Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
BATERIA DE ACUMULATOARE

Fizica


BATERIA DE ACUMULATOARE


BATERIILE DE ACUMULATOARE sunt pile electrice reversibile care au rolul de a acumula energia electrica prin transformarea energiei chimice si invers.Au rolul de a alimenta cu energie electrica consumatorii electrici de pe automobil.Sunt conectate in paralel cu alternatoarele.Cele mai utilizate baterii de acumulatoare sunt acumulatoarele acide cu placi de plumb,mai exista si acumulatoarele alkaline utilizate la motociclete.

Elementele componente ale unei baterii alkaline sunt placile pozitive formate din oxizi ai metalelor nichel,cadmium,argint.Placile negative sunt sub forma de pasta de metal spongios cum ar fi:fier,cadmium,zinc. Electrolitul este un hidroxid de potasiu dilaut in apa.

Acumulatoarele acide cu placi de plumb sunt formate din elementi (celule) de acumulatoare care sunt conectati in serie pentru marimea tensiunii.Bacul bateriei contine elementi,este format dintr-un compartiment prevazuti cu pereti despartitori.Bacul poate fi confectionat din ebolita,materiale plastice,amestecuri bituminoase.

Placile-sunt formate dintr-un gratar de plumb umplut cu pasta activa,placile pozitive au alveolele gratarului umplute cu pasta activa formata din oxizi de plumb(miniu de plumb),avandculoarea rosie-maronie.Placile negative au alveolele gratarului umplute cu pasta activa formata din(plumb spongios),avand culoarea gri-metalica(cenusie).

Placile pozitve si cele negative sunt inseriate intre ele,fiind legate la borna pozitiva respectiv borna negativa a bateriei.Placile pozitive se izoleazade cele negative prin intermediul unor placi separatoare poroase,subtiri din materiale sintetice.Partea superioara a bacului este prevazuta cu un capac prevazut cu mai multe orificii,doua orificii laterale pentru bornele bateriei si orificii centrale pentru umplerea si controlul nivelului electrolitului.

Bornele au diametre diferite,borna pozitiva are diametrul mai mare decat al bornei negative.

Electrolitul format din acid sulfuric+apa distilata;cantitatea de electrolit dintr-o baterie este cuprinsa intre 3,8 si 5 l.Densitatea electrolitului trebuie sa fie cuprinsa intre 1,22 g/cm3 vara si 1,29 g/cm3 iarna.Nivelul electrolitului trebuie sa fie cu 5-10 mm deasupra placilor.

PARAMETRII FUNCTIONALI AI BATERIILOR DE

ACUMULATOARE CU PLACI DE PLUMB

1. TENSIUNEA ELCTROMOTOARE IN GOL-este tensiunea in baterie cand prin aceasta nu trece curent.

2. TENSIUNEA LA BORNELE BATERIEI-este tensiunea cand bateria este conectata la consumatori. UB-12V pe element 2V

 

3. REZISTENTA INTERIOARA-care este influentata de urmatorii factori si anume :

-temperatura;

-starea de descarcare a bateriei;

-legaturile necorespunzatoare dintre elementi;

4. CAPACITATEA BATERIILOR DE ACUMULATOARE -reprezinta produsul dintre curentul de incarcare sau descarcare si timpul cat dureaza incarcarea bateriei A/h.

5. Este curentul pe care o baterie este incarcata,poate sa absoarba dupa ce in prealabil a fost descarcata.

6.RANDAMENTUL BATERIEI-reprezinta raportul dintre cantitatea de electricitate cedata in timpul descarcarii si cea primita in timpul incarcarii.

7. AUTODESCARCAREA-reprezinta pierderea capacitatii pe durata depozitarii sau nefolosirii.

8. DURATA DE FUNCTIONARE A ACUMULATORULUI-este limitata de distrugerea progresiva a placilor pozitive.

 

 

INTRETINEREA BATERIILOR DE ACUMULATOARE

 

1. BATERIA TREBUIE SA FIE MENTINUTA USCATA SI CURATA

 

2. ORIFICIILE DE AERISIRE ALE DOPURILOR SE VOR MENTINE CURATE SI SE VOR DESFUNDA PERIODIC.

 

3. NIVELUL ELECTROLITULUI NU TREBUIE SA SCADA SUB LIMITA ADMISIBILA( 10....15 MM DEASUPRA SEPARATOARELOR).

 

4. COMPLETAREA SI VERIFICAREA DENSITATII ELECTROLITULUI SE FACE PERIODIC( LA FIECARE 5000 KM).COMPLETAREA ELECTROLITULUI SE VA FACE CU APA DISTILATA,NU SE RECOMANDA FOLOSIREA ACIDULUI LA COMPLETARE.

 

5. VERIFICAREA,STRANGERA SI CURATIREA BORNELOR TREBUIE SA SE FACA PERIODIC DUPA FIECARE 5000 KM.

 

6. STAREA DE INCARCARE A BATERIEI SE POATE CONSTATA PRIN CONTROLUL DENSITATII ELECTROLITULUI,LA 25C (1,28 G/cm3,baterie incarcata 100%;1,20 g/cm3,baterie incarcata 50%;1,12 g/cm3,baterie descarcata),si al tensiunii pe element in sarcina(folosind o furca voltmetrica,normal in exploatare tensiunea trebuie sa fie 1,8......1,85).


loading...
Document Info


Accesari: 4337
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )