Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home ExploreazaCONTRACTAREA IN CONSTRUCTII

Arhitectura constructiiloading...
ALTE DOCUMENTE

SUBSISTEME STRUCTURALE
Ce sunt programele de arhitectura
Amplasament
P.U.G. - COMUNA CIOROGARLA
VERIFICARE FINALA
INSTALATIA DE BALAST.CONSTRUCTIE,SCHEMA,NORME DE REGISTRU
LITE URBANISM
CAIET DE SARCINI privind executarea retelelor exterioare de apa si canalizare
CALCULUL PIERDERILOR DE CALDURA PRIN ELEMENTELE DE CONSTRUCTII IN CONTACT CU SOLUL
VIITORUL PRODUCTIEI SI AL MANAGEMENTULUI PROIECTELOR DE CONSTRUCTII


CONTRACTAREA ĪN CONSTRUCŢII

1. Introducere

            Contractul este actul juridic īncheiat prin acordul de vointa īntre entitatea achizitoare (investitor) si contractantul (ofertantul) care va realiza proiectul de constructii.

            Pentru investitiile publice, forma de contract este, de regula, cea din conditiile de contractare, transmise contractantilor de catre entitatea achizitoare prin documentele licitatiei.

            Īn unele cazuri, pāna la īncheierea contractului acesta poate trece prin urmatoarele faze:

·      forma de contract propusa de entitatea achizitoare si care face parte din documentele licitatiei;

·      forma de contract acceptata de contractant si care īnsoteste oferta;

·      forma finala de contract definitivat si semnat de parti dupa adjudecare si negociere.

            Contractul este compus din formularul de contract, din conditii generale, suplimentare si speciale de contractare si celelalte documente precizate īn formularul de contract.

            Conditiile generale de contractare sunt reprezentate de documentul  care pune la dispozitia partilor contractuale principiile generale aplicabi 353e47d le pentru contractarea īn constructii. Īn toate cazurile, ele devin parte integranta a unui contract de executare a lucrarilor de constructii.

            Conditiile suplimentare de contractare sunt cuprinse īn documentul complementar conditiilor generale de contractare, prin care se fixeaza clauze specifice contractelor īncheiate de o anumita entitate achizitoare.

            Conditiile speciale de contractare sunt reprezentate de documentul care completeaza sau, eventual, modifica conditiile generale si suplimentare de contractare, aplicabile unui anumit contractant.

            Īn mod traditional, clientii apeleaza la arhitecti sau ingineri pentru proiectarea si supervizarea executarii constructiilor. Īn ultimii ani īnsa, pe plan mondial, pentru proiectele de dimensiuni mari cum ar fi centralele electrice, aeroporturile, rafinariile de petrol si alte obiective complexe similare, aceasta metoda s-a dovedit relativ ineficace. Cauzele care au condus la aceasta situatie sunt urmatoarele:

·        Competenta insuficienta a proiectantului īn managementul numerosilor contractanti cu un grad īnalt de specializare si complexitate tehnologica implicati īn acest gen de proiecte;

·        Incapacitatea clientului de a-si defini īn mod adecvat cerintele īnca de la initierea proiectului.

Ca urmare, s-a īncercat utilizarea unor aranjamente contractuale diverse pentru rezolvarea acestei situatii, incluzānd contractele tip cost rambursabil, contractele la cheie, ofertarea īn doua faze, contractele īn serie si, īn ultima vreme, contractele de management sau de proiectare si management.

Īn cazul īn care clientul īsi asuma rolul de manager al proiectului, acesta va crea, īn cele mai multe cazuri, o entitate organizatorica separata care va fi responsabila pentru proiectarea si construirea obiectivului. Managerul proiectului va īncheia contracte pentru proiectare si constructie cu firme specializate.

Daca clientul nu are suficienta competenta pentru realizarea acestor aranjamente contractuale se apeleaza la firme sau specialisti independenti care se vor ocupa de managementul proiectului īn numele clientului.

Aceasta tendinta care se manifesta īn ramura constructiilor are impact asupra aranjamentelor contractuale utilizate pentru anumite tipuri de proiecte. Caracteristicile fiecarui tip de contract sunt prezentate īn cele ce urmeaza.

2. Tipuri de contracte

           

            Principalele tipuri de contracte utilizate īn constructii pot fi grupate īn patru categorii. Īn ordinea cronologica a aparitie lor, acestea sunt:

·        Contracte traditionale

·        Contracte tip cost rambursabil

·        Alte forme de aranjamente contractuale

·        Contracte de management


A. Contracte traditionale

           

            Clientii sau managerii lor de proiect angajeaza arhitecti pentru pregatirea proiectului tehnic, selectarea contractantilor si supervizarea lucrarilor de constructii.

            Principalele forme de contracte traditionale sunt:

                  a) Contractul tip pret total

                  b) Contractul tip pret pe cantitati de lucrari

                  c) Contractul tip pret unitar

a) Contractul tip pret total

            Contractantul este invitat sa-si elaboreze oferta pe baza desenelor de executie si a Caietului de sarcini pentru proiectul de constructii. Contractantul trebuie sa estimeze toate costurile ocazionate de realizarea integrala a lucrarilor. De obicei nu se admit modificari ale pretului total oferit ulterior īncheierii contractului, cu exceptia situatiilor īn care clientul solicita modificari ale proiectului. Pretul poate fi divizat pe faze de executie pentru a facilita plata esalonata a lucrarilor.

b) Contractul tip pret pe cantitati de lucrari

            Īn unele tari, clientii prefera sa furnizeze contractantilor un document tip pentru prezentarea pretului - oferta. Acesta este īntocmit pe baza desenelor de executie si a antemasuratorilor si cuprinde capitolele de lucrari ce trebuie realizate, o scurta descriere a acestora si cantitatile aferente. Contractantul trebuie sa completeze documentul cu preturile unitare pentru fiecare capitol de lucrare incluzānd costurile cu forta de munca, materiale, utilaje, cheltuieli administrative, plata subcontractantilor si profit. Ponderānd cantitatile de lucrari cu preturile unitare si īnsumānd rezultatele se obtine pretul - oferta. Pe parcursul executarii lucrarilor, cantitatile de lucrari efectiv realizate sunt masurate si evaluate la pretul stabilit. Lucrarile aditionale necesare vor fi evaluate la un nou pret sau / si tināndu-se seama de preturile unitare stabilite pentru lucrari similare.


c) Contractul tip pret unitar

            Multe proiecte sunt atāt de complexe īncāt nu permit terminarea proiectarii īnainte de organizarea licitatiei pentru adjudecarea lucrarilor de constructii si īncheierea contractului. Īn aceste conditii, li se cere ofertantilor sa prezinte preturi unitare pentru o lista de categorii de lucrari tipice proiectului ce urmeaza a fi realizat. Pentru fundamentarea preturilor li se ofera contractantilor desene de executie preliminare si  uneori studii geologice, īmpreuna cu cantitatile aproximative de lucrari. Plata contractantului pentru lucrarile efectiv executate se face pe baza masurarii acestora si evaluarii lor la preturile unitare convenite. Pentru categoriile de lucrari care nu au fost incluse īn lista furnizata ofertantilor, preturile se renegociaza.

B. Contracte tip cost rambursabil

           

            Ca si īn cazul contractelor standard, clientul apeleaza la arhitecti pentru realizarea proiectului tehnic si supervizarea executarii constructiei. Principala caracteristica a acestor contracte este plata unui onorariu, īn suma fixa sau ca un procent din valoarea costurilor directe, pentru realizarea lucrarilor de catre contractant. Costurile directe ale lucrarilor vor fi rambursate contractantului pe masura executarii lucrarilor.

            Acest tip de contract a fost creat pentru a permite realizarea lucrarilor de constructii pe masura ce avanseaza proiectarea obiectivului. Dezavantajul principal al acestui gen de contract consta īn faptul ca antreprenorul poate creste costurile directe ale lucrarilor aproape fara restrictii, transferānd īn acest fel cea mai mare parte a riscurilor asupra clientului.

            Principalele forme de contract tip cost rambursabil sunt:

                  a) Contractul cu onorariu īn suma fixa sau procentual

                  b) Contractul cu cost - tinta

a) Contractul cu onorariu īn suma fixa sau procentual

            Contractantul si clientul negociaza un onorariu care sa acopere cheltuielile administrative si profitul contractantului. Costurile directe referitoare la plata salariilor, subcontractantilor, achizitionarea materialelor, asigurarea si exploatarea utilajelor sunt platite de catre client pe masura executarii lucrarilor. Prin urmare, clientul va plati īn final costurile directe la care se adauga onorariul contractantului. Daca onorariul este calculat ca un procent din costurile directe, atunci riscurile pe care si le asuma clientul cresc si mai mult, pentru ca onorariul va creste pe masura cresterii costurilor directe.

b) Contractul cu cost - tinta

            Pentru a īnlatura dezavantajele contractului cu onorariu clasic, clientii au cautat sa gaseasca o modalitate prin care sa sporeasca responsabilitatea contractantului cu privire la costurile proiectului. Solutia consta īn stabilirea unei corelatii īntre onorariul platit contractantului si un cost - tinta stabilit de comun acord, pe baza unui set de desene de executie si specificatii tehnice. Onorariul platit se stabileste diminuānd sau marind suma stabilita initial cu un procent din depasirea sau economia realizate, calculate prin diferenta dintre costul efectiv si costul - tinta al lucrarilor. Se tine seama si de modificarile solicitate de client pe parcursul executarii lucrarilor.

C. Alte forme de aranjamente contractuale

                

a) Parteneriatul

                 Parteneriatul consta īn selectarea de catre client a unui anumit contractant, negocierea unui pret pentru lucrarea ce urmeaza a fi realizata si stabilirea de comun acord a programului de executie si a termenilor si conditiilor contractului.

                 Obiectivul principal este generarea unei cooperari reciproc avantajoase īntre contractant si client. Contractantul este īncurajat sa discute cu clientul īn mod deschis toate aspectele care ridica probleme īn realizarea proiectului.

                 Antreprenorul - partener poate sa fie angajat prin organizarea unei licitatii, prin negocieri sau pe baza unei relatii traditionale. Ultima solutie este, de regula, preferata. Dupa selectarea contractantului se vor negocia termenii si conditiile contractuale, stabilindu-se obiective comune.

                 Avantajele parteneriatului constau īn reducerea costurilor, a duratei de executie, īn īmbunatatirea calitatii lucrarilor si īn diminuarea surselor de conflict. Pentru utilizarea cu succes a parteneriatului clientul trebuie sa aiba experienta si competenta īn proiectare si constructii pentru a putea avea un dialog util cu contractantul.

b) Contractele tip Constructie, Proprietate, Operare, Transfer

                 Aranjamentele contractuale de tip Constructie, Proprietate, Operare, Transfer (CPOT), Constructie, Operare, Transfer (COT), Constructie, Proprietate, Operare (CPO) etc. sunt tot mai utilizate īn realizarea proiectelor majore de infrastructura, care erau finantate īn mod traditional din surse guvernamentale.

                 Īn cadrul acestor contracte, īntreprinzatorul (de regula un mare contractant sau un trust de contractanti) este responsabil  cu stabilirea relatiilor  contractuale si functionale īntre numeroasele parti implicate (Figura 12), strāngerea fondurilor necesare pentru constructie,  exploatarea facilitatii si īn final transferul proprietatii catre guvernul local dupa o perioada suficient de mare pentru plata īmprumuturilor si a dobānzilor si obtinerea unui profit.

                 Proiecte cum ar fi centralele electrice, statiile de desalinizare a apei, autostrazile sau chiar unitati industriale de mari dimensiuni constituie exemple tipice de obiective pentru a caror realizare se utilizeaza acest tip de contracte. Folosirea contractelor tip Constructie, Proprietate, Operare, Transfer si a formelor derivate este cel mai frecvent īntālnita īn tarile care īntāmpina probleme īn strāngerea de fonduri la nivel national pentru realizarea proiectelor de mare anvergura si care apeleaza la firme puternice, multinationale pentru a avea acces la surse de finantare straine. De asemenea, aceasta metoda se utilizeaza din ce īn ce mai mult īn tarile industrializate īn care guvernele nu doresc sa finanteze dezvoltarea infrastructurii prin sporirea impozitelor.

c) Ofertarea  īn doua faze     

            Pentru proiectele complexe si de mari dimensiuni, ofertarea īn doua faze poate permite īmbunatatirea controlului asupra costurilor si sporirea disciplinei.

            Prima faza consta  īn formularea unei cereri de oferta adresata unui grup restrāns de firme, cu o experienta recunoscuta īn domeniu. Īn prealabil, se poarta discutii īntre client si aceste firme referitoare la tipul, amploarea lucrarilor si capacitatea firmelor respective de a le realiza. Fiecare contractant trimite oferte cu un pret estimativ.

            Dupa selectia contractantului, īn a doua faza, i se cere acestuia sa colaboreze cu proiectantul oferind consultanta īn cea ce priveste  metodele de constructie, echipamentul necesar, atribuirea pachetelor de activitati pe subcontractanti, prioritatile, programul de executie si aprovizionare cu materiale, etc. Se calculeaza apoi pretul pe care clientul urmeaza sa-l plateasca si pe aceasta baza se īncheie contractul.

d) Contracte īn serie

            Īn cazul īn care clientul  doreste sa realizeze mai multe proiecte similare, de exemplu scoli, se poate selecta un  contractant īn urma unei licitatii, iar pretul ofertei cāstigatoare poate constitui baza īncheierii unor contracte ulterioare cu acelasi contractant pentru realizarea  proiectelor similare viitoare. Desigur, la īncheierea noilor contracte se va tine seama de inflatie si alti factori obiectivi (de exemplu, diferentele provenind din realizarea fundatiei pe soluri cu caracteristici diferite). Aceasta metoda īncurajeaza stabilirea unei relatii īntre parti bazata pe īncredere.

e) Contracte tip proiectare si constructie (Contracte "la cheie")

                 Contractele "la cheie" se īntocmesc īn faza de proiectare a viitorului obiectiv. Dupa alegerea prin licitatie a contractantului, acesta va trebui sa realizeze proiectul tehnic, constructia obiectivului si, īn unele cazuri, exploatarea pāna la atingerea parametrilor proiectati si īntretinerea acestuia.

f) Contractul global

                 Contractul global[1] se īncheie īntre entitatea achizitoare, pe de o parte, si contractant (antreprenor general) si furnizorul general, pe de alta parte, acestia din urma asumāndu-si raspunderea realizarii īn ansamblu a proiectului, avānd dreptul sa īncheie contracte de subantrepriza (subcontracte) cu contractanti sau furnizori de specialitate.

                 Acelasi contract global se poate īncheia īntre entitatea achizitoare atāt cu contractantul cāt si cu furnizorul general, īn care caz īntre acestia din urma intervine un contract de asociere care delimiteaza raspunderile partilor.Figura 12.  Partile implicate si structura contractuala pentru un contract tip "Constructie, Proprietate, Operare, Transfer"

(Sursa: A. Vassileva, D. Curteanu, "Built Operate Transfer Projects and Their Potential Use in Central and Eastern Europe", comunicare stiintifica, Timisoara, 1997)

g) Contracte separate

                 Contractele separate[2] se īncheie īntre entitatea achizitoare si mai multi contractanti si furnizori, cāte un contract cu fiecare dintre acestia, īn cazul īn care entitatea achizitoare are capacitatea tehnica si organizatorica de a īndeplini functiile de furnizor si contractant general.

                 Īn acest caz raspunderea generala pentru realizarea proiectului revine entitatii achizitoare, contractantii si furnizorii raspunzānd strict pentru lucrarile, livrarile si serviciile contractate separat.

h) Realizarea proiectului cu mijloace proprii

                 Unii clienti, cum ar autoritatile publice, firme din ramuri de interes strategic, unele firme de mari dimensiuni, au capacitatea de a realiza constructiile de care au nevoie cu forte proprii. Īn acest caz nu este necesara īncheierea unui contract. Se poate recurge īnsa la executarea unor lucrari cu subantreprenori.

i) Subcontractul

                 Subcontractele se īncheie īntre contractanti (antreprenori generali) si/sau furnizorii generali, pe de o parte, si contractantii (antreprenorii) si furnizorii de specialitate, pe de alta parte, pentru realizarea diverselor parti din proiect.

D. Contracte de management

                 Contractele de management au aparut ca raspuns la cerintele recente din cadrul ramurii constructiilor, referitoare la cresterea nivelului de competenta si atentie īn planificarea si controlul proiectelor, īncepānd de la studiul de fezabilitate pāna la receptia finala a lucrarilor. Īn prezent se utilizeaza trei sisteme:

a)   Contractul de management al constructiei

b)  Contractul de management

c)   Contractul de proiectare si management

a) Contractul de management al constructiei

                 Contractul se īncheie īntre client si contractant (sau contractanti) (Figura 13 a, b). Īn prealabil, īnca de la initierea proiectului, clientul angajeaza un manager al constructiei care īl va consilia, va planifica si coordona realizarea obiectivului. Managerul constructiei este, de regula, o firma de constructii selectata dintre cele mai prestigioase la nivel national. Aceasta nu va realiza īn mod direct nici o lucrare de constructii, rolul ei fiind asemanator cu cel al proiectantului sau consultantului. Domeniile īn care īl va consilia pe client sunt constructabilitatea proiectului, crearea si atribuirea pachetelor de activitati pe subcontractanti, īncheierea contractelor de aprovizionare, conducerea licitatiei si realizarea constructiei. Īn schimbul serviciilor sale managerul constructiei va primi un onorariu.


(a)   Contractual

Contractanti ai lucrarilor

 


(b) Organizational

                 Figura 13. Contractul de management al constructiei

(Sursa: F. Harris, R. Mc Caffer, "Modern Construction Management", Blackwell Science Ltd., 1995)

b) Contractul de management

                 Multi clienti considera ca riscul utilizarii mai multor contractanti, implicat de utilizarea contractului de management al constructiei, este prea mare. Ca urmare, a aparut tendinta de angaja un singur contractant care sa conduca realizarea constructiei prin subcontractarea lucrarilor. Īn aceasta situatie, desi atributiile contractantului general sunt similare cu cele ale managerului constructiei, riscurile pe care si le asuma acesta sunt mai mari, īntrucāt - desi nu participa direct la realizarea lucrarilor - are raspunderea executarii acesteia īn termenele, de calitatea si cu costurile stabilite.

                 Aranjamentele contractuale si organizationale pentru acest gen de contract sunt prezentate īn figura 14 a, b.


(a)Contractual

Subcontractanti

 


(b) Organizational

                 Figura 14. Contractul de management

(Sursa: F. Harris, R. Mc Caffer, "Modern Construction Management", Blackwell Science Ltd., 1995)

c) Contractul de proiectare si management

                 Clientul realizeaza cu forte proprii sau printr-o firma independenta de proiectare desenele initiale de ansamblu ale obiectivului si, pe baza acestora, se solicita oferte. Contractantul care ofera cel mai redus cost pentru proiectarea si executia obiectivului este preferat, dar se tine seama si de reputatia, calitatea serviciilor si onorariul solicitat pentru managementul proiectului.

                 Contractantul cāstigator va organiza licitatii si va alege atāt proiectantul cāt si subcontractantii prin intermediul carora va realiza constructia. El nu va realiza nici o lucrare de constructii īn mod direct.

                 Acest tip de contract constituie o dezvoltare logica a contractului de management, incluzānd si activitatile de proiectare. Aranjamentele contractuale si organizationale īn acest caz sunt prezentate īn figura 15 a, b.


(a)Contractual


(b) Organizational

                 Figura 15. Contractul de proiectare si management

(Sursa: F. Harris, R. Mc Caffer, "Modern Construction Management", Blackwell Science Ltd., 1995)

3. Selectia unui tip de contract

                      Selectia tipului de contract care va fi utilizat pentru realizarea constructiei trebuie sa tina seama de caracteristicile proiectului si de particularitatile organizatiei client. Aceasta constituie un element esential pentru realizarea cu succes a proiectului si de aceea trebuie sa i se acorde o mare atentie si sa fie realizata cāt mai curānd posibil dupa initierea proiectului.

                 Este necesar sa se compare caracteristicile proiectului cu caracteristicile fiecarui tip de contract. Īn acest scop prezentam īn tabelul de mai jos o comparatie a caracteristicilor principalelor tipuri de contracte:

Caracteristica

Traditional

"La cheie"

Management

Managementul constructiei

Diversitatea responsabilitatii

Moderata

Limitata

Mare

Mare

Dimensiunea pietei de pe care se testeaza preturi - oferta

Moderata

Limitata

Moderata

Mare

Definirea precisa a cerintelor clientului

Nu

Da

Nu

Nu

Rapiditatea īnceperii constructiei

Redusa

Rapida

Rapida

Rapida

Flexibilitate īn realizarea schimbarilor

Acceptabila

Limitata

Acceptabila

Buna

Capacitatea de a contracta si de a realiza treptat constructia

Acceptabila

Limitata

Acceptabila

Buna

Capacitatea de monitorizare a costurilor de catre client

Buna

Slaba

Buna

Buna

Consultarea constructorului īnca din faza de proiectare

Moderata

Buna

Moderata

Buna

Influenta clientului asupra selectiei subcontractantilor

Limitata

Nici una

Buna

Buna

Posibilitatea controlarii calitatii de catre client

Moderata

Moderata

Moderata

Buna

Existenta posibilitatii contractantului de a specula  fluxul de  numerar

Da

Da

Da

Nu

Stimularea financiara a contractantului pentru conducerea eficace a proiectului

Puternica

Puternica

Slaba

Minima

Potential conflictual

Moderat

Ridicat

Moderat

Minim

            Semnificatia caracteristicilor principalelor tipuri de contracte este urmatoarea:

1. Diversitatea responsabilitatii. Un grad ridicat de dispersie a responsabilitatii face sa sporeasca puterea decizionala si de control a managerului de proiect, dar poate conduce si la un fenomen de diluare a responsabilitatii.

2. Dimensiunea pietei de pe care se testeaza preturi - oferta. Īn cazul īn care realizarea ofertelor de catre contractanti necesita costuri mari cu completarea documentatiilor proiectului puse la dispozitie de catre client, acestia ar putea fi descurajati sa participe la licitatie, cu exceptia situatiei īn care se organizeaza o licitatie publica restrānsa. Acest tip de licitatie īngusteaza piata de pe care se testeaza preturi-oferta si poate conduce la obtinerea unui pret necompetitiv daca nu se realizeaza īnaintea licitatiei evaluari preliminare ale contractantilor.

3. Definirea precisa a cerintelor clientului. Īn cazul contractelor "la cheie" definirea cerintelor clientului trebuie facuta foarte precis īnca din stadiul initial al demararii proiectului si este necesar ca aceasta sa aiba un caracter definitiv. Celelalte tipuri de contracte permit definirea treptata a cerintelor clientului, abordare care poate fi utila pentru proiecte cu un grad mare de complexitate si risc.

4. Rapiditatea īnceperii constructiei. Este redusa īn cazul contractelor traditionale, pentru ca nu se poate īncepe constructia īnaintea finalizarii proiectarii. Toate celelalte tipuri de contracte asigura posibilitatea realizarii progresive, īn paralel, a proiectarii si constructiei.

5. Flexibilitate īn realizarea schimbarilor. Acest criteriu se refera la usurinta cu care clientul poate realiza modificari pe durata realizarii constructiei fata de proiectul initial. Īn cazul contractelor "la cheie" flexibilitatea este redusa, īn timp ce īn cazul celorlalte tipuri de contracte aceasta variaza īn limite rezonabile.

6. Capacitatea de a contracta si de a realiza treptat constructia. Īn situatiile īn care proiectul prezinta elemente importante de risc sau sursele de finantare a realizarii acestuia sunt limitate poate fi utila contractarea si realizarea treptata a constructiei.

7. Capacitatea de monitorizare a costurilor de catre client. Toate tipurile de contracte ofera, īn grade diferite, posibilitati de monitorizare a costurilor de catre client.

8. Consultarea constructorului īnca din faza de proiectare. Implicarea constructorului īn faza de proiectare poate conduce la gasirea unor solutii tehnice mai eficiente pentru ca īn acest fel se tine seama de interesele constructorului īnca de la definirea proiectului. Prin utilizarea contractului "la cheie" clientul urmareste īn mod clar realizarea unei astfel de situatii.

9. Influenta clientului asupra selectiei subcontractantilor. Influenta clientului īn aceasta privinta este limitata īn cazul contractului traditional si nu este posibila īn cazul contractului "la cheie".

10. Posibilitatea controlarii calitatii de catre client. Contractele "la cheie" nu ofera monitorizarea calitatii pentru client; daca acesta doreste acest lucru trebuie sa angajeze o firma sau un specialist independent. Īn cazul celorlalte tipuri de contracte, membrii echipei de proiectare, contractantul general sau managerul constructiei pot avea responsabilitati de monitorizare a calitatii pentru client.

11. Existenta posibilitatii contractantului de a specula fluxul de numerar. Deoarece realizarea lucrarilor de constructii antreneaza tranzactii financiare importante, contractantul general poate obtine beneficii daca reuseste sa īncaseze cāt mai repede fondurile cuvenite si sa īntārzie cāt mai mult posibil efectuarea platilor. Aceasta procedura poate afecta atitudinea si performantele subcontractantilor. Īn cazul īn care platile catre subcontractanti se afla sub controlul direct al clientului sau al managerului constructiei, aceasta situatie se poate transforma īntr-un avantaj.

12. Stimularea financiara a contractantului pentru conducerea eficace a proiectului. Contractele "la cheie" si cele traditionale ofera o buna stimulare financiara a contractantului pentru performanta, īn timp ce īn cazul contractului de management sau de management al constructiei contractantul primeste un onorariu care nu este neaparat legat de performantele obtinute.

13. Potentialul conflictual. Calitatea, termenele si costurile realizarii constructiei pot fi īmbunatatite printr-o buna colaborare īn cadrul echipei de proiect. Tipurile de contracte care recunosc variatele responsabilitati ale partilor implicate īn managementul lucrarilor de constructii si care exclud exploatarea vreuneia dintre parti sunt cele care asigura evitarea conflictelor.

            Avānd īn vedere aspectele prezentate se poate observa ca nu exista un tip de contract ideal, adecvat oricarei situatii. Fiecarui gen de proiect īi corespund anumite caracteristici ale unui tip de contract. Clientul trebuie sa decida care sunt caracteristicile principale de care va tine seama īn selectarea tipului de contract. Pentru contracararea caracteristicilor considerate secundare, dar defavorabile se pot īncerca adaptari si perfectionari ale tipurilor de contracte prezentate. Īn acest demers īnsa trebuie procedat cu cea mai mare atentie pentru a nu compromite caracteristicile de baza ale contractului.


4. Recomandari pentru succesul contractarii īn constructii

           

            Un studiu īntreprins de profesorii William Badger si Steven Gay de la scoala de Constructii "Del Webb" din cadrul Universitatii de Stat din Arizona[3] a pus īn evidenta cele mai importante zece aspecte referitoare la succesul contractarii īn constructii. Acestea pot fi sintetizate sub forma a zece recomandari, īnsotite de avantajele pe care le implica si solutiile ce trebuiesc adoptate pentru aplicarea lor.

1) Documentarea zilnica a lucrarilor realizate

Avantaje:        - ajuta la evitarea litigiilor si proceselor cu clientii;

                        - este utila īn estimarea, planificarea si programarea proiectelor viitoare;

                        - creeaza o baza pentru colaborarea onesta īntre partile implicate īn proiect.

Solutii:            - īntocmirea de jurnale ale convorbirilor telefonice;

                        - arhivarea faxurilor si a scrisorilor de confirmare;

                        - īntocmirea de minute ale sedintelor si discutiilor dintre parti;          

                        - fotografii ale stadiilor de executie;

                        - jurnale de santier.

2) Utilizarea unor contracte tip, cunoscute si testate

Avantaje:                    - evitarea neīntelegerilor si omisiunilor;

                        - familiaritate si confort cu conditiile si prevederile contractuale.

Solutii:            - utilizarea de contracte standard;

                        - angajarea unui avocat specialist īn domeniu, daca se utilizeaza contracte nestandardizate.

3) Includerea unei clauze de arbitrare a conflictelor

Avantaje:        - economii de timp si bani;

                        - arbitrii (specialisti reputati īn domeniu) īnteleg mai bine problemele din constructii comparativ cu instantele de judecata.

Solutii:            - asigurati-va ca se va putea apela la serviciile unui arbitru independent, specialist īn constructii;

                        - arbitrul trebuie sa aiba o buna reputatie si sa aiba sediul īn apropierea amplasamentului proiectului, pentru a evita costurile de deplasare ridicate.

4) Includerea unei clauze privind modul de efectuare a platilor

Avantaje:        - asigura efectuarea corecta si la timp a platilor;

                        - permite cunoasterea penalitatilor pentru depasirea termenului de executie convenit.

Solutii:            - cititi clauza privind modul de efectuare a platilor;

                        - cautati sa īntelegeti toate aspectele referitoare la efectuarea platilor;

                        - negociati modificari, daca considerati necesar.

5) Lucrati numai cu firme cu o reputatie bine cunoscuta

Avantaje:        - evitarea problemelor referitoare la īntārzieri ale platilor sau neefectuarea acestora, depasirea termenelor de executie, calitate slaba a lucrarilor.

Solutii:            - Cercetati performantele si modul de derulare al unui proiecte anterioare;

                       

6) Verificarea contractului īnainte de semnarea acestuia

Avantaje:        - asigura evitarea omiterii unor aspecte importante;

Solutii:            - cititi contractul īnainte de a-l semna;

                        - revedeti desenele si specificatiile de executie;

                        - vizitati amplasamentul santierului

7) Includerea unor clauze referitoare la modificarile solicitate pe parcursul executarii proiectului

Avantaje:        - evitarea neīntelegerilor si conflictelor referitoare la acest aspect;

                        - asigurarea unui acord īntre parti referitor la plata si stabilirea duratei de executie a modificarilor proiectului solicitate pe parcurs.

Solutii:            - stabiliti cine are autoritatea de a emite si aproba ordine de modificare a proiectului;

                        - realizati descrieri amanuntite si clare ale modificarilor, cu precizarea costurilor si duratelor;

                        - analizati modul īn care modificarea va afecta celelalte elemente ale proiectului.

8) Īntocmirea de oferte preponderent pentru tipuri de lucrari cunoscute

Avantaje:                    - riscuri mai reduse;

                        - competitivitate ridicata;

                        - potential mai ridicat pentru obtinerea unui profit acceptabil;

                        - detinerea unor competente, resurse, echipamente si furnizori adecvati.

Solutii:            - pentru lucrari de dimensiuni mai mari decāt cele familiare: efectuarea de cresteri graduale ale dimensiunii resurselor sau apelarea la subantreprenori;

                        - pentru lucrari de natura diferita: īnceperea cu proiecte de dimensiuni mici;

                        - īn cazul schimbarii zonei geografice: investigarea amanuntita a zonei si īnceperea cu proiecte de dimensiuni mici.

9) Crearea si mentinerea unor relatii bune cu partenerii de afaceri

Avantaje:        - atragerea unor clienti onesti;

                        - īn cazul aparitiei unor probleme se poate beneficia de prezumtia de nevinovatie;

                        - construirea unor retele de relatii care devin o resursa importanta a firmei;

Solutii:            - Fiti cinstit si corect;

                        - Īnscrieti-va īn organizatiile profesionale si fiti activ īn cadrul acestora.


10) Promovarea si adoptarea unui comportament etic

Avantaje:                    - obtinerea de noi contracte īn conditii mai bune datorita cresterii puterii de negociere;

                        - īn cazul aparitiei unor probleme se poate beneficia de prezumtia de nevinovatie;

                        - cāstigarea respectului si bunavointei partenerilor din cadrul industriei;

                        - linistea constiintei.

Solutii:            - Puneti-va īn locul victimei potentiale;

                        - Nu va asociati cu firme care au avut comportamente lipsite de etica.[1] HG592/1993 - Hotarāre pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile de organizare a licitatiilor, prezentarea ofertelor si adjudecarea investitiilor publice

[2] idem 1

[3] Adaptare dupa W. Badger, S. Gay, "The Top Ten Lessons Learned in Construction Contracting", Cost Engineering, Vol. 38 / Nr. 5, Mai 1996


Document Info


Accesari: 2299
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.

 


Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2014 )