Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
CLASIFICAREA SISTEMELOR DE CALCUL

Informatica


ALTE DOCUMENTE

Adrese de huburi
Actiuni de operare si utilizare
MODELUL LOGIC AL DATELOR
Macro-uri
Memoria RAM
Manual de utilizare - Hipocrat 1000
Introducere in programarea orientata pe obiecte
Importanta Internetului in afaceri
Interfete speciale
Algoritmi nedeterministi

CLASIFICAREA SISTEMELOR DE CALCUL

         

Īn paragraful anterior a fost prezentat un sistem de calcul care are o singura unitate centrala de prelucrare, numit sistem de calcul monoprocesor sau masina de calcul von Neumann; actualmente exista tendin 141i81b ta de cuplare a acestor sisteme īn diverse variante arhitecturale, īn functie de anumite criterii ce privesc necesitatile de prelucrare si transmitere a datelor, costurile, timpul de raspuns la solicitarile utilizatorilor s.a.

A. Din punct de vedere arhitectural, se poate aprecia ca exista urmatoarele tipuri de sisteme de calcul:

- sisteme de calcul monoprocesor,

- sisteme de calcul multiprocesor,

- sisteme de calcul multicalculator.

Sistemul de calul monoprocesor a fost prezentat anterior.

Sisteme multiprocesor  sunt sisteme de calcul care contin cel putin doua unitati centrale de prelucrare, identice sau diferite, care au acces comun la memoria interna unica.

Arhitectura unui sistem de calcul multiprocesor este redata īn figura:


Prin aceasta varianta arhitecturala se asigura o marire a capacitatii de prelucrare, prin executarea īn paralel a unor sarcini distincte, concomitent cu echilibrarea si omogenizarea distributiei de sarcini.

Sistemul de calcul multicalculator este un sistem care include cel putin doua calculatoare īntre care exista o interactiune scazuta, fiecare dintre calculatoarele membre avānd un grad ridicat de independenta, astfel ca fiecare sistem considera celalalt sistem la nivelul unui dispozitiv periferic de intrare/iesire.

Sistemele multicalculator se īmpart la rāndul lor īn  doua categorii:

- sisteme izolate;

- sisteme cuplate.

Sistemele de calcul multicalculator izolate sunt alcatuite, de regula, din doua calculatoare īntre care nu exista nici o conexiune si care au de īndeplinit sarcini distincte: un calculator realizeaza operatiile de introducere a datelor ce sunt supuse prelucrarii memorāndu-le apoi pe suporturi de memorie externa; dupa prelucrarea datelor - de catre alt calculator - va realiza operatiile de extragere a informatiilor, prin redarea lor īntr-o forma accesibila utilizatorului, prin intermediul OP; alt calculator realizeaza numai prelucrarea efectiva a datelor provenite de la primul calculator prin suporturile de memorie externa, depunānd rezultatele prelucrarii tot pe suporturi de memorie externa transmise primului calculator.

Avantajul utilizarii unui astfel de sistem consta īn faptul ca pot fi  executate mai multe lucrari īn paralel obtināndu-se astfel un timp mai redus de prelucrare a datelor.

Sistemele de calcul multicalculator cuplate presupun existenta unor conexiuni īntre doua sau mai multe calculatoare si utilizarea īn comun a unei resurse a sistemului.

Īn acest sistem unitatile centrale de prelucrare pot executa lucrari diferite fiecare sau pot participa īn comun la realizarea unei lucrari, pastrāndu-se interactiunea numai la nivelul datelor de prelucrat.

Fiecare unitate centrala de prelucrare considera celelalte unitati centrale de prelucrare la nivelul unui dispozitiv periferic de intrare/iesire.

B. Din punct de vedere al marimii, posibilitatilor de prelucrare, pret si viteza de operare, se poate aprecia ca exista urmatoarele sisteme de calcul:

- supercalculatoare;

- sisteme de calcul mainfraim (principale),

- minicalculatoare,

- calculatoare personale (PC),

- palm PC.

Supercalculatoarele sunt sistemele de calcul cele mai complexe, cele mai puternice si cele mai scumpe. Īn arhitectura acestora se pot distinge pāna la opt unitati centrale de prelucrare. Aceste sisteme sunt utilizate īn prelucrari extrem de complexe ale datelor, vizānd domenii cum sunt:  prognoza vremii, explorari petroliere, conservarea energiei, seismologie, reactoare nucleare, criptografie, simulari īn domeniul energiei nucleare, proiectarea aeronavelor etc.

Sistemele de calcul mainframe constituie o categorie aparte, situata īntre supercalulatoare si minicalculatoare, care opereaza cu viteze foarte ridicate.

Alaturi de un numar de unitati centrale de prelucrare, aceste sisteme īntretin unitati principale de intrare, respectiv iesire, care opereaza si ele cu viteze īnalte. Sistemele solicita instalatii speciale si proceduri de mentinere īn functionare, neputānd fi cuplate direct la reteaua electrica, functioneaza de regula non-stop, ceea ce implica un acces controlat la date si un sistem de protectie adecvat.

Acestea sunt utilizate īn marile spitale si societati bancare, conducerea marilor afaceri sau alte domenii cu necesitati sporite de prelucrare a datelor.

Minicalculatoarele au cunoscut o dezvoltare īncepānd cu 1960 si sunt folosite pentru executarea unor programe de aplicatii specializate, sunt mai usor de instalat si operat decāt sistemele principale, putānd fi cuplate direct la reteaua electrica, fara conditii deosebite de mentinere īn functiune. Ele sunt utilizate īn aplicatii multiutilizator, la masinile cu control numeric, īn automatizari industriale, prelucrari de texte, precum si pentru transmisii date īntre sisteme dispersate geografic datorita facilitatilor oferite īn cadrul proceselor de comunicatii.

Arhitectura minicalculatoarelor are o structura compusa din module functionale de baza, interconectate prin una sau mai multe magistrale, structura ce permite flexibilizarea configurarii.

Calculatoare personale (PC) au aparut ca urmare a dezvoltarii tehnicii de calcul si informaticii, cunoscānd o rapida dezvoltare si diversificare īn etapa actuala, datorita avantajelor deosebite pe care le prezinta īn raport cu celelalte categorii de sisteme de calcul.

Dintre principalele caracteristici putem mentiona: structurarea sistemului īn jurul unei magistrale, structura modulara realizata dupa criterii functionale si constructive, numar mic de componente pentru implementarea unitatii centrale de prelucrare si a interfetelor cu magistrala, posibilitatea comunicarii sau cuplarii cu alte sisteme de calcul identice sau diferite.

PC-urile sunt sisteme de calcul a caror unitate centrala de prelucrare este implementata cu un microprocesor.

Microprocesoarele sunt circuite integrate monolitice, care implementeaza cea mai mare parte a functiilor unui procesor traditional fiind constituite dintr-o pastila de siliciu (cip), care īnglobeaza cāteva milioane de tranzistoare. Aceasta se realizeaza  pe baza tehnologiei siliciului implantat pe rubin īn variante MOS (Metal-Oxid-Semiconductor) ca: PMOS, CMOS, NMOS, HMOS etc. care urmaresc realizarea unei densitati sporite de componente.

Memoria este realizata modular, o parte din modulele de memorie fiind alocate utilizatorului ca zona de lucru (RAM), iar alte module fiind destinate memorarii unor programe din software-ul de baza cu care este echipat calculatorul (ROM); modulele de memorie se prezinta sub forma unor cipuri distincte, avānd o anumita capacitate de stocare.

Controlerele de acces direct la memorie (DMA) au rolul de a degreva unitatea centrala de prelucrare de urmarirea permanenta a transferurilor de date

 realizate īntre memoria interna si memoria externa, tratata ca dispozitiv periferic de intrare/iesire rapid.

Dispozitivele periferice de intrare/iesire sunt cuplate la magistrala microsistemului prin intermediul interfetelor seriale sau paralele, īn functie de modul īn care se realizeaza transferul datelor (serial sau paralel), fapt care implica supravegherea permanenta a transferului de catre unitatea centrala de prelucrare.

Palm PC-u1 este un PC de dimensiuni foarte mici care poate fi purtat īntr-un buzunar. El se  poate utiliza ca blocnotes, agenda telefonica, calculator, calendar, ceas desteptator sau chiar editor de texte; modelele mai evoluate pot efectua operatii mai complexe cum sunt crearea de tabele gen procesor de calcul tabelar.


loading...
Document Info


Accesari: 5595
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )