Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
Desenarea obiectelor in AutoCAD

autocad


Desenarea obiectelor in AutoCAD - partea I

INTRODUCERE

Acest tutorial este conceput pentru a-ti arata cum functioneaza fiecare comanda AutoCAD Draw. Daca ai nevoie doar de o informatie rapida, foloseste bara de instrumente QuickFind de mai jos pentru a merge direct la comanda pe care o doresti. Nu toate comenzile de desenare care apar pe bara de instrumente Draw sunt parcurse in acest tutorial. Blocks, Hatch si Text, de exemplu, sunt prezentate sub forma unor tutoriale autonome!AUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD Draw

AUTOCAD Draw

Comenzile Draw pot fi folosite in crearea de noi obiecte, cum ar fi linii si cercuri. Majoritatea desenelor AutoCAD sunt compuse pur si simplu doar din aceste componente de baza. O buna intelegere a comenzilor Draw este fundamentala in vederea unei folosiri eficiente a lui AutoCAD.

Sectiunile de mai jos acopera comenzile Draw cu cea mai frecventa utilizare, cum ar fi Line (linie), Polyline (poli-linie) si Circle (cerc) precum si comenzile mai avansate, cum ar fi Multiline (linie multipla) si Multiline Style (stil de linie multipla). Ca neinitiat in AutoCAD, probabil doresti sa treci peste comenzile mai avansate pentru a stapani asa cum trebuie bazele. Vei putea oricand sa te intorci la acest tutorial pe viitor, atunci cand te simti mai sigur pe tine.

Ca si majoritatea comenzilor AutoCAD, comenzile Draw pot fi initiate in mai multe moduri. Numele comenzilor sau comenzile rapide pot fi introduse de la tastatura, comenzile pot fi initiate din meniul derulant Draw, aratate in partea dreapta sau din bara de unelte Draw. Metoda pe care o folosesti depinde de tipul de lucru pe care il efectuezi si de cat de multa experienta ai ca utilizator. Nu iti face prea multe griji cu privire la acest lucru, foloseste pur si simplu metoda care ti se pare cea mai simpla sau cea mai convenabila la momentul respectiv. Tehnica ta de desen se va imbunatati cu timpul, pe masura ce acumulezi experienta, asa ca nu te astepta sa lucrezi foarte rapid de la bun inceput.

Daca lucrezi cu meniuri derulante, merita sa ai in vedere sintaxa vizuala, care este comuna tuturor meniurilor derulante folosite in sistemul de operare Windows. De exemplu, o sageata mica, dupa cum urmeaza 'AUTOCAD Draw', langa un articol al meniului inseamna ca articolul conduce la un sub-meniu care ar putea contine alte comenzi sau optiuni de comanda. Un semn grafic eliptic, '.' care urmeaza imediat dupa un articol al meniului, indica faptul ca acel articol va afisa o casuta de dialog. Aceste mici indicii vizuale te vor ajuta sa lucrezi mai eficient cu meniurile, deoarece acestea iti spun la ce sa te astepti si te ajuta sa eviti surprizele daca esti novice.

Liniile

Liniile sunt probabil cele mai simple obiecte AutoCAD. Folosind comanda Line, poti desena o linie intre oricare doua puncte pe care le-ai ales, la interiorul zonei de desenat. Liniile sunt de obicei primele obiecte pe care vei dori sa le desenezi cand incepi un nou desen, deoarece ele pot fi folosite ca si 'schele' pe care se va baza restul desenului. Sa nu uiti niciodata ca crearea desenelor cu AutoCAD nu este atat de diferita de realizarea desenelor pe o planseta de proiectare. Numeroase metode grafice de baza sunt aceleasi.

Cine este familiarizat cu matematica va sti ca aceste linii desenate intre doua puncte 242d37c se numesc vectori. Aceasta terminologie este folosita pentru a descrie tipul de desene pe care le genereaza AutoCAD. Desenele AutoCAD sunt in general numite 'desene vectoriale'. Desenele vectoriale sunt deosebit de utile acolo unde precizia constituie cel mai important criteriu, deoarece acestea isi mentin gradul de acuratete, indiferent de scara utilizata.

Comanda de trasare a unei drepte

Bara de unelte: Deseneaza AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw Line AUTOCAD Draw
Tastatura: LINE - comanda rapida L

AUTOCAD Draw

Cu comanda line poti desena o dreapta simpla de la un punct la altul. Cand alegi primul punct si muti linia reticulara avand ca tinta locatia celui de-al doilea punct vei vedea o linie elastica, ce iti arata unde se va trasa linia in momentul stabilirii celui de-al doilea punct.

Obiectele-linie au doua capete (primul, respectiv ultimul punct). Poti continua sa alegi puncte, iar AutoCAD va desena cate o linie dreapta intre fiecare punct stabilit si punctul anterior. Fiecare segment de linie desenat reprezinta un obiect separat si poate fi mutat sau sters, dupa cum este nevoie.

Pentru a incheia aceasta comanda, este suficient sa apesi tasta AUTOCAD Drawpe tastatura.

AUTOCAD Draw

Secventa de comanda

Command: LINE 
Specify first point: (selecteaza P1) 
Specify next point or [Undo]: (selecteaza P2) 
Specify next point or [Undo]:AUTOCAD Draw (pentru a incheia)

De asemenea, poti desena linii introducand coordonatele punctelor care marcheaza extremitatile acestora la promptul de comanda, in loc sa le alegi locatia de pe ecran. Acest lucru te ajuta sa desenezi linii care se gasesc in afara ecranului, in cazul in care doresti acest lucru. (vezi Folosirea coordonatelor pentru mai multe detalii). De asemenea, poti desena linii folosind ceva ce se numeste introducere directa a distantei. Vezi tutorialul Introducerea directa a distantei pentru mai multe detalii. 

Comanda pentru linii de constructie

Bara de unelte: Deseneaza AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD DrawConstruction Line
Tastatura: XLINE - comanda rapida XL

Comanda Construction Line (Linie de Constructie) creeaza o linie cu o lungime infinita care trece prin doua puncte stabilite. Liniile de constructie sunt deosebit de utile pentru crearea cadrelor sau caroiajelor de constructie in cadrul carora se va face proiectarea.

Liniile de constructie nu sunt folosite in mod normal ca obiecte in desenele terminate, si este deci mai practic sa iti desenezi toate liniile de constructie intr-un strat separat, care va fi dezactivat sau inghetat inainte de tipar. Consulta tutorialul Proprietati de obiecte pentru a afla cum se creeaza noile straturi. Avand in vedere natura acestora, optiunea de comanda Zoom Extents face abstractie de liniile de constructie.

Secventa de comanda
Command: XLINE 
Specify a point or [Hor/Ver/Ang/Bisect/Offset]: (indica un punct) 
Specify through point: (indica un al doilea punct)
Specify through point: AUTOCAD Draw (pentru a incheia sau pentru a alege un alt punct)

Ai putea remarca faptul ca exista un numar de optiuni in cadrul acestei comenzi. De exemplu, optiunile 'Hor' si 'Ver' pot fi folosite pentru a desena linii de constructie care sunt perfect orizontale sau verticale. In ambele cazuri, nu va fi necesar sa stabilesti decat un singur punct, deoarece directia liniei este predeterminata. Pentru a folosi o singura optiune de comanda, introdu pur si simplu acea parte a denumirii optiunii care este scrisa cu litere majuscule in promptul de comanda. Urmareste secventa de instructiuni de mai jos pentru  a vedea cum ai desena o linie de constructie folosind optiunea Horizontal.

Secventa de comanda
Command: XLINE 
Hor/Ver/Ang/Bisect/Offset/<From point>: HAUTOCAD Draw
Through point: (stabileste un punct pentru a pozitiona linia) 
Through point: AUTOCAD Draw(pentru a incheia sau pentru a stabili un punct pentru o noua linie orizontala)

Comanda de trasare a unei semidrepte

Bara de unelte: Deseneaza AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD DrawRay
Tastatura: RAY

Comanda Ray ("Raza") creeaza o dreapta similara liniei de constructie, cu exceptia faptului ca se extinde la infinit doar intr-o directie pornind de la punctul de origine ales. Directia semidreptei este determinata de pozitia celui de-al doilea punct stabilit.

Secventa de comanda
Command: RAY 
Specify start point: (selecteaza punctul de origine) 
Specify through point: (selecteaza cel de-al doilea punct, pentru a stabili directia)
Specify through point: AUTOCAD Draw(pentru a incheia sau pentru a indica un alt punct)

Familia de poli-linii

Poli-liniile se deosebesc de linii prin aceea ca reprezinta obiecte mult mai complexe. O singura poli-linie se poate compune dintr-un numar de linii drepte sau de segmente de arcuri. Poli-liniilor li se pot asigna de asemenea anumite grosimi, pentru a le face sa para solide. Ilustratia de mai jos prezinta cateva poli-linii, pentru a-ti da o idee de cat de flexibil este acest tip de linie.

AUTOCAD Draw


Probabil ca te intrebi, din moment ce poli-liniile sunt atat de utile, de ce sa ne mai deranjam sa folosim drepte obisnuite? Exista mai multe raspunsuri la aceasta intrebare. Cel mai des invocat raspuns este ca, datorita complexitatii lor, poli-liniile folosesc un spatiu mai mare pe disc  decat dreapta echivalenta. Avand in vedere ca se doreste mentinerea dimensiunilor de fisier cat mai restranse posibil, este o buna idee sa folosim acest tip de dreapta in detrimentul poli-liniilor, cu exceptia cazului in care doar astfel ai putea obtine ceea ce doresti.

In plus, iti vei da seama, pe masura ce lucrezi cu liniile AutoCAD, ca poli-liniile sunt diferite din punct de vedere operational. Uneori, este mai usor sa lucrezi cu poli-linii pentru anumite sarcini, iar alteori dreptele obisnuite sunt cele care se pliaza mai bine pe scopul vizat. Vei afla repede care sunt argumentele pro si contra acestor doua tipuri de linii, cand vei incepe sa desenezi cu AutoCAD. 

Comanda de trasare a poli-liniei

Bara de unelte: Deseneaza AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD DrawPolyline
Tastatura: PLINE - comanda rapida PL

Comanda  Polyline sau Pline se aseamana cu comanda de trasare a dreptei, doar ca obiectul rezultant  se poate compune dintr-un numar de segmente care formeaza un singur obiect. In plus fata de cele doua extremitati, se presupune ca o poli-linie are si unghiuri, noduri , unde segmentele de drepte se unesc.

In practica, comanda Polyline functioneaza in acelasi mod ca si comanda Line, permitandu-ti sa stabilesti cate puncte doresti. Si aici, este suficient sa apesi AUTOCAD Drawpentru a incheia. Ca si in cazul comenzii Line, dispui si de optiunea de a inchide in mod automat o poli-linie pentru a o incheia. Pentru a face acest lucru, scrie C pentru a folosi optiunea close (de inchidere), in loc sa lovesti tasta AUTOCAD Draw. Urmareste secventa de comanda de mai jos, pentru a vedea cum functioneaza.

Secventa de comanda
Command: PLINE
Specify start point: (alege P1) 
Current line-width is 0.0000 
Specify next point or [Arc/Halfwidth/Length/Undo/Width]: (alege P2) 
Specify next point or [Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width]: (alege P3) 
Specify next point or [Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width]: (alege P4) 
Specify next point or [Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width]: (alege P5) 
Specify next point or [Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width]: AUTOCAD Draw(sau C pentru a incheia)

AUTOCAD Draw

In ilustratia din partea dreapta, figura din stanga a fost creata prin apasarea tastei AUTOCAD Draw, dupa ce a fost stabilit cel de-al cincilea punct. Figura din partea dreapta demonstreaza efectul folosirii optiunii Close.

Merita, in ciuda faptului ca necesita ceva timp, sa te familiarizezi cu comanda Polyline, deoarece este o comanda extrem de utila de stiut. Incearca sa experimentezi cu optiuni cum ar fi Arc ("arc") sau Width ("grosime, latime") si sa vezi daca poti crea poli-linii precum cele din ilustratia de mai sus.

Optiunea Undo se dovedeste in mod special utila. Ea iti va permite sa deselectezi unghiuri ale poli-liniei, cate unul, astfel incat sa iti poti corecta greselile fara dificultate.

Poli-liniile pot fi editate dupa creare, sa spunem, pentru a le modifica grosimea. Poti face acest lucru folosind comanda PEDIT, ModifyAUTOCAD DrawObjectAUTOCAD DrawPolyline din meniul derulant.

Desenarea obiectelor in AutoCAD - partea II

INTRODUCERE

Acest tutorial este conceput pentru a-ti arata cum functioneaza fiecare comanda AutoCAD Draw. Daca ai nevoie doar de o informatie rapida, foloseste bara de instrumente QuickFind de mai jos pentru a merge direct la comanda pe care o doresti. Nu toate comenzile de desenare care apar pe bara de instrumente Draw sunt parcurse in acest tutorial. Blocks, Hatch si Text, de exemplu, sunt prezentate sub forma unor tutoriale autonome!

AUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD Draw

Comanda de trasare a dreptunghiului

Bara de unelte: Deseneaza AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD DrawRectangle
Tastatura: RECTANGLE - comanda rapida REC, RECTANG

AUTOCAD Draw

Comanda de dreptunghi se foloseste pentru a desena un dreptunghi ale carui laturi sunt verticale si orizontale. Pozitia si dimensiunea dreptunghiului sunt definite prin selectarea a doua colturi opuse pe diagonala. Dreptunghiul nici nu este un obiect AutoCAD veritabil. De fapt, el este doar o poli-linie inchisa, care este trasata in mod automat pentru tine.

Secventa de comanda
Comanda: RECTANG
Specify first corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width]: (selecteaza P1) 
Specify other corner point or [Dimensions]: (selecteaza P2)

Comanda de trasare a dreptunghiului - Rectangle - are si ea un numar de optiuni. Latimea - Width - functioneaza in acelasi mod ca si in cazul functiei Polyline. Optiunile Chamfer (Fateta) si Fillet (Filet)  au acelasi efect ca si comenzile Chamfer si Fillet, vezi tutorialul Modifying Objects pentru mai multe detali pe aceasta tema. Inaltimea si grosimea Elevation si Thickness reprezinta optiuni 3D.

A se observa ca, in loc de a selecta un al doilea punct pentru a desena dreptunghiul, ai optiunea de a introduce dimensiuni. Sa spunem ca vrei sa desenezi un dreptunghi cu o lngime de 20 de unitati si cu o latime de 10 unitati. Secventa de comanda ar arata asa:

Secventa de comanda
Comanda: RECTANG
Specify first corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width]: (selecteaza un punct) 
Specify other corner point or [Dimensions]: D 
Specify length for rectangles <0.0000>: 20 
Specify width for rectangles <0.0000>: 10 
Specify other corner point or [Dimensions]: (selecteaza un punct pentru a fixa orientarea)

Aceasta metoda asigura o buna alternativa la folosirea coordonatelor relative carteziene pentru determinarea lungimii si a latimii.

Comanda de trasare a poligonului

Bara de unelte: Deseneaza AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD DrawPolygon
Tastatura: POLYGON Comanda rapida POL

Comanda de trasare a poligonului - Polygon - poate fi folosita pentru a trasa orice poligon regulat incepand de la 3 laturi, pana la 1024 de laturi. Aceasta comanda necesita patru intrari de la utilizator, numarul de laturi, un punct de acrosare pentru centrul poligonului, sa optezi fie pentru un poligon inscris, fie pentru unul circumscris, iar apoi un punct de acrosare care sa stabileasca atat raza acestui cerc imaginar, cat si orientarea poligonului. Comanda de trasare a poligonului creeaza o polilinie inchisa de forma poligonului solicitat.

Aceasta comanda iti permite de asemenea sa definesti poligonul introducand lungimea unei laturi folosind optiunea Edge. De asemenea, poti controla dimensiunea poligonului introducand o raza exacta pentru cerc. Urmareste secventa de comanda de mai jos pentru a vedea cum functioneaza aceasta comanda.

Secventa de comanda
Command: POLYGON 
Enter number of sides <4>: 5AUTOCAD Draw
Specify center of polygon or [Edge]: (selecteaza P1 sau introdu E pentr a defini dupa lungimea muchiei) 
Enter an option [Inscribed in circle/Circumscribed about circle] <I>:AUTOCAD Draw ( pentru a accepta optiunea predefinita- de poligon inscris, sau apasa C pentru circumscris ) 
Specify radius of circle: (selecteaza P2 sau introdu raza exacta)AUTOCAD Draw

In ilustratia de mai sus, poligonul din partea stanga este inscris (la interiorul cercului, cu varfurile poligonului atingandu-l), cel din mijloc este circumscris (in afara cercului, cu muchiile poli-liniei tangente la cerc), iar cel din dreapta este definit prin lungimea unei laturi.

Comanda de trasare al unui inel

Bara de unelte: custom AUTOCAD Draw
Meniu derulant: DrawAUTOCAD DrawDonut
Tastatura: DONUT Comanda rapida DO

Aceasta comanda deseneaza o forma de inel solid, insa de fapt este doar o poli-linie inchisa constand in doua segmente de arc carora li se atribuie o grosime. AutoCAD iti cere sa definesti diametrul interior, adica diametrul gaurii, iar apoi diametrul exterior al discului.

AUTOCAD Draw

Inelul va fi apoi schitat, si ti se va cere sa selectezi punctul central pentru a pozitiona discul. Poti continua sa selectezi puncte centrale pentru a desena mail multe discuri sau poti apasa AUTOCAD Drawpentru a incheia comanda. In mod surprinzator, discurile sunt construite din poli-linii unice inchise, compuse din doua segmente d arc carora li s-a atribuit o grosime. Din fericire, AutoCAD face toate acestea pentru tine, asa ca tot ceea ce vezi este un inel..

Secventa de comanda
Command: DONUT 
Specify inside diameter of donut <0.5000>: (selecteaza oricare doua puncte pentru a defini un diametru sau introdu lungimea exacta) 
Specify outside diameter of donut <1.0000>: (alege oricare doua puncte pentru a defini un diametru sau pentru a introduce lungimea exacta) 
Specify center of donut or <exit>: (selecteaza P1) 
Specify center of donut or <exit>: AUTOCAD Draw( pentru a incheia sau pentru a continua sa selectezi, pentru a forma mai multe inele )

Ca o alternativa la selectarea a doua puncte sau a introducerii unei valori pentru diametre, ai putea sa apesi pur si simplu AUTOCAD Drawpentru a accepta valoarea predefinita - default value. Cea mai mare parte a comenzilor AutoCAD care solicita utilizatorului sa efectueze intrari dispun de valori predefinite. Acestea apar intotdeauna intre paranteze triunghiulare, astfel <default value>.

Lucru destul de curios, AutoCAD nu se supara daca faci diametrul interior al unui inel mai mare decat diametrul exterior- incearca si vei vedea. 

Comanda de trasare a unui norisor

Bara de unelte: Draw AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD DrawRevision Cloud
Tastatura: REVCLOUD

Comanda Revcloud este folosita pentru a desena un norisor "cu mana libera"  sau pentru a converti orice forma inchisa intr-un norisor.

Secventa de comanda
Command: REVCLOUD  
Minimum arc length: 66.6377 Maximum arc length: 116.6159 
Specify start point or [Arc length/Object] <Object>: (selecteaza P1) 
Guide crosshairs along cloud path 

AUTOCAD Draw

Deplaseaza mouse-ul pentru a alcatui o forma inchisa; comanda se va incheia automat cand s-a format o forma inchisa. 
Revision cloud finished.

Poti folosi optiunea  'Arc length' (lungimea arcului) pentru a controla scara norisorului. Acest lucru este indeplinit prin specificarea lungimii minime si a celei maxime pentru arc. Optiunea 'Object' este folosita pentru a transforma orice forma inchisa, cum ar fi poli-linia, nervura sau cercul, intr-un norisor. 

Comanda de poli-linie 3D

Bara de unelte: Custom AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD Draw3D Polyline
Tastatura: 3DPOLY

Comanda de polilinie 3D functioneaza exact in acelasi mod ca si comanda Polyline. Principala diferenta intre o poli-linie normala si o poli-linie 3D este faptul ca fiecare varf (punct de acrosare) al unei poli-linii 3D poate avea o valoare diferita pentru dimensiunea Z (inaltime). In poli-liniile normale (2D), toate varfurile trebuie sa aiba aceeasi valoare Z.

Obiectele poli-linie 3D nu sunt atat de complexe precum surorile lor 2D. De exemplu, acestea nu pot contine segmente de arc si nu le pot fi atribuite grosimi.Totusi, pot fi foarte utile in modelarea 3D.

Secventa de comanda
Command: 3DPOLY   
Specify start point of polyline: (selecteaza un punct) 
Specify endpoint of line or [Undo]: (selecteaza un alt punct) 
Specify endpoint of line or [Undo]: (selecteaza un al treilea punct) 
Specify endpoint of line or [Close/Undo]: AUTOCAD Draw(pentru a incheia, apasa C pentru a inchide sau pentru a continua sa selectezi puncte)

Ia aminte la faptul ca nu ti se va transmite sa introduci o valoare Z de fiecare data cand alegi un punct.  Trebuie sa folosesti fie unul din dispozitivele grafice de aliniere pentru obiecte - Object Snaps - pentru a alege  un punct cu valoarea Z solicitata, sau foloseste filtrul '.XY' pentru a forta AutoCAD sa ceara o valoare Z

Cercuri, arce etc.

Pe langa comanda de dreapta si cea de poli-linie,comanda de cerc este probabil una dintre cele mai frecvent folosite. Din fericire, este si una dintre cele mai simple. Totusi, in comun cu celelalte comenzi din aceasta sectiune, exista un numar de optiuni care te pot ajuta sa iti construiesti chiar cercul de care ai nevoie. Marea parte a acestor optiuni se explica de la sine, insa, in anumite cazuri, pot fi derutante. Comanda de cerc, de exemplu, pfera 6 modalitati de a crea un cerc, in timp ce comanda Arc pune la dispozitie 10 metode diferite de a desena un arc. Sectiunile de mai jos concentreaza in principal optiunile predefinite, insa simte-te liber sa experimentezi.

Comanda de trasare a cercului

AUTOCAD Draw

Bara de unelte: Draw AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD DrawCircle AUTOCAD DrawCenter, Radius
Tastatura: CIRCLE comanda rapida C

Comanda de trasare a cercurilor - Circle - este folosita pentru a desena cercuri. Exista un numar de modalitati prin care puteti defini cercul. Metoda predefinita este aceea de a selecta punctul central si de a selecta apoi un al doilea punct de pe circumferinta cercului sau de a introduce raza cercului de la tastatura.

Secventa de comanda
Command: CIRCLE   
Specify center point for circle or [3P/2P/Ttr (tan tan radius)]: (selecteaza P1) 
Specify radius of circle or [Diameter] <50.0195>: (selecteaza P2 sau introdu raza exacta)

AUTOCAD Draw

Dupa cum poti remarca in promptul de comanda de mai sus, optiunile predefinite sunt intotdeauna indicate intre paranteze triunghiulare, astfel: <Default>, iar optiunile de comanda apar intre paranteze patrate, astfel [Option]. Fiecare optiune este separata printr-un slash de la stanga la dreapta, ca acesta /. Poti alege sa folosesti optiunile alternative introducandu-le in prompt. De exemplu, comanda de trasare a cercului iti da trei optiuni aditionale pentru a defini un cerc. 3P, care foloseste trei puncte de pe circumferinta, 2P, care foloseste doua puncte de pe circumferinta pentru a forma un diametru, si Ttr care vine de la  Tangenta Tangenta Raza. Evident, pentru a folosi aceasta ultima optiune, trebuie sa tragi doua linii pe care le poti folosi ca tangente la cerc. Incearca aceste optiuni pentru a vedea cum functioneaza. Fii atent ca pentru a invoca o optiune a unei comenzi, ai nevoie doar sa apesi partea scrisa cu majuscule a denumirii optiunii. De exemplu, daca doresti sa folosesti optiunea Ttr, ai nevoie doar sa introduci 'T'. Mai sunt inca doua optiuni pentru comanda de cerc  in meniul derulant care te pot ajuta sa desenezi un cerc definindu-i centrul si diametrulsau folosind 3 tangente. 

Comanda de trasare a arcului

AUTOCAD Draw

Bara de unelte: Draw AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD DrawArc AUTOCAD Draw3 Points
Tastatura: ARC comanda rapida A

Comanda de trasare a arcului - Arc - iti permite sa desenezi un arc de cerc. Exista numeroase cai de a defini un arc, metoda predefinita foloseste trei puncte: un punct de incepere, un punct intermediar si unul final. Folosind aceasta metoda, arcul desenat va incepe in primul punct selectat, va trece prin al doilea si se va incheia in al treilea. Odata ce stapanesti metoda predefinita, incearca si altele. Ai putea, de exemplu, sa desenezi un arc  de o anumita raza. Toate optiunile comenzii Arc sunt disponibile in meniul derulant.

Secventa de comanda

Comanda: ARC 
Specify start point of arc or [Center]: (pick P1) 
Specify second point of arc or [Center/End]: (pick P2) 
Specify end point of arc: (pick P3)

De asemenea, este posibila crearea unui arc prin decuparea unui obiect-cerc. In practica, numeroase arce sunt de fapt create in acest mod. Vezi comanda Trim ("decupeaza") din tutorialul Modifying Objects (Modificarea obiectelor) pentru detalii.

Comanda de trasare a unei nervuri

Bara de unelte: Draw AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD DrawSpline
Tastatura: SPLINE comanda rapida SPL

AUTOCAD Draw


Comanda de trasare a unei nervuri - Spline - creeaza un tip de nervura cunoscuta ca nervura- B rationala uniforma, prescurtat: NURBS. O nervura este o curba lina care este constituita pe baza unui numar de puncte de control.Optiunea Fit Tolerance (toleranta la incadrare) poate fi utilizata pentru a controla cat de aproape urmeaza nervura punctele de control. O valoarea scazuta a tolerantei determina nervura sa se constituie aproape de punctele de control. O toleranta cu valoarea 0 (zero) forteaza nervura sa treaca prin punctele de control. Ilustratia din partea dreapta demonstreaza efectul a diferite valori de intoleranta la nivelul unei nervuri care se defineste prin folosirea a patru puncte de control, P1, P2, P3 si P4.

Nervurile pot fi editate dupa ce au fost creeate, folosind comanda SPLINEDIT, Modify AUTOCAD DrawObject AUTOCAD DrawSpline din meniul derulant. Folosind acesta comanda, poti modifica toleranta, poti adauga mai multe puncte de control, si inchide nervurile, printre altele. Totusi, daca doresti doar sa deplasezi punctele de control ale nervurii, cel mai bine este sa folosesti grip-uri (mecanisme de prindere). Vezi sectiunea Stretching with Grips (Intinderea cu grip-uri), din tutorialul Modifying Objects pentru detalii.

Secventa de comanda
Comanda: SPLINE  
Specify first point or [Object]: (selecteaza P1) 
Specify next point: (selecteaza P2) 
Specify next point or [Close/Fit tolerance] <start tangent>: (selecteaza P3) 
Specify next point or [Close/Fit tolerance] <start tangent>: (selecteaza P4) 
Specify next point or [Close/Fit tolerance] <start tangent>:AUTOCAD Draw Specify start tangent: (selecteaza un punct) 
Specify end tangent: (selecteaza un punct)

Poti crea aproximari liniare ale nervurilor, netezind poli-liniile cu comanda PEDIT, Modify AUTOCAD DrawPolyline din meniul derulant. Totusi, mai exista posibilitatea sa transformi poli-liniile in nervuri adevarate folosind optiunea Object a comenzii Spline (Nervura).

Comanda de trasare a elipsei

Bara de unelte: Draw AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD DrawEllipseAUTOCAD Draw Axis, End
Tastatura: ELLIPSE comanda rapida EL

AUTOCAD Draw

Comanda de trasare a elipsei - Ellipse - iti pune la dispozitie un numar de optiuni diferite de creatie. Optiunea predefinita este de a selecta cele doua puncte care marcheaza extremitatile unei axe, iar apoi un al treilea punct pentru a defini gradul de ex-centricitate al elipsei. Dupa ce ai ajuns sa stapanesti optiunea predefinita, incearca-le si pe celelalte.

Secventa de comanda
Comanda: ELLIPSE   
Specify axis endpoint of ellipse or [Arc/Center]: (selecteaza P1) 
Specify other endpoint of axis: (selecteaza P2) 
Specify distance to other axis or [Rotation]: (selecteaza P3)

Comanda de trasare a elipsei poate fi de asemenea folosita pentru a desena cercuri izometrice.

Comanda de trasare a unui arc de elipsa

Bara de unelte: Draw AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD DrawEllipseAUTOCAD Draw Arc
Tastatura: ELLIPSE AUTOCAD DrawA comanda rapida ELAUTOCAD Draw A

AUTOCAD Draw

Comanda de trasare a arcului de elipsa - Ellipse Arc - este deosebit de similara cu comanda de trasare a elipsei, descrisa mai sus. Singura diferenta este aceea ca, in plus fata de specificarea celor doua puncte care marginesc axa si de punctul care marcheaza 'distanta pana la cealalta axa', ti se cere un unghi de incepere si unul de incheiere pentru arc. Ai putea specifica unghiurile selectand puncte sau introducand valori in promptul de comanda.Nu uita ca unghiurile se masoara in sens trigonometric (invers acelor de ceasornic), incepand de la pozitia orei 3.

De fapt, comanda Ellipse Arc nu reprezinta vreo comanda noua sau separta; este doar o optiune a comenzii Ellipse si deci nu are un nume unic de comanda. Curios este de ce a considerat Autodesk ca aceasta optiune este suficient de importanta pentru a-i aloca propriul sau buton in bara de unelte Draw. Totusi, iata-o.

Secventa de comanda
Comanda: ELLIPSE   
Specify axis endpoint of ellipse or [Arc/Center]: A 
Specify axis endpoint of elliptical arc or [Center]: (selecteaza P1) 
Specify other endpoint of axis: (selecteaza P2) 
Specify distance to other axis or [Rotation]: (selecteaza P3) 
Specify start angle or [Parameter]: 270 
Specify end angle or [Parameter/Included angle]: 90

Desenarea obiectelor in AutoCAD - partea III

INTRODUCERE

Acest tutorial este conceput pentru a-ti arata cum functioneaza fiecare comanda AutoCAD Draw. Daca ai nevoie doar de o informatie rapida, foloseste bara de instrumente QuickFind de mai jos pentru a merge direct la comanda pe care o doresti. Nu toate comenzile de desenare care apar pe bara de instrumente Draw sunt parcurse in acest tutorial. Blocks, Hatch si Text, de exemplu, sunt prezentate sub forma unor tutoriale autonome!

AUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD Draw
Comanda de regiune

Bara de unelte: Deseneaza AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw Line AUTOCAD Draw
Tastatura: REGION - comanda rapida REG

AUTOCAD Draw

O regiune reprezinta o suprafata creata din obiecte  care formeaza o forma inchisa, cunoscuta ca bucla. Comanda Region este folosita penru a transforma obiectele in regiuni, mai degraba decat pentru a le desena (adica vei avea nevoie sa desenezi mai intai forma inchisa). Odata ce o regiune este creata, se poate sa existe o mica modificare vizuala adusa desenului.

Totusi, daca setezi modul de umbrire pe 'Flat Shaded' (Umbrire plata), View AUTOCAD DrawShade AUTOCAD DrawFlat Shaded, vei vedea ca regiunea este, de fapt, o suprafata si nu o simpla schita. Regiunile sunt in special utile in modelarea 3D, deoarece pot fi extrudate (impinse, scoase in afara

Inainte de a incepe comanda Region, deseneaza o forma inchisa, cum ar fi un dreptunghi, un cerc, sau orice alta poli-linie sau nervura inchisa.

Secventa de comanda
Comanda: REGION 
Select objects: (Pick P1)  
Select objects:AUTOCAD Draw
1 loop extracted. 
1 Region created.

Poti folosi comenzile booleene, Union, Subtract si Intersect (reuniune, scadere si intersectie ) pentru a crea regiuni complexe.

Comanda de stergere a imaginii

Bara de unelte: Custom AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD DrawWipeout
Tastatura: WIPEOUT

AUTOCAD Draw

Un Wipeout (imagine stearsa) este un obiect tip imagine. Cel mai adesea este folosit pentru a "masca" o parte a unui desen, pentru claritate. De exemplu, ai putea dori sa adaugi text unei parti complicate a unui desen. Ai putea folosi un Wipeout pentru a masca zona din spatele unui text pentru ca textul sa poata fi usor de citit, ca in exemplul aratat in dreapta.

Comanda Wipeout poate fi folosita pentru a efectua trei operatii diferite. Poate fi folosita pentru a desena un si poate fi folosit pentru a controla vizibilitatea cadrelor sterse.

Secventa de comanda
Command: WIPEOUT
Specify first point or [Frames/Polyline] < Polyline >: (selecteaza P1)

AUTOCAD Draw

Specify next point: (selecteaza P2)
Specify next point or [Undo]: (selecteaza P3)
Specify next point or [Close/Undo]: (selecteaza P4)
Specify next point or [Close/Undo]: AUTOCAD Draw

Poti folosi oricate puncte doresti pentru a crea forma de care ai nevoie. Cand ai selectat ultimul punct, foloseste click-dreapta si Enter (sau apasa tasta Enter de pe tastatura) pentru a incheia comanda si pentru a crea segmentul de imagine sters-wipeout-ul.

AUTOCAD Draw

Ar putea sa ti se para ca este mai usor sa desenezi mai intai o poli-linie, pentru a o converti apoi intr-un wipeout. Pentru a face acest lucru, porneste comanda Wipeout si apoi da Enter pentru a selecta optiunea predefinita 'Polyline'. Selecteaza poli-linia atunci cand promptul de comanda iti cere acest lucru. Nu uita, poli-liniile trebuie sa fie inchise inainte de a putea fi transformate in wipeout-uri.

In cea mai mare parte a cazurilor, vei dori probabil sa opresti cadrul wipeout.

Secventa de comanda
Specify first point or [Frames/Polyline] < Polyline >: F (optiunea Frames)
Enter mode [ON/OFF] < ON >: OFF
Regenerating model.

AUTOCAD Draw

Optiunea Frames ("cadre") se foloseste pentru pentru a opri (sau pentru a porni) cadrele pentru toate wipeout-urile din desenul curent. Nu poti controla vizibilitatea cadrelor wipeout in mod individual. Ar trebui sa fii de asemenea constient ca, atunci cand cadrele sunt oprite, wipeout-urile nu pot fi selectate. Daca ai nevoie sa muti sau sa modifici un wipeout, ai nevoie sa pornesti cadrele.

Adesea, este mai convenabil sa desenezi wipeout-ul dupa text, astfel incat sa poti vedea de cat spatiu ai nevoie. In acest caz, ai putea avea nevoie sa folosesti comanda DRAWORDER (ToolsAUTOCAD DrawDisplay OrderAUTOCAD Draw Option) pentru a obliga textul sa apara deasupra wipeout-ului.

Sugestie: daca ai incarcata optiunea Express Tools, poti folosi comanda deosebit de utila TEXTMASK, care creeaza in mod automat un wipeout sub orice text selectat. O poti gasi pe meniul tau derulant la ExpressAUTOCAD DrawTextAUTOCAD DrawText Mask

Puncte si stiluri de puncte

Punctele reprezinta obiecte deosebit de simple, iar procesul de creare al acestora este de asemenea foarte simplu. Punctele sunt rar folosite pe post de componente de desenare, desi nu exista nici un motiv pentru care nu ar putea fi. Ele sunt in mod normal folosite doar ca adjuvanti in desenare, cam in acelasi mod in care sunt folosite liniile de constructie si razele. De exemplu, punctele sunt create in mod automat atunci cand folosesti comenzile Measure si Divide ("masoara" si "imparte") pentru a dispune distantele de-a lungul unei drepte.

Cand adaugi puncte unui desen este de obicei de dorit sa setezi mai intai stilul de punctare, deoarece stilul predefinit poate fi dificil de vizualizat.

Comanda de trasare a punctului

Bara de unelte: Draw AUTOCAD Draw
Meniu derulant: DrawAUTOCAD DrawPointAUTOCAD DrawSingle Point
Tastatura: POINT Comanda rapida PO

Comanda de trasare a punctului va insera un marcator punctiform in desenul tau, pe o pozitie pe care tu o alegi in fereastra de desenare sau in orice locatie definita prin coordonate pe care tu o introduci de la tastatura. Stilul predefinit de punct reprezinta un punct simplu, care este adesea dificil de distins, insa poti schimba acest stil de punct in ceva mai usor de remarcat vizual sau mai elaborat, folosind casuta de dialog. Punctele pot fi folosite pentru 'delimitarea' unui desen in plus fata de construirea liniilor. Poti Alinia (Snap) la punctele indicate folosind aliniatorul de obiecte Node. Vezi tutorialul Object Snap pentru detalii.

Secventa de comanda
Command: POINT 
Current point modes: PDMODE=0 PDSIZE=0.0000 
Specify a point: (selecteaza orice punct)

In mod ciudat, in modul Multiple Point (varianta predefinita a butonului Point din bara de unelte Draw) vei avea nevoie sa folosesti tasta escape (Esc) de pe tastatura ta pentru a incheia comanda. Obisnuitul click-dreapta sau enter nu functioneaza. 

Comanda de stabilire a stilului de punctare

AUTOCAD Draw

Bara de unelte: None
Meniu derulant: FormatAUTOCAD DrawPoint Style
Tastatura: DDPTYPE

Poti incepe comanda de stabilire a stilului de trasare a punctelor de pe tastatura, introducand DDPTYPE sau o poti initia din meniul derulant, din FormatAUTOCAD DrawPoint Style. Comanda incepe prin afisarea unei casute de dialog care ofera un numar de optiuni.

Pentru a schimba stilul de punct, pur si simplu alege imaginea stilului pe care il doresti si apoi da click pe butonul 'OK'. Vei avea nevoie sa folosesti comanda Regen, REGEN de la tastatura sau ViewAUTOCAD DrawRegen din meniul derulant pentru a forta orice puncte existente in desenul tau sa fie afisate in noul stil. Oricare noi puncte create dupa ce stilul a fost setat vor fi afisate in mod automat in noul stil.

Un aspect interesant al punctelor este acela ca dimensiunea lor poate fi setata la o valoare absoluta sau relativa la dimensiunea ecranului, exprimata ca procentaj. In mod predefinit, pnctele sunt afisate relativ, in raport cu dimensiunea ecranului, ceea ce este deosebit de util intrucat inseamna ca punctele vor ramane la aceeasi marime, indiferent de factorul de zoom. Acest lucru este in special convenabil atunci cand desenele devin mai complexe, iar procesul de dsenare necesita numeroase zoom-uri, in si out. 

Multi-linii

Multi-liniile reprezinta linii complexe care constau in 1 pana la 16 linii paralele, cunoscute ca elemente. Stilul multi-linie predefinit are doar doua elemente, insa poti crea stiluri aditionale cu o varietate aproape infinita. Comanda de stil multi-linie - Multiline Style - iti faciliteaza crearea unor noi stiluri de multi-linie prin adaugarea de noi elemente-linie, schimband culoarea si  tipul de linie al elementelor, adaugand end caps si optiunea de afisare ca si culoare solida. 

Comanda de multi-linie
Bara de unelte: custom AUTOCAD Draw
Meniu derulant: DrawAUTOCAD DrawMultiline
Tastatura: MLINE Comanda rapida ML

AUTOCAD Draw

Comanda de multi-linie este folosita pentru a desena multi-linii. Acest proces de desenare este foarte asemanator celui de trasare a poli-liniilor,  segmentele de linie suplimentare sunt adaugate multi-liniei pe masura ce se selecteaza puncte. Ca si in cazul poli-liniilor, punctele pot fi de-selectate cu optiunea Undo, iar poli-liniile pot fi inchise.

Cand deschizi comanda Multiline, ai de asemenea si optiunea de a specifica caracteristicile Justification, Scale and Style (aliniere, scara si stil) proprii multi-liniei. Optiunea Justification (de aliniere) iti permite sa setezi alinierea la 'Top' (sus), sa o lasi predefinita, 'Zero' sau 'Bottom' (jos). Cand alinierea este setata la Top, partea de sus a multi-liniei este trecuta prin punctele de acrosare, ca in ilustratia de mai jos.

Alinierea Zero deseneaza linia centrala a multi-liniei prin punctele de acrosare, iar Bottom deseneaza linia din partea de jos prin punctele de acrosare. Alinierea iti permite sa controlezi modul in care este trasata multi-linia in raport cu informatiile tale de marcare. De exemplu, daca desenezi un nou drum avand ca referinta linia sa centrala, atunci ar fi potrivita alinierea Zero.

Optiunea Scale (scalare) iti permite sa setezi un factor de scalare, care schimba efectiv latimea multi-liniei. Factorul de scalare predefinit este setat la 1.0 astfle incat, pentru a injumatati latimea multi-liniei, ar trebui introdusa valoarea de 0.5 O valoare de 2.0 ar dubla latimea.

Optiunea Style iti permite sa setezi stilul curent al multiliniei. Stilul predefinit se numeste 'Standard'. Acesta este singurul stil disponibil, cu exceptia cazului in care nu ai creat anterior  un nou stil cu comanda Multiline Style. Urmeaza secventa de comanda de mai jos pentru a vedea cum functioneaza comanda Multiline, iar apoi incearca sa schimbi optiunile Justification (aliniere) si Scale (scalare).

Secventa de comanda
Comanda: MLINE 
Current settings: Justification = Top, Scale = 20.00, Style = STANDARD 
Specify start point or [Justification/Scale/STyle]: (Pick P1) 
Specify next point: (Pick P2) 
Specify next point or [Undo]: (Pick P3)
Specify next point or [Close/Undo]:AUTOCAD Draw (pentru a termina sau pentru a continua sa selectezi, sau C pentru a inchide) 

Comanda de selectare a stilului multi-linie

AUTOCAD Draw

Bara de unelte: None
Meniu derulant: Format AUTOCAD DrawMultiline style
Tastatura: MLSTYLE

Comanda de selectare a stilului multi-liniei este folosita pentru a crea noi stiluri, care pot fi apoi folosite la comanda Multiline. Cand deschizi pentru prima data comanda, vei vedea casuta de dialog Multiline Styles, care indica faptul ca stilul Standard este setat pe 'Current' (curent). Pentru a crea un nou stil, introdu un nou nume de stil in caseta de editare 'Name', suprascriind 'STANDARD' si introducand o descriere optionala in caseta de editare 'Description'.

Casuta de dialog ar trebui acum sa arate ceva de genul celei din dreapta.Cand esti multumit de noul nume si de noua descriere, da pur si simplu click pe butonul 'Add'. Noul tau stil va aparea acum in caseta curenta - 'Current'. Noul stil pe care l-ai creat este pur si simplu o copie a stilului Standard, asa ca urmatorul pas este sa schimbi stilul astfel incat sa se potriveasca propriilor tale scopuri. Da click pe butonul 'Element Properties.' ("proprietatile elementului") pentru a porni.

AUTOCAD Draw

Acum, vei vedea casuta de dialog Element Properties aparand. Aceasta casuta de dialog iti permite sa adaugi noi elemente liniare sau sa stergi unele deja existente  si sa controlezi offsetul, culoarea si tipul de linie al elementului. Da click pe butonul 'Add' pentru a adauga un nou element. Va aparea un nou element liniar, cu un offset (o deviatie) de 0.0; cu alte cuvinte, aceasta este o linie centrala. Evidentiaza elementul din partea de sus din lista 'Elements' si modifica offsetul (deviatia) la 1.0 introducand aceasta valoare in caseta de editare 'Offset'. Acum, procedeaza la fel cu elementul din partea de jos, fara a uita sa introduci o valoare de -1.0, pentru ca aceasta este o deviatie negativa. Acum, ai o multilinie lata de 2 unitati de desenare,  cu o linie centrala. Acum, sa modificam culoarea si tipul de linie al liniei centrale.

Evidentiaza elementul offset (de deviatie) 0.0 dand click pe el in lista 'Elements'. Pentru a schimba culoarea, da pur si simplu click pe butonul Colour. si selecteaza o culoare adecvata din paleta. Cand ai selectat o culoare, da click pe butonul 'OK' din paleta pentru a reveni la casuta de dialog Element Properties.

Modificarea tipului de linie este putin mai complicata, deoarece va fi nevoie sa incarcam mai intai tipul de linie necesar. Oricum, pentru a incepe, da click pe butonul 'Linetype.'

AUTOCAD Draw

Va aparea casuta de dialog Select Linetype, cu doar cateva tipuri solide de linie listate, ByLayer, ByBlock and Continuous. Da click pe butonul 'Load.' (incarcare). Acum va aparea casuta de dialog cu tipuri de linii Load sau Reload. Da scroll in jos pe lista de tipuri de linii pana cand vei gasi una numita 'Hidden' (ascunsa) .Evidentiaza Hidden, iar apoi da click pe butonul 'OK'. Acum vei vedea tipul de linie Hidden aparand in lista 'Loaded linetypes' (tipuri de linie incarcate) din casuta de dialog Select Linetype, care ar trebui sa arate acum asemenetor cu cea de mai sus. In sfarsit, evidentiaza Hidden si da click pe butonul 'OK'. Casuta ta de dialog Element Properties ("proprietati ale elementelor ") ar trebui sa semene acum cu cea din ilustratia de mai sus. Pentru a definitiva noul nostru stil, vom adauga niste  capete de delimitare si o umplere solida. Da click pe butonul 'Multiline Properties.' pentru a incepe.

AUTOCAD Draw

In casuta de dialog Multiline Properties, da click in casutele de bifare 'Line', de sub  rubricile 'Start' si 'End'. Aceasta actiune va avea efectul delimitare a capetelor multi-liniei cu o linie situata la 90. Dupa cum vezi in casuta de dialog, poti modifica acest unghi daca doresti sa tesesti capetele. In continuare, da click pe casuta de bifare 'On' din sectiunea 'Fill' si apoi da click pe butonul Colour. si selecteaza culoarea de umplere din paleta. Casuta de dialog Multiline Properties ar trebui acum sa arate ca cel din ilustratia de mai sus. In sfarsit, da click pe butonul 'OK' din casuta de dialog Multiline Properties si din nou in casuta de dialog Multiline Style. Acum, esti gata sa desenezi cu noua ta multi-linie.

Initiaza comanda Multiline, selecteaza un numar de puncte si admira-ti munca. Daca ai urmat cu fidelitate acest tutorial, noua ta multilinie ar trebui sa semene cu cea din ilustratia din dreapta. Observa efectul diverselor modificari pe care le-ai efectuat, in comparatie cu stilul de multilinie Standard.

AUTOCAD DrawO limitare a stilurilor de multilinie  este aceea ca nu poti modifica un stil daca exista multilinii care se raporteaza la acel stil, in desenul curent. Din pacate, acest lucru inseamna ca stilurile de multi-linie nu pot fi actualizate in acelasi mod in care este posibila actualizarea stilurilor de text sau de dimensiunilor. De asemenea, poti modifica stilul unei multi-linii existente. Daca chiar doresti sa modifici un stil de multi-linie, va trebui mai intai sa stergi toate multi-liniile care se raporteaza la stil.

Daca nu ai experienta in AutoCAD, intregul proces al lucrului cu multi-linii si al crearii stilurilor de multilinie poate parea un pic  debusolant din cauza ca atinge o varietate de aspecte ale programului cu care s-ar putea sa nu fii familiar. Daca acesta este si cazul de fata, ar putea fi o idee buna sa revii la acest tutorial mai tarziu. Multi-liniile sunt utile deoarece te pot ajuta sa scutesti timp, insa utilizarea lor are un caracter puternic specializat si ar trebui sa te gandesti cu atentie inainte de a le folosi. S-ar putea, de exemplu, sa fie mai convenabila desenarea unei poli-linii si crearea de offset-uri (deviatii) folosind comanda Offset. 

Sugestii si trucuri

AUTOCAD Draw

Sigur ai remarcat faptul ca o mare parte dintre comenzile de desenare necesita ca tasta AUTOCAD Drawde pe tastatura sa fie apasata pentru a le incheia. In AutoCAD, click-dreapta pe mouse si selectarea lui 'Enter' din meniul de context are acelasi efect ca si folosirea tastei AUTOCAD Drawde pe tastatura. Folosirea meniului de context click-dreapta reprezinta o cale mult mai eficienta de a lucra decat utilizarea tastaturii.

De asemenea, poti folosi tasta AUTOCAD Drawsau click-dreapta pe mouse pentru a repeta ultima comanda folosita. Cand o comanda s-a incheiat, o poti reinitializa dand din nou click- dreapta si selectand Repeat command din meniul de context, mai degraba decat introducerea comenzii de la tastatura sau selectarea acesteia din meniul derulant sau din bara de instrumente. Prin intermediul acestei metode este posibila, de exemplu, repetarea comenzii fara a o invoca in mod precis. Secventa de comanda ar putea arata cam ca cea de mai jos.

Comanda: LINE
Specify first point: (selecteaza P1)
Specify next point or [Undo]: (selecteaza P2)
Specify next point or [Undo]: (click-dreapt si selecteaza Enter)
Command: (click-dreapta si selecteaza Repeat Line)
Specify first point: (selecteaza P1)
Specify next point or [Undo]: (selecteaza P2)
Specify next point or [Undo]: (click-dreapta si selecteaza Enter)
Command: (click-dreapta si selecteaza Repeat Line).

Ai putea continua acest ciclu atat cat ai nevoie, folosin doar mouse-ul pentru intrari.
Poti modifica Linetype-ul (tipul de linie) oricarui obiect creat in tutorialul de mai sus. In mod predefinit, toate liniile sunt trasate cu n tip de linie numit 'Continuous'. Acesta afiseaza o linie solida. Totusi, liniile pot fi afisate cu cratime, cu secventa de cratima-punct si cu o intreaga gama de variatii.

Selectarea obiectelor

INTRODUCERE

Inainte de a incepe sa folosesti comenzile de modificare AutoCAD, ai nevoie sa stii ceva despre selectarea obiectelor. Toate comenzile de modificare (Modify) presupun una sau mai multe selectari de obiecte. AutoCAD dispune de o intreaga serie de unelte care sunt concepute pentru a te ajuta sa selectezi chiar obiectele de care ai nevoie.

Selectarea obiectelor prin alegere

Probabil, cea mai evidenta cale de a selecta un obiect in AutoCAD este aceea de a-l alege pur si simplu. Aceia dintre voi care au folosit alte programe bazate pe grafica vor fi familiarizati cu acest concept. In general, tot ceea ce ai de facut este sa iti pozitionezi cursorul peste un obiect, sa dai click cu mouse-ul, iar obiectil va fi selectat. In aceasta privinta, AutoCAD nu se deosebeste cu nimic de celelalte programe de grafica.

Cand incepi o comanda de modificare, cum ar fi ERASE, se petrec doua lucruri. In primul rand, cursorul isi schimba functionalitatea de la obisnuitul crosshairs la pickbox , si, in al doilea rand, vei avea promptul 'Select objects' pe linia de comanda. Ambele instructiuni de transfer au scopul de a te anunta ca AutoCAD asteapta ca tu sa selectezi unul sau mai multe obiecte.

Select objects:

Pentru a selecta un obiect, pozitioneaza pickboxul  (patratelul  selector) peste o parte a obiectului si da click stanga cu mouse-ul. Odata ce obiectul a fost ales, acesta este evidentiat cu o linie punctata, pentru a arata ca este parte a selectiei curente, iar linia de comanda indica '1 found' (1 gasit). Acum vei vedea promptul 'Select objects' ("selecteaza obiecte") pe linia de comanda, din nou. In acest punct, poti continua sa adaugi mai multe obiecte selectiei curente, alegandu-le, sau poti apasa AUTOCAD Drawpe tasta de spatiere - Space Bar - penru a definitiva selectarea.

AUTOCAD Draw

AUTOCAD Draw

AUTOCAD Draw

Crosshair

Patratel selector

Obiect evidentiat

Cand alegi unul sau mai multe obiecte ca raspuns la promptul 'Select objects', creezi cu succes un set de selectie. Seturile de selectie reprezinta un concept important in AutoCAD deoarece pot da un randament maxim, mai ales cand desenele au dimensiuni mai mari sau se complica.

Exemplu

Urmareste exemplul de mai jos pentru a-ti face o idee despre cum poate fi creat un set de obiecte prin selectarea obiectelor.

Deseneaza doua cercuri

Deseneaza doua cercuri folosind comanda CIRCLE, DrawAUTOCAD DrawCircleAUTOCAD DrawCenter, Radius din meniul derulant sau AUTOCAD Drawdin bara de unelte Draw. Dimensiunea si pozitia cercurilor nu conteaza.

Command: CIRCLE 
Specify center point for circle or [3P/2P/Ttr (tan tan radius)]:
(alege un punct in mijlocul ferestrei de desen) 
Specify radius of circle or [Diameter] <8.3453>:
(alege un alt punct pentru a stabili circumferinta cercului) 

Command: CIRCLE 
Specify center point for circle or [3P/2P/Ttr (tan tan radius)]:
(alege punctul central al celui de-al doilea cerc) 
Specify radius of circle or [Diameter] <37.9174>:
(alege un alt punct pentru a stabili circumferinta cercului)

Sterge cele doua cercuri

Sterge cele doua cercuri folosind comanda ERASE, Modify AUTOCAD DrawErase din meniul derulant sau AUTOCAD Drawdin bara de unelte Modify.

Command: ERASE 
Select objects: (pozitioneaza patratelul selector peste o circumferinta de cerc si da click-stanga) - 1 found 
Select objects: (ppatratelul selector peste circumferinta celui de-al doilea cerc si da click-stanga) - 1 found 
Select objects: (apasa AUTOCAD Drawpentru a incheia selectia si sterge obiectele)

Crearea seturilor de selectie poate deveni destul de anosta si lenta daca doresti sa selectezi un numar mare de obiecte. Imagineaza-ti numai ca trebuie sa selectezi o suta sau mai multe obiecte dintr-un desen de mari dimensiuni! Din fericire AutoCAD asigura un numar de optiuni de selectie care te pot ajuta sa selectezi obiectele cu mai multa eficienta.

Selectarea ferestrei

Optiunea Window poate fi apelata prin tastarea unui W ca raspuns la promptul 'Select objects'. Window iti permite sa definesti un patrat folosind doua puncte in exact acelasi mod ca si comanda RECTANGLE. Odata ce fereastra a fost definita, toate obiectele care sunt situate integral in cadrul ferestrei vor fi selectate.

AUTOCAD Draw

AUTOCAD Draw

Casuta selectoare Window este delimitata printr-un dreptunghi cu contur solid

Vor fi selectate numai obiectele situate integral la interiorul ferestrei

In ilustratia de mai sus, poligonul din partea stanga este inscris (la interiorul cercului, cu varfurile poligonului atingandu-l), cel din mijloc este circumscris (in afara cercului, cu muchiile poli-liniei tangente la cerc), iar cel din dreapta este definit prin lungimea unei laturi.

Secventa de comanda

Command: (initiaza una dintre comenzile Modify, cum ar fi ERASE
Select objects: W 
First corner: (alege primul colt) 
Specify opposite corner: (alege al doilea colt) 
Select objects: (in acest punct poti selecta fie mai multe obiecte, fie AUTOCAD Drawpentru a incheia selectarea si pentru a continua cu comanda curenta.) 

Selectarea Crossing Window

Optiunea Crossing Window se apeleaza introducand C la promptul 'Select objects' si reprezinta o variatie a comenzii Window. Secventa de comanda este exact aceeasi, insa vor fi selectate obiectele care se situeaza integral la interiorul ferestrei, cat si acelea care depasesc limita acesteia.

AUTOCAD Draw

AUTOCAD Draw

Casuta selectoare Window este delimitata printr-un dreptunghi cu contur intrerupt.

Vor fi selectate obiectele delimitate atat integral cat si partial

Includere implicita in fereastra

Desi poti invoca in mod explicit selectarile prin casute de tip Window si Crossing Window introducand W sau C de la tastatura la aparitia promptului 'Select objects', in realitate, aceasta practica nu se prea uziteaza. Ambele optiuni de selectare sunt atat de des utilizate, incat AutoCAD furnizeaza o metoda de windowing implicit, astfel incat sa nu trebuiasca sa folosesti deloc tastatura. Poti testa acest lucru fara a folosi vreo comanda.

Daca alegi un punct in spatiu in fereastra grafica, vei remarca faptul ca AutoCAD va presupune in mod automat ca doresti sa definesti o fereastra de selectie si ca foloseste punctul ales ca prim punct al ferestrei respective.

Daca muti cursorul in dreapta punctului ales, vei obtine o casuta de selectie Window (contur solid). Daca muti cursorul la stanga, vei obtine o casuta de selectie Crossing Window (linie intrerupta).Cu putina practica de windowing implicit, intregul proces de desenare va deveni foarte eficient, iar tu nu va trebui sa invoci prea des optiunile de selectare prin ferestre in mod explicit, de la tastatura.

Optiunea Undo

Se intampla adesea sa adaugi din pura inadvertenta obiecte unui set de selectie, obiecte pe care nu le doresti, in timpul compilarii acestuia.Cand asta se intampla in mijlocul unei selectari complexe, poate fi destul de suparator. Din fericire, AutoCAD iti permite sa dai undo ultimei selectii pe care ai facut-o pe durata compilarii unui set de selectii. Tot ceea ce ai nevoie sa faci este sa introduci U la urmatorul prompt 'Select objects' pentru a inlatura obiectele anterior adaugate.

Selectarea tuturor obiectelor

Optiunea All se invoca prin tastarea lui ALL la promptul 'Select objects'. Poti folosi aceasta optiune pentru a selecta toate obiectele din desenul curent, nefiind necesara etapa de alegere. Obiectele din straturile puse pe Locked (blocat) sau Frozen (inghetat) nu vor fi selectate, insa obiectele din straturile care sunt pur si simplu inchise, vor fi.

Selectare Fence (gard)

AUTOCAD Draw

Optiunea Fence iti permite sa desenezi o linie multi-segmentata, dupa modelul poli-liniei. Toate obiectele care "sar gardul" (se intersecteaza cu linia) vor fi selectate. Optiunea Fence se invoca prin introducerea lui F la promptul 'Select objects'.

Command: (initiaza una dintre comenzile Modify, cum ar fi ERASE)

Secventa de comanda

Select objects: F
First fence point: (alege primul punct)
Specify endpoint of line or [Undo]: (alege al doilea punct)
Specify endpoint of line or [Undo]: (alege un alt punct sau AUTOCAD Drawpentru a incheia selectia fence) 
Select objects: ( AUTOCAD Drawpentru a incheia setul de selectie si pentru a adauga mai multe obiecte)

Selectare Window Polygon

AUTOCAD Draw

Optiunea Window Polygon, care se invoca prin introducerea majusculelor WP , este similara optiunii Window, cu exceptia faptului ca poti defini o forma poligonala iregulara in cadrul careia vor fi selectate obiecte. Ca si cu optiunea Window, numai obiectele care cad i intregime sub incidenta poligonlui vor fi selectate.


Un poligon este format prin alegerea a cel putin trei puncte. 

Secventa de comanda

Command: (initiaza una dintre comenzile Modify)
Select objects: WP
First polygon point: (alege primul punct)
Specify endpoint of line or [Undo]: (alege al doilea punct)
Specify endpoint of line or [Undo]: (alege al treilea punct)
Specify endpoint of line or [Undo]: (alege un alt punct, sau AUTOCAD Drawpentru a incheia selectia poligonala) 
Select objects: ( AUTOCAD Drawpentru a incheia setul de selectii sau pentru a adauga mai multe obiecte)

Selectare Crossing Polygon

Optiunea Crossing Polygon poate fi folosita exact in acelasi mod ca si Window Polygon, cu diferenta ca are aceleasi criterii de selectie ca si optiunea Crossing Window, adica, obiectele sunt selectate in cazul in care cad integral sub incidenta limitelor poligonului, sau daca sunt tangente la acestea. Aceasta optiune se invoca tastand CP la promptul 'Select objects'.

Nota: Liniile, poligoanele si ferestrele desenate folosind optiunile de selectie nu exista ca obiecte de desenare. Odata ce selectarea a fost facuta, alea dispar.

Folosirea unei selectii anterioare

AutoCAD retine intotdeauna ultimul set de selectii pe care l-ai definit. Acest lucru este deosebit de util, deoarece s-ar putea sa ai nevoie sa faci un numar de modificari folosind diverse comenzi, asupra aceliasi grup de obiecte. Pentru a re-selecta ultimul set de selectie, poti folosi optiunea Previous. Optiunea anterioara se invoca tastand P la promptul 'Select objects'.

Selectarea ultimului obiect

Poti selecta ultimul obiect creat introducand L in ultimul prompt 'Select objects'.

Ciclarea obiectelor

Cand desenele devin complicate, uneori devine dificil sa selectezi obiectul pe care il doresti, fiindca acesta est fie prea aproape de un alt obiect, fie se suprapune pe acesta. Intr-un asemenea caz, se poate intampla sa se selecteze celalalt obiect, si nu cel de care ai tu nevoie. Ciclarea obiectelor este conceputa pentru a depasi aceasta problema. Daca alegi ceva in timp ce tii apasata tasta Control (Ctrl), AutoCAD va raspunde cu '< Cycle on >'. Daca vei continua sa alegi, fiecare obiect de langa puncul ales este evidentiat in rotatie. Continua sa alegi pana cand obiectl evidentiat este chiar cel pe care il doresti, apoi da click-dreapta sau AUTOCAD DrawAutoCAD va raspunde cu '< Cycle off >', obiectul solicitat este adaugat astfel setului de selectii, iar tu poti continua sa selectezi mai multe obiecte, in mod obisnuit.

Adaugarea si indepartarea obiectelor

AutoCAD furnizeaza doua metode pentru adaugarea si indepartarea obiectelor in si dintr-un set de selectii. Dupa cum stii, obiectele pot fi adaugate unui set de selectie prin simpla lor alegere, sau folosind una dintre metodele schitate mai sus. Poti indeparta obiectele selectate dintr-o selectie la fel de usor prin shift picking. Daca tii apasata tasta Shift pe tastatura in timp ce alegi un obiect selectat, acel obiect va fi deselectat (indepartat din setul curent de selectii). Iti poti da seama cand un obiect selectat a fost deselectat, pentru ca nu mai este evidentiat. Poti indeparta mai multe obiecte odata, tinand apasata tasta Shift, cand folosesti window-ing-ul implicit. Totusi, nici una dintre celelalte optiuni de selectie care necesita intrari de la tastatura nu vor functiona cu metoda shift pick.

Remove objects:

Obiectele alese sau selectate acum, folosind oricare dintre metodele de mai sus, vor fi indepartate din setul curent de selectii. Cand ai terminat de inlaturat obiecte, poti reveni pe modul Add introducand A in promptul 'Remove objects'.

Poti folosi orice combinatie de optiuni de alegere si de selectare, respectiv de moduri add/remove ("adauga/inlatura") pentru a-ti defini setul de selectii. Odata ce esti multumit de obiectele selectate, apasa pur si simplu AUTOCAD Drawpentru a incheia procesul de selectie si pentru a continua comanda curenta.

Sugestii si trucuri

Cand alegi obiectele dintr-un desen complex, foloseste comanda ZOOM in varianta transparenta pentru a face selectarea obiectelor mai usoara. Toate optiunile Zoom selectate din barele de unelte sunt in mod automat transparente, insa daca invoci comanda de la tastatura, va trebui sa introduci 'zoom.


loading...Document Info


Accesari: 8616
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )