Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload






























Configurarea Browser-lor

Informatica


Istoria internetului

1.Introducere



Desi "cariera" Internetului spre statutul de expresie curenta în toata lumea, a inceput doar cu 9 ani in urma, originile sale merg inapoi catre proiectele militare ale SUA din anii 60, perioada de varf a Razboiului Rece. Totusi, s-a transformat intr-o forta, plina de potential eliberator, dar si de potential de abuz.

Istoria Internetului este o lectura fascinanta; este plina de paradoxuri si doar originile lui pot explica pe deplin configuratia sa actuala.

Pe parcursul aceste teme, voi urmari:

. Evolutia Internetului de la timidele si ascunsele sale inceputuri la fenomenul de masa propulsat inainte de World Wide Web si eBusiness;

. Intelegerea unelor caracteristici fundamentale ale Internetului;

. Scurta calatorie la sursele istoriei Internetului;

Originile Internet-ului:

Ce are satelitul Sputnik in comun cu. Internet-ul ?

2. De la Sputnik la Super Calea de Informatii

Internetul s-a nascut la mijlocul anilor 60 in forma ARPAnet (Advanced Research Projects Agency Net) -; o retea intre mai multe computere din unele institutii americane, ce lucrau pentru ARPA, un departament de cercetare din cadrul Pentagonului. ARPA a fost pus in functiune ca reactie la succesul sovietic al lansarii satelitului Sputnik in spatiu in 1957.

Unul din obiectivele ARPAnet era crearea unei retele, care sa nu fie distrusa datorita atacurilor asupra sistemului. Razboiul Rece fiind la apogeu, scenariul unui dezastru era considerat fie lansarea unei bombe fie un atac nuclear.

De aici a rezultat un proiect de retea, unde reteaua insasi era permanent in pericol de atac. In consecinta:

? Doar un minimum de informatii era cerut de la computerele client in retea

? Cand transmisia de date intalnea un obstacol, sau una dintre adrese era de negasit, se gasea o alta cale catre adresa cautata.

Toate acestea au fost codificate in protocol care reglementa transmisia de date pe Internet. In forma sa finala, acesta era TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet protocol), care este si acum baza Internetului.

TCP/IP face posibil ca modele diferite de computere, de exemplu IBM compatibile sau Mac's, folosind sisteme diferite de operare, cum ar fi UNIX, Windows, MacOS etc. sa se "inteleaga" unele cu altele. In acest fel, Internetul era si este cu adevarat o platforma-independenta.

2.1 Modestele inceputuri:

Internet-ul a inceput ca o retea de patru computere intre Universitatile din Utah, Santa Barbara si Los Angeles si Institutul de Cercetare din Stanford :

: Iata cum Prof. Kleinrock, unul dintre specialistii in computere implicat, isi aminteste prima lor comunicare:

"Am stabilit o legatura telefonica intre noi si baietii de la SRI...," Kleinrock ... spunea intr-un interviu: "Am tastat litera L si am intrebat la telefon,

"Ati vazut L-ul?"

"Da, am vazut L-ul," a venit raspunsul.

"Am tastat litera O, si am intrebat, "Ati vazut O-ul." "Da, am vazut O-ul."

"Apoi am tastat litera G, si sistemul a cazut"... 2.2 Reteaua Grows Wider

In curand, cercetatorii din alte institutii de stat au devenit interesati. Deoarece folosirea computerelor era costisitoare, ei au vazut imediat avantajele folosirii in comun a unei retele.

La sfarsitul anilor 60 si inceputul anilor 70, cand Internetul numara in jur de 50 de computere, s-au dezvoltat primele dintre programele, folosite inca si azi pentru transferul informatiei:

. File Transfer Protocol pentru trimiterea si regasirea fisierelor

. Telnet pentru accesarea si folosirea bazelor de date, a bibliotecilor si a cataloagelor din toata lumea

. e-Mail pentru trimiterea mesajelor personale.

Internetul era in mod categoric in ascendenta. Cu noi grupuri de utilizatori care se alaturau, Internetul a trecut prin prima sa transformare.

2.3 Etica Usenet si Internet

In urmatoare decada, Internetul a crescut la o retea de 200 de computere. Partea militara era organizata intr-o retea separata, Milnet.

In acelasi timp, au aparut alte retele, mai ales in sectorul academic.

Important printre acestea era (si este) USENET sau Users' Network, care a inceput in 1979, cand cateva UNIX-computere au fost conectate impreuna.

USENET - In sute de grupuri de discutii despre orice subiect imaginabil, oamenii faceau schimb de noutati si imagini, in ciuda distantelor si a hotarelor. Alte retele s-au dezvoltat de-a lungul Usenetului. Toate formau baza unui spatiu de comunicatie radical democratic. De exemplu, inaintea unei noi discutii pe care grupul o incepea, comunitatii Netului i se cerea un vot de accept.

"Spre deosebire de alte retele, Usenet lucra intradevar de jos in sus, si nu pe alte cai. Fusese creata de utilizatori pentru utilizatori...De aici a rezultata o atitudine generala de folosire in comun si suport mutual, care exista inca pe Internet.

Grupurile de discutii joaca inca un rol mare pe Internet. Exista mii si zeci de mii in intreg Internetul.

Alta mostenire a Usenet este "Netiquette", sau regulile de comportament pe Internet.

2.4 Super-Autostrada Informatiilor

10 ani dupa ce Usenet incepuse, Internetul a crescut la 80.000 de computere. A inceput sa fie un factor de luat in considerare in politica. Si curand, expresia "Information SuperHighway" (autostrada informatiei) a devenit uzuala. In aceasta metafora, Internetul era vazut ca o importanta infrastructura pentru transportul unor bunuri vitale (informatii).

In 1957, ca raspuns la amenintarile Sovieticilor in general si la succesul lui Sputnik in particular, Presedintele Dwight Eisenhower a creat ambele retele Interstate Highway System si Advanced Research Projects Agency, sau ARPA.

3.World Wide Web

3.1 Internetul inainte de Web

In anii 80 si inceputul anilor 90, cand Internetul era folosit doar de un numar mic de cercetatori, arata mult mai diferit decat astazi. Principalele aplicatii erau atunci E-Mail si Newsgroups (= grupuri de discutii) plus diverse rutine de cautare si mecanisme de transfer al fisierelor.

Aceasta era o lume UNIX, in care toate comunicatiile existau doar ca text sau numere, si liniile de comanda trebuiau memorate si tiparite.

Cand e-Mail, dar mai ales programele de cautare si de transfer al fisierelor au trebuit sa faca fata unor cerinte mai complexe, new navigators s-au dezvoltat. Software-ul pentru fiecare trebuia sa fie obtinut si configurat separat. Folosirea fiecaruia trebuia sa fie invatata.

Pe scurt: datorita metalimbajului foarte dificil, folosirea Internetului in acea perioada era restransa la un mic grup de oameni din universitati si institute de cercetare.

Marea schimbare a inceput, cand Tim Berners Lee de la CERN (Centrul European pentru Fizica Nucleara) in Geneva a pus bazele in 1989 dezvoltarii primului prototip al World Wide Web (WWW sau 3W).

Tim Berners Lee -; inventatorul World Wide Web-ului

3.2 WWW- Generalitati

Ca de obicei in istoria Internetului, scopul initial al WWW-ului era destul de limitat. Era destinat sa fie o platforma interna de comunicatii pentru cercetatorii din intraga lume care lucrau pentru CERN. Sarcina principala era sa asigure un sistem, care sa faca legatura intre varietatea de plaforme ale diverselor computere.

Solutia se baza pe ideea de a face legatura intre documente via "hypertext".

Hypertext inseamna a marca sirurile de text sau alte obiecte si de a le lega cu alte obiecte, care ar putea fi din punct de vedere fizic la mare distanta de obiectul original. Cand legatura este selectata, cineva poate "sari" la documentul legat. In acest fel este posibil de a lega un numar nelimitat de documente intre ele intr-o structura web ne-ierarhica. Pentru a putea deosebi aceste documente si pentru a le regasi, fiecare are o adresa unica. Aceasta este Unique Resource Locator (URL). URL-urile constau intr-un protocol de transmitere (in cazul WWW-ului acesta este Hypertext Transfer Protokoll -; http), urmat de www (in cele mai multe cazuri) si de domeniu (de exemplu numele serverului si numele paginii). Aceasta arata cam asa: https://www.central.ucv.ro/index.html.

Prima versiune a programelor pentru a naviga pe www, asa numitele "browsere" urmareau inca traditia originala a Internetului - erau numai text. De aceea, sistemul a ramas, in principiu, neprietenos cu utilizatorii.

In Septembrie 1992 nu existau mai mult de 20 de webservere in intreaga lume. 535b12f

Sistemul actual insa impinge treptat aceste browsere spre marginile Internetului, mai ales prin politica Internet Service Provider-ilor. Spre exemplu, in USA primii 6 ISP au fiecare mai mult de 1 milion de abonati, din care numai AOL are 11 milioane. Din acesti ISP 4 ofera ca browser numai Internet Explorer 1 ce ofera Internet Explorer in mod implicit, insa da posibilitatea oferirii si a altor browsere si doar unul singur ofera browserul pe care consumatorul il cere.

Astfel celelalte browsere, multe dintre ele cu vechimi de 5-10 ani si-au jucat practic rolul in istoria Internetului. Iata cateva date despre o parte din aceste browsere:

Chimera - Functioneaza pe sisteme de operare UNIX cu interfata X-Windows. Este scris complet in EMAC-Lisp, suporta frame, CSS, tabele , tot ceea ce tine de fonturi se trece printr-un style sheet definit in mod implicit in browser si care poate fi setat la alti parametrii, platforma de baza VMS.

HotJava - Produs de firma SUN si functioneaza in special pe sistemele de operare Solaris, dimensiuni mici si relativ compact face randarea textului cu ajutorul masinii virtuale Java, customizabil, este scris cu si pentru tehnologia Java.

Arena - Dezvoltat initial de W3C ca un tester pentru tehnologiile pe care acesta le aproba. In 17 dec. 1997 a fost cedat neexclusiv, pentru mentenanta si dezvoltare grupului Yggdrasil, a fost dezvoltat in continuare ca o licenta publica GNU astfel incat poate fi modificat, vandut s.a.m.d. A aparut initial pe platformele UNIX gratuite (Linux si FreeBSD) apoi prin intermediul emulatorului de X-Windows de la Pearl Software s-a trecut spre Windows. Practic este primul browser grafic, primul care a suportat tabele si CSS.

Opera - Deschide mai multe ferestre fara a incarca in mod deosebit memoria, redirectioneaza iesirea dintr-o fereastra catre alta, imagine on/off la nivel de fereastra, aduce toate documentele din HotList cu doar 2 click-uri si navigare din tastatura, respecta in mod exact specificatiile HTML, insa doar pentru HMTL 2.0 si o parte din HTML.

Browser Lynx inca exista si astazi:

3.3 Browser-ul Mosaic transforma Internetul

Schimbarea radicala s-a produsl cand NCSA (National Center for Supercomputing Applications) din SUA a scos "Mosaic"-Browser in 1993, care era bazat pe o interfata grafica (Windows).

Interfata primului Mosaic Browser. Pana in prezent nu au aparut scimbari majore in liniile de browser!

Mosaic a fost simultan lansat pe platformele Apple Macintosh, pe sistemele folosind MS-Windows, precum si pe cele UNIX cu X Windows. Inca din octombrie, ca urmare a folosirii Mosaic pentru X Windows, numarul serverelor Web inregistrate la CERN crescuse la 500. Un an mai tarziu au fost estimate 4600 de servere. Deja in august 1994, traficul Web prin nodul central Internet din NSF a depasit traficul de posta electronica, dupa ce in martie il depasise pe cel Gopher, ajungand astfel in topul serviciilor. In 1995 se estimau 12 mii de servere, in 1997 - 800 de mii, iar in iunie 1999, OCLC estima 2.2 milioane de servere accesibile public dintr-un total de 3.6 milioane de servere Web, acestea punand la dispozitia publicului peste 300 milioane de pagini Web individuale.

Dar web-ul nu a facut doar sa se dezvolte.

De asemenea, posibilitatile de a prezenta datele au crescut dramatic. Curand au aparut poze si animatie pe website-uri, urmate de sunete .

Doar un mic pas mai era necesar pentru a aduce cataloage, directoare si formulare de comanda pe website-uri.

In incheiere, as vrea sa precizez ca internetul nu apartine nimanui, dar furnizorii au monopolizat piata si percep taxe in schimbul navigarii sau transferului de date.

De ce cred eu de fapt in Internet?

Pentru ca vad cum tot mai multi oameni cred in Internet, in valoarea, puterea si potentialul sau. Pentru ca Internetul se integreaza din ce in ce mai repede in viata noastra, chiar mai repede decat au reusit pe vremuri televizorul sau telefonul.

Tu de ce oare crezi in Internet?

Browser contra Browser

Dezvoltarea fara precedent a Internetului si a serviciului World Wide Web a contribuit la expansiunea aplicatiilor de tip browser, ele devenind astazi elemente omniprezente. Accesarea diverselor site-uri Web, conectarea la contul de Webmail, realizarea cumparaturilor de pe un site de e-commerce, rularea fisierelor multimedia via Web sunt numai cateva situatii in care browserul Web este un instrument indispensabil. Piata aplicatiilor de tip browser este extrem de bogata, iar prin prezentul material va oferim detalii privind cele mai interesante 11 programe de acest tip.

11 browsere Web in test: - Internet Explorer 6 - Netscape 7.2 - Opera 7.54 - Mozilla FireFox 1.0 - Smart Explorer 6.1 - Crazy Browser 1.0.5.- Browser3D 2.0 - Premo Web 2.0 - NeoPlanet 5.1 - CrystalPort 5.1.6. - Research-Desk Web 3.1

Informatia este cel mai de seama lucru oferit de Internet. Astazi, ca o consecinta a tehnologiilor dezvoltate pentru acest mediu de comunicare, avem posibilitatea de a percepe informatia in toate formele sale de exprimare. Fie ca este vorba de animatii sau filme, fie ca este vorba de imagini sau de informatia sub forma text toate aceste dimensiuni ale resurselor oferite de Internet sunt astazi perceptibile pentru majoritatea utilizatorilor acestui mediu de comunicare.

In 1989, Tim Berners-Lee, fizician la Institutul European de Fizica al Particolelor (CERN), a propus dezvoltarea unei solutii prin care utilizatorul sa poata receptiona informatia sub toate formele de existenta ale acesteia. In acest fel, au fost puse bazele World Wide Web (WWW), unul dintre cele mai celebre servicii disponibile pe Internet. Avand in vedere ca serviciul World Wide Web prezinta o arhitectura client/server, a fost necesara dezvoltarea aplicatiilor necesare atat pe parte de client, cat si pe parte de server. In ceea ce priveste utilizatorul final (clientul acestui serviciu), a fost necesara constructia unei aplicatii robuste si usor de utilizat pentru afisarea paginilor Web. Aceasta aplicatie, purtand numele generic de browser Web, va constitui o interfata prin intermediul careia utilizatorii acestui serviciu se pot conecta la un server Web si pot afisa continutul paginilor Web.

Astfel, aparitia la sfarsitul anului 1992 a browserului Web Mosaic a constituit pasul decisiv in propulsarea acestui serviciu. Usor de configurat si utilizat, el a facilitat navigarea si a contribuit la popularizarea acestui mediu de comunicare. A urmat "epoca" Netscape, urmasul in "haine" comerciale al browserului Mosaic, iar apoi a fost dezvoltat browserul Internet Explorer. Acestea ar fi coordonatele de baza ale evolutiei serviciului World Wide Web si a browserelor Web. O istorie detaliata a acestui domeniu o puteti citi la adresa www.dejavu.org, tot aici fiind, disponibile si emulatoare ale celor mai "stravechi" browsere existente pe piata.

Browserele Web au inregistrat o evolutie deosebita, in ultimii ani acestea integrand tehnologii avansate. Integrarea unor functii de securitate si pentru anonimatul navigarii pe Web, compatibilitatea cu cele mai diverse tehnologii, functii pentru rularea formatelor multimedia sunt numai cateva dintre trasaturile care definesc browserele actuale. Fara indoiala Internet Explorer si Netscape/Mozilla sunt liderii de necontestat ai pietei browserelor. Intr-un studiu realizat recent de Universitatea din Ilinois, Internet Explorer-ul este folosit de 65% din utilizatorii Internet, iar solutiile Netscape/Mozilla de aproximativ 15%. Restul de 20% din utilizatori folosesc diverse alte browsere si tehnologii de navigare, dintre acestea distingandu-se browserul Opera care este adoptat de aproximativ 2% dintre navigatorii Web (datele complete ale studiului sunt disponibile la adresa https://www.cen.uiuc.edu/bstats/latest.html). Cu toate ca Internet Explorer si Netscape/Mozilla sunt cele mai utilizate browsere, in acest material am selectat mai multe aplicatii care dispun de functii originale. Astfel, alaturi de "clasicii" lumii browserelor va propunem noua posibile alternative pentru aceste aplicatii.

Internet Explorer 6

Internet Explorer (IE) este la ora actuala, asa cum se poate vedea si din statistica prezentata, cel mai utilizat browser de pe piata. Prin Service Pack-ul 2 pentru Windows XP, Internet Explorer a fost intregit cu o serie de noi facilitati. Printre acestea se numara un utilitar pentru blocarea ferestrelor pop-up, el permitand utilizatorilor sa navigheze "linistit" pe Web, fara a fi asaltati de ferestrele de reclama disponibile pe un numar tot mai mare de site-uri. In plus, este prezent un instrument pentru managementul elementelor de tip add-on, acesta asigurand controlul elementelor care adauga noi functionalitati browserului (extensii pentru browser sau noi elemente de tip tool-bar, controale Active X etc.).

IE 6 ofera control total pentru imaginile si elementele grafice incluse in paginile Web. Astfel instrumentul IMAGE TOOLBAR permite salvarea, imprimarea sau transmiterea prin posta electronica a imaginilor. De asemenea, este disponibila si o functie care permite redimensionarea automata a imaginilor la marimea ferestrei browserului.

In situatia in care va displace modul de afisare a imaginilor si doriti sa inhibati aceasta functie de redimensionare, se poate realiza acest lucru prin intermediul meniului TOOLS, optiunea INTERNET OPTIONS, iar in sectiunea ADVANCED dezactivati optiunea ENABLE AUTOMATIC IMAGE RESEZING.

De asemenea, este integrat instrumentul MEDIA BAR care este in esenta o "prelungire" a aplicatiei Windows Media Player 9 in Internet Explorer. Prin intermediul lui puteti asculta muzica digitala integrata pe site-urile Web in diverse formate (sunt acceptate MP3 sau WMA), puteti viziona fisiere video sau asculta posturile de radio disponibile pe Internet.



Pe parcursul testului nostru, Internet Explorer s-a comportat excelent, fiind capabil sa afiseze pagini Web bazate pe tehnologii foarte diverse.

Sisteme de operare: Windows 95, 98, Me, 2000, XP

Informatii suplimentare: www.microsoft.com

Netscape 7.2

Acesta este descendentul de drept al browserului Mosaic si a ramas inca de la inceputul serviciilor WWW una dintre aplicatiile de referinta din acest domeniu. Ultima versiune este compatibila cu Macromedia Flash Player 7, integrand si un motor de afisare a paginilor Web mai rapid. Este oferit un bun control al securitatii informatiilor personale, in acest sens fiind disponibil instrumentul Cookies Manager prin intermediul caruia se poate realiza controlul complet al "prajiturelelor" existente pe calculatorul dv. In plus, se poate bloca utilizarea acestor elemente pentru anumite site-uri. Este disponibil si un manager pentru parolele destinate accesarii diverselor resurse de pe Web.

Important de subliniat este posibilitatea de a proteja accesul la aceasta sursa de informatii pentru "musafirii" nepoftiti prin criptarea acestora si prin setarea unei parole de administrare.

Din punct de vedere al interfetei, posibilitatea de integrare a skin-urilor si de particularizare a acesteia, fac din Netscape o alegere interesanta.

Sisteme de operare: Windows 95, 98, Me, 2000, XP - Linux - Mac OS

Informatii suplimentare: www.netscape.com

Opera 7.54

Opera este un browser tot mai popular in randul utilizatorilor Internet.

Dispunand de un motor de afisare rapid al paginilor Web, aceasta solutie este ideala pentru utilizatorii care au resurse hardware mai reduse. Aplicatia este disponibila pentru majoritatea sistemelor de operare disponibile pe piata la ora actuala: BeOS, Linux/Solaris, Mac OS, OS/2, QNX, Symbian OS si Windows.

La pornirea browserului puteti seta modul de afisare a ferestrelor de navigare sub forma unei interfete Simple Document Interface sau a uneia Multiple Document Interface.

Browserul este compatibil cu toate tehnologiile specifice consortiului WWW (Cascading Style Sheet, Java Applets, Java Script, DHTML etc.), iar in timpul testului facut de noi s-a comportat foarte bine la deschiderea unei palete vaste de site-uri construite pe baza suportului oferit de diverse tehnologii.

De asemenea, aplicatia este compatibila cu plugin-urile Netscape, facilitand in acest mod includerea de functii suplimentare.

Sisteme de operare: Windows 95, 98, Me, 2000, XP - Linux - Mac OS

Informatii suplimentare: www.opera.com

Mozilla FireFox 1.0

FireFox este un browser open-source, care prezinta avantajul disponibilitatii pentru un numar mare de sisteme de operare. Pe parcursul testului am remarcat motorul Gecko, acesta comportandu-se destul de bine cu diverse tehnologii Web. In plus, Gecko este unul dintre cele mai rapide motoare de afisare a paginilor Web din testul nostru.

La capitolul interfata, FireFox se remarca prin simplitate. Este disponibil numai un toolbar si un meniu, zona activa a browserului fiind astfel extrem de mare. Pe parcursul utilizarii puteti opta intre regimul multifereastra si cel de afisare a mai multor sesiuni de navigare in tab-uri distincte ale unei singure ferestre. Cautarea prin intermediul Google poate fi realizata direct prin intermediul interfetei browserului, fara a mai fi necesara deschiderea unei pagini a site-ului. De asemenea, am mai remarcat integrarea unui util instrument pentru managementul download-urilor, care incorporeaza functiile de Pause si Resume.

Sisteme de operare: Windows 95, 98, Me, 2000, XP - Linux - Mac OS

Informatii suplimentare: www.opera.com

Smart Explorer 6.1

Construita pe baza suportului oferit de Internet Explorer, aceasta aplicatie aduce cateva elemente si functii noi celui mai cunoscut browser existent actualmente pe piata.

Principala distinctie fata de "parintele" sau consta in modul de vizualizare a ferestrelor care cuprind diverse sesiuni de navigare.

In acest sens, interfata Smart Explorer este de tipul Multiple Document Interface, deci in cadrul aceleiasi ferestre vor fi afisate toate sesiunile deschise. Acest lucru simplifica substantial navigarea pe Internet, selectia ferestrei active realizandu-se din interiorul aplicatiei.

Astfel, taskbar-ul Windows-ului nu mai este "incarcat" cu aplicatii. De asemenea, se poate particulariza, dupa dorinta, interfata acestui browser prin intermediul skin-urilor. Este prezenta si o functie interesanta care va faciliteaza cautarea concomitenta pe 12 dintre cele mai cunoscute motoare de cautare disponibile pe Internet (aceasta optiune este accesibila prin intermediul butonului Side Bar, optiunea Search).

Sisteme de operare: Windows 95, 98, Me, 2000, XP

Informatii suplimentare: www.smarteque.com

Crazy Browser 1.0.5

Fiind bazat pe motorul de afisare al paginilor Web din Internet Explorer, Crazy Browser include cateva functionalitati interesante. In primul rand, interfata programului se bazeaza pe tab-uri, permitand realizarea mai multor sesiuni de navigare prin intermediul unei ferestre unice.

Aplicatia este compatibila cu temele specifice sistemului de operare Windows XP. Prin intermediul interfetei este asigurat accesul simplu la principalele motoare de cautare disponibile pe Web.

Pentru cei care nu au instalat Windows XP SP2 este disponibil si un pop-up blocker. In plus, am remarcat si o functie utila pentru traducerea in limbile de larga circulatie a continutului paginilor deschise in browser.

Cu toate ca nu este revolutionar, Crazy Browser poate fi o alternativa utila. Interfata bazata pe tab-uri contribuie la simplificarea procesului de navigare.

Sisteme de operare: Windows 95, 98, Me, 2000, XP

Informatii suplimentare: www.smarteque.com

Browse3D 2.0

Aplicatia utilizeaza un motor 3D care permite vizualizarea intr-o fereastra tridimensionala a principalelor sesiuni de navigare.

Aceasta solutie creeaza o noua perspectiva asupra modului de navigare pe Internet, combinarea elementelor tridimensionale cu cele specifice unui browser Web contribuind la realizarea unei "mixturi" destul de interesante.

Aplicatia este construita pe baza motorului din Internet Explorer, in acest sens fiind necesara existenta pe calculatorul dv. a versiunii 5.5 sau superioara.

In ceea ce priveste stabilitatea aplicatiei, aceasta a prezentat in testul nostru o serie de disfunctionalitati la rulare.

Sisteme de operare: Windows 95, 98, Me, 2000, XP

Informatii suplimentare: www.browse3D.com

Premo Web 2.0

Premo Web este un browser "vorbaret", care va ofera prin intermediul unui asistent simpatic posibilitatea de a asculta continutul paginilor Web. Aplicatia se bazeaza pe tehnologia text-to-speech realizata de Microsoft. Integrarea acestor elemente in browserul Premo se realizeaza prin intermediul controalelor Microsoft Agent (acestea avand la baza tehnologia Active X). Premo Web include toate facilitatile caracteristice unei aplicatii din aceasta categorie, pentru afisarea propriu-zisa a site-urilor utilizand motorul Internet Explorer. In ceea ce priveste lecturarea textului inclus sunt oferite o multitudine de posibilitati de configurare (afisarea textului lecturat de asistent, alegerea asistentului etc.). De asemenea, asistentul poate citi pagina Web in totalitate sau exista posibilitatea de a selecta un paragraf din cadrul acesteia. Ca minus al aplicatiei, mentionam ca suportul pentru tehnologia text-to-speech este disponibil numai pentru limba engleza.

Sisteme de operare: Windows 95, 98, Me, 2000, XP

Informatii suplimentare: www.webtalkster.com

NeoPlanet 5.1

NeoPlanet este o interesanta alternativa pentru browserele Web clasice. Programul dispune de o interfata skin-abila, pe site-ul Web al producatorului fiind disponibil un numar mare de "mostre" de interfata. Pentru download este integrat un manager, care chiar daca nu se ridica la nivelul solutiilor specializate (Download Accelerator sau Gozzila), este mai performant decat solutiile similare oferite nativ de Internet Explorer sau Netscape. Configurarea browserului se poate realiza foarte simplu prin intermediul utilitarului Control Panel, care permite accesul la toate functiile de configurare ale acestuia.

Este incorporat si un client de posta electronica, acesta oferind suportul pentru mai multe profile de utilizatori si respectiv pentru gestionarea multipla de conturi de e-mail. De asemenea, este oferita posibilitatea de import a conturilor de mail utilizate din cadrul aplicatiilor Netscape Messenger sau Microsoft Outlook.

Sisteme de operare: Windows 98, Me, 2000, XP

Informatii suplimentare: www.neoplanet.com

CrystalPort 5.1.6

Chiar daca tehnologic acest browser exploateaza resursele Internet Explorer-ului, prin modul de organizare al interfetei acest instrument constituie o alternativa pentru "parintele" sau. In acest sens, este disponibila o interfata Multiple Document Interface, facilitand in acest mod navigarea concomitenta pe mai multe site-uri Web in cadrul aceleiasi ferestre. De asemenea, interfata este skin-abila printr-o singura selectie din meniu, fiind oferita posibilitatea de modificare a "infatisarii" tuturor elementelor aplicatiei. Pentru cautarea pe Web este disponibil un utilitar care permite realizarea acestei operatiuni concomitent pe mai multe site-uri dedicate acestui scop.

In plus, tot la capitolul interfata, am remarcat existenta unui panou, in partea stanga a ferestrei programului, care va ofera acces simplu la site-urile favorite si la istoricul navigarii.

Sisteme de operare: Windows 95, 98, Me, 2000, XP

Informatii suplimentare: www.crystalport.com

Research-Desk Web 3.1

Research-Desk Web are un motor de afisare al paginilor Web bazat pe cel al browserului Internet Explorer. Principalul avantaj al solutiei il constituie posibilitatea de a organiza eficient site-urile Web pe care doriti sa le vizitati. Astfel, in afara istoricului site-urilor vizitate, preluat de la Internet Explorer, exista posibilitatea de a crea si salva workspace-uri care includ adresele site-urilor favorite. Aplicatia are incorporat si un manager de download, acesta oferind functiile standard ale aplicatiilor de acest gen. Browserul are inclus un utilitar de arhivare (compatibil cu tehnologia zip), acesta permitandu-va arhivarea paginilor Web salvate.

Cu toate ca nu este revolutionar, Research Desk-Web poate constitui o alternativa la "clasicii" lumii browserelor, modul original de organizare a interfetei simplificand navigarea pe Web.

Sisteme de operare: Windows 95, 98, Me, 2000, XP

Informatii suplimentare: www.research-desk.com

Internet explorer

Internet-ul se schimba rapid si la fel se intampla si cu software-ul folosit pentru acces. Browser-e precum Netscape Navigator si Microsoft Internet Explorer au evoluat de la niste scule simple de navigare pe Web la suite de Internet care fac totul. Le puteti folosi pentru a administra posta electronica, pentru a scana grupuri de discutii, pentru a lucra impreuna cu colegii de la distanta si chiar pentru a vorbi la un "videotelefon".

Pentru a complica mai departe lucrurile, Netscape ofera 3.x a suitei sale si versiunea 4, numita Communicator. Microsoft ofera atat versiunea simpla 3.x, cat si versiunea "preview" a versiunii 4.

Cum puteti tine pasul? Doar cunoscand o gramada de ponturi folositoare pentru Netscape Navigator 3.x, Internet Explorer 3.x si noile suite Netscape Communicator si Internet Explorer 4.0. Acestea va ajuta sa gasiti mai usor site-urile de Web pe care le doriti, sa transferati rapid fisiere, sa trimiteti posta electronica pe care o poate citi oricine, sa colaborati cu colegii prin Internet si sa aduceti continutul de Web direct pe ecran.

Navigarea pe Web

Care este cel mai scurt drum catre un nou site de Web? Sau pentru a ne intoarce unde am mai fost deja? Iata cateva dintre cele mai rapide si mai usoare moduri de navigare pe Web.

Mai putine tastari inseamna mai mult. Nu trebuie sa tastati adresele de Web in intregime. Daca incercati sa ajungeti la https://www.ceva.com cu oricare dintre versiunile de la Internet Explorer (IE), tastati doar ceva.com. In Navigator 3.x (N3) sau Navigator-ul de la Communicator (Navigator 4 - N4), un simplu ceva este de ajuns. Toate cele patru programe presupun ca adresele incep implicit cu "https://www", iar ambele produse de la Netscape presupun ca ele se sfarsesc in mod implicit cu ".com". Daca o adresa de URL variaza fata de aceste configuratii implicite - de exemplu: se termina cu .org, .net sau .gov -, va trebui sa tastati totul cu exceptia "https://", ca in www.ceva.org.

Acasa inseamna acolo unde este URL-ul. Home page este in general pagina la care se poate ajunge cel mai usor, asa ca alegeti o pagina pe care o vizitati des. In N3 selectati Options/General Preferences/Appearance. Selectati apoi Home Page Location si introduceti URL-ul dorit si selectati OK. In N4 duceti-va la pagina aleasa ca home page noua si selectati Edit/Preferences. Alegeti categoria Navigator si la sectiunea Home Page selectati Use Current Page.

Este usor sa stabiliti un home page in Internet Explorer 3.x (IE3) sau 4.0 (IE4). Duceti-va la pagina ideala, selectati View/Options si la Navigation setati optiunea Page la Start Page. Dati un clic pe Use Current si apoi pe OK.

Legaturi la legaturi. Puteti adauga Bookmark sau Favorite la un site fara sa il vizitati mai intai. Dati un clic cu butonul din dreapta de la mouse pe legatura si selectati Add bookmark (in Netscape) sau Add Favorites (in Internet Explorer).

Legaturi (bookmark-urilor) personale. Daca vizitati frecvent un site de Web, puneti legaturi la el in bara Personal Toolbar sau Links. In N4, daca nu vedeti bara Personal Toolbar, selectati View/Show Personal Toolbar. Duceti-va apoi la pagina dorita si trageti icoana de Netsite sau Location peste Personal Toolbar. Puteti edita bara de scule dand un clic pe butonul bookmarks, selectand Edit Bookmarks si deschizand Personal Toolbar Folder. Aceasta caracteristica nu este disponibila in N3.

Atat IE3, cat si IE4 va permit sa amplasati legaturi pe o bara. Duceti-va la o pagina, selectati View/Options/Navigation. Selectati o legatura nefolosita in lista Page si apoi Use current urmat de Apply.



Redenumirea legaturilor favorite. In N3 selectati Bookmarks/Go to Bookmarks; in N4 dati un clic pe butonul Bookmarks si selectati Edit Bookmarks. In fereastra Bookmarks aparuta, dati un clic cu butonul din dreapta pe Bookmark, selectati Properties in N3 sau Bookmark Properties in N4, scrieti numele dorit in campul Name si apasati tasta Enter.

In IE3 si IE4 selectati Favorites/Organize Favorites. In cutia de dialog aparuta selectati Favorite, dati un clic pe Rename sau apasati tasta F2, tastati un nume nou si apasati tasta Enter.

Puneti-va legaturile si favoritele la locul lor. Daca meniul Bookmarks sau Favorites devine prea lung, adaugati subfolder-e si mutati in ele unele intrari. In N3, selectati Bookmarks/Go to Bookmarks si selectati folder-ul in care doriti sa inserati noul subfolder. Apoi selectati File/New Folder. Tastati un nume pentru noul folder si apasati Enter. In oricare dintre versiuni puteti face drag and drop cu legaturi in folder-e si sa mutati folder-e in alte folder-e.

In IE3 si IE4, selectati Favorites/Organize Favorites. Dati un clic pe icoana Create New Folder , tastati un nume pentru noul folder si apasati Enter. Pentru a muta o legatura favorita (Favorite), dati un clic pe Move si selectati folder-ul. In IE4 puteti, de asemenea, trage fisierul catre noul folder.

Accesul din desktop. Pentru un acces rapid la o anumita pagina de Web, puneti un shortcut catre aceasta pe desktop-ul din Windows; un dublu clic pe shortcut va lansa browser-ul direct cu acea pagina. In oricare dintre programe apasati butonul drept al mouse-ului pe o zona libera a paginii. In N3 selectati Internet Shortcut; in N4, IE3 sau IE4 selectati Create Shortcut. In N4 puteti, de asemenea, trage icoana (aflata langa adresa pe bara Location sau Netsite) pe desktop.

Cautare pe loc. In toate browser-ele, cu exceptia N3, puteti cauta pe Web fara a merge mai intai la un server de cautare (search engine). Tastati pur si simplu go si cuvantul sau fraza pe care o cautati oriunde altfel ati tasta un URL.

Navigarea simultana in doua locuri. Pentru a urma o legatura si a ramane la pagina curenta, in N3 sau orice versiune de IE, dati un clic cu butonul din dreapta pe legatura si selectati Open in New Window. In N4 selectati Open Link in New Browser Window.

Configurarea browser-ului

Doriti sa navigati mai repede? Sa vedeti mai multe pe ecran? Sau sa cititi textul fara a trebui sa va uitati stramb? Potrivirea setarilor browser-ului poate face incarcarea mai rapida si derularea mai usoara ale paginilor pe ecran. Iata ce trebuie facut.

Navigare fara poze. Incarcarea imaginilor printr-un browser dureaza mult, asa ca puteti accelera timpul de download prin navigarea fara poze. In N3, deselectati Options/Auto Load Images si dati clic pe OK. In N4, selectati Edit/Preferences, alegeti Advanced, deselectati Automatically load images si dati clic pe OK.

In IE3 si IE4, selectati View Options si de la General deselectati Show Pictures. (Puteti, de asemenea, deselecta Sounds and Videos pentru a evita alte download-uri mari.)

Imagine, vino inapoi! Daca lucrati in modul de afisare fara poze, uneori doriti sa vedeti anumite imagini, lucru pe care il permit toate programele. In N3 sau N4, dati un clic cu butonul din dreapta pe o icoana care indica locul unei imagini neincarcate si selectati View Image in N3 sau Show Image in N4. In IE3 sau IE4, dati un clic cu butonul din dreapta pe o icoana care indica locul unei imagini neincarcate si selectati Show Picture.

Alegeti dimensiunea fontului. Daca dimensiunea implicita a fontului afisat de browser este prea mare, va trebui sa derulati mai mult paginile. Daca este prea mica, va vor obosi ochii. Deci va trebui sa schimbati dimensiunea fontului.

N3 nu ofera un mod special pentru a face acest lucru, dar este posibil. Selectati Options/General Preferences, alegeti Font. Selectati apoi Choose Font, chiar langa fontul (Proportional sau Fixed) pe care doriti sa-l schimbati si alegeti o dimensiune diferita. In N4, este mult mai simplu: selectati View/Increase Font sau View/Decrease Font sau tastati Ctrl + ] sau Ctrl + [. In IE3 si IE4, selectati View/Fonts si alegeti una dintre cele cinci dimensiuni de font posibile.

Fara bare de scule. Ecuatia este simpla: mai putine bare (de scule, legaturi, adrese si altele) inseamna mai mult spatiu in fereastra de navigare si mai putina nevoie pentru derularea paginilor. Asa ca, daca nu folositi in mod regulat o bara de scule, ascundeti-o. In N3, mergeti la meniul Options pentru a deselecta bara nedorita. In N4, dati un clic pe marginea stanga a barei pentru a o face sa dispara.

In IE3 sau IE4, selectati View/Options si de la General deselectati oricare sau toate optiunile din cutia Toolbar si dati un clic pe OK. Pentru a ascunde toate barele de scule simultan, duceti-va la meniul View si deselectati Toolbar.

Protejarea impotriva spionilor

Cine stie ce site-uri ati vizitat? Oricine lucreaza la PC-ul dumneavoastra poate afla si la fel pot si cei ale caror site-uri le vizitati Đ daca nu va luati cateva simple precautii.

Nu lasati nici o istorie. Daca nu doriti sa se afle ce site-uri vizitati, primul lucru pe care ar trebui sa il faceti este sa stergeti lista History a browser-ului. In N3, folder-ul History este sters automat la inchiderea programului (un caz rar in care o lipsa poate fi folositoare). In N4, selectati Edit/Preferences, alegeti Navigator si dati un clic pe Clear History. In IE3 sau IE4, selectati View/Options si de la Navigation alegeti Clear History.

O adresa goala si nici o locatie. Oamenii pot spiona adresa de URL curenta afisata in partea superioara a browser-ului (etichetata Address in Internet Explorer si Location sau Netsite in Netscape, in functie de caracteristicile site-ului). Daca utilizati IE3 sau IE4, golirea folder-ului (vedeti "Nu lasati nici o istorie") va sterge si lista de adrese Address. Cu produsele Nestcape nu aveti acest noroc.

Puteti sterge lista umbland la Registry in Windows 95, lucru care este dificil si periculos. O solutie mai buna este sa nu utilizati lista. Daca tipariti un URL in cutia de dialog Open Location (Ctrl + l in N3 si Ctrl + o in N4), adresa nu va fi inregistrata in lista Location sau Netsite. De asemenea, puteti alege Expire Now din meniul Options/General Preferences, de la Address.

Unde este Cache-ul? Un al treilea loc unde se uita oamenii dupa urma voastra pe Web este folder-ul cache Đ o zona de stocare temporara pentru paginile si imaginile recent vizitate. Puteti sterge continutul ei dupa o sesiune de navigare pe Web, dar cu un cost: navigare mai lenta data viitoare, deoarece browser-ul va trebui sa readuca fisierele pe care altfel le-ar fi regasit local.

Amplasarea exacta a cache-ului depinde de decizia pe care ati luat-o cand ati instalat browser-ul. Totusi, probabil ca folder-ul cache al lui N3 este C:\Program Files\Netscape\Navigator\Cache (.netscape/cache sub Unix), al lui N4 este C:\Program Files\Netscape\Communicator\Users\nume_utilizator\Cache si al lui IE este C:\Window\Temporary Internet Files. Folositi Explorer-ul din Windows 95 pentru a sterge continutul folder-ului. Sub Unix, dati comanda rm -rf ~/.netscape/cache/*.

De asemenea, in N3 puteti stabili dimensiunea cache-ului (eventual zero) din meniul Options/Network Preferences, campul Disk Cache Size.

Feriti-va de "prajiturele" (cookies). Unele site-uri de Web amplaseaza fisiere speciale cookie in sistemul vostru care le permit sa va recunoasca la urmatoarea vizita Đ si, foarte posibil, sa va urmareasca intre cele doua vizite. Cookie-urile va usureaza cumva viata; de exemplu, daca un site va recunoaste dupa un cookie, probabil ca nu va mai trebui sa introduceti o parola de fiecare data cand vizitati acel site. Dar aceste fisiere pot urmari ce site-uri vizitati, oferind profilul dumneavoastra de interese analistilor de piata, asa ca poate doriti sa le interziceti.

In N3, selectati Options/Network Preferences si la Protocols, in cutia Show an Alert Before, activati optiunea Accepting a Cookie. In N4, selectati Edit/Preferences, alegeti Advanced si selectati "Warn me before accepting a cookie". Sau daca vreti ca browser-ul sa respinga toate cookie-urile fara sa va mai intrebe, selectati Disable cookies.

In IE3 sau IE4, selectati View/Options si Advanced. In IE3 selectati Warn before accepting cookies. In IE4, pentru a crea confuzie, trebuie sa deselectati "Do not warn before accepting cookies".

Manipularea fisierelor

Cum aducem un fisier de la un server de FTP? Sau cum trimitem unul? Ce este cu acele plug-in-uri care se inmultesc in dezordine pe hard-disk? Avem toate raspunsurile la aceste probleme.

Download prin FTP. Puteti utiliza orice browser pentru a aduce un fisier de la un server FTP (file transfer protocol). Introduceti URL-ul serverului (care probabil incepe cu "ftp://" in loc de "https://"), navigati pana la fisierul dorit si dati un clic pe numele acestuia.

FTP in stilul Windows 95. Nici unul dintre browser-e nu poate trimite sau administra fisiere pe un server FTP. Dar Windows 95 poate Đ daca nu va deranjeaza sa lucrati cu o interfata in linie de comanda. Selectati Run din meniul Start si introduceti comanda ftp. La prompter-ul rezultat tastati open, urmat de numele host-ului Đ de exemplu, open ftp.microsoft.com. Pentru instructiuni complete cautati ftp in fisierul win95rk.hlp din directorul admin\reskit\helpfile de pe CD-ROM-ul cu Windows 95.

Un FTP mai bun. Daca utilitarul de FTP din Windows 95 nu va satisface (si probabil ca nu), puteti face download la o scula shareware ca terta parte. Doua scule bune sunt WS_FTP de la Ipswitch (https://www.ipswitch.com/pd_wsftp.html) si CuteFTP de la GlobalScape (https://www.cuteftp.com).

Aduceti plug-in-urile aici! Daca decideti ca trebuie neaparat sa aveti un anume plug-in sau cautati un anume tip, cautati la home.netscape.com/comprod/products/navigator/version_2.0/plugins/. Acolo veti gasi o lista completa de la Netscape de plug-in-uri, cu legaturi catre fiecare. Multe dintre ele vor functiona cu Internet Explorer, precum si cu Navigator. O alta resursa buna este Plug-In Plaza de la BrowserWatch (https://browserwatch.iworld.com/plug-in.html).

Scapati de plug-in-uri. Simtiti ca un plug-in nu are alt scop decat sa consume spatiu? Din fericire, multe au rutine de dezinstalare. In Windows, din meniul Start, selectati Settings/Control Panel. Dati un dublu clic pe Add/Remove Programs si alegeti plug-in-ul nedorit din lista care apare.

Trimiterea si primirea postei electronice

Petreceti mult timp cu posta electronica? Daca folositi Netscape Mail, Messenger din Communicator, Internet Mail sau Outlook Express din Internet Explorer, urmatoarele sfaturi va ajuta sa va faceti corespondenta electronica mai usoara si mai putin consumatoare de timp.

Faceti-va mesajul posibil de citit. Unele programe de e-mail pot crea mesaje in format HTML, dar nu toate le pot citi. Pentru a fi siguri ca mesajul poate fi citit, dezactivati HTML-ul. In Messenger 4.0 din Communicator, selectati Edit/Preferences si, la Mail & Groups, dati un clic pe Message. Deselectati By default, send HTML messages. Netscape Mail din N3 poate afisa mesaje formatate in HTML, dar nu poate trimite astfel de mesaje.

In orice versiune de Internet Explorer, mergeti la cutia de dialog Mail Options (in Internet Mail din IE3 selectati Mail/Options; in Outlook Express din IE4 selectati Tools/Mail Options) si de la Send activati optiunea Plain Text pentru a nu utiliza formatul HTML.

Trimite acum sau mai tarziu. Toate programele va permit sa trimiteti mesajele imediat sau sa le salvati intr-o "cutie postala" out-box pana cand va conectati online. Folositi prima optiune daca accesati Internet-ul printr-o retea locala si a doua daca utilizati un modem.

Programele Netscape trimit mesajele imediat in mod implicit. Pentru a schimba aceasta configurare, in fereastra New Message din Netscape Mail (in N3), selectati Options/Deffered Message inainte de a da un clic pe butonul Send. In Messenger (clientul de e-mail din Commu-nicator), puteti sa intarziati un mesaj selectand File/Send Later. Pentru a trimite mesajele netrimise inca, selectati File/Sent Unsent Messages.

Internet Explorer stocheaza in mod implicit mesajele intr-o "cutie postala" out-box pentru a le trimite mai tarziu. Pentru a schimba aceasta configurare, selectati Mail/Options in Internet Mail sau Tools/Mail Options in Outlook Express. Alegeti apoi de la tab-ul Send optiunea Send messages immediately.

Semnate si parafate. Configurati programul dumneavoastra de e-mail astfel incat sa adauge numele si informatia de contactare la sfarsitul fiecarui mesaj. Pentru programele Netscape, utilizati mai intai Notepad din Windows pentru a crea un fisier text continand "semnatura" dorita. Apoi selectati Options/Mail and News Preferences si dati un clic pe tab-ul Identity in Netscape Mail sau selectati Edit/Preferences si mergeti la categoria Identity in Messenger. Odata ce ati ajuns acolo, dati un clic pe Browse pentru a va alege fisierul.

Cu oricare dintre programele de posta electronica din Internet Explorer, aveti o optiune intre a salva semnatura intr-un fisier text separat sau ca parte a configurarii programului dumneavoastra. Selectati Mail/Options (in Internet Mail) sau Tools/Mail Options (in Outlook Express). Dati un clic pe tab-ul Signature. Apoi puteti selecta Text si introduce semnatura dumneavoastra in cutia disponibila sau Text si alege un fisier text.

Posta electronica pentru grup. Daca trimiteti frecvent mesaje unui grup de destinatari, creati o lista de posta pentru adresare intr-un pas. In timp ce creati un mesaj nou in Netscape Mail, selectati Window/Address Book. Selectati Item/Add List, dati listei un nume si apasati Enter. Lista va aparea in cartea dumneavoastra de adrese (address book), in care puteti trage cu mouse-ul destinatarii existenti. In fereastra Message Composition din Messenger, selectati Communicator/Address Book si dati un clic pe New List. Incepeti introducerea numelor in lista - Messenger le va completa.

In Internet Mail selectati File/Address Book sau in Outlook Express dati un clic pe butonul Address Book. Introduceti un nume pentru grup si dati un clic pe Select Members. Tineti apasata tasta Ctrl in timp ce selectati destinatarii pentru grup. Dati un clic pe Select si apoi de doua ori pe OK.

Mesaje curate si ordonate. Daca in-box-ul se umple, mutati unele mesaje in alte folder-e. In Netscape Mail, selectati File/New Folder, introduceti un nume si tastati Enter. Apoi trageti mesajele cu mouse-ul in noul folder. Creati un nou folder in acelasi fel in Messenger, apoi dati un clic cu butonul din dreapta mouse-ului pe un mesaj si selectati File Message pentru a-l muta.

In Internet Mail, selectati File/Folder/Create. Pentru a muta un mesaj, dati un clic cu butonul din dreapta mouse-ului pe el si selectati Move to si numele folder-ului dumneavoastra. In Outlook Express, selectati File/Folder/New Folder. Faceti drag and drop cu orice mesaj in noul folder.

Filtrarea mesajelor. Trei dintre programe va vor permite sa filtrati si sa trimiteti mesajele de la o persoana enervanta direct la "oficiul scrisorilor pierdute" printr-un asa-numit bozo filter. In Messenger, selectati Edit/Mail Filters si apoi dati un clic pe New. Netscape Mail nu ofera un bozo filter. In Internet Mail, selectati Mail/Inbox Assistant si apoi dati un clic pe Add. In Outlook Express, selectati Tools//Inbox Assistant si apoi dati un clic pe Add.

Fara parola. Daca va simtiti in siguranta, puteti dezactiva parola de la programul dumneavoastra de e-mail, salvand astfel putin timp si efort la incarcarea programului. In Netscape Mail, selectati Options/Mail and News Preferences, dati un clic pe tab-ul Organization si alegeti Remember Mail Password. In Messenger, selectati Edit/Preferences si dati un clic pe categoria Mail and Server de la Mail & Groups. Apoi alegeti More Options si selectati Remember my mail password.

In Internet Mail, selectati Mail/Options si, la tab-ul Server, introduceti parola dumneavoastra. In Outlook Express, selectati Tools/Accounts, introduceti contul dumneavoastra de e-mail si dati un clic pe Properties. La tab-ul Server, scrieti-va parola.

Participarea la grupuri de stiri (newsgroups)

Cu grupurile de stiri, puteti trimite si citi mesajele despre mii de subiecte. Iata cum puteti urmari toate acele mesaje in Netscape News, Collabra, Internet News si Outlook Express.

Cautarea este activa. Exista o multime de grupuri de stiri pe Internet si, daca nu utilizati N3, programul de stiri va poate ajuta sa le gasiti pe cele potrivite. In newsreader-ul Collabra din Communicator, selectati butonul Subscribe. In cutia de dialog care apare dati un clic pe tab-ul Search for a Group. Introduceti ceea ce cautati (cum ar fi "windows") in linia Search de cautare si apasati Enter.

In oricare dintre programele IE, dati un clic pe butonul Newsgroups si introduceti criteriul de cautare in campul Display newsgroups which contain. Nu e nevoie sa tastati Enter - programul cauta automat.

Cititi si scrieti offline. In oricare dintre newsreader-e, cu exceptia N3, puteti sa reduceti timpul petrecut online aducand mesajele pentru a le citi offline. Tineti apasata tasta Ctrl in timp ce selectati mesajele interesante. Apoi, in Collabra, selectati File/Get Messages/Selected for Offline Reading. In oricare dintre programele de stiri din IE, dati un clic cu butonul din dreapta mouse-ului pe unul sau mai multe mesaje si apoi selectati Mark Message for Download. Data viitoare cand va veti conecta, selectati News/Post and Download in Internet News sau Tools/Synchronize/Get Marked Messages in Outlook Express. Asteptati ca mesajele sa fie aduse si apoi deconectati-va de la Internet pentru a le citi. Offline, header-ele cu mesaje atasate la ele au putine icoane pushpin.

Cand raspundeti offline la mesaje, ele sunt salvate intr-o "cutie postala" out-box. In Collabra, compuneti raspunsurile offline si apoi selectati Send. Pentru a trimite raspunsurile cu adevarat, selectati File/Go Online si cu Send Messages selectat, dati un clic pe Go Online. In Internet New sau Outlook Express, compuneti raspunsurile dumneavoastra si apoi dati un clic pe butonul Post. Pentru a le trimite, selectati Offline/Post and Download.

Header-e duble. Cand deschideti un grup de stiri foarte mare, economisiti timp limitand numarul de mesaje pe care le aduceti la un moment dat. In Netscape News din N3, selectati Options/Mail and News Preferences si, la tab-ul Server, configurati optiunea Get xx Messages at a Time, unde xx este un numar pe care il introduceti dumneavoastra. Pentru a aduce mai multe mesaje, selectati File/Get More Messages. In Collabra, selectati Edit/Preferences si, in categoria Groups Server de la Mail & Groups, configurati optiunea Notify me when downloading more than xx messages.

In Internet News, selectati News Options, tab-ul Read si configurati optiunea Download xx headers at a time. Cand sunteti gata pentru o noua transa de mesaje, selectati News/Get next xx headers. In Outlook Express, selectati Tools/News Options, tab-ul Read si configurati optiunea Download xx headers at a time. Pentru a aduce urmatorul grup de mesaje, selectati Tools/Synchronize/Get next xx headers.

Mesaje din diverse categorii. Sortati un grup de stiri dupa categorii (threads) pentru a tine impreuna mesajele aflate in relatie. In Netscape News, selectati View/Sort/Thread Messages. In Collabra, selectati View/Sort/by Thread sau dati un clic pe icoana Sort by Thread . In oricare dintre programele IE, selectati View/Sort By/Group Messages by Thread.

Comunicarea unu la unu

Colaborati cu cineva care locuieste departe? Daca amandoi folositi aceeasi scula de colaborare bazata pe browser - CoolTalk, Conference sau NetMeeting -, puteti sa lucrati impreuna in timp real prin Internet.



Apel rapid. Probabil ca doriti sa plasati oamenii pe care ii apelati cel mai des pe butoane de tip "speed dial" pentru acces cu un singur clic de mouse. In CoolTalk din N3, dati un clic pe icoana Start Conference, selectati o adresa si dati un clic pe Add to Speed Dial. Introduceti o eticheta pentru buton, selectati Add si apoi OK pentru a afisa butonul in partea inferioara a ferestrei de la CoolTalk. In programul Conference din Communicator, selectati Speed Dial/Speed Dial 1/Edit si apoi editati informatia relevanta. Dati apoi clic pe OK si Show Speed Dial pentru a afisa butoanele.

In NetMeeting 1.0 din IE3 trebuie sa faceti chiar un apel. Selectati Call/Place Advanced Call, completati cutia de dialog cu optiunea Add Speed Dial activata si apoi dati un clic pe Call. Daca apelul reuseste, adresa va fi pastrata.

In NetMeeting 2.0 din IE4, dati un clic pe butonul Speed Dial, completati cutia de dialog cu optiunea Add to Speed List activata si apoi dati un clic pe Call.

Conferinte fara intermediul listelor. Daca nu doriti sa primiti apeluri de la persoane straine care isi testeaza software-ul pentru conferinte, atunci tineti-va numele departe de cataloagele publice. In CoolTalk, selectati Conference/Options si la tab-ul Conference deselectati Make me available through server. In Conference, selectati Call/Preferences si, de la tab-ul Network, deselectati List my name in phonebook.

In NetMeeting 1.0 din IE3, selectati Tools/Options, dati un clic pe tab-ul My Information si deselectati Publish the information in the User Location Service directory. In NetMeeting 2.0 din IE4, selectati Tools/Options, dati un clic pe tab-ul Directory si activati optiunea Do not list my name in the directory.

Pastrati toate apelurile. Puteti alege sa primiti toate apelurile automat, pana la confirmare sau deloc. Pentru a configura aceasta optiune in CoolTalk, selectati Conference/Options si, la tab-ul Conference, alegeti o optiune de la Accept Invitation. In Conference, in meniul Call exista diverse optiuni.

Pentru optiuni similare in oricare dintre versiunile de NetMeeting, selectati Tools/Options si, la tab-ul General, selectati oricare sau toate optiunile de la Incoming calls.

Nu deranjati. Daca nu doriti sa fiti deranjati deloc, in Conference sau orice versiune de NetMeeting, selectati Call/Do Not Disturb. Aceasta caracteristica nu este disponibila in N3.

Sortarea fisierelor atasate la posta electronica

Cand trimiteti cuiva un mesaj prin e-mail cu un fisier atasat - fie el un document cu text de prelucrare de cuvinte, o poza sau o arhiva .zip - persoana respectiva trebuie sa primeasca mesajul si fisierul atasat acestuia. Este posibil ca ea sa primeasca mii de caractere care par aleatoare.

Problema este ca standardul de e-mail prin Internet a fost proiectat pentru trimitere de text, nu orice fisiere. Inainte ca un fisier sa fie trimis prin posta, el trebuie transformat in ceva care arata ca un text curat. La destinatar, textul trebuie convertit inapoi in fisierul initial. Acest lucru inseamna ca atat adresantul, cat si destinatarul trebuie sa aiba software care suporta acelasi standard de codificare. Exista trei standarde comune: UUencode, Base64 (un subset al standardului MIME) si BinHex.

Este bine sa cunoasteti ce standarde suporta utilitarul dumneavoastra de e-mail si cel al destinatarului (vedeti tabelul "Trimiterea fisierelor prin InternetÓ). Daca primiti posta electronica prin LAN-ul unei companii, intrebati la departamentul de servicii Internet. Daca nu, schimbati cateva fisiere cu cineva si vedeti ce obtineti. Incercati intai Base64, deoarece acesta tinde sa devina cel mai popular standard.

Programele de e-mail din Internet Explorer pot codifica fisiere folosind standardele UUencode si Base64, permitan-du-va sa alegeti formatul pe care software-ul destinatarului dumneavoastra il intelege. Mergeti la cutia de dialog Mail Options (in Internet Mail selectati Mail/Options; in Outlook Express selectati Tools/Mail Options). Dati un clic pe butonul Settings. In cutia de dialog care apare, selectati UUencode sau MIME (Base64). Programele Netscape trimit fisierele atasate numai in formatul Base64.

Daca primiti o masa de caractere fara sens la sfarsitul unui mesaj scurt si inteligibil, este probabil vorba de un fisier atasat pe care programul dumneavoastra de e-mail nu l-a putut decodifica. Pentru a determina ce standard a fost folosit, uitati-va, chiar inainte de amestecul de caractere fara sens, dupa o instructiune de forma "Content-Transfer-Encoding: Base64", "begin 600 poza.gif" (ceea ce inseamna codificare UUencode) sau "Content-Type: application/mac-binhex40; name="poza.gif".

Daca dumneavoastra si destinatarul nu aveti programe de e-mail compatibile, utilizati un codificator/decodificator intermediar. Aceasta solutie nu este asa de convenabila ca utilizarea unui program de e-mail compatibil, dar functioneaza. Printre programele shareware si freeware, pe care le puteti obtine prin download si care fac aceasta treaba, se numara WinZip (https://www.winzip.com), Wincode (https://www.members.global2000.net/snappy/wincode.html), Decode Windows 95 Shell Extension (https://home.sprynet.com/sprynet/funduc) si XferPro (https://www.sabasoft.com).

Aduceti informatia la dumneavoastra

De ce sa asteptati ca informatia sa va vina prin modem cand va poate astepta ea dimineata? Cu navigarea offline si tehnologia "push", software-ul poate aduce informatia pe care o doriti de pe Internet in timp ce sunteti in alta parte. Iata cateva sfaturi pentru culegerea datelor cu Internet Explorer 4.0 si PointCast Network, un program popular produs de o terta parte in tehnologia push. Componenta push de la Netscape Communicator, NetCaster, va fi fost lansata pana la aparitia acestui numar PC World.

Internet Explorer 4.0: Date pentru desktop-ul dumneavoastra. Puneti o pagina de Web pe desktop. Pentru a face acest lucru, Shell Integration trebuie sa fie activat - si este, daca nu cumva l-ati dezactivat cu utilitarul Add/Remove Programs din Control Panel.

Dati un clic cu butonul din dreapta mouse-ului pe desktop si selectati Properties si apoi Desktop. Dati un clic pe New, selectati Web Site si OK. Introduceti adresa de URL completa (desktop-ul nu presupune in mod implicit prefixul "https://"), apasati Enter si raspundeti la intrebarile despre cand doriti sa fie actualizata pagina de Web si altele. Cand dati clic pe OK, pagina va fi acolo. Trageti de coltul sau din stanga sus pentru a o muta si de coltul din dreapta jos pentru a o redimensiona. Pentru a o reactualiza, dati un clic cu butonul din dreapta mouse-ului pe pagina si alegeti Refresh.

Internet Explorer 4.0: Componente active. Unde va duceti ca sa luati "componente" - adica surse de informatii bazate pe HTML, pe care le puteti pune direct pe desktop-ul dumneavoastra, IE4 Active Desktop? Evident, locul unde am putea merge este Component Gallery de la Microsoft (www.microsoft.com/ie/ie40/gallery/), dar cine vrea sa exploreze doar ceea ce este evident? Ati putea sa cautati si in alte doua site-uri independente care ofera, de asemenea, sfaturi, noutati si mai multe componete: https://www.activeie.com si https://www.iegallery.com.

Internet Explorer 4.0: Actualizare manuala. Pentru a va actualiza toate componentele de pe desktop, pur si simplu tastati F5. Intregul desktop va fi actualizat, incluzand si componentele active.

Internet Explorer 4.0: Subscrieti la o adresa favorita. Nu pierdeti timpul navigand prin site-urile familiare. Subscrieti la ele si IE4 le va vizita periodic si va aduce prin download informatiile noi. Pentru a subscrie la un site care este deja in folder-ul Favorites, selectati Favorites/Organize Favorites. Dati un clic cu butonul din dreapta mouse-ului pe o adresa favorita si selectati Properties. Dati un clic pe tab-ul Subscriptions si apoi pe butonul Subscribe. In cutia de dialog rezultata puteti sa stabiliti cat de des va verifica Internet Explorer site-ul (zilnic, saptamanal sau la alte intervale), ce fel de informatii va aduce prin download (imagini, pagini) si cum va atentioneaza atunci cand apar informatii noi.

PointCast: Configurarea orarului. Cand PointCast Network aduce informatii, sistemul dumneavoastra poate sa mearga semnificativ mai incet, asa ca lasati PointCast sa-si faca treaba online atunci cand nu sunteti prin preajma. Puteti configura serviciul sa-si actualizeze informatiile la anumite intervale - de exemplu, la miezul noptii sau in alte momente in care nu va deranjeaza. Dati un clic pe butonul Options, apoi pe tab-ul Update si alegeti Update with my customized schedule (set below). Stabiliti detaliile in cutia de dialog de la Custom Update Schedule.

PointCast: Dezactivati Screensaver-ul. Cand instalati PointCast Network, el devine automat screensaver-ul dumneavoastra, aducand informatii pe calculator atunci cand nu lucrati. Aceasta nu este intotdeauna situatia ideala. Daca utilizati un modem, poate doriti ca linia telefonica a dumneavoastra sa fie libera pentru apeluri telefonice sau faxuri. Nu puteti dezactiva aceasta caracteristica direct in PointCast, dar puteti in Windows 95. Dati un clic cu butonul din dreapta mouse-ului pe desktop, selectati Properties, apoi screensaver si din meniul acestuia alegeti orice altceva in afara de PointCast Network. Exista si o optiune "(None)" -prima din meniu - pentru cazul in care nu doriti un screensaver.

Bogdan Dorohonceanu

Adio clientului slab

William Blundon

Browser-ele traditionale includ in prezent asa de multa tehnologie noua incat misiunea lor s-a schimbat. Intrebarea este: in ce s-au schimbat? In ultimii cativa ani, browser-ele de Web au devenit omniprezente. Majoritatea calculatoarelor sunt configurate acum cu cel putin un browser comercial si multe au doua sau mai multe browser-e. Browser-ele au fost imbunatatite pana la punctul ca notiunea de "browsing" (navigare) nu mai descrie functia lor tipica.

"A rose by any other name would smell as sweet", a scris Shakespeare. "A rose is a rose is a rose" a fost versiunea Gertrudei Stein. Astazi, cu deconstructionismul literar si vorbirea corecta politica, cuvintele au acelasi inteles. Intelesul lor este totusi de natura temporala. Timpurile se schimba si, adesea, semnificatia cuvintelor trebuie sa se schimbe odata cu ele.

Internet-ul adopta o compresie a timpului si, cum conceptele Internet-ului se schimba mai repede decat cuvintele asociate cu ele, o uriasa emfaza este pusa pe cuvintele care marcheaza evolutia lui. Cu un an sau doi in urma - un secol in timpul de pe Internet - toti stiau ce era un browser: o scula software care nu incarca procesorul si cu foarte multa grafica, folosita pentru amuzamentul si iluminarea ocazionala a persoanelor conectate la retea.

Timpul zboara si, odata cu el, nomenclatura Web-ului. Trist poate, actul (relativ) de navigare fara grija a fost inlocuit cu ceva aproape greoi de distins de munca reala.

Este timpul sa ne punem doua, dar simple intrebari importante: Este browser-ul mort? Ce il va inlocui?

Este browser-ul mort?

Intr-un cuvant, da - browser-ul este mort. Termenul de "browser" nu mai descrie cu acuratete un produs. El descrie o caracteristica a mai multor produse. Genele browser-ului traiesc intr-o gramada de progenituri, de la produsele de generatia a doua pentru accesul Internet-ului la desktop-uri complet integrate precum NetscapeŐs Communicator. In industria software, forma urmeaza functia (de exemplu, produsele individuale sunt adesea impachetate intr-un asemenea mod incat sa sublinieze utilizarea lor cu alte produse ca o unitate) si in lumea Internet-ului multe functii trebuie manuite in acelasi timp. Integrarea functionalitatilor in ceea ce era un browser continua cu o rata accelerata.

Ceea ce a fost odata un browser, este acum biroul tau

In economia de retea, oamenii iau decizii si software-ul administreaza timpii, intalnirile, comunicatiile si corespondenta. Ca rezultat, planificarea si posta electronica devin o parte standard a software-lui de accces la Internet.

In 1997, majoritatea mesajelor de posta electronica ale multor oameni contin schimburi alfanumerice. Imagini, harti si grafice sunt in general atasate mesajelor de e-mail. Sansele de a pierde sau de a nu putea vizualiza astfel de informatii atasate sunt direct proportionale cu importanta pe care o au pentru dumneavoastra. Beneficiul utilizarii tehnologiei browser-ului in clientii de mail nu poate fi ignorat si Internet Explorer, Navigator si Communicator devin rapid viewer-e standard de mail pentru mai mult decat o incapatanare tehnologica. In timp ce are loc tranzitia de clienti de mail alfanumeric la clienti de mail HTML, apar unele anomalii ciudate. Intr-adevar, inapoierea tehnologica se masoara acum prin cat de multe mesaje cu tag-uri HTML neinterpretate sunteti doritori sa indurati pana cand veti comuta pe un client de mail bazat pe browser. (Mai mult de cinci si sunteti deja un exponat in Jurassic Park.)

Ceea ce a fost odata un browser, este acum seful tau

Conceptul de "browsing" (navigare) implica faptul ca detineti controlul unei interactiuni - si nu foarte serios in mod particular in legatura cu consecintele ei. Tehnologia push intra in domeniul browser-elor si dumneavoastra nu sunteti cel care genereaza informatiile (the pusher). Deveniti rapid cel care consuma informatiile (the pushee). Aceasta tehnologie a intrat in spatiul browser-elor ca un mecanism de livrare de canale de informatii personalizate pentru utilizatorii specifici.

Aceasta stare de a fi la comanda se schimba marcant pe masura ce tehnologia push patrunde in lumea corporatiilor si administratorii retelei dumneavoastra decid ce ajunge pe desktop-ul dumneavoastra. Avantajul este evident: puteti trimite la timp informatii la anumiti indivizi si ajustate dupa cine sunt si ce fac acestia; poate sa apara un impact imediat asupra productivitatii. Beneficiul major al tehnologiei push in interiorul unui firewall este faptul ca respectiva companie poate face o distribuire dinamica a informatiei, directionata catre indivizi si grupuri pentru a le ajuta sa-si faca treaba mai eficient. Browser-ele erau distractive; inlocuitorul lor este un instrument numai de business.

Ceea ce a fost odata un browser, este acum afacerea dumneavoastra

Intr-o economie informationala, aplicatiile software sunt afacerea. In vreme ce descendentii browser-elor devin mecanismul standard pentru livrarea aplicatiilor software catre desktop, ele vor deveni centrul focal al afacerii dumneavoastra. Browser-ele se refereau inainte la documente cu hyper-legaturi si grafica elaborata. Inlocuitorii lor se refera toti la livrarea de software.

Interfetele standard precum IIOP si DCOM promit sa livreze aplicatiile client/server si mainframe existente noilor clienti de Internet. Similar, interfete de baze de date precum JDBC si JSQL vor permite dezvoltatorilor de software sa construiasca usor aplicatii tranzactionale pentru bazele de date existente. Indiferent daca este vorba de un sistem MPR (Manufacturing Resource Planning - planificare de resurse de productie) sau o aplicatie pentru plati, afacerile vor face tot mai multe tranzactii cu inlocuitorul browser-ului.

Ceea ce a fost odata un browser, este acum fereastra dumneavoastra catre lume

CNN v-a promis lumea in 30 de minute. Inlocuitorul browser-ului va aduce lumea 24 de ore pe zi pe orice are un ecran. In America de Nord, televiziunea in retea a suferit o scadere dramatica a numarului de telespectatori. Retelele prin cablu si proliferarea canalelor sunt doar doua cauze. Accesarea informatiilor de pe Internet are un impact dramatic asupra industriei prin cablu si de raspandire a informatiilor.

Motivul este simplu. Daca ati fost conectat la pagina standard de la MSNBC sau la un canal care aduce stiri in direct computerului dumneavoastra intreaga zi, ce nevoie mai aveti de un prezentator uman de stiri supraretribuit?

Televiziunea este inca mecanismul preferat pentru a umple acele ore (care se micsoreaza tot timpul) dintre munca si somn. In timp ce televiziunile au mari sperante cu noul protocol de transmisie digitala care va incepe sa functioneze in urmatorii trei ani in America de Nord, avaria lor va ramane nesatisfacuta cand vor realiza ca televiziunea digitala este doar un alt nume pentru serviciul specializat prin computer.

Mult promisa convergenta dintre computer si televiziune este la indemana si rezultatul seamana, in mod suspicios, cu un calculator de retea.

Ceea ce a fost odata un browser, este acum singurul dumneavoastra prieten

Se spune ca adevaratii prieteni se afla in agenda cu adrese, dar nu in imprejurimi. Cum viata fiecaruia devine organizata pe Internet, veti putea strange prietenii intr-o comunitate electronica.

Comunitatile electronice nu mai sunt acum domeniul exclusiv al provocarilor sociale. Noul client de Internet va administra majoritatea relatiilor sale la fel de bine cum administreaza o afacere.

Ceea ce a fost odata un browser, este acum inevitabil

Patru proprietati vor defini inlocuitorul browser-ului: multimedia, omniprezent, interplatforma, si dirijat de agenti. Communicator-ul de la Netscape este o privire timpurie in viitorul clientului universal. Netscape numeste produsul sau desktop universal, dar compania isi subestimeaza propria tehnologie. Desktop-urile sunt pentru calculatoare. Clientii universali sunt, ei bine, universali.

Una dintre provocarile unei interfete omniprezente este permiterea variatiilor hardware-ului de dedesubt din dispozitivul clientului. Produsele configurabile, precum Communicator, ofera un oarecare nivel de confort prin faptul ca un subset de functionalitati obisnuite vor fi disponibile pe calculatorul personal si ceasul de mana din viitor. Utilizatorii vor putea adauga orice functionalitate suplimentara pe care o poate suporta hardware-ul lor.

Ceea ce a fost odata un browser, nu mai este "slab"

In oferirea unui client universal bogat in functionalitati in afara de provocarea pusa de variatiile hardware-ului dispozitivului client, o alta provocare majora este tendinta clientului de a se "ingrasa". Calculatoarele de retea (NC) promit ca aplicatiile se vor afla pe un server si vor fi aduse prin download clientului la cerere. Totusi, clientul va trebui sa fie inca in stare sa prelucreze si sa prezinte informatia care i se transfera.

Unul dintre punctele majore de vanzare de browser-e are avantajul economic de a utiliza o arhitectura de tip thin client pentru a inlocui mediul de tip fat client al calculatoarelor personale si serverelor. Avantajul economic este mentinut chiar si atunci cand clientii castiga in greutate. Omniprezenta are propriile avantaje de cost si in timp acestea vor domina orice costuri hardware pe termen scurt.

Concluzie

Browser-ul este mort, dar un client universal este viitorul fiecaruia. Communicator-ul de la Netscape este un indiciu timpuriu a ceea ce va fi clientul universal. Totusi, de vreme ce calculatoarele, televiziunea si alte dispozitive conectate in retele vor fi tot mai integrate, cererile pentru software vor creste la cam aceeasi rata ca si calitatea interactiunii utilizatorului.

Despre autor

William Blundon este vicepresedinte executiv si cofondator al The Extraprise Group (https://www.extraprise.com), un distribuitor de varf de aplicatii de dezvoltare, pregatire si servicii de consultanta strategica pentru corporatii care construiesc site-uri de Internet, intranet sau extranet. Interesele sale in ultimii opt ani au fost mediile distribuite orientate obiect si Internet-ul. El este fostul director al Object Management Group. Poate fi contactat la adresa de e-mail: william.blundon@javaworld.com.





Document Info


Accesari: 4744
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )