Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




























9 metode contraceptive

Resurse umane


9 metode contraceptive

Pilula combinată Pilula monohormonală Contraceptive injectabile Dispozitivul intrauterin Prezervativul Spermicide Diafragma Metode naturale Sterilizarea chirurgicală voluntară



Dreptul la sănătate este unul dintre drepturile fundamentale ale omului. Acest drept se referă si la sănătatea reproducerii. Planificarea familială înseamnă să alegi momentul potrivit pentru a avea copii precum si numărul lor. Folosirea unei metode contraceptive vă dă această libertate.
Asigurându-vă că folositi o metoda contraceptivă convenabilă si eficientă, veti fi relaxati si mai fericiti în relatiile sexuale. Când vă veti hotărîaveti un copil, acel copil va fi dorit, asteptat si iubit.

Mijloacele contraceptive nu urmăresc altceva decatimpiedice intalnirea dintre spermatozoid si ovul sau să determine modificări ale invelisului uterului pentru a nu fixa sarcina. Acest lucru se poate face in mai multe moduri. Indiferent de metoda aleasă, aceasta trebuie folosită corect si cu regularitate. Sarcina apare dacă, in urma unui contact sexual, un spermatozoid eliberat prin ejaculare fecundează un ovul.

Metodele contraceptive impiedică aparitia sau dezvoltarea unei sarcini. Acest articol descrie metodele contraceptive, avantajele si dezavantajele lor. Alegerea unei metode trebuie să se faca cu ajutorul informatiilor corecte si nu pe baza zvonurilor. La Cabinetele de Planificare Familială veti obtine sprijinul necesar.

  Retineti că o sarcină poate să apară chiar dacă: - contactul sexual are loc in timpul menstruatiei; - alegeti o anumită pozitie in timpul actului sexual; - este primul contact sexual; - este un contact sexual unic; - ejacularea nu s-a produs in interiorul vaginului, ci in zonele organelor genitale externe; - femeia nu are orgasm.

CONTRACEPTIA CA URGENTA este o metodă care se foloseste doar pentru a preveni aparitia unei sarcini, ca urmare a unui contact sexual neprotejat. Este eficiantă numai in cel mult 72 de ore după contactul sexual. Nu se foloseste ca metodă contraceptivă. Nu protejează impotriva bolilor cu transmitere sexuală, inclusiv SIDA.

PILULA COMBINATA Este o combinatie de mici cantitati de estrogen si progestagen. Eficientă: 98-99%, in cazul folosirii corecte.

Cum actionează: Impiedică eliberarea ovulelor si modifica invelisul intern al uterului, care devine neospitalier pentru ovulul fecundat.

Avantaje: Este metoda reversibilă cea mai eficientă, usor de administrat; nu afectează dorinta sexuală; diminuează durerile din timpul menstruatiei, reduce cantitativ mentruatia si reglează ciclul menstrual; diminuează riscurile anemiei; diminuează starea de disconfort premenstrual; reduce riscul afectiunilor benigne ale sanului; contribuie la diminuarea aparitiei cancerului uterin si a cancerului ovarian; protejează impotriva afectiunilor inflamatorii pelviene; nu intervine in desfasurarea actului sexual.

Dezavantaje: Eficienta depinde de corectitudinea folosirii; nu este recomandată femeilor care prezintă factori de risc cardio-vascular; pot aparea efecte secundare minore, precum dureri de cap, cresteri in greutate, mici sangerări la inceputul administrarii; nu sunt recomandate femeilor peste 35 de ani, fumătoare; interferă cu unele tratamente medicamentoase; nu protejează impotriva bolilor cu transmisie sexuală, inclusiv SIDA.

Observatii Se recomandă supravegherea medicală, de preferat la un Cabinet de Planificare Familială.

PILULA MONOHORMONALA
Este o pilulă ce contine numai progestageni.
Eficientă: 96-98%, in cazul folosirii corecte.

Cum actionează: Administrarea zilnică la aceeasi oră creează in uter modificări ce blochează pătrunderea spermatozoizilor si posibilitatea mentinerii unei sarcini.

Avantaje: Este usor de folosit, este o metodă reversibilă; poate fi folosită si de femeile care alăpteză; poate fi folosită de femeile care nu pot folosi pilula combinată; nu intervine in desfăsurarea actului sexual.

Dezavantaje: Eficienta depinde de corectitudinea folosirii; afectează regularitatea ciclului menstrual; creste frecventa sangerărilor intermenstruale; poate creste riscul aparitiei sarcinilor extrauterine; nu protejează impotriva bolilor cu transmitere sexuală, inclusiv SIDA.

Observatii Se recomandă supravegherea medicală, de preferat la un Cabinet de Planificare Familială.

CONTRACEPTIVE INJECTABILE
Sunt produse cu continut hormonal, administrate sub formă de injectii.
Eficienta:

Cum actioneaza: Ca si alte metode hormonale, opresc ovulatia. Se injecteaza intramuscular. Din muschi se elibereaza lent si constant in organism.

Avantaje: Este una din cele mai eficiente metode contraceptive; o injectie confera o protectie de 8 pana la 12 saptamani; esre reversibila; poate fi folosita de femeile care alapteaza.

Dezavantaje: Perturba ciclul menstrual; sangerari neregulate sa chiar absente; este necesara o perioada mai lunga de timp pentru reluarea fertilitatii; nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv SIDA.

Observatii Se recomanda supravegherea medicala, de preferat la un Cabinet de Planificare Familiala.

DISPOZITIVUL INTRAUTERIN (STERILETUL)
Este un mic dispozitiv ce se introduce in cavitatea uterina. Poate fi de diverse tipuri.
Eficienta: 97-99%, pana la 10 ani, in functie de tip.

Cum actioneaza: Impiedica fixarea ovulului fecundat.

Avantaje: Este eficient; este o metoda reversibila; eficienta incepe imediat dupa insertie; nu intervine in desfasurarea actului sexual.

Dezavantaje: Imediat dupa insertie, menstruatiile pot fi mai abundente; ocazional, poate fi expulzat; in general, nu sunt recomandate pentru femeile care nu au copii; nu protejeaza impotriva bolilor cu transmisie sexuala, inclusiv SIDA.

Observatii Dispozitivul este introdus de un medic specialist. Femeile pot controla prezenta steriletului prin verificarea firelor acestuia. Se recomanda supravegherea medicala, de preferat la un Cabinet de Planificare Familiala.

PREZERVATIVUL
Este o invelitoare in forma de sac, ce se aplica pe penis.
Eficienta:

Cum actioneaza: Colecteaza sperma, impiedicand contactul spermatozoizilor cu ovulul.

Avantaje: Este usor accesibil, usor de folosit si nu necesita supraveghere medicala; nu are efecte secundare; este foarte eficient, daca este utilizat cu atentie; barbatul poate sa isi asume responsabilitatea contraceptiei; este singura metoda care protejeaza ambii parteneri impotriva bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv SIDA.

Dezavantaje: Necesita o folosire atenta pentru a fi eficient; intervine in desfasurarea actului sexual; necesita aprovozionare prealabila.

Observatii Se intrebuinteaza o singura data. Trebuie pus inainte ca penisul sa atinga vreo parte din zona genitala a femeii.

SPERMICIDE
Sunt substante chimice care pot fi gasite sub forma de tablete, spumante, creme, geluri, supozitoare, ovule, foite, care se introduc in vagin.
Eficienta:

Cum actioneaza: Imobilizeaza sau distrug spermatozoizii.

Avantaje: Nu  prezinta efecte secundare; larg disponibile si usor de folosit; ajuta la lubrefierea locala.



Dezavantaje: Folosite ca singura metoda contraceptiva, au o eficienta mai redusa decat alte metode; posibil sensibilitate. iritatie sau alergie.

Observatii Nu se recomanda folosirea lor ca unica metoda contraceptiva. Eficienta lor creste prin folosirea impreuna cu o metoda de bariera: prezervativ sau diafragma.

DIAFRAGMA
Este o membrana de cauciuc.
Eficienta: 85%, in cazul unei utilizari corecte

Cum actioneaza: Ca o bariera ce impiedica spermatozoizii sa ajunga la ovul.

Avantaje: Este foarte eficienta daca este utilizata corect, in combinatie cu spermicide; poate fi introdusa inaintea actului sexual astfel incat nu influenteaza desfasurarea lui; poate conferi protectie impotriva unor boli ale colului uterin.

Dezavantaje: Necesita atentie in folosire pentru a fi eficienta; este nevoie de consult medical pentru stabilirea dimensiunilor potrivite; trebuie pastrata timp de 6 ore dupa contactul sexual.

Observatii Se foloseste cu spermicide sub forma de crema sau gel. Pentru o folosire corecta se recomanda pastrarea in vagin 6 ore dupa actul sexual.

METODE NATURALE
Sunt metode de identificare a perioadelor fertile ale ciclului menstrual.
Eficienta: 65-80% si chiar peste

Cum actioneaza: Ajuta cuplurile sa identifice perioada fertila pentru a evita contactul sexual in acel interval de timp. Identificarea perioadei fertile se face in diferite moduri: pe baza calendarului, inregistrarea modificarilor mucusului cervical, masurarea temperaturii bazale sau a asocierii lor.

Avantaje: Nu exista efecte secundare; partenerii impart responsabilitatea de planificare a familiei; sunt foarte ieftine; pot fi folosite si pentru planificarea aparitiei unei sarcini.

Dezavantaje: Este nevoie de multa atentie, intelegere si acord din partea ambilor partenerii; este necesara o inregistrare atenta a datelor; dificil de practicat cand ciclul este neregulat; nu previne bolile cu transmitere sexuala, inclusiv SIDA.

Observatii Necesita o perioada de invatare si exersare.

STERILIZAREA CHIRURGICALA VOLUNTARA
Este o metoda chirurgicala de intrerupere a fertilitatii la cererea femeii sau a barbatului.
Eficienta:

Cum actioneaza: La femei: blocarea trompelor (legarea trompelor) uterine.  La barbati: blocarea canalelor prin care circula spermatozoizii (vasectomie). Face imposibila intalnirea ovulelor cu spermatozoizii.

Avantaje: Este foarte eficienta; nu are efecte secundare; este o metoda definitiva.

Dezavantaje: In cazul in care se doreste revenirea la fertilitate, acest lucru este foarte greu de realizat.

Observatii Nu modifica dorinta, sensibilitatea si performanta sexuala, atat pentru femei, cat si pentru barbati, sanatatea nu este modificata. Fiind o metoda definitiva, va trebui sa fiti siguri de decizia luata.

Daca nu doriti o sarcina, nu va lasati pe seama intamplarii. Folosind o metoda moderna de contraceptie, evitati aparitia unei sarcini nedorite !





Document Info


Accesari: 1972
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )