Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
MEMORIU JUSTIFICATIV - INSTALATII ELECTRICE

Arhitectura constructii


Memoriu Justificativ - instalatii electrice

            Documentatia cuprinde īn faza PT instalatiile electrice aferente unui Complex de locuinte D+P+3E+M, D+P+3E+M+POD LOCUIBIL ce urmeaza a se construi in Otopeni jud. Ilfov, tar 11211l1110l laua 20, parcela 293, beneficiar fiind  S.C REAL ESTATE DEVELOPMENT S.R.L.


            Proiectul de instalatii electrice cuprinde :

-                                 Alimentarea cu energie electrica

-                                 Instalatia electrica de iluminat si prize

-                                 Instalatia de curenti slabi

o                                                       telefoane

o                                                       televiziune

o                                                       retea

o                                                       interfon

-                                 Instalatia de protectie contra tensiunilor accidentale de contact si contra supratensiunilor atmosferice.  

Alimentarea cu energie electrica se va realiza conform avizului de racord eliberat de S.C. ELECTRICA S.A. la cererea beneficiarului, prin intermediul unei firide de brasament.

            Din cofretul de bransament se alimenteaza tabloul electric general. Din tabloul general se vor alimenta tablourile de apartament si tabloul de uz comun. Tabloul general se va alimenta cu cablu de cupru cu izolatie si manta din PVC, pozat īn pamānt, tip 3FY50 cu sF=50 mm2 sN=25mm2 , sPE = 25mm2 (Cu), avānd In = 137 A. Īn acest caz, conductorul PE se va lega la priza de pamānt a cladirii. Contorizarea se va realiza la nivelul tabloului electric.Tabloul electric este dimensionat pentru o putere totala instalata Pi = 271 kW, U=3x400/230 V, f=50Hz, fiind luat īn calcul un coeficient de simultaneitate Cs=0,4. Pentru receptoarele de lumina s-a considerat un factor de putere , iar pentru circuitele de priza, care functioneaza la un randament , a fost luat īn calcul un factor de putere .

Pentru protectia īmpotriva suprasarcinilor si a curentilor de scurtcircuit, īn cadrul tabloului general, au fost prevazute disjunctoare pentru fiecare circuit. Acestea asigura totodata stabilirea/īntreruperea simultana a fazei si a nulului fiecarui circuit, fiind mult mai fiabile si mai convenabil de utilizat decāt sigurantele fuzibile. De asemenea, pentru a asigura o protectie suplimentara a personalului īmpotriva contactelor indirecte si pentru a proteja echipamentele si aparatura electronica la aparitia unor curenti de fuga pe una din faze datorita unor defecte (scurtcircuit, contacte imperfecte, defecte de izolatie, etc.), la nivelul tabloului, a fost prevazut disjunctor cu protectie diferentiala, avānd sensibilitatea de 30mA, pentru circuitele de priza si lumina ,100mA pentru tabloul electric.

Īn cadrul tabloului electric s-au prevazut circuite de rezerva, necesare pentru eventualele extinderi ale instalatiei electrice. Schema electrica de principiu a tablourilor electrice este prezentata īn documentatia anexata. Pentru calculul coloanelor a fost determinat curentul nominal pe fiecare faza a tabloului, tinānd cont de componentele activa si reactiva ale acestuia, luāndu-se īn calcul curentul corespunzator fazei celei mai īncarcate.

Coloanele de alimentare ale tablourilor electrice se vor executa cu conductori de cupru protejati īn tub de protectie montat īngropat. Bransamentul electric va fi executat de o firma abilitata in acest sens si agreata de beneficiar, respectānd normele īn vigoare.

Din punct de vedere PSI, zonele care fac obiectul acestui proiect se īncadreaza īn categoria E pericol de incendiu, conform normativului P118/1999 privind siguranta la foc a constructiilor.

            Conform normativului I.7/2002, zonele care fac obiectul acestui proiect se īncadreaza din punct de vedre al influentelor externe īn categoriile:

-                                 AD1 (U0) - holuri, dormitoare, living, anexe;-                                 AD2 (U1) - bucatarie, grup sanitar;

-                                 AD3 (U2) - bai;

-                                 AD5 (U4) - exterior.

            Instalatia de iluminat si prize.

            Corpurile de iluminat s-au ales īn functie de destinatia īncaperilor, de iluminarea medie pe īncapere si de cerintele de plastica arhitecturala.

            Astfel s-au prevazut corpuri de iluminat speciale de tip lustra, aplica, etc. la interior si aplice etanse cu grad de protectie IP655 la exterior, amplasate conform planurilor anexate la prezenta documentatie. Aplicele de perete amplasate la exterior se vor monta la hp=2,2 m.         Prizele de uz general s-au amplasat conform temei beneficiarului. Toate prizele sunt cu contact de protectie. La bucatarie prizele se vor monta la hp=1,2 m, cele pentru alimentarea aparatelor de aer conditionat la hp=2,2 m, iar īn rest prizele se vor monta la hp=0,3 m. Comanda iluminatului se realizeaza local cu īntreruptoare, comutatoare, si, īn functie de alegerea beneficiarului cu īntreruptoare cap-scara sau cu revenire ce actioneaza relee electronice de pas. Montajul se ve realiza la hp=0,9 m, īn plasa verticala.

Aparataj de joasa tensiune.

            Aparatele electrice prevazute in proiect sunt : īntreruptoare, comutatoare, prize simple  cu contact de protectie. Aparatajul de joasa tensiune utilizat este pentru tensiunea U= 230 V si In= 10 A pentru intreruptoare si comutatoare si In=16 A pentru prize. Aparatajul este atāt  de tipul normal cu montaj ingropat cit si de tipul etans montat aparent conform planselor anexate.

            Circuitele pentru alimentarea corpurilor de iluminat si prizelor se vor executa cu conductori de cupru protejati īn tub IPEY montat īngropat in sapa pentru trasee orizontale (in cimp)  si īn pereti pentru restul traseelor, precum si pentru coboririle la aparate.

Pentru realizarea instalatiei electrice  se vor folosi numai conductori de cupru de tipul FY izolati cu manta de policlorura de vinil.

Se folosesc urmatoarele culori de marcare :

§                                            verde/galben pentru conducte de protectie PE

§                                            albastru deschis pentru conducte de nul de lucru N

§                                            alte culori pentru conducte de faza L1 ;L2 ;L3.

            In intreaga instalatie electrica din cladire trebuie mentinuta aceeasi culoare de marcare pentru conductele ce apartin aceleiasi faze.

Observatie : Pe elementele combustibile, alimentarea aparatelor electrice se face cu conductoare montate īn tub metalic flexibil. Toate aparatele electrice montate pe elemente combustibile vor fi separate cu placi de tabla.

            Instalatia de curenti slabi cuprinde:

-                                 instalatia de telefoane

-                                 instalatia de televiziune

-                                 retea de date, cu conexiune la un provider de servicii tip Internet

-                                 instalatia de intefon

            Racordul telefonic la imobil se va realiza conform avizului de racord unic si se va realiza de catre o firma specializata īn domeniu (RomTelecom, RDS, UPS, etc.), prin intermediul unei reglete telefonice, amplasata la parter īn exterior. Din regleta pleaca distributia interioara de telefonie care se va executa conform planselor din proiect. Circuitele telefonice se vor executa cu conductori Tcy 0,5 protejati īn tub IPEy montat īngropat.

            Pentru instalatia de televiziune se va executa numai tubulatura necesara montata īngropat - urmānd ca prizele TV , cablul coaxial si distribuitorul sa fie montate de o firma specializata agreata de beneficiar.

            Instalatia de date va fi prevazuta cu prize speciale tip RJ45 care permit conectarea la diferite placi de retea din cadrul unor sisteme tip Desktop sau Notebook. Racordarea va fi facuta īn functie de alegerea beneficiarului, la un provider local sau se va opta pentru servicii integrate (telefon, televiziune, date), furnizate de catre o firma specializata.

Se recomanda ca executia instalatiilor de curenti slabi sa se faca de echipe specializate, calificate īn acest sens, cu respectarea prevederilor normativului I 18/2002 (referitoare la distantele fata de celelalte instalatii electrice, interferente electromagnetice, etc.) si a prescriptiilor tehnice ale producatorului.

Instalatia de protectie impotriva descarcarilor atmosferice se va realiza printr-un paratrasnet de tip PDA+45, nivel IV de protectie, cu raza de protectie de 90 m. Paratrasnetul se va amplasa pe un catarg de inox de 6m. Legarea la priza de pamant a imobilului se face prin intermediul a doua coborari cu platbanda 30x3.5mm, prin stalpii de rezistenta ai cladirii, conform documentatiei desenate.

Instalatia de protectie contra tensiunilor accidentale de contact se va realiza prin legarea la priza de pamānt a imobilului, cu platbanda OL Zn 25 4 mm a tuturor carcaselor tablourilor, motoarelor electrice si a altor corpuri metalice (stelaje, carcase) ce pot ajunge accidental sub tensiune. Rezistenta de dispersie a prizei de pamānt trebuie sa fie mai mica de 4 ohmi. Se va folosi cu precadere priza de pamānt naturala a imobilului (elementele metalice ale fundatiei). Priza de pamānt artificiala trebuie prevazuta numai īn cazul īn care nu se poate folosi priza naturala sau aceasta nu asigura realizarea valorii prescrise pentru rezistenta de dispersie dorita a prizei de pamānt. Īn acest caz, priza de pamānt artificiala  se va realiza cu electrozi verticali OL-ZN 21/2'' si platbanda OL-ZN40X4, avānd o rezistenta de izolatie de maximum 4 ohmi.

            Normative, prescriptii si standarde in vigoare

NP-I 7-2002   Normativ pentru proiectarea si executia instalatiilor electrice                             cu tensiuni pina la 1000V c.a.

I 18-2002        Normativ pentru proiectare si executie instalatii interioare de    telecomunicatii

I 20-2000        Normativ pentru proiectarea si executarea protectiei impotriva                         trasnetului la constructii

STAS 8275    Protectia impotriva electrocutarii-terminologie

STAS12604  Protectia impotriva electrocutarii -prescriptii generale

STAS12604/4  Protectia impotriva electrocutarii prin atingere indirecta,instalatii                   electrice fixe

P-118             Norme tehnice de proiectare si de realizare a constructiilor privind                   protectia impotriva incendiilor.

PE 155-92     Normativ privind proiectarea si executarea bransamentelor electrice               pentru cladiri civile

C 56                Normativ pentru verificarea calitatii lucrarilor de constructii si                             instalatiilor aferente

     Masuri de protectia muncii

            Pentru prevenirea accidentelor de munca,la executarea instalatiilor interioare se       vor respecta urmatoarele prescriptii:

·        norme de protectia muncii pentru instalatii PE 119/82

·        instructiuni generale de protectia muncii pentru unitatile MEE PE 006/81·        prescriptia PE 119/82-privind protectia muncii in instalatiile electrice

            La executia instalatiei electrice se vor folosi urmatoarele categorii de mijloace de     protectie:

·        mijloace de protectie electroizolanta care au sa scop protejarea personalului impotriva electrocutarilor prin izolarea fata de portile aflate sub tensiune

·        mijloace de protectie cu rolul de a verifica prezenta sau lipsa de tensiune

·        mijloace de protectie cu rolul de a asigura personalul contra aparitiei accidentelor,a tensiunii la locul de munca

·        mijloace de protectie cu rolul de a delimita fizic zonele protejate si zonele de lucru in scopul prevenirii accidentelor

·        mijloace de protectie cu rol de avertizare vizuala cu caracter de interdictie

·        mijloace de protectie contra actiunii arcului electric a produselor de ardere,a traumatismelor,a actiunii agentilor chimici

Legea calitatii in constructii.

Pentru realizarea cerintelor de calitate stabilite prin Legea calitatii in constructii si exploatarea optima a instalatiilor, conform clasificarii prevazute in HG731/91, proiectul asigura:

          · Siguranta īn exploatare prin respectarea prevederilor corespunzatoare clasificarii instalatiilor conform I7/2002, prin instalatia de legare la pamant, prin verificarea periodica a instalatiei īn timpul exploatarii conform normelor in vigoare, prin existenta dispozitivelor de conectare, separare, protectie etc.

           · Siguranta la foc este asigurata prin utilizarea de materiale si aparate corespunzatoare gradului de rezistenta la foc al cladirii

           Sanatatea oamenilor si protectia mediului sunt asigurate prin includerea in proiect a urmatoarelor prevederi :

           · Punerea la pamānt a  tablourilor electrice conform STAS 6119, 6616,  7334,  2612, 

           · Distanta de siguranta īn fata tabloului electric conform I7/2002.

           · Dotari cu mijloace de protectie a muncii.


loading...
Document Info


Accesari: 4772
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )