Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Megaproiecte

Arhitectura constructii


Megaproiecte

Indiferent de industrie, evolutia companiilor moderne are la baza "schimbarea". Schimbarea este cea care duce la lansarea de noi strategii, de noi produse, la reorganizare si eficientizare, iar abilitatea de  gestionare a schimbarii este un factor esential pentru succesul acestor initiative. "Schimbarea" este caracteristica esentiala a unui proiect, iar managementul proiectelor capata in acest context valente deosebite.



Un proiect are probleme atunci cand planificarea este insuficienta, obiectivele proiectului sau ale clientului nu sunt clar definite iar management activitatilor este defectuos. In egala masura mai contribuie raportarea si comunicarea de slaba calitate, documentarea insuficienta, schimbarile frecvente de planificare, structura dezorganizata si complexitate exagerata.

Majoritatea acestor aspecte tin de lipsa unei metodologii si a unei structuri de lucru si mai putin de capabilitatile individuale ale Project Manager-ului. Din punct de vedere al organizatiei care deruleaza proiecte, toate aceste deficiente la nivelul fiecarui proiect au implicatii majore la nivelul organizatiei ca intreg.

Lipsa unei culturi si a unei metodologii standardizate de proiect are efecte multiple: intarzieri imprevizibile, lipsa coordonarii resurselor, comunicare defectoasa care duce la livrarea unor produse neconforme si in final la proiecte nefinalizate, iar toate aceste efecte duc la oportunitati de venit pierdute, la costuri si implicit preturi mai mari.

Un megaproiect reprezinta un program special ce contine un numar mare de proiecte interdependente, unite 121w222b cu scopul comun, pentru care se stabilesc resursele alocate si termenele pentru executarea lor.

Vom vorbi in cele ce urmeaza despre megaproiectul Dubai, ce se intinde pe o perioada indelungata de timp, care necesita investitii de proportii, care implica riscuri direct proportionale cu anvergura sa si care necesita un management al proiectelor foarte bine pus la punct. Vom vedea cum imaginatia, inteligenta oamenilor, tehnologia avansata, dar si miliarde de dolari pot transforma un loc aparent lipsit de viata intr-un Paradis ravnit de multi si care bineinteles va umple conturile seicilor in momentul in care se vor inchide robinetele cu petrol, lucru previzionat de catre statistici in maxim 50 de ani. 

Fabuloasele proiecte ale Dubaiului - orasul ce se pregateste sa traiasca din turism

Cel mai inalt zgarie-nori din lume, primul hotel subacvatic de pe mapamond, cea mai mare insula artificiala a planetei, locul unde se afla concentrate 25% din macaralele lumii. Sunt recordurile atinse sau care urmeaza a fi atinse de un oras care acum 15 ani era inconjurat de nisip, un oras arid si farapersonalitate.
Dubai este un vis al seicilor constienti ca in curand robinetul cu petrol se va inchide, un proiect faraonic devenit realitate.

Dubai

Potrivit analizelor efectuate de specialisti si citate de presa internationala, rezervele de petrol ale Dubaiului vor fi aproape epuizate incepand cu 2010. Solutia pentru un oras situat in mijlocul desertului, lipsit de alte resurse naturale, pare sa fie turismul. O industrie care necesita sume de care numai miliardarii petrolului ar dispune.

Dubai 2006

Dubai - un oras dominat de macarale

Ritmul de crestere al sectorului de constructii este unul ametitor. Potrivit Camerei de Comert si Industrii a Dubaiului, constructiile genereaza 12% din PIB-ul micutului emirat, acestea avand un ritm de crestere de 27% anual. Potrivit publicatiei GulfNews, din totalul de 110.000 de macarale ce opereaza la nivel mondial, un procent cuprins intre 15-25% se afla in Dubai.

Dubaiul ca atractie turistica este visul Printului Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, care este totdata si presedintele Autoritatii de Dezvoltare si Investitii. Planul sau este unul pe masura fondurilor de care dispune: atragerea unui numar de 15 milioane de turisti anual, incepand cu 2010, data la care se preconizeaza ca rezervele petroliere ale acestui stat vor fi epuizate.

Visul sau nebunesc pare sustinut de cifre: in 2003, Dubaiul a atras 5.24 milioane de turisti straini.

Megaproiectul Dubaiului

Burj al-Arab  In araba, Burj Al Arab semnifica Turnul arabilor

Burj al Arab este cel mai inalt hotel din lume, avand peste 300 de metri inaltime. Planurile initiale au pornit de la ideea ca proiectul sa devina o cladire simbol pentru Dubai, ceea ce reprezinta cladirea Operei pentru Sidney sau Turnul Eiffel pentru Paris. Si se pare ca s-a reusit.
Construit pe o insula artificiala, aflata la aproximativ 200 de metri de tarm, Burj Al Arab este printre cele mai scumpe hoteluri din lume, cel mai ieftin apartament pornind de la 1000 de dolari pe noapte. E adevarat, are aproximativ 170 de metri˛. Camerele nici nu sunt scumpe, daca ne gandim la costurile de intretinere: hotelul are 2.600 de angajati, adica patru pentru fiecare oaspete; zece oameni nu fac altceva decat sa curete cele 1.000 de candelabre cu cristale Swarovski; iar nota de plata anuala pentru flori se ridica la 1,5 milioane de euro;
oaspetii nici macar nu trebuie sa se ridice din pat ca sa deschida usa, ci doar sa apese pe butonul de la capul patului pentru a debloca usa apartamentului. Aproape tot hotelul este decorat cu foita de aur, inclusiv rama televizorului ingropat in perete. Fiecare baie este dotata cu cosmetice frantuzesti Hermes de 200 de dolari, pe care oaspetii le pot lua acasa. In plus oaspetii sunt transferati la aeroport cu elicopterul sau cu masina (Rolls Royce, BMW), dupa preferinte.

Extraordinarele servicii oferite de Burj Al Arab sunt specifice intregii lumi arabe, si Dubai-ului in special - puternic ancorate in dorinta de a fi cat mai bune si mai impresionante...cu alte cuvinte, perfecte. O singura sedere la Burj Al Arab schimba definitiv perceptia despre lux

La polul opus se situeaza un apartament de aproximativ 800 de metri patrati, inchirierea unei camere de hotel scotand din buzunarul doritorilor aproape 30.000 de dolari pe noapte.
Constructia Burj al Arab nu a fost lipsita de controverse, la un moment dat vehiculandu-se ideea ca arhitectii englezi care l-au proiectat au facut ca acesta sa arate din anumite unghiuri ca o cruce crestina.

Constructia cladirii a demarat in anul 1994, fiind necesari nu mai putin de trei ani pentru realizarea fundatiei, in timp ce cladirea propriu zisa a fost inaltata in mai putin de trei ani,finalizarea acesteia avand loc in anul 1999. Au fost necesari 230 de piloni din beton, acestia fiind infipti in nisip la 40 de metri adancime, fixand astfel fundatia formata din roci masive si beton.

Cladirea contine peste 70.000 de m3 de ciment, 9.000 de tone de otel si 43.000 de m˛ de sticla, iar costul total s-a ridicat la aproximativ 1,6 miliarde $.

Ca si forma, constructia imita o ambarcatiune tipic araba, cu vele, numita dhow, intre cele doua laturi, simbolizand velele, desfasurandu-se un atrium imens de 180 metri inaltime.

Daca exteriorul Burj Al Arab este expresia unei arhitecturi ultramoderne, interiorul, proiectat de designerul Khuan Chew, este un mixaj luxos de stiluri occidentale si orientale. Burj Al Arab se mandreste cu 8.000 m˛ acoperiti cu foite de aur de 24 de carate, 9000 de culori si nuante, 13.000 m˛ de marmura de Carrara, 12.000 m˛ de granit brazilian si 32.000 m˛ de mozaic italian.

La acest proiect impresionant au colaborat 250 arhitecti.

Cateva cuvinte si despre restaurantele hotelului. Unul dintre acestea, Al Muntaha, este renumit pentru panorama superba pe care o dezvaluie asupra Dubaiului, de la cei 200 de metri inaltime unde este amplasat, in timp ce un alt restaurant, Al Mahara, isi incanta oaspetii cu un acvariu de peste un milion de metri cubi de apa, accesul in cadrul acestuia realizandu-se printr-un submarin simulat.

Peretii acestuia sunt realizati din sticla acrilica de 18 cm grosime.

De la inaugurarea sa in 1999 si pana astazi, Burj Al Arab a atras in egala masura aprecieri si critici. Burj Al Arab este un simbol al evolutiei tehnologiei constructiilor, cat si un exponent al opulentei dusa la extrem. Este singurul hotel din lume care pretinde sa fie de 7 stele, dar asta e doar o hiperbola, deoarece toate ghidurile turistice si clasificarile oficiale ale hotelurilor au un maxim de 5 stele.

The World

The World reprezinta un alt proiect gigantic aflat in curs de finalizare. Este o constructie imensa, ce a necesitat costuri fabuloase. Practic, este un arhipelag creat artificial pentru a simboliza continentele lumii. Un proiect imobiliar in care doritorii isi pot achizitiona proprietati ce poarta numele tarilor lumii. ,,Globul pamantesc in varianta micro''.
The Worls este formata din aproximativ 300 de insule, fiecare avand suprafete cuprinse intre 23 si 83 de mii de metri patrati, despartite de suprafete de apa de 50-2100 de metri. Arhipelagul se intinde pe o noua kilometri lungime si sase latime si va fi protejat de un inel, un soi de dig de protectie.
Pretul mediu al unei proprietati va fi de 25 de milioane de dolari, intregul cost al proiectului ridicandu-se la 2.5 miliarde de dolari. Printre celebritatile care au anuntat deja achizitonarea unei locuinte in cadrul proiectului ce urmeaza sa se finalizeze in 2008 se numara Rod Steward, Michael Schumacher si David Becham.

Palm Island

Palm Jumeirah este una din cele mai mari insule artificiale din lume, fiind un proiect imobiliar dezvoltat in aproprierea coastelor Dubaiului de aceeasi companie care construieste The World. Este prima insula a unui proiect care prevedea construirea a trei arhipelaguri in forma de pamier. Cele trei insule vor adauga inca 520 de kilometri la lungime acoastelor Dubaiului.

Palm Jumeirah este format dintr-o insula principala, reprezentand trunchiul palmierului, plus alte 17 in forma de frunze. Arhipelagul se intinde pe o suprafata de aproximativ 25 de kilometri patrati - aproximativ 800 de terenuri de fotbal - si este conectata la orasul propriu-zis printr-un pod lung de 300 demetri. Proiectul a necesitat 94 de milioane de metri cubi de nisip si 7 milioane de tone de roca. Cantitatea de materiale pentru "umplutura" insulei ar fi suficienta pentru constructia unui zid inalt de 2.5 m care ar inconjura globul de trei ori.

Hydropolis

Hydropolis, autointitulat "Primul Hotel de 10 stele", este o constructie aflata integral sub nivelul marii. Este cel mai ambitios proiect arhitectonic din Dubai, cu costuri estimate la peste 500 de milioane de dolari.
Relansarea proiectului, dupa un start ezitant, a fost anuntata in luna februarie 2007, dupa ce o serie de probleme legate de impactul ecologic si costurile de constructie au fost rezolvate.
Intins pe o suptafata de 10 hectare, Hydropolis va avea peste 220 de apartamente situate la 20 de metri sub nivelul marii. Practic, din fiecare camera a hotelului va putea fi observata viata din adancuri, in masura in care va mai exista.

ARTICOLE

1. ,,Acum zece ani, Dubai nu era decat un oras obscur, cu o mana de hoteluri si un aeroport amarat. Astazi este destinatia cu cea mai rapida dezvoltare din lume, atragand in jur de cinci milioane de vizitatori pe an. A reusit aceasta performanta construind fara incetare hoteluri din ce in ce mai extravagante, mall-uri de lux si cele trei insule artificiale care se vad cu ochiul liber din avion. Pana in 2010, guvernul spera ca numarul de vizitatori se va tripla, datorita constructiilor unice proiectate pentru viitorul apropiat: primul hotel subacvatic, un parc tematic - Dubailand - care va costa trei miliarde de euro - si a doua colectie de insule artificiale (250 de insulite aranjate sub forma hartii planetei noastre).''

2. ,,Orientul Mijlociu este recunoscut ca regiunea cu cele mai luxoase hoteluri, de la foste palate aristocratice restaurate, la cladiri noi ultra-moderne, unitatile de cazare din zona fiind in sine obiective turistice.

Turismul din regiunea Orientului Mijlociu au crescut din 2005 cu 18% anual, potrivit unui studiu al companiei Deloitte, citat de Forbes.
Conform aceluiasi studiu, turismul in Orientul Mijlociu va creste, anul acesta, cu 6%, pana la 41 milioane de vizitatori, un interes deosebit inregistrandu-se pentru cazarile la hotelurile de lux.
Noile hoteluri ca Burj Al-Arab din Dubai si Emirates Palace din Abu Dhabi urmeaza un trend demarat la mijlocul anilor '60, cand arhitectii locali au inceput sa renoveze palatele si vechile manastiri, mizand pe grandios si senzational, ceea ce atrage turistii.
"Un hotel ca Burj Al-Arab, cunoscut in intreaga lume este clar un obiectiv turistic in sine, multi turisti mergend in Emirate doar pentru a-l vizita", a declarat, pentru DailyBusiness, Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).'' ''

Bibliografie

https://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1105781-fabuloasele-proiecte-ale-dubaiului-orasul-pregateste-traiasca-din-turism.htm

ro.wikipedia.org/wiki/Burj_al-Arab

video.rol.ro/video/1d083d28c75d74b00518/Burj_al_arab_-_HOTEL_7_STELE_.htm

www.wall-street.ro/articol/Lifestyle/29919/Burj-Al-Arab hotelul-care-a-redefinit-luxul.html

https://www.anat.ro/index.php?p=pro&pro=PRO0047920&cat=CAT0043295

https://www.buf.ro/index.php?func=news&details=12


Document Info


Accesari: 3191
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )