Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza















Hidrocarburi

Chimie



loading...








ALTE DOCUMENTE

Sistemul periodic al elementelor chimice
Substante psihochimice
OLIMPIADA DE CHIMIE¬ - etapa judeteana
ALIAJE
Legile gazului ideal. Teoria cinetico moleculara
ACVAMARIN
SAPUNURI
Alcoolul metilic si alcoolul etilic
ALCHINE
CONVERSIA PRIN ELECTRODIALIZA A SULFATULUI DE SODIU LA HIDROXID DE SODIU SI ACID SULFURIC


Hidrocarburi

2.1. Alcani, alchene, alcadiene, alchine

1*. Care din urmatoarele afirmatii este incorecta?

a) alchinele prezinta izomerie de catena, de pozitie si de functiune;

b) formula moleculara a alchinelor este CnH2n+2;

c) alchinele au proprietati asemanatoare alcanilor si alchenelor cu acelasi numar de atomi de carbon;

d) acetilena este partial solubila īn apa si are caracter slab acid;

e) flacara oxiacetilenica obtinuta prin arderea acetilenei este folosita la taierea si sudarea metalelor.

2*. La īncalzirea n-hexanului īn prezenta clorurii de aluminiu, prin transformare completa, rezulta:

a) n-hexan, 2-metilpentan, 3-metilpentan, 2,2-dimetilbutan, 2,3-dimetilbutan;

b) 3-metilpentan, 2,2-dimetilbutan, 2,3-dimetilbutan;

c) 2-metilpentan, 3-metilpentan, 2,2-dimetilbutan, 2,3-dimetilbutan;

d) n-hexan, 2-metilpentan, 3-metilpentan, 2,2-dimetilbutan;

e) 2-metilpentan, 3-metilpentan, 2,2-dimetilbutan.

3*. Oxidarea cu dicromat de potasiu si acid sulfuric a unui amestec echimolecular de alchene izomere posibile, duce la obtinerea unui amestec de acid acetic, acid propionic, acetona, metil-etil-cetona, acid butiric, acid izobutiric, dioxid de carbon si apa.

Formula moleculara a alchenelor este:

a) C4H8;

b) C5H10;

c) C7H14;

d) C6H12;

e) C4H6.

4*. Halogenarea fotochimica a metanului cu un amestec de clor si brom conduce teoretic la obtinerea a:

a) 2 compusi micsti;

b) 5 compusi micsti;

c) 6 compusi micsti;

d) 4 compusi micsti;

e) 3 compusi micsti.

5*. Care este numarul de cicloalcani cu formula moleculara C5H10 ce contin īn molecula un singur atom de carbon tertiar?

a) 1;     b) 2;     c) 3;     d) 4;     e) nici unul.

6*. Pentru alcanii este caracteristica:

a)      izomeria de functiune;

b)      izomeria de catena;

c)      izomeria geometrica;

d)      tautomeria;

e)      izomeria de pozitie.

7*. Numarul de izomeri ce corespund formulei moleculare C8H18 este:

a)      16;  b) 15;  c) 18;  d) 14;  e) 17.

8*. Cāti izomeri corespunzatori formulei moleculare C6H14 contin atomi de carbon cuaternar?

a) 1;  b) 3;  c) 2;  d) 4;  e) 5.

9*. Cantitatea cea mai mare de agent oxidant folosit la oxidarea energica a alchenelor este consumata de:

a) R-CH=CH-R;

b) R-CH=CH2;

10*. Denumirea incorecta este:

a)      2,3,3-trimetilhexan;

b)      2-etil-2-metilbutan;

c)      2,2-dimetillhexan;

d)      3-etil-3-metilpentan;

e)      2,2-dimetilbutan.

11*. Alegeti hidrocarbura cu M=72 care prin clorurare fotochimica formeaza 4 izomeri monoclorurati:

a)      n-pentanul;

b)      2-metilpentanul;

c)      2-metilbutanul;

d)      izobutanul;

e)      neopentanul.

12*. Cāti radicali monovalenti se pot obtine din alcanii cu cinci atomi de carbon īn molecula?

a)      4;  b) 5;  c) 6;  d) 9;  e) 8

13*. Cāti radicali divalenti se pot obtine pornind de la butan?

a) 6;  b) 5;  c) 4;  d) 2;  e) 3.

14*. Cāti compusi monoclorurati se pot obtine prin clorurarea fotochimica a neopentanului?

a)      2;  b) 4;  c) 5;  d) 3;  e) 1.

15*. Īntre ciclobutan si ciclohexan este o relatie de:

a)      izomerie de pozitie;

b)      izomerie geometrici;

c)      izomerie de catena;

d)      nici o relatie;

e)      izomeri de functiune.

16*. Hidrocarbura cu M=72 care prin clorurare la lumina formeaza doi izomeri diclorurati este:

a)      izopentan;

b)      neopentan;

c)      2-metilbutan;

d)      n-pentan;

e)      2,2-dimetilbutan.

17*. Alcanii reactioneaza direct la lumina cu:

a)      numai cu clorul;

b)      numai cu iodul;

c)      numai cu bromul;

d)      numai cu fluorul;

e)      atāt cu clorul cāt si cu bromul.

18*. Alegeti afirmatia corecta referitoare la alcani:

a)      legaturile C-H sunt nepolare;

b)      sunt solubili īn apa;

c)      au densitatea mai mare decāt unitatea;

d)      atomii de C au hibridizare sp2;

e)      raportul dintre numarul atomilor de C si H din molecula este n/2n-2.

19*. Numarul minim de atomi de carbon din molecula unui alcan prin a carui cracare sa rezulte si 1-hexena este de:

a)      8 atomi;

b)      6 atomi;

c)      5 atomi;

d)      7 atomi;

e)      4 atomi.

20*. Fie ecuatia reactiei A ─> B + C. stiind ca C este o alchena, B ocupa locul doi īn seria de omologi iar C ocupa locul trei, rezulta ca substanta A este:

a)      n-hexan;

b)      n-butan;

c)      n-octan;

d)      n-heptan;

e)      n-pentan.

21*. Īn ecuatia reactiei generale de ardere a alchinelor coeficientul x are valoarea:

CnH2n-2 + x O2 ─> n CO2 + (n-1) H2O

a)      3(n-1)/2;

b)      (3n-1)/2;

c)      3n/2;

d)      2n/2;

e)      2n+1.

22*. Se ard complet etena si etanul. Īn care din aceste procese raportul molar hidrocarbura:oxigen este 1:3?

a)      arderea completa nu este posibila decāt la alcani;

b)      la arderea etenei;

c)      la arderea etanului;

d)      īn ambele cazuri;

e)      īn nici unul din cele doua procese.

23*. Denumirea corecta a hidrocarburii de mai jos este:

a) 1-izopentil-1,2,3,5-tetrametilhexan;

b) 1-izopentil-1,2,4,5-tetrametilhexan;

c) 1-izopentil-1,2,3,4-tetrametilpentan;

d) 3,5,6,7,8-pentametilnonan;

e) 2,3,4,5,7-pentametilnonan.

24*. Derivatul diclorurat vicinal al etanului se numeste:

a)      clorura de etilen;

b)      1,1-dicloroetan;

c)      clorura de etil;

d)      clorura de etiliden;

e)      clorura de etin.

25*. Īn conditii normale, sunt lichizi alcanii:

a)      C4-C17;

b)      C5-C17;

c)      C5-C15;

d)      C4-C15;

e)      C4-C18.

26*. Indicati afirmatia corecta referitoare la alcani:

a)      punctele de fierbere cresc cu ramificarea catenei;

b)      se dizolva īn solventi polari;

c)      densitatea scade cu cresterea numarului de atomi de carbon;

d)      termenii gazosi au miros specific;

e)      se mai numesc parafine.

27*. Alcanii se mai numesc si parafine deoarece:

a)      contin numai legaturi multiple;

b)      au reactivitate mica comparativ cu celelalte clase de hidrocarburi;

c)      dau numai reactii de substitutie;

d)      au o reactivitate crescuta comparativ cu celelalte clase de hidrocarburi;

e)      contin numai atomi de carbon primari si secundari.

28*. Izomerizarea alcanilor decurge īn urmatoarele conditii:

a)      Pt, 10000C;

b)      50-1000C, Al2O3;

c)      50-1000C, AlCl3;

d)      Ni, 8000C;

e)      īn prezenta luminii.

29*. Gazul de sinteza este:

a)      monoxid de carbon;

b)      amestec de monoxid de carbon si dioxid de carbon;

c)      dioxid de carbon;

d)       amestec de monoxid de carbon si hidrogen;

e)      amestec de dioxid de carbon si hidrogen.

30*. Prin reactia metanului cu vapori de apa (Ni, 8000C), rezulta:

a)      metanal;

b)      metanol;

c)      gaz de sinteza;

d)      formaldehida;

e)      acid cianhidric.

31*. Legaturile C-C din alcani se desfac īn reactiile de:

a)      dehidrogenare;

b)      hidrogenare;

c)      halogenare;

d)      substitutie;

e)      cracare.

32*. Reactiile de izomerizare ale alcanilor sunt:

a)      reactii de hidrogenare a alcanilor;

b)      reactii īn care normal alcanii se transforma īn izoalcani;

c)      transformari ale alcanilor īn alchene;

d)      procese chimice prin care alcanii se ciclizeaza;

e)      reactii īn care alcanii se oxideaza.

33*. Clorurarea sau bromurarea alcanilor sunt procese ce pot avea loc īn prezenta:

a)      sarurilor de amoniu;

b)      oxizilor metalici;

c)      luminii;

d)      V2O5;

e)      P2O5.

34*. La cracarea n-heptanului se poate obtine un amestec format din:

a)      trei alcani si doua alchene;

b)      doi alcani si doua alchene;

c)      doi alcani si trei alchene;

d)      cinci alcani si cinci alchene;

e)      patru alcani si patru alchene.

35*. Īn molecula metilciclohexanului se gasesc:

a)      numai atomi de C hibridizati sp2;

b)      numai atomi de C hibridizati sp3;

c)      numai catene de atomi de carbon ramificate;

d)      atomi de C hibridizati sp2 cāt si sp3;

e)      numai atomi de C primari.

36*. La izomerizarea n-pentanului rezulta un amestec ce contine:

a)      4 izomeri;

b)      2 izomeri;

c)      3 izomeri;

d)      6 izomeri;

e)      5 izomeri.

37*. Cāte metilciclobutene exista?

a)      trei;

b)      patru;

c)      doua;

d)      cinci;

e)      una singura.

38*. 3-Metil-1-butena se poate obtine prin eliminarea apei, īn prezenta de acid sulfuric, din:

a)      3-hidroxi-3-metilbutan;

b)      2-hidroxi-2-metilbutan;

c)      1-hidroxi-3-metilpentan;

d)      1-hidroxi-3-metilbutan;

e)      1-hidroxi-2-metilbutan.

39*. Formula moleculara C6H12 corespunde la:

a)      alcadiene;

b)      arene;

c)      cicloalchene;

d)      alcani;

e)      alchene.

40*. La aditia acidului bromhidric la 2-metil-1-butena se formeaza:

a) bromura de izobutil

b) bromura de secbutil;

c) 2-bromo-3-metilbutan;

d) 2-bromo-2-metilbutan;

e) 1-bromo-2-metilbutan.

41*. Regula lui Markovnikov se aplica:

a) numai īn cazul hidracizilor;

b) tuturor reactiilor de aditie la alchene;

c) aditiei apei si hidracizilor la alchenele nesimetrice;

d) numai la aditia acidului sulfuric la alchene;

e) doar la aditia apei.

42*. Reactia prin care se poate diferentia 1-pentina de 1-pentena este:

a) reactia cu apa de brom;

b) formarea de acetiluri;

c) reactia de hidrogenare;

d) aditia hidracizilor;

e) aditia apei.

43*. Ce tip de izomerie pot prezenta alchenele cu 6 atomi de carbon?

a) de catena si de pozitie;

b) de pozitie si geometrica;

c) de catena, geometrica si de pozitie;

d) de catena, geometrica, optica si de pozitie;

e) de catena si geometrica.

44*. Prin oxidarea unei alchene cu dicromat de potasiu īn mediu acid (H2SO4) se obtine un acid monocarboxilic, dioxid de carbon si apa. Indicati natura atomilor de carbon implicati īn legatura dubla:

a) secundari;

b) unul secundar, celalalt tertiar;

c) unul secundar, celalalt cuaternar;

d) tertiari;

e) cuaternari.

45*. Alchena, obtinuta prin eliminarea apei din alcoolii izomeri (A si B) cu formula moleculara C8H18O formeaza, prin oxidare cu dicromat de potasiu si acid sulfuric, acetona si acid 3-metilbutanoic. Care sunt cei doi alcooli izomeri?

a)      A: 2,5-dimetil-1-hexanol, B: 2,5-dimetil-2-hexanol;

b)      A: 2,3-dimetil-2-hexanol, B: 2,3-dimetil-3-hexanol;

c)      A: 2,3-dimetil-1-hexanol, B: 2,3-dimetil-2-hexanol;

d)      A: 2,5-dimetil-2-hexanol, B: 2,5-dimetil-3-hexanol;

e)      nici una din perechile de mai sus.

46*. Alcoolul cu formula moleculara C6H14O prin deshidratarea caruia se obtine o alchena ce formeaza prin oxidare numai acetona este:

a) 2-metil-1-pentanol;

b) 3-metil-2-pentanol;

c) 2-metil-2-pentanol;

d) 3,3-dimetil-2-butanol;

e) 2,3-dimetil-2-butanol.

47*. Se poate obtine 3,6-dimetiloctanul prin hidrogenarea a:

a)      doua alchene;

b)      cinci alchene;

c)      patru alchene;

d)      sase alchene;

e)      trei alchene.

48*. Denumirea corecta a compusului de mai jos este:

a) 2,5-dietil-4-hexena;

b) 2-etil-5-metil-1-heptena;

c) 3-etil-5-metil-1-heptena;

d) 2,5-dimetil-2-heptena;

e) 2,5-dietil-5-hexena.

49*. Prin oxidarea alchenelor cu KMnO4, īn solutie slab bazica (reactiv Bayer), se obtin:

a)      dioli vicinali;

b)      aldehide;

c)      cetone;

d)      hidroxiacizi;

e)      acizi carboxilici.

50*. Prin tratarea cu clor a 2-metil-1-butenei, la 5000C, se formeaza:

a) doi izomeri monoclorurati;

b) un derivat diclorurat geminal;

c) trei izomeri monoclorurati;

d) un derivat trihalogenat geminal;

e) un singur compus monoclorurat.

51*. Indicati alchena formata prin deshidratarea unui alcool primar C6H14O care prin oxidare energica conduce la 2-pentanona, dioxid de carbon si apa:

a)      2-pentena;

b)      1-pentena;

c)      2-metil-1-butena;

d)      2-metil-1-pentena;

e)      2-metil-2-pentena.

52*. La oxidarea blānda a propenei se observa:

a)      decolorarea solutiei;

b)      colorarea solutiei;

c)      mentinerea culorii initiale;

d)      decolorarea solutiei si formarea unui precipitat brun de dioxid de mangan;

e)      aparitia unui precipitat.

53*. Alchena, prin a carei oxidare cu permanganat de potasiu īn mediu de acid sulfuric rezulta un mol de acetona si un mol de acid pentanoic, este:

a)      3-metil-1-heptena;

b)      2-metil-2-heptena;

c)      2-metil-3-heptena;

d)      2-metil-1-heptena;

e)      2,3-dimetil-2-hexena.

54*. Hidrocarbura nesaturata cu cinci atomi de carbon care prin oxidare cu dicromat de potasiu si acid sulfuric formeaza numai acid cetopropionic, dioxid de carbon si apa este:

a)      1,3-butadiena;

b)      2-butina;

c)      2-metil-1,3-butadiena;

d)      2-butena;

e)      1,2-butadiena.

55*. Alchena prin oxidarea careia, cu dicromat de potasiu si acid sulfuric, se formeaza acid 2-metilbutanoic si metil-tertbutil-cetona este:

a)      2,2,4-trimetil-3-hexena;

b)      2,3,4,5-tetrametil-3-hexena;

c)      2,3,5-trimetil-3-hexena;

d)      2,2,3,5-tetrametil-3-hexena;

e)      2,3,4-trimetil-3-hexena.

56*. Prin eliminare de apa nu formeaza alchena:

a)      2-hidroxi-2-metilbutanul;

b)      2-hidroxipentanul;

c)      1-hidroxipentanul;

d)      3-hidroxipentanul;

e)      1-hidroxi-2,2-dimetilpropanul.

57*. La deshidratarea 2,2-dimetil-1-pentanolului se obtine o alchena īn care legatura dubla este:

a)      disubstituita simetric;

b)      alcoolul nu poate fi deshidratat;

c)      trisubstituita;

d)      monosubstituita;

e)      disubstituita asimetric.

58*. Alchena cu formula moleculara C5H10, care īn reactia de oxidare consuma cea mai mica cantitate de dicromat de potasiu, īn prezenta acidului sulfuric, este:

a)      2-metil-propena;

b)      2-metil-1-butena;

c)      2-metil-2-butena;

d)      1-pentena;

e)      2-pentena.

59*. Hidrocarbura care prin oxidare cu dicromat de potasiu, īn mediu de acid sulfuric, formeaza acid oxalic, butanona si acid propionic īn raportul molar 1:1:1 este:

a)      5-metil-2,5-octadiena;

b)      5-metil-2,4-octadiena;

c)      2-metil-3,5-octadiena;

d)      3-metil-2,4-octadiena;

e)      3-metil-3,5-octadiena.

60*. Prin aditia bromului la 2-metil-1,3-butadiena se obtine ca produs majoritar:

a) 1,4-dibromo-2-metil-2-butena;

b) 1,3-dibromo-2-metil-2-butena;

c) 1,2-dibromo-3-metil-2-butena;

d) 1,4-dibromo-2-metil-1-butena;

e) 2,3-dibromo-3-metil-1-butena.

61*. Diena cu formula moleculara C8H14 care formeaza prin oxidare energica si compusul de mai jos este:

a) 2,4- dimetil-2,4-hexadiena;

b) 2,4-dimetil-1,5-hexadiena;

c) 2,5-dimetil-1,5-hexadiena;

d) 3,4-dimetil-1,4-hexadiena;

e) 3,4-dimetil-1,2-hexadiena.

62*. Acetilena se solubilizeaza partial īn apa:

a)      pentru ca este primul termen al seriei omoloage;

b)      datorita faptului ca are tripla legatura;

c)      datorita absentei polarizarii moleculei;

d)      datorita polarizarii legaturii C-H.

e)      datorita prezentei celor 2 atomi de carbon triplu legati.

63*. La 800C, īn prezenta clorurii cuproase si a clorurii de amoniu, acetilena reactioneaza cu:

a)      acidul clorhidric;

b)      acidul cianhidric;

c)      acidul acetic;

d)      acidul sulfuric;

e)      apa.

64*. La oxidarea acetilenei cu KMnO4, īn mediu slab bazic, conform reactiei:

x C2H2 + y KMnO4 +z H2O  x C2H2O4 + y MnO2 + y KOH

        coeficientii x, y, z au valorile:

a) 2, 7, 3;

b) 2, 8, 4;

c) 3, 6, 2;

d) 3, 8, 4;

e) 3, 6, 3.

65*. Dintre compusii de mai jos formeaza acetiluri cu metalele tranzitionale:

a)      izoprenul;

b)      1-hexina;

c)      2-hexina;

d)      4-metil-2-pentina;

e)      2-pentina.

66*. Reactia acetilenei cu hidroxidul de diaminoargint (I) este o reactie:

a)      de tip redox;

b)      de reducere;

c)      de substitutie;

d)      de oxidare;

e)      cu transfer de electroni.

67*. Clorhidratul de hidroxilamina se īntrebuinteaza la:

a)      formarea acetilurii monopotasice;

b)      oxidarea etenei;

c)      formarea acetilurii de dicupru;

d)      formarea acetilurii disodice;

e)      formarea acetilurii de diargint.

68*. Reactia de hidrogenare a acetilenei cu formare de etena are loc īn prezenta:

a)      Na metalic;

b)      Pd (depus pe un suport solid) fin divizat;

c)      Ni fin divizat;

d)      oricarui oxid metalic;

e)      Pd (depus pe un suport solid) otravit cu saruri de Pb.

69*. Reactia de aditie a acidului clorhidric la acetilena are loc īn urmatoarele conditii:

a)      KOH/solutie alcoolica;

b)      HgCl2/t0C;

c)      (CH3COO)2Zn/2000C;

d)      HgSO4/H2SO4;

e)      Cu2Cl2/NH4Cl.

70*. 1-Pentina īn amestec cu 2-pentina, se poate recunoaste prin:

a)      reactia de hidrogenare;

b)      reactia cu permanganat de potasiu īn solutie bazica;

c)      reactia cu apa de brom;

d)      reactia cu clorura de diamino-cupru (I);

e)      reactia cu permanganat de potasiu īn solutie acida.

71*. Un amestec format dintr-un mol de acetilura monopotasica, un mol de acetilura de diargint, si un mol de acetilura de dicupru (I) formeaza īn urma reactiei cu apa:

a) un mol de acetilena si un mol de hidroxid de potasiu;

b) un mol de acetilena si un mol de hidroxid de argint (I);

c) doi moli de acetilena, hidroxid de cupru (I) si hidroxid de argint (I);

d) un mol de acetilena si un mol de hidroxid de cupru (I);

e) doi moli de acetilena.

72*. Īn acetilurile metalelor alcaline si alcalino-pamāntoase, legatura C-metal este:

a) covalenta, slab polarizata;

b) covalenta, puternic polarizata;

c) covalenta, nepolara;

d) covalent-coordinativa;

e) ionica;

73*. Prin oxidare cu permanganat de potasiu īn mediu bazic, acetilena se transforma īn:

a)      cetona;

b)      aldehida;

c)      α-dicetona;

d)      acid dicarboxilic;

e)      diol vicinal.

74*. Care este compusul ce se obtine īn urma reactiei dintre varul nestins si carbune, īn cuptoarele electrice, la 25000C?

a) acetilura monosodica;

b) acetilura de calciu;

c) acetilura disodica;

d) acetilena;

e) oxidul de calciu.

75*. Īn reactia:

X, Y, Z sunt:

a) X-H2SO4;    Y-KMnO4;    Z-H2O;

b) X-H2O;        Y-KMnO4;    Z-H2SO4;

c) X-H2O;        Y-HgSO4;      Z-H2SO4;

d) X-O2;           Y-Ag;            Z-H2O;

e) X-O3;            Y-H2O2         Z-Zn.

76*. La trecerea succesiva a unui amestec de C3H8, C3H6 si C3H4 prin doua vase spalatoare care contin, īn exces, solutie cuproasa amoniacala si, respectiv apa de brom, gazele retinute sunt:

a)      C3H8, C3H6 si C3H4;

b)      C3H6 si C3H4;

c)      C3H8 si C3H4;

d)      C3H8;

e)      C3H8 si C3H6 .

77*. PNA-ul se obtine prin polimerizarea:

a)      cloroprenului;

b)      clorurii de vinil;

c)      acetatului de vinil;

d)      acetilenei;

e)      acrilonitrilului.

78*. Care dintre urmatoarele perechi de alcani sunt omologi?

a) nonan-decan;

b) butan-hexan;

c) pentan-octan;

d) octan-decan;

e) heptan-nonan .

79*. Pentru acetilena Cu2Cl2 si NH4Cl sunt catalizatori īn reactia de:

a) aditie a apei;

b) aditie a bromului;

c) aditie a hidrogenului;

d) aditie a HCl;

e) aditie a HCN.

80*. Īn secventa de reactii:

substanta A este o hidrocarbura, iar F este un compus organic monoclorurat cu molecula formata din 10 atomi si cu masa moleculara 88,5. Substanta F este:

a) 1-cloro-2-butena;

b) 2-cloro-1,3-butadiena;

c) 1-clorobutadiena;

d) 2-clorobutan;

e) 1-cloro-1-butena.

81*. Care este substanta H din succesiunea de reactii de mai jos, stiind ca A este CaO?

a)      alcool vinilic;

b)      clorura de vinil;

c)      alcoolul etilic;

d)      acetaldehida;

e)      acetatul de vinil.

82. Afirmatiile corecte referitoare la aditia halogenilor la alchene sunt:

a) reactia cu bromul are loc īn prezenta luminii;

b) reactia nu decurge īn aceleasi conditii pentru toti halogenii;

c) reactia cu fluorul are loc īn prezenta luminii;

d) aditia de brom este instantanee si este folosita pentru recunoasterea alchenelor;

e) reactia cu clorul sau bromul are loc īn solventi inerti.

83. Care sunt afirmatiile incorecte referitoare la acetilura dipotasica?

a) are culoare rosie;

b) reactioneaza usor cu apa;

c) este un precipitat insolubil īn apa;

d) explodeaza usor;

e) are miros neplacut.

84. Alegeti afirmatiile incorecte:

a) datorita polarizarii legaturii H-C, atomii de hidrogen din acetilena au caracter slab acid;

b) propina nu formeaza acetiluri;

c) alchinele se oxideaza mai greu decāt alchenele;

d) aditia hidracizilor la alchene nesimetrice nu respecta regula lui Markovnikov;

e) alchinele prezinta izomerie geometrica.

85. Afirmatiile corecte sunt:

a) unghiurile de valenta din alcani sunt de 109028';

b) temperaturile de fierbere ale izoalcanilor sunt mai mari decāt ale n-alcanilor corespunzatori;

c) cicloalcanii contin īn molecula numai atomi de carbon primari;

d) dehidrogenarea alcanilor este o reactie de substitutie;

e) temperaturile de fierbere ale izoalcanilor sunt mai mici decāt ale n-alcanilor corespunzatori.

86. Alcanii ce pot fi obtinuti prin hidrogenarea unei alchene sunt:

a) 2,2-dimetilpropan;

b) 2,3-dimetilbutan;

c) 2,2,3,3-tetrametilbutan;

d) 2,2,3,3-tetrametilpentan ;

e) 2,2,3-trimetilbutan.

87. Referitor la n-hexan sunt corecte afirmatiile:

a) prin cracare conduce la un amestec de opt hidrocarburi;

b) īn conditii normale este gaz;

c) combustia n-hexanului este un proces exoterm;

d) din n-hexan deriva patru radicali monovalenti;

e) din n-hexan deriva trei radicali monovalenti.

88. Au aceeasi nesaturare echivalenta:

a) cicloalcanii si alcanii;

b) alchenele si alchinele;

c) alcadienele, cicloalchenele, alchinele;

d) alchenele si cicloalchenele;

e) alchenele si cicloalcanii.

89. Care din urmatoarele amestecuri echimoleculare reactioneaza cu aceeasi cantitate de clorura de diaminocupru (I)?

a) 1-butina + acetilena + 1-pentina;

b) acetilena + fenilacetilena + vinilacetilena;

c) 1-butina + propina + 2-butina;

d) 2-butina + vinilacetilena + 2-pentina;

e) alilacetilena + vinilacetilena + fenilacetilena.

90. Īn conditii adecvate, acetilena se poate transforma īn:

a) etena;

b) vinilacetilena;

c) etan;

d) clorura de vinil;

e) ciclopropan.

91. Alegeti afirmatiile incorecte referitoare la alcanii lichizi si solizi sunt:

a) au densitate mai mare decāt a apei si creste cu cresterea numarului de atomi de carbon;

b) sunt insolubili īn apa;

c) sunt insolubili īn solventi organici nepolari;

d) punctele de fierbere scad cu cresterea masei moleculare;

e) punctele de fierbere cresc cu cresterea masei moleculare.

92. Afirmatiile corecte referitoare la ciclopentan sunt:

a) este o hidrocarbura saturata cu N.E.=1;

b) se obtine prin hidrogenarea catalitica a benzenului;

c) este izomer cu pentenele;

d) este un omolog al ciclohexanului;

e) prezinta numai atomi de carbon primar.

93. Referitor la alcani, care din afirmatiile de mai jos sunt incorecte?

a) termenii consecutivi ce difera printr-o grupa metin formeaza o serie omoloaga;

b) īn molecula alcanilor toti atomii de C sunt hibridizati sp3;

c) au densitati mai mari decāt apa;

d) au formula generala CnH2n+2;

e) de la alcanul cu patru atomi de carbon apare izomeria de pozitie.

94. Alcanii nu participa la reactii de:

a) oxidare;

b) aditie;

c) izomerizare;

d) reducere;

e) substitutie.

95. Legatura C-H se rupe la:

a) ardere;

b) substitutie;

c) dehidrogenare;

d) oxidare;

e) izomerizare.

96. Industrial, descompunerea termica a alcanilor se clasifica dupa temperatura de lucru, astfel:

a) cracare, la t>6500C;

b) piroliza, la t<6500C;

c) cracare, la t<6500C;

d) piroliza, la t>6500C;

e) piroliza, la t>5500C.

97. Metanul poate forma prin oxidare īn diferite conditii:

a) alcool etilic;

b) gaz de sinteza;

c) formaldehida;

d) acid cianhidric;

e) alcool metilic.

98. Gazul de sinteza se obtine prin oxidarea cu vapori de apa a metanului:

a) īn prezenta nichelului;

b) īn prezenta Pd/Pb2+;

c) la 13000C;

d) la 600-8000C;

e) īn prezenta platinei.

99. Ciclopropanul si ciclobutanul sunt:

a) compusi cu formula generala CnH2n+2;

b) omologi;

c) hidrocarburi nesaturate ciclice;

d) compusi ce contin atomi de carbon īn stare de hibridizare sp2;

e) compusi ce contin atomi de carbon īn stare de hibridizare sp3.

100. Radicalii monovalenti ai propanului se numesc:

a) propenil;

b) izopropil;

c) propiliden;

d) propil;

e) propilen.

101. Referitor la izoalcanii cu formula moleculara C6H14 afirmatiile incorecte sunt:

a) sunt izomeri de pozitie cu n-hexanul;

b) au puncte de fierbere mai mici decāt n-hexanul;

c) sunt īn numar de 4;

d) sunt izomeri de catena cu n-hexanul;

e) au puncte de fierbere mai mari decāt n-hexanul.

102. Afirmatiile corecte sunt:

a) alcanii reactioneaza prin procedee indirecte cu iodul si fluorul;

b) reactiile de izomerizare ale alcanilor au loc la temperaturi de 50-1000C, īn absenta catalizatorilor;

c) prin cracarea n-butanului la 400-6000C, rezulta metan, propena, etan, etena;

d) īn reactia de amonoxidare a metanului, raportul molar CH4/O2 este 2:3;

e) reactia de izomerizare completa a n-pentanului duce la obtinerea unui amestec de izopentan si neopentan.

103. Dintre hidrocarburile de mai jos pot forma trei izomeri monoclorurati prin monoclorurare fotochimica:

a) n-butanul;

b) n-pentanul;

c) propanul;

d) 2-metilbutanul;

e) 2,4-dimetilpentanul.

104. Afirmatiile incorecte referitoare la alchene sunt:

a) au puncte de fierbere mai mari decāt ale alcanilor corespunzatori;

b) sunt insolubile īn apa;

c) sunt lichide si solide;

d) izomerii geometrici au puncte de topire identice;

e) sunt solubile īn solventi organici.

105. Īn functie de structura alchenele pot prezenta:

a) izomerie conformationala;

b) izomerie de pozitie;

c) izomerie geometrica;

d) izomerie optica;

e) izomerie de catena.

106. Sunt lichide īn conditii normale:

a) propena;

b) pentan;

c) hexena;

d) izopren;

e) propina.

107. Alchenele ce prezinta doua pozitii alil sunt:

a) izobutena;

b) 1-butena;

c) propena;

d) 2-pentena;

e) 2-hexena.

108. Legaturile duble >C=C< se pot rupe īn prezenta:

a) permanganatului de potasiu īn mediu neutru;

b) permanganatului de potasiu īn solutie apoasa;

c) dicromatului de potasiu īn solutie acida;

d) permanganatului de potasiu īn mediu bazic;

e) permanganatului de potasiu īn solutie acida.

109. Catalizatorii folositi la hidrogenarea hidrocarburilor nesaturate pot fi:

a) Zn si NaOH;

b) Ni;

c) Pt;

d) V2O5;

e) Pd.

110. Se pot oxida cu dicromat de potasiu si acid sulfuric:

a) 1-pentena;

b) butanul;

c) propanul;

d) izopren;

e) 2,3-dimetil-2-butena.

111. Prin reactia metanului cu amoniac si oxigen (Pt/10000C) se formeaza:

a) oxidul de propena;

b) acidul acetic;

c) acidul cianhidric;

d) acrilonitrilul;

e) apa.

112. Alchena care prin oxidare cu dicromat de potasiu si acid sulfuric formeaza o cetona, dioxid de carbon si apa este:

a) 3-metil-2-pentena;

b) 2-metil-2-pentena;

c) 2,3-dimetil-1-pentena;

d) 3-metil-1-pentena;

e) 2-metil-1-pentena.

113. Referitor la procesele de oxidare a alchenelor sunt corecte afirmatiile:

a) se pot oxida, īn prezenta KMnO4/H3O+;

b) sunt rezistente la oxidare;

c) la oxidare energica, se scindeaza atāt legatura π cāt si σ;

d) se pot oxida, īn prezenta KMnO4/HO-;

e) la oxidare blānda, se scindeaza numai legatura σ.

114. Care sunt afirmatiile corecte referitoare la izopren?

a) prin reactia de oxidare (K2Cr2O7/H+) formeaza acid lactic, dioxid de carbon si apa;

b) prin reactia de oxidare (K2Cr2O7/H+) formeaza acid cetopropionic, dioxid de carbon si apa;

c) prin reactia de polimerizare formeaza poliizopren;

d) prin reactia de hidrogenare formeaza izopentan;

e) prin reactia de oxidare (K2Cr2O7/H+) formeaza 2-metil-butantetrol.

115. Cloroprenul este:

a) 3-cloro-1,2-butadiena;

b) 2-clorobutadiena;

c) produsul de aditie a acidului clorhidric la vinilacetilena;

d) un polimer important;

e) produsul obtinut prin eliminarea unui mol de HCl din 3-cloro-1-butena.

116. Caracteristicile comune 1,3-butadienei si ciclobutenei sunt:

a) prezinta doi atomi de carbon asimetric;

b) nu prezinta izomerie geometrica;

c) au N.E. = 2;

d) nu pot da reactii de hidrogenare catalitica;

e) sunt izomeri de functiune cu 1-butina.

117. Referitor la alchine sunt corecte afirmatiile:

a) densitatile alchinelor sunt putin mai mari decāt ale alcanilor si alchenelor cu acelasi numar de atomi de carbon;

b) punctele de fierbere ale alchinelor sunt mai mici decāt ale alchenelor cu acelasi numar de atomi de carbon;

c) punctele de fierbere ale alchinelor sunt putin mai mari decāt ale alcanilor si alchenelor cu acelasi numar de atomi de carbon;

d) īn seria omoloaga a alchinelor punctele de fierbere cresc cu cresterea masei     moleculare;

e) atomii de carbon implicati īn tripla legatura sunt hibridizati sp2.

118. Alegeti afirmatiile corecte:

a) īn cicloalcani, atomii de carbon sunt hibridizati sp2 ca si atomii de carbon implicati īn legatura dubla;

b) raportul dintre numarul de atomi de carbon si hidrogen din alchine este 1:1;

c) alchinele sunt izomeri de functiune cu alcadienele;

d) alcadienele, alchinele si cicloalchenele au N.E. = 2;

e) alchenele sunt hidrocarburi nesaturate aciclice.

119. Cu metalele tranzitionale reactioneaza:

a) 3-metil-1-hexina;

b) 2-metil-1,3-butadiena;

c) etina;

d) 2-hexina;

e) vinilacetilena.

120. Sunt corecte afirmatiile:

a) 2-pentina poate reactiona cu sodiu metalic;

b) 1-pentina poate reactiona cu hidroxid de diaminoargint (I);

c) acetilena prin oxidare, cu KMnO4/HO- formeaza acid etandioic;

d) 1-pentina si 2-pentina se transforma īn pentanal prin reactia cu apa;

e) 1-pentina, aflata īn amestec cu 2-pentina, se poate recunoaste prin reactia cu apa de brom.

121. Acetilena da reactii de substitutie cu:

a) clorura diaminocuprica;

b) clorura de diaminocupru (I);

c) potasiu;

d) hidroxid de diaminoargint (I);

e) calciu.

122. Afirmatiile incorecte referitoare la acetilura de diargint sunt:

a) se obtine din acetilena si hidroxid de diaminoargint (I);

b) este stabila la īncalzire;

c) la obtinerea ei se foloseste si clorhidratul de hidroxilamina;

d) se foloseste la identificarea C2H2;

e) este stabila īn mediu apos.

123. Afirmatiile incorecte referitoare la acetilura disodica sunt:

a) este un compus ionic;

b) este un compus cu legaturi preponderent covalente;

c) se obtine din acetilura monosodica si sodiu, la 2000C;

d) este stabila fata de apa;

e) reactioneaza energic cu apa.

124. Formeaza, prin hidroliza, acetilena:

a) carbura de calciu;

b) acetilura de dicupru (I);

c) acetilura monopotasica;

d) acetilura monosodica;

e) acetilura de diargint (I).

125. Referitor la clorura de vinil sunt corecte afirmatiile:

a) se obtine prin aditia HCl la etina, īn prezenta HgCl2 la 120-1700C;

b) se obtine prin aditia HCl la etena, īn prezenta HgCl2 la 120-1700C;

c) se obtine prin aditia HCl la etena, īn prezenta Cu2Cl2/NH4Cl la 120-1700C.

d) nu se poate polimeriza;

e) se poate polimeriza.

Raspunsuri:


  1. b

  2. c

  3. b

  4. c

  5. b

  6. b

  7. c

  8. a

  9. b

10. b

11. c

12. e

13. a

14. e

15. d

16. b

17. e

18. a

19. d

20. a

21. b

22. b

23. e

24. a

25. b

26. e

27. b

28. c

29. d

30. c

31. e

32. b

33. c

34. d

35. b

36. c

37. c

38. d

39. e

40. d

41. c

42. b

43. d

44. b

45. d

46. e

47. b

48. b

49. a

50. a

51. d

52. d

53. b

54. c

55. d

56. e

57. b

58. c

59. e

60. a

61. c

62. d

63. b

64. d

65. b

66. c

67. c

68. e

69. b

70. d

71. a

72. e

73. d

74. b

75. c

76. b

77. e

78. a

79. e

80. b

81. d

82. b, d, e

83. a, c, d, e

84. b, c, d, e

85. a, e

86. b, d, e

87. a, c, e

88. c, e

89. a, b

90. a, b, c, d

91. a, c, d

92. a, c, d

93. a, c, e

94. b, d

95. a, b, c, d

96. c, d

97. b, c, d, e

98. a, d

  99. b, e

100. b, d

101. a, e

102. a, c, d, e

103. b, e

104. a, c, d

105. b, c, d, e

106. b, c, d

107. d, e

108. c, e

109. b, c, e

110. a, d, e

111. c, e

112. c, e

113. a, c, d

114. b, c, d

115. b, c

116. b, c, e

117. a, c, d

118. c, d, e

119. a, c, e

120. b, c

121. b, c, d, e

122. b, c

123. b, d

124. a, c, d

125. a, e


2.2. Arene

1*. Care din afirmatiile de mai jos referitoare la arene este incorecta?

            a) sunt hidrocarburi care contin īn molecula unul sau mai multe nuclee benzenice;

            b) caracterul aromatic scade odata cu cresterea numarului de nuclee benzenice condensate;

            c) sunt insolubile īn apa, dar solubile īn solventi organici;

            d) caracterul aromatic creste odata cu cresterea numarului de nuclee benzenice condensate;

            e) cele mononucleare sunt lichide, iar cele polinucleare sunt solide.

2*. Care din substantele urmatoare sublimeaza?

a) fenantrenul;

b) benzenul;

c) antracenul;

d) naftalina;

e) difenilul.

3*. Īn reactia de oxidare reactivitatea arenelor scade īn ordinea:

a) naftalina, benzen, antracen;

b) naftalina, fenantren, benzen;

c) benzen, naftalina, antracen;

d) antracen, naftalina, benzen;

e) benzen, antracen, naftalina.

4*. Reactioneaza cu clor, īn tetraclorura de carbon, urmatoarea hidrocarbura:

a) toluen;

b) difenil;

c) vinilbenzen;

d) 1,2-difeniletan;

e) o-xilen.

5*. Cāti monobromoderivati se pot obtine prin bromurarea catalitica a p-dietilbenzenului?

a) 2;  b) 4;  c) 1;  d) 3;  e) 5.

6*. Derivatii disubstituiti ai benzenului pot prezenta:

a) izomerie de catena;

b) izomerie geometrica;

c) izomerie de functiune;

d) izomerie de pozitie;

e) izomerie de conformatie.

7*. Punctul de topire al benzenului (+5,250C) este superior celui al toluenului (-95,180C)
deoarece:

a) are masa moleculara mai mica;

b) are structura simetrica;

c) are numar par de atomi de carbon;

d) prezinta numai atomi de carbon hibridizati sp2 care nu sunt dispusi
                   īn acelasi plan;

e) toluenul nu prezinta structura plana.

8*. Formula moleculara a arenelor ce contin 9 atomi de carbon si au nesaturarea echivalenta 5 este:

a) C9H12;

b) C9H18;

c) C9H9;

d) C9H10;

e) C9H16.

9*. Care este afirmatia adevarata referitoare la distribuirea electronilor π din molecula benzenului?

a)      sunt cuplati doi cāte doi formānd trei legaturi duble alternante cu trei legaturi simple;

b)      fiecare atom de carbon are cāte un orbital monoelectronic;

c)      toate raspunsurile anterioare sunt corecte;

d)      sunt delocalizati si distribuiti uniform pe īntreaga molecula;

e)      nici un raspuns anterior nu este corect.

10*. Despre care din compusii de mai jos se poate afirma ca, īn functie de reactiile pe care le da, poseda un caracter "saturat" pronuntat?

a)      benzenul;

b)      fenantrenul;

c)      α-metil-naftalina;

d)      antracenul;

e)      naftalina.

11*. Izopropilbenzenul poate fi obtinut prin reactia:

a)      benzen si clorura de acetil, AlCl3 anhidra;

b)      benzen si clorura de metil, AlCl3 umeda;

c)  alcool benzilic si clorura de metil, AlCl3 umeda;

d)  benzen si clorura de propionil, AlCl3 anhidra;

e)  benzen si propena, AlCl3 umeda.

12*. Formula moleculara a difenilului este:

a) C12H14;

b) C14H14;

c) C12H10;

d) C10H12;

e) C14H10.

13*. Care este denumirea corecta a hidrocarburii?

a)      5-fenil-4-metil-4-pentena;

b)      1-fenil-2-metil-2-pentena;

c)      1-fenil-3-metil-1-pentena;

d)      2-propil-1-fenil-butena;

e)      1-fenil-2-metil-1-pentena.

14*. Reactia de aditie a hidrogenului la benzen are loc:

a)      īn prezenta luminii;

b)      īn conditii normale;

c)      īn prezenta de Ni, la 170-2000C;

d)      la temperaturi ridicate;

e)      benzenul nu da reactii de aditie.

15*. Cāti izomeri ai trimetilbenzenului se pot scrie?

a)      2;  b) 3;  c) 4;  d) 5;  e) 6.

16*. Fenantrenul are nesaturarea echivalenta egala cu:

a) 10;  b) 6;  c) 8;  d) 4;  e) 9.

17*. Hidrocarbura aromatica C9H12 prin a carei clorurare catalitica se formeaza un singur monocloroderivat este:

a)      m-metil-vinilbenzenul;

b)      p-metil-etilbenzenul;

c)      1,2,4-trimetilbenzenul;

d)      1,3,5-trimetilbenzenul;

e)      cumen.

18*. Prin clorurarea metilbenzenului cu doi moli de clor, la lumina, rezulta:

a)      clorura de benziliden;

b)      feniltriclorometan;

c)      clorura de benzil;

d)      para-clorotoluen;

e)      orto-clorotoluen.

19*. Prin oxidarea benzenului cu KMnO4/H2SO4 se formeaza:

a)      acid maleic;

b)      acid oxalic;

c)      anhidrida maleica;

d)      1,2-dihidroxibenzen;

e)      reactia nu are loc.

20*. Se dau urmatoarele hidrocarburi aromatice: p-metil-etilbenzenul (I), p-divinilbenzen (II), o-xilen (III), propilbenzen (IV), p-xilen (V). Care sunt substantele ce dau prin oxidare, ca produs principal, acidul tereftalic?

a)      I, IV, V;

b)      I, II, V;

c)      I, II, III, IV, V;

d)      IV si V;

e)      III, IV, V.

21*. Dintre compusii: fenantren (I), izopren (II), etenilbenzen (III), cumen (IV), antracen (V), cel mai greu da reactii de aditie:

a) I;

b) II;

c) III;

d) IV;

e) V.

22*. La clorurarea benzenului se foloseste drept catalizator:

a)      HgCl2/carbune poros;

b)      HgSO4;

c)      NaOH;

d)      FeCl3;

e)      H2SO4.

23*. Aditia clorului la benzen are loc:

a)      īn solvent inert (CCl4);

b)      īn prezenta luminii (hν);

c)      clorul nu se aditioneaza la benzen;

d)      la temperaturi ridicate;

e)      īn prezenta AlCl3.

24*. Benzenul se sulfoneaza īn urmatoarele conditii:

a)      cu acid sulfuric diluat;

b)      cu acid sulfuros;

c)      cu acid sulfhidric;

d)      cu acid sulfuric concentrat;

e)      cu amestec sulfonitric.

25*. Prin clorurarea benzenului, īn prezenta FeCl3, se obtine:

a)      1,3,5-triclorobenzen;

b)  hexaclorociclohexan;

c)  1,4-diclorociclohexadiena;

d)  1,3-diclorobenzen;

e)  monoclorobenzen.

26*. Acilarea arenelor, īn prezenta clorurii de aluminiu, se poate realiza cu:

a)      cetone;

b)      acizi carboxilici;

c)      anhidride acide;

d)      derivati halogenati;

e)      alcooli.

27*. Grupa -NO2 este substituent:

a)      de ordinul II, activeaza nucleul benzenic si orienteaza substitutia īn pozitia meta;

b)      de ordinul I, activeaza nucleul benzenic si orienteaza substitutia īn pozitiile orto si para;

c)      de ordinul I, dar nu influenteaza substitutia ulterioara;

d)      de ordinul II, dezactiveaza nucleul benzenic si orienteaza substitutia īn pozitia meta;

e)      de ordinul II, dezactiveaza nucleul benzenic si orienteaza substitutia īn pozitiile orto si para.

28*. Nitroderivatii sunt compusi organici ce contin grupa -NO2 legata direct de:

a) un atom de O;

b) un atom de N;

c) un atom de C;

d) un atom de S;

e) un atom de X.

29*. Nitroderivatii se pot obtine prin:

a) nitrarea arenelor cu amestec sulfonitric;

b) nitrarea alcanilor cu amestec sulfonitric;

c) nitrarea arenelor cu acid azotic diluat;

d) nitrarea alcoolilor cu acid azotic;

e) nitrarea arenelor cu acid azotic concentrat.

30*. Substituent de ordinul I este:

a)      grupa -NO2;

b)      grupa -CONH2;

c)      grupa -CN;

d)      grupele -NHR;

e)      grupele -COR.

31*. Substituent de ordinul II este:

a)      grupa -SO3H;

b)      grupa -NH2;

c)      grupele -CH2X;

d)      grupele -NR2;

e)      grupa -CH3.

32*. Alegeti radicalii aril dintre: I) p-fenilen; II) vinil; III) benziliden; IV) α-naftil; V) hexil; VI) o-tolil:

a)      III, IV, V;

b)      II, III, IV;

c)      IV, V, VI;

d)      I, II, III;

e)      I, IV, VI.

33*. Se trateaza benzenul succesiv cu 2 moli de clorura de acetil, īn prezenta clorurii de aluminiu. Produsul de reactie se reduce cu borohidrura de sodiu, apoi se deshidrateaza, obtināndu-se:

a)      o-divinilbenzen;

b)      p-divinilbenzen;

c)      o-dietilbenzen;

d)      m-divinilbenzen;

e)      p-dietilbenzen.

34*. Numarul arenelor izomere cu formula moleculara C10H14 ce formeaza prin oxidare la catena laterala acid o-ftalic este:

a) 6;  b)3;  c) 4;  d) 2;  e) 7.

35*. Prin nitrarea acidului benzensulfonic, la un raport molar acid benzensulfonic:acid azotic = 1:2, se obtine compusul:

a)      acid 3-nitro-benzensulfonic;

b)      acid 5-nitro-benzensulfonic;

c)      acid 1-nitro-2,6-benzendisulfonic;

d)      acid 3,5-dinitro-benzensulfonic;

e)      acid 1-nitro-3,5-benzendisulfonic.

36*. Hidrocarbura cu formula moleculara C12H18, cu 4 atomi de carbon primari, care prin substitutie catalitica formeaza un singur derivat monosubstituit este:

a)      2,4,5-trimetil-n-propilbenzen;

b)      2,4,6-trimetil-n-propilbenzen;

c)      2,4,6-trimetil-izopropilbenzen;

d)      2,3,4-trimetil-izopropilbenzen;

e)      2,6-dimetil-tert-butilbenzen.

37*. Care este hidrocarbura cu formula C10H14 ce contine un centru de chiralitate si care prin oxidare cu permanganat de potasiu si acid sulfuric formeaza acid benzoic?

a)      izobutilbenzen;

b)      tert-butilbenzen;

c)      sec-butilbenzen;

d)      2,3-dimetil-etilbenzen;

e)      4-metil-n-propilbenzen.

38*. Alegeti compusii ce se pot oxida cu dicromat de potasiu īn mediu acid: cumen (I); etilbenzen (II); 1-butena (III); butan (IV); antracen (V); ciclobutan (VI):

a)      II si VI;

b)      III si V;

c)      I si II;

d)      IV si VI;

e)      III si VI .

39*. Care dintre compusii de mai jos poate fi folosit īn reactia de acilare Friedel-Crafts?

a)      clorura de alil;

b)      clorura de acetil;

c)      clorura de vinil;

d)      clorura de n-propil;

e)      clorura de etil.

40*. La sulfonarea etilbenzenului rezulta:

a)      acid m-etilbenzensulfonic;

b)      numai acid o-etil-benzensulfonic;

c)      numai acid p-etilbenzensulfonic;

d)      acid o-etil- si p-etilbenzensulfonic.

e)      acid o-metil- si p-metilbenzensulfonic.

41*. Etil-fenil-cetona se obtine, īn prezenta AlCl3, īn urma reactiei dintre:

a)      benzen si clorura de acetil;

b)      benzen si clorura de propanoil;

c)      benzen si clorura de propil;

d)      benzen si propena;

e)      benzen si clorura de etil.

42*. Prin introducerea a doi substituenti, X si Y, pe nucleul unui alchilbenzen, C6H5R,
vor rezulta:

a)      7 izomeri;

b)      6 izomeri;

c)      8 izomeri;

d)      10 izomeri;

e)      4 izomeri.

43*. Difenilmetanul se poate obtine prin reactia de alchilare Friedel-Crafts dintre:

a)      benzen si clorura de benzil;

b)      benzen si clorobenzen;

c)      metilbenzen si clorobenzen;

d)      benzen si clorura de metil;

e)      benzen si clorura de benziliden.

44*. La hidrogenarea completa a fenantrenului, raportul molar fenantren:hidrogen este:

a) 1:5;  b) 1:7;  c) 1:1;  d) 1:6;  e) 1:4.

45*. Antracenul si difenilul sunt hidrocarburi aromatice:

a) polinucleare cu nuclee condensate;

b) polinucleare cu nuclee condensate sau izolate;

c) polinucleare cu nuclee izolate;

d) policiclice condensate;

e) polinucleare cu nuclee izolate.

46*. Compusul ce se obtine prin reactia nitrobenzenului cu acidul sulfuric, la un raport molar 1:1, este:

a) acid o-nitrobenzensulfonic;

b) acid m-nitrobenzensulfonic;

c) acid 1-nitro-2,4-benzendisulfonic;

d) acid 1-nitro-3,5-benzendisulfonic;

e) acid p-nitrobenzensulfonic.

47*. Referitor la oxidarea antracenului, este incorecta afirmatia:

a)      oxidarea se face cu dicromat de potasiu si acid acetic

b)      pozitiile cele mai reactive sunt 9 si 10;

c)      se oxideaza mai usor decāt naftalina;

d)      se oxideaza mai greu decāt naftalina;

e)      se formeaza antrachinona.

48*. Prin oxidarea acetatului de o-crezil, urmata de hidroliza, rezulta:

a)      acid m-hidroxibenzoic;

b)      acid o-hidroxibenzoic;

c)      acid benzoic;

d)      acid p-hidroxibenzoic;

e)      acid ftalic.

49*. Care din urmatoarele amestecuri de substante nu decoloreaza solutia bazica de permanganat de potasiu (KMnO4 /HO-)?

a) acetilena si benzen;

b) etena si etan;

c) acetilena si etena;

d) etan si benzen;

e) benzen si propina.

50*. Cāti izomeri aromatici corespund formulei moleculare C8H10 (I) si cāti dintre acestia dau prin oxidare cu KMnO4/H+ acizi policarboxilici din care se pot obtine anhidride acide (II)?

a) I = 3 si II = 1;

b) I = 4 si II =2;

c) I = 4 si II = 1;

d) I = 5 si II = 1;

e) I = 5 si II = 2;

51*. Īn succesiunile de reactii de mai jos:

E este o hidrocarbura nesaturata, iar G este o hidrocarbura ce contine 92,3% C si are masa moleculara 104. Care sunt substantele A si K?

a)      A-toluenul, K-o-nitrotoluenul;

b)      A-etilbenzenul, K-m-nitroetilbenzenul;

c)      A-o-xilenul, K-1,3,5-trinitrobenzenul;

d)      A-benzenul, K-nitrobenzenul;

e)      A-benzenul, K-m-nitrotoluenul.

52*. stiind ca A este primul termen din seria alcanilor care este substanta E?

a)      toluenul;

b)      clorura de benzil;

c)      difenilmetanul;

d)      clorobenzenul;

e)      clorura de benziliden.

53. Care din denumirile de mai jos sunt corecte?

a) 2,3-dimetilbenzen;

b) orto-xilen;

c) orto-dimetilbenzen;

d) 2-metil-etilbenzen;

e) 4-metil-etilbenzen.

54. Īn legatura cu naftalina afirmatiile adevarate sunt:

a)      are proprietatea de a sublima;

b)      are caracter aromatic mai slab decāt benzenul;

c)      are caracter aromatic mai puternic decāt benzenul;

d)      este insolubila īn apa;

e)      este insolubila īn solventi organici.

55. Referitor la alchilarea benzenului, alegeti afirmatiile corecte:

a)      se realizeaza cu izoalcani īn prezenta clorurii de aluminiu anhidra;

b)      este o reactie de substitutie;

c)      este o reactie Friedel-Crafts;

d)      se realizeaza cu derivati halogenati cu reactivitate normala sau marita, īn prezenta clorurii de aluminiu anhidra;

e)      se realizeaza cu alcooli, īn prezenta acidului sulfuric.

56. Care dintre derivatii halogenati de mai jos pot fi folositi īn reactia de alchilare Friedel-Crafts?

a) clorura de alil;

b) clorura de benzil;

c) clorura de vinil;

d) clorura de n-propil;

e) clorura de fenil.

57. Alegeti afirmatiile incorecte referitoare la tetralina:

a)      se obtine prin aditia clorului la naftalina;

b)      se obtine prin hidrogenarea totala a naftalinei;

c)      se obtine prin oxidarea naftalinei;

d)      este o hidrocarbura saturata cu doua cicluri condensate;

e)      este o hidrocarbura aromatica cu catena laterala.

58. Care sunt afirmatiile corecte referitoare la benzen?

a)      se foloseste la obtinerea de medicamente;

b)      se foloseste īn industria maselor plastice;

c)      se foloseste ca materie prima la obtinerea cloroprenului;

d)      se foloseste la obtinerea cauciucului sintetic;

e)      se foloseste ca insecticid.

59. Substituenti de ordin II sunt:

a) -COOH

b) -CHO;

c) -CONH2;

d) -CH2NH2;

e) -CH2R

60. Sunt hidrocarburi īn stare de agregare solida:

a) fenantrenul;

b) xilenii;

c) antracenul;

d) toluenul;

e) naftalina.

61. Care dintre reactiile de mai jos pot fi date de toluen?

a) oxidarea;

b) substitutia;

c) polimerizarea;

d) alchilarea;

e) acilarea.

62. Referitor la benzen si toluen sunt adevarate urmatoarele afirmatii:

a) punctul de topire al toluenului este mai mare decāt al benzenului;

b) sunt lichide;

c) sunt solubili īn apa;

d) sunt solubili īn solventi organici;

e) punctul de topire al toluenului este mai mic decāt al benzenului.

63. Sunt radicali aril:

a) fenil si o-tolil;

b) α-naftil si o-fenilen;

c) β-naftil si p-fenilen;

d) benzil si benziliden;

e) hexil si benzil.

64. Hidrocarburile aromatice cu mai multe nuclee benzenice condensate au urmatoarele caracteristici:

a) sunt lichide;

b) dau reactii de substitutie mai greu decāt benzenul;

c) caracterul aromatic este mai slab decāt al benzenului;

d) se oxideaza mai usor decāt benzenul;

e) sunt solide.

65. Omologii superiori ai benzenului se pot obtine, īn prezenta clorurii de aluminiu umede, din benzen si:

a) clorura de metil;

b) clorura de etil;

c) propena;

d) clorura de acetil;

e) etena.

66. Afirmatiile incorecte sunt:

a) radicalul monovalent la catena laterala a toluenului se numeste tolil ;

b) radicalul monovalent la catena laterala a toluenului se numeste benzil;

c) radicalul divalent la catena laterala a toluenului se numeste benzil;

d) radicalul divalent al benzenului se numeste fenilen;

e) radicalul monovalent la nucleul aromatic al toluenului se numeste tolil.

67. Hidrocarbura aromatica mononucleara cu 8,7% H din succesiunea de reactii de mai jos este:

a) metilbenzenul;

b) p-xilenul;

c) toluenul;

d) o-xilenul;

e) m-xilenul.

68. Printr-o reactie Friedel-Crafts se pot obtine:

a) aldehida benzoica;

b) cumenul;

c) acetofenona;

d) toluenul;

e) etilbenzenul.

69. Care sunt afirmatiile incorecte?

a) acilarea arenelor este o reactie de substitutie;

b) alchilarea arenelor cu alcooli se face īn prezenta AlCl3 umeda;

c) sulfonarea arenelor se face cu amestec sulfonitric;

d) nitrarea arenelor este o reactie de aditie ;

e) acilarea arenelor este o reactie Friedel-Crafts.

70. Prin nitrarea benzenului, cu amestec sulfonitric, se pot obtine:

a) nitrobenzenul;

b) 1,4-dinitrobenzenul;

c) 1,2,5-trinitrobenzenul;

d) 1,3-dinitrobenzenul;

e) 1,3,5-trinitrobenzenul.

71. Substituenti de ordinul I sunt:

a) -NO2;

b) -OH;

c) -SO3H;

d) -NH2;

e) -OR.

72. Alegeti afirmatiile incorecte:

a) substituentii de ordinul II au īn structura lor numai legaturi σ;

b) substituentii de ordinul I orienteaza noul substituent īn pozitia meta;

c) substituentii de ordinul I, cu exceptia halogenilor, activeaza nucleul benzenic;

d) substituentii de ordinul I, dezactiveaza nucleul benzenic;

e) substituentii de ordinul II au īn structura lor cel putin o legatura π.

73. Prin clorurarea toluenului, īn prezenta luminii, se pot forma:

a) feniltriclorometan;

b) o-clorotoluen;

c) clorura de benzil;

d) clorura de benziliden;

e) p-clorotoluen.

74. Acizi ftalici se pot obtine prin oxidarea:

a) toluenul;

b) o-xilenul;

c) benzenul;

d) difenilul;

e) p-xilenul.

75. Afirmatiile incorecte sunt:

a) benzenul se oxideaza cu permanganat de potasiu īn mediu acid;

b) nitrarea benzenului se face cu acid azotic diluat;

c) reactiile de aditie decurg mai usor la naftalina decāt la benzen;

d) oxidarea antracenului cu dicromat de potasiu, īn prezenta acidului acetic, conduce la
     antrachinona;

e) aditia clorului la benzen are loc īn prezenta FeCl3.

76. Alegeti dintre compusii de mai jos pe cei care, prin nitrare cu amestec sulfonitric, conduc la nitroderivati cu grupa functionala grefata la un atom de carbon tertiar:

a) clorobenzenul;

b) etina;

c) toluenul;

d) 1-butina;

e) etilbenzenul.

77. Referitor la oxidarea omologilor benzenului afirmatiile incorecte sunt:

a) se face cu permanganat de potasiu si acid sulfuric;

b) īn cazul catenelor laterale mai lungi, are loc la atomul de carbon direct legat de nucleul aromatic;

c) conduce la formarea de anhidride acide;

d) se face īn prezenta V2O5;

e) se face cu dicromat de potasiu si acid sulfuric.

78. Īn functie de structura oxidarea arenelor se poate face cu:

a) dicromat de potasiu si acid acetic;

b) reactiv Fehling;

c) oxigen atomic provenit din sistemul oxidant KMnO4/H+;

d) reactiv Tollens;

e) oxigen molecular si catalizator V2O5, la temperaturi ridicate.

79. Afirmatiile incorecte sunt:

a) prin nitrarea naftalinei cu amestec sulfonitric se obtine α-nitronaftalina;

b) naftalina se hidrogeneaza mai greu decāt benzenul;

c) prin oxidarea naftalinei cu O2/V2O5 la 3500C se obtine anhidrida ftalica;

d) naftalina are caracter aromatic mai pronuntat decāt benzenul;

e) naftalina se oxideaza mai greu decāt benzenul.

80. Hidrocarburile aromatice cu N.E = 7 sunt:

a) α-nitronaftalina;

b) stirenul;

c) 1,4-dietilnaftalina;

d) m-divinilbenzenul;

e) 1,4-dimetilnaftalina.

81. Īn legatura cu oxidarea la naftalina, care sunt afirmatiile corecte?

a) decurge mai greu, īn comparatie cu benzenul;

b) duce la formarea acidului tereftalic;

c) decurge mai usor, īn comparatie cu benzenul ;

d) decurge mai greu ca la antracen;

e) duce la formarea antrachinonei.

82. Afirmatiile incorecte referitoare la tetralina sunt:

a) se obtine prin hidrogenarea totala a naftalinei;

b) are caracter aromatic mai slab decāt al naftalinei;

c) are caracter aromatic comparabil cu al benzenului;

d) are N.E. = 5;

e) are N.E. = 2.

83. Antrachinona este rezultatul oxidarii antracenului:

a) īn pozitiile 9,10;

b) īn pozitiile 1,4;

c) cu dicromat de potasiu si acid acetic;

d) cu reactiv Tollens;

e) cu reactiv Fehling.

Raspunsuri:


  1. d

  2. d

  3. d

  4. c

  5. c

  6. d

  7. b

  8. d

  9. d

10. a

11. e

12. c

13. e

14. c

15. b

16. a

17. d

18. a

19. e

20. b

21. d

22. d

23. b

24. d

25. e

26. c

27. d

28. c

29. a

30. d

31. a

32. e

33. d

34. b

35. d

36. b

37. c

38. b

39. b

40. d

41. b

42. d

43. a

44. b

45. b

46. b

47. d

48. b

49. d

50. c

51. e

52. c

53. b, c, d, e

54. a, b, d

55. b, c, d, e

56. a, b, d

57. a, b, c, d

58. a, b, d, e

59. a, b, c

60. a, c, e

61. a, b, d, e

62. b, d, e

63. a, b, c

64. b, c, d, e

65. c, e

66. a, c

67. a, c

68. b, c, d, e

69. b, c, d

70. a, d, e

71. b, d, e

72. a, b, d

73. a, c, d

74. b, e

75. a, b, e

76. a, c, e

77. c, d, e

78. a, c, e

79. b, d, e

80. c, e

81. c, d

82. a, b, e

83. a, c



Document Info


Accesari: 32130
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.

 


Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2014 )