Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
SUBSTANTE CHIMICE UTILIZATE LA SCOATEREA PETELOR

Chimie


ALTE DOCUMENTE

POLUAREA AERULUI
CHIMIE - Sa cunoasca terminologia si conventiile stiintifice privind fenomenele studiate
ALCHIMIA sau CAUTAREA PERFECTIUNII
Totul despre aminoacizi
Amoniacul , NH3
Surse chimice de energie electrica
Enzime
AGENTI CHIMICI PERICULOSI LA LOCUL DE MUNCA
REACTII CHIMICE
Carbunele

SUBSTANŢE CHIMICE UTILIZATE LA SCOATEREA PETELOR

Īn operatia de īndepartare a  petelor sīnt necesare o serie de substante sau produse chimice, folositeca atare (īn mica parte) sau sub forma de solutii si amestecuri (īn majoritatea cazurilor), cum sīnt : dizolvantii, 343e44d alcaliile, agentii de albire, acizii, sa­rurile etc. Dintre substantele folosite, rolul cel mai important īl au dizolvantii.


Ų      DIZOLVANŢI

Dizolvantul (solventul) este componentul de baza al unei solutii care se gaseste īn cantitate mult mai mare decīt substanta dizolvata. De exemplu, īn cazul solutiei de bicarbonat de sodiu īn apa (solutie utilizata la scoaterea petelor de acizi de pe materialele textile), dizolvantul este apa. Dizolvantii (solventii) cei mai utilizati la scoaterea petelor de pe diverse materiale sīnt urmatorii : apa, acetona, alcoolul etilic, benzenul, benzina usoara, cloroformul, eterul etilic, sulfura de carbon, terebentina, tetraclorura de carbon. Apa este sol­vent anorganic, ceilalti sīnt solventi organici. Pentru a īntelege mai bine rolul dizolvantului īn operatia de scoatere a petelor, trebuie sa stim mai īntīi ce este o solutie si ce este un amestec.

Solutia este un sistem omogen format din doua sau mai multe componente. Orice solutie se com­pune dintr-un dizolvant si o substanta dizolvat. De exemplu, īn cazul solutiei de alcool etilic si glicerina utilizate la scoaterea petelor de vin alb de pe materialele textile, alcoolul etilic este di­zolvantul iar glicerina este substanta dizolvata. Raportul dintre cantitatea de substanta dizolvata si dizolvant se numeste concentratie. Concentratia se exprima īn procente īn greutate si arata can­titatea de substanta dizolvata īn grame, continuta īn 100 ml solutie. De exemplu, o solutie de iodura de potasiu 10% folosita la scoaterea petelor de azotat de argint de pe materialele textile, consta din 10 g iodura de potasiu continuta īn 100 ml solutie.

Dupa cantitatea de substanta dizolvata se disting solutii diluate si concentrate, De exemplu, o so­lutie de apa oxigenata 1% utilizata la scoaterea petelor de arsuri de pe tesaturile de in si bum­bac colorate este diluata fata de una de apa oxi­genata 10% folosita la scoaterea petelor de ar­suri de pe tesaturile albe de aceeasi natura.

Amestecul este un sistem format din doua sau mai multe substante, gazoase, lichide sau solide. Amestecurile pot fi omogene si eterogene. Un amestec omogen este format din substante mis-cibile (care pot forma un amestec omogen) īntre ele si prezinta aceeasi compozitie si aceleasi pro­prietati īn toata masa. De exemplu, solutia este un amestec omogen. Un amestec eterogen este format din substante nemiscibile īntre ele, compo­zitia si proprietatile nu sīnt aceleasi īn toata masa. De exemplu, pasta de magnezie si benzen (di­zolvant), utilizata la scoaterea petelor de nicotina de pe marmura sau amestecul de galbenus si glicerina, sub forma de emulsie, utilizat la scoa­terea petelor de fructe de pe tesaturile colorate sīnt ornsstscuri eterogene.

Īn cele ce urmeaza prezentam pe scurt cei mai utilizati dizolvanti folositi la operatia de scoatere a petelor, īn conditii casnice.

Apa. Constituie unul dintre compusii chimici cei mai raspīnditi īn natura si totodata si dizolvantul cel mai folosit. In stare pura (apa potabila) este un lichid incolor, limpede, fara miros, care con­tine dizolvate cantitati mici de saruri ca : clorura de sodiu, carbonat acid de sodiu etc. Este mediul īn care se desfasoara majoritatea operatiilor de īndepartare a petelor de orice natura si prove­nienta. La scoaterea petelor de apa de pe tesa­turile de matase si lina, la curatirea tablourilor īn ulei afumate, a obiectelor decorative de fildes se recomanda utilizarea apei de phaie. Aceasta spre deosebire de apa potabila, contine īntre 20-40 cm3 aer dizolvat ia un litru, din care 64,5% oxigen, 33,5% azot, 1,7% bioxid de carbon, precum si urme de amoniac, argon, acid azotic si ozon. Aceste substante īi confera proprietati deosebite īn cazul utilizarii ei īn operatiile de īndepartare a petelor. In lipsa apei de ploaie se poate folosi apa dis­tilata (apa pure, care practic nu contine substante dizolvate ; sa poate procura de la farmccie), dar nu cu aceleasi rezultate.

Acetona. Lichid incolor, perfect solubil īn apa, alcool si eter ; volatil, usor inflamabil cu miros specific eteric. Vaporii de acetona formeaza cu aerul - īn anumite proportii - amestecuri explo­zive. Se interzice folosirea ei īn apropierea unei surse de caldura. Se va lucra īn aer liber sau īn apropierea ferestrei deschise si se va acorda o mare atentie eliminarii oricarei surse de foc sau posibilitati de scintei. Se pastreaza numai īn sticle bine īnchise cu dopuri de cauciuc. Se foloseste la scoaterea petelor de iac de unghii, crema de ghete de pe materiale textile de orice natura, cu exceptia matasii acetat, deoarece dizolva aceasta fibra. Se poate procura de la magazinele de produse cosmetice. Este cunoscuta si sub denu­mirile de dimetilcetona si propariona.

Alcoolul etilic. Lichid incolor, solubil īn apa si īn dizolvanti organici, usor volatil, inflamabil, cu mi­ros specific, arde cu o flacara albastruie, aproape incolora, fara fum. Vaporii de alcool formeaza cu aerul, in anumite proportii, amestecuri explo­zive. Se interzice folosirea Iu! īn apropierea unei surse de caldura. Se va lucra īn īncaperi aerisite. Se pastreaza īn sticle bine īnchise. Se foloseste la scoaterea petelor de arsuri, bere, cerneala, creion chimic, crema de ghete, excremente de muste, gelatina colorata, iarba, iod, lapte, lichior, nicotina, parfum, rasina, vin alb, vin rosu de pe materialele textile de orice natura. Trebuie īnsa acordata o mare atentie fibrelor pioteinice (līna, matase naturala), celulozice (bumbac, in, cīnepa, iuta), precum si celor poliacrilonitriiice vopsite cu coloranti bazici (materiale colorante care au grupe amina īn molecula) pe care alcoolul etilic are proprietatea de a-i dizolva. De aceea, la aceste fibre trebuie facuta īn prealabil o verificare pe un esantion. Alcoolul etilic se foloseste adesea īn amestec cu alti solventi, in special cu apa (īn cazul petelor de arsuri, bere, cerneala, nicotina etc.), deoarece amestecarea cu apa are loc cu degajare de caldura si īn acest caz portiunile tratate se usuca mai repede, evitīndu-se astfel formarea de aureole sau cedarea de coloranti. Cīnd este nevoie de alcool etilic cald (de exem­plu, īn cazul īnlaturarii petelor de crema de ghete, excremente de muste de pe tesaturi) acesta se īncalzeste, introducind sticla intr-un vas cu apa calda, sursa de īncalzire - focul - iilnd stinsa, Se poate procura de la magazinele de bauturi spirtoase. Alcoolul etilic se mai numeste etanol, spirt sau alcool. Se comercializeaza si sub forma de alcool sanitar. Alcoolul etilic pur de concen­tratie 96% se numeste spirt rafinat.

Benzenul. Substanta lichida, incolora, insolubila īn apa, solubila īn solventi organici, foarte volatila. foarte usor inflamabila, cu miros specific puternic aromatic. Vaporii de benzen sint foarte toxici, cu aerul īn anumite proportii formeaza amestecuri explozive. Se interzice folosirea lui īn apropierea unei surse de caldura. Se vn lucra īn aer liber sau īn apropierea ferestrei deschise si se va acorda o mare atentie eliminarii oricarei posibilitati de scintei. Se pastreaza numai īn sticle bine īnchise. Se foloseste la scoaterea petelor de asfalt, ceara, grasimi, īnghetata, smoala, lac de asfalt, lapte, pacura, petrol, rasina, ulei comestibil, de pe fi­brele textile de orice natura, tn lipsa de benzen se poate folosi benzina usoara (neofalina).

Benzina usoara. Lichid incolor, insolubil īn apa, solubil īn solventi organici, foarte volatil, foarte usor inflamabil, cu miros caracteristic. Vaporii de benzina sint toxic!, cu aerul īn anumite proportii formeaza amestecuri explozive. Din cauza perico­lului mare de explozie, este interzis a se lucra cu benzina īn īncaperi care nu sīnt bine aerisite. Vara cīnd temperatura este ridicata se produce o mare evaporare a benzinei, iar vaporii īn amestec cu aerul pot forma un amestec exploziv chiar fara o sursa de loc din afara, deci atentie marita. Se pastreaza numai īn sticle bine īnchise. Se foloseste la scoaterea petelor de asfalt, bau­turi racoritoare (pepsi-cola, coca-cola,), bomboane cu crema, cacao, smoala, catran, ceara, ceara rosie, ciocolata, clei insecticid, crema de ghete, excremente de muste, grasimi, īnghetata, lac de rasina, lapte, maioneza, argirol, protargol (dezinfectante continīnd nitrat de argint), ruj de buze, smīntīnā, ulei comestibil de pe fibrele tex­tile de orice natura. Se poate procura de la PECO. Se mai numeste neofalina.Cloroformul. Substanta lichida, incolora, insolubila īn apa, solubila īn solventi organici, volatila, cu miros placut, dulceag. In amestec cu aerul vaporii de cloroform nu sīnt explozivi. Se pastreaza īn sticle de culoare bruna, bine īnchise, īn care se adauga 1% alcool, pentru a preīntīmpina des­compunerea lui. Se foloseste la scoaterea petelor de asfalt, smoala, grasimi, lac pe baza de nitro sau acetil celuloza, miniu de plumb, pacura, petrol, rasina, ruj de buze, vopsea de ulei pe baza de firnisuri si ulei de in (īn special a celor vechi patrunse īn tesatura) de pe orice fel de fibra cu exceptia matasii acetat. Se poate procura de la farmacii. Se mai numeste triclormetan. Eterul etilic. Substanta lichida, incolora, solubila īn apa si īn solventi organici, foarte volatila, toarte inflamabila, cu miros specific de eter. In amestec cu aerul, vaporii sai dau explozii pu­ternice. Se interzice folosirea lui īn apropierea unei surse de caldura. Se va lucra īn aer liber sau in apropierea ferestrei deschise si se va acorda o mare atentie eliminarii oricarei posi­bilitati de scīntei. Se pastreaza īn sticle īnchise ermetic, īn locuri racoroase. Se foloseste Io scoa­terea petelor de iarba, lac de unghii, lapte, par­fum, vopsea de ulei pe baza de firnisuri si ulei de in, de pe orice fel de fibra, cu exceptia ma­tasii acetat. Se poate procura de la farmacii. Este cunoscut si sub denumirile de eter sulfuric si dietil-eter.

Sulfura ds carbon. Lichid incolor, insolubil īn apa, solubil īn solventi organici, volatil, foarte usor inflamabil, cu miros neplacut. Vaporii de sulfura de carbon sīnt toxici si formeaza cu aerul 'in anumite proportii amestecuri explozive. Se interzice folo­sirea ei īn apropierea unei surse de caldura. Se va lucra in aer liber sau īn apropierea ferestrei deschise si se va acorda o mare atentie eliminarii oricarei posibilitati de scīntei, Se pastreaza īn sticle de culoare bruna, īnchise ermetic, īn locuri ra­coroase. Se foloseste la scoaterea petelor de as­falt, ceara rosie, īnghetata, lac de rasina, miniu de plumb, vopsea de ulei pe baza de firnisuri si ulei de in, de pe orice fel de fibra textila.

Terebentina. Substanta de culoare galbuie, aproape incolora, insolubila īn apa, solubila īn solventi organici, volatila, inflamabila, cu miros puternic ete­ric. Vaporii de terebentina lormeaza cu aerul, in anumite proportii, amestecuri explozive. Se inter­zice lolosirea ei in apropierea unei surse de cal­dura. Se va lucra īn aer liber sau īn apropierea ferestrei deschise, se va acorda o mare atentie eliminarii oricarei posibilitati de scintei. Se pas­treaza īn sticle īnchise ermetic. Se foloseste la īndepartarea petelor de ceara rosie, catran, clei insecticid, crema de ghete, grasimi, lac pe baza de rasina, mucegai, negru de fum si funingine, vopsea de ulei pe baza de firnisuri si ulei de in, de pe orice fibre textile. Deoarece mirosul tere­bentinei se īndeparteaza greu de pe tesaturile dense, ea se utilizeaza numai pentru tesāturile usoare. Se poate procura de la magazinele fon­dului plastic. Se mai numeste ulei de terebentina.

Tetraclorura de carbon. Lichid incolor, insolubil īn apa, solubil īn solventi organici, volatil, neinfla­mabil, cu miros caracteristic eteric. Vaporii de tetraclorura c/e carbon sint toxici. Se pastreaza īn sticle īnchise ermetic, īn locuri racoroase. Se fo­loseste la scoaterea petelor de crema de ghete de culori deschise, excremente de muste, grasimi, iarba, oua, petrol, protargol, argirol, rasina, ruj de buze, smīntīna, ulei comestibil, vopsea de ulei pe baza de firnisuri si ulei de in de pe fibrele textile cu exceptia fibrelor poliacrilonitrilice si a matasii acetat. Se mai numeste tetraclormetan.

Ų      ALCALII

In operatia de īndepartare a petelor, īn anumite cazuri, trebuie sa folosim si alte substante chi­mice ca : alcalii, agenti de albire, acizi, saruri etc.

Alcaliile folosite īn tratamentul de īnlaturare a petelor sini urmatoarele : amoniacul (sub forma de solutie apoasa - hidroxid de amoniu), bicar­bonatul de sodiu, boraxul, carbonatul de sodiu, carbonatul de amoniu si hidroxidul de sodiu. Aceste substante sīnt solubile īn apa.

Amoniacul (sub forma de solutie - hidroxid de amoniu). Este un lichid incolor cu miros puternic īntepator. Atentie irita mucoasa nazala si ochii. Se pastreaza īn vase de sticla īnchise etans, īn locuri racoroase. Se gaseste in comert sub forma de solutii de diferite concentratii (2, 5, 10 sau 25%). Se foloseste īn concentratii de pīna la 15% la scoaterea petelor de acizi, bauturi racoritoare, bomboane, cacao, ceai, cerneala, fixator foto, fructe, lichior, miere de albine, marmelada, nico­tina, otet, parfum, vopsea de par, de pe toate fibrele, cu exceptia policiorurii de vinii. Solutiile de amoniac pot decolora tesaturile vopsite, de aceea este bine sa se verifice, īn prealabil pe un esantion. Se poate procura da la farmacii sau de la magazinele care comercializeaza produsele chimice.

Bicarbonatul de sodiu. Este o substanta solida, sub forma de praf alb, se dizolva usor īn apa, in contact cu aerul atmosferic se descompune, de aceea trebuie pastrata in vase de sticlo bine īn­chise, la loc uscat. Se foloseste la scoaterea petelor de acizi, albumina, de pe orice fibre, in­diferent de natura lor. Se procura de la farmacie.

Boraxul. Este o substanta solida sub forma de cristale incolore, solubila īn apa. Se pastreaza īn vase de sticla īnchise, la loc uscat. Se foloseste la scoaterea petelor de acizi, albumina, bomboane, fructe, sīnge ; īn solutie de 10-15%, īnlocuieste amoniacul pentru orice tesatura vopsita, indiferent de natura ei. Se procura de la farmacie.

Carbonatul de sodiu. Substanta cristalina, usor so­lubila īn apa, se gaseste īn comert pentru uzui casnic, sub forma de praf alb (soda de rufe). Se pastreaza īn cutii de carton etanse sau īn vase de sticla, la loc uscat. Se foloseste īn solutie īn apa la scoaterea petelor de acizi, iarba, mucegai, sīn­ge, vopsea de ulei pe baza de firnisuri si ulei de in de pe tesaturile albe de in sau bumbac. Se procura de la magazinele de produse chimice.

Carbonatul de amoniu. Este un praf alb, se di­zolva usor īn apa, miroase puternic a amoniac chiar la temperatura camerei. Se pastreaza īn vase de sticla bine īnchise. Se foloseste la scoaterea   petelor   de   puroi   de   pe   matasea   acetat.   Se procura  de la  farmacie.Hidroxidul   de   sodiu   (soda   caustica).   Se   gaseste īn   comert   sub  forma   de  fulgi,   granule,   bastonase care se  dizolva īn  apa  cu  degajare   mare  de cal­dura.    Se    foloseste    sub    forma     de    solutie    2-5 g/litru   apa   la   scoaterea   petelor   de   mucegai,   ru­gina,  ruj  de buze, sīnge de pe bumbac, in, cīnepa, nailon,   relon,   fibre   polipropilenice.   fibre   din   poli-clorurā   de   vinii.   Solutia   apoasa   de   hidroxid   de sodiu   preparata  se   pastreaza  īn  sticle  cu  dop  de pluta   parafinat.   Se   poate   procura   de   la   maga­zinele   de   produse   chimice.   Esie   foarte   corosiva. Cānd  se lucreaza  cu  aceasta  substanta trebuie  sa se   foloseasca   manusi   de   cauciuc,   haine   de   pro­tectie   si   sa   se   protejeze   īn   special   ochii.   Daca mīinile  sau  hainele vin  īn  contact cu  aceasta   so­lutie    trebuie    urgent    spalate    cu    apa,   iar   locul atacat trebuie  spalat  cu   o  solutie  diluata  de acid (preferabil   cu   otet  sau   cu   o   solutie  de  acid   bo-ric),   si   apoi   din   nou   cu   apa.   Se   pastreaza   īn locuri  ferite   pentru a   nu fi  accesibila copiilor sau confundata cu vreun produs alimentar.

Ų      AGENŢI DE ALBIRE

Agentii de albire folositi sīnt : apa oxigenata, bisulfitul de sodiu, ditionitul de sodiu, hipocloritul de sodiu, permanganatul de potasiu, peroxidul de sodiu si tiosulfatul de sodiu.

Apa oxigenata. Este un lichid incolor, foarte in­stabil. De obicei, aceasta se livreaza īn comert sub forma de solutie apoasa 3%. Apa oxigenata mai concentrata (30°/o) este cunoscuta sub denu­mirea de perhidrol. Aceste solutii trebuie pastrate īn sticle de culoare īnchisa si īn camere īntu­necoase si racoroase. Solutia diluata nu ataca tesatura, dar trebuie folosita cu atentie mare īn cazul tesaturilor colorate (decoloreaza fibra). In contact cu pielea provoaca arsuri, deci atentie ! Se foloseste la scoaterea petelor de arsuri, bere, bomboane, cerneala, fructe, lichior, mucegai, ni­cotina, parfum, vin rosu, vopsea de pār de pe orice fel de fibra īn special de pe tesaturile albe. La tesaturile colorate trebuie facuta o verificare pe un esantion. Se poate procura de la farmacie.

Bisulfitul de sodiu. Este o substanta sub forma de praf alb fin, foarte solubil īn apa, care īn contact cu aerul se oxideaza. Se pastreaza īn vase de sticla bine īnchise. Se foloseste īn special pentru īnlaturarea petelor brune ramase de la albirea tesaturilor cu permanganat de potasiu. Se pro­cura de la magazinele de articole fotografice.

Ditionitul de sodiu (hidrosulfit) este un praf alb foarte fin, solubil īn apa, cu miros specific de bioxid de sulf. Se pastreaza īn vase de sticla, īnchise etans. Se poate folosi pentru īndepartarea petelor de cerneala, rugina, sīnge, de pe orice fel de tesatura de culoare alba. Trebuie folosit īn īncaperi bine aerisite, deoarece bioxidul de sulf degajat este un gaz otravitor.

Hipocloritul de sodiu (apa de Javel). Sub forma de solutie, este un lichid translucid, cu slab sedi­ment galben-verzui. Se pastreaza īn sticle bine īn­chise, īntr-un loc īntunecos si racoros. Atentie! aceasta solutie ataca pielea. Nu se lucreaza fara manusi de cauciuc. Se foloseste la scoaterea pe­telor de cafea, cerneala, mucegai, urina, de pe bumbac, fibre poliacrilonitrilice, fibre poliesterice, policlorura de vinii.

Permanganatul   de   potasiu.   Este  o   substanta   sub forma  de  cristale  de  culoare  violet-īnchis,  solubile īn apa. Se pastreaza īn vase de sticla, la Ioc uscat. Se foloseste īn solutie (2 g la litrul de apa) la scoaterea petelor de fructe, nicotina, de pe tesaturile albe de bumbac, īn operatia de albire cu permanganat de potasiu, se pune īn libertate bioxid de mangan, care coloreaza ma­terialul textil īn brun. Pentru īndepartarea petei brune se face un tratament cu bisulfit de sodiu. Se poate procura de la farmacii.Peroxidul de sodiu. Se prezinta sub forma unei pulberi de culoare galben-deschis, greu solubila īn apa. Se pastreaza īn vase de sticla īnchise. Se poate folosi la scoaterea petelor de creion chimic de pe tesāturile albe de orice natura. Se poale procura de la farmacii.

Tiosulfatul de sodiu. Substanta solida, cristalina, incolora, solubila īn apa, īn special la cald. Se  pastreaza īn vase de sticla īnchise. Se foloseste īn solutie de 10-20% la scoaterea petelor de azo­tat de argint, fixator foto, fructe (mere, pere, prune), iod, tinctura de iod, saruri de crom, sīn­ge, transpiratie. De asemenea, se foloseste pentru eliminarea resturilor de hipoclorit de sodiu de pe materialele textile celulozice, dupa albirea cu hipoclorit de sodiu. Se procura de la magazinele de articole fotografice.

Ų      ACIZI

Acizii care pot fi folositi īn operatiile de īnlatu­rare a petelor sīnt urmatorii : acidul acetic, acidul citric, acidul formic, acidul lactic, acidul oleic, acidul oxalic, acidul tartric.

Acidul acetic. Lichid incolor, solubil īn apa si īn solventi organici (alcool, eter etilic, cloroform etc.), cu miros īntepator. Se livreaza cu o concentratie de 30-50% (acid acetic tehnic), 99% (acid acetic glacial) si sub forma de solutie diluata 3-9% pentru uzul casnic, denumit si otet. Se pastreaza īn sticle bine īnchise. Este un acid organic slab, care nu influenteaza si nu ataca fibrele textile la tratamente scurte. Se foloseste īn solutie la scoaterea petelor de alcalii, ceai, crema de ghete, iarba, mucegai, parfum, urina. Se poate procura de la farmacie sau de la magazinele de produse alimentare. Se mai numeste esenta de otet.

Acidul citric. Este o substanta solida, sub forma de cristale albe, se dizolva usor īn apa. Se pastreaza īn vase de sticla, la loc uscat. Se folo­seste īn solutii de 5-10% la scoaterea petelor de alcalii, arsuri, cerneala, creion chimic, negru de furn, revelatori fotografici, rugina, vin rosu. in lipsa acestuia se poate folosi zeama de lamīie, care contine aproximativ 7% acid citric, sau sarea de lamīie (citrat de sodiu). Lasat timp mai īndelungat pe tesaturile albe, produce pete gal­bene greu de īnlaturat, deci atentie !

Acidul formic. Lichid incolor, solubil īn apa, al­cool, eter etilic, cu un miros puternic īntepator, fumega īn contact cu aerul. Se pastreaza īn sticle ermetic īnchise. Irita pielea si poate produce ar­suri, deci atentie in timpul lucrului ! Se foloseste īn solutie 5-10% la scoaterea petelor de cupru si mucegai de pe tesaturile de līna si matase naturala.

Acidul lactic. Este un lichid siropos, incolor, solu­bil īn apa si alcool etilic, fara miros. Se pas­treaza īn vase de sticla. Se foloseste īn solutie 5% la scoaterea petelor de cafea si iarba de pe tesaturile colorate de matase naturala si artifi­ciala. Se poate procura de la farmacii.

Acidul oleic. Lichid incolor sau galbui, uleios, insolubil īn apa, solubil īn alcool, benzen, eter, cloroform etc. Se pastreaza īn sticle bine īnchise, īntr-un loc mai cald, cu o temperatura peste 16PC, īntrucīt sub aceasta temperatura formeaza īn masa de lichid cristale sub forma unor ace albe, care numai prin agitare puternica se pot amesteca din nou cu lichidul. Se foloseste la scoaterea petelor mai persistente de cacao de pe tesaturile de ma­tase colorata (naturala sau artificiala).

Acidul oxalic. Este o substanta solida (toxica !) sub forma de cristale incolore care se dizolva usor īn apa calda si īn alcool etilic. Se foloseste sub forma de solutie 5-10% pentru īndepartarea petelor de ceai, cerneala, cupru, iarba, perman-ganat de potasiu, rugina, de pe tesaturile albe de bumbac. Popular este denumit sare de macris.

Acidul tartric. Se prezinta sub forma de cristale mari, incolore, solubile īn apa si īn alcool. Se pastreaza īn vase de sticla bine īnchise, la loc uscat. Se foloseste īn solutie 5-10% la īndepar­tarea petelor de ciocolata, capsuni, zmeura, fragi, afine, cirese, visine, negru de fum, vopsea de par,de   pe   tesaturile   albe.   Este   denumit   (impropriu) si sare de lamīie.

Ų      SĂRURI sl ALTE PRODUSE CHIMICE

Sarurile folosite la scoaterea petelor sīnt alaunul de potasiu, clorura de sodiu, iodura de potasiu.

Alaunul de potasiu (piatra acra). Este o sare in­colora, cristalina, solubila īn apa calda. Se fo­loseste sub forma de solutie la scoaterea petelor de ciocolata si rugina de pe fibrele de orice natura. Se poate procura de la farmacii.

Clorura de sodiu (sare de bucatarie). Substanta solida, incolora, se dizolva cu usurinta īn apa. Se foloseste sub forma de solutie īn apa la īn­departarea petelor de cafea, cacao, iarba, rugina, transpiratie, vin rosu de pe fibrele de orice na­tura. Se poate procura de la magazinele de pro­duse alimentare.

Iodura de potasiu. Substanta solida, incolora, usor solubila īn apa. Se pastreaza īn sticle īnchise la culoare. Se foloseste īn solutie de 10% la scoa­terea petelor de azotat de argint, fixator foto, permanganat de potasiu, de pe fibre de orice natura. Se poate procura de Ia farmacii.

La scoaterea petelor se mai folosesc si alte pro­duse chimice ca : amidonul, glicerina, talcul, oxi­dul de magneziu (magnezie) etc.

Amidonul. Substanta solida, pulverulenta, de cu­loare alba, insolubila īn apa rece, partial solu­bila īn apa calda. Se foloseste la scoaterea pe­telor de sīnge si tinctura de iod, de pe fibrele colorate de orice natura. Se procura din comert, ca apret de rufe, de la magazinele de produse alimentare sau de la cele de produse chimice.

Glicerina. Este o substanta lichida, incolora, so­lubila īn apa si alcool. Se pastreaza īn sticle bine īnchise. Se foloseste Ia scoaterea petelor de bere, bomboane, cacao, cafea, ceai, ciocolata, ex­cremente de pasari, parfum, oua, peste proaspat, rasina, smīntīna, vin alb, de pe fibre de orice natura. Se poate procura de la farmacii.

Talcul (silicat de magneziu). Substanta solida sub forma de pulbere alba, insolubila īn apa. Se foloseste la īndepartarea petelor de grasimi si de lapte de pe fibre de orice natura si īn special de pe cele vopsite īn culori pastel. Se procura de la farmacii ca pudra de talc.

Oxidul de magneziu (magnezie). Este o substanta solida, sub forma de pulbere alba, insolubila īn apa. Se pastreaza īn cutii bine īnchise. Se folo­seste la scoaterea petelor de grasimi de pe plus, catifea, si a celor de lapte si petrol de pe fibre de orice natura. Se poate procura de la far­macii.


loading...Document Info


Accesari: 30077
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )