Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
LUCRUL CU IMPRIMANTA

Informatica


ALTE DOCUMENTE

Serializarea obiectelor
SISTEMUL DE OPERARE WINDOWS 95
Adaugare diacritice automat
Mai mult GOOGLE
Echipamente de retea
STUDIUL MODEMURILOR
Firefox v1.5 (19 MB)
Retea de calculatoare locala
Windows Xp - reinstalare
Programul RoKey

LUCRUL CU IMPRIMANTA

1. NOŢIUNI GENERALE


Piata imprimantelor a evoluat semnificativ īn anii '90. Pāna de curānd, tiparirea de īnalta calitate avea un pret ridicat, iar tiparirea color era inaccesibila majoritatii posesorilor de PC-uri. Īn ziua de azi, din ce īn c 858u2020i e mai multi utilizatori pot cumpara imprimante color de calitate excelenta la preturi accesibile. Pe masura ce calculatoarele s-au integrat īn viata de zi cu zi, calitatea imprimantelor a crescut si preturile au scazut continuu.

Imprimantele sunt de doua tipuri:

-         imprimante cu impact - cu ace (cu matrice de puncte), de calitate tipografica si plottere;

-         imprimante fara impact - cu laser (fig273), cu jet de cerneala (fig274), termice si cu sublimare.

Imprimante cu impact

Imprimantele cu ace (cu matrice de puncte) formeaza o imagine prin utilizarea unor coloane de ace de dimensiuni mici, dispuse īn configuratie de 9, 18 sau 24 de unitati, care lovesc o banda pentru a crea pe foaia de hārtie un sablon de puncte. Desi pot tipari cu usurinta atāt caractere, cāt si grafica; totusi calitatea tiparirii este relativ redusa.

Imprimantele de calitate tipografica, sunt foarte asemanatoare cu masinile de scris. Utilizeaza o roata zimtata sau un degetar (cu caractere) care loveste o banda pentru a tipari texte. Aceste imprimante nu pot tipari imagini, iar stilurile de caractere folosite depind de tipul capetelor de tiparire. Calitatea tiparirii este superioara celei specifice imprimantelor cu ace.

Ambele tipuri sunt lente si zgomotoase.

Plotter-ul permite tiparirea desenelor mari folosite īn arhitectura sau inginerie.

Imprimante fara impact

fig 275

 
Imprimantele laser produc cele mai bune rezultate si sunt foarte mult utilizate īn diferite domenii. Functionarea lor este similara unui copiator. O raza LASER este dirijata catre un tambur rotund, producānd īncarcarea elecrica a unui sablon de particule. Īn miscarea sa, tamburul preia un praf īncarcat electric numit  toner. Acesta adera la foaia de hartie (sau alt suport de tiparire) si creeaza textul sau imaginea corespunzatoare (fig275).

Calitatea tiparirii este masurata īn puncte pe inch (dots per inch - dpi)..

fig 277

 
Pentru imprimantele laser color pretul se mentine īnca la un nivel ridicat, pentru ca imprimarea presupune trecerea suportului de tiparire prin fata a patru tamburi de imprimare (fiecare pentru una din culorile rosu, galben, albastru si negru). Acest tip de imprimare are nevoie de mecanisme extrem de precise.

Din fericire, tiparirea color nu se limiteaza la utilizarea imprimantelor cu laser costisitoare. Exista un alt dispozitiv, numit  imprimanta cu jet de cerneala, care este mult mai accesibil ca pret. Calitatea tiparirii este buna; īn multe cazuri se pot obtine imagini de o precizie aproape fotografica. Functionarea imprimantelor cu jet de cerneala se bazeaza pe īmprastierea unui jet fin de cerneala prin duze speciale, una pentru cerneala neagra (fig276) si una pentru cernelurile pentru color (fig277).

fig 276

 
Daca la imprimantele cu tiparire monocroma viteza de tiparire se masoara īn numar de pagini pe minut (atāt la cele laser , cāt si la cele cu jet de cerneala), viteza imprimantelor color se masoara īn minute pe pagina, deaoarece este mai convenabil sa se utilizeze numere īntregi decāt fractii (la imprimarea color viteza este mult mai mica decāt la imprimarea īntr-o singurī culoare). Īn ceea ce priveste calitatea tiparirii se poate opta īntre tiparire tip ciorna, tiparire normala si tiparire de īnalta calitate. Calitatea tiparirii influenteaza si ea viteza imprimantei - calitatea īnalta necesita un timp mai īndelungat de tiparire.

fig 278

 
Imprimantele termice utilizeaza caldura pentru a tranfera o imagine pe un suport de tiparire special tratat. Imprimantele functioneaza pe baza unui proces numit  transfer termic al cerii. O panglica data cu un strat subtire de ceara este injectata cu cerneala. Sub actiunea caldurii, ceara se topeste si adera la suportul de tiparire (fig278).

fig 279

 
Imprimantele cu sublimare de vopsele functioneaza similar celor cu transfer termic al cerii, cu exceptia faptului ca punctele de cerneala sunt netezite dupa plasarea pe suportul de tiparire, ceea ce modifica nuantele tiparite si permite generarea unor imagini de calitate fotografica (fig279).

2. INSTALAREA IMPRIMANTELOR

Procesul de instalare depinde īn mare masura de marca si modelul imprimantei.

Īnainte de a intala o imprimanta, trebuie efectuate urmatoarele operatii:

-         identificarea marcii si modelului imprimantei.

-         consultarea manualului imprimantei, pentru depistarea caracteristicilor acesteia.

-        

fig 280

 
identificare tipului interfetei de comunicatie necesara pentru conectarea imprimantei la sistemul de calcul (interfata seriala, paralela sau speciala).

-         identificarea tuturor functiilor sau caracteristicilor speciale ale imprimantei, cum ar fi compatibilitatea PostScript. Unele imprimante sunt multimod si necesita instalarea lor ca doua imprimante separate (fig280).

-         gasirea portului corespunzator pentru cuplarea imprimantei la sistemul de calcul.

Aceste informatii sunt strict necesare programului de instalare a imprimantei.

Exista mai multe cai de īncepe instalarea unei imprimante la sistemul de calcul:

-        

fig 281

 
prin apelarea comenzii Install.exe de pe discul (discheta sau CD-ROM) care contine pachetul de programe;

-         prin apelarea optiunii ADD PRINTER din meniul PRINTERS al meniului SETTINGS.

Īn ambele situatii se deschide o fereastra de dialog de tip Wizard, care ghideaza pas cu pas procedura de instalare a imprimantei.Pasii care se deruleaza sunt urmatorii:

-         alegerea optiunii de instalare: ca imprimanta locala (Local printer) sau de retea (Network printer) (fig281).

-        

fig 282

 
selectarea din lista pusa la dispozitie de sistemul Windows a marcii si modelului de imprimanta care se instaleaza (fig282). Daca īn lista nu exista modelul necesar se apeleaza butonul Have Disk... care permite alegerea driverului de pe unitatea de disc care contine informatia necasra.

-         furnizarea informatiilor referitoare la portul de imprimanta (fig283). Fereastra Wizard  corespunzatoare acestui pas afiseaza porturile disponibile, bazāndu-se pe informatiile obtinute de sistemul Windows prin "inspectarea" hardului sistemului de calcul.

-         dupa alegerea portului se trece la configurarea acestuia, prin apelarea butonului CONFIGURE PORT. Fereastra deschisa contine o caseta de validare care permite sistemului Windows sa monitorizeze activitatile de tiparire.

-        

fig 283

 
denumirea imprimantei si alegerea optiunii de imprimanta implicita. Aceasta optiune se foloseste īn situatia īn care la sistemul de calcul sau īn retea sunt instalate mai multe imprimante de acelasi tip. Numele imprimantei poate avea o lungime de pāna la 128 de caractere si poate sa contina spatii si caractere care nu sunt alfanumerice.

-         specificarea optiunii de efectuare a unei imprimari de testare. Īn acest fel sunt testate toate functiile de baza ale imprimantei pe baza configurarilor pentru care s-a optat. Dupa aceasta programul de instalare a imprimantei copiaza driverele necesare.

fig 284

 
3. ADMINISTRAREA ACTIVITATII DE TIPARIRE

Sistemul Windows ofera oiptiunea de tiparire direct catre portul configurat sau folosind gestionarul de tiparire - Print Manager. Pentru majoritatea aplicatiilor, Print Manager ofera caracteristici care ajuta la gestionarea mai buna a operatiilor de tiparire.

fig 285

 
Lansarea īn executie a gestionarului de tiparire (Print Manager) se face prin apelarea butonului START ą SETTINGS ą PRINTERS (fig284). Apoi se executa dublu-clic pe pictograma imprimantei instalate (sau, daca sunt instalate mai multe imprimante, pe cea cu care se doreste a se lucra) (fig285).

Gestionarul de tiparire (fig286) arata starea curenta a imprimantei pentru fiecare activitate de tiparire.

Starea imprimantei include urmatoarele informatii:

-         sectiunea Document Name prezinta numele fiecarei aplicatii care a lansat o activitate de tiparire, precum si numele fiecarui fisier din coada de tiparire;

-         coloana Status descrie starea curenta a fiecarei activitati de tiparire, de exemplu oprita sau procesata;

-         numele utilizator asociat fiecarui document īn coloana Owner;

-        

fig 286

 
īn coloana Progress, progresul relativ al fiecarei activitati de tiparire aflate īn coada de tiparire. Progresul unei activitati de tiparire monitoarizeaza tiparirea fiecarui document si furnizeaza informatiile referitoare la numarul de pagini tiparite si la numarul ramas de tiparit;

-         data si ora la care fiecare activitate de tiparire a fost trimisa īn coada de tiparire, īn coloana Started At.

4. CONTROLUL TIPĂRIRII

fig 287

 
Gestionarul de tiparire este prevazut cu meniuri derulante care ofera urmatoarele posibilitati īn lucrul cu imprimanta:

-        

fig 288

 
Oprirea temporara a tiparirii - aceasta optiune se foloseste īn situatia īn care este necesar sa se intervina asupra imprimantei pentru schimbarea tonerului, īntretinerea acesteia sau īnlaturarea unor mici defectiuni. Pentru acest lucru se apeleaza comanda Pause Printing din meniul Printer (fig287). Activitatile de tiparire sunt temporar oprite si bara de titlu a gestionarului de tiparire afiseaza Paused.;

-        

fig 289

 
Oprirea temporara a tiparirii unui anumit document - aceasta optiune se foloseste pentru oprirea temporara a tiparirii unui document. Oprirea temporara a tiparirii unui document opreste si tiparirea altor documente. Daca nu s-a īnceput trimitera catre imprimanta a documentului, oprirea temporara a tiparirii acestuia īl pune īn asteptare, īn timp ce continua tiparirea altora. Oprirea si repornirea de la/la tiparire a documentelor se face prin intermediul comenzii Pause Printing din meniul Document (fig288);-         Anularea tiparirii - se realizeaza, dupa selectarea documentului, prin apelarea comenzii Purge Print Job din meniul Printer (fig287). Optiunea īndeparteaza definitiv din coada de tiparire toate activitatile de tiparire;

-        

fig 290

 
Anularea tiparirii unui anumit document - se foloseste pentru a īndeparta definitiv un document din lista celor care trebuie tiparite. Pentru a anula tiparirea unui document, dupa alegerea acestuia din coada de tiparire se apeleaza comanda Cancel Printind din meniul Document (fig288);

-         Activarea si dezactivarea barei de stare - se realizeaza prin intermediul  marcarea optiunii Status Bar din meniul View (fig289). Bara de stare prezinta starea cozii de tiparire si numarul activitatilor de tiparire ramase;

-         Configurarea imprimantei ca implicita - se realizeaza prin validarea optiunii Set As Defaulti din meniul Printer. Se foloseste pentru alegerea imprimantei cu care se lucreaza īn mod curent (fig290);

-        

fig 291

 
Configurarea imprimantei. Proprietatile imprimantei sunt prestabilite la instalarea acesteia. Valorile prestabiulite pentru unele variabile pot, īn anumite cazuri, sa nu corespunda necesitatilor de tiparire. Īn unele situatii este nevoie sa se efectueze schimbari pentru a satisface cerinte de tiparire speciale sau pentru a rezolva diferite probleme de performanta.

fig 292

 
Optiunile de tiparire disponibile depind de posibilitatile imprimantei. Modificarea optiunilor se face diun fereastra de proprietati a imprimantei, care se deschide cu ajutorul optiunii  din meniul Printer (fig291).

Desi detaliile difera de la o imprimanta la alta (fig292), de obicei, fereastra de proprietati contine urmatoarele informatii:

-        

fig 293

 
Pagina Genaral (fig293). Permite inserarea unui cāmp de comentariu pentru identificarea imprimantei (Comment); tiparirea unei pagini de test (Print Test Page) si alegerea separatorului de pagina īntre activitatile de tiparire (Separator Page);

-         Pagina Details (fig294). Contine controale pentru adaugarea, stergerea sau modificarea porturilor, pentru modificarea perioadelor de timeout si pentru specificarea modului de prelucrare a fisierelor de tiparire:

-          Print to the Following Port specifica portul care va fi folosit;

-         Add Port permite adaugarea unui nou port;

-         Delete Porti sterge un port;

-         Print Using the Following Driver afiseaza driverul care va fi folosit de sistemul de operare pentru a tipari la aceasta imprimanta;

-         New Driver adauga alt driver pentru a fi utilizat cu aceasta imprimanta;

-         Capture Printer Port ataseaza un port de imprimanta de retea;

-         Release Printer Port elibereaza un port de imprimanta de retea;

-        

fig 294

 
Time-Out Settings permite stabilirea perioadei de timeout si neselectarea pentru tiparire;

-         Spool Settings permite configurarea monitorului de tiparire;

-         Port Settings permite tiparirea din aplicatiile MS-DOS;

-        

fig 295

 

fig 296

 
Pagina Sharing (fig295). Permite ca imprimanta sa fie sau nu folosita (partajata) cu alte calculatoare prin intermediul retelei. Exista optiunea de parolare a accesului la imprimanta;-         Pagina Paper (fig296). Este prevazuta cu optiuni care stabilesc modul implicit de manipulare al hārtiei, orientarea acesteia si numarul de pagini de tiparit. Optiunile uzuale sunt:

-         Paper Size specifica dimensiunile hartiei sau plicului;

-         blocul Layout specifica numarul de pagini reduse (de la 1 la 4) pe o pagina tiparita;

-         blocul Orientation specifica tiparirea Portrait (orientare verticala) sau  Landscape (orientare orizontala);

-         Paper  Source determona caseta implicita din care se trage hārtia;

-        

fig 297

 
Copies specifica numarul de copii care se trimit la tiparire;

-        

fig 298

 
Pagina Graphics (fig297). Stabileste rezolutia si alte optiuni care definesc modul īn care imprimanta trateaza fisierele grafice. Configurarile tipice includ:

-         Resolution stabileste rezolutia implicita a imprimantei;

-         Ditheringi stabileste modul īn care sistemul Windows foloseste diminuarea tonurilor pentru a crea imagini īn scara de griuri din imagini color;

-         Intensity regleaza intensitatea tiparirii;

-         Pagina Fonts (fig298). Permite controlul modului īn care sistemul Windows trateaza fonturile pentru imprimanta folosita. Fonturile configurabile includ fonturi soft, de imprimanta si pentru cartus. Optiunile tipice includ:

-         trimiterea catre imprimanta a fonturilor True Type īn concordanta cu tabelul de īnlocuire a fonturilor (Font Substitution Table);

-         optiunea de a folosi īntotdeauna fonturile de imprimanta īncorporate (Always Use Built-In Printer Fonts) īn loc de cele True Type;

-         optiunea de a folosi īntotdeauna fonturile true type (Always Use True Type Fonts) īn locul oricaror fonturi;

-        

fig 299

 
Pagina Device Options (fig299). Stabileste optiunile asociate cu hardul imprimantei. Numarul si tipul optiunilor depind de marca si modelul de imprimanta, precum si de hard. Optiunile tipice sunt:

-         stabilirea marimii memoriei imprimantei;

-         indicarea unor optiuni specifice, cum ar fi protectia paginii (Page Protection)

5. TIPĂRIREA ĪN CULORI

Firma Microsoft foloseste tehnologia Image color Matching (ICM), obtinuta sub licenta de la firma Kodak, pentru a crea un mediu care trateaza culoarea īn mod unitar, de la ecran pāna la pagina tiparita. Microsoft foloseste tehnologia ICM pentru a putea reproduce, unitar si repetat, imaginile colorate identic.

fig 300

 
Cea mai importanta caracteristica este reprezentata de consecventa dintre imaginea afisata pe ecran si cea tiparita. Expresia "Ve-i obtine ceea ce vedeti" ("What You See Is What You Get", prescurtat WYSIWYG) capata un īnteles mai profund. Nu numai imaginile alb-negru sunt unitare de la ecran pāna la imprimanta, ci si culoarea, textura si tonurile nu mai depind de pretul platit pentru echipamente si aplicatii.

Stabilirea parametrilor tiparirii īn culori

Fereastra Properties a imprimantei furnizeaza o serie de optiuni pentru stabilirea consecventei culorilor īntre imaginea afisata pe ecran si cea tiparita. Optiunile existente īn aceasta pagina difera de la o imprimanta la alta, dar cuprind īn general aspecte referitoare la (fig300):

-         rezolutia de tiparire;

-         calitatea tiparirii īn culor (Intelligent Color, Vivid Color, Save Toner);

-         tipul de suport de imprimare ales (hārtie, folie transparenta, plic);

-         ordinea de tiparire a paginilor documentului.

fig 302

 

fig 301

 
Configurarile pentru culoare sunt folosite pentru reglarea gradului īn care imprimanta se conformeaza standardelor ICM. De asemenea caseta de dialog este utila pentru reglarea intensitatii fiecarei culori (fig301) sau pentru tiparirea imaginii īn oglinda sau negativ (fig302)


loading...
Document Info


Accesari: 3207
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )