Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
Principalele merite ale arhitecturii Romei Antice

Arhitectura constructii


Principalele merite ale arhitecturii Romei Antice.

Monumente.


Se poate spune ca romanii sunt cei care au descoperit spatiul interior. Pentru a crea grandioase spatii interioare, ei au utilizat sisteme noi de acoperire - boloti si cupole, cu tehni 636q1613g ca boltarilor mostenita de la etrusci, dar pe care au perfectionat-o si au pus-o in valoare in mod genial, precum si un nou material de constructie, inventat de ei : betonul roman - un conglomerat artificial turnat in cofraje, compus din pietris, nisip, materii vulcanice si un liant.

Procedeele de acoperire caracteristice arhitecturii romane sunt bolta cilindrica, sarpanta (peste structura spatiala de tip bazilica), bolta intersectata cu muchii iesite, bolta intersectata cu muchii intrate, cupola.

Bazilica era un program caracteristic al arhitecturii romane, avand functia echivalenta cu cea a unui stoa grecesc : spatiu polivalent destinat desfasurarii judecatilor, stabilirii de contacte sociale si tranzactiilor comerciale.

Monumente :

Panteonul, templul dedicat tuturor zeilor, are o semnificatie deosebita ce consta in faptul ca exprima cel mai bine descoperirea de catre roman a spatiului interior. Era alcatuit din trei parti : un portic frontal, traditional, o rotonda complet revolutionara si un spatiu rectangular de tranzitie. Rotonda era o interpretare inedita a cellei. Cupola, boltile si arcele - elemente constructive pentru care romanii detin intaietatea in lume - asigurau scurgerea eforturilor in peretele perimetral

Amfiteatrul Flavilor, numit Coloseum, este o gigantica constructie cu o capacitate de 50000 de spectatori. Zidurile si boltile erau din beton, cu nervuri de caramida. Zidul perimetral era inalt cam cat un bloc de 18 etaje de astazi. Sub arena care era din lemn, acoperita cu nisip, se aflau cateva caturi subterane, unde erau camerele gladiatorilor, custile fiarelor, etc..

Monumentul este si astazi un centru de greutate urbanistic al Romei, desi acum arata ca un scelet de dinozaur, iar programul de arhitectura pe care il adapostea este mort. In timpul evului mediu si al renasterii, el a constituit o sursa de material gata fasonat, drept urmare a ramas stirb pe latura de sud-vest.


loading...
Document Info


Accesari: 1940
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )