Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadCONCEPTUL DE REŢEA DE CALCULATOARE

hardware
ALTE DOCUMENTE

Reteaua FDDI si standardul ISO 9314
UP-GRADE LA O VERSIUNE NOUA neomanager IN 12 PASI
Metoda de acces la mediu Token Ring
Cum sa te protejezi impotriva troienilor
Dezvoltari ale retelelor Token Ring

CONCEPTUL DE REŢEA DE CALCULATOAREÜNumimcomunicatieschimbul de informatii īntre doi interlocutori (ce pot fi persoane sau echipamente), realizat pe baza unei multimi de semnale cu semnificatii univoce pentru ambii parteneri.

ÜDaca semnalele informationale sunt sub formanumerica,vom spune ca avem de-a face cu ocomunicatie numerica[digital communication / data communication [1]].

ÜPrintelecomunicatie [telecommunication]se īntelege o comuni-catie īntre doi interlocutori aflati la o distanta considerabila si care implica echipamente speciale de emisie si de receptie a semnalelor informationale.

ÜNumimretea de calculatoare[computer network]o multime de calculatoareautonome,interconectate. Doua sau mai multe calculatoare se considerainterconectatedaca īntre ele existaconexiuni. Oconexiune [connection]reprezintaocale[path] - fizicasauvirtuala (numita silogica) -capabila sa suporte o comunicatie īntre doi interlocutori.

*Observatie:Conexiunea reprezinta un mijloc necesar pentru realizarea unei comunicatii,dar ea nu garanteaza posibilitatea efectuarii comunicatiei; altfel spus, capacitatea de a comunica este o proprietate aechipamentelor utilizatorilorsinua conexiunilor dintre ele.

Prin calificativul deautonom / independent [autonomous]se īntelege ca un calculator nu se afla īntr-o relatie desubordonare / dependenta[master -slave] fata de un alt calculator - adica nu poate fi pornit, oprit sau condus de un altul. Deci, un calculator cu cāteva terminale aflate la distanta de el nu se va īncadra īn notiunea de retea de calculatoare.

ÜNumimsistem distribuitde calcul / conducereun ansamblu de calculatoareautonomeīn care serviciile solicitate de un utilizatorsunt distribuite īntre acesteaīn mod automat - prin soft(īn special de catre sistemul de operare) - de o maniera transparenta(adica invizibila) pentru utilizator(care va avea imaginea virtuala a unui unic calculator).Spre deosebire desistemele distribuite,īn retelele de calculatoare utilizatorul trebuie sa expliciteze toate actiunile sale: calculatorul prin care se face conectarea la retea,calculatorul din retea cu care doreste sa stabileasca o comunicatie,sursa si destinatia fisierelor pe care vrea sa le deplaseze,etc.Asadar,un sistem distribuiteste un caz particularde retea de calculatoaresi anume o retea avāndun grad īnalt de coeziunesitransparenta -datorat īn special softului si numai īntr-o mica masura hardului.

Retelele de calculatoare se clasifica, dupa dimensiunile ariei geografice pe care sunt raspānditi utilizatorii - dar si dupa solutiile tehnice de implementare ce rezulta din acest fapt-īn:

 retele mari / de mare acoperire geografica[Wide Area Network (WAN) / Long Haul Network] -destinate conectarii unor calculatoare aflate la distante geografice apreciabile(de ordinula zeci sau sute de kilometri,deci din cadrul unororase marisau la nivelulunei tari),folosind pentru interconectare legaturi ce ofera oviteza de transmisiesi o fiabilitatemare,īnchiriate de la companiile de telecomunicatii publicesiavānd o ierarhizare detaliataa comunicatiilor din retea;
retele locale[Local Area Network (LAN)] - destinate conectarii unor calculatoare(precum si a altor dispozitive programabile)situate ladistante relativ mici (de la cātiva metripāna la vreo5 [km],deciamplasateīntr-o aceeasi cladiresauīntr-un grup de cladiri īnvecinate),folosindlegaturi dedicate(proprietate a utilizatorilor)de viteze mari de transmisiesi cu ofiabilitate ridicatasiīn carenu exista o ierarhizare pronuntata a comunicatiilor;

ƒ retele metropolitane[Metropolitan Area Network (MAN)] - destinate conectarii unor calculatoaresituateīn cladiri aflate la distante moderate(īn domeniulde la1 [km]la50 [km])si careīmbinacaracteristicileLANcu unele tehnici utilizate īn cadrulWAN.

La scara continentala(peste1 000 [km])sauintercontinentalase realizeazainter-retele / interconectari de WAN / internet [2].Se pot realiza si: interconectari īntreLAN / MANsiWANsauinterconectari deLAN.

*Observatie:Diferenta esentiala dintreWANsiLANrezida nu doar īn aria de acoperire, ci īn special īn problemele mult diferite pe care trebuie sa le rezolve īn ceea ce priveste vehicularea informatiilor īntre interlocutori.

*Observatie:Sistemele multiprocesor - sisteme relativ compacte(cu distante īntre procesoarenedepasindordinulzecilor de centimetri)si īn carecomunicatia se face prin intermediul memoriei comune - nuseīncadreazaīn categoriaretelelor de calculatoare.

[1]Īn lucrare, termenii specifici sunt dati si īn limba engleza (īntotdeauna la singular), īntre paranteze drepte []

[2]Internet(cu majuscula) desemneaza o anumitainter-retea (internet) ce deserveste tot felul de utilizatori din toate colturile lumii.

Document Info


Accesari: 814
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )