Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
PROIECT TEHNICIAN OPERATOR TEHNICA DE CALCUL - RETEA PEER TO PEER PENTRU DOUA CALCULATOARE AFLATE IN ACEEASI INCAPERE

Informatica


           GRUP  SCOLAR ½MIRON NICOLESCU½ GIURGIU

SPECIALIZAREA : TEHNICIAN OPERATOR TEHNICA DE CALCUL                                                  PROIECT

pentru obtinerea certificatului de calificare nivelIII

TEMA:

Retea Peer to Peer pentru doua calculatoare aflate in aceeasi incapere

                                                     2008

       

Descrierea problemei

   Sa se realizeze o retea PEER-TO-PEER de birou care sa cuprinda doua doua calculatoare,sa se dea posibilitatea cuplarii si altor statii de lucru din incaperea alaturata  la retea .

            Dispunerea celor doua statii de lucru in birou este la cinci metri una de alta.

    Calculatoarele pun in comun o imprimanta si mai multe fisiere . Reteaua este conectata la Internet , mesagerie instant si telefon.

                        Sa se prezinte softul ,echipamentul necesar si costul  final al retelei .

Retele de calculatoare

              Aparitia calculatoarelor conectate in retea a reprezentat o performanta privind utilizarea

calculatoarelor in procesarea informatiilor. Multiplele avantaje oferite de retelele de calculatoare sunt:

 • utilizare eficienta prin partajare a resurselor unitatii centrale(UC);
 • acces direct la resursele hardware (memorii externe, imprimante, etc.) si software (editoare, limbare de programare, programe specializate);
 • pastrarea programelor si fisierelor intr-o singura copie si utilizarea lor de catre orice utilizator cu drept de acces;
 • sistem de protectie a fisierelor si programelor;

·        utilizarea sinultana a bazelor de date de catre mai multi utilizatori;

·        comunicare si schimb de informatii (programe si fisiere) intre utilizatori la nivel local, regional  sau mondial.

            Dezvoltarea retelelor de calculatoare (mici sau mari) a contribuit la elaborarea si utilizarea unor aplicatii cu un impact mare asupra vietii economice si so 838f55i ciale din intreaga societate:

·        accesul la programe complexe ce ofera informatii utile la nivel macroeconomic;

·        accesul la mari baze de date din domeniile

economic, financiar, comunicatii, etc.;

·        accesul la informatii stiintifice si transferul rapid al articolelor stiintifice.

           

Clasificarea retelelor de calculatoare

In functie de criteriul de clasificare care se are in vedere exista mai multe tipuri

de retele de calculatoare. Criteriile cele mai des utilizate in clasificarea retelelor

(rezulta din definitia retelelor) sunt:

Dupa tehnologia de transmisie:

- retele cu difuzare (broadcast);

- retele punct - la - punct;

Dupa scara la care opereaza reteaua (distanta);

-   retele locale LAN;

- retele metropolitane MAN;

- retele de arie intinsa WAN;

- Internet-ul; (GAN= Global Area Network)

Dupa topologie:

- retele tip magistrala (bus);

- retele tip stea (star);

- retele tip inel (ring);

- retele combinate.;

Dupa tipul sistemului de operare utilizat:

- retele peer-to-peer;

- retele bazate pe server.

Dupa tipul mediului de transmisie a semnalelor:

- retele prin medii ghidate (cablu ciaxial, perechi de fire rasucite, fibra optica)

-retele prin medii neghidate (transmitere in infrarosu, unde radio, microunde)

Dupa tipul utilizatorilor

-private (de uz industrial, militar, civil)

-publice

Dupa tipul accesului la mediu

- Ethernet

-token ring

-token bus

Tipuri de retele de calculatoare

Retelele locale (LAN - Local Area Networks) - sunt retele localizate intr-o singura cladire sau intr-o zona geografica de dimensiuni mici. LAN-urile sunt utilizate pentru a conecta calculatoarele personale din birourile companiilor sau ale institutiilor cu scopul de a partaja resurse si de a schimba informatii. In cea mai mare parte au caracter privat.

LAN-urile se disting de alte tipuri de retele prin trei caracteristici:

            a) marime: au dimensiuni restranse, se pot planifica timpii de transmisie si se pot utiliza anumite tehnici de proiectare. Administrarea retelei este relativ simpla;

            b) tehnologie de transmisie:  legatura consta dintr-un singur cablu la care sunt conectate toate calculatoarele. LAN-urile traditionale functioneaza la viteze cuprinse intre 10-100 Mbps (megabiti pe secunda), au intarzieri mici (zeci de microsecunde) si dau erori putine, iar cele mai noi pot opera la viteze mai mari, pana la sute de Mbps;

topologii diverse: magistrala, stea, inel, arbore etc.

Retelele metropolitane (MAN - Metropolitan Area Networks) - sunt versiuni extinse ale LAN. O retea metropolitana se poate intinde pe zona ocupata de mai multe firme sau pe suprafata geografica mai mare (de exemplu oras) si poate fi privata sau publica.

Retelele regionale/mondiale (WAN - Wide Area Networks) - acopera o arie geografica foarte intinsa (sde exemplu o tara sau un continent). Conecteaza mai multe calculatoare (numite si masini gazda) pentru a executa programele utilizatorilor. Masinile gazda sunt conectate printr-o subretea de comunicatie care are sarcina de a transporta mesajele de la gazda la gazda. Subreteaua este formata din doua componente distincte: liniile de transmisie si elementele de comutare. Elementele de comutare sunt echipamente specializate, folosite pentru a conecta doua sau mai multe linii de transmisie. Se mai nunesc si noduri de comutare a pachetelor, sisteme intermediare, comutatoare de date sau rutere.

          Retelele sunt clasificate in  retele peer-to-peer  si retele bazate pe server. Intr-o retea peer-to-peer  nu exista servere dedicate  si nici o organizare ierarhica a calculatoarelor  - toate calculatoarele sunt  egale. De aceea se si numeste retea  Peer-to-Peer (de la egal la egal). Fiecare  calculator are atat  rol de client cat si de server. Eveident ca acest lucru  inseamna  ca nu exista un administrator care sa se ocupe de retea, ci fiecare  utilizator trebuie sa aiba grija de propriul sistem (fiecare utilizator  este  atat administratorul propriei masini cat si utilizatorul  acesteia). Costul unei  astfel de solutii este in general mic,  nefiind nevoie de a achizitiona un sistem  care sa joace rolul  de server. O retea peer-to-peer poate fi formata din minim 2  calculatoare.  De obicei o retea peer-to-peer este mai ieftina decat o retea  bazata  pe server.

Retelele Peer to Peer functioneaza deosebit de bine in locuinte sau in mici birouri,situatii in care trebuie partajate doar cateva fisieresi eventual o imprimanta.

Realizarea unei retele Peer to Peer la domiciliu se face ,de asemenea,facila partajarea unei singure conexiuni la Internet.

Conectarea la retele peer to peer reprezinta o metoda simpla si ieftina pentru conectarea calculatoarelor personale in situatiile in care doriti sa partajati fisiere si alte resurse ,cum ar fi o imprimanta.

Pentru conectarea la retelele peer to peer   nu este nevoie de un server ,ceea ce inseamna ca utilizarea acestei abordarii pentru construirea retelelor de mici dimensiuni evita cheltuielile suplimentare reprezentate de achizitionarea unui calculator puternic,care sa functioneze ca server,si a unui system de operare in retea pentru server.

Intr-o retea peer to peer, calculatoarele din retea functioneaza ca perechi.

Un calculator pereche functioneaza,in esenta,atat ca un calc.client,cat si ca sever.calculatoarele pereche pot accesa resurse din retea si pot furniza resurse pt.alte calculatoare pereche.

O retea peer to peer mai este desemnata, de obicei, prin expresia"grup de lucru", deoarece acest termen are conotatia unei colaborari fara un control la nivel central, diferentiind astfel o retea peer to peer de o retea de dimensiuni mai mari carfe functioneaza pe baza de server.

Avantajele retelelor peer to peer se concentreaza in jurul costului redus si al usurintei instalarii .In functie de sistemul de operare care ruleaza pe calculatoarele dumneavoastra,retelele peer to peer  nu necesita achizitionarea unor programe suplimentare sau a unui calculator care sa functioneze ca server de retea dedicate.

Majoritatea sistemelor de operare care suporta retele peer to peer fac in acelasi timp,extrem de usoara cofigurarea calculatoarelor,astfel incat ele sa comunice intr-un grup de lucru.

Pe scurt iata in continuare avantajele  globale ale retelelor peer to peer:

 • ele sunt relative ieftine in ceea ce priveste componentele hard ware:nu trebuie sa cumparati alte calculatoare,cum ar fi un server.
 • Sunt relati usor de configurat
 • Toate programele necesare sunt de regula incluse in sistemul de operare.
 • Nu este necesara o administrare centralizata iar utilizatorii individuali pot configura partajarea resurselor.
 • Calculatoarele pereche nu depend de server in ceea ce priveste resursele sau pentru a se loga in retea.Prin urmare,ele pot functiona si atunci cand alte calculatoare pereche nu sunt disponibile.   

Reteaua ON-line 2008  este o retea peer-to-peer LAN conectata la internet ,mesagerie instant si telefon. Topologii de retele locale

Prin TOPOLOGIA Retelelor vom intelege modul de conectare al nodurilor ce comunica intre ele. Nodurile pot fi calculatoare independente sau structuri LAN - WAN 

Topologia MESH

Aceasta topologie presupune existenta unei conexiuni intre oricare doua noduri din retea. Din acest motiv ea se mai numeste si arhitectura total conectata.

Este o structura ideala pentru cazul retelelor locale si presupune existenta fizica a unei interferente si conexiuni cu toate nodurile prezente in retea.

Introducerea unui nod nou in retea se reflecta asupra tuturor nodurilor existente deoarece presupune aparitia la fiecare in parte a unei interfete si a unei conexiuni fizice.

AVANTAJE

-                           Un nod poate transmite oricand, el nefiind conditionat de starea de activitati a celorlalte noduri. Deci structura este caracterizata de disponibilitate maxima

-                           Fiabilitate maxima - nefunctionare uni nod sau a unei conexiuni nu impieteaza asupra functionarii globale a retelei.

DEZAVANTAJE

-                           Conexiunile nu sunt folosite optim. Rata lor de ocupare este minima.

-                           Consum maxim de resurse fizice (interfete, conexiuni, ), deci in aceasta situatie vom avea costurile maxime.

UTILIZARE

In general aceasta topologie este utilizata in retelele metropolitane unde un nod este reprezentat de o structura LAN - WAN - LAN. In aceasta situatie costurile implicate de constituidea structurii sunt mici in comparatie cu avantajul disponibilitatii canalului de comunicatie intre oriare doua noduri.

In incercarea eliminarii dezavantajelor de costuri mari vom evolua in prezentare catre urmatoarea topologie.

Topologia BUS (magistrala)

Aceasta arhitectura presupune existenta unui mediu fizic comun de comunicatie, mediu care este partajat de toate nodurile participante. Din acest motiv la un moment dat un singur nod poate transmite prin intermediul mediului partajat.

ATENTIE: Caracteristica esentiala a topologiei BUS - sunt necesari algoritmi si dispozitive de arbitrare a accesului la mediul fizic comun.

AVANTAJE

-                           Resurse utilizate foarte putine - o singura interfata per nod, un singur mediu fizic de transport.

-                           Utilizare optima a resurselor - grad de ocupare maxim.

DEZAVANTAJE

-                           Fiabilitate scazuta - o defectiune aparuta la nivelul mediului fizic duce la caderea intregii retele.

In incercarea de a minimiza dezavantajul creat de fiabilitatea scazuta a topologiei BUS vom evolua catre structura de inel (ring) care practic dubleaza rata de fiabilitate fara ca acest lucru sa fie reflectat sub aceasta forma in costuri

 Topologia RING (inel)  

Se dezvolta din structura BUS, fiind construita tot in jurul unei resurse comune (mediul fizic de comunicatie) dar are o fiabilitate mai mare. Ea se construieste prin conectarea tuturor nodurilor participante cu nodurile adiacente (vecinii) pana la formarea unei bucle (inchisa). Remarcam deja o usoara crestere a costurilor ca urmare a aparitiei a cate doua interfete per nod.

Fiabilitatea creste deoarece la aparitia unei defectiuni la nivelul mediului fizic partajat nu se va invalida intreg sistemul pentru ca exista totdeauna o ruta (cale) alternativa de comunicare.

Ambele arhitecturi BUS & RING au in general o rata de transmisie a datelor cuprinsa in intervalul 1÷10 MbpS, relativ mica. Acestea sunt aplicabile la conectarea sistemelor de calcul in structuri mici (birouri) sau in conectarea controllelor inteligente in cadrul unui proces de productie automatizat.

Topologia STAR (stea)

Presupune existenta unui dispozitiv central prin intermediul caruia se conecteaza nodurile, numit HUB.

Are doua variante de trimitere a pachetelor de date:

 • Broadcasting-trimite pachetul de date la toate calculatoarele,dar nu-l recunoaste decat calculatorul care la cerut.
 • Switching-trimite pachetul de date direct

Fiecare nod are o conexiune proprie deci nu o va partaja cu ceilalti participanti.

Fiabilitatea sistemului este data de fiabilitatea elementului central. Defectarea sa duce la inactivitatea retelei. Defectarea unui nod sau a conexiunii aferente acestuia nu impieteaza asupra functionalitatii retelei.  HUB - ul mai poate executa si alte functii. Ele pot fi inteligente sau pasive, pot avea functii in formarea semnalelor sau in filtrarea zgomotelor..etc.

Topologia retelei de birou PEER-TO-PEER este una STAR.

. Legarea intre calculatoare  se va face cu ajutorul unui switch folosind topologia star. Reteaua este formata din doua calculatoare, o imprimanta,un switch, si pun in comun foldere si o retea de Internet.

Arhitectura de retea

 Doua din cele mai importante arhitecturi de retea  sunt Ethernet  si Token Ring.

Arhitectura TOKEN RING

Token Ring foloseste un hub repetor in loc de conexiunea de la egal la egal prin noduri. Aceste retele sunt implementate cu o topologie stea si au o metoda de acces circular.

Din exterior, o astfel de retea seamana foarte mult cu o retea star. Din punctul de vedere al topologiei logice insa, MAU (Multistation Access Unit) este dispozitivul care permite informatiilor sa treaca de la un nod la altul in cadrul unui inel comunicational.

                        Legatura fizica cu HUB                                             Legatura logica de inel

Arhitectura ETHERNET

Sistemul Ethernet consta din trei elemente de baza:

.            Mediul fizic prin care se transmit datele

.            Un set de reguli de control al accesului la mediu, incorporate in fiecare interfata Ethernet, care permite mai multor calculatoare sa arbitreze corect accesul la canalul Ethernet partajat

.            Cadrul Ethernet, ce consta dintr-un set standardizat de biti, utilizat pentru a transporta datele prin sistem

Functionarea Ethernet-ului

.        Fiecare calculator echipat Ethernet poarta denumirea de statie. O statie lucreaza independent (nu exista dispozitiv central de control)

.        Semnalele sunt transmise serial - 1 bit in initatea de timp

.        Accesul la mediu - toate statiile concureaza egal pentru a transmite pe mediu pe baza protocolului CSMA/CD

 
FAST ETHERNET (100 BASE T)                                          

Tehnologia este similara cu cea a 10 BASE T in termenii specificatiilor si limitarilor, dar are o largime de banda mai mare.

Interfetele de retea si porturile hub-urilor si switch-urilor opereaza la 100 Mbps.

Uzual exista un LAN 10 BASE T care functioneaza de la clienti la un hub/switch central si nu LAN 100 BASE T ca backbone pentru servere.

Recomandare: utilizarea de cabluri UTP CAT 5 inclusiv pentru retele 10 BASE T, care vor putea fi folosite odata cu upgrade-ul la hub-uri / switch-uri ce functioneaza la 100 Mbps, fara a fi  necesara inlocuirea acestora.

Reteaua ON-line 2008  are o arhitectura Fast Ethernet.

Medii fizice de de transmisie

Mediile de transmisie pot fi grupate in doua mari categorii: medii ghidate si medii neghidate.

Mediile ghidate sunt cele care ofera o cale de propagare in afara careia semnalul nu poate sa existe intr-o forma utilizabila, ramanand dependent de mediu. Transmisiunile neghidate sunt cele la care propagarea nu este restrictionata la un spatiu fizic, intelegand-se de obicei prin aceasta propgarea in aer liber.

Principalele medii ghidate de transmisie sunt:

 • transmisiuni pe cabluri coaxiale ;
 • transmisiuni pe cabluri cu perechi de conductoare torsadate:

-         ne-ecranate: UTP (Unshielded Twisted Pairs)

-         ecranate: STP (Shielded Twisted Pairs), ScUTP (Screened UTP) sau FTP (FoiledTwisted Pairs)

 • transmisiuni pe fibra optica (monomod sau multimod);
 • transmisiuni prin ghiduri de unda.

Principalele medii de transmisie neghidate sunt: undele radio, microundele, radiatia laser, radiatia infrarosie.

Reteaua ON-line 2008 foloseste urmatoarele ehipamente HARD:

v     doua statii de lucru;

v     un switch cu cel putin 4 porturi;

v     trei placi de retea;

v     cablu STP ecranat.

Statii de lucru ( Work Stations )

Sunt calculatoare conectate la retea . Fiecare trebuie sa aiba placa de retea si un soft de conectare.

Placa de retea

        Realizeaza legatura intre calculator si retea

.       Interfata fizica intre calculator si mediul de transmitere este placa de retea.

.       Rolul placii de retea:
- pregateste datele din calculator pentru a fi transmise prin cablul de retea;
- transmite datele catre alt calculator;
- controleaza fluxul de date intre calculator si cablul de retea;
- receptioneaza datele sosite prin cablu si le transforma in octeti pe care unitatea centrala a calculatorului ii poate intelege.

.       Transmiterea datelor

          Inainte ca placa de retea emitatoare sa transmita date in retea, ea poarta un dialog electronic cu placa de retea receptoare, pentru a se pune de acord asupra urmatorilor parametri:
a) dimensiunea maxima a grupurilor de date ce vor fi transmise;
b) volumul de date transmise fara a se astepta confirmarea;
c) intervalul de timp dintre blocurile de date;
d) intervalul de timp pina la transmiterea confirmarii;
e) capacitatea memoriei tampon, pentru a se evita depasirea acesteea;
f) viteza transmisiei de date;

.              Fiecare placa semnaleaza celeilalte propriii parametri, precum si acceptarea sau adaptarea la parametrii celeilalte placi. Cand toate detaliile comunicarii sunt puse la punct, cele doua placi incep sa transmita si sa receptioneze date.

Switch

Fizic un switch este similar unui comutator ( HUB ). Logic un switch este simi- lar unei punti ( bridge ). Opereaza cu pachetele de date. Citeste adresa sursei la sosirea pachetu- lui de date.Tine evidenta  calculatoarelor din fiecare segment de retea.Permite fiecarei perechi de calculatoare sa comu- nice in accelasi timp. Este mai scump decat un HUB

  Cablu STP - cablu torsadat ecranat

.       Se foloseste in retelele Token Ring

.       1 - Stratul exterior
2 - Ecran-folie
3 - Pereche rasucita patch

Cablu este compus din 4 perechi resucite, ecranate in mod individual, sucite intr-o tresa comuna (cupru cositorit), acoperita cu uninvelis de PCV de culoare portocalie.
Cablu este predestinat pentru tragere in interiorul spatiilor si este compatibil cu conectorii de module de tipul RJ-45.
Cablu corespunde cerintelor standartelor ISO/IEC 11801 pentru categoria 5e si 6.

Necesarul de materiale pentru realizarea retelei este:

 • Statii de lucru                                     - 2 buc
 • Cablu STP   torsadat ecranat           -2 buc (3m)
 • Switch                                                 -1 buc
 • Imprimanta                                       - 1 buc

HEWLETT PACKARD (HP) - Renew HP Pavilion t3218 P4 (3.06GHz)1GB (2x512) DDR2-SDRAM 200GB DVD writer FireWire XP Home 6 month warranty

/ PC / STATII DE LUCRU / Intel Pentium

Renew HP Pavilion t3218 P4 (3.06GHz)1GB (2x512) DDR2-SDRAM 200GB DVD writer FireWire XP Home 6 month warranty

PRET: 2 002,39 LEI (TVA inclus)

Switch

Netgear GS105

Pret: 121 RON

Monitor PHILIPS LCD 17' 170C8FS

Pret: 639 RON

Format: A4, Rezolutie: 9600x2400, Viteza: 30ppm mono,24ppm col, foto 10x15cm 36sec, Interfata: USB, Facilitati suplimentare: printeaza pe CD & DVD, carutuse separate pt fiecare culoare, DUPLEX   Pret:785 RON

Cabluri si conectori Belkin
A3L980B03MBL-HS, Cablu 3m,
STP,

belkin A3L980B03M BL-HS, Cablu 3m, STP  

Pret: 18,31 RON

Cost retea:

Statii de lucru         460,09*2=920,18

Cablu STP              18,31*2=36,62

Switch                     125,13*1=125,13

Monitor                    639,00*1=639,00

Imprimanta              785,00*1=785,00

Cost total retea:2505,93 RON

Elemente de configurare software
            Configurarea protocolului de retea

Reteaua peer-to-peer ON-line 2008 foloseste sistemul de operare Windows XP.Fiecare calculatorare posibilitatea sa-si puna in comun cu celelalte calculatoare din retea resursele. In mediile Windows,cel mai simplu protocol LAN de configurat pentru o retea de mici dimensiuni este interfata extinsa NetBIOS. Cu toate acestea,daca reteaua va avea si o conexiune la Internet, calculatoarele din reteaua PEER-TO-PEER trebuie sa fie configurate pentru TCP/IP. In mediul Windows XP tabulatorul Protocoale (Protocols) din caseta de dialog Network este utilizat pentru adaugarea,inlaturarea si configurarea protocoalelor. Se da clic dreapta pe pictograma My Network Places,se selecteaza Properties. Apare Local Area conections:

                                         

Clic dreapta pe pictogramasi selectarea Properties apare caseta de dialog care permite adaugarea unui nou protocol:

                                         

.Pentru a adauga un nou protocol,se executa clic pe butonul Install Va aparea caseta de dialog Select Network Component Type. Aceasta caseta asigura trei optiuni:Client, Service si Protocol:

                                         

                                                                             

 • Client-permite selectarea tipului de client drept care va functiona calculatorul In cazul conectarii la o retea peer-to-peer ,trebuie in continuare instalat Clientul pentru retele Microsoft(Client for Microsoft Networks)chiar daca nu se face logarea la un server central.
 • Serviciu-permite partajarea fisierelor si imprimantelorpentru retele Microsoft.
 • Protocol-limbaje folosite pentru comunicarea in retea intre calculatoare si alte dispozitive.Pentru a comunica intr-o retea peer-to-peer calculatoarele au nevoie de un protocol comun.

Pentru a adauga un protocol in casetade dialog Select Network Component Typese da clic pe Protocol si apoi pe Add.Apare caseta de dialog Selectare protocol de retea .Se selecteaza protocolulTCP/IP si clic pe OK:

                                         

Partajarea unei conexiuni Internet,

   a fisierelor si imprimantelor

 Pentru o retea de cartier mica se face conectarea la internet a unui singur calculator si apoi se face partajarea conexunii Internet. Pentru a partaja conexiunea la Internet se da clic dreapta pe conexiunea ce trebuie partajata ,se selecteaza Properters din meniul de comanda rapida care apare si apoi se selecteaza Sharing si se bifeaza.

 

Partajarea fisierelor se face asemanator.Se da clic dreapta pe fisierul ce se doreste sa fie partajat(muzica,jocuri,etc.),se selecteaza Sharing.Apare caseta de dialog Sharing,clic stanga pe Share This Folder,se bifeaza casuta, se poate da un nume folder-ului,se poate specifica o parola si nivelul de acces pentru dosar(Read Only sau Full). Fisierul partajat va avea sub el o mana.

:

Partajarea imprimantelor se face prin deschiderea unei casute de dialog Printers. In caseta de dialog Properties a imprimantei se da clic dreapta pe imprimanta se selecteaza Sharing.Se da clic pe butonul Share As si se specifica numele imprimantei. Imprimanta partajata va apare cu o mana sub ea :

Reteaua de birou PEER TO PEER se numeste ON-line 2008,cuprinde doua calculatoare ,un switch,pun in comun foldere,o imprimanta ,retea de Internet.Topologia retelei este LAN ,foloseste arhitectura ETHERNET. Cost total al retelei:2505,93 RON.

BIBLIOGRAFIE

1. Internetul, societatea informationala si societatea cunoasterii. Aspecte tehnice, economice, politice si sociale

Autor:              Titu N. Bajenescu

Editura:            Matrixrom

An aparitie:     2006

2. Retele de calculatoare pentru incepatori

Autor:   Joe HABRAKEN

Editura:             All

An aparitie:       2006

3. Retele de calculatoare - cea mai buna introducere din lume in retele de calculatoare

Autor:   Andrew S. Tanenbaum

Editura:             Byblos

An aparitie:       2004

4. Initiere in calculatoare

Autor:   L. Magheti

Editura:             Niculescu

An aparitie:       2003

5. Retele de calculatoare. Ghidul incepatorului

Autor:   Bruce Hallberg

Editura:             Rosetti Educational

An aparitie:       2006

6. Retele locale de calculatoare-de la cablare la interconectare

Autor:   E. Cebuc, V. T. Dadat

Editura:             Albastra

An aparitie:       2005

7.  WWW.RegieLive.ro

CUPRINS

Descrierea  problemei....................pag.2

Retele de calculatoare....................pag.2

Clasificarea retelelor de calculatoare.pag.3

Tipuri de retele de calculatoare..pag.4

Topologii de retele locale.pag.6

Arhitectura de retea.. pag.11

Medii fizice de transmisiepag.12

Statii de lucru..pag.13

Placa de reteapag.14

Switch pag.15

Cablu STPpag.15

Necesarul de materiale pentru realizarea retelei.........pag.16

Cost retea..pag.17

Elemente de configurare software.pag.17

Partajarea unei conexiuni Internet,a fisierelor si a imprimantelor..pag.19

Bibliografiepag.21


loading...Document Info


Accesari: 4089
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )