Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload






























Internetul impactul

Informatica


Internetul a devenit rapid un fenomen socio-tehnic mult mediatizat. Acesta a avut si va avea un impact determinat asupra societatii si viitorului sau. Oamenii sunt atrasi de acest fenomen si ii dedica foarte mult timp, modificand moduri de lucru ori afectand interactiunea umana.

Oare relatiile dintre oameni vor fi aceleasi, sau fiecare va prefera sa lucreze intr-un spatiu digital propriu? Ce reprezinta aceste schimbari pentru societate si viata de familie? Noua tehnologie, va insemna oare, reducerea timpului petrecut la serviciu si cresterea numarului de ore lucrate acasa, lucru care ar implica o consolidare a relatiilor familiale?



Este evidenta tendinta Internetului sa revolutionez informatia si mijloacele de divertisment, afeca 19419k1020t tand productia si consumul acestora, transformand viata sociala si comportamentul nostru, chiar si institutiile politice si rolul cetatenilor in cadrul acestora.

Studiile realizate pe un esantion de utilizatori si non-utilizatori ai internetului au relevat urmatoarele:

  • Cu cat creste numarul de ani de cand este folosit internetul, cu atat creste si numarul de ore, internetul devenind indispensabil. Participanitii unui sondaj au acceptat sa stea fara internet timp de doua saptamani. Dupa numai doua zile unii dintre ai "se simteau ciudat", si dupa cinci zile au renuntat la acest sondaj. Un numar foarte mic de persoane au rezistat, dar au declarat ca nu ar mai dori sa repete aceasta experienta.
  • Aproximativ un sfert dintre utilizatorii de internet regulati (mai mult de 5 ore pe saptamana), simt ca si-au redus simtitor timpul petrecut cu familia , prietenii , cat si timpul liber.
  • Mai mult de un sfert dintre cei care utilizeaza internetul la serviciu, declara ca, numarul de ore lucrate acasa, pe internet, a crescut, fara ca aceasta sa insemne reducerea numarului de ore lucrate la serviciu.
  • 60% dintre utilizatorii regulati ai internetului, delcara ca, internetul a redus numarul de ore petrecute in fata televizorului, si o treime declara ca, isi petrec din ce in ce mai putin timp citind ziarele.

Datorita internetului nu mai exista aproape nimic care sa nu poata fi facut din fotoliul confortabil de acasa, de la vizitarea magazinelor de toate tipurile, platirea facturilor, munca de cercetare si documentare pentru diverse lucrari si, chiar pastrarea legaturilor cu prietenii aflati la mii de kilometrii departare. Comunicarea, care inainte insemna, scrierea unor scrisori, a fost acum redusa la cateva click-uri cu mouse-ul; astfel, oamenii au posibilitatea sa corespondeze prin e-mail mult mai rapid si eficient decat prin posta traditionala. Aspectele positive ale internetului nu pot fi masurate, in timp ce, unele dintre aspectele negative pot fi usor evidentiate.



Principalele efecte negative sunt:

  • instrainarea de institutii (familia, institutiile educationale si locul de munca; izolarea in impersonal). Studiile arata tendinta oamenilor de a deveni mai stresati, mai deprimati si singuri, cu fiecare ora petrecuta in lumea obscura a chat-ului. Este evident ca, desi camerele de chat de pe net, ofera aceeasi interactivitate ca si discutiile fata-in-fata, acestor discutii le lipseste contactul personal necesar pentru dezvoltarea unor aptiudini de comunicare. Acest lucru, va afecta de asemenea, negativ, modul in care adolescentii comunica cu familia, prietenii si membrii societatii.
  • Pierderea culturii proprii (Internetul introduce o invazie de cultura haotica, ceea ce poate duce la pierderea culturii proprii si la adoptarea unei noi culturi. Adoptarea unei noi culturi va duce la o dezastruoasa dezintegrare a valorilor nationale).
  • Pierderea identitatii. (Instrainarea si pierderea culturii proprii, vor duce inevitabil la pierderea identitatii).

Reactiile umane cu privire la tot ce insemna tehnologie IT au ramas neclare pana in prezent. Unii intampina aceste schimbari cu euforie, altii se tem de consecinte. Adevarul este pe undeva pe la mijloc.

Romania s-a situat, anul trecut, pe locul 41, dintr-un total de 60 de state evaluate de Economist Intelligence Unit (EIU), dupa gradul de dezvoltare si utilizare a serviciilor electronice, fiind precedata in clasament de Africa de Sud si de Venezuela. Analistii EIU au conferit fiecarei tari avute in vedere un punctaj, totalul realizat de Romania fiind de 4,91 puncte. Prima clasata - Suedia - a obtinut 8,42 puncte (dintr-un maximum de 10 puncte), iar ultimul loc a fost ocupat de Nigeria, cu 2,82 puncte.

In Romania exista patru milioane de utilizatori care petrec cel putin o ora saptamanal pe Internet. Dintre acestia, 16% utilizeaza Internetul in mod frecvent, iar 23% din cand in cand. Conform unui studiu realizat de PriceWaterhouseCoopers, rata cresterii numarului de utilizatori de Internet din Romania este de un milion pe an.





Document Info


Accesari: 3204
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )