Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
Unitati de disc, foldere, fisiere si modul de gestionare al acestora

windows


Unitati de disc, foldere, fisiere si modul de gestionare al acestoraIn acest capitol vom invata:

              Ce sunt unitatile de disc, folderele si fisierele

              Manipularea folderelor si a fisierelor

              Lucrul cu Recycle Bin

              Cautarea unui fisier sau folder

              Lansarea in executie a unei aplicatii


3.1. Unitatile de disc, folderele si fisierele

Pentru organizarea informatiei pe un hard discul unui calculator se folosesc trei elemente esentiale:

        unitatile de disc

        folderele

        fisierele

3.1.1. Unitatile de disc

O unitate de disc reprezinta o locatie in care poate fi (sau este) stocata informatia, simbolizand fie un dispozitiv extern (discul floppy, CDROM-ul), fie intreg hard discul, fie o portiune (partitie) din hard disc. Simbolul utilizat pentru a identifica unitatea de disc este o litera a alfabetului (A,B,C,D,E,.).

A - discul flopy C si D - partitii ale hard discului CDROM -ul


Unitati de disc

Exista anumite conventii recunoscute in mod unanim in atr 757c25h ibuirea literelor pentru simbolizarea unitatilor de disc. Astfel avem:

        A, B - simbolizeaza discurile floppy (B in cazul in care avem doua unitati flopy)

        C, D, E, . - simbolizeaza hard discul (sau o portiune din hard disc)

        Urmatoarea litera a alfabetului dupa literele care simbolizeaza hard discul este de regula CDROM -ul

Observatii

-          Putem intalni situatia in care, desi calculatorul are instalat un singur hard disc, exista doua sau mai multe litere, simbolizand hard discul, situatie in care hard discul se numeste partitionat

-          Partitionarea (impartirea) este procedeul prin care un hard disc este impartit in mai multe partitii (parti), fiecare fiind simbolizata prin cate o litera si comportandu-se ca si cum ar fi un disc distinct

-          In momentul in care se partitioneaza un hard disc toate datele de pe acesta sunt sterse, putand fi iremediabil pierdute daca, in prelabil, nu s-au realizat salvari ale acestora

3.1.2. Folderele

Pe fiecare unitate de disc se poate stoca informatie. In cadrul unei unitati de disc, informatia este organizata sub forma de foldere si fisiere.

Folderele (cunoscute si sub numele de directoare) reprezinta "parti" pe hard disc care contin fisiere (sau alte foldere) si carora le-a fost atribuit un nume. Deci folderul nu reprezinta altceva decat, un "container" in care pot fi stocate (introduse) fisiere sau alte foldere ("subcontainere") si care au un nume.


De asemenea folderele sunt simbolizate cu ajutorul unei imagini grafice sub forma de dosar de culoare galbena si care are scris sub ea numele folderului.

Folder


Observatii

-          Notiunea de folder si fisier poate fi explicata prin analogie cu o biblioteca; aceasta contine carti; rafturile bibliotecii ar reprezenta folderele, iar cartile de pe rafturi ar reprezenta fisierele (informatia efectiva)

-          Intr-un folder nu pot exista in acelasi timp, doua subfoldere care sa aiba acelasi nume

Pe o unitate de disc, folderele sunt structurate sub forma unei structuri arborescente (de tip parinte - copil) in sensul ca fiecare folder trebuie sa fie continut de un alt folder, de unitatea de disc sau de elementul desktop si la randul lui contine subfoldere si fisiere. Daca in alte sisteme de operare mai vechi, cea mai mare unitate de disc era discul C, in Windows XP cea mai mare unitate este desktop-ul. In realitate insa si desktop-ul este continut de unitatea principala de disc (cea pe care este instalat sistemul de operare), de obicei C.

Subordonati elementului Desktop

 

Subfoldere ale folderului _Folder parinte

 

Subordonati elementului My Computer

 

Subfoldere ale unitatii de disc C

 

Structura arborescenta

3.1.3. Fisierele

Fisierele nu trebuie sub nici o forma confundate cu folderele. Daca un folder reprezinta un "container" in care introducem alte foldere sau fisiere, acestea din urma reprezinta informatie efectiva.

Foldere si fisiere

Fisierul este simbolizat prin trei elemente esentiale:


        Imaginea grafica - este de regula sugestiva si simbolizeaza tipul fisierului

        Numele - partea din stanga punctului care are rolul de a identifica un fisier

        Extensia - partea din dreapta punctului care are rolul de a specifica tipul acestuia
Imagine grafica


Elementele fisierului

Numele Extensia


Observatii lector: pentru a nu intampina greutati la crearea si redenumirea fisierelor, extensia fisierelor nu va fi vizibila pentru cursanti; se va explica faptul ca ea exista si va fi aratat modul de ascundere/afisare a acesteia: din meniul Start se alege optiunea Control Panel iar apoi se deschide elementul Folder Options. In caseta de dialog care va aparea se alege eticheta View, iar in rubrica "Advanced Settings" se debifeaza optiunea "Hide extensions for known file types" dupa care se apasa butonul OK.

Exista foarte multe tipuri de fisiere, extensia reprezentand tipul acestora. Cele mai uzuale tipuri de fisiere au urmatoarele extensii:

        EXE - fisier executabil (de tip aplicatie )

        DOC - document (creat de regula cu aplicatia Word)

        XLS - fisier de tip foaie de calcul tabelar (creat cu aplicatia Excel)

        TXT - fisier text (creat cu aplicatia Notepad din Windows)

        BMP - fisier de tip imagine bitmap (creat cu aplicatia Paint din Windows)

        SYS - fisier de sistem

        RAR - fisier impachetat de tip arhiva Rar

Observatii

-          In acelasi folder nu pot exista in acelasi timp doua fisiere care sa aiba acelasi nume si aceeasi extensie

3.2. Lucrul cu folderele si fisierele

Asupra folderelor si fisierelor pot fi efectuate operatii ca: vizualizarea, crearea, selectarea, apelarea meniului contextual, stergerea, redenumirea, copierea, mutarea, afisarea si modificarea caracteristicilor pictogramei, crearea unei scurtaturi (shortcut).

3.2.1. Vizualizarea continutului unui folder

Operatiune cunoscuta si sub numele de "deschiderea folderului", este realizata prin executarea unui dublu click cu mouse-ul deasupra pictogramei folder-ului care se doreste a fi deschis, sau prin selectarea folderului si alegerea optiunii Open din meniul File. Ca urmare a deschiderii folderului pe ecran apare o fereastra in care este afisat continutul respectivului folder.

Continutul folderului My Computer - fereastra de navigare

Exista si o modalitate mai avansata de a realiza vizualizarea continutului unui folder, si anume explorarea continutului folderului. Daca se doreste explorarea unui folder, se selecteaza comanda Explore din meniul File. Spre deosebire de ferestrele de navigare o fereastra de explorare are doua subferestre. Cea din dreapta prezinta continutul unui folder, in acelasi mod ca si o fereastra de navigare. Subfereastra din stanga prezinta structura arborescenta de foldere, evidentiind folder-ul curent (al carui continut este prezentat in subfereastra din dreapta). Aici se poate selecta orice folder ca si folder curent.

Continutul folderului My Computer - fereastra de explorare

3.2.2. Crearea unui folder

Presupune urmatoarele etape:

        se deschide folderul in care se doreste crearea unui alt folder; acesta poate fi si desktop-ul (ecranul calculatorului)

        din meniul File se selecteaza optiunea New si pe urma se selecteaza Folder din noul meniu.

        sistemul creaza o noua pictograma cu titlul New Folder si permite utilizatorului sa ii modifice titlul.


Optiunea New Folder

3.2.3. Selectarea folderelor si fisierelor

Orice operatiune asupra folderelor si fisierelor (copiere, mutare, stergere etc.) se refera la cele care la un moment dat sunt selectate. Selectarea este un element de baza in lucrul cu folderele si fisierele. Un folder/fisier sau un grup de foldere/fisiere selectate sunt colorate cu culoarea albastra.

Foldere si fisiere selectate Foldere si fisiere neselectate

Selectarea folderelor si fisierelor

Exista mai multe tipuri de selectare si anume:

        Selectarea unui singur folder/fisier. Se efectueaza printr-un clic de mouse pe icon-ul folderului/fisierului;

        Selectarea unui bloc compact de foldere/fisiere. Se marcheaza, prin afisare, un dreptunghi care contine toate icon-urile elementelor dorite. Marcarea va incepe printr-un clic intr-un colt al dreptunghiului (care se afla intre icon-uri) si miscarea mouse-ului spre coltul opus tinand butonul stang apasat. In momentul eliberarii butonului de mouse, marcarea se incheie;

        Selectarea unui grup de foldere/fisiere care nu formeaza un bloc compact. Pentru a selecta mai multe foldere/fisiere, care nu formeaza un grup compact se tine apasata tasta CTRL in timp ce se executa clic cu mouse-ul deasupra icon-urilor elementelor respective;

        Selectarea tuturor folderelor si fisierelor din folderul curent si inversarea selectiei. Meniul Edit contine doua comenzi care pot fi folosite pt marcarea de fisiere. Prima dintre ele este Select All, care se foloseste pentru a marca toate fisierele si folderele vizibile in fereastra de navigare curenta. Comanda Invert Selection se foloseste pentru a selecta toate fisierele si folderele din fereastra de navigare curenta care nu sunt selectate. Elementele care sunt selectate vor fi deselectate. Aceasta optiune are ca efect, deci, inversarea selectiei curente.

3.2.4. Apelarea meniului contextual

Avand selectat un folder, fisier, grup de foldere si/sau grup de fisiere prin click cu butonul drept al mouse-ului se apeleaza asa numitul meniu contextual. Asa cum ii spune si numele, acesta difera in functie de contextul in care ne gasim: folder, fisier, fereastra, etc.


Meniu contextual fereatsra

Meniu contextual fisier

Meniu contextual folder


Meniul contextual are rolul de a usura munca utilizatorului prin punerea rapida la dispozitia acestuia a unor comenzi uzuale.

3.2.5. Stergerea folderelor si a fisierelor

Pentru a sterge un folder/fisier sau un grup de foldere/fisiere, acestea se selecteaza, dupa care se alege optiunea Delete din meniu File al ferestrei de navigare, sau se apasa tasta DELETE. Stergerea reprezinta de fapt mutarea in Recycle Bin (cosul de gunoi), elementele selectate vor fi mutate in Recycle Bin, permitand astfel recuperarea lor in viitor. Recuperarea fisierelor sau a folderelor sterse din greseala se poate face si folosind optiunea Undo Delete care poate fi selectata din meniul Edit.
De asemenea ca o modalitate mai simpla de stergere, respectiv de mutare in Recycle Bin, se poate proceda in felul urmator:

        se selecteaza folderul sau fisierul pe care dorim sa-l stergem cu un click de mouse;

        tinand butonul mouse-ului apasat se trage folderul sau fisierul deasupra lui Recycle Bin, unde se elibereaza butonul mouse-ului.

Aceasta tehnica poarta denumirea de drag & drop (trage si lasa) si este conceputa ca o modalitate de simplificare a manipularii elementelor din Windows..

3.2.6. Redenumirea unui folder sau fisier

Pentru redenumirea unui folder se utilizeaza maniera uzuala de a modifica titlul unui icon: selectand elementul care va fi redenumit si selectand optiunea Rename din meniul File al ferestrei de navigare sau de explorare sau din meniul contextual al elementului. O alta cale mai rapida de a redenumi un fisier sau un folder este prin selectarea lui urmata de un clic de mouse pe titlul iconului. In continuare titlul se poate modifica (se poate scrie peste noul titlu sau se poate sterge cu Backspace si se scrie noul titlu).


3.2.7. Copierea si mutarea unui folder si fisier

In Windows exista patru etape de baza pentru copierea unui folder sau a unui fisier intr-un alt folder, unitate de disc sau pe desktop si anume:

1.      Selectarea folderului / fisierului dorit - necesara deoarece orice operatiune se refera la un element selectat, in caz contrar Windows-ul nu stie ce fisier sau folder sa copieze;

2.      Avand folderul/fisierul selectat alegem comanda Copy din meniul Edit - comanda care copiaza fisierul intr-o zona de memorie temporara denumita clipboard;

3.      Deschidem folderul destinatie (unde vrem sa copiem folderul sau fisierul) - deoarece in acest folder se va aduce folderul sau fisierul pe care vrem sa-l copiem;

4.      In fereastra folderului destinatie alegem comanda Paste (lipeste) din meniul Edit - comanda care aduce folderul/fisierul pe care vrem sa-l copiem, din zona de memorie (clipboard). Schematic copierea s-ar putea reprezenta in felul urmator:


Mutarea unui folder/fisier este similara cu copierea, singura particularitate este aceea ca in loc de comanda COPY se utilizeaza comanda CUT (taie, decupeaza) din acelasi meniu EDIT.

Ca o modalitate mai simpla de copiere si mutare a folderelor, respectiv fisierelor se utilizeaza tehnica drag&drop. Astfel:

        Mutarea presupune urmatoarele etape:

o       Deschidem ambele foldere (sursa si destinatie) pe ecran;

o       Selectam elementul (elementele) pe care vrem sa-l mutam din folderul sursa;

o       Tinand apasat butonul mouse-ului tragem (drag) folderul sau fisierul pe care vrem sa-l mutam deasupra folderului destinatie unde eliberam butonul mouse-ului (drop).

        Copierea presupune urmatoarele etape:

o       Deschidem ambele foldere (sursa si destinatie) pe ecran;

o       Selectam elementul (elementele) pe care vrem sa-l copiem din folderul sursa;

o       Tinand apasate butonul mouse-ului si tasta CTRL tragem (drag) folderul sau fisierul pe care vrem sa-l copiem deasupra folderului destinatie unde eliberam butonul mouse-ului (drop).

3.2.8. Afisarea caracteristicilor unui folder sau fisier

Afisarea caracteristicilor unui folder sau a unui fisier se activeaza in felul urmator:

        Se alege folderul sau fisierul dorit;

        Se executa click pe el cu butonul drept al mouse-ului pentru activarea meniului contextual;

        Se alege optiunea Properties (proprietati), deschizandu-se fereastra cu caracteristicile folderului sau a fisierului solicitat.

Fereastra Properties cu caracteristicile folderului

3.2.9. Crearea unui shortcut (scurtatura)

O scurtatura este o referinta catre un program sau un folder. De regula scurtaturile sunt plasate pe desktop pentru a facilita accesul la programele sau folderele a caror cale o scurteaza. In felul acesta este mult mai usor sa se deschida un folder sau un program printr-o scurtatura de pe desktop decat sa se caute respectivul folder sau program pe unitatea de disc in structura de foldere.


Pictogramele shortcut-urilor prezinta o particularitate si anume o mica sageata in partea din stanga jos, ceea ce le diferentiaza de folderele sau programele propriu-zise.


Shortcut Folder


Diferenta dintre un shortcut catre

un folder si folderul propriuzis


Crearea unui shortcut se realizeaza prin intermediul optiunii New suboptiunea Shortcut din meniul File, sau din meniul contextual specificandu-se calea catre folderul sau programul pe care il va reprezenta shortcut-ul.

Observatii lector: fiecare cursant va crea cateva scurtaturi pentru a intelege atat semnificatia cat si utilitatea acestora. Se va explica cursantilor si modalitatea de a crea o scurtatura pe desktop pozitionandu-se pe elementul la care se doreste a fi creata scurtatura (folder, program, etc) se executa click dreapta pe acesta si se alege comanda Send to (trimitere la) si optiunea Desktop (Create shortcut).

3.3. Lucrul cu Recycle Bin

Toate fisierele si folderele care se sterg sunt trimise catre Recycle Bin (Cosul de gunoi), de unde pot fi recuperate. Recycle Bin functioneaza intr-un mod similar cu orice alt folder, in sensul ca apare intr-o fereastra care contine foldere si fisiere. Spre deosebire, insa, de alte foldere executarea unui dublu click pe oricare dintre pictogramele din Recycle Bin nu duce la deschiderea respectivei aplicatii sau folder ci duce la deschiderea unei ferestre in care sunt afisate caracteristicile elementului respectiv, adica data in care a fost creat, data in care a fost sters etc.

Recuperarea unui folder, fisier sau grup de foldere sau fisiere presupune selectarea acestora si apoi alegerea optiunii Restore din meniul File al ferestrei Recycle Bin.

Recycle Bin

Golirea cosului de gunoi se face prin alegerea optiunii Empty Recycle Bin din meniul File.

Observatii

-          Stergerea unui element din Recycle Bin duce la pierderea lui definitiva

-          Optiunea Empty Recycle Bin este activa numai atunci cand nu este selectat nici un element din Recycle BinObservatii lector: recapitularea operatiilor de mai sus se va face prin rezolvarea urmatorului exercitiu:

1.      in My D creati un folder denumit Curs

2.      in My D creati un folder Curs 1

3.      in My D creati un folder Curs 2

4.      Curs 1 il mutati in Curs

5.      Curs 2 il copiati in Curs 1

6.      in Curs (langa curs 1) creati un folder Operator

7.      in Operator creati un fisier de tip Word Document - Operator 10

8.      in Curs 1 creati un fisier Word Operator 20

9.      Operator 10 il copiati in Curs 2

10.  Redenumiti Curs 2 in oravita

11.  Stergeti oravita din My D

12.  Creati o scurtatura (Shortcut) la Floppy Disc pe ecran (Desktop) si inca una in My Documents

13.  Mutati Operator in Curs 2 (din curs 1)

14.  Stergeti Curs din My D

15.  Restabiliti folderul Curs

16.  Goliti Recycle Bin

3.4. Cautarea unui fisier sau dosar

Windows-ul are posibilitatea de a cauta fisiere sau foldere si sa le afiseze intr-o fereastra. Pentru aceasta se foloseste instrumentul Search activat din meniul butonului Start. Selectarea acestei comenzi va avea ca efect afisarea ferestrei de dialog Search Results. In fereastra Search Results se executa click pe optiunea All Files and Folders (toate fisierele si folderele) din stanga ferestrei.

In urma selectarii optiunii All Files and Folders continutul partii stangi a ferestrei Search Results se modifica conform figurii de mai jos (apar trei casute de text).

Etapele unei cautari:

        In prima casuta (All or part of the file name) se introduce numele complet sau partial (nu este nevoie de denumirea exacta) al fisierului;

        In cazul in care este nevoie de indicii suplimentare in a doua casuta exista posibilitatea de a se introduce un cuvant, care va fi cautat in interiorul fisierului;

        In cea de-a treia casuta (Look in) se specifica unitatea de disc sau folderul unde sa se efectueze cautarea;

        Dupa toate acestea se executa click pe butonul Search (Cauta)


Fereastra Search


Cautarea fisierelor sau a folderelor


In masura in care sunt gasite, toate fisierele sau folderele care satisfac criteriile specificate sunt afisate in partea dreapta a ferestrei Search Results, de unde pot fi deschise, copiate, sterse, etc.

3.5. Lansarea in executie a unei aplicatii

Aplicatiile sunt programe care pot fi lansate in executie in vederea efectuarii unor anumite operatii. Aplicatiile apar in Windows sub forma unor fisiere care au extensia EXE. Nu trebuie sa se confunde un fisier de tip aplicatie (executabil) cu un fisier de tip document. Fisierul de tip document are nevoie de o aplicatie pentru a fi accesat, in timp ce aplicatia este de sine statatoare.

Exemple de fisiere de tip document si de fisiere de tip aplicatie:

Document

Aplicatia care-l lanseaza

Documente de tip DOC

Winword.exe

Documente de tip TXT

Notepad.exe

Documente de tip BMP

Paint.exe


Lansarea in executie a unei aplicatii se poate realiza prin mai multe metode:

        Dublu click pe pictograma care reprezinta aplicatia;

        Dublu click pe shortcut-ul care reprezinta aplicatia;

        Click pe numele aplicatiei in meniul butonului Start;

        Selectarea optiunii Run din meniul butonului Start si introducerea numelui aplicatiei impreuna cu calea completa dupa care se executa click pe butonul Ok.

Observatii

-          In momentul in care se executa dublu click pe un fisier de tip document mai intai este lansata aplicatia cu care documentul a fost realizat si apoi se incarca documentul


 


loading...Document Info


Accesari: 8491
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )