pe piata. Ulterior, vor fi evaluate optiunile alternative privind aceasta rafinarie.

In Marketing, isi vor indrepta atentia catre armonizarea structurii organizationale in cadrul activitatilor de R&M ale Grupului Petrom conform standardelor OMV, cu scopul consolidarii pozitiei pe piata si a cresterii profitabilitatii, finalizand in acelasi timp procesul de modernizare a depozitelor de produse petroliere.

In activitatea de Gaze si Energie, se urmareste eliberarea potentialului gazelor si obtinerea unei dezvoltari durabile in domeniul energiei electrice si din surse regenerabile, concentrandu-ne pe punerea in functiune, in 2011, a centralei electrice pe gaze de la Brazi. Este vizata, de asemenea, modernizarea infrastructurii in activitatea de Gaze si dezvoltarea unei activitati bine dimensionate pe piata gazelor din tarile vecine.

 Intre timp, comapnia se va  axa pe implementarea deciziei de a inchide, inainte de sfarsitul anului 2010, activitatea secundara si neprofitabila a produselor chimice, reprezentata prin combinatul Doljchim.

 • Explorare si Productie
 • Rafinare si Marketing
 • Gaze si Energie

3.3. Cultura organizationala

            Sistemul de valori al organizatiei

           Valorile companiei: Esenta miscarii

 • Dinamica: Doreste  sa fie furnizorul principal pentru nevoile clientilor  in domeniul energiei si al mobilitatii. Considera schimbarile o oportunitate, se concentreaza pe dezvoltarea profitabila si sustinuta a companiei  si contribuie in mod activ la performanta economica a Romaniei.
 • O companie de succes:Dorim sa fim un simbol al succesului printre companiile din Romania si regiune. Aceasta inseamna ca actionam pentru o dezvoltare sustinuta si profitabila, cream valori pentru actionarii nostri, suntem partenerul preferat al clientilor nostri si angajatorul celor mai buni. Pentru a face toate acestea posibile, ne dorim sa devenim lider in standardele corporative, de afaceri, judiciare, sociale si de mediu in toate operatiunile noastre”.
 • Responsabila: gandeste si actioneaza in mod constient fata de responsabilitatea economica si cea sociala si de mediu pe termen lung, asa cum este numita de “tripla definitie” a U.N. Global Compact.
 • Europeana: Promoveaza valorile universale si toleranta in modul companiei de a actiona si de a gandi. Inteleg rolul Petrom in sprijinirea dezvoltarii Romaniei in cadrul unei Europe extinse.
 • “Esenta miscarii este promisiunea companiei. Acesta este modul de a actiona si scopul tuturor activitatilor intreprinse de societate.” Actionam in beneficiul clientilor nostri si al companiei”.

Cultura organizationala a  S.C. Petrom S.A permite obtinerea unor importante avantaje  pe planul imaginii avand in vedere prestigiul organizatiei. Vizbilitatea culturii organizationale este data de tipul cladirilor, birourilor, unitatilor de distributie, cat si prin imaginea proiectata de mesajele publicitare, sistemul de relatii publice si tot ce tine de imaginea firmei.

D         Statiile de distributie si depozitele Petrom sunt amplasate pe intreg teritoriul Romaniei, in municipii, orase si alte localitati, pe artere de circulatie rutiera, drumuri nationale, autostrazi, sosele europene in statiuni balneoclimaterice etc

            Odata cu schimbarile ce au loc in mediul economic si compania Petrom s-a redefinit prin diferentierea de concurenta prin crearea unui Manual de Identitate Vizuala ce caracterizeaza Marca firmei. Identitatea vizuala Petrom are ca fundament o serie de elemente grafice numite principii de baza.

Elementele dee baza sunt:

 • Logo-ul
 • Sloganul
 • Certificarea
 • Culorile logo-ului
 • Culorile de baza folosite in comunicarea vizuala
 • Tipografia
 • Elementul grafic 'Blue Motion'

3.4. Analiza lantului valorii

 

Explorare si productie

In 2009, rata de inlocuire a rezervelor in Romania a fost mentinuta cu succes la un nivel putin peste 70%,indeplinind astfel obiectivul stabilit pentru anul 2010 inca din 2008, respectiv 2009. In pofida constragerilorde ordin investitional si a scaderii cererii de gaze in 2009, am reusit sa compensam partial declinul natural al productiei, in special datorita punerii in productie a sondelor offshore Delta 6 si Lebada Vest 4 si efectuarii a aproximativ 900 de interventii in sondele de titei si gaze.

La sfarsitul lunii decembrie 2009,rezervele dovedite din Romania erau de 823 mil. bep. In pofida scaderii productiei in 2009, costurile interne de productie exprimate in RON/bep au fost cu 2% mai mici, comparativ cu 2008, datorita managementului strict al costurilor si integrarii cu succes a Diviziei de Servicii E&P.

 

Rafinare si marketing

Vanzarile totale din Marketing au fost de 4.823 mii tone, cu 7% sub nivelul din 2008, din cauzascaderii exporturilor, ca rezultat al optimizarii operatiunilor in rafinare, in contextul mediului economic nefavorabil.Vanzarile de produse „albe” pe piata interna au fost cu 3% peste nivelul vanzarilor din 2008, datorita modernizarii retelei de benzinarii, precum si a imbunatatirii managementului acestora.

Vanzarile interne de benzina au crescut cu 11% in comparatie cu 2008, iar vanzarile interne de motorina s-au situat la aproximativ acelasi nivel ca in 2008, in timp ce vanzarile de kerosen au scazut cu 6%. In pofida stagnarii economice si a scaderii cu 30% a inmatricularilor de masini noi in Romania in 2009, vanzarile cu amanuntul ale Petrom au crescut cu 12%, comparativ cu 2008, pana la 177 mil. litri.

Prin urmare, cota de piata din sectorul vanzarilor cu amanuntul a ajuns la 40%, fata de 36% in 2008. Investitiile sustinute in modernizarea statiilor de distributie, efectuate intre anii 2006 si 2008, ne-au asigurat o retea optima, ce ne-a ajutat sa obtinem rezultate bune chiar si in contextul economic nefavorabil.

Vanzarile comerciale interne au insumat 1.981 mii tone, situandu-se la acelasi nivel ca in 2008, in timp ce vanzarile de pacura pe piata interna au crescut cu 65%, comparativ cu 2008, ca efect al crizei ruso-ucrainene pe piata gazelor naturale

de la inceputul anului 2009, care a constrans centralele electrice sa functioneze cu pacura ca substitut pentru gaz.

Cantitatile exportate au fost cu 35% mai scazute comparativ cu 2008, ca urmare a scaderii exporturilor de pacura, motorina si benzina. In 2009, cifra de afaceri obtinuta din comercializarea produselor complementare a crescut cu 9% fata de anul anterior (2008: 463 mil. lei), datorita optimizarii portofoliului de produse si a procesului de achizitie. Un alt factor important a fost noua facilitate acordata clientilor nostri, de a putea cumpara produse complementare pe baza cardului Petrom; anterior, cardul Petrom putea fi utilizat doar pentru achizitionarea de combustibil.

 

Gaze si energie

            Grupul Petrom si-a mentinut prezenta puternica in toate sectoarele pietei gazelor naturale, avand o cota de piata de aproximativ 40%. Scaderea vanzarilor de gaze s-a situat sub media inregistrata la nivel de tara. Divizia Gaze a Petrom S.A., infiintata in 2006, si-a consolidat cu succes pozitia pe piata gazelor din Romania, orientandu-se catre clienti, precum companiile mari de distributie si producatorii de energie electrica cu capital de stat, in timp ce Petrom Gas S.R.L., companie afiliata,

detinuta integral de Petrom S.A., a deservit piata  consumatorilor finali - producatori de energie electrica si termica si sectorul industrial.

Impreuna cu Petrom Distributie Gaze S.R.L. - o retea mica de distributie a gazelor, care in 2007 a fost separata si concentrata intr-o companie detinuta integral de Petrom -, Grupul Petrom a reusit sa deserveasca toate segmentele pietei, de la micii consumatori casnici pana la consumatorii mari.

3.5. Analiza produselor si serviciilor

MODELUL BOLTING CONSULTING GROUP (BCG)

           Modelul BCG de analiza a portofoliului are la baza matricea rata de crestere a  pietei - cota de piata, fiind formata din patru cadrane (fiecare activitate sau cuplu produs/piata va fi reprezentat printr-un simbol grafic de marime proportionala cu cifra de afaceri realizata):

§        domeniul dileme - produse aflate, de regula, la inceputul vietii co­merciale (sunt lansate recent pe piata), caracterizate printr-o cota de piata si o   rentabilitate scazuta, necesar sporit de resurse finan­ci­are, insa o rata de crestere ridicata (o perspectiva favorabila);

§        domeniul vedete - produse cu o puternica rata de crestere si o cota de piata ridicata, cele mai promitatoare si atractive marci ale firmei;

§        domeniul vaca de muls - cele mai rentabile pe termen scurt (se ca­rac­terizeaza printr-o crestere scazuta, dar o cota ridicata de piata);

§        domeniul pietre de moara - produse cu o competitivitate slaba, in legatura cu care firma trebuie sa ia o decizie: le imbunatateste (le relanseaza) sau le elimina din portofoliu.

 

Analiza produsului

              

Produsele fabricate in cadrul sucursalelor S.C. PETROM S.A. sunt structurate pe urmatoarele categorii:

 1. produse petroliere
 2. produse petrochimice si speciale
 3. produse diverse

Indicatorii de rentabilitate au inregistrat imbunatatiri substantiale in anul 2005, situandu-se peste media marilor companii mondiale din sector. Volumul vanzarilor in 2006 din sectorul de marketing au crescut cu 8,3%, la 5,46 milioane tone. Vanzarile la carburanti au urcat cu 14%, pana la 3,91 milioane tone. Vanzarile la benzina au fost mai mari in special la export, iar in cazul motorinei, pe piata interna.                                                              

      De  asemenea  indicatorii  de  lichiditate  se  situeaza  la  valori  ridicate,  astfel  incat  compania  nu  intampina probleme legate de incapacitate de plata a datoriilor pe termen scurt. In ultimii doi ani de activitate se poate observa o mai buna gestionare a stocurilor ceea ce a dus la diminuarea nevoii de fond de rulment.

    Figura 3.3. Cotele de piata ale companiilor din sectorul de distributie

                          Adaptare dupa : www.financiarul.ro

Pentru a intocmi o analiza de portofoliu vom prezenta matricea Boston Consulting Group (BCG) pe sectorul de produse petroliere.

Text Box: 14 % Text Box: +Text Box: -

                 DILEME:

·   Text Box: Volumul vanzarilorEuro Diesel 5 / OMV Premium Diesel

·   TOP Euro Diesel 4 / OMV Sprint Diesel

·  Benzina OMV Carrera 100

VEDETE:

·   Text Box: Nevoi financiareBenzina Premium 95 neetilata

·   Benzina OMV Carrera 100

·   GPL Auto

·   OMV Sprint Diesel

              PUNCTE MOARTE:

·   Benzina COR 90 (cu plumb)

·  Benzina COR 92 (cu plumb)

VACI DE MULS:

·   Motorina Euro-Diesel ( EN 590/350 ppm) 

·   Benzina ECO Premium 95

·   Benzina OMV Carrera 95

Text Box: 0 %                                              

                                             Figura 3.4. Matricea BCG                                       

                                                          Adapatare dupa: Bacanu

           Produsele cu cea mai mare rata de crestere a pietei si pozitie pe piata fiind cunoscute si apreciate sunt benzina premium 95 neetilata, benzina OMV Carrera 100, GPL Auto, OMV Sprint Diesel , ele fiind vedetele. 

         Produsele ce au si ele o rata de crestere a pietei, dar pozitia lor pe piata scade , ele nemaifiind considerate o noutate gasindu-se intr-o perioada de maturitate a ciclului de viata sunt motorina Euro-Diesel, benzina ECO premium 95 benzina OMV Carrera 95 ele fiind vaci de muls.                   

         Produsele nou introduse pe piata la care le urmarim evolutia, aflandu-se in faza de initiere, prezentand un risc mare, le-am considerat dileme neputand intui evolutia lor, gradul lor de acceptare pe piata.                                               Punctele moarte sunt: benzina COR 90 si Benzina COR 92, datorita gradului mic de acceptare pe piata privind respectarea normelor de poluare impuse de Uniunea Europeana, dar si aparitiei vehiculelor EURO.

3.6. Organigrama si structura de management

Guvernanta Corporativa Petrom are la baza o structura formata din 3 niveluri:

1.     Adunarea Generala a Actionarilor

2.     Consiliul de Administratie

3.     Comitetul Executiv

Adunarea Generala a Actionarilor alege Consiliul de Administratie pentru o perioada de maximum 4 ani.

Consiliul de Administratie este responsabil pentru conducerea companiei si pentru supravegherea conducerii curente  realizate de Comitetul Director.

Comitetul Executiv administreaza activitatea curenta a companiei si supervizeaza administrarea Companiilor Grupului.

Adunarea Generala a Actionarilor este organul suprem de conducere al societatii, care decide asupra activitatii acesteia si asupra politicii ei comerciale si economice. Adunarile Generale sunt ordinare si extraordinare.

Organization Chart

                                    Figura 3.5. Adunarea generala a actionarilor

                                              Adapatare dupa  www.petrom.ro

3.7.Responsabilitatea sociala

Responsabilitatea sociala corporatista (CSR) este parte integranta a strategiei Petrom. Mai mult chiar, angajamentul nostru pentru CSR marcheaza schimbarea atat a modului in care corporatiile conduc afacerile, cat si a modului in care societatea se orienteaza spre un viitor trainic. De aceea initiem si sprijinim proiecte care nu numai ca aduc rezultate durabile ci, mai mult, promoveaza o anumita atitudine. In primul rand ne straduim sa-l facem pe fiecare angajat constient de responsabilitatea sociala pe care o are si sa intensificam practica de afaceri prin consolidarea conducerii corporatiste, dar, fiind cea mai mare companie romaneasca, ne-am luat si angajamentul de a ne implica activ in viata comunitatii si a societatii.

Responsabilitatea sociala corporatista nu are de-a face cu optimizarea pe termen scurt versus orientarea spre valori pe termen lung. Cresterea economica durabila este la fel de importanta pentru noi cum este protectia mediului, siguranta angajatilor, a clientilor si a partenerilor nostri, standardele etice ridicate in afacere sau dezvoltarea comunitatilor locale. Toate acestea se bazeaza pe cei 5 piloni CSR: Angajatii Petrom, Educatie si Sport, Protectia mediului, Calitate si Comunitatile locale. Acesti piloni fac parte din viziunea si din angajamentul nostru atat pentru generatiile prezente, cat si pentru cele viitoare. Dam dovada de „Respect pentru viitor”, care este si denumirea platformei noastre CSR.

3.3. Analiza Swot

Efectuarea unei analize de tip SWOT este punctul de plecare pentru formularea unor obiective adecvate situatiei intreprinderii si relatiilor sale cu mediul extern. Obiectivele si stategiile stabilite pentru orizontul de planificare vor urmari dezvoltarea punctelor forte ale firmei, inlaturarea sau corectarea punctelor slabe, exploatarea ocaziilor favorabile si evitarea sau diminuarea impactului amenintarilor mediului extern.

Voi evidentia punctele forte, punctele slabe, amenintarile si oportunitatile pentru   fiecare domeniu:

Puncte forte

Puncte slabe

 - indicatori foarte buni de profitabilitate si 

     rentabilitate;

 - rezultate financiare in crestere considerabila;

 - echilibru financiar stabil in ultimii ani si, 

     mai mult, imbunatatit in primul semestru 

     din 2006;                                                         

 - lichiditate si solvabilitate peste nivel optim;

 - cota ridicata de piata, Petrom este nu numai 

    cea mai mare companie petroliera din   

    Romania ci una dintre cele mai mari din    

     regiune;

 - calitatea produselor oferite;

 - rezerve mari de titei si capacitate ridicata de rafinare, la ambele capitole detinand mai  

    mult de jumatate din intreg grupul OMV;

 - personal calificat.

- indicatorii de evaluare a actiunilor (PER, 

   P/Bv) mai putin favorabili decat la  alte

   companii petroliere din regiune;

- consum energetic mare in rafinarii, ceea ce 

   face necesare investitii serioase pentru 

   cresterea marjelor de rafinare.

Oportunitati

Amenintari

- descoperirea de noi campuri petroliere in 

   zona Marii Caspice, titeiul caspic avand 

   marje mai bune de exploatare;                       - extinderea retelei de distributie in afara 

   granitelor tarii.

- oscilatiile mari pe piata petrolului;

- eventuale conflicte in zona Marii Caspice.

                          Figura 3.6. Strategiile tip SWOT

                                        Adaptare dupa

Misiunea managementului de Resurse Umane este de a asigura organizatiei angajati capabili si motivati, oferind astfel suport in atingerea obiectivelor strategice. Managementul resurselor ucompanieimane are o organizare matriceala, cu rolul de a sustine cresterea eficienta si profitabila a companiei.

Resursele umane: impartite pe 3 nivele:

 • Managementul Corporativ al Resurselor Umane;
 • Resurse Umane la nivel Divizional;
 • Suport pentru Managementul Resurselor Umane 

                          

                   Figura 3.7.  Managementul corporativ al Resurselor Umane

                                Sursa: Raportul Anual 2009 Sc Petrom sa

            Voi evidentia punctele forte, punctele slabe, amenintarile si oportunitatile in cadrul departamentului de Resurse Umane:

                               Tabel  ANALIZA RESURSELOR UMANE

PUNCTE FORTE

PUNCTE SLABE

Ø      personal bine pregatit;

Ø      calificarea, recalificarea, policalificarea, personalului care necesita acest lucru;

Ø      salarizare conform pregatirii si performantelor;

Ø      cultura organizationala greu de schimbat;

Ø      nivel al personalului ridicat;

Ø      costuri ridicate in acest domeniu;

Ø      comunicarea greoaie;

OPORTUNITATI

AMENINTARI

Ø      alocarea de fonduri de la guvern pentru sprijinea si reorientarea profesionala a personalului disponibilizat;

Ø      pierderea personalului capabil in favoarea concurentilor;

              Adapare dupa:

Bibliografie capitolul 3: • Bacanu, Bogdan – Marketing strategic, Editura Teora, Bucuresti, 1997
 • Foris, T., Managementul resurselor umane. Editura Infomarket, Brasov, 2007
 • Lefter, V., Nica, E., Fundamente ale managementului resurselor umane. Editura Economica, Bucuresti, 2007

·       Manolescu, A., Managementul resurselor umane. Editura Economica, Bucuresti, 2003.

            

   Cap 4  Metode de prognoza

In acest capitol voi prezenta diferenta de strategii si obiective ale companiei Petrom inainte de privatizare si dupa privatizare.

Dupa privatizare, odata cu  anul 2005, s-au produs schimbari semnificative pentru imbunatatirea proceselor si eficientizarea tuturor activitatilor, a fost considerat un an crucial pentru Petrom. Astfel, in cadrul companiei a avut loc un proces de centralizare a diviziilor Explorare & Productie, Marketing, Financiar & IT, proces care continua. De asemenea, a fost revizuit portofoliul proiectelor, s-a introdus un sistem de management bazat pe performanta, a fost redefinita structura organizationala, toate aceste schimbari fiind realizate in baza unui dialog permanent cu sindicatele.

4.1. Managementul Resurselor Umane pana la privatizare(pana in 2005).

Petrom a continuat si in 2004 aplicarea politicii in domeniul resurselor umane. Numarul de personal inregistrat la sfarsitul lui 2004 respecta cifrele estimate in programul de restructurare pentru aceasta perioada si este unul dintre obiectivele clar definite in strategia Petrom.

Ca urmare a modificarilor survenite in legislatia muncii si in vederea reglementarii unor probleme rezultate in urma acestora au fost modificate si completate anumite articole ale Contractului Colectiv de Munca prin negocieri purtate intre reprezentantii Petrom si cei ai FSLI Petrom.

Tabel 4.1.Evolutia personalului pe sectoare de activitate(2002-2004)

Activitate

2002

2003

2004

Explorare si Productie

33268

32668

26473

Refinare

11797

9075

8.962

Distributie

14070

13635

13276

Transport

579

716

734

Sediu

745

600

565

TOTAL

60459

56694

50011

                    Adaptare dupa:

Numarul de angajati din cadrul activitatii de explorare si productie a scazut, fata de anul 2003 cu 19%, aceasta reprezentand 93% din reducerea neta de personal aferent anului 2004. Aceasta reducere s-a datorat in principal externalizarii activitatilor de intretinere si reparatii in 7 sucursale din segmentul E&P (5.661 de salariai).

Scaderea numarului de angajati din segmentul Marketing cu 3%, in comparatie cu 2003, se datoreaza atat transferului parcului auto existent in sucursalele Peco catre Transpeco, o sucursala specializata in activitatea de transport, cat si plecarii unor angajati din cadrul companiei.

Majoritatea angajatilor companiei au absolvit scoala generala ca nivel maxim de pregatire (73%). In 2004, absolventii de universitate au reprezentat 15% din angajatii companiei, in timp ce absolventii cu studii medii 12%.

Programul de restructurare a modificat structura angajatilor in functie de nivelul de educatie, in special in ceea ce priveste categoria absolventilor de scoala generala care a inregistrat o scadere de 5.4% in 2004, in special din cauza externalizarii activitatilor auxiliare (intretinere, reparatii si transport).

Externalizarea a condus, de asemenea, si la modificarea structurii personalului pe categorii profesionale determinand o reducere semnificativa a numarului de muncitori.

Structura personalului in functie de varsta s-a schimbat in decursul ultimilor ani, in special in ceea ce priveste personalul cu varste peste 50 de ani.

Varsta medie a angajatilor companiei s-a mentinut in jurul varstei de 37 ani cu toate ca numarul de angajati a scazut continuu in ultimii 3 ani.

2001

2002

2003

2004

Sub 30 de ani

16184

16083

13528

13212

Intre 30-40 de ani

26902

26705

23882

21770

Intre 40-50 de ani

25015

25082

18017

16894

Intre 50-60 de ani

9745

9385

5002

4790

Peste 60 de ani

163

107

30

28

TOTAL

78012

77362

60459

56694

                 

                           Figura 4.1. Structura angajatilor pe categorii de varsta

                                         Sursa: Rapotul Anual 2004 Petrom

Pregatirea profesionala a angajatilor se realizeaza fie in cadrul companiei, fiei n colaborare cu institutii educationale deprofil de stat (licee de Petrol si Gaze, Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti), sau, in cazul angajatilor administrativi, de diverse institutii particulare.

Cifrele pentru 2004 arata ca 17.163 angajati au beneficiat de pregatire 34% din forta de munca, in comparatie cu 2003,cand numarul acestora era de 12% din total, in vederea calificarii continue a angajatilor companiei.

Recrutrea personalului are loc atat in cadrul firmei cat si din exteriorul acesteia, mai nou se pune accentul pe recrutarea tinerilor absolventi.

            Printre modalitatile de angajare se regasesc: interviul, perioade de probe, pratica, experienta in domeniu, etc.

Pregatirea profesionala a angajatilor se realizeaza fie in cadrul companiei, fie in colaborare cu institutii educationale de profil de stat (licee de Petrol si Gaze, Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti), sau, in cazul angajatilor administrativi, de diverse institutii particulare.

Cifrele pentru 2004 arata ca 17.163 angajati au beneficiat de pregatire, 34% din forta de munca, in comparatie cu 2003,cand numarul acestora era de 12% din total, in vederea calificarii continue a angajatilor companiei.

2001

2002

2003

2004

Studii superioare

8835

8750

8759

8649

Studii medii

7018

6987

8830

7985

Pregatire generala

62159

61625

42870

16894

Intre 50-60 de ani

9745

9385

5002

40060

TOTAL

78012

77362

60459

56694

   

 Figura 4. Structura personalului in functie de gradul de pregatire profesionala

                                      Sursa: Raportul anual 2004 Petrom

Unul din obiectivele majore la acel moment il reprezenta finalizarea negocierii Contractului Colectiv de Munca, a planului social si dezvoltare a structurilor pentru asistenta de plasament.

Prin urmare, introducerea unui nou sistem salarial pentru management, dezvoltarea unei organizari a instruirilor si a unei filosofii moderne privind resursele umane, modificarea contractelor de munca dupa standardele vestice si dezvoltarea unor programe de lucru reprezentau inainte de privatizare ,o prioritate.

In concluzie pana la data privatizarii compania a avut ca obiective eficientizarea necesarului de personal, instruirea acestuia  prin schimburi de experienta, studii si cercetari aprofundate, intalniri de afaceri,training-uri, intinerirea personalului prin noi recrutati a proaspetilor absolventi.

4. Managementul Resurselor Umane dupa privatizare (incepand cu 2005)

Resursele Umane joaca un rol proactiv,avand ca principala responsabilitate oferirea suportului necesar implementarii noii structuri organizationale. In aceasta privinta toate eforturile au fost directionate catre asigurarea unei tranzitii usoare catre noua structura a companiei.

Resursele Umane au aplicat o noua abordare de lucru prin care aceasta activitate a fost introdusa la nivel de segmente, respectiv E&P, Rafinare si Marketing.

Organizarea RU a fost sustinuta de o echipa de consultanta rezultand o cooperare care a permis o mai buna abordare a provocarilor procesului de reorganizare si a definirii pasilor care vor fi urmati in vederea atingerii standardelor internationale.

Politici si proceduri de lucru noi au fost definite si implementate la nivel general in intreaga companie, cum ar fi Politica de Relocare,Procedurile pentru Fisele de Post, etc.

Managementul Performantei – Sistemul de Performanta si Dezvoltare (PDS) – a fost pregatit intens pentru lansare in 2008. Acesta este un instrument strategic de imbunatatire a eficacitatii individuale si organizaționale, pentru indeplinirea obiectivelor companiei si a rezultatelor asteptate.

Planificarea Succesiunii in Cariera (CSP) – a fost aliniata complet la cerintele Grupului OMV. Obiectivele strategice vizeaza generarea de cunostinte, identificarea talentelor si dezvoltarea potentialului acestora in intreg Grupul OMV si contribuie la cresterea atractivitații Petrom ca “angajator de elita”, prin oferirea de oportunitati in dezvoltarea carierei.

Modelul de Cariera – este un model de competente implementat in Petrom Solutions, Explorare și Productie, și Marketing și Rafinare care identifica abilitatile soft si tehnice, competente standard de baza pentru realizarea cu succes a sarcinilor specifice fiecarui loc de munca.

                                                                                                                                   

Evolutia personalului pe sectoare de activitate, 2005-2009

Activitate

2005

2006

2007

2008

2009

Explorare si Productie (E&P)

2598

18.604

16.52

25.356

21.058

Rafinare

6.492

4.893

4.001

3.05

406

Marketing

1285

6.465

3.001

243

1.474

Doljchim

1.588

1.534

1.313

1.124

977

Gaze si Energie

 

21

18

32

60

Petrom Solutions

 

670

939

1046

1053

Nivel corporativ

583

650

605

460

442

TOTAL

43.546

3837

26.397

33.311

27.47

Compania Petrom, controlata de grupul austriac OMV, va continua disponibilizarile si in 2010, fara a preciza un numar exact de angajati care urmeaza sa fie concediati, a declarat miercuri directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

Compania continua disponibilizarile si in 2009. Este in derulare un program de disponibilizari inceput in urma cu cativa ani care continua si care va continua si anul viitor. O criza economica poate cere managementului unei companii o crestere a numarului de disponibilizari. Insa aici este vorba de o cerinta a pietei.

Aceasta a mai spus ca Petrom nu a stabilit numarul exact de functii ce urmeaza a fi disponibilizate, dar ca acest lucru il vor discuta cu sindicatele inainte.
Petrom urma sa inceapa la 1 februarie 2009 sa disponibilizeze 3.000 angajati la nivel national, potrivit Agentiei Judeteane pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova.
Compania avea, la sfarsitul lunii septembrie 2009, un numar de 27.470 angajati.

Bibliografie Capitolul 4

·       Raportul anual Petrom 2004

·       Raportul anual Petrom 2007

·       Raportul anual Petrom 2009

·       www.petrom.ro


loading...Document Info


Accesari: 4589
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )