Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
CAIET DE PRACTICA DREPT

Drept


    CABINET AVOCAT ,,ENACHE RADU''                                      Bucuresti, str ..., nr .., Tel/Fax 0214237959

             

      CAIET DE PRACTICĂ

 

                                                                                               

                                                                 Partea I

            ORGANIZAREA INSTANŢELOR DE JUDECATĂ

            Cadrul legal privind organizarea Instantelor de judecata este Legea 304 / 2004 (republicata si actualizata), emisa de Parlamentul Romāniei.

Organizarea judiciara are ca obiect principal asigurarea respectarii drepturilor si a libertatilor fundamentale ale persoanei. Se urmareste asigurarea respectarii dreptului la un proces echitabil si judecarea proceselor de catre instantele judecatoresti īn mod impartial si independent de orice influente.

Conform Legii 304 / 2004, puterea judecatoreasca se exercita de catre Instantele de judecata, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei iar Ministerul Public īsi exercita atributiile prin procurori constitu 919i85j iti īn Parchete.

            Instantele de judecata sunt:

-                     Īnalta Curte de Casatie si Justitie este instanta suprema, cu sediul īn Bucuresti, are ca principal scop interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre celelalte Instante de judecata. Presedintele I.C.C.J. are si calitatea de ordonator de credite iar cheltuielile necesare functionarii acesteia se finanteaza de la bugetul de stat.

-                     Curtile de apel sunt instante cu personalitate juridica, īn circumscriptia carora functioneaza mai multe tribunale si tribunale specializate. Īn cadrul curtilor de apel se regasesc sectii sau complete specializate pentru anumite cauze (spre ex sectia penala, civila, cauze cu minori, etc).

-                     Tribunalele sunt instante cu personalitate juridica, organizate la nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti. Īn circumscriptia fiecarui tribunal sunt cuprinse toate judecatoriile din judet. Īn cadrul tribunalelor functioneaza sectii sau complete specializate pentru diferite cauze.

-                     Judecatoriile sunt instante fara personalitate juridica, organizate īn judete sau īn municipiul Bucuresti (dupa sector). Īn cadrul judecatoriilor pot sa fie alcatuite si sectii sau complete īn raport cu numarul sau natura cauzelor.

Judecata se face de catre un complet de judecata. Colegiile de conducere stabilesc compunerea completelor de judecata la īnceputul anului, urmarind asigurarea continuitatii completului. Schimbarea membrilor completelor se face īn mod exceptional, pe baza criteriilor obiective stabilite de Regulamentul de ordine interioara a instantelor judecatoresti. Un complet de judecata este prezidat, prin rotatie, de unul dintre membrii acestuia.

Repartizarea cauzelor pe complete de judecata se face īn mod aleatoriu, īn sistem computerizat. Cauzele repartizate unui complet de judecata nu pot fi trecute altui complet decāt īn conditiile prevazute de lege.

Cauzele date, potrivit legii, īn competenta de prima instanta a judecatoriei, tribunalului si curtii de apel se judeca īn complet format dintr-un judecator, cu exceptia cauzelor privind conflictele de munca si de asigurari sociale.

Apelurile se judeca īn complet format din 2 judecatori, iar recursurile, īn complet format din 3 judecatori, cu exceptia cazurilor īn care legea prevede altfel. Īn cazul completului format din 2 judecatori, daca acestia nu ajung la un acord asupra hotarārii ce urmeaza a se pronunta, procesul se judeca din nou īn complet de divergenta, īn conditiile legii.            Instantele de judecata īsi desfasoara activitatea cu urmatoarele birouri:

-                     Registratura: aici are loc īnregistrarea cererilor si actiunilor date spre solutionare, precum si corespondenta.;

-                     Arhiva: aici se tine evidenta cauzelor pāna la ramānerea definitiva si irevocabila a hotarārilor. Deasemenea, tot aici pot fi gasite dosarele solutionate, puse spre conservare. Este locul principal pentru obtinerea informatiilor referitoare la o cauza.

-                     Biroul grefa: īntālnim aici personalul de specialitate auxiliar instantelor - grefierul sef, grefierii de sedinta, dactilografii.

-                     Executari Civile / Penale: pune īn executare solutii ramase definitive (civil), emite mandate executare (penal), debiteaza cheltuieli de judecata.

          Partea a II-a

                                    ACCESUL ĪN SALA DE JUDECATĂ

            sI DESFĂsURAREA sEDINŢEI DE JUDECATĂ

Observatie: Ca urmare a practicii desfasurate īn cadrul Cabinetului de avocatura ,,Enache Radu'', practica ce a implicat numeroase deplasari la instante de rang diferit, am constatat urmatoarele:

Accesul īntr-o instanta de judecata, de orice fel, se face prin intrare destinata publicului. Cei care doresc sa intre trebuie sa treaca de filtrul de siguranta organizat de jandarmerie. La judecatorii este posibil sa nu existe filtru, ci doar paza. Justitiabilii au, de obicei, o intrare separata.

Ţinuta vestimentara a celor care doresc acces īntr-o instanta de judecata trebuie sa fie decenta. Avocatii si procurorii trebuie sa aiba roba. Lipsa acesteia poate fi amendata de catre judecator. Telefoanele mobile sunt permise īn incinta, dar trebuie īnchise īn timpul sedintei de judecata. Nerespectarea acestui fapt va fi amendata (īn general amenda este de 500 RON).

Īn imediata vecinatate a intrarii īn sala de judecata sunt expuse listele cu procese (numar dosar, parti). Afisarea termenelor de judecata se face si īn sistem informatic de tip intranet, fiind disponibile terminale de informatii īn incinta cladirii instantei. Deasemenea, informatiile cu privire la dosare sunt expuse si pe internet, pe site-ul instantei. Desi este importanta, afisarea pe intranet / internet a termenelor este de cele mai multe ori tardiva, īn general ele fiind afisate īn aceeasi zi cu termenul sau, de cele mai multe ori, ulterior. Din aceasta cauza este nevoie, pentru siguranta, ca datele referitoare la un proces sa fie verificate din timp direct la sediul instantei, la Registratura.

A. Īn cazul unui proces penal, acesta se desfasoara atāt īn faza urmaririi penale cāt si īn faza de judecata. Actele necesare desfasurarii procesului penal se fac din oficiu, īn afara de cazurile īn care legea prevede altfel. 

Īn faza de judecata, la intrarea judecatorului īn sala, cei prezenti se ridica īn picioare. Grefiera striga numarul dosarului si cheama partile, mentionānd si calitatea procesuala a acestora. Tot grefiera cheama si eventuali martori, experti, interpreti sau alte persoane ce au legatura cu desfasurarea procesului, identificāndu-i dupa actul de identitate. Īn momentul īn care grefiera īi cheama, ei trebuie sa raspunda ridicānd māna si anuntāndu-se prezenti.

Daca inculpatul este ascultat, el va fi legitimat īnainte, fiind necesar sa prezinte toate datele din cartea de identitate precum si porecla, daca are una. Inculpatul nu este supus juramāntului īn momentul īn care este ascultat. Martorii, īn schimb, dupa ce au fost legitimati, sunt ascultati sub juramānt.

Daca martorul lipseste, desi a fost citat, poate fi amendat cu o suma īntre 250 si 5000 RON sau poate fi adus silit. Daca neprezentarea este datorata unei imposibilitati de deplasare justificate, atunci acesta va fi audiat la locul unde se afla de catre organele judiciare. Īn cazul īn care se constata ulterior ca conforme cu realitatea, sau daca acesta refuza sa dea informatii esentiale pe care le detine, este acuzat de marturie mincinoasa. Īn cauzele īn care sunt infractiuni de violenta īn cadrul aceleiasi familii, instanta poate sa dispuna ca martorul sub 16 ani sa ie audiat īn prealabil, fiind īnregistrat video. Juramāntul este consemnat de grefiera si semnat de martor. Īn cazul īn care exista mai multi martori, dupa identificare, sunt rugati sa paraseasca sala, fiindu-le permis accesul numai cāte unuia pe rānd pentru audiere. Martorii deja ascultati nu parasesc sala pāna la finalul sedintei

La finalul sedintei, judecatorul va stabli noi termene sau se va retrage pentru a decide.

B. Īn cazul unui proces civil, īnaintea īnceperii sedintei de judecata, avocatii au posibilitatea de a cere dosarele pentru a le consulta. Ei trebuie sa lase actul de identitate cāt timp studiaza dosarul si nu pot poarasi incinta salii de judecata cu dosarul.
Īn momentul īn care judecatorul intra īn sala, cei prezenti se ridica īn picioare. Judecatorul īncepe prin a īntreba care dintre dosare se doresc a fi amānate si pe ce motive, avocatii comunicāndu-i numerele acestora. Daca motivele de amānare sunt īntemeiate, judecatorul admitea amānarea, stabilind urmatorul termen pentru dosar.

Dupa aceasta faza, judecatorul trece la solutionarea celorlalte dosare. Asculta partile, avocatii. Daca considera ca este necesar īn cauza, poate cere aducerea unor noi materiale sau īnscrisuri necesare solutionarii cauzei, stabilind apoi noi termene. Deasemenea, el poate admite sau respinge anumite cereri sau proceduri.

La finalul audierilor tuturor dosarelor de pe lista, judecatorul paraseste sala de judecata iar cei prezenti se ridica īn picioare.

                                               Partea a III-a

                                                   

  Activitate

Observatie: Īn timpul stagiului de practica am asistat la multe cauze purtate prin instante de rang diferit. Printre procesele interesante la care am asistat si pentru care am depus activitate a fost dosarul nr. 6678 / 303 / 2007, Judecatoria Sector 6 Bucuresti, Sectia Penala. Īn cadrul acestui proces destul de mediatizat, am asistat la desfasurarea tuturor termenelor si am dactilografiat si depus, cu īndrumarea avocatului Enache Radu, cerere de schimbare a īncadrarii juridice, Apel, Recurs si Contestatie īn anulare.

Dosarul are ca inculpat pe IC, poreclit ,,Tweety'' si ca parte civila pe RC.

            Īn fapt, s-a retinut din plāngerea penala formulata si din declaratiile ulterioare date de partea vatamata RC, cameraman de profesie, ca īn data de 07.04.2007, īn jurul orelor 17:15, se afla īmpreuna cu B.A. pe b-dul. Ghencea, īn apropierea portii 2A a Stadionului Ghencea, filmānd cu o camera profesionala Sony un grup de suporteri care īncercau sa patrunda īn complexul sportiv prin escaladarea unui gard de beton. Īn acest moment, RC sustine ca un tānar de aproximativ 1.70m īnaltime, īmbracat īntr-un hanorac de culoare īnchisa, l-a lovit peste piciorul drept cu un lant metalic, fara vreun motiv. Dupa identificarea inculpatului, s-a trecut la procedura recunoasterii din grup, moment īn care partea vatamata l-a recunoscut fara ezitare pe inculpat.

Inculpatul IC s-a prezentat singur la politie si a fost retinut īn faza de urmarire penala pentru 24 ore, masura arestarii preventive fiind apoi schimbata cu masura de interzicere a parasirii localitatii

            Fapta a fost retinuta pe baza urmatoarelor mijloace de proba: declaratii parte vatamata, raport de expertiza medico-legala, acte medicale, proces-verbal de prezentare pentru recunoastere de grup, declaratii martori B.A., T.D, T.A., proces verbal de prezentare pentru recunoastere de catre martori a inculpatului din grup, planse foto, proces-verbal de vizionare a īnregistrarii, proces verbal de reconstituire, suport video pentru reconstituire.

            RC a primit 7 zile de īngrijiri medicale. Fapta inculpatului a fost initial īncadrata de catre Parchetul de pe lānga Judecatoria Sector 6 la art. 180 alin (2) C.P. (lovire si alte violente ce au pricinuit o vatamare pentru vindecarea careia sunt necesare maxim 20 zile de īngrijiri) si art. 321 alin (2) C.P. (ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, varianta agravata). Inculpatul, prin avocat ales Enache Radu, a īnaintat plāngere īmpotriva īncadrarii juridice, acesta considerānd ca fapta de la art 321 a fost eronat īncadrata la alin (2). Ministerul public, prin procuror general, comunica pe adresa cabinetului de avocatura respingerea cererii ca neīntemeiata, motivānd ca inculpatul a avut o conduita violenta care a stārnit indignarea multor persoane. Īncadrarea a fost ulterior schimbata chiar de catre Instanta de judecata, din art. 321 alin (2) la art 321 alin (1). Instanta a motivat ca fapta inculpatului nu a fost sub nici o forma de natura a provoca o tulburare de amploare atāt de mare pentru a fi īncadrata la agravanta infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri.

Pe tot parcursul procesului, inculpatul a avut o pozitie constanta de negare a faptei de lovire. A sustinut ca lantul ce se vedea pe īnregistrarea video era de fapt o lesa metalica pentru cāine. Deasemenea, a negat momentul lovirii, sustinānd ca distanta a fost prea mare īntre el si partea vatamata, lesa neatingāndu-si tinta. Declaratiile martorilor din timpul procesului, contradictorii cu cele date initial īn faza de urmarire penala, efectuarea eronata de catre organele de cercetare penala a procedeului de reconstituire a faptei pentru a se determina daca lovitura era sau nu posibila, lucru ce ar fi trebuit sa atraga nulitate relativa, adunate cu faptul ca pe caseta filmata nu se vedea deloc momentul lovirii, nu au fost luate īn seama de instanta, care a dovedit o permisivitate iesita din comun pentru toate viciile de procedura din cadrul urmaririi penale.

Observatie: Faptul ca īn timpul judecatii toti martorii sustin ca nu au vazut momentul lovirii precum si lipsa acestuia de peīnregistrarea video,  pozitia constanta a inculpatului de a nega lovirea, precum si recunoasterea de catre un expert chemat de instanta ca de la distanta de 2 metri stabilita din analizarea casetei, lovirea nu ar fi fost posibila, ar fi trebuit sa dea mai mult de gāndit instantei.

Prin sentinta penala nr. 169 / 18.03.2008 din dosarul penal nr. 6678 / 303 / 2007, Judecatoria sector 6 a dispus condamnarea inculpatului la pedeapsa de 10 luni īnchisoare cu suspendare a executarii, sub supraveghere, plata de cheltuieli judiciare īn valoare de 500 ron si daune pentru cameramanul RC īn valoare de 3000 RON. Aceasta a fost atacata cu Apel, redactat si depus de mine la Judecatoria Sector 6 Bucuresti. Acesta a fost respins ca nefondat prin decizia penala 321 / 22.05.2008.

Observatie: La cererea Parchetului, īn Apel, Tribunalul Bucuresti a schimbat din nou īncadrarea juridica la art. 321 alin (2), motivānd ca fapta inculpatului a fost totusi de o gravitate extraordinara. Lipsa de uniformitate a practicii judiciare a fost coroborata īn acest caz  cu incapacitatea unei instante superioare de a īncadra corect o fapta evidenta. Un alt lucru ce trebuie  mentionat este ca respingerea apelului s-a facut fara o motivare concreta. Din nou, nu s-a tinut cont de declaratiile martorilor si de lipsa oricarei probe concrete a lovirii. Instanta a sustinut doar ca este imposibil ca fapta sa nu fi avut loc, aceasta fiind practic singura motivare a deciziei. Din lucrurile īnvatate īn cadrul Facultatii de Drept īntelesesem ca justitia opereaza pe baza de probe, nu de pareri personale, chiar si atunci cānd o fapta pare evidenta trebuind a se respecta aceleasi principii.

            Recursul a fost dactilografiat si depus de catre mine la Registratura Tribunalului Bucuresti. Recursul s-a judecat īn data de 20.08.2008 si s-a desfasurat fara citarea partii vatamate (art. 386 lit. ,,a''). Curtea de Apel a decis ca fondul cauzei nu va fi rejudecat. Īn aceste conditii, am dactilografiat si depus la Registratura Curtii de Apel Bucuresti o Contestatie īn anulare.


loading...Document Info


Accesari: 34904
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )