Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
Prezentarea tastaturii (Keyboard)

hardware


Prezentarea tastaturii (Keyboard)

1. Introducere


Tastatura este un dispozitiv hardware a al calculatorului prin intermediul careia sunt introduse informatii, de aceea ea a fost inclusa în categoria echipamentelor de intrare.

Nota: Doar din ratiuni didactice, în continuare vom prezenta tastatura cu diferitele ei blocuri, însa nu este necesara retinerea denumirii fiecarui bloc în parte, ci mai de graba pozitionarea diferitelor taste.

2. Blocurile tastaturii

Tastatura prezinta urmatoarele tipuri de blocuri sau zone:

-- zona tastei Escape

-- blocul tastelor Function (functie)

-- Numpad (blocul numeric)

-- Extension Keys (blocul tastelor de navigare sau de directionare)

-- blocul de dactilografiere.

2.1. Zona tastei Escape

Aceasta tasta este situata în coltul stânga sus al tastaturii (pe primul rând), este o tasta izolata de restul tastelor. Functia ei principala este aceea, dupa cum o arata si numele ei, de a "evada" iesi, parasii, anula o comanda. Mai tot timpul ea este asociata comenzii "Close" (închide) sau "Cancel" (amâna/renunta), aceasta însemnând ca la apasarea ei comenzi de genul celor amintite sunt automat activate. La apasarea ei cititorul de ecran JAWS for Windows anunta numele acestei taste "Escape" ("Ischeip")

2.2. Blocul tastelor Function (functie)

Aceste taste sunt situate în partea cea mai de sus a tastaturii (în continuarea tastei Escape - continuând spre dreapta pe primul rând al tastaturii) si este un rând izolat. Este un bloc de 12 taste numerotate de la 1 la 12 (F1, F2, F3, ..., F12), grupate 4 câte 4, adica dupa un grup de 4 taste functie urmeaza un spatiu liber, dupa care urmeaza urmatorul grup de 4 taste functie. Functiile acestor taste se obtin în cele mai multe cazuri prin combinarea cu alte taste, însa ele pot avea si comenzi asociate numai lor însile (de exemplu, la apasarea tastei functie F1, în majoritatea aplicatiilor, se deschide un dialog ce contine informatii ajutatoare despre cum se poate folosii respectivul program). La apasarea lor cititorul de ecran JAWS for Windows anunta "F1", "F2", "F3", "F...", "F12"; adica litera "F" si apoi numarul de ordine al respectivei taste fun 18518q1615s ctie apasate.

Obs.: Litera "F" vine de la denumirea în sine a acestor taste si anume "Function Keys".

2.3. Numpad (blocul numeric)

Rolul principal al acestui bloc este acela de a introduce numere sau operatii matematice simple, dupa cum si denumirea ne-o arata "Numbers pad" (Tabela de numere). Acest bloc este situat în coltul dreapta jos al tastaturii, pe mai multe rânduri.

Iata tastele care îl compun pornind din coltul dreapta jos al acestui bloc numeric:

-- Tasta Enter (tasta lunga dispusa în pozitie verticala)

-- Deasupra tastei "Enter" (urcând pe rândul urmator) fiind situata tasta semn matematic "Plus" (tasta lunga dispusa în pozitie verticala)

-- Deasupra tastei semn matematic "Plus" (urcând pe rândul urmator) se afla tasta semn matematic "Minus" (tasta mica normala)

-- Continuând la stânga tastei "Enter" (în coltul dreapta jos al blocului numeric, pe primul rând de jos) se afla tasta semn "Punct"

-- La stânga tastei semn "Punct", continuând pe acelasi prim rând de jos, se afla tasta cifra 0 (o tasta mai lunga dispusa în pozitie orizontala)

-- Urcând pe rândul urmator, deasupra tastei cifra 0, de la stânga spre dreapta se afla tastele cifre "1", "2", "3" si tasta "Enter"

-- Urcând pe rândul urmator, deasupra tastelor cifre "1, 2, 3", se afla, de la stânga spre dreapta, tastele cifre "4", "5", "6" si tasta semn matematic "Plus" (Obs.: Tasta cifra "5" are în mijlocul ei un punct în relief, tocmai pentru o mai usoara identificare.)

-- Urcând pe rândul urmator, deasupra tastelor cifre "4, 5, 6" se afla, tot de la stânga spre dreapta, tastele cifre "7", "8", "9" si din nou tasta semn matematic "Plus"

-- Revenind, dupa cum am mai spus, în coltul dreapta sus al tastelor blocului numeric (pe primul rând de sus al acestui bloc) se afla tasta semn matematic "Minus (deasupra tastei semn matematic "Plus"), iar la stânga acestei taste semn matematic "Minus", pe acelasi rând, se afla tasta semn matematic "Ori sau Înmultit" (deasupra tastei cifra "9")

-- La stânga tastei semn matematic "Ori sau Înmultit", continuând pe acelasi rând, se afla tasta semn matematic "Împartit" (deasupra tastei cifra "8")

-- si, în fine, în coltul stânga sus al tastelor blocului numeric (pe primul rând de sus al acestui bloc) se afla tasta de activare sau dezactivare a blocului numeric (deasupra tastei cifra "7").

Nota: Blocul numeric poate functiona în doua stari: activat si sau dezactivat, respectiv "On" sau "Off". Atunci când blocul numeric este pe pozitia "On" toate tastele care-l compun au functie de taste cifre si semne matematice, iar când blocul numeric este în pozitia dezactivat sau "Off" tastele îndeplinesc alte functii (vezi mai jos). La apasarea tastei de activare sau dezactivare a blocului numeric cititorul de ecran anunta urmatorul mesaj: "Num lock On" (bloc numeric activat) sau "Num lock Off" (bloc numeric dezactivat), iar la apasarea oricareia din celelalte taste (atunci când blocul numeric este în pozitia activat) cititorul de ecran JAWS for Windows anunta fie cifra corespunzatoare tastei apasate, fie semnul matematic corespunzator tastei apasate (de exemplu: la apasarea tastei cifre "0" JFW anunta cifra "0", iar la apasarea tastei semn matematic "Plus" JFW anunta "Plus").

2.3.1. Blocul numeric în pozitia dezactivat

Obs.: În tot timpul utilizarii cititorului de ecran JAWS for Windows blocul numeric trebuie sa fie în pozitia dezactivat sau "Off" (la apasarea tastei de activare/dezactivare a blocului numeric - pentru a ne asigura de faptul ca blocul numeric este în pozitia dezactivat sau "Off" -- mesajul din partea cititorului de ecran JAWS for Windows trebuie sa fie: "Numpad Off").Tastele blocului numeric în pozitia dezactivat îndeplinesc urmatoarele functii:

-- Tasta "Enter" nu-si schimba functia

-- Tasta semn "Punct" se transforma în tasta "Delete"

-- Tasta cifra "0" devine tasta "Insert"

-- Tasta cifra "1" devine tasta "End"

-- Tasta cifra "2" devine "Down Arrow" (sageata în jos)

-- Tasta cifra "3" devine tasta "Page Down" (pagina în jos)

-- Tasta cifra "4" devine "Left Arrow" (sageata stânga)

-- Tasta cifra "5" devine tasta centrala (Obs.: Aceasta tasta are în mijlocul ei un punct în relief tocmai pentru a putea fi mai usor identificata.)

-- Tasta cifra "6" devine tasta "Right Arrow" (sageata dreapta)

-- Tasta cifra "7" devine tasta "Home"

-- Tasta cifra "8" devine tasta "Up Arrow" (sageata în sus)

-- Tasta cifra "9" devine tasta "Page Up" (pagina în sus)

-- Tasta semn matematic "Împartit" ("Slash") devine butonul stânga al Mouse-ului

-- Tasta semn matematic "Ori sau Înmultit" ("Star") devine butonul dreapta al Mouse-ului

-- Tasta semn matematic "Plus" devine "PC Cursor"

-- Tasta semn matematic "Minus" ("Dash") devine

"JAWS Cursor"

-- Tasta de activare sau dezactivare a blocului numeric nu-si schimba functia.

2.3.2. Câteva cuvinte despre functiile tastelor blocului numeric în pozitia dezactivat ("Off")

-- Tasta End, muta cursorul la sfârsitul unei zone (de exemplu, la sfârsitul unui rând de editare)

-- Tasta Home, muta cursorul la începutul unei zone (de exemplu, la începutul unui rând de editare)

-- Tasta Page Down, defileaza, deodata, spre sfârsitul unei zone mai multe rânduri sau câte un ecran în sus (de exemplu, mai multe rânduri deodata într-un câmp de editare)

-- Tasta Page Up, defileaza, deodata, spre începutul unei zone mai multe rânduri sau câte un ecran în jos (de exemplu, mai multe rânduri deodata într-un câmp de editare)

-- Tastele Sageti, muta cursorul în directia corespunzatoare (de exemplu, tasta Sageata Stânga muta cursorul spre stânga, ori tasta Sageata în Sus muta cursorul în directia sus)

Nota: Despre rolul celorlalte taste ale blocului numeric vom discuta pe parcursul acestui curs, odata cu introducerea lor în utilizare.

2.4. Tastele blocului de navigare

(sau blocul tastelor extensie)

Aceste taste sunt împartite în doua grupe:

-- o prima grupa sunt tastele sageti

-- iar o a doua grupa sunt tastele de defilare.

Aceste taste, ale blocului de navigare, sunt situate la stânga tastelor blocului numeric, despartite de acesta din urma de o zona libera.

1. Tastele sageti: Imediat lânga tasta cifra "0" sau tasta "Insert" se afla grupul tastelor Sageti, dispuse sub forma

literei "T" din negru, rasturnata cu piciorul literei "T" în sus.

-- Imediat lânga tasta cifra "0" sau "Insert" (a blocului numeric), la stânga acestei taste, se afla tasta Sageata Dreapta

-- Lânga tasta Sageata Dreapta (continuând spre stânga pe acelasi rând) se afla tasta Sageata în Jos

-- Lânga tasta Sageata în Jos (continuând spre stânga pe acelasi rând) se afla tasta Sageata Stânga

-- Iar deasupra tastei Sageata în Jos se afla tasta Sageata în Sus (urcând pe rândul urmator)

Functiile acestor taste sageti este aratat de însasi denumirea lor, adica deplaseaza cursorul fie spre stânga, fie spre dreapta sau fie în sus, fie în jos.

2. Tastele de defilare: Grupul acestor taste este despartit de grupul tastelor sageti de o zona libera si sunt în numar de 6 asezate pe doua rânduri (3 câte 3):

-- Lânga tasta cifra "7" sau "Home" (a blocului numeric), la stânga acestei taste, se afla tasta Page Down

-- Deasupra tastei Page Down, se afla tasta Page Up (adica este situata pe rândul urmator, la stânga tastei de activare sau dezactivare a blocului numeric)

-- La stânga tastei Page Down (pe acelasi rând cu tasta Page Down), se afla tasta End

-- Deasupra tastei End (urcând pe rândul urmator), se afla tasta Home-- La stânga tastei End (pe acelasi rând cu tasta End), se afla tasta Delete (Obs.: Functia principala a acestei taste fiind aceea de a sterge ceva. Este foarte important sa nu o apasam în mod accidental.)

-- Deasupra tastei Delete (urcând pe rândul urmator), se afla tasta Insert

2.5. Tastele blocului de dactilografiere

Acest bloc ocupa cea mai mare parte a tastaturii, el fiind compus din tastele corespunzatoare literelor alfabetului si tastele cifrelor, precum si a semnelor de punctuatie. În principal aceste taste sunt pozitionate dupa principiul claviaturii/tastaturii unei masini de scris în negru. Însa acest bloc mai contine si o serie de taste care vor fi prezentate în continuare. Tastele acestui bloc de dactilografiere sunt pozitionate compact în stânga tastelor blocului tastelor de navigare (dedesubtul rândului tastelor functie).

Iata tastele blocului de dactilografiere prezentate din coltul stânga jos în directia spre dreapta:

1. Primul rând de jos de la stânga spre dreapta:

-- Tasta Left Control (control stânga)

-- Tasta Left Window Logo (fereastra stânga)

-- Tasta ALT stânga

-- Tasta Space Bar (bara de spatiu)

-- Tasta ALT dreapta

-- Tasta Right Window Logo (fereastra dreapta)

-- Tasta Application (aplicatie sau Meniul Context)

-- Tasta Right Control (control dreapta).

2. Rândul al doilea (urcând pe rândul urmator - deasupra primului rând aratat) prezentat tot de la stânga spre dreapta:

-- Tasta Left Shift (Shift-ul stânga)

-- Urmeaza acum primul rând de litere si semne de punctuatie (în ordine de la stânga spre dreapta fiind urmatoarele):

litera "z", litera "x", litera "c", litera "v", litera "b", litera "n", litera "m", semnul de punctuatie "," (virgula), semnul de punctuatie "." (punct) si semnul matematic "/" (linie de fractie)

-- Tasta Right Shift (Shift-ul dreapta).

Nota: Tasta Shift permite în combinatie cu tastele litere scrierea cu litere mari (de exemplu, combinatia de taste Shift plus tasta "z" va determina scrierea literei "z" mare

- "Z"). În combinatie cu semnele de punctuatie "," (virgula) determina aparitia semnului matematic mai mic ("<"), iar cu semnul de punctuatie "." (punct) determina aparitia semnului matematic mai mare (">"); combinatia de taste Shift plus semnul matematic "/" (linie de fractie) determina aparitia semnului de punctuatie "?" (semn de întrebare).

3. Al treilea rând (numit si rând de baza) cuprinde (prezentat tot de la stânga spre dreapta):

-- Tasta Caps Lock; are doua pozitii: activat "On" sau dezactivat "Off" (Obs.: La activarea ei permite scrierea numai cu litere mari, iar la dezactivarea ei se revine la scrierea normala cu litere mici.)

-- Urmeaza apoi un rând de litere si semne de punctuatie:

litera "a", litera "s", litera "d", litera "f", litera "g", litera "h", litera "j", litera "k", litera "l", semnul de punctuatie ";" (punct si virgula) - iar cu Shift devine semnul de punctuatie ":" (doua puncte) --, semnul de punctuatie "'" (apostrof) - iar cu Shift devine semnul de punctuatie """ (ghilimele) -

-- si ultima tasta tasta Enter (cea mai mare tasta a tastaturii dispusa în forma de unghi drept orientat cu vârful unghiului spre dreapta jos).

Nota: Tastele litera "f" si "j" au câte un punct în relief tocmai pentru a permite o localizarea lor mai usoara, dar si pentru faptul ca aceste taste sunt tastele de orientare în cadrul dactilografierii cu metoda digitatiei (sau metoda oarba), adica dactilografierea folosindu-se toate cele 10 degete ale mâinilor.

4. Urmatorul rând, rândul de deasupra rândului de baza, cuprinde urmatoarele taste (prezentat tot de la stânga spre dreapta):

-- Tasta Tab

-- Urmeaza tastele urmatoarelor litere: litera "q", litera "w", litera "e", litera "r", litera "t", litera "y", litera "u", litera "i", litera "o", litera "p", semnul matematic "[" (paranteza patrata deschisa sau paranteza mare deschisa) - iar cu Shift devine semnul matematic "" (acolada închisa) -

-- si din nou tasta Enter.

5. Ultimul rând al blocului de dactilografiere (primul rând de sus al acestui bloc) contine urmatoarele taste:

-- Tasta semn "`" (accent grav), iar cu Shift devine semnul "~" (tilda)

-- Tasta cifra "1", iar cu Shift devine semnul de punctuatie "!" (semn de exclamare)

-- Tasta cifra "2", iar cu Shift devine semnul "@"

(A rond sau coada de maimuta)

-- Tasta cifra "3", iar cu Shift devine semnul "#" (diez)

-- Tasta cifra "4", iar cu Shift devine semnul "$"

(semnul dolar)

-- Tasta cifra "5", iar cu Shift devine semnul "%"

(semnul de procent)

-- Tasta cifra "6", iar cu Shift devine semnul "^"

(accent circumflex)

-- Tasta cifra "7", iar cu Shift devine semnul "&"

(semnul )

-- Tasta cifra "8", iar cu Shift devine semnul "*" (steluta)-- Tasta cifra "9", iar cu tasta Shift devine semnul matematic "(" (paranteza rotunda deschisa sau paranteza mica deschisa)

-- Tasta cifra "0", iar cu Shift devine semnul matematic ")" (paranteza rotunda închisa sau paranteza mica închisa)

-- Tasta semn de punctuatie "-" (cratima sau liniuta de despartire), iar cu Shift devine semnul "_" (subliniat sau liniuta jos)

Tasta semn matematic "=" (egal), iar cu Shift devine semnul matematic "+" (plus)

-- Tasta semn matematic "\" (totul supra), iar cu Shift devine semnul "|" (bara verticala)

-- Tasta Back Space (rolul ei fiind în principal acela de a sterge, de exemplu într-o arie de editare sterge caracterul precedent).

Nota: 1. Functiile/rolul tastelor "Tab", "Control", "ALT", "Window Logo" vor fi prezentate pe masura introducerii lor în utilizare, pe parcursul parcurgerii acestui curs.

Nota: 2. Aceasta prezentare presupune ca tastatura ce se va utiliza este tastatura limbii engleze.

3. Metoda digitatiei (metoda oarba)

Aceasta metoda presupune utilizarea tuturor degetelor de la ambele mâini în activitatea de dactilografiere. Pozitionarea degetelor se realizeaza dupa cum urmeaza:

1. Degetele sunt pozitionate pe rândul de baza (rândul ce contine literele: "a", "s", "d", "f", "g", "h", "j", "k", "l", si semnele de punctuatie ";/:" (punct si virgula sau doua puncte) si "'/"" (apostrof si ghilimele).

2. Degetele aratator (index) de la ambele mâini sunt pozitionate pe tastele literelor "f" (degetul mâinii stângi) si respectiv litera "j" (degetul mâinii drepte). Astfel:

A. -- degetelor mâinii stângi revenindu-i tastele literelor: degetului aratator (index) tasta litera "f", degetului mijlociu tasta litera "d", degetului inelar tasta litera "s" si degetului mic tasta litera "a";

B. -- iar degetelor mâinii drepte revenindu-i tastele literelor: degetului aratator (index) tasta litera "j", degetului mijlociu tasta litera "k", degetului inelar tasta litera "l" si degetului mic tasta semn de punctuatie ";/:" (punct si virgula sau doua puncte).

3. Celelalte doua litere centrale ale rândului de baza, adica literele "g" si respectiv "h", revenind tot degetelor aratatoare; adica degetului aratator (index) al mâinii stângi revenindu-i tasta litera "g", iar degetului aratator (index) mâinii drepte revenindu-i tasta litera "j".

4. Scrierea efectiva cu aceasta metoda (metoda digitatiei) presupunând în permanenta faptul ca utilizatorul revine la acest rând de baza, deci tot timpul scrierii utilizatorul va trebuii sa tina degetele pe rândul de baza dupa modalitatea aratata mai sus. De aceea tastele corespunzatoare

literelor "f" si "j" au pe ele câte un punct în relief, tocmai pentru a putea fi usor detectabile si astfel utilizatorul sa-si poata repozitiona degetele pe rândul de baza.

5. Scrierea folosindu-se aceasta metoda presupune vizualizarea diagonalelor dintre litere, aceasta semnificând faptul ca unui deget îi va corespunde toate tastele ce sunt pe diagonala literei de pe rândul de baza pe care sta initial degetul respectiv. De exemplu:

A. -- Degetului aratator (index) al mâinii stângi pe rândul de baza sta pe tasta litera "f", dar are sub ordine si tasta

literei "g". Prin urmare diagonalele acestor taste vizeaza în sus tastele literelor "r" si "t", înca un rând în sus tastele

cifrelor "4" si "5", iar în jos tastele literelor "v" si "b".

B. -- Degetului aratator (index) al mâinii drepte pe rândul de baza sta pe tasta litera "j", dar are sub ordine si tasta

literei "h". Prin urmare diagonalele acestor taste vizeaza în sus tastele literelor "y" si "u", înca un rând în sus tastele

cifrelor "6" si "7", iar în jos tastele literelor "n" si "m".

Iata în continuare corespondenta si pentru celelalte degete:

A. Degetele mâinii stângi:

-- Degetului mijlociu al mâinii stângi pe rândul de baza sta pe tasta litera "d". Prin urmare diagonalele acestei taste vizeaza în sus tasta literei "e", înca un rând în sus tasta cifrei "3", iar în jos tasta literei "c".

-- Degetului inelar al mâinii stângi pe rândul de baza sta pe tasta litera "s". Prin urmare diagonalele acestei taste vizeaza în sus tasta literei "w", înca un rând în sus tasta cifrei "2", iar în jos tasta literei "x".

-- Degetului mic al mâinii stângi pe rândul de baza sta pe tasta litera "a". Prin urmare diagonalele acestei taste vizeaza în sus tasta literei "q", înca un rând în sus tastele cifrei "1" si semnului "`" (accent grav), iar în jos tasta literei "z".

B. Degetele mâinii drepte:

-- Degetului mijlociu al mâinii drepte pe rândul de baza sta pe tasta litera "k". Prin urmare diagonalele acestei taste vizeaza în sus tasta literei "i", înca un rând în sus tasta cifrei "8", iar în jos tasta semnului de punctuatie "," (virgula).

-- Degetului inelar al mâinii drepte pe rândul de baza sta pe tasta litera "l". Prin urmare diagonalele acestei taste vizeaza în sus tasta literei "o", înca un rând în sus tasta cifrei "9", iar în jos tasta semnului de punctuatie "." (punct).

-- Degetului mic al mâinii drepte pe rândul de baza sta pe tasta semnului de punctuatie ";" (punct si virgula), tot acestui deget revenindu-i si ultima tasta de pe rândul de baza si anume tasta semnului de punctuatie "'" (apostrof). Prin urmare diagonalele acestor taste vizeaza în sus tastele litera "p", semnele matematice "[" (paranteza patrata deschisa sau paranteza mare deschisa) si "]" (paranteza patrata închisa sau paranteza mare închisa), înca un rând în sus tasta cifrei "0" si tastele semnelor "-" (cratima sau liniuta de despartire), "=" (egal) si respectiv "\" (totul supra), iar în jos tasta semnului matematic "/" (linie de fractie).

6. Degetelor mari de la ambele mâini le revin rolul de a apasa tasta Space Bar (bara de spatiu).

Nota: Aceasta prezentare presupune ca tastatura ce se va utiliza este tastatura limbii engleze.


loading...
Document Info


Accesari: 29610
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )