Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




























Alvar Aalto (1898-1976)

Arhitectura constructii


Alvar Aalto (1898-1976)

"Frumusetea este armonia formei si a scopului pentru care este creat un obiect." (Alvar Aalto, 1928)



Arhitect si designer finlandez, Alvar Aalto a creat primele piese de mobilier chiar inainte de a deveni arhitect efectiv. Dupa absolvirea studiilor, designul de produs devine esential pentru biroul sau de arhitectura odata cu obtinerea de comenzi pentru redecorarea de interior a sase biserici, incluzand mobilier si scaune ecleziale. La sfarsitul anilor 1920, Aalto incepe sa investigheze trendul arhitectural si curentul in designul international de mobilier. Sanatoriul Paimio (1929-1933) este prima cladire proiectata de finlandez si amenajata in intregime cu mobilier produs in propria fabrica.

Viziunea artistica apropiata de natura si umanitate este vizibila in lucrul cu materiale naturale (preponderent lemn) si modelarea acelor forme organice unice care i-au adus recunoastere internationala, in paralel cu trendul rationalist modernist initiat de Gropius, Le Corbusier si Marcel Breuer.

Potrivit conceptiei lui Alvar Aalto despre principiile designului, amenajarea de interior si mobilarea trebuie sa se petreaca in armonie cu stilul arhitectural al unei cladiri. "Mobilierul creat de mine este rareori rezultatul unui design profesionist. Aproape fara exceptie, l-am creat si produs in contextul unui intreg architectural, ca pe un tovaras de incredere al arhitecturii si intr-un mediu format din companii mixte de constructii, resedinte de lux si ateliere de artizani. Este totodata o placere sa proiectezi mobilier intr-un mod atat de propice. (Alvar Aalto, 1954).

Mobilierul modern creat de Aalto este legat de preocuparile si inventiile axate pe indoirea lemnului, arhitectul finlandez obtinand numeroase patente pentru inventiile sale in perioada 1930-1950.

In perioada de inceput, scaunele create de el erau produse manual in serie mica, urmand ca mai tarziu sa fie realizate in masa. Incepand cu anul 1927, cuplul Alvar si Ainio Aalto experimenteaza, intr-o fabrica de mobilier de lemn, tehnici si procedee de lucru cu placaj curbat, material favorit in raport cu metalul mult prea rece si inuman preferat de modernisti. Impreuna cu Otto Korhonen, tehnicianul care transpune in productie formele lui Aalto, exploreaza p 11111n132l osbilitatile lemnului curbat; testeaza esente diferite de mesteacan, fag si plop, diferite cleiuri precum inca utilizata caseina (substanta proteica obtinuta din lapte), observa deformarile lemnului la uscare. In final, Aalto ajunge la un procedeu inovator - practicarea in lemn, pe partea care se pliaza, a unor santuri longitudinale in care insereaza, inainte de lipire cu clei, lamele de placaj. Acestea confera picioarelor rezistenta si suplete, permitand obtinerea unei curbe de peste 90 de grade.

In perioada 1931-1932, Aalto isi transpune pentru prima oara in practica rezultatul cercetarilor prin amenajarea interioara a Sanatoriului Paimio. El deseneaza si produce celebrul Fotoliu Paimio 41 (1932) compus dintr-un blat in "S" din placaj mulat, sustinut de un cadru in forma de talpica de sanie. Acest fotoliu, revolutionar prin forma si conceptie, ofera pacientului pozitia ideala pentru a respira si profita de razele solare in timpul curei. Urmand linia inovatiilor tehnice, Aalto concepe in 1933 pentru biblioteca din Viipuri un alt obiect faimos de mobilier - Taburetul 60 care poate fi stivuit, realizat dintr-un blat circular din placaj fixat direct pe trei picioare de lemn curbat in "L". Impreuna cu sotia fondeaza compania Artek producatoare de corpuri de iluminat si sticlarie. Este autorul scaunelor cu picioare fixate in forma de "Y" si de "evantai" (asemanatoare boltilor gotice cu nervuri).

In anul 1936, fabricantul finlandez Karhula lanseaza un concurs pentru crearea unei piese de sticlarie finlandeza care sa reprezinte Finlanda la Expozitia Internationala de la Paris. Aalto castiga premiul intai cu vasul Savoy a carui forma curbata, ondulata, unduita, este inspirata de pantalonii din piele ai eschimosilor. Numele este dat de restaurantul din Stockholm pentru care a realizat o amenajare interioara. Totusi, interesul arhitectului Alvar Aalto pentru designul obiectelor din sticla s-a manifestat inca din 1920 cand s-a inscris in Ornamo (Asociatia Designerilor Finlandezi), el participand personal la producerea primelor serii de vase din sticla suflata in matrite din otel, lemn si, in final, din fier turnat ca material ce permite redarea cu fidelitate a formei organice imaginate de designer.

Muzeul Alvar Aalto, localizat intr-o cladire construita de architect in anul 1973, este specializat in arhitectura. Expozitia permanenta prezinta opera lui Aalto sub forma de machete, desene originale si fotografii.  

Tineri designeri finlandezi

Īn general, sintagma design nordic sau design scandinav, si mai specializat, design finlandez, declanseaza imagini pierdute īn ceturile nordice. Lucrurile se mai limpezesc daca ne amintim de proverbul "acolo unde e un finlandez e si-o sauna", pentru ca trebuie sa fie si . un mestesugar. Mestesug. Acesta e cuvīntul-cheie pentru designerii filandezi care si-au īnsusit de la natura simplitatea, punīnd accent pe tehnicile si materialele de lucru traditionale.

Natura e un designer imbatabil si cel mai bun profesor. Finlandezii au invatat aceasta lectie gratie unor conditii naturale care si-au pus amprenta asupra creatiei, acumulīnd si pretuind o traditie perpetuata si perfectionata in cultura lemnului si arta cioplirii. Dezvoltarea designului cu specific national bine conservat, cu accent pe traditie si mostenirea spirituala regionala, s-a petrecut in strinsa legatura cu bogatiile naturale ale Finlandei. Asa cum zapada a facut din fiecare finlandez un schior, asa cum apa a facut din fiecare finlandez un inotator, tot asa lemnul (de mesteacan) a facut din fiecare finlandez un mester.

Nu e de mirare ca prima "scoala de designeri" cu accent pe transmiterea de cunostinte practice, de mestesug, si educatie estetica apare in anul 1842, finlandezii fiind renumiti in domeniul mobilierului si textilelor.

Dar ce obiecte fac parte din conceptul de design finlandez? Pentru a-l defini, un numar mare de designeri contemporani au fost rugati sa expuna obiecte care sa descrie, reflecte si contureze fenomenul designului finlandez, cu ocazia celei de-a 125-a aniversari a Societatii Finlandeze de Artizanat si Design. Selectia din 2000 a demonstrat ca indeminarea si expertiza sint axate pe domeniul domestic, pe creatii de obiecte cotidiene, specifice vietii de zi cu zi. Cu aceasta ocazie, Societatea Finlandeza de Artizanat si Design a instituit premiul Tinarul Designer al Anului cu scopul de a promova un tip de prezentare publica profesionala a tinerilor designeri finlandezi si de a-i face cunoscuti. Daca premiul cu o valoare deloc neglijabila - 5.000 euro - a fost cistigat in anul 2001 de doi arhitecti talentati pasionati de interior design, in anul 2002 distinctia a revenit unui duo finlandez care formeaza o echipa atit pe plan profesional, cit si in viata - designerul Pyry Tamminen si ebenista Tuuli Autio, o artizana a mobilierului fin.

Tuuli Autio si sotul ei sunt fondatorii unui studio de design specializat in executia manuala de mobilier, ale carui produse au la baza o foarte buna cunoastere si familiarizare cu materialele, precum si stapinirea perfecta a unor tehnici traditionale de lucru. Amindoi cistigatorii si-au meritat premiul prin calitatile de entrepreneurs (īsi produc obiectele īn propriul atelier) si buni stapinitori ai mestesugului - fiind ceea ce se numeste craftpersons -  cu un limbaj formal definit prin atemporalitate (o calitate specifica designului nordic), claritate si simplitate, dublate de o excelenta cunoastere a calitatilor plastice si tactile ale materialului.

Obiectele create de cei doi designeri se completeaza reciproc, impreuna conturind credibil panorama stilistica a designului finlandez contemporan.

Create si confectionate din lemn de Autio, vasele simple cu contur fin exprima respectul pentru materialul traditional finlandez si abilitatea cu care stapineste craftmanship-ul. Colectiile īn tonuri naturale imaginate de Autio se remarca prin forme clare, linia expresiva si proportia delicata ce ramīne īntiparita pe retina. Produsele sunt o frumoasa combinatie īntre design si mestesug, cu o dubla functionalitate - utilitate domestica sau pur decorativa.

Lucrīnd ca designer pentru Fiskars, Pyry creeaza si modeleaza obiecte din argint, idiomul formal bazindu-se pe claritate, combinata cu varietatea expresiei. Lucrarile sale sunt simplificate, reduse la forme si linii esentiale si respira placerea estetica a combinarii inspirate si cu gust a unor materiale asociate mai rar - lemn si argint. Artefactele si bijuteriile semnate Pyry Tamminen reflecta din nou respectul pentru materiale, combinate cu indeminare in diferite obiecte specifice.

Opera celor doi finlandezi a fost expusa atit in tara, cit si in strainatate, cistigarea premiului de Tinar Designer al Anului 2002 culminind cu o expozitie personala la Helsinki, incluzīnd piese unice, articole lucrate in serie mica. Conceptia se impune prin idei simple puse īn practica cu migala, abilitatea mestesugului, varietate, si o viziune de ansamblu asupra obiectului ca intreg, fara a neglija detaliile. Pe scurt, o frumusete fara ornamente, forme simple - de multe ori, fluide - si, mai ales, detalii simplificate reduse la o functionalitate estetizata.

Puterea de expresie a creatiilor celor doi designeri aminteste de ceramica lui Anneli Sainio, distinsa cu Kaj Franck Design Prize in anul 2002 - premiu instituit in anul 1992 in numele unuia dintre cei mai cunoscuti designeri finlandezi si acordat pentru lucrari realizate in concordanta cu mediul si dezvoltarea durabila. Mai mult, se pune accentul pe responsabilitatea designerului contemporan, constient de consumerism, care nu trebuie sa īncurajeze productia nejustificata.

Obiectele cu aspect distinctiv reprezinta raspunsul desigerilor la "provocarea" lansata de natura: de a da solutii practice cu mijloace simple si tehnici traditionale pentru a atinge o unitate estetica si de stil (forme simple, detalii minimale, cod cromatic natural). Deseori, suprafetele netede cu proprietati tactile reflecta frumusetea simpla, nestudiata, a naturii.

Functionalitatea, durabilitatea si valoarea estetica sunt argumentele si, totodata, criteriile de selectie si evaluare a obiectelor premiate. Reprezentative pentru ceea ce specialistii numesc "fenomenul designului finlandez", creatiile unor designeri cu o sensibilitate speciala ce tine de genius loci trec testul timpului, intrind in categoria timeless design si devenind familiar classics of design.

iittala - Finlanda

Elegant, dar nu prea formal. Suficient de simplu, dar nu lipsit de sugestii sofisticate. Cu alte cuvinte, familiar. Astfel poate fi definit (chiar) in doua propozitii stilul original al obiectelor semnate iittala. Garant al calitatii in design pentru o gama de produse domestice, nelipsite in activitatea cotidiana, brandul finlandez este faimos pentru productia de sticlarie. Povestea incepe in anul 1881 prin fondarea unei fabrici de sticla in satucul cu acelasi nume si culmineaza prin asocierea cu ateliere nordice producatoare de portelan. Mandria colectiei iittala, piesele create de Alvar Aalto in anul 1936 devin repere in istoria designului prin dubla calitate de timeless design si trendy in context contemporan. Icon cu traditie al arhitecturii si designului finlandez, Alvar Aalto si-a pus amprenta (organica) asupra liniei pure si formei unduite, nealterata de ornamente, a creatiei iittala. Si nota bene: poate nu intamplator, in limba finlandeza "aalto" inseamna "unda, val"...



Luand in considerare locuirea si cutumele zilnice, obiectele izvorate din imaginatia unor designeri scoliti in filosofia nordica si produse de atelierele iittala incorporeaza experienta scandinava - natura, mod de viata, mentalitate. Modernitatea, functionalitatea genuina si simplitatea fermecatoare se alatura traditiei. Principiile designului scandinav sunt exemplificate prin obiecte casnice sau de decoratie interioara, in general din sticla, care aduc in prim-plan solutii noi pentru viata de zi cu zi. Rezolvarea eficienta a situatiilor cotidiene este tema unei  echipe de experti in crearea si executia de produse de foarte buna calitate cu un design original.

Daca ar fi sa compar aceste piese de rezistenta din repertoriul traditional clasic numit de cunoscatori "Suomi", nu ma pot opri sa nu ma gandesc la un alt domeniu al designului, cel vestimentar. Pastrand spiritul si proportia, piesele domestice semnate iittala au un efect vizual asemeni celui provocat de hainele/accesoriile britanice "produse" de Alexander McQueen: so stylish and so casual in the meantime. Eleganta intrinseca, rafinament obtinut fara efort, in mod firesc. Calitate nativa, dezvoltata natural si incorporata in cele mai banale gesturi si obiecte.

Imi vin in memorie vasele elaborate in 1936 de mintea si mana lui Alvar Aalto - linie unduita, emotionant de curata, transparenta seducator de clara. Numite in mod fericit "Finlandia" - cu paternitate evidenta in opera de arhitectura, Finlandia Hall, adevarat landmark pentru Helsinki, vasele si bolurile decorative din sticla pastelata sunt o paradigma a esteticii nordice ce a rezistat aluziv timpului amintind de simplitatea si puritatea peisajului nordic, de proportiile si cromatica alb-argintie a zapezii, norilor si gheturilor. Colectia de forme organice are o dubla valenta interschimbabila: functionala - farfurii de servit masa sau estetica - vase de decoratiune interioara. Obiectele semnate de arhitectul cunoscut si pentru proiectarea de lampi/piese de mobilier au un grad de versatilitate functionala prezervat ca in momentul zero de creatie. Suprafetele plane lise dar modelate organic dupa desfauratoare curbe imprima un puternic impact decorativ si sunt reprezentative pentru celebra serie de vase prin care Alvar Aalto introduce un vocabular abstract in glass design. Predilectia lui Aalto pentru idiomul organic a fost pusa de critici pe seama atasamentului fata de formele naturii, fluiditatea si unduirea lacurilor finlandeze, designului Art Nouveau praticat de arhitectul Eliel Saarinen, influentei unor modernisti "organici" ca Hans Arp si Juan Miro sau fascinatiei exercitate de colajele cubiste cu naturi moarte.

Partenera de viata, creatie si uneori invingatoare la concursuri de design in defavoarea lui Alvar, Aino Marsio Aalto a adus pe masa fiecaruia bucuria unor forme si linii ce retin atentia prin finisaj si calitatea vizuala a materialului. Stilul colectiei de obiecte din sticla pentru luat masa, distinsa cu medalia de aur la Trienala de la Milano din 1932, se remarca prin combinatia dintre functionalitatea practica si forma atemporala, dintre time-resistant functionalism si timeless form ce-si dovedesc utilitatea in viata cotidiana. Definite prin minimalism si folosite cu familiaritate, aceste piese care au trecut testul timpului si al modei efemere fac parte acum din memoria colectiva europeana, exemplificand un mod de viata si abordarea estetica a domeniului casnic.

La prima vedere, distanta temporala si de exprimare plastica dintre cuplul Alvar-Aino Aalto si designerul contemporan Alfredo Häberli e la fel de incontrolabila precum sangele finlandez fata de amestecul sanguin argentiniano-elvetian al celui de-al doilea. Cu o linie la fel de simpla si forma la fel de pura, paharele create de Häberli capteaza retina prin estetica atemporala si atributele tactilo-ergonomice. Colectia "Essence" - onorata cu iF Design Award 2003 si mentiune Fennia Prize 2003 - transmite celebrarea simplitatii si bucuriei de a trai, oferind doar bunurile esentiale pentru satisfacerea nevoile umane.

Folosirea produselor marca iitala imprima un grad de lejeritate stilata experientei vizuale si tactile. Obiectele sunt create de designeri (re)cunoscuti precum Konstantin Grcic (promotor al simplitatii si functionalitatii), Kaj Franck (maestru al jocului cu forme de baza - cerc, patrat, dreptunghi rectangular), Timo Sarpaneva.

Fiecare piesa din colectia iittala reflecta cu pregnanta creativitatea distincta a designerului, evidentiata printr-un limbaj propriu - forma minimalista, calitatea ireprosabila a finisajului/liniei si functionalitate, toate avand la baza mostenirea culturala finlandeza si impactul

naturii in activitatea cotidiana. Cu forma simpla - epurata de ornamente care nu-si justifica functionalitatea - si usor de manevrat, piesele de design se detaseaza vizual prin conturul clar si stilistica inconfundabila. Obiectele cu semnatura de autor sunt accesibile tuturor, filosofia iittala concentrandu-se asupra calitatii in designul domestic. Experienta utilizarii pe scara larga a pieselor de colectie apartine unor consumatori cu gust educat si un stil de viata ce presupune placerea si obisnuita folosirii firesti a unor produse cu functionalitate si estetica apreciate. 

Nici un detaliu sau obiect, oricat de minora ar fi destinatia acestuia, nu este lasat nestudiat sau necizelat, fie ca este rezultatul creatiei designerilor finlandezi de avangarda sau al celor actuali. Fiecare obiect destinat unor situatii familiare este investit cu stil, colectia ocupand in mod meritat un spatiu unic in istoria designului modern si contemporan.

Fiskars - Finlanda

Fiskars este azi o corporatie internationala producatoare de foarfece, cutite, unelte si ustensile ergonomice pentru casa si gradina care are la baza o afacere de familie inceputa in anul 1649 in satucul eponim din Finlanda.



Fabrica industriala de la 1800 s-a dezvoltat si poseda un departament de design in-house condus de Olavi Linden, fascinat de miscarile gratioase si inteligente ale pasarilor de la care a "imprumutat" anumite linii.

Total imagini - cca 50

Imagini generale - 20

(ambiente, scaune din lemn de cabinet maker-ul Hans Wegner, obiecte sticla Eva Solo, corpuri de iluminat Panton, scaune Panton/Aarnio, imagini Fiskars etc.)

Imagini Alvar Aalto - cca 10

Imagini Tineri designeri Finlanda - 8

Tuuli Autio, Platou din lemn de plop si anin, 1998

Tuuli Autio, Piulita pentru ierburi din lemn de mesteacan, 2000

Tuuli Autio, Masa din mesteacan, 2001

Tuuli Autio, Farfurie din lemn de mesteacan, 2002

Tuuli Autio, Suport si vas din mesteacan, anin, plop, 2000

Pyry Tamminen, Tava si racitor de sampanie din argint, 2000

Pyry Tamminen, Obiect decorativ din argint, 2000

Pyry Tamminen, Recipient din argint pentru condimente lichide, 1999

Imagini iittala - 11

1 Vase decorative "Finlandia"; design: Alvar Aalto

2 Magazin iittala, interior

3. Pahare de sampanie "Essence"; design: Alfredo Häberli

4 Set de pahare; design: Konstantin Grcic

5. Carafa si pahare "Kartio Seablue"; design: Kaj Franck

6. Set de tacamuri; design: Antonio Citterio, Glen Low

7,8 Set de vase "Origo"; design: Alfredo Häberli

9 Oala de gatit; design: Timo Sarpaneva

10 Serviciu de masa "Teema"; design: Kaj Franck

11 Interior bucatarie

CD video Fiskars cu designerul Olin Lindav, director Departamentului de Design - cca 10'

(Secventa Handicraft - atelier cioplire lemn, schite, 2 minute; secventa Product development - CAD, testare, prototipuri, 5 minute; secventa Extanding Handpower - instrumente muzicale, expozitie la Design Forum din Helsinki, 4 minute)





Document Info


Accesari: 2681
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )